|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Panorama
dark_wojtek - Sob 06 Sie, 2011 Temat postu: Panorama Witam
Chciałem się zapytać jaki jest dobry program do tworzenia zdjęcia panoramicznego ??
Mam zdjęcia zrobione ale mój program nie radzi sobie panorama factory
Proszę i kilka propozycji
Z góry dzięki
cybertoman - Sob 06 Sie, 2011
Hugin
komor - Sob 06 Sie, 2011
dark_wojtek, a do Canona nie dodają już na płycie programu PhotoStitch? Sprawdź co tam dostałeś w pudełku…
http://usa.canon.com/cusa...utility_browser
hijax_pl - Sob 06 Sie, 2011
Microsoft ICE
Chyba najprostszy i dający super efekty.
cybertoman - Sob 06 Sie, 2011
z prostych to nie ma chyba nic prostszego niz autostitch. Tylko jesli "panorama factory" sobie nie poradzil/la w trybie automatycznym, to trzeba recznie, a wtedy proste programy nie pomoga.
Aszex - Nie 07 Sie, 2011
Generalnie najlepszy jest autopano. Można ściągnąć triala, ale nie wiem czy nie dodaje znaków wodnych do gotowego pliku (lub czy nie ma innych ograniczeń).
dark_wojtek - Nie 07 Sie, 2011
mam Adobe Photoshop CS5 próbuje zrobić tak jak jest na filmiku http://www.youtube.com/watch?v=RXvlvlVDGqE i mi wyskakuje że nie wszystkie zdjęcia zostały połączone czy coś takiego
Robiłem zdjęcia pionowo całego pomieszczenia i chce zrobić panoramę i nie wiem jak to zrobić. Może poradzicie jakie są techniki robienia zdjęć, bo może ja źle zrobiłem zdjęcia
mozer - Nie 07 Sie, 2011
dark_wojtek, ta sama ogniskowa, duże zakładki szczególnie przy szerokim kącie. Najlepiej taka sama ekspozycja.
hijax_pl - Nie 07 Sie, 2011
W pomieszczeniech obraca sie apartat dookoła punktu nodalnego. Inaczej to będą błędy paralaksy wychodzić.
Szalejad - Nie 07 Sie, 2011
1. Body na statyw, poziomujesz.
2. Aparat na manual, obiektyw na M (wyłącz AF)
3. Ustawiasz wszystko na stałe - światło, BW, ISO, ogniskową. Najważniejsze, aby żaden parametr się nie zmienił w trakcie.
4. Robisz pierwsze zdjęcie, najlepiej z zapasem (czyli fotografujesz też to, czego nie ma być na zdjęciu np. po lewej, jeśli zaczynasz od lewej)
5. Kolejne zdjęcia robisz tak, żeby obejmowały 2/3 poprzedniego kadru. I lecisz do prawej.
6. Ostatnie zdjęcie też z zapasem.
Przy zewnętrznych zdjęciach jest gorzej, jeśli masz dużą rozpiętość tonalną i aparat tego nie łapie. Wtedy każdą fotkę robisz z bracketingiem i bawisz się w szopie.
[ Dodano: Nie 07 Sie, 2011 12:10 ]
hijax_pl jak zawsze dokładny
Ale do takiego rozwiązania potrzebna głowica panoramiczna. Można ją zastąpić obracając właśnie o niewielkie kąty - z fotek "na styk" nie zrobi się panoramy.
mozer - Nie 07 Sie, 2011
Z tego co pamiętam hugin sobie nieźle radzi z błędami paralaksy.
cybertoman - Nie 07 Sie, 2011
hijax_pl napisał/a: | W pomieszczeniech obraca sie apartat dookoła punktu nodalnego | Zawsze powinno sie tak robic fotografujac panorame.
mam pytanie czy można mieć włączony AF jak robię zdjęcia do panoramy ??
hijax_pl - Nie 07 Sie, 2011
dark_wojtek, Czytujesz posty w tym wątku?
tak czytam ale sie zapytałem czy można mieć czy trzeba mieć wyłączoną
mozer - Nie 07 Sie, 2011
dark_wojtek, na logikę - raczej panorama z różną ostrością się nie sprawdzi, więc z reguły robi się takie zdjęcia na hiperfokalnej lub dla obiektów w tej samej odległości - czyli AF nie jest potrzebny.
dark_wojtek - Sro 10 Sie, 2011
Mam jeszcze jedno pytanie
Jak zrobiłem zdjęcia i poskładałem je z jedną panoramę to zauważyłem że są niedociągnięcia z tej panoramie np. jest uskok na drzwiach albo na oknie
Czy to jest spowodowane małą ilością zdjęć. Na duży pokój miałem ok 15-18 zdjęć
Czy Wam też się coś takiego robiło, ja mam program Autopano Pro
hijax_pl - Sob 13 Sie, 2011
Błędy paralaksy...
dark_wojtek - Nie 14 Sie, 2011
A mam takie pytanko do zdjęć panoramicznych jest lepszy obiektyw "rybie oko" czy normalny szerokokątny ??
hijax_pl - Nie 14 Sie, 2011
Zależy w czym lepszy... Panoramy można robić tak samo dobrze rybą co teleskopem.
W zależności od obiektywu zmienia się kąt widzenia i dystans minimalny ostrości - a to się przekłada na liczbę zdjęć potrzebnych do złożenia czegoś tam...
I też się dowiedziałem że jak robi się zdjęcia panoramiczne to trzeba mieć głowice do panoram http://www.qtvrheads.pl/glowica.htm#02 , bo jak postawisz aparat w pionie to aparat się porusza w małym kółku, a nie w puncie centralnym.
Centralny... Nodalny... Zwał jak zwał. Poczytaj trochę teorii. Panoramy (widoczki) robię z ręki i jest ok.
Widoki jest łatwiej robić. Ja robiłem pomieszczenia i było trudniej. Praktyka czyni mistrza
A to w końcu jakie te panoramy chcesz robić ?
Różne ale przeważnie będę robił krajobrazu. Tylko od czasu do czasu pomieszczeń.
kufel - Wto 15 Lis, 2011
właśnie użyłem PhotoStitch i jeśli chodzi o łączenie punktów i płaszczyzny jest ok natomiast widać same miejsca łączenia (pasy) . który program jest pozbawiony tej przypadłości najmniej?
hijax_pl - Wto 15 Lis, 2011
kufel napisał/a: | który program jest pozbawiony tej przypadłości najmniej? | M
kufel - Wto 15 Lis, 2011
hijax_pl napisał/a: | M | nie chodzi mi o program ekspozycji a o soft panoramę wykonywałem na Manualu
pasy wynikają z kiepskiego (chyba) łączenia- program wykonuje je automatycznie po wskazaniu zdjęć.
Aszex - Wto 15 Lis, 2011
autopano
kufel - Wto 15 Lis, 2011
Aszex napisał/a: | autopano | dzięki, potestuje .
ps. tak teraz przegladam jpgi z ktorych sklejalem panoramę i maja rożną jasność, co wynika chyba z odsuwania sie od źródła światła (słońca) poszczególnych klatek. wiec pewnie stad te pasy.
[ Dodano: Wto 15 Lis, 2011 20:46 ]
probuje skleic panorram ez 4 zdjec a autopano upiera sie i skleja tylko z trzech pomijając jedno...
efekt koncowy skejania jest bardzo dobry.
mozer - Wto 15 Lis, 2011
kufel, hugin wraz z dodatkowymi filtrami (typu enblend) daje duże możliwości.
kufel - Wto 15 Lis, 2011
cóż, z autopano cos mi nie idzie, dalej uparcie nie włącza do panoramy ostatniego , czwartego zdjęcia. nie mam pojęcia czemu. wiec chyba spróbuje użyć Hugina.
hijax_pl - Sro 16 Lis, 2011
Spróbuj jeszcze microsoftowego ICE
kufel - Sro 16 Lis, 2011
co do Autopano, najprawdopodobniej program ma problem z ustanowieniem punktów wspólnych. dziwne po średni PhotoStitch dał rade testowany Hugin tez nie dołączył czwartego zdjęcia. zostaje jeszcze przetestowanie ICE.
[ Dodano: Sro 16 Lis, 2011 13:41 ]
3 na 4 programy nie złączyło wszystkich zdjęć, wiec wniosek taki ze skopałem ostatnie zdjęcie.
mozer - Sro 16 Lis, 2011
kufel, czy Ty łączysz zdjęcia mgły? Łączyłem nawet zdjęcia nieba i wody, a nigdy nie miałem takich problemów.
kufel - Sro 16 Lis, 2011
mozer napisał/a: | kufel, czy Ty łączysz zdjęcia mgły? | prawie robiłem panoramę pasma Niżnych tatr o świcie , gdzie był tylko zarys wierzchołków i chmury tylko dziwi mnie ze reszta zdjec daje sie polaczyc a to z jakiegoś powodu nie.
[ Dodano: Sro 16 Lis, 2011 14:33 ]
muszę sie rozejrzeć za softem który oferuje możliwość "ręcznego" dopasowywania.
hijax_pl - Sro 16 Lis, 2011
kufel napisał/a: | który oferuje możliwość "ręcznego" dopasowywania. | Photoshop Elements
[ Dodano: Sro 16 Lis, 2011 14:50 ]
kufel napisał/a: | 3 na 4 programy nie złączyło wszystkich zdjęć | Który dokonał tego cudu?
mozer - Sro 16 Lis, 2011
kufel, przecież w huginie możesz ręcznie dopasować. O ile pamiętam...
kufel - Sro 16 Lis, 2011
hijax_pl napisał/a: | Który dokonał tego cudu? | autopano , ice, hugin poległy. PhotoStitch dał rade . choć sam efekt łączenia delikatnie mówiąc kiepski...
[ Dodano: Sro 16 Lis, 2011 14:54 ]
mozer napisał/a: | kufel, przecież w huginie możesz ręcznie dopasować. O ile pamiętam... | juz sprawdzam.
dopytam jeszce o autopano: podoba mi sie ten program , testuje triala autopano pro, ale widze ze jest tez autopano giga. ktoś zna różnice miedzy nimi ?
cybertoman - Sro 16 Lis, 2011
mozer napisał/a: | O ile pamiętam... | Dobrze pamietasz. Poprzez dodanie reczne punktow kontrolnych.
kufel - Sro 16 Lis, 2011
cybertoman napisał/a: | mozer napisał/a:
O ile pamiętam...
Dobrze pamietasz. Poprzez dodanie reczne punktow kontrolnych. | racja, właśnie próbuje dokleić ręcznie to zdjęcie. póki co ciężko...
Aszex - Sro 16 Lis, 2011
kufel napisał/a: | dopytam jeszce o autopano: podoba mi sie ten program , testuje triala autopano pro, ale widze ze jest tez autopano giga. ktoś zna różnice miedzy nimi ? |
a na stronie producenta nie ma?
kufel - Sro 16 Lis, 2011
Aszex napisał/a: | a na stronie producenta nie ma? | wcześniej nie szukałem , ale teraz pogrzebałem trochę i znalazłem
|
|