forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Kalibracja Sigmy

MC - Wto 29 Sty, 2008
Temat postu: Kalibracja Sigmy
Czy ktos mial juz okazje przetestowac darmowa kalibracje obiektywu Sigma pod konkretne body?
Arek - Wto 29 Sty, 2008

No mój kolega z pracy miał. Kalibrował 17-70 pod 350D. Wszystko załatwił w tydzień. Od momentu pierwszego telefonu do powrotu skalibrowanego obiektywu.
MC - Wto 29 Sty, 2008

To dobrze, bo moja Sigma 10-20 niezbyt lubi A700. CZ16-80, SAF75-300 i 50f1.4 ostrza idealnie, a sigma fochy stroi :cry:
27 artur 27 - Wto 29 Sty, 2008

To jeszcze podajcie gdzie takie cuda szybkości się zdarzają :o

A Tamrona do Berlina wysłać na kalibrację chyba przyjdzie :cry:

Arek - Wto 29 Sty, 2008

Jak masz Sigmę, która ma normalny serwis, to jest to normalna procedura i tyle własnie trwa. Z Tamronem jest gorzej. I choć to dobre optycznie szkiełka, serwis w Polsce mają fatalny.
piatek77 - Wto 01 Kwi, 2008

Arek napisał/a:
Jak masz Sigmę, która ma normalny serwis, to jest to normalna procedura i tyle własnie trwa. Z Tamronem jest gorzej. I choć to dobre optycznie szkiełka, serwis w Polsce mają fatalny.

Witam.
Serwis sigmy jest normalny?? - BZDURA
Mnie zbyto taką informacją:
"> Witam
> Usługę kalibracji wykonujemy tylko w ramach gwarancji.
>
> Pozdrawiam,
> Piotr Niklas
> Dział Obsługi Klienta
>
>
> ..:: FOTO-SERVICE ::..
> ..:: Autoryzowane Centrum Serwisowe ::..
>
> 81-589 Gdynia
> ul. Fleszarowej-Muskat 3
> tel. +48 58 629 45 22
> fax +48 58 629 45 16
> ..:: www.foto-service.pl ::.."

brak słów
pozdrawiam

MC - Wto 01 Kwi, 2008

Nie rozumiem w czym problem??? Ze w ramach gwarancji? Taki skrot myslowy, bo chodzi o to, ze bezplatnie jest tylko w ramach gwarancji, a tak to trzeba zaplacic. Pytalem jakis czas temu.
komor - Czw 03 Kwi, 2008

MC, jeśli to skrót myślowy, to bardzo niefortunny, bo albo robią to (odpłatnie), albo nie robią wcale. Z zacytowanego przez piatek77 maila wynika, że poza gwarancją nie robią wcale, nawet za kasę. Może zmieniła się polityka, albo ktoś źle poinformowany odpowiadał na maila, co jest dość groteskowe.
A koledze piatek77 to radzę uważać na słowo „bzdura”. Jakoś mam alergię na nie, i myślę, że nie tylko ja :) Słowo „nieprawda” byłoby kulturalniejsze, a to nigdy nie szkodzi.

lisor - Pią 08 Sie, 2008

Witam wszystkich - jest to mój pierwszy wpis.

Mój problem polega na nieznacznym FF w nowo zakupionej Sigmie 100-300 L 4.
Na podstawie pomiarów, które wykonałem wnioskuję MAŁY FF ??? .
Pomyłka wynosi jakieś 5-7 cm. Pomiar wykonany z odległości ok. 4,30 m ( ogniskowa 300 mm , F 4,5 ). Niby mało. Przy większej przesłonie oczywiście problem się zmniejsza.

Zastanawiam się czy ma to realny wpływ na ostrość zdjęcia, kiedy obiekt jest w odległości np 50 m. W zasadzie wszystko robię na 300 mm ogniskowej i małej przysłonie - fotografuję głównie zwierzęta.

Realny błąd nie przekracza 2 %. Kalibrować ?

Arek - Pią 08 Sie, 2008

A dlaczego nie? MZ warto.
Wujek_Pstrykacz - Sob 09 Sie, 2008

lisor napisał/a:
Witam wszystkich - jest to mój pierwszy wpis.

Mój problem polega na nieznacznym FF w nowo zakupionej Sigmie 100-300 L 4.
Na podstawie pomiarów, które wykonałem wnioskuję MAŁY FF ??? .
Pomyłka wynosi jakieś 5-7 cm. Pomiar wykonany z odległości ok. 4,30 m ( ogniskowa 300 mm , F 4,5 ). Niby mało. Przy większej przesłonie oczywiście problem się zmniejsza.

Zastanawiam się czy ma to realny wpływ na ostrość zdjęcia, kiedy obiekt jest w odległości np 50 m. W zasadzie wszystko robię na 300 mm ogniskowej i małej przysłonie - fotografuję głównie zwierzęta.

Realny błąd nie przekracza 2 %. Kalibrować ?

5-7 cm to poważny błąd w ustawieniu ostrości. To degraduje ten obiektyw. Kalibracja konieczna.

lisor - Sob 09 Sie, 2008

... robiłem dzisiaj próby z odległości ok 20 m. FF jest , może trochę mniejszy - jakieś 4 cm. Niestety garaż i plac przed nim to nie laboratorium pomiarowe, więc pomiar pewnie trochę niedokładny.

Trza to wysłać do serwisu, niech podstroją.

Monastor - Nie 10 Sie, 2008

lisor, miałem podobny problem z takim samym szkłem. Z tym, że przy 10 metrach błąd ostrzenia wynosił aż kilkadziesiąt centymetrów. Wysłałem do kalibracji, od tej pory jest OK.

7 cm to sporo, zwłaszcza przy zdjęciach robionych z małej odległości. Toż to cały ptak jest. Wydaje mi się, że przy większej odległości błąd powinien byc większy, tak było u mnie. Sprawdź na wszelki wypadek jeszcze raz, wydrukuj sobie arkusz testowy stąd: http://forum.optyczne.pl/...?t=1867&start=0

Zrób porządny test, ustaw centralne pole AF, najlepiej umiesc aparat na statywie, zrób ze 20 zdjęc i zobacz jakie są efekty. Możliwe, że problem pojawia się losowo w kilku przypadkach na 100, możliwe że sam popełniłeś jakiś błąd, możliwe, że AF złapał nie to co trzeba. Wreszcie, możliwe, że masz problemy z FF/BF.
Test tak czy inaczej nie zaszkodzi, nawet jak jesteś pewien co do występowania problemu to warto taki test wykonac i dołączyc jako dokumentację problemu przy wysyłaniu do serwisu ;-)

lisor - Nie 10 Sie, 2008

... testowałem czy występuje FF fotografując ze statywu wypoziomowaną miarkę, ustawioną pod kątem 45 stopni do osi obiektywu, autofokus ostrzył centralne.

Za każdym razem problem występuje. Chyba pokuszę się i ściągnę oryginalną tablicę testową.

Monastor - Nie 10 Sie, 2008

lisor, na jedno wyjdzie, miarka też jak najbardziej się nadaje.
komor - Pon 11 Sie, 2008

Warto jednak pamiętać o czym uświadamiał nas kiedyś jaad75, mianowicie że test autofocusa z tablicami ustawionymi pod kątem 45° niesie w sobie pewną niemiarodajność wynikającą z możliwego i dopuszczalnego przesunięcia czujnika AF w stosunku do tego, co widzimy na matówce.
Zwróćcie uwagę na to jak wygląda test AF w testach Optycznych. Tam ostrzenie jest na tablicy ustawionej prostopadle do osi optycznej, a „linijka” ustawiona pod kątem 45° służy tylko do oceny gdzie realnie pojawiła się ostrość.

Ja planuję sobie z pudełka po butach zrobić sobie takie coś, jak mają Optyczni... :)

MC - Wto 12 Sie, 2008

komor napisał/a:
Ja planuję sobie z pudełka po butach zrobić sobie takie coś, jak mają Optyczni...

I katowac sie testami? Mi juz przeszlo :mrgreen: W praktyce najczesciej wyjdzie samo czy jest FF/BF. Dodatkowo w Sigmie mamy 2/3 lata na zauwazenie tej wady.

Monastor - Wto 12 Sie, 2008

MC, z tym, że lepiej ją zauważyc w domu niż na przykład marznąc na śniegu i próbując sfotografowac ptaki :roll:
komor - Wto 12 Sie, 2008

MC, ja mam bardzo mało czasu, więc ten plan z pudełkiem na buty pewnie zrealizuję na emeryturze, której nie dożyję. Ale jak będę kupował jakiś obiektyw to taki test by się przydał, nie zamierzam testować obiektywów które już mam, bo wiem, że są wolne od wady FF/BF. :)
MC - Sro 13 Sie, 2008

komor napisał/a:
nie zamierzam testować obiektywów które już mam

Uffff :mrgreen: Przy zakupie to faktycznie warto. Chociaz moja s10-20 jak i te ze zlotu ostrzyly prawidlowo. Moze z Sony Sigma radzi sobie lepiej.

Monastor - Sro 13 Sie, 2008

MC, na zlocie chyba nikt nie narzekał na FF/BF w wypożyczonych obiektywach. Przynajmniej nie słyszałem o takich przypadkach.
MichalP - Sro 13 Sie, 2008

Bo to były egzemplarze samodopasowujące się do body :wink:
Wujek_Pstrykacz - Sro 13 Sie, 2008

No ja powiem, że w 120-300 miałem FF na bank, ale mało z tego obiektywu korzystałem więc nie narzekałem.
MC - Sro 13 Sie, 2008

Monastor, w jakims 50-150 padl AF. Poza tym zdaje sie w 50/1.4 tez byly problemy z AFem.
Monastor - Sro 13 Sie, 2008

MC, o tym słyszałem, dla porównania w którymś Canonie prezentowanym na tarasie (180-tka makro chyba) też coś padło. Ograniczmy się do FF/BF.

Co do współpracy Sony-Sigma. Przypuszczam, że jest podobnie. Piszą, że najgorzej w Canonie, ale sądzę że to wynika z popularności systemu. Mamy na forum więcej kanonierów, statystycznie więcej problemów FF/BF powinno się przytrafiac właśnie im.

MC - Sro 13 Sie, 2008

Monastor napisał/a:
Piszą, że najgorzej w Canonie, ale sądzę że to wynika z popularności systemu.

Szczerze - nie wiem. Na KKM sporadycznie sa sygnaly, ze Sigme trzeba oddawac do kalibracji. Moze nikt nie chce sie chwalic. Ja (jak na razie) zastrzezen nie mam.

lisor - Pią 15 Sie, 2008

... testowałem w lepszych warunkach. Jak to oceniacie ?

[ Dodano: Pią 15 Sie, 2008 21:39 ]
... skucha, czegoś załącznika nie dokleiło ?

[ Dodano: Nie 24 Sie, 2008 13:30 ]
... z kategorii pytań praktycznych.

Czy wartość FF ma stałą wartość niezależnie od odległości obiektyw/cel ?

[ Dodano: Sro 27 Sie, 2008 07:22 ]
... wczoraj Sigma powędrowała do serwisu.

[ Dodano: Nie 21 Wrz, 2008 19:11 ]
...wizyta z pobytem klamotów w serwisie trwała okrągłe trzy tygodnie. Aktualnie testuję...

comatus - Pon 17 Lis, 2008

Takie pytanko.
Ostatnio dzwoniłem do serwisu Sigmy o koszt kalibracji FF/BF w 100-300/4 Ex (bez gwarancji). Miła Pani przez telefon powiedziała, że obiektyw nie da się kalibrować i potrzeba ściągnąć nową płytę główną (czy cos w tym stylu) z Japonii i wtedy da sie to wyregulować - w sumie 400 PLN. Napisałem też maila i miły Pan odpisuje, że: "Koszt kalibracji wynosi 256,22 zł brutto + koszty transportu". A że jestem z 3miasta to chyba transport odpada ;)
Pytanie, komu wierzyć? :roll:

Monastor - Wto 18 Lis, 2008

comatus, do mojej 100-300 F/4 nic nie trzeba było sprowadzać. Pani stwierdziła ten fakt przez telefon? Dziwnie to brzmi... chyba, że ustawiają obiektywy tak, żeby się psuły po upływie czasu gwarancji :smile:
albo coś źle zrozumiałeś i może popsuł im się wykorzystywany do tego sprzęt. Tak czy inaczej rozbieżność ceny spora.
Chyba najlepiej przejść się osobiście do serwisu i tam wybadać sprawę.

MC - Wto 18 Lis, 2008

comatus, a to jest ta najnowsza sigma100-300? Bo jest chyb atez wersja starsza, ktora nie wspolpracuje z lustrzankami cyfrowymi :???:
comatus - Wto 18 Lis, 2008

No właśnie zdziwił mnie fakt, że tego obiektywu nie da sie wyrególować i trzeba ściąga części z Japonii. Bo w sumie to chyba raczej nowy obiektyw. Być może przez telefon Pani mnie źle zrozumiała albo ja podałem niepełną specyfikację. W mailu mam napisane "Sigma 100-300/4 HSM" - jest chyba tylko jedna taka Sigma.
Jestem skłonny uwierzyć w wersję podaną mailem, no i mam ją na piśmie :lol:

marasm - Sro 14 Paź, 2009

Witam!

Chciałem się w tym miejscu podzielić moimi doświadczeniami z kalibracji Sigmy, post skierowany szczególnie do tych którzy zastanawiają się nad kupnem obiektywu tej firmy do body Canona.

Analizując wszystkie wady i zalety, ze szczególnym naciskiem na stosunek jakości do ceny, domniemaną klasę serwisu i trzyletnią gwarancję zdecydowałem się na zakup 18-50 F2.8 EX DC. Po zakupie w sklepie internetowym zastałem to czego się spodziewałem czyli FF. Byłem na to przygotowany więc po kontakcie z serwisem odesłałem obiektyw wraz z body do Gdyni i grzecznie czekałem aż do mnie wróci. Wrócił ale bez jakiejkolwiek zmiany.

Odesłałem obiektyw po raz drugi, wymieniono go na nowy, również skalibrowano i przysłano mi z powrotem. Niestety, po raz kolejny nie ostrzył w punkt. Nie była to kwestia 1mm bo nie robiłbym tyle krzyku, ale robiąc zdjęcia np. portretowe z przysłoną maksymalnie otwartą widać było że oko nie jest ostre, natomiast nos jak żyletka :wink:

Odesłałem obiektyw po raz trzeci, załączyłem zdjęcia próbne, napisałem wręcz podanie z prośbą żeby nie odsyłali ponownie obiektywu z wadą. Po kontakcie telefonicznym technik Sigmy stwierdził że obiektyw nie nadaje się do kalibracji ze względu na wadliwe działanie systemu autofocus w aparacie więc proponują zwrot gotówki.

Odpuszcze sobie komentowanie moich emocji na temat czasu jaki straciłem na cały proces odsyłania obiektywu, myśle że obiektywne wnioski każdy wyciągnie sam. Chcę tylko zaznaczyć że nie jest prawdą obiegowe stwierdzenie że serwis sigma jest perfekcyjny i po tygodniu ma się skalibrowany obiektyw, więc problemem FF/BF nie ma się co przejmować. Użytkownicy Canona powinni przy braku funduszy na oryginalny obiektyw poważnie rozważyć kandydaturę choćby Tamrona lub sprawdzić Sigme w miejscu zakupu.

Dodam tylko że sprawdzałem ten obiektyw na body EOS 400D i EOS 450D, a obiektywy Canona ostrzą bez zarzutu.

Pozdrawiam!

MasterB - Sro 14 Paź, 2009

Hmm, widać Sigma działa bardzo dobrze - dostałeś nawet propozycję zwrotu gotówki! Poziom obsługi godny naśladowania - serio...
Czy wysyłałeś obiektyw do skalibrowania razem z body?

zug - Sro 14 Paź, 2009

MasterB napisał/a:
Czy wysyłałeś obiektyw do skalibrowania razem z body?

marasm napisał/a:
Byłem na to przygotowany więc po kontakcie z serwisem odesłałem obiektyw wraz z body do Gdyni

:wink:

MasterB - Sro 14 Paź, 2009

ups :oops: nie dojrzałem tego zdania ;)
Moja historia z Sigmą była trochę podobna - miałem 30/1.4 w którym dwa razy popsuł się AF. Nie było dużo dyskusji, dostałem pieniądze z powrotem...
Z drugiej strony tak bardzo mi brakuje standardowej stałki na APS-C że chyba ponownie kupię tę Sigmę... Już nie jestem na nich obrażony ;)

marasm - Sro 14 Paź, 2009

Tak po prawdzie to nie mam żalu, że chcą oddać mi pieniądze, wiadomo. Chodzi mi raczej o to, dlaczego zorientowali się że nie można skalibrować obiektywu po trzech (!) kalibracjach. Przez takie nonsesny traci się zaufani do firmy...
kozidron - Pią 16 Paź, 2009

MasterB napisał/a:
Hmm, widać Sigma działa bardzo dobrze - dostałeś nawet propozycję zwrotu gotówki! Poziom obsługi godny naśladowania - serio...

marasm,
MasterB, dobrze prawi, w serwisie tamrona mógłbyś nie dostać takiej propozycji.

Sunders - Pią 16 Paź, 2009

kozidron napisał/a:
w serwisie tamrona mógłbyś nie dostać takiej propozycji.

W polskim serwisie tamrona jest to nieprawdopodobne :zalamany:

kozidron - Pią 16 Paź, 2009

Sunders napisał/a:
W polskim serwisie tamrona jest to nieprawdopodobne :zalamany:

Sunders, no racja, mogłoby być ciężko

maczetka - Pon 10 Sty, 2011

Od dawna malo ruchu w tym watku, wiec odswiezam :-)

Kupilem niedawno S 50 1.4. Testowalem w sklepie na niewielkich odleglosciach (do 1,5m) i miala lekki FF. Poza tym egzemplarz super, wiec wyregulowalem w body (+7), trafil w punkt i zadowolony poszedlem z nowym szkielkiem do domu. Pozniej okazalo sie, ze na dlugich dystansach (np. 5m) bez kalibracji w body trafia w miare dobrze, z kalibracja ktora wprowadzilem pojawia sie BF - kilkunastocentymetrowy.

Czy serwis sigmy jest w stanie skalibrowac szklo, ktore z bliska ma FF a z daleka BF?

MC - Pon 10 Sty, 2011

Przy stałce powinni dać radę.
Ja miałem tak samo z Canonem 50/1.4 z tym, ze na małych odległościach trafiał idealnie.

Sunders - Pon 10 Sty, 2011

maczetka napisał/a:
Czy serwis sigmy jest w stanie skalibrowac szklo, ktore z bliska ma FF a z daleka BF?

Powinni dać radę, ale skalibrują Ci tylko do twojej puszki.

maczetka - Pon 10 Sty, 2011

Sunders napisał/a:

Powinni dać radę, ale skalibrują Ci tylko do twojej puszki.

No do mojej, do mojej. Wazne, zeby dzialalo. Mam tylko jedno body, ktorego na razie nie zmieniam. A jak zmienie, realnie pewnie nie wczesniej niz za dwa-trzy lata, to sie wtedy bede martwil.

Sunders - Pon 10 Sty, 2011

maczetka napisał/a:
Mam tylko jedno body, ktorego na razie nie zmieniam. A jak zmienie, realnie pewnie nie wczesniej niz za dwa-trzy lata, to sie wtedy bede martwil.

Wtedy bardzo prawdopodobna będzie kolejna kalibracja :smile:

bacruk - Sob 15 Sty, 2011

Przy nowym obiektywie (nowozakupionym) polecam nie kalibrować tylko oddać/wymienić.
Swojego czasu bujałem się bezskutecznie z kalibracją S30/1,4. Przy pierwszym podejściu odesłali bez zmian, po interwencji stwierdzili, że się nie da i że będą ściągać specjalnie dla mnie soft z japonii.. taki kit pewnie.. po dwóch tygodniach oczekiwania zrezygnowałem z zakupu. Szerszy opis przypadku w wątku o S30/1,4.

Mnich w owym czasie miał podobne perypetie.