forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Zdjęcie grupowe

bbeeaa - Sro 24 Lip, 2013
Temat postu: Zdjęcie grupowe
Na prośbę koleżanki mam wykonać kilka zdjęć młodzieży w strojach ludowych. Około 20 osób. Zdjęcia w plenerze, dziś u nas całkowite zachmurzenie. Do dyspozycji mam D90, 50 mm 1.8, 17-105, 70 - 300 oraz SB900 (statyw). Jak najlepiej poradzić sobie z zadaniem, jakich zasad przestrzegać? Troszku poczytałam, troszku poćwiczyłam, ale chętnie skorzystam z Waszych rad.
mozer - Sro 24 Lip, 2013

bbeeaa, ale to grupowe zdjęcia 20 osób na raz, czy pojedynczo/mniejsze grupy?

Jedno na pewno z całą grupą, i kilka luźniejszych ujęć po kilka osób - tu różne ujęcia, w tym dynamiczne, bo to taneczny zespół ludowy. Miało być słoneczko, zdjęcia planowane późnym popołudniem, ale niebo całkowicie zasłonięte chmurami. Wiem, że trudno dawać rady, jeśli się nie doprecyzuje, jakie ma się wątpliwości problemy, ale chyba mam ich dużo i skorzystam z każdej wskazówki : ). Zdjęcia są potrzebne do folderu, więc jest to dla mnie jakieś ułatwienie (chyba).

[ Dodano: Sro 24 Lip, 2013 16:09 ]
Najbardziej martwi mnie duża grupa. Gdy przeglądam takie zdjęcia zrobione przeze mnie, z reguły jest kiepska jakość.

mozer - Sro 24 Lip, 2013

bbeeaa, nie bardzo rozumiem co ma jakość do wielkości grupy - chodzi Ci o to, że na szerokim kącie masz słabą ostrość?

Generalnie nawet przy pochmurnej pogodzie jest wystarczająco światła do dynamicznych zdjęć tego typu. Zawsze możesz ustawić ISO400.

ok, zmykam
paul80 - Czw 25 Lip, 2013

bbeeaa napisał/a:
Najbardziej martwi mnie duża grupa. Gdy przeglądam takie zdjęcia zrobione przeze mnie, z reguły jest kiepska jakość.

Co rozumiesz pod pojęciem kiepska jakość?, czego brakuje Twoim zdjęciom, ostrości, światła na twarzach czy czego innego?

bbeeaa - Pią 26 Lip, 2013

Tak. Podstawowe sprawy. Kiepska ostrość, często niedoświetlone twarze. Jeśli twarz dobrze oświetlona, to problem z białą koszulą. I ciągle mam kłopot z ustawieniem właściwego balansu bieli. Ale rozumiem, że to w zasadzie mój problem - kiepskie umiejętności.
Jak unikać "pomarańczowych", "świecących" twarzy? Postaram się później wstawić kilka przykładowych fotek, łatwiej będzie dyskutować.
PS Dzięki za odzew, przepraszam, że nie odpowiadałam od razu.

paul80 - Pią 26 Lip, 2013

bbeeaa, najlepiej jak pokażesz zdjęcia w pełnym wymiarze z exif, wtedy będzie można coś więcej powiedzieć.

bbeeaa napisał/a:
Kiepska ostrość, często niedoświetlone twarze. Jeśli twarz dobrze oświetlona, to problem z białą koszulą.

Lampa błyskowa na te bóle, ewentualnie wyciąganie cieni jak nie masz lampy a co do ostrości to pokaż zdjęcia, bo może ustawiasz za małe f, może słaby obiektyw a może poruszone zdjęcia a może słabo wyostrzasz....... :roll:

Ps. Z balansem bieli i ja ma problem :mrgreen: , ale powoli się klaruje sytuacja, bo najlepszy balans bieli jest na skarpetkach :mrgreen: ( to dla hijaxa :wink: )

Pps. dlaczego twierdzisz że masz problemy z balansem bieli ?

Andrzej.M. - Pią 26 Lip, 2013

bbeeaa napisał/a:
Jak unikać "pomarańczowych", "świecących" twarzy?
+T
Trudno powiedzieć , bo takowych nie widziałem - ale sądzę że ustawienie własnego profilu barwnego mogło by pomóc - tak w aparacie jak w wywoływarce RAW-ów.
Balans bieli zawsze staram się ustawić własny wg. zastanej sceny choć u mnie automatyczny sprawuje się bardzo dobrze, to jednak wolę go nieco zmienić na mniej neutralny zależnie od sceny i warunków. Ale to takie moje "widzimisia" - nie lubię czystej bieli czy szarości wg. wzorca R=G=B. Wolę znaki nierówności. :wink:

Trudno mi utrafić z balansem tak, by później go nie poprawiać. Na dodatek w plenerze kiepska widoczność na na wyświetlaczu.
hijax_pl - Pią 26 Lip, 2013

bbeeaa, ustaw balans na słoneczko.

bbeeaa napisał/a:
Trudno mi utrafić z balansem tak, by później go nie poprawiać. Na dodatek w plenerze kiepska widoczność na na wyświetlaczu.

Co do wyświetlacza, to będziesz kiepsko widziała w dobrym oświetleniu bez korekty wyświetlacza, ja na dworze rozjaśniam wyświetlacz a we wnętrzu ściemniam, czyli wewnątrz 3 kreski a na zewnątrz 4-5, przy czym musisz pamiętać, aby patrzeć na histogram, bo przy tak jasnym wyświetlaczu zdjęcia będą wydawały się dobre lub za jasne a będą niedoświetlone.

bbeeaa napisał/a:
Trudno mi utrafić z balansem tak, by później go nie poprawiać.

Rób w rawach i później się martw.

[ Dodano: Pią 26 Lip, 2013 12:07 ]
AndrzejM.Makuch napisał/a:
Balans bieli zawsze staram się ustawić własny wg. zastanej sceny choć u mnie automatyczny sprawuje się bardzo dobrze, to jednak wolę go nieco zmienić na mniej neutralny zależnie od sceny i warunków. Ale to takie moje "widzimisia" - nie lubię czystej bieli czy szarości wg. wzorca R=G=B. Wolę znaki nierówności. :wink:

Mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy jak oceniasz WB, czy porównujesz mniej więcej RGB ze znakiem nierówności? :wink:

A czy ma sens korzystanie z funkcji PRE i ustawianie balansu bieli na podstawie własnych zdjęć zapisanych w aparacie. Czyli robię zdjęcie w podobnych warunkach, więc wybieram określone zdjęcie i modyfikuję nieco. Ale chyba to nie na wiele się zda, bo tak naprawdę warunki oświetleniowe są bardzo zmienne. Mam rację?

[ Dodano: Pią 26 Lip, 2013 12:15 ]
Zapomniałam o rozjaśnianiu wyświetlacza.

bbeeaa, rób w rawach :wink: , na wyświetlaczu aparatu nie wiele ocenisz, a wzorzec szara karta nie zawsze pomaga. I masz rację, warunki się zmieniają dlatego rób w rawach.

Tylko że ja słabo poruszam się bo zaawansowanych programach do obróbki zdjęć. Nie potrafię pracować na warstwach. Ale pewnie w przypadku balansu bieli wystarczy poprzesuwać suwaczki na oryginalnym zdjęciu. Jeśli tak, to tyle umiem : )

bbeeaa, zazwyczaj wystarczy ruszyć suwakami lub wybrać sobie z listy predefiniowane.

bbeeaa napisał/a:
słabo poruszam się bo zaawansowanych programach do obróbki zdjęć

Wywoływanie RAW-ów nie ma nic wspólnego z obróbką zdjęć - to czynność początkowa , dla której ustawiasz profil koloru, korekty obiektywów, jasność i balans bieli, stopień wyostrzenia i "wywołujesz" zdjęcia do TIFa lub jpega. Praca na warstwach i reszta to dopiero później.

paul80 napisał/a:
Mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy jak oceniasz WB

Wystarczy obejrzeć zdjęcia. :wink:

Wystarczy obejrzeć zdjęcia. :wink:

Chciałby się zapytać korzystając z okazji, jak oceniasz WB na wzorzec powiedzmy w plenerze, przyznam że mi się kompletnie nie sprawdził, tzn. trzeba było robić mocną korektę. :wink:

Ok, rozumiem : )

paul80 napisał/a:
kompletnie nie sprawdził, tzn. trzeba było robić mocną korektę.

Wzorca używałem ostatnio w 1982roku a i to do filmowania na taśmie.
Zwykle używam zmiętej białej kartki A4 noszonej w kieszeni. :smile:
Ważne jest pod jakim kątem do fotografowanej sceny się go ustawi. Po wstępnym ustawieniu jeszcze koryguję po swojemu żeby scena naturalnie wyglądała. Zawsze "na oko" i sprawdzam robiąc testowe zdjęcie. Jak jest ok zostawiam. A jak nie ma czasu - pozostaje AWB i ustawienie RAW .

AndrzejM.Makuch, czyli Wb ze wzorca jednak daje nieaturalny odbiór zdjęcia w szczególności jak jest skóra ludzka :wink:

Bardzo dziękuję za potwierdzenie moich odczuć, że jednak trzeba korygować, aby naturalniej było. :wink:

paul80 napisał/a:
czyli Wb ze wzorca jednak daje nieaturalny odbiór

To różnie - zależy jak się to zrobi i w jakich warunkach . Często występują różne dominanty od otoczenia które niby aparat koryguje. Czasem za słabo a czasem za mocno.

ten cytat:

paul80 napisał/a:
Bardzo dziękuję za potwierdzenie moich odczuć, że jednak trzeba korygować, aby naturalniej było.

należy czytać tak:

Cytat:
Bardzo dziękuję za potwierdzenie moich odczuć, że jednak trzeba umieć używać szarej karty, aby dobre dobry pomiar WB wyszedł.

hijax_pl, jesteś w stanie mi to udowodnić?

Mam wrażenie takie, że robiąc fotę z CC skierowany on był w stronę źródło światła, podczas gdy przy obróbce zdjęcia walczyłeś ze światłem ale.. odbitym od trawy. Wszystko przez to, że twarz dziecka była nisko, co spowodowało, że ta zielona poświata miała większy wpływ niż się mogło wydawać. A skarpetki? Skarpetki będąc nad kocykiem nieskażone poświatą od trawy były.

hijax_pl, w końcu się otworzyłeś :mrgreen: , dlaczego wcześniej o tym nie chciałeś napisać, nie byłeś pewny ?

Bo przecież wszystko wiesz (albo wiedza ci z którymi się komunikujesz) ;)

A w tym wątku jedynie prostuję to co napisałeś, co jest błędne i zakrzywia niepotrzebnie innym forumowiczom myśl AndrzejaM.Makucha, któŸa jest prawdziwa. Myśl, że:
Ważne jest pod jakim kątem do fotografowanej sceny się go ustawi.

Bo to jest kwintesencja użycia wzorca. Jest to oczywiste dla osoby, która rozumie jak się z wzorca korzysta, ale nie w sensie: "ustawić tak czy siak", ale czym ten proces de facto jest.

Hijax a to doczytałeś? :wink: .

Po wstępnym ustawieniu jeszcze koryguję po swojemu żeby scena naturalnie wyglądała

Po co Pan Andrzej jeszcze reguluje, skoro poprawnie uzyty wzorzec powinien dać bingo, czy po użyciu wzorca scena wygląda nienaturalnie ?

Ps. .Hijax, mam trudny charakter to trzeba przyznać, ale muszę się od Was uczyć, bo bardzo wielu rzeczy nie wiem a chciałbym, sypie głowę popiołem :wink: . Miałbym życzenie abyś więcej razy wkraczał w posty które mają pomóc a wprowadzają zamęt.

Nie będę się powtarzał bo o tym już pisałem po wielokroć.

hijax_pl, jak miałem ustawić checkera aby dał poprawny pomiar, bardziej pionowo ?
Andrzej.M. - Pon 29 Lip, 2013

paul80 napisał/a:
Po co Pan Andrzej jeszcze reguluje, skoro poprawnie uzyty wzorzec powinien dać bingo, czy po użyciu wzorca scena wygląda nienaturalnie ?

Nawet jeśli scena hmm... obiektywnie - czyli przez pomiar RGB jest "neutralna", to jak już napisałem niekoniecznie oznacza to dobry odbiór, a przecież jest jeszcze coś takiego jak subiektywny odbiór - ktoś woli taki czy inne kolory bo np. mu się dobrze kojarzą. Albo wie/przypuszcza, że klientowi się może tak skojarzyć. Co niekoniecznie musi oznaczać że brak tej korekty da złe zdjęcie. Po prostu poprawi odbiór.

Co do ustawiania wzorca - należy ustawić pod takim kątem i na takiej wysokości na jakiej będzie fotografowany obiekt i pod takim kątem pod jakim będzie względem aparatu.

Mam nadzieję że dość jasno to wszystko wyłuszczyłem i że ci to pomoże w fotografowaniu.
Udanych zdjęć.

paul80 - Pon 29 Lip, 2013

AndrzejM.Makuch, bardzo dziękuję za rzeczową pomoc, rozumiem swój błąd na co wskazał już hijax i komor, źle ustawiłem checkera, miałbyć bardziej pionowo, aby padło na niego światło odbite w jakimś stopniu od podłoża, bo dziecko było na trawie a światło na checkera padało z góry a więc nie odbite.
komor - Pon 29 Lip, 2013

Nawet jeśli scena hmm... obiektywnie - czyli przez pomiar RGB jest "neutralna", to jak już napisałem niekoniecznie oznacza to dobry odbiór, a przecież jest jeszcze coś takiego jak subiektywny odbiór - ktoś woli taki czy inne kolory bo np. mu się dobrze kojarzą.

paul80, mam nadzieję, że jak już trzecia osoba to pisze, to uwierzysz wreszcie. :)