forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Dylemat z kupieniem porządnego kompaktu (do 1500)

richardson83 - Pią 29 Lip, 2011
Temat postu: Dylemat z kupieniem porządnego kompaktu (do 1500)
Witam wszystkich forumowiczów i amatorów pstrykania.

Mam mały problem z kupieniem dobrego kompaktu.
Od dłuższego czasu zakopuję się w tematach, opiniach, porównaniach i recenzjach dotyczących porządnej jakości kompaktu.

W tej chwili mam ogromny mętlik w głowie i mam nadzieję, że pomożecie mi go rozwiązać;)

A mianowicie moimi typami są:

1.Canon G12
2.Nikon P7000
3.Fujifilm FinePix HS20
4.Canon SX30
5.Nikon P500
6.Lumix DMC-FZ100
7.Lumix DMC-FZ40
8.Kodak Z990
9.Fujifilm S4000
10.Fujifilm FinePix S3200
11.Fujifilm FinePix S2950

Pierwsze dwa jak już zdążyłem się dowiedzieć są raczej dla ludzi specjalizujących się w zdjęciach na manualnych opcjach i są stosowane bardzo często jako zamienniki dla lustrzanek...ja należę raczej do osób, których przygoda ze zdjęciami dopiero się rozpoczęła...

Aparaty 3,4,5 są bardzo dobre (w mojej opinii) ale i bardzo drogie...co ma też znaczenie, ponieważ chcialbym znaleźć aparat możliwie najlepszy za możliwie najniższą cenę (wciąż nie wiem czy wkręcę się w fotografie)...

6,7 są, a przynajmniej były moimi cichymi faworytami...niestety przeczytałem kilka opinii, że jakość obrazu nie jest co najmniej zadowalająca i trochę mnie to zbiło z tropu...

Co do aparatów 8-11 niewiele o nich wiem ale są najtańsze...może są one jakościowo zbliżone do poprzedników i nie ma sensu wywalać takiej gotówki?

Byłbym bardzo wdzięczny za Wasze opinie nt. ww. aparatów!

Pozdrawiam

wielbicielxx - Pią 29 Lip, 2011

Z listy kupiłbym tylko G12- i nie myśl, że to aparat tylko na ustawienia ręczne na auto zrobi zdjęcie jak każdy inny a może i lepiej.

Pozostałe propozycje kuszą tylko większym lub bardzo dużym zakresem zoomu ale niestety przekłada się to na beznadziejna jakość zdjęć.

Nie piszesz ani słowa o tym co chcesz fotografować wiec trudno coś doradzić. Ogulnie rzecz ujmując lista bardzo dobrych kompaktów jeśli interesuje nas jakość zdjęć zamyka się w kilku modelach:
1- canon G12
2- samsung EX1
3- lumix LX5
4- canon S95
5- olympus XZ1

richardson83 - Pią 29 Lip, 2011

Aparat chciałbym kupić do użytkowania codziennego, który miałby dobrą jakość zdjęcia, odpowiedni zoom, możliwość nagrywania filmów w zadowalającej jakości i łatwość użytkowania (myślałem o programach tematycznych)...

G12 jest cholernie drogi, ale i cholernie dobry z tego co zdążyłem poczytać to absolutny top na liście kompaktów, jednak cena w porównaniu do pozostałych aparatów z listy, nie zachęca;/

A co powiesz na Nikona Coolpix P7000? Nie uwzglednileś go w swojej liście... a bardzo dużo dobrego o nim przeczytałem...nieuwaga czy może jekieś zastrzeżenia co do niego?

Pozdrawiam

keruj15 - Sob 30 Lip, 2011

Witam, miałem nowego Canona SX20 mój egzemplarz dawał lekko rozmydlone zdjęcia. Za namową kolegi kupiłem Lumixa Lx5 - Jestem zadowolony, soczyste kolory, ostrość - wszystko ok. Możliwość multi ustawień dla tych którzy się znają, prosty w obsłudze. Niestety ciągle ''trzyma'' cenę ale to z drugiej strony dobrze o nim świadczy. Zdjęcia wykonuję okazyjnie i amatorsko.
jannik - Sob 30 Lip, 2011

Richardson
Niestety teraz robią coraz gorsze kompakty (pod względem jakości zdjęć).
Super zoom obniżają dość drastycznie jakość zdjęć, ale można też znaleźć jakieś kompromisowe rozwiązanie.
Niektórzy z kolei twierdzą, że jeśli chcesz pstrykać na auto, to możesz sobie kupić zwykłą małpkę za 300 zł i będziesz miał ten sam efekt końcowy. Jest to wierutna bzdura i nie słuchaj takich fachowych porad.
Jeśli ci zależy na tym, by mieć dobre auto, przy możliwości korzystania czasami z manualnych ustawień, to lista twoja na pewno się skróci.
Z powyższych stanowczo polecałbym ci Canon G12, a jeśli przerasta cię cena, to śmiało kupuj G11, bo to praktycznie to samo. G12 ma filmy HD, ale dla mnie to akurat bez sensu, bo po pierwsze aparatem niewygodnie kręci się filmy i generalnie aparat jest do robienia zdjęć, a nie filmów, a po drugie na amatorskie potrzeby jakość filmów z G11 jest absolutnie wystarczająca.
Lumix LX-5 faktycznie da ci trochę lepszą jakość zdjęć i ponoć ma całkiem przyzwoity tryb "auto", ale z kolei Canon G11/12 ma bardzo przydatny ruchomy wyświetlacz i co ważniejsze często przydatny wizjer (np. przy słonecznej scenerii jest niezastąpiony). Poza tym Canon robi dość ładne i lubiane przez amatorów tzw. "gotowce" jpg (przyjemna dla oka kolorystyka), bo domyślam się, że post-obróbka zdjęć aż tak bardzo cię nie rajcuje.
No i Canon G11/12 ma bardzo przyzwoity tryb "auto".
Jeśli z kolei koniecznie chcesz mieć duży zoom, to warto rozważyć Lumix TZ20, ale to już raczej ciutkę gorsza jakość zdjęć, choć ludzie chwalą.
Canon SX20/30 od razu wykreśl z listy (bo to nieudane komercyjne modele).
Fuji HS jest godzien rozważenia, ale mnie osobiście nie przekonał (miałem HS10), bo zbyt rozmydlone fotki i stosunkowo kiepska matryca.

Naprawdę dobre kompakty z niezłym zoomem już niestety są przeszłością i wyszły z produkcji
Aha.. Lumix FZ45 i 100 odpuści sobie, to to też gówniany sprzęt. Jeśli Lumix fz to tylko używany fz28, bo to ta sama matryca i ta sama optyka co fz100, a 3 razy tańszy.

pzodr

bergercs - Sob 30 Lip, 2011

jannik napisał/a:

Naprawdę dobre kompakty z niezłym zoomem już niestety są przeszłością i wyszły z produkcji
Aha.. Lumix FZ45 i 100 odpuści sobie, to to też gówniany sprzęt. Jeśli Lumix fz to tylko używany fz28, bo to ta sama matryca i ta sama optyka co fz100, a 3 razy tańszy.

pzodr

Jannik - ....... głupoty:
FZ100 ma całkiem inną matrycę niż FZ28 (FZ100 MOS, FZ28 CCD); optyka również inna (chyba, że programowo rozszerzyli zakres ogniskowych z 27-486 na 25-600). Teoretycznie FZ28 to t samo co FZ38 - z tym, że w tym przypadku również warto było dołożyć do nowszego modelu - aparat wreszcie porządnie nagrywał dźwięk w video, polepszono system stabilizacji, przyśpieszono AF.

jannik napisał/a:

Z powyższych stanowczo polecałbym ci Canon G12, a jeśli przerasta cię cena, to śmiało kupuj G11, bo to praktycznie to samo.

G11 to prawie to samo co G12 pomijają strasznie powolny AF w G11.

jannik napisał/a:

G12 ma filmy HD, ale dla mnie to akurat bez sensu, bo po pierwsze aparatem niewygodnie kręci się filmy i generalnie aparat jest do robienia zdjęć, a nie filmów, a po drugie na amatorskie potrzeby jakość filmów z G11 jest absolutnie wystarczająca.

Proponuję porównać na tv HD nagranie w SD i z dobrego aparatu w HD i dopiero wtedy wypowiadać się na temat "wystarczającej jakości video w G11". Ja jakoś kręcę filmiki aparatem i mogę powiedzieć na ten temat wiele, ale na pewne nie określę tego jako niewygodne. Niewygodne jest taszczenie ze sobą jednocześnie aparatu i kamery.

jannik napisał/a:

Canon SX20/30 od razu wykreśl z listy (bo to nieudane komercyjne modele).

Jannik - możesz pokażesz choć jedno swoje zdjęcie z "genialnego" G11 czy innego aparatu zrobionego przez CIEBIE, będące lepsze od zrobionych przez Gimpera za pomocą "nieudanego komercyjnego" SX20:

WWątek Gimpera z jego fotkami z SX20

jannik napisał/a:

Fuji HS jest godzien rozważenia, ale mnie osobiście nie przekonał (miałem HS10), bo zbyt rozmydlone fotki i stosunkowo kiepska matryca.

Jeszcze niedawno uważałeś ten aparat za jedną z najlepszych konstrukcji.

cube007 - Sob 30 Lip, 2011

jannik napisał/a:
Jeśli Lumix fz to tylko używany fz28, bo to ta sama matryca i ta sama optyka co fz100, a 3 razy tańszy.

Po co robisz ludziom wode z mózgu w 100% mijajac sie z prawda :?:

richardson83 napisał/a:
niestety przeczytałem kilka opinii, że jakość obrazu nie jest co najmniej zadowalająca i trochę mnie to zbiło z tropu...

Mnie zbil z tropu fakt ze czytales o jakosci obrazu. Zawsze myslalem ze obrazy sie oglada i na tej podstawie wyrabia ocene nt ich jakosci...

jannik - Sob 30 Lip, 2011

Richardson. Jako stary amator-wyjadacz dobrze ci radzę.
Odpuść sobie fz100 i sx30
Skoncentruj się na G11, LX5 lub ewent. HS10 (choć np. starszy co nieco s100fs lub nawet s200exr robią lepsze jpg-i niż HS).

Faktycznie trochę się pomyliłem z tą matrycą w fz100.. ale i tak ta super-nowa-świetna matryca bardziej szumi od fz28, a jakość zdjęć jest zupełnie porównywalna do fz28, więc po cholerę przepłacać. Optyka (choć zakres szerszy), to i tak na tej samej bazie co fz28.

Swoje zdanie co do fz100 i sx20/30 opieram na wielu przeczytanych opiniach i obejrzanych samplach. Owszem, fachowiec "wyciągnie" z każdego aparatu fajne fotki, ale to wymaga grzebania w zdjęciu, obróbki i takich tam nużących pierdół.. Większość użytkowników jednak jest niezadowolona z obu tych aparatów i to możesz przeczytać w necie.

Życzę rozsądnego wyboru i udanego zakupu.

pozdro

hijax_pl - Sob 30 Lip, 2011

jannik napisał/a:
Jako stary amator-wyjadacz
Chyba chciałeś napisać zgnuśniały-malkontent? :)

To jaki masz teraz aparat? ;)

jannik - Nie 31 Lip, 2011

hijax_pl napisał/a:
jannik napisał/a:
Jako stary amator-wyjadacz
Chyba chciałeś napisać zgnuśniały-malkontent? :)

Hijax.
Czyżby krytykowanie i narzekanie na szanowną firmę Szmajcung i wychwalanie starego poczciwego Canona (oraz czasem Fuji) uważasz za zgnuśniałe malkontenctwo?!
Zauważyłem, że fachowcy okropnie nie lubią, gdy się podważa ich szanowne opinie i wyraża zgoła amatorskie podejście przedkładając np. kolorystykę "gotowców" jpg ponad majstersztykami wyciągniętymi z rawów (których amatorzy z reguły nie lubią.. )
Tak uparcie "doradzam" amatorom, bo często dostaję pozakupowe wyrazy podziękowania za swoje amatorsko-dyletanckie uwagi & sugestie. Moje praktyczne uwago-obserwacje często są po prostu uzupełnieniem waszych profesjonalnych opinii, w głównej mierze opartych na analizie parametralnej .. więc nie wiem czemu się tak obruszacie... no, chyba, że chodzi o ambicje i elitarność klubu znawców, a ja po prostu jawię się parweniuszem włażącym w gumiakach na salony .. sory... takie są niestety uboczne skutki liberalizmu i tak wysławianej u nas demokracji...
hijax_pl napisał/a:
To jaki masz teraz aparat? ;)

Hijaxie
Już pisałem, że wyhamowałem na jednym z całkiem niezłych kompaktów Fujaka
Jesteś cierpliwy w analizowanie i komentowaniu moich postów, więc sobie poszukaj, jeśli cię ta wiedza aż tak rajcuje :) .

hijax_pl - Nie 31 Lip, 2011

Nie rajcuje ;-)
Po prostu powoli nadchodzi czas kiedy fuji z odrazą rzucisz w kąt, od czci i wiary projektantów odsądzisz i po raz kolejny zaczniesz szukać Złotego Graala fotografii kompaktowej ;-)

Nieprawdaż? :wink:

cube007 - Nie 31 Lip, 2011

jannik napisał/a:

Swoje zdanie co do fz100 i sx20/30 opieram na wielu przeczytanych opiniach i obejrzanych samplach. Owszem, fachowiec "wyciągnie" z każdego aparatu fajne fotki, ale to wymaga grzebania w zdjęciu, obróbki i takich tam nużących pierdół.. Większość użytkowników jednak jest niezadowolona z obu tych aparatów i to możesz przeczytać w necie.

Chyba w specyficzny sposob definiujesz pojecie wiekszosci...
http://www.skapiec.pl/sit...767_komentarze/
http://www.skapiec.pl/sit...154_komentarze/

Srednia ocena tych aparatow to 4.3 dla FZ100 i 4.4 dla SX30. No chyba ze te aparaty oceniali sami fachowcy od RAW i Photoshopa :roll:

jannik napisał/a:
Czyżby krytykowanie i narzekanie na szanowną firmę Szmajcung i wychwalanie starego poczciwego Canona (oraz czasem Fuji) uważasz za zgnuśniałe malkontenctwo?!
Narzekałaś i wychwalałeś po kolei takie aparaty jak Canon G11, Samsung EX-1, Fuji FinePix HS10.
W każdym z nich coś Ci nie pasuje - to jest malkontenctwo. Ale te uwagi Twoje to de facto skupianie się na ...... a nie istocie fotografii - to jest zgnuśnienie.

Do pstryków radosnych z wycieczki każdy z tych aparatów - tak samo jak te za 300zł - tak samo się nadają. Do robienia zdjęć - tu już trzeba robić selekcję.

Jak działa forum?

Wpada ktoś i mówi: "Chcę malować!"
Forumowicze pytają: "Olej, akwarele czy też akryl?"
I się rozpoczyna dyskusja dotycząca wyższości pędzli nad szpachelką....
Wpada kolega jannik i mówi: "Przecież amatorzy nie mówią o obrazach, ale malowaniu mieszkania! Nie wierzcie tym co proponują pędzle! By pomalować pokój kup automat natryskowy i ciesz się nowym kolorem w kilka chwil! "
Ja mówię: "W zasadzie przy dobrej jakości farby to można wałkiem machnąć też szybko - jakość taka sama przy dużo niższych wydatkach"

Tak. Malarz pomaluje ścianę w domu w zasadzie dowolnym pędzlem, choć preferować będzie wałek lub ławkowca. Artysta natomiast będzie poszukiwał najlepszych farb oraz pędzli do konkretnych rodzai farb czy też szpachelek - w zależności od ulubionych technik malarskich. I jeden pomaluje pokój i będzie zadowolony, a drugi obraz: zachód słońca...

jannik - Nie 31 Lip, 2011

hijax_pl napisał/a:
... Malarz pomaluje ścianę w domu w zasadzie dowolnym pędzlem... Artysta natomiast będzie poszukiwał najlepszych... pędzli ... jeden pomaluje pokój.. a drugi obraz...

Zaiste, głęboka to myśl, Hijaksie :wink:
No cóż, jak zwał tak zwał, ale i jeden i drugi coś tam maluje..
myślę też, że prawdziwy artysta będzie z szacunkiem odnosił się do opinii malarza pokojowego na temat pędzli i ich rodzajów...

pozdro..
PS
Nie ma to jak pouczająca akademicka dyskusja.. :)

jannik, cieszy mnie, że "zrozumiałeś" ;)
bergercs - Nie 31 Lip, 2011

[quote="jannik"]
hijax_pl napisał/a:

myślę też, że prawdziwy artysta będzie z szacunkiem odnosił się do opinii malarza pokojowego na temat pędzli i ich rodzajów...

Nie zrozumiałeś - jeden z nich bez względu jakie dostanie narzędzia stworzy dzieło, którym zachwycać się będą wszyscy. Natomiast drugi opier...i pokój na różowo a winę za spapraną robotę zgoni na pędzel i farbę.

jannik - Pon 01 Sie, 2011

bergercs napisał/a:
... jeden z nich bez względu jakie dostanie narzędzia stworzy dzieło, którym zachwycać się będą wszyscy. Natomiast drugi opier...i pokój na różowo a winę za spapraną robotę zgoni na pędzel i farbę.

No, ale faktem jest, że jak masz kijowy pędzel i dodupną chińską farbę to jakbyś się nie starał, to pokój będzie paskudnie wyglądać.. i nawet artysta nie pomoże.
A dzieło, powiadasz?
Dzieło artystyczne - rzecz ważna i chwalebna, ale najczęściej amatorom, którzy zadają na forum pytania w stylu "który aparat najładniej robi zdjęcia" nie chodzi o dzieła artystyczne, lecz właśnie o dobre wymalowanie pokoju, żeby farba pokryła ściany równomiernie i z fasonem i żeby nie było poprzyklejanych resztek pędzla.
I właśnie tu się jakoś rozbiegamy w naszych podejściach do focenia. Wam (tobie, Hijaxowi i innym) trudno jest zrozumieć, że amatorom najczęściej chodzi o zwykłe malowanie pokojów, a nie o wielkie nadmuchane dzieła artystyczne.
A tak na marginesie - by ładnie pomalować ściany też trzeba trochę nabrać wprawy i mieć odrobinę talentu.. no ale bez solidnego pędzla i dobrej farby to ani wprawa, ani talent nie pomogą...
A prawdziwy artysta to i patykiem na piasku wymodzi wiekopomne dzieło...
Więc komu bardziej się przyda solidny pędzel i dobre farby, żeby dobrze wykonać swoje zadanie?

pzodro

hijax_pl - Pon 01 Sie, 2011

jannik napisał/a:
trudno jest zrozumieć, że amatorom najczęściej chodzi o zwykłe malowanie pokojów
Absolutnie nie. Chodzi o to:
jannik napisał/a:
by ładnie pomalować ściany też trzeba trochę nabrać wprawy i mieć odrobinę talentu..
Otóż to! Kupując nawet najtańszą małpkę warto poznać zasady podstawowe jego obsługi. Nie tylko gdzie nacisnąć by włączyć i by zrobił zdjęcie, ale by wiedzieć do czego jest czas migawki, przysłona, czułość. :idea:

A z reguły Ci pytający to nawet owej instrukcji nie wyjmują z pudełka. :roll:
jannik napisał/a:
no ale bez solidnego pędzla i dobrej farby to ani wprawa, ani talent nie pomogą...
No co Ty powiesz... Chyba dawno takiego fachmana przy pracy nie widziałeś :roll:
naskrecik - Sob 06 Sie, 2011

a Sony HX100 ?
FuRiOn - Pon 08 Sie, 2011

abstrachujac od prywatnej dyskusji miedzy jannikiem a innymi chcialbym "podlaczyc" sie do tematu. Nie ma sensu zakladac nowego skoro interesuje mnie to samo, czyli zaawansowany kompakt do 1500.

Interesuje mnie przede wszystkim jakosc zdjec i latwosc obslugi. Dobry tryb auto oraz mozliwosc pogrzebania w ustawieniach gdyby sie chcialo zaglebiac w manuala. Fajnie jakby byl zacny.

Filmy FullHD 3d etc... starczy jak dla mnie przyzwoita jakosc nagrywania.

Dwie rezczy sa wazne dla mnie aby byly w moim zaawansowanym kompakcie na wakacje to:

- Efekt rozmycia tla.. cos co jest norma chyba dla lustrzanek kiedy to pierwszy plan jest ostry a reszta rozmyta

- drugi to nie wiem czy dokladnie trafnie to okresle ale chodzi o czas naswietlania. Chodzi glownie o nocne fotki kiedy to na statywie robiac zdjecie uzyskuje sie fajne rozmycie przemieszczajacych sie obiektow zachowujac jednoczesnie ostrosc fotografowanej sceny. Mam nadzieje ze rozumiecie o co mi chodzilo :twisted:

Moim bardzo mocnym typem jest Panasonic LX5

reszta to:

- Sony hx7v
- Panasonic TZ18/TZ20
- Samsung EX1

oraz moze G11 bo G12 dla bajerow nie potrzebuje

Z gory dziekuje za pomoc

MC - Pon 08 Sie, 2011

Co do drugiego, to efekt prosty do uzyskania każdym aparatem, w szczególności takim z trybem manualnym.
Co do pierwszego - chyba tylko taki "ficzer" mają aparaty Sony.

FuRiOn - Pon 08 Sie, 2011

MC napisał/a:
Co do drugiego, to efekt prosty do uzyskania każdym aparatem, w szczególności takim z trybem manualnym.
Co do pierwszego - chyba tylko taki "ficzer" mają aparaty Sony.

sony hx7v to okolo 1000 zl, natomiast lx5 to ~1500. Czy roznica w jakosci zdjec tez jest taka potezna jak cena ?

soniak nie ma z tego co widze HDMI, tylko trzeba podlaczac do szkielka przez jakies dziwne AV?

cube007 - Wto 09 Sie, 2011

Sony ma mala matryce i ciemne szklo, wiec do zabawy w "rozmywanie" tal nadaje sie slabo.
blaine - Wto 09 Sie, 2011

Ale tu raczej chodzi o "symulację" małej głębi ostrości, a nie o prawdziwy efekt, a taki wynalazek to niektóre kompakty Sony posiadają.
FuRiOn - Wto 09 Sie, 2011

blaine napisał/a:
Ale tu raczej chodzi o "symulację" małej głębi ostrości, a nie o prawdziwy efekt, a taki wynalazek to niektóre kompakty Sony posiadają.

ano jak kolega na forum przykleil okazuje sie ze ex-1 tez da sie robic takie foty

Imho strasznie dziwna rzecz zauwazylem na forum. sa testy opinie dyskusje o zaawansowanych kompaktach. Ludziska chwala LX-5, EX-1, czasem sie przewinie jakis Olympus.. ale i tak kupuja G11 :lol:

Jak dla mnie cena odstraszajaca i nie warto ladowac tyle kasy w kompakta. LX-5 ma ponoc bardzo dobry obiektyw, EX-1 tez nie najgorszy.

Moj wybor poki co jest pomiedzy Ex-1, LX5 i Soniakiem HX7V... sklaniam sie coraz bardziej ku EX-1, bo jest to takie wyposrodkowanie chyba miedzy hx7v a panasonic.

Pomozcie w wyborze bo matki boskiej pienieznej tuz tuz :twisted:

btw... co z tym hx7v. ma to hdmi czy nie, bo ciezko sie dokopac na necie a chce podlaczac cyfrowke do szkielka wlasnie za pomoca HDMI ?

MC - Wto 09 Sie, 2011

FuRiOn napisał/a:
chce podlaczac cyfrowke do szkielka wlasnie za pomoca HDMI

Że co??? :zalamany:

FuRiOn - Wto 09 Sie, 2011

MC napisał/a:
FuRiOn napisał/a:
chce podlaczac cyfrowke do szkielka wlasnie za pomoca HDMI

Że co??? :zalamany:

no do odbiornika TV :mrgreen: :mrgreen:

mialem soniaka juz w rekach i problem rozwiazany, pozostaje tylko wybrac miedzy trojca lx5, ex-1 i hx7v w czym mam nadzieje ze mi pomozecie :oops:

bergercs - Wto 09 Sie, 2011

Potrzebujesz dobrego video - LX5. Nie jest ważne - EX1. HX7V to przy wcześniej wymienionych "niższa" półka.
cube007 - Sro 10 Sie, 2011

FuRiOn gdy fotografowany obiekt masz prawie w obiektywie, a tlo jest daleko, to taki efekt uzyskasz kazdym aparatem. Ponizej fota wykonana sprzetem, ktorego szklo ma jasnosc czarnej dziury, a calosc kosztowala 190zl (nowka - w tym 2szt. aku AA, ladowarka i karta pamieci).

FuRiOn - Sro 10 Sie, 2011

bergercs napisał/a:
Potrzebujesz dobrego video - LX5. Nie jest ważne - EX1. HX7V to przy wcześniej wymienionych "niższa" półka.

Nie potrzebuje super video, chociaz 640x480 maks w EX-1 to troche malo jak na dzisiejsze czasy to moj wybor pada wlasnie na EX1. Ma znakomity obiektyw i nic lepszego nie znajde za ta cene. dalej jest juz tylko LX5, ale to juz mnie nie interesuje :mrgreen:

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc w wyborze. Po zakupie moze wrzuce kilka fociszy

marrcoss - Sob 13 Sie, 2011

Mój wybór ograniczył się już do 2 aparatów - Olympus XZ-1 oraz Panasonic LX-5. Zamierzam aparatu używać zarówno do zdjęć jak i filmów i te 2 wydają się pasować idealnie do domowych potrzeb. Teraz musze się w jakimś sklepie nimi chwilę pobawić i wtedy zdecyduję. Jedyna moja wątpliwość to..... w tej cenie można kupić Samsunga NX100, a z tego co wyczytałem to już inna półka i jakość... Do 1500zł można kupić aparat + lampę błyskową. Może ktoś coś podpowiedzieć. Dodam, że nie jestem profesjonalistą (nawet w 50%) ale również nie używam wyłącznie trybu auto.
hijax_pl - Sob 13 Sie, 2011

FuRiOn, jak już wklejasz czyjeś foty, to chociaż wypadałoby podpisać kogo ono jest albo zapytać o możliwość przyklejenia...
cube007, przykład z EX-1 miał za zadanie pokazanie osiąganą GO ale o kolory prosto z puszki.

cube007 - Sob 13 Sie, 2011

marrcoss napisał/a:
Mój wybór ograniczył się już do 2 aparatów - Olympus XZ-1 oraz Panasonic LX-5. Zamierzam aparatu używać zarówno do zdjęć jak i filmów (...) w tej cenie można kupić Samsunga NX100,

NX100 nie ma AF podczas filmowania - do video najlepiej nadje sie LX5. XZ-1 to najbardziej uzyteczny zakres ogniskowych.
Samsung z kitem specjalnej przewagi na XZ-1 i LX5 nie ma - to co zyskuje wielkoscia matrycy, traci ciemnym szklem i brakiem stabilizacji.

marrcoss - Nie 14 Sie, 2011

Jak to zwykle bywa jest jeszcze jedna opcja - za 1650zł znalazłem Panasonica G2K 14-42mm.
hijax_pl - Nie 14 Sie, 2011

Tyle, że to już nie jest porządny kompakt, ale porządny bezlusterkowiec ;)
marrcoss - Nie 14 Sie, 2011

Zdaję sobie z tego sprawę, że to już nie kompakt. Tym niemniej cena w okolicach 1650zł jest tylko o 100zł większa od LX5. Dlatego biorę go pod uwagę. Wprawdzie jest większy (co dla mnie jest małą wadą) ale w zamian oferuje obracany wyświetlacz i wizjer. Coś za coś. Niestety ciężko w interecie znaleźć porównanie aparatów o podobnych cenach, niezależnie do jakiej one klasy sprzętu należą. Nawet jak są testy to często ich oceny są wystawiane w odniesieniu do klasy w jakiej dany sprzęt się znajduje i ciężko jest bezpośrednio zestawić ze sobą G2 i LX5. Po prostu się zastanawiam czy warto wyłożyć te 100zł więcej - czy przeskok w jakości zdjęć jest aż tak duży. Wyczytałem, że tryb video nie jest tak rozbudowany jak w LX5 ale to co oferuje chyba powinno mi wystarczyć . Ciągły autofocus, HD720p, AVCHD itp.
bergercs - Nie 14 Sie, 2011

Skoro gabaryty są ważna to może GF1/GF2:
http://www.rtvmax.pl/go.l...e=DMC-GF1K.html
http://www.rtvmax.pl/go.l...e=DMC-GF2K.html

mrawi - Pon 15 Sie, 2011

marrcoss napisał/a:
Niestety ciężko w interecie znaleźć porównanie aparatów o podobnych cenach, niezależnie do jakiej one klasy sprzętu należą. Nawet jak są testy to często ich oceny są wystawiane w odniesieniu do klasy w jakiej dany sprzęt się znajduje i ciężko jest bezpośrednio zestawić ze sobą G2 i LX5.

Ciężko, ale jest to możliwe. To strona, gdzie sobie spokojnie porównasz G2 z LX5 (i nie tylko) i to na wszystkich iso.
http://imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

Najlepiej wybierać te zdjęcia ze sceną testową z butelkami, sznurkami. Aha i należy jeszcze zaznaczyć "all" na górze, to będą dostępne prawie wszystkie modele aparatów jakie były i są.

Pomyśl jeszcze o sony HX9V i tańszej wersji HX7V (nawet ciut lepsze fotki daje od 9-tki). Bardzo dziwne, ale jak na tak małą matrycę zastosowaną w tych aparatch to fotki wychodzą naprawdę do zaakceptowania. Matryce mają 16 mpx i w skali 1:1 nie ma szału. Jeśli jednak zmniejszyć taką fotkę do rozmiaru fotki np. z LX5-tki to mozna się zastanawiać czy, aby ta z HX7V nie jest lepsza (mi się wydaje, że jest). Ten sony jest po nieco ponad 900 zł. Ma ogniskową do 250 mm, więc wystarczająco. Też teraz dla kogoś wyszukuje aparacik i zwróciłem na niego uwagę. U mnie priorytet to ma być mały rozmiar, wysoka jakość i dość niewysoka cena.

TomPL2 - Sro 17 Sie, 2011

FuRiOn napisał/a:
..... soniak nie ma z tego co widze HDMI, tylko trzeba podlaczac do szkielka przez jakies dziwne AV?

Co za czasy, a jeszcze 2-3 lata temu :cool:

cube007 - Sro 17 Sie, 2011

mrawi napisał/a:
Ciężko, ale jest to możliwe. To strona, gdzie sobie spokojnie porównasz G2 z LX5 (i nie tylko) i to na wszystkich iso.
http://imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

Z tym spokojnym porownywaniem na w.w. stronce jest jeden klopot - to sa zdjecia jpg robione ze standardowymi nastawami aparatu. Takie podejscie bardziej nadaje sie do porownania malpek, a nie aparatow gdzie mozna intensywnie ingerowac w obraz dopasowujac go do wlasnych preferencji (nie wspominajac juz o mozliwosci zapisu w RAW).

mrawi - Sro 17 Sie, 2011

Przez różne dopasowania nie uzyskasz więcej detali na zdjęciu, a na tych fotkach od razu widać co dany aparat i obiektyw oferuje. Więc bez obawy można się taką stronką kierować w wyborze aparatu. Ja w ten sposób zdecydowałem się na NX10 i wszystko co wywnioskowałem z obserwacjo zdjęć na tej stronce potwierdziło się po kupnie aparatu. Mi ta strona pomogła.
^Sosen^ek - Sro 17 Sie, 2011

Witam
Na początku chciał bym się przywitać na forum. gdyż to mój pierwszy post.

Właśnie planuje zacząć moją przygode z fotografią więc spokojnie mogę powiedzieć że jestem całkowitym amatorem i raczej takim pozostane.
Zastanawiam się nad zakupem wmiare przyzwoitego kompakta.

Żonie spodobał się wygląd Sony DSC-TX55, mnie natomiast ciekawi opcja HDR oraz panoram przy przesunięciu. Niestety nieznam się za bardzo, póki co zdążyłem tylko zauważyć że planowany model TX55 za dużo się nie różni od starszego TX10. I tu moje pytanie co sądzicie o tych aparatach ?
Bo ogólnie zadużo Sony w tym wątku niewidziałem i niewiem czy to dlatego że poprostu preferujecie Canona itp czy poprostu aż taka kaszana z nich ?

Dodam że aparta ma służyć głównie w trybie auto w czasie wycieczek ewentualnie jakiś wieczornych grilli (ponoć matryca Exmor R ma być w tym nie do pobicia(zdaniem Sony)), opcje 3D traktuje jako ciekawostke czyli jak by jej brakło to żaden problem, natomiast istotny jest rozmiar, TX10 miałem w ręku i pasuje mi jego budowa i kształ. Dodam że większość zdjęć będzie przeglądane na TV 47", rzadziej wywoływane na papier i to prawie nigdy na dużym formacie.

Z góry dziękuje za wszelkie propozycje i opinie o wyżej wymienionych

P.S.
GPS jest mi całkiem zbędny w aparacie (bardzioej mi zależy na czasie pracy na akumulatorze)

MC - Sro 17 Sie, 2011

Nie wiem czy zauważyłeś, że ten wątek dotyczy porządnych kompaktów...

MC napisał/a:
Nie wiem czy zauważyłeś, że ten wątek dotyczy porządnych kompaktów...

Widze że kolega nie zauważył moich pierwszych zdań

^Sosen^ek napisał/a:
Właśnie planuje zacząć moją przygode z fotografią więc spokojnie mogę powiedzieć że jestem całkowitym amatorem i raczej takim pozostane.
Zastanawiam się nad zakupem wmiare przyzwoitego kompakta.

MC - Sro 17 Sie, 2011

Bycie amatorem nie ma nic do rzeczy.
Jeśli dochodzisz do wniosku, że żaden z proponowanych w niniejszym wątku aparatów nie spełnia Twoich wymagań z jakiegokolwiek powodu, to albo szukasz innego wątku albo zakładasz własny.

Przepraszam ale nie chciałem zaśmiecać forum kolenym wątkiem (przyzwyczajenie ze starych czasów).

Zrobiłem błąd bo napisałem zanim zaczełem sprawdzać jak który wygląda i co oferuje.
Niestety ale w tym przypadku wymiary i kształt są b. ważnym czynnikiem.

Aktualnie jestem w trakcie szukania i czytania Review o Sony DSC-HX9V.

Jeszcze raz przepraszam za problem i pozdrawiam

cervandes - Czw 18 Sie, 2011

HX9V bardziej jest napakowany duperelami, ale obrazek lepszy daje HX7V. Zapewne w kwestii filmowania 9V będzie lepszy.
marrcoss - Czw 18 Sie, 2011

No i zakupiłem. DMC-G2 w cenie 1650zł. W ostatniej chwili się zdecydowałem i zrezygnowałem z DMC-LX5. Wydaje się, że zakup wart wydanych pieniędzy.
jannik - Wto 23 Sie, 2011

marrcoss napisał/a:
No i zakupiłem. DMC-G2 ...

No i b. dobry wybór :)

Życzę radości z fotografowania i udanych fotek.

:grin:

Krzychun - Nie 11 Wrz, 2011

Witam Was,
postanowiłem podpiąć się pod temat marrcossa, mam nadzieję, że nie będzie miał mi za złe.
Słowem wstępu, mam jakieś tam doświadczenie i przyzwyczajenia z czasów Pentaxa LX, Velvi i Provi, więc wymienione poniżej wymagania są przemyślane.

Po długiej rozłące ze spustem planuje kupić coś co:
- będzie miało pokrętło korekcji ekspozycji wyciągnięte na korpusie (jak w starszych analogach)
- będzie miało możliwie jasne i dobre szkło z zoomem 28(24 byłoby super)-105 (135byłoby super) - podane dla 35mm.
- będzie miało szybki AF (głownie będą uwieczniane dzieci),
- będzie ogólnie szybki,
- gorąca stopka,
- jeżeli operowanie zoomem może być poprzez pokrętło na obiektywie to ukłonie się nisko,
- nie musi kręcić super filmów,
- nie musi mieć ruchomego LCD z tyłu, ale dobrze by było, ażeby przez wizjer (czy jest szansa ażeby były optyczny) dało się swobodnie kadrować.
- będzie mniejsze niż np Pentax K200 - szukam czegoś zwartego, nie rozdymanego,
- nie chce jakiś "desajnerskich" cudów, ma być ergonomiczny, ociosany i toporny, bez zbędnych wodotrysków (w wyglądzie i funkcjach)

Nie chce lustrzanki, ma być coś mniejszego. Domyślam się, że punktowy pomiar światła to raczej standard. Nie chce wymiennej optyki. Nie oczekuję cudów.

Kwota... ja wiem.... jak najtaniej, ale jeżeli będzie to kosztować 2000 to ok.
Może być używany, jeżeli już takich nie produkują.

Jeżeli takie rzeczy to tylko w przysłowiowej Erze, to sprowadźcie mnie na ziemię.
Dzięki z pomoc.

mrawi - Nie 11 Wrz, 2011

Może canon G11.
jannik - Nie 11 Wrz, 2011

mrawi napisał/a:
Może canon G11.

Ale skoro dopuszczalna jest kwota do 2 tyś, to mógłbyś szarpnąć się na Canon G12 :)
G11/12 to zacny aparacik, spełnia większość twoich oczekiwań, włącznie z tym, że można go nazwać "topornym" (przynajmniej w porównaniu do innych aparacików z tej półki).
Tu masz specyfikację obu.
http://www.recenzje.net.p...we/4.2015vs1749

Raczej nie widzę godnych przeciwników, uwzględniając twoje oczekiwania :)
pzodro

hijax_pl - Nie 11 Wrz, 2011

jannik napisał/a:
Raczej nie widzę godnych przeciwników, uwzględniając twoje oczekiwania
P7000 jakoś takim wybitnym aparatem nie jest i nie był, ale może warto poczekać na P7100?

Witam,
Tak właśnie chyba te G11/12 byłby najbliżej, chociaż korci (na papierze) obiektyw w P. LX-5.
Czy G11/12 można podpiąć filtr bezpośrednio pod aparat? Jak te obiektywy wyglądają w porównaniu np do firmowego kita w Pentaxie K200? Bezie to to lepsze, czy też gorsze, bo ten Pentaxa to tak na granicy akceptowalności jest.
To samo z AF. Czy w tego typu kompaktach AF jest dużo wolniejszy niż w podstawowych z kitow?

Taki zakres ogniskowych jak w P7100 to niestety do mnie nie przemawia.

Krzychun napisał/a:
Tak właśnie chyba te G11/12 byłby najbliżej, chociaż korci (na papierze) obiektyw w P. LX-5.
Mnie przyciągnął bardziej obiektyw i matryca w EX-1 i jestem bardzo z aparatu zadowolony.
Krzychun napisał/a:
Czy w tego typu kompaktach AF jest dużo wolniejszy niż w podstawowych z kitow?
Jak na razie AF fazowy (PDAF) w lustrzankach jest nie do pobicia. Choć najnowsze zaawansowane bezlusterkowce z AF kontrastowym (CDAF) zaczynają już zagrażać tej dominującej pozycji PDAF

Uuuuu. W tym EX-1 strzelili pod ręką możliwość ustawienia czasu samowyzwalacza (używa się tego pewnie przy co 100 zdjęciu) a nie ma korekcji EV (używanej przy każdym). Nie dobrze.

Chyba jednak coś z G kupie (ale jeszcze proszę o propozycje). Czy warto dopłacać go G12. Jest może w i-necie jakieś porównanie cech użytkowych?

jannik - Nie 11 Wrz, 2011

Krzychun napisał/a:

Chyba jednak coś z G kupie (ale jeszcze proszę o propozycje). Czy warto dopłacać go G12. Jest może w i-necie jakieś porównanie cech użytkowych?

Głównie to filmy HD
Ale i jpg lepsze wychodzą z G12 (ktoś tu opisywał dlaczego)

Filtry można podpiąć przy pomocy specjalnej tulei którą należy dokupić (można na Allegro)

pzodro

Krzychun napisał/a:
a nie ma korekcji EV (używanej przy każdym).
Jest. Pod przednią rolką.

hijax_pl napisał/a:
Krzychun napisał/a:
a nie ma korekcji EV (używanej przy każdym).
Jest. Pod przednią rolką.

A rzeczywiście, zwracam honor.
A jak się tym operuję? To przyciśnięcie i obrót nie sprawia problemów, wygodne jest?
A czy 1/1500 przy 1,8 bardzo przeszkadza? Głupie pytanie, bo na pewno bardzo.

Szczerze mówiąc, to przez ten obiektyw (dolną ogniskową) bardzo ciekawy aparat się zrobił.

Krzychun napisał/a:
To przyciśnięcie i obrót nie sprawia problemów, wygodne jest?
Dokładnie tak . I tak - wygodne.
Krzychun napisał/a:
A czy 1/1500 przy 1,8 bardzo przeszkadza?
Czasami. Niestety wbudowanego ND nie ma, więc pozostaje nakręcany ewentualnie.
MC - Pon 12 Wrz, 2011

Jakoś na wakacjach w Egipcie 1/1500s mi nie przeszkadzało. Ani razu nie użyłem filtra.
hijax_pl - Pon 12 Wrz, 2011

MC napisał/a:
Jakoś na wakacjach w Egipcie 1/1500s mi nie przeszkadzało.
Ale zapewne nie używałeś f/1.8 pod słońce? :)
MC napisał/a:
Ani razu nie użyłem filtra.
Ja też jeszcze nie... Nawet nie zakupiłem tulejki jeszcze, choć już parę razy zakusy miałem - ale to przede wszystkim pod polar, a nie ND.
MC - Pon 12 Wrz, 2011

Oczywiście, że nie. ISO 80 + jakieś f3.x wystarczyło.
Ja tulejkę kupiłem i fajnie działa i wygląda z polarem 77mm :lol:

Krzychun - Pon 12 Wrz, 2011

No to Szanowni Państwo pomóżcie jeszcze w jednej kwestii i będę kupował. Pozostaje EX-1 - obiektyw i cena (~1000zł!!! - dopiero co zwróciłem uwagę)
i G11 - całokształt.
Często przewija się opinia, że obiektyw jest stosunkowo wolny w G11. Może wiecie jak to wygląda w EX-1? Który będzie szybszy, ten prawdopodobnie wygra.

MC - Pon 12 Wrz, 2011

Wolny pewnie w tym sensie, że ciemny. I to fakt.
jannik - Nie 02 Paź, 2011

Krzychun
Miałem oba i śmiem twierdzić (na przekór "fachowym" opiniom), że oba aparaty są pod względem jakości zdjęć porównywalne.
Faktem jest że EX1 ma jaśniejszy obiektyw i jeśli masz zamiar robić więcej zdjęć w pomieszczeniach i generalnie w gorszych warunkach oświetleniowych to bierz tego kurdupla.
Jeśli z kolei więcej masz zamiar pstrykać w "normalnych" warunkach, czyli nie w nocy i nie w ciemnym zakamarkach, to rozważ G11
Jeśli natomiast masz zamiar robić więcej zdjęć w zdecydowanie jasnych (słonecznych) warunkach to zdecydowanie bierz G11, bo EX1 ma za długą migawkę i co ci po super jasnym obiektywie.. :(
Jeśli masz zamiar robić zdjęcia głównie w JPG a nie w RAW-ach to zdecydowanie G11, bo EX1 ma b. średnią obróbkę zdjęć w JPG (tzw. gotowców)

Generalnie, jak dla mnie, G11 jest o wiele bardziej uniwersalnym aparatem

Jeśli leży ci lepiej w łapkach i ogólnie bardziej się podoba G11, to bierz go stanowczo i nie oglądaj się za Szmajcungiem..

Co Canon to Canon... wbrew opiniom wszechwiedzących "fachowców"
Mówię ci to jako zacietrzewiony amator i anty-fachowiec :)

pozdrawiam
:)

MC - Nie 02 Paź, 2011

jannik napisał/a:
EX1 ma za długą migawkę i co ci po super jasnym obiektywie

Ano to, że można przysłonę przymknąć.
Kolejny raz jakieś brednie wypisujesz. Byłem z tym kompaktem w Egipcie i bez problemu robiłem o każdej porze dnia zdjęcia bez używania jakiegokolwiek filtra.