forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Różnica pomiędzy pentaksamo k200d i k20d

pablo_333 - Czw 24 Sty, 2008
Temat postu: Różnica pomiędzy pentaksamo k200d i k20d
Witam!
Jaka jest różnica pomiędzy tymi aparatami i który polecicie dla amatora. Aktualnie posiadam Canona ixusa 65 oraz fuji 6500.
Pozdrawiam!

Smola - Czw 24 Sty, 2008

Żaden. Bo to jeszcze nowości. Nikt ich nie używal. Nie ma testów. Jest ryzyko kupowania takiej nowości. Oczywiście mogą się okazać bardzo dobrymi body. Jednak na dzień dzisiejszy masz na ich temat foldery reklamowe.
pablo_333 - Czw 24 Sty, 2008
Temat postu: .
Rozumiem. Czy ktoś moze coś powiedzieć o k10d?
Arek - Czw 24 Sty, 2008

Porównanie K20D i K200D masz tutaj:
http://www.optyczne.pl/po...d0=594&add1=593

22 opinie o K10D tutaj (pod specyfikacją):
http://www.optyczne.pl/37...ja_aparatu.html

jaad75 - Czw 24 Sty, 2008
Temat postu: Re: Różnica pomiędzy pentaksamo k200d i k20d
pablo_333 napisał/a:
Witam!
Jaka jest różnica pomiędzy tymi aparatami i który polecicie dla amatora.

Różnica jest taka, jak miedzy K10D, a K100D - pierwszy korpus dla zaawansowanych amatorów, drugi dla początkujacych. Resztę możesz przeczytać w specyfikacji.
Wg, niektórych K20D morduje jakością zdjęć całą konkurencję, łącznie z FF, mnie coś zdjęcia z niego nie leżą - za bardzo śmierdzą CMOS-em, miałem nadzieję na obraz bardziej zbliżony charakterem do tego z CCD...

Arek - Pią 25 Sty, 2008
jaad75 napisał/a:

Wg, niektórych K20D morduje jakością zdjęć całą konkurencję, łącznie z FF,

No cóż... Fanatyzm ma różne oblicza. Po tych samplach które widziałem to może
będzie można mówić o poziomie zbliżającym się do D300 ale żeby od razu D3 lub 5D?

Remol71 - Pią 25 Sty, 2008
jaad75 napisał/a:
.....Wg, niektórych K20D morduje jakością zdjęć całą konkurencję, łącznie z FF, mnie coś zdjęcia z niego nie leżą - za bardzo śmierdzą CMOS-em, miałem nadzieję na obraz bardziej zbliżony charakterem do tego z CCD...

Tylko wg niektórych.
Co to znaczy dosłownie "śmierdzą cmos-em"?? IMHO ten tekst śmierdzi nonsensem.

Arek - Pią 25 Sty, 2008

Jaad twierdzi, że CMOSy robią jatkę ze szczegółów na niskim ISO, kiedyś wstawiał nawet tu sample. Coś w tym jest bo CCD mają jakby ciut lepszą rozdzielczość na ISO 100.
MC - Pią 25 Sty, 2008

Arek napisał/a:
Jaad twierdzi, że CMOSy robią jatkę ze szczegółów na niskim ISO, kiedyś wstawiał nawet tu sample. Coś w tym jest bo CCD mają jakby ciut lepszą rozdzielczość na ISO 100.

Ja sie z tym calkowicie zgadzam, ale nie samym ISO 100 czlek zyje niestety.

Arek napisał/a:

Można by to sprawdzić przy pomocy 400D, D80 oraz Nikkora 50/1.8 i adaptera Nikkor/EOS. Jeśli są chętni do takiego eksperymentu, to zapraszam. Nikkora mam, 400D też, adapter Nikkor/EOS wykombinuję, statyw jest, scenkę zmontujemy i będziemy się rozpisywać miesiącami :) Potrzebny Forumowicz z D80/D200.

Arek - Pią 25 Sty, 2008

W sumie faktycznie można. U nas w redakcji jest oświetlenie studyjne, jest scenka, jest D200, jest Nikkor 1.8/50, jest przejściówka Nikon/Canon. Jedyne czego nie mamy to 400D/40D, no ale masz go akurat Ty :)

Jak się uspokoi sytuacja po PMA to się jakoś umówimy :)

Arek

Arek napisał/a:
W sumie faktycznie można. U nas w redakcji jest oświetlenie studyjne, jest scenka, jest D200, jest Nikkor 1.8/50, jest przejściówka Nikon/Canon. Jedyne czego nie mamy to 400D/40D, no ale masz go akurat Ty :)

Jak się uspokoi sytuacja po PMA to się jakoś umówimy :)

Arek

A to bardzo fajnie. Właśnie myślałem nad tym, że brakuje mi solidnego oświetlenia. Czekam więc na sygnał do startu :)

Rusek - Pią 25 Sty, 2008

mam pentaxa wiec moge powiedziec ze fajny aparat ale na niskich czulosciach. Jedna rzecz mnie w nim totalnie wnerwia, AF w slabym oswietleniu (np. pilotow oswietlenia studyjnego) dziala jak zatwardzenie, ile ja zdjec wypieprzam nieostrych. Czasami mam ochote rzucic go o ziemie :) , do pracy w studio z czlowiekiem ten aparat jest za wolny.
Rusek - Pią 25 Sty, 2008

a tak wogole to pucha nie jest tak wazna jak swiatlo :P

zdjecie z pentaxa K10 z obiektywem 50

komor - Pią 25 Sty, 2008

Rusek, ale tam z kadrowaniem w tym zdjęciu coś nie tak... Najważniejszy fragment jest poza kadrem..... :lol:

PS: super fota, oczywiście.

komor napisał/a:
Rusek, ale tam z kadrowaniem w tym zdjęciu coś nie tak... Najważniejszy fragment jest poza kadrem..... :lol:

PS: super fota, oczywiście.

Bo to jest Kolego trening WYOBRAŹNI - najważniejszej cechy dobrego fotografa :)

Rusek - Pią 25 Sty, 2008

kurcze tam pod spodem jest biustonosz :P

Rusek napisał/a:

Przyznam, że o tym nie pomyślałem :oops:

Smola - Pią 25 Sty, 2008

Rusek napisał/a:

Rusek pokaż tego posta żonie czy dziewczynie, a nałapiesz punktów. ....

- " Kochanie ja bym nigdy w życiu nie fotografował obnażonej kobiety"

- " No to masz misu na nowe szkiełko"

Hehe :wink:

Rusek - Pią 25 Sty, 2008

ale serio tam jest biustonosz, przeciez tam bylem i to focilem poza tym po co taki kadr? zeby wlasnie tego nie pokazac - biustonosza - bo tak to sobie wymyslil ktos wyzej odemnie, zeby nie bylo tak wesolo to byla tam tez starsza pani:

oto co ona mysli na temat waszych spekulacji :P

jaad75 - Sob 26 Sty, 2008
Arek napisał/a:
Po tych samplach które widziałem to może
będzie można mówić o poziomie zbliżającym się do D300 ale żeby od razu D3 lub 5D?

Ale takie ISO1600 z firmware'u 0.39 pozwala mieć nadzieję na wyniki dość elitarne w klasie lustrzenek APS-C, zwłaszcza biorąc pod uwagę wyższą rozdzielczość i bardzo dobry DR...
http://benjikan.smugmug.com/photos/246862179-O.jpg

Nie mówię oczywiście, że K20D będzie aparatem lepszym od D300 w każdym aspekcie, ale akurat w tej dziedzinie może powalczyć...

A jeszcze w kwestii jakości zdjęć z K10D (wybaczcie kiepskie walory artystyczne):

i link do pełnej wersji JPG prosto z aparatu, w PS tylko docinane, bez wyostrzania, chyba nawet levels nie tknąłem - nie mogę teraz znaleźć nieprzyciętego oryginału:

http://jaad75.zenfolio.com/img/v3/p389607689.jpg

Arek - Sob 26 Sty, 2008
jaad75 napisał/a:

Ale takie ISO1600 z firmware'u 0.39 pozwala mieć nadzieję na wyniki dość elitarne w klasie lustrzenek APS-C, zwłaszcza biorąc pod uwagę wyższą rozdzielczość i bardzo dobry DR...

Ja tam w takie sample nie lubię patrzeć, bo nikt tak naprawdę nie wie czym zrobione, jak zrobione, jak obrobione itp. Z D3 było podobnie. Widziałem przedpremierowe zdjęcia z ISO 6400 i 12800 które rzucały na kolana. Mając produkcyjne D3 w testach, nigdy nie udało się nam odtworzyć tak małego szumu biorąc zdjęcie prosto z aparatu.

komor - Sob 26 Sty, 2008
Arek napisał/a:
Mając produkcyjne D3 w testach, nigdy nie udało się nam odtworzyć tak małego szumu biorąc zdjęcie prosto z aparatu.

No ba, a zanurzałeś go w wiaderku ciekłego azotu przed każdym zdjęciem testowym, oraz czy miałeś do wyboru dwadzieścia sztuk ze specjalnie wyselekcjonowanej serii, wyprodukowanej w tajnym laboratorium zlokalizowanym w Strefie 51? Bo do sampli dla dziennikarzy to pewnie właśnie takie metody były używane :D

;)

MM - Sob 26 Sty, 2008

W D3 przy ISO 12800 szum jest już dość mocno widoczny, ale do zwykłych zdjęć w prasie nadaje się jak najbardziej.
Ale tam nadaje się nawet zdjęcie z G9 robione przy ISO 800, ba... takie zdjęcie zostało przedłożone nad takie zrobione przez D80 :lol:

Paweł_G - Sob 26 Sty, 2008

Z tymi zdjęciami w prasie to różnie bywa. Ostatnio moją uwagę przykuła pewna fotka ze szczecińskiego dodatku w Gazecie Wyborczej. Prezydent Szczecina przyjmował tam jakiegoś ambasadora. Zdjęcie tragedia, cała w żółtym zafarbie, niewyraźna a do tego stanowczo za długi czas naświetlania i postaci porozmazywane podczas uścisku ręki. Nie wiem kto zdecydował się ją zamieścić.
Monastor - Sob 26 Sty, 2008

Tp zależy od gazety, Wyborcza do jakiegoś magazynu da na okładce ogromne zdjęcie na dobrym papierze (choć nie zdarza się to często), a w większości gazet (w tym także w ogromnej części GW) zdjęcia są drukowane w naprawdę małej rozdzielczości i formacie. Wydaje mi się, że czasem do publikowania on-line potrzeba dużo więcej. Zwłaszcza jak zdjęcia są na przykład drukowane wyłącznie w odcieniach szarości.
jaad75 - Nie 27 Sty, 2008

Poniższe obrazki wyjasniają, dlaczego nowa matryca Pentaxa/Samsunga nie szumi bardziej od CMOS-a Sony, mimo wyższej rozdzielczości:

Bardzo podobny patent zastosował Canon w 1Ds Mk.III - mikrosoczewki są bliżej i zmniejszono całą architekturę sensora, pozostawiając powierzchnię pojedyńczego fotodetektora taką samą jak w 12MP CMOS-ie Sony, a jednocześnie uzyskując możliwość zbierania światła padającego pod większym kątem. Jestem ciekawy, czy będzie to miało wpływ na purple fringing...

Szkoda jednak, że nie pokusili się o zastosowanie swojego patentu na matrycę z siatką RGBL (jeden czujnik pozbawiony kolorowego filtra i czytający luminancje w pełnym spektrum). Mogłoby to zwiekszyć znacznie DR i czułość matrycy, a także jej bezwzględną rozdzielczość...
No cóż, patent mają, własne matryce też, więc może następnym razem... Generalnie, przyszłość bagnetu K wygląda obecnie lepiej niż kiedykolwiek w "cyfrowej" historii...

BTW, w najbliższych planach jest body niżej K200D - KxxxxD, czyli najbardziej amatorska seria i body powyżej K20D, czyli coś Pro/Semi-Pro o symbolu KxD. No i mimo wszystko nie zarzucają projektu 645D, zdając sobie sprawę, że to raczej kwestia prestiżu marki niż źródło potencjalnego dochodu... Chyba zaczęli myśleć poważniej o zdobyciu znaczącego udziału w rynku - oby tylko mocy produkcyjnych im starczyło i taka ekspansja nie odbiła się na jakości produktów. Obawiam się też, czy nie jest trochę za późno na tak agresywne wejście - rynek DSLR jest przecież coraz bliższy nasycenia...

ArturMaly - Nie 27 Sty, 2008

Coraz bliższy ale nie wiem czy przesycenie jest możliwe, co najwyżej się nasyci, użytkownicy entry levelu zechcą czegoś lepszego i zainwestują w lepszy sprzęt, możliwe nawet że podczas zmiany zmienią system...
Zawsze lepiej późno niż wcale...

Arek napisał/a:
Ja tam w takie sample nie lubię patrzeć, bo nikt tak naprawdę nie wie czym zrobione, jak zrobione, jak obrobione itp.

Akurat benjikan (Benjamin Kanarek) jest dość znaną postacią i wedle tego, co napisał, to jest K20D (firmware 0.39) + nowe DA35/2.8 Macro Limited - pozostałe parametry są w exifie. To ma być JPG konwertowany z RAW w aparacie i rekompresowany w PS... Po co rekompresowany, to naprawdę nie mam zielonego pojęcia.
Tu masz resztę sampli z tego samego zestawu:
http://benjikan.smugmug.c...17920#246645793

ArturMaly napisał/a:
Coraz bliższy ale nie wiem czy przesycenie jest możliwe, co najwyżej się nasyci, użytkownicy entry levelu zechcą czegoś lepszego i zainwestują w lepszy sprzęt, możliwe nawet że podczas zmiany zmienią system...
Zawsze lepiej późno niż wcale...

Przesycenie rynku jest jak najbardziej możliwe i byłoby powtórką sytuacji z lat 80 sprzed boomu AF... Jedyna nadzieja w tym, że DSLR-y znacznie szybciej się starzeją i postęp technologiczny sprawia, że nowe modele mogą naprawdę znacznie więcej niż poprzednicy.

mcgyver - Pon 28 Sty, 2008

Dajcie jakieś linki do zdjęć w większych czułościach. Ciekaw jestem, czy radzi sobie lepiej niż moja kasetka z 6 mpix...?
jaad75 - Pon 28 Sty, 2008

Powyżej linkowałem ISO1600, a w innym wątku ISO3200...

ISO1600:

ISO3200:
http://jaad75.zenfolio.com/img/v3/p4118467.jpg

Obydwa z firmware w wersji beta (0.39) - czyli może być tylko lepiej...
Jak zdownsamplujesz to do 6MP, to powinieneś mieć szum w okolicach ISO400 dla K100D...:)

komor - Pon 28 Sty, 2008

Przy całym szacunku, ale coś podejrzanie pięknie wyglądają te zdjęcia na wysokich czułościach. To są cropy? Jakoś długo mi się ładują, a w przeglądarce ląduje mały obrazek. Edit: no chyba, że takie super-odszumianie jest w aparacie, bo jak doczytałem to nie są zdjęcia z RAW-ów, tylko z JPG.

Wygląda na to, że matryca jest bardzo dobra w wysokich czułościach...
Mam RAW-y z ISO1600 i naprawdę jest dobrze, a to dopiero beta 0.20, czyli jeszcze wcześniej niż te zalinkowane (BTW, to są zdjęcia w pełnej rozdzielczości, komor)...

Karipu - Pon 28 Sty, 2008

A jaka jest/będzie różnica w jakości zdjęć między K200d i K10d?

Karipu napisał/a:
A jaka jest/będzie różnica w jakości zdjęć między K200d i K10d?

Ciężko powiedzieć, nie widziałem jeszcze sampli, bo ta puszka mnie nie interesowała...
Z jednej strony jest taka sama matryca, ale poprawiono cała elektronikę obsługującą. Zapewne słabości sensora też są bardzo dobrze rozpoznane i algorytmy przetwarzania zoptymalizowane, ale z drugiej strony przetwornik A/D jest już tylko 14bit, co może (ale nie musi) oznaczać trochę gorsze przejścia tonalne, zwłaszcza w niższych czułościach. Obstawiam, że w wyższych czułościach K200D będzie radził sobie lepiej niż K10D, nie wiem jednak, czy na tyle lepiej, żeby mógł konkurować z aparatami z najnowszą generacją matryc...

P.S Miałem wywołać te RAW-y z K20D na ISO1600 i zrobic cropy, ale znalazłem coś takiego:
http://www.priyantha.nl/k20d/hoge_isos/iso1600/

Wywołane w ACR na domyślnych parametrach, z lewej strony wersja odszumiona. Zauważcie, że jest tam też ISO1600 pchnięte o 3EV, czyli efektywne ISO12800...
Myślę, że biorąc pod uwagę wersję firmware (cały czas 0.20), o wysoką czułość tych matryc nie ma się co martwić...

Arek - Pon 28 Sty, 2008

Pamiętając co osiągnięto z 6 MPix CCD postęp może być znaczący. Wystarczy przecież porównać obrazy z Nikona D70 oraz Pentaxa K100 Super. Matryca ta sama, a jakość obrazu wyraźnie lepsza u Pentaxa.
komor - Pon 28 Sty, 2008

jaad75 napisał/a:
(BTW, to są zdjęcia w pełnej rozdzielczości, komor)...

Rzeczywiście, teraz widzę, że moja przeglądarka mnie zmyliła, bo ma teraz funkcję lupki :) Kiedyś takie wielkie pliki pokazywały się 1:1 i trzeba było przewijać zawartość okna albo ściągnąć na dysk i obejrzeć w jakimś programie graficznym. Teraz pokazały mi się pliki przeskalowane tak, żeby się zmieściło w oknie przeglądarki.
Obejrzałem sobie w skali 1:1 i jestem pod wrażeniem. Przynajmniej w porównaniu do mojego C 400D :)

komor napisał/a:
Obejrzałem sobie w skali 1:1 i jestem pod wrażeniem. Przynajmniej w porównaniu do mojego C 400D :)

Pamiętaj, że to jest niemal 50% więcej pikseli i dość wczesny firmware... Strach się bać... Ciekawe, czy będą sprzedawać te matryce innym producentom... :wink:

komor - Pon 28 Sty, 2008

No Nikonowi to raczej nie muszą, przynajmniej nie do D3 :D

Kurcze, ja to bym najchętniej zamienił swoją kasetkę na k10d, bo za oceanem za grosze chodzi... Boję sie jednak trochę o te wyższe czułości... Po przesiadce z 6mpix moge sie zawieść, bo często na koncertach używałem iso 800, 1600...

Jaad, nie wiesz co sie z forum pentaxa dzieje bo coś z tydzień sie dostać nie mogę?

Tak pooglądałem te zdjęcia z k20d i muszę przyznać, że jeśliby to tak wyglądało to 1600 jest rewelacja i przerosło to moje oczekiwania. Jeszcze coby ten sprzęt był trochę tańszy...

A jeszcze jakby tamron wypuścił 17-50 na bagnet pentaxa bo nic innego sensownego nie przychodzi mi do głowy a o 17-70 pentax chyba zapomniał...

Ja wchodzę na forum normalnie - tyle, że przez "manufakturę"...
17-70/4 SDM będzie jeszcze w tym roku, a Tamron pod Pentaxa też już jest na stronie producenta... Ogólnie, jest coraz lepiej.

vdr - Pon 28 Sty, 2008

mcgyver napisał/a:
Tak pooglądałem te zdjęcia z k20d i muszę przyznać, że jeśliby to tak wyglądało to 1600 jest rewelacja i przerosło to moje oczekiwania. Jeszcze coby ten sprzęt był trochę tańszy...

A jeszcze jakby tamron wypuścił 17-50 na bagnet pentaxa bo nic innego sensownego nie przychodzi mi do głowy a o 17-70 pentax chyba zapomniał...

szkoda, że tak słaba szybkostrzelność w k20d

vdr napisał/a:
szkoda, że tak słaba szybkostrzelność w k20d

Mnie akurat nie przeszkadza - bursta użyłem może dwa razy w życiu, ale wierzę, że komuś może brakować... Pewnie model wyżej będzie szybszy.

mcgyver - Wto 29 Sty, 2008

Jaad jak zwykle przynosisz dobre wiadomości :D
Szczególnie ten tamron cieszy, bo ciężko dla niego znaleść alternatywę...

Coraz bardziej jestem zadowolony z wyboru systemu.
Jeszcze mi tylko brakuje 85 mm f1.8 za 1300zł., ktory i canon i nikon mają... :( tamron 90 fajny, ale jednak odrobinę ciemniejszy... Limited 77 i za drogi i za krótki odrobinę bo preferuję jednak dłuższe ogniskowe.

mcgyver - Czw 31 Sty, 2008

Nie wiecie co sie dzieje z forum manufactura - ponad tydzień nie udało mi sie wejść. :?
Arek - Czw 31 Sty, 2008

No wczoraj coś tam pisałem...
ArturMaly - Czw 31 Sty, 2008

@mcgyver mi działa, jestem tam codziennie, czasami wystarczy tylko odświeżyć...