|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - zes. d800+ nikkor 85f1.8g+ 28f1.8g +sb910=brak wspolpracy AF
007areka - Czw 18 Paź, 2012 Temat postu: zes. d800+ nikkor 85f1.8g+ 28f1.8g +sb910=brak wspolpracy AF ... http://forum.optyczne.pl/...p=379120#379120 jutro kieruje oficjalne zapytanie do NIKON POLSKA, oj coś czuje ze będzie zwrot, (przecież jest to wada technologiczna !!) oraz powrót do CANONA mk III .
komor - Czw 18 Paź, 2012
Ciekawe z tymi lampami, przy Canonie to samo nieraz się słyszało i widziało, tzn. we współpracy z lampą AF inaczej pracuje niż bez lampy.
dcs - Czw 18 Paź, 2012
komor,
Po założeniu lampy nie korzysta z IR?
komor - Czw 18 Paź, 2012
dcs, again please.
dcs - Czw 18 Paź, 2012
Ze wspomagania. -czerwonego światełka
komor - Czw 18 Paź, 2012
No nie bardzo wiem do czego zmierzasz, bo za mało wyrazów a za dużo pomyłek chyba. Po złożeniu – jeśli masz na myśli po założeniu lampy, to owszem, korzysta ze wspomagania IR, stąd mogą być jakieś inne kalibracje do tego, ale korpusy raczej to uwzględniają od dawna. Chyba, że to nie jest takie proste i kalibracja jest potrzebna inna dla każdej lampy, albo kombinacji z obiektywem?
hijax_pl - Czw 18 Paź, 2012
komor, akurat z tym ponoć niektóre Canony też mają problem. Właśnie przez to, że zupełnie inaczej pracują wtedy czujniki. komor napisał/a: | Chyba, że to nie jest takie proste i kalibracja jest potrzebna inna dla każdej lampy, albo kombinacji z obiektywem? | Z tego co wiem, to nie. Choć za to akurat sobie ręki uciąć nie dam
dcs - Czw 18 Paź, 2012
komor,
Chyba mu o to chodziło w linkowanym poście.
hijax_pl - Czw 18 Paź, 2012
tak swoją drogą:
http://forums.dpreview.co...m-post-41999733
komor - Pią 19 Paź, 2012
hijax_pl napisał/a: | komor, akurat z tym ponoć niektóre Canony też mają problem. |
No toć napisałem powyżej. Nawet nieraz chciałem przetestować to u siebie, ale jakoś nigdy się nie zebrałem…
dcs - Pią 19 Paź, 2012
Może nowe powłoki odcinają za dużo czerwonego?
http://www.optyczne.pl/up...05vr_vs_105.jpg
nienietaktak - Pią 19 Paź, 2012
007areka, grzeszysz. tak nie wolno pisać o N
jaad75 - Pią 19 Paź, 2012
007areka napisał/a: | ... a ja mam pytanie, czemu d800 w połączeniu z 85f1.8g i lampa 910 ostrzy + 6 działek na tablicy testowej na BF a z lampa wewnętrzna oraz przy złożonej lampie wew 6 działek na minus FF | Mówisz o ostrzeniu przy wspomaganiu wzorkiem z lampy i lampki doświetlającej?
007areka - Pią 19 Paź, 2012
...AF bez jakiejkolwiek lampy i z lampa wew dzialatak samo czyli jest FF, z lampa zwenetrzna jest BF, FF i BF sa ciut poza granica kalibracji.
... sytuacja jest podobna na 28f1.8g, tylko tutaj tak bardzo sie nie daje we znaki,
ale jakiez bylo moje zdziwienie z gdy zalozylem 85, 0 ( zero ) celnych strzalow, malo tego - raz z przodu , raz tylu ... co jest grane w sprzecie za naście tysiecy MASAKRA
007areka napisał/a: | ...AF bez jakiejkolwiek lampy i z lampa wew dzialatak samo czyli jest FF | Jakie światło w trakcie ostrzenia? Żarowe? Ile EV? Włącza się wspomaganie AF w obu przypadkach?
hijax_pl - Pią 19 Paź, 2012
Rozumiem, że to już sprzęt po kalibracji w serwisie?
...absolutnie, sprzet jest nowy, czyli kupujac system nikona mam odrazu oddac go do serwisu ok dobra moze oczyms nie wiem, zatwardzialy Canonowiec jestem, bylem - , wiec czekam na podpowiedzi od uzytkownikow systemu Nikona .moze wtym systemie zycie wyglada inaczej
007areka, jaja se robisz, czy po prostu wkręcasz ludzi w wymyślona historię?
Tyle wiesz o Nikonie, a tu nagle taka pomroczność? Nie czytałeś neta przez ostatni rok? Nie widziałeś testu D800 na tutejszym portalu? No wszystkie członki opadają...
..swiatlo zastane, dzien, noc, zarowka, lampy, bez lampy, ze wspom AF i z wylaczonym ...przeciez to nie powinno miec znaczenia a skrajne i nie nadajace sie do kalibracji, zreszta jaka kalibracja przeciez to sie nie da uzywac juz to nie az takie.......tak wlacza sie wspomaganie....ale probowalem rozne przypadki...dziala jak chce .
ghost - Pią 19 Paź, 2012
Cytat: | ...absolutnie, sprzet jest nowy, czyli kupujac system nikona mam odrazu oddac go do serwisu |
możesz też wypłakać tu rzekę.
ale tylko jedno z tych działań daje szansę na sprawny sprzęt.
hijax_pl napisał/a: | 007areka, jaja se robisz, czy po prostu wkręcasz ludzi w wymyślona historię?
Tyle wiesz o Nikonie, a tu nagle taka pomroczność? Nie czytałeś neta przez ostatni rok? Nie widziałeś testu D800 na tutejszym portalu? No wszystkie członki opadają... |
hijax - troche zlosliwoscia zajechalo nie bardzo rozumiem Twoja odpowiedz, to nie pomrocznosc to fakty i nie bardzo rozumiem czemu mam sobie jaja robic i kogos wkrecac, nowy flagowy system jest do bani...
[ Dodano: Pią 19 Paź, 2012 09:38 ]
ghost napisał/a: | Cytat: | ...absolutnie, sprzet jest nowy, czyli kupujac system nikona mam odrazu oddac go do serwisu |
możesz też wypłakać tu rzekę.
ale tylko jedno z tych działań daje szansę na sprawny sprzęt. |
hmm, masakra - czyli serwis i kalibracja a to da sie skutecznie zrobic jesli fabryka spieprzyla sprawe
007areka, to są istotne pytania - w zależności od barwy światła system musi wprowadzić różny bias, do tego dochodzi kwestia obiektywu i ilości światła. Body i tak zapewne nadaje się do serwisu, ale poprzez zrozumienie warunków, w jakich zdarzają się oba przypadki (FF i BF), próbuję dociec przyczyny.
007areka, a to przeszłe "wiem, ale nie powiem" to co to było?
Chodzi mi o to, że o problemach z AF D800 się trąbi już od minimum pół roku. W tej chwili już wiadomo co jest nie tak, o co chodzi i już są procedury zaradcze. Znany jest powód FF/BF i lewostronnego OOF...
Ponoć nowe są już pozbawione tej wady - moduł AF jest już prawidłowo montowany w puszkach. I ponoć nie wiadomo ile wyprodukowanych wcześniej ma źle wyrównany moduł.
Wystarczyło nawet się wysilić i przeczytać wklejkę jaada75 w temacie D800.
jaad75 napisał/a: | 007areka, to są istotne pytania - w zależności od barwy światła system musi wprowadzić różny bias, do tego dochodzi kwestia obiektywu i ilości światła. Body i tak zapewne nadaje się do serwisu, ale poprzez zrozumienie warunków, w jakich zdarzają się oba przypadki (FF i BF), próbuję dociec przyczyny. |
...a ok, nie myslalem ze moze to az tak istotnie wplywac, (w Canonie nie wplywalo)...wiec mysle ze warunki/swiatlo nie ma plywu, wplyw na rozrzut ma momiar = bez lampy i z lampa wew dziala tak samo i niezaleznie od swiatla, z lampa zewnetrzna jest skrajnie w druga strone i kurcze nie da sie uzywac sprzetu. i gdzie jest feler
007areka, zrób i wklej może jakieś przykładowe fotki...
komor - Pią 19 Paź, 2012
007areka napisał/a: | ...a ok, nie myslalem ze moze to az tak istotnie wplywac, (w Canonie nie wplywalo) |
Jak nie, jak tak…
007areka napisał/a: | bez lampy i z lampa wew dziala tak samo | Lampa wew nie działa jako wspomaganie AF. Do tego jest ta biała lampka w korpusie. 007areka napisał/a: | , z lampa zewnetrzna jest skrajnie w druga strone | AF-Assist z zew lampy rzuca czerwoną kratkę. Czyli mamy zupełnie inne środowisko dla pomiaru AF.
Podsumowując: raz masz oświetlenie białe, a raz czerwone.
komor - Pią 19 Paź, 2012
007areka, przeniosłem posty z tematu głównego o D800 do niniejszej dyskusji, pozostawiając tylko pierwszy z linkiem do tego wątku, bo bez sensu żeby dyskusja o tym samym toczyła się w dwóch wątkach.
hijax_pl napisał/a: | 007areka, a to przeszłe "wiem, ale nie powiem" to co to było? -bo nie moglem
Obrazek
Chodzi mi o to, że o problemach z AF D800 się trąbi już od minimum pół roku. W tej chwili już wiadomo co jest nie tak, o co chodzi i już są procedury zaradcze. Znany jest powód FF/BF i lewostronnego OOF... nie mam z tym problemu
Ponoć nowe są już pozbawione tej wady - moduł AF jest już prawidłowo montowany w puszkach. I ponoć nie wiadomo ile wyprodukowanych wcześniej ma źle wyrównany moduł.
Wystarczyło nawet się wysilić i przeczytać wklejkę jaada75 w temacie D800. | a jaki to ma zwiazek
[ Dodano: Pią 19 Paź, 2012 10:33 ]
hijax_pl napisał/a: | 007areka, zrób i wklej może jakieś przykładowe fotki... | no wes wklej jak w robocie siedze
elgreen - Pią 19 Paź, 2012
Pomyliles "+" z "-" (+ --> FF, - -->BF)?
W 910 miales wlaczone wspomaganie AF diodami? Jesli tak, to jest to problem, ktory poprostu sie
zdarza (niektore puszki z niektorymi lampami itp). Jesli nie, to pewnie jakis blad elektroniki, ktorego ci nikt nie naprawi - welcome to the real world
ps. to nie jest "flagowy sprzet" Flagowe sa D3/D4. To jest jakbys wczesnie nie przeczytal - sprzet niedopracowany z chorobami wieku dzieciecego.
edit:
no i nie zdarzylem przeczytac powyzszego - ciachac!
007areka napisał/a: | a jaki to ma zwiazek |
A nie piszesz o AF?
Jeśli nie to sorry za niezrozumienie...
007areka napisał/a: | no wes wklej jak w robocie siedze | To wklej jak do domu wrócisz. Przez te parę godzin się nic nie stanie.
elgreen napisał/a: | Pomyliles "+" z "-" (+ --> FF, - -->BF)? FF to z przodu/ przed, BF to za
W 910 miales wlaczone wspomaganie AF diodami? TAK Jesli tak, to jest to problem, ktory poprostu sie
zdarza (niektore puszki z niektorymi lampami itp). Jesli nie, to pewnie jakis blad elektroniki, ktorego ci nikt nie naprawi - welcome to the real world
ps. to nie jest "flagowy sprzet" Flagowe sa D3/D4. jak nie jak tak To jest jakbys wczesnie nie przeczytal - sprzet niedopracowany z chorobami wieku dzieciecego. ten mial byc juz ok
edit:
no i nie zdarzylem przeczytac powyzszego - ciachac! |
007areka napisał/a: | a ok, nie myslalem ze moze to az tak istotnie wplywac, (w Canonie nie wplywalo) | W każdym systemie fazowym wpływa i różni producenci radzą z tym sobie na różne sposoby, ale ogólnie radzenie sobie w Nikonie i np. w Pentaksie polega na wprowadzeniu różej odchyłki dla różnej barwy światła. Co robi Canon, nie wiem, ale wiem, że wiele osób ustawia kalibrację różnie w zależności od warunków, więc nieprawdą jest, że w tym systemie problem nie występuje.
komor, strasznie się temet przemieszał przez to przesunięcie postów...
komor - Pią 19 Paź, 2012
Panowie, ja naprawdę mam inne rzeczy do roboty niż przeklejać co chwilę po jednym poscie do prawidłowego tematu. Ogarnijcie się. Areka, odpowiadamy w tym wątku.
komor - Pią 19 Paź, 2012
jaad75 napisał/a: | komor, strasznie się temet przemieszał przez to przesunięcie postów... |
To skutek, nie przyczyna. Skutek pisania w dwóch wątkach o tym samym.
komor napisał/a: | Panowie, ja naprawdę mam inne rzeczy do roboty niż przeklejać co chwilę po jednym poscie do prawidłowego tematu. Ogarnijcie się. Areka, odpowiadamy w tym wątku. | taak ale jak juz tniesz i przenosisz to z glowa bo polowe postow i informacji poszlo w diably, teraz jak sie na to spojrzy to jakas sieczka, - sory ale mialem otwarte w innym oknie i nie zauwazylem.
komor - Pią 19 Paź, 2012
Nic nie poszło w diabły, wszystko jest w tym wątku. Nic nie wycinałem, tylko przesuwam, ale co skończę, to następny post znowu nie w tym wątku…
komor, zamknij prewencyjnie wątek D800
...dobra tak czy siak , poszlo info do NIKON POLSKA jak cos ustale to dam znac, wieczorem wkleje foty, gdtby ktos cos wymyslil ( tylko madrego) niech da znac jak z problemu wybrnac.
007areka napisał/a: | , gdtby ktos cos wymyslil ( tylko madrego) niech da znac jak z problemu wybrnac. | Wysłać do serwisu, albo oddać powołując się na niezgodność towaru z umową.
007areka, bez szczegółowego podania warunków (barwa, ilość światła, wsp. AF włączone/wyłączone) nikt Ci nic nie wymyśli. Tak, czy inaczej zapewne nie unikniesz serwisu/wymiany.
komor - Pią 19 Paź, 2012
007areka, doprecyzuj jeszcze tylko:
1. czy samo założenie lampy powoduje problemy,
2. czy dopiero kiedy włączone jest AF-Assist,
3. czy dopiero, kiedy jest ciemno i AF-Assist zaczyna być niezbędne/mocno przydatne.
Która z tych trzech opcji?
...no dobra opisze jeszcze raz
1. nie
2. af asist uzywam caly czas jesli mam lampe zew, jak wylaczylem af asist w lampie ustawial FF
3. swiatlo i warunki zdaje sie ze nie maja wplywu,
inaczej trafia -
- z lampa zew. za przedzial ostrosci,
- a przed bez lampy wew. i z otwarta lampa wew z korpusu.
bida jak cholera, nie mam czasu i checi na zabawy w testy. mam poprostu nieostre zdjecia a kalibracja stalek nic nie daje bo 85 zyje inaczej z lampa a inaczej bez.
007areka napisał/a: | 2. af asist uzywam caly czas jesli mam lampe zew | Czyli jest dość ciemno... Ile EV?
007areka napisał/a: | 3. swiatlo i warunki zdaje sie ze nie maja wplywu, | Przecież z Twojeo opisu wprost wynika, że mają...
007areka napisał/a: | - z lampa zew. za przedzial ostrosci, | Z AF-Assist w kolorze czerwonym...
007areka napisał/a: | - a przed bez lampy wew. i z otwarta lampa wew z korpusu. | Z włączającym się AF-Assist (biała dioda), czy nie?
Ile EV i jaka barwa światła zastanego?
... ło matko.. wiec tak
jaad75 napisał/a: | 007areka napisał/a: | 2. af asist uzywam caly czas jesli mam lampe zew | Czyli jest dość ciemno... Ile EV?
007areka napisał/a: | 3. swiatlo i warunki zdaje sie ze nie maja wplywu, | Przecież z Twojeo opisu wprost wynika, że mają... moim zdaniem nie maja, albo nie powinny miec, ale coz przyjmuje do wiadomosci ze moge sie mylic 007areka napisał/a: | - z lampa zew. za przedzial ostrosci, | Z AF-Assist w kolorze czerwonym... TAK
007areka napisał/a: | - a przed bez lampy wew. i z otwarta lampa wew z korpusu. | Z włączającym się AF-Assist (biała dioda), czy nie? TAK
Ile EV i jaka barwa światła zastanego? |
jaad75 rozwin temat bo mnie zaciekawiles, chyba o czyms nie wiem
MM - Pią 19 Paź, 2012
A ja się spytam jakiego Canona miałeś wcześniej i co tam namieszaleś w ustawieniach AF-u w tym D800.
Sprawdzałeś tylko na centralnym tę celność? Patrzyłeś boczne? Sprawdzałeś z jakimś zoomem? Może jakieś dobre reporterskie tele da się podpiąć od kogoś? Długo masz ten sprzęt?
Sorki jeżeli już coś z tego opisałeś, ale nie wychwyciłem tak na szybko.
MM napisał/a: | A ja się spytam jakiego Canona miałeś wcześniej i co tam namieszaleś w ustawieniach AF-u w tym D800.
Sprawdzałeś tylko na centralnym tę celność? Patrzyłeś boczne? Sprawdzałeś z jakimś zoomem? Może jakieś dobre reporterskie tele da się podpiąć od kogoś? Długo masz ten sprzęt?
Sorki jeżeli już coś z tego opisałeś, ale nie wychwyciłem tak na szybko. |
...czesc profesor, mialem pisac do Ciebie na prv.
Canon"ow mialem kilka od 30d, 40d 50d do 5dII, do tego lampy i przyzwoite szkla , co do namieszania w d800 to bylo moje pierwsze dzialanie reset i powrot do ustawien pierwotnych, celnosc sprawdzalem co do lewy prawy - tu jest ok, chocki klocki zaczynaja sie gdy podpialem 85 i ff dostosowalem choc nie do konca bo braklo przedzialu, robie zdjecia lepiej, zakladam lampe masakra AF daleko za obiektem fotografowanym no i potem zaczalem dociekac czemu ...
testy na srodkowym AF, sprzet okolo trzy tygodnie,
007areka napisał/a: | Ile EV? | Podaj parametry naświetlania dla światła zastanego.
007areka napisał/a: | Przecież z Twojeo opisu wprost wynika, że mają... moim zdaniem nie maja, albo nie powinny miec, ale coz przyjmuje do wiadomosci ze moge sie mylic | Rożna barwa wspomagania, różna (być może) ilość zastanego...
007areka napisał/a: | Z AF-Assist w kolorze czerwonym... TAK |
007areka napisał/a: | Z włączającym się AF-Assist (biała dioda), czy nie? TAK | Jak dla mnie powinieneś skalibrować szkło do światła dziennego (z białym wspomaganiem też powinien wtedy trafiać ok) i wtedy sprawdzić jak zachowuje się w żarowym, ale takim, które ma co najmniej te 4-5EV. Następnie sprawdzić z czerwonym wspomaganiem, również z innym egzemplarzem lampy i ewentualnie czasowo przestać go używać.
...dzieki za probe wyjasnienia tematu,
jedno podstawowe pytanie czemu w canonach nie mialem takiego problemu i nie to ze nie zauwazylem bo po 12 latach uzytkowania rozne rzeczy widzialem, ale napewno nie bylo takich jaj. inna lampe sprawdze- dobry pomysl, przestac uzywac hmmm, malo realne.
komor - Pią 19 Paź, 2012
007areka, problemy ze światłem żarowym oraz inna kalibracja AF przy pracy ze wspomaganiem z lampy to są problemy, które występują też w Canonie. Zdaje się, że „przez Ciebie” dziś wieczorem postaram się to sprawdzić na moim zestawie, bo właśnie sobie uświadomiłem, że jutro i pojutrze idę robić zdjęcia w warunkach oświetleniowych urągających prawom człowieka. Będzie głównie żarowe w niewielkiej ilości i będę musiał korzystać ze wspomagania AF z lampy.
007areka napisał/a: | jedno podstawowe pytanie czemu w canonach nie mialem takiego problemu | Jesteś jednym z nielicznych, którzy nie zauważyli problemu zmienności AF w zależności od temperatury barwowej i ilości światła, a nawet koloru przedmiotu na który ostrzysz. To jest odwieczny problem, a istniejące rozwiązania, niekoniecznie sprawdzają się w każdej sytuacji, zwłaszcza, jeśli jeden lub więcej elementów systemu nie działa jak należy. Dodatkowo, wysoka rozdzielczość D800 sprawia, że nawet niewielkie przesunięcie ostrości jest wyraźnie widoczne.
007areka napisał/a: | przestac uzywac hmmm, malo realne. | Nie przestawać używać lampy, tylko AF-assist beam...
jaad75 napisał/a: | 007areka napisał/a: | jedno podstawowe pytanie czemu w canonach nie mialem takiego problemu | Jesteś jednym z nielicznych, którzy nie zauważyli problemu zmienności AF w zależności od temperatury barwowej i ilości światła, a nawet koloru przedmiotu na który ostrzysz. To jest odwieczny problem, a istniejące rozwiązania, niekoniecznie sprawdzają się w każdej sytuacji, zwłaszcza, jeśli jeden lub więcej elementów systemu nie działa jak należy. Dodatkowo, wysoka rozdzielczość D800 sprawia, że nawet niewielkie przesunięcie ostrości jest wyraźnie widoczne.
007areka napisał/a: | przestac uzywac hmmm, malo realne. | Nie przestawać używać lampy, tylko AF-assist beam... |
...1. nie zgadzam sie, zmiennosc AF co do warunkow moze ok ale nie w TAKIM stopniu skrajnym nie mieszczacym sie w przedziale kalibracji, ...
2. ale ja nie pisze o uzywaniu lampy tylko o wspomaganiu AF z lampy zewnetrznej czemu mam przestac uzywac jak jest mi potrzebny i pewniejszy niz ten z korpusu. przynajmniej tak bylo do tej pory.
zdaje sie ze bede mial inny 85 i podepne tez inna lampe ... zobaczymy ...
jeszcze pytanie, czy bedzie roznica jesli korpus bedzie w poziomie lub w pionie ?? chodzi o celnosc prace AF.
007areka napisał/a: | ...1. nie zgadzam sie, zmiennosc AF co do warunkow moze ok ale nie w TAKIM stopniu skrajnym nie mieszczacym sie w przedziale kalibracji, ... | Jeśli nie wszystkie elementy systemu działają w fabrycznych tolerancjach lub nakładają się dwa w przeciwległych granicach przedziału tolerancji, to jak najbardziej.
007areka napisał/a: | 2. ale ja nie pisze o uzywaniu lampy tylko o wspomaganiu AF z lampy zewnetrznej czemu mam przestac uzywac jak jest mi potrzebny i pewniejszy niz ten z korpusu. przynajmniej tak bylo do tej pory. | Jeśli zrobisz to, co mówiłem i problem będzie występował tylko ze wspomaganiem z zewnętrznej, to odpowiedź jest prosta - przestać używać do momentu serwisu/wymiany.
007areka napisał/a: | jeszcze pytanie, czy bedzie roznica jesli korpus bedzie w poziomie lub w pionie ?? chodzi o celnosc prace AF. | W przypadku punktów krzyżowych nie powinno być różnicy, chyba że znowu masz rozkalibrowane "ramiona" krzyża, co też jest możliwe.
...co do kontaktu z NIKON POLSKA to błyskawiczna odpowiedz, kontakt super.
co do zdjec :
[ Dodano: Pią 19 Paź, 2012 19:03 ]
niestety foty z przedwczoraj , wczorajsze uleciały z dymem zaraz spróbuje z 28 f1,8 , NIKON poprosił o nefy będą badać problem, co do szkła, sprzedawca widząc jak pracuje 85 przyjął zwrot bez najmniejszego wahania - do zwrotu,
... (oczywiście proszę się nie czepiać ze krzywo lub nierówno,na szubko chciałem graficznie zasygnalizować to o czym pisałem.)
007areka, po pierwsze, to nie jest cel odpowiedni do kalibracji AF i sprawdzania czegokolwiek - mam nadzieję, że go do tego nie używasz. Po drugie, to nie są duże różnice, które nie nadawały by się do kalibracji. Po trzecie, należałoby skalibrować AF w świetle dziennym, tak, by trafiał bezbłędnie w punkt z typowej odległości (na odpowiednim celu, czyli takim, który ma płaszczyznę prostopadłą do osi obiektywu), sprawdzić go w żarowym, a potem sprawdzać z wzorkiem z AF-Assist.
MM - Pią 19 Paź, 2012
Jak rozumiem kartka leżała na stole a Ty robiłeś pod kątem zdjęcia. Tak się nie kalibruje niestety aparatu. Takie testy to sobie .... Sorry.
Ja do tego celu kupiłem sobie coś takiego
http://www.fotomaniak.pl/...-spyderlenscal/
Daje radę. Dwa statywy przydatne, jeden niezbędny.
...o pewnie ze nie jest to super dokładnie ale wystarczy do podglądu, zresztą nie trzeba super pomiarów to widać na normalnych zdjęciach,
zapewniam cie ze o są to duże różnice, spróbuj zrobić portret = nieostre rzęsy > kalibrujesz do foty bez lampy+ 20 skrajnie się łapie, potniej z lampa = masakra kalibracja i sytuacja podobna, hmmm jeśli tak to ma działać to ja dziękuje.
było sprawdzane w dziennym i było podobnie,
[ Dodano: Pią 19 Paź, 2012 19:31 ]
MM napisał/a: | Jak rozumiem kartka leżała na stole a Ty robiłeś pod kątem zdjęcia. Tak się nie kalibruje niestety aparatu. Takie testy to sobie .... Sorry.
Ja do tego celu kupiłem sobie coś takiego
http://www.fotomaniak.pl/...-spyderlenscal/
Daje radę. Dwa statywy przydatne, jeden niezbędny. |
...hoooo, było by super ale nie mam zamiaru wydawać kasy na takie cudeńka i robienie testów, dość ze wydałem na sprzęt który nie trafia tam gdzie trzeba, a sprzęt który trafia n ie trzeba testować to widać na zdjęciach. ( przynajmniej ja widzę )
MM - Pią 19 Paź, 2012
Doświadczenie nauczyło mnie jednego. Kartką to sobie mogę sprawdzić jak łapie AF. Tak zgrubnie. Jeżeli aparat ma kalibrację AF-u to kartki nie wyjmuję to tak naprawdę tylko namieszam. Wtedy trzeba podejść do sprawy na poważnie, właśnie takim lub podobnym przyrządem. Pamiętaj, że płaszczyzna obiektu na który ostrzysz MUSI być prostopadła do osi obiektywu.
Druga sprawa to znane problemy nowego D800 i ...jego liczba piskeli. To co w starym poczciwym Canonie z APS-C i małą liczbą pikseli było mało widoczne to tutaj na FF i sporym upakowaniu zaczyna wyłazić.
Dobrze by było mieć możliwość sprawdzenia tego samego szkła na dwóch korpusach i dwóch szkieł na jednym korpusie.
Przy kalibracji oczywiście światło nie może być kiepskie i przypadkowe. Róźnie też aparaty łapią ostrość przy różnych jego kolorach - to stara prawda. Tylko nie powinno to dawać takiego rozstrzału ostrzenia.
...no dokładnie jak piszesz, ale dokładniejsze pomiary tylko potwierdza to co widać, co najwyżej ustala dokładna skale błędu,
pilnowałem aby nie kupić szajsu, bylo sprawdzone ale niestety nie miałem jeszcze wtedy swojej lampy, szkła pospinałem przypadkowe co prawda ale wszystkie działały ok oprócz jednego 28f1.8g w w sklepie NPS w Rzeszowie olbrzymi FF , 85f1.8g u nich trafiała super ale zdążyli mi ja sprzedać i musiałem kupić gdzie indziej....
trochę mam teraz zgryz co robić...jutro zamieszam z inna lampa i innymi szkłami...
dcs - Pią 19 Paź, 2012
007areka,
Za D800 mogę ci dać na flaszkę. /czeską /
[ Dodano: Pią 19 Paź, 2012 21:20 ]
..i dwa piwa z tesco za szkła i lampę
nienietaktak - Sob 20 Paź, 2012
dcs, ja dorzucę trzy znicze z biedronki
Usjwo - Sob 20 Paź, 2012
jaad75 napisał/a: | 007areka, po pierwsze, to nie jest cel odpowiedni do kalibracji AF i sprawdzania czegokolwiek - mam nadzieję, że go do tego nie używasz. Po drugie, to nie są duże różnice, które nie nadawały by się do kalibracji. |
Ale 007areka, chyba nie chcial kalibrowac, tylko pokazac jak to wygląda. Poza tym jak jest raz BF, a raz FF to musialby kupic dwa obiektywy , jeden do lampy i jeden "na slonce" . Servis powinien cos poradzic, ale faktycznie mozna sie zapienic, sprzet za slone pieniadze i zle dziala
Sunders - Sob 20 Paź, 2012
007areka napisał/a: | mam teraz zgryz co robić...jutro zamieszam z inna lampa i innymi szkłami... |
Ciekawe jak wypadną próby z inną lampą - jeśli podobnie, to będzie trzeba zawrzeć bliską znajomość z serwisem
jaad75 - Sob 20 Paź, 2012
Usjwo napisał/a: | Ale 007areka, chyba nie chcial kalibrowac, tylko pokazac jak to wygląda. | Mówił coś o kalibracji, więc ciekawy jestem jak i na czym kalibrował...
Usjwo napisał/a: | Poza tym jak jest raz BF, a raz FF to musialby kupic dwa obiektywy | Raz jest BF, a raz FF po wprowadzeniu dodatkowego elementu w "tor" AF. Najpierw należy pozbyć się pierwotnej niecelności (lub oczywiście wymienić obiektyw na taki, który trafia w punkt bez softowej kalibracji) i sprawdzić w radykalnie innej temperaturze barwowej (żarówka), a później badać kwestie wzorka lampy... Chociaż to raczej dla celów poznawczych, bo sprzęt zapewne i tak nadaje się do serwisu.
Usjwo napisał/a: | Servis powinien cos poradzic, ale faktycznie mozna sie zapienic, sprzet za slone pieniadze i zle dziala | Można, ale w dzisiejszych czasach, to nic niezwykłego. Zresztą, te szkła to takie raczej budżetowe...
007areka - Pon 22 Paź, 2012
...hmm, bida.
kolejne 85 trafia przed, w skali kalibracji ale przed, korpus z polki w sklepie dwa razy tyle trafia przed niż moja pucha - tragedia.
wygląda na to ze w Rzeszowie mamy albo wszystkie rozkalibrowane d800 albo NIKON mysli ze ten rejon Polski wchłonie każdy badziew. ( Mariusz zakładałem kilka szkieł ( NPS )ten sam problem FF,korpusy półkowe FF X2 )
jeszcze jedno podejście wieczorem .... jeśli tak to będzie wyglądać to goodbye NIKON.
[ Dodano: Pią 16 Lis, 2012 10:17 ]
...i po 19 dniach serwisu moj d800 wrocil... skalibrowany elektronicznie, tak pisza w opisie NPS, protokole naprawy pisemnym zuzyte czesci dolna gumowa okleina korpusu ??? po co czyli byl rozkrecany i nie byla to tylko elektroniczna kalibracja?? coz nie wyrazilem zgody na naprawe mechaniczna ..... skutek serwisu taki ze owszem jest lepiej ale zachowanie takie samo jak przed czyli korpus bez lampy zew trafia przed, z lampa trafia za. + info serwisu- "miesci sie w ogolnie pryzjetych normach producenta" ...moja opinia ledwo co sie miesci, owszem jest lepiej ale nie znaczy ze dobrze i ze akceptuke takie dzialanie systemu.
|
|