|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Canon 70-300 IS USM czy 70-200 4.0 USM bez stabilizacji?
crack8 - Pon 05 Cze, 2006 Temat postu: Canon 70-300 IS USM czy 70-200 4.0 USM bez stabilizacji? Bardzo prosze o opinie i informacje jesli ktos mial do czynienia z tymi szklami.
Zamierzam nabyc droga kupna ktorys z nich
dzieki za oponie
Arek - Pon 05 Cze, 2006
A do czego chcesz używac tych szkieł?
crack8 - Pon 05 Cze, 2006
do fotografii obiektów lub osob, w sytuacjach gdzie nie siegam 85mm, badz potrzebuje wykonac zdjecie z dobrze rozmytem tlem. jedno co mnie zaskoczylo to, to ze L nie ma az tak wielkich problemow z nastawianiem ostrosci, jak w przypadku 70-300, gdzie przez brudna szybe nie mogl sobie poradzic i mial problem z nastawieniem ostrosci. Zastanawiam sie, czy warto zainwestowac w dobrej klasy szkla, czy razczej zaplacic za calkiem dobrze sprawujaca sie elektronike. Dzisiaj podlaczalem oba szkla, a i tak nie moglem podjac zadnej racjonalnej decyzji. Potrzebne mi sa wasze opnie. dzieki
Arek - Pon 05 Cze, 2006
No to ja bym się nie wahał. Tak naprawdę nie potrzebujesz zakresu 200-300 mm, więc jakość optyki i wykonania przemawia za L-ką. Poza tym lepsze światło to zawsze coś
więcej niż IS.
007areka - Pon 05 Cze, 2006
za crack8- tez mam ten dylemat czy L czy IS'a, chetnie poczytam o tych szklach.
007areka - Pon 05 Cze, 2006
qrcze, widze ze specjalista opowiedzial sie za L, a mnie sie wydaje ze dodatkowe 100 to jednak duzo, np na ptaki, cos mnie ciagnie do 70 - 300 tylko slychac ze wadliwe sa ?
crack8 - Wto 06 Cze, 2006
ciezka sprawa. jesli chodzi o roznice miedzy 200 a 300 to jest naprawde niewielka. Gdyby chodzilo o 200 a 400 albo 600 to byloby to odczuwalne, jednak przy tych szklach, roznica jest prawie zadna. Moj dylemate polega na wyborze pomiedzy stabilizacja a jakoscia szkiel. Plusem IS sa zyroskopy w 3 grupach, swietnie wspolpracujace, L ma super optyke i jest dobrze uszczelniona, co zmniejsza ryzyko szybkiego zanieczyszczenia wewnetrznych soczewek.
Wada gugiacej sie stabilizacji przy pozycji portretowej, w nowych szklach zostala usunieta
007areka - Sro 07 Cze, 2006
szkoda ze nikt wiecej nie chce sie podzielic opiniami
1507 - Pon 12 Cze, 2006
bierz L-kę też na nią odkładam
to cie może przekona:
http://www.photozone.de/8...200_4/index.htm
Arek - Pon 12 Cze, 2006
Jeżeli już cytujemy Photozone, to tam 70-300 IS w sensie ostrości wypada podobnie dobrze.
Ja sam się zastanawiałem nad wyborem jednego z tych szkieł i odpowiedź jest taka, że jeśli potrzedbuje się 300 mm, to trzeba wybrać 70-300, jeśli nie 70-200.
Za L-ką przemawia lepsza jakość wykonania i lepsze świało w okolicach 200 mm. Za 70-300 lepszy zakres ogniskowych i stabilizacja. Trzeba to wziąć pod uwagę, patrząc na swoje potrzeby.
Arek
007areka - Sro 14 Cze, 2006
dzieki wszystkim za sugestie i rady, jestem mocno zainteresowany tym tematem i nowe opinie mile widziane, pozdro.
RobertO - Czw 15 Cze, 2006
tylko ze 70-300 obecnie jest niedostepny, a te egzemplarze ktore mozna jeszcze gdzies kupic maja owa wade o ktorej arek kiedys pisal. pewnie canon wstrzymal sprzedaz i nie pozostaje nam nic innego jak czekac az naprawia swoj blad i znow wprowadza szklo do sprzedazy.
w kazdym badz razie zamowienie w cyfrowe.pl jest juz zlozone. jak tylko szklo sie pojawi bedziemy je mieli.
pozdrawiam
007areka - Czw 15 Cze, 2006
to fajnie, czekam na opinie , wskazowki i rady, pozdro.
mrooq - Sob 17 Cze, 2006
jest jeszczee opcja
Canon EF 70-300mm f/4.5-5.6 DO IS USM
drogie troche bo ok 5k
rozumiem rozmiary czynia je tak drogie,czy cos jeszcze ?
Arek - Sob 17 Cze, 2006
Rozmiary i podobno lepsza korekcja aberracji chromatycznej.
Ale są w nich problemy z odblaskami. Nowa technologia, pierwsze kroki i pierwsze wpadki...
007areka - Sob 17 Cze, 2006
nie DO odpada
mrooq - Sob 17 Cze, 2006
cytuje jednego z zagranicznych uzytkownikow canona 70-300
with my copy it is 100% great in landscape at any length, in portrait is 100% bad at 300mm and pretty much so down to 200mm and even at 140mm it is still certainly noticeably degraded, by 70-100mm is it ok in portrait. yes, it is ONLY a portrait orientation issue.
007areka - Nie 18 Cze, 2006
nie rozumiem dlaczego 70-300 jest taki kiepski, dlaczego taki badziew wypuscili na rynek;-((, ciekawe co z egzemplarzami ktore wykazuja wady przeciesz serwis nie usunie wady konstrukcyjnej, zwrot kasiorki ?? hmm porazka...
007areka - Nie 03 Wrz, 2006
mimo wielu dylematow, czy wybrac 70-200, czy 70-300 w oncu zkupilem 70-300 IS USM, wydajemi sie ze w 100% jeswt sprawny. pierwsze spostrzezenia to; wolny AF- USM codo celnosci to jest, ale do szybkosci to napewno NIE, dobra jakosc obrazu( szeroko rozumiana),myslalem ze zblizenie tako armata bedzie wieksze-na 350 ogniskowa prawie 500, chwala canonowi za stabilizacje-przydaje sie. ogladajac fotki na monitorze mam wrazenie ze wygladaja jak skany analogowego- inny rodzaj obrazu niz z kitowego, swiatelko marne jak sie troszke zciemni to po sprawie, - 4,0 na calej dlugosci by sie przydalo. podsumowujac na obecna chwile szklo OK.jak dostrzege cos nowego to sie podziele info. pozdrawiam -arek.
007areka - Sro 06 Wrz, 2006
PILNE !! pojawil sie powazny problem, z 70-300 is usm, nie moge zgrac ostosci- a dokladnie fotografujac ksiezyc obraz jest totalnie nieostry, ale nie jest zruszony! wydaje mi sie ze nie maproblemu z FF ani BF, o co chodzi ?czy cos robie nie tak? wczesniej robilem 80-200 "plastikiem" i obraz byl normalny ostry , jak na takie szklo. co jest nie w porzadku z moim ?
..a i probuje ze stabilizacja i bez,bo na statywie zbedna - tak na marginesie ta stabilizacja to lipa,
MM - Sro 06 Wrz, 2006
No proszę, czyli o wyłączeniu IS na statywie to kolega już wie jak widzę. A jaki to statyw? Wiatr za mocno nim nie buja? Jaki czas? Pamiętaj, żeby nie był za długi. Księżyc wbrew pozorom dość szybko zaiwania bo niebie. Podnieś wstępnie lustro w aparacie i rób za pomocą wężyka lub samowyzwalacza. Nie naciskaj spustu w "normalny" sposób bo poruszysz obraz. Podczep coś ciężkiego do statywu, nadaj mu stabilności.
grrrrr, wszystko wedle ksiazki i powyzszej instrukcji i KUPA JAK CHOLERA. - teraz jeszcze ksiezyca juz nie widac, koniec prob dupnego szkla.dwa dni probowalem i na ruznej ogniskowej i nic dlatego pisze. cos czuje ze go oddam, kierunek fotomedia-zwrot.
eska - Sro 06 Wrz, 2006
moze zanim pojdziesz do serwisu zalacz pare fotek z dokladnym opisem parametrow ekspozycji.
konrad
hm, wyczowam nutke ironi co do mojej osoby, owszem jestem marnym fotografem, ale zapewniamm szklo ktore mam jest marniejsze niz ja . korpus 350d format RAW, sprawdzilem-dodane jedna krecha kontrast i dwie ostrosci, wiekszosc prob na AV,-zreszta wszystko co sensowne probowalem, samowyzwalacz, brak wiatru, statyw nie spozywal alkoholu,- fotograf tez , co jeszcze was interesuje ??
Arek - Czw 07 Wrz, 2006
A dzienne zdjęcia jak wychodzą? Na krotkich ogniskowych też jest mydło? Jaki jest numer seryjny obiektywu? Czy trzecia cyfra to nie 0 lub 1?
007areka - Czw 07 Wrz, 2006
trzecia cyferka to 3, dzienne foty jako tako-ale przy ok25%, a na 100% obrazu jest mydlo, to mnie strasznie wkurza bo tak jest niezaleznie od ogniskowych,foty nie sa zruszone. zaraz biore sie do testowania na ksiezycu, wedle wczorajszych wskazowek, bo wczoraj byly chmurki i nic nie zrobilem. a i dzis odkrylem na soczewce od strony korpusu- od srodka zoltego paprocha na samym srodeczku- kiklka ruchow szybkich pierscieniem zm. ogniskowych i go wyssalo, i pozbede sie tej uv, - nara.
moge przeslac na mail'a pliczki probne jesli kogos to interesi jak ksiezyc bedzie i zdnia tez kilka zrobilem.
tyle na dzisiaj, jutro przenosze na papier, zrobimy 20x30 zobaczymy co wyjdzie, pozdr.-A.
MM - Czw 07 Wrz, 2006
Jeżeli robisz na 300mm to domknij to szkło do f/8 a jeszcze lepiej do f/11. No i jak znam życie i te tańsze zoomy Canona to nie lubią nic powyżej 200mm.
007areka - Pią 08 Wrz, 2006
http://plfoto.com/995564/zdjecie.html
Arek - Sob 09 Wrz, 2006
Na tym zdjęciu wszystko chyba wygląda ok
eska - Sob 09 Wrz, 2006
ladne ujecie z przedwczorajszego zacmienia.
Jezeli lubisz robic ciekawe fotki ksiezyca, to warto sie zasadzic na fotke srebrnego globu tuz przed nowiuem(tak na kilkanascie godzin). pieknie prezentuje sie wtedy cieniutki sierp a reszta tarczy widoczna jest dzieki swiatlu popielatemu. wrzesien to w zasadzie ostatni dzwonek na ta fotke.
konrad
007areka - Sob 09 Wrz, 2006
ciekawe fotki to ja lubie robic nie tylko na ksiezyc,;-)), fota sztucznie ostrzona-raz w PS, troszke crop'owane, i chyba reszta bez zmian.mialem co do tego szkla wieksze oczekiwania ;-((, czekam jeszce co wyjdzie na papierze, moze go zostawie bo nic sensowniejszego chyba nie kupie.
eska - Sob 09 Wrz, 2006
Hmm, tak sobie jeszcze pomyslalem, ze to nie koniecznie wina obiektywu... Jest jeszcze lato, a w tym okresie ksiazyc w pelni nie wznosi sie zbyt wysoko ponad horzont. Tymbardziej, ze zacmienie bylo przed jego gorowaniem, wiec spory wplyw mialy tu drgania atmosfery. Jesli dodatkowo zdjecie robiles w miescie i ksiezyc wystawal znad jakiegos wiezowca/blokowiska to raczej na pewno to jest przyczyna braku ostrosci.
konrad
brawo, tez do tych wnioskow doszedlem, oczywiscie cudo to to nie jest, ale nawet na 300mm da sie zrobic fote dobra, zamiescilem przez przypadek fote z f7.1 zamiast z f11, jakby przymknac do f11 i trafic jeszcze swiatlo fajne to ok. ja sie jeszcze korpusu czepialem bo wysluzony ok 20.000 fotek klikna. narazie testow cd.-dzis beda foty na papierze zobaczymy co i jak.
tym razem sie przylozylem,http://plfoto.com/996547/zdjecie.html, na papierze wyszlo tak ooo..pozdr, A.
|
|