| 

| 

|  | forum.optyczne.pl 
 |  |  Cyfrowe lustrzanki - Średni format... dla ludu ?

fafniak - Sro 07 Sie, 2013
 Temat postu: Średni format... dla ludu ?
 Tak patrząc na rozwój systemów...nie wygląda na to żeby którakolwiek firma poważnie chciała rozwijać średni format. Przynajmniej nie zakresie cenowym "ludowym ";)
 Tak się zastanawiam na ile możliwe jest to ż eceny zejdą do rozsądnego poziomu...
 Czy jednak pakowanie pikseli w mały obrazek będzie priorytetem bo technologicznie jest prostsze...?
 kufel - Sro 07 Sie, 2013

nie zejdą i to długo jeszcze. przeanalizuj ceny (oraz co oferują za daną kwotę) korpusy ff. one wcale nie tanieją. wiec tym bardziej średni format 	  | fafniak napisał/a: |  	  | Tak się zastanawiam na ile możliwe jest to że ceny zejdą do rozsądnego poziomu... | 
   fafniak - Sro 07 Sie, 2013

Tak sie zastanawiam - moze to będzie niepotrzebne ?
 hijax_pl - Sro 07 Sie, 2013

A po co cyfrowy MF .. dla ludu? Lud nie odróżnia foty strzelonej smartfonem od lustrzanki EL....
 kufel - Sro 07 Sie, 2013

hijax_pl, a to już inna para kaloszy
  dla ludu ten format nigdy nie będzie. nie ma takiej potrzeby. natomiast jest jakaś tam rzesza ludzi którzy chętnie zrezygnowaliby z ff na rzecz średniego obrazka i to jest chyba jedyna zainteresowana ceną MF grupa. fafniak - Sro 07 Sie, 2013

hijax_pl, - "dla ludu" w sensie amatorów fotografii (amatorów rozumianych w znaczeniu pierwotnym)
 moronica - Sro 07 Sie, 2013

fafniak, a czymze jest taki Pentax 645D jak nie srednim (no mniej wiecej
  ) formatem w przystepnej (pojecie wzgledne) cenie? fafniak - Sro 07 Sie, 2013

"dla ludu" - to według mnie cena 10-15 tysięcy - cena przy której amator robiący 2-4 chałtury w roku jest w stanie spłacić sprzęt w 2 lata
 moronica - Sro 07 Sie, 2013

fafniak, na chaltury to spokojnie mozna wydac wiecej na korpus maloobrazkowy i potrzebne szkla
 manolo - Sro 07 Sie, 2013

fafniak, promuj DMF, kto wie? może stanieje..

[ Dodano: Sro 07 Sie, 2013 22:45 ]
 słynna bariera ceny wafla
 fafniak - Czw 08 Sie, 2013

| moronica napisał/a: |  	  | fafniak, na chaltury to spokojnie mozna wydac wiecej na korpus maloobrazkowy i potrzebne szkla | 
 No i co z tego wynika ?
 Okularnik - Czw 08 Sie, 2013

Oj, lud odróżnia fotę ze smartfonu od  lustrzanki. Tylko, że lud teraz może robić dobre foty z telefonu, bo na grillu, czy na wakacjach już to wystarczy.
 moronica - Czw 08 Sie, 2013

| fafniak napisał/a: |  	  |  	  | moronica napisał/a: |  	  | fafniak, na chaltury to spokojnie mozna wydac wiecej na korpus maloobrazkowy i potrzebne szkla | 
 No i co z tego wynika ?
 | 
 serio oczekujesz, ze ten sredni format dla kotleciarzy bedzie tanszy od malego obrazka dla kotleciarzy? popatrz sobie na ceny innych korpusow srednioformatowych, ten Pentax to wlasnie propozycja "dla ludu"
 manolo - Czw 08 Sie, 2013

nie bądź tak na nie, moronica, otwórz się

manolo, to nie ja marudze, ze cyfrowy sredni format jest poza moim zasiegiem
   komor - Czw 08 Sie, 2013

Ale tok myślenia Moroniki jest słuszny, moim zdaniem. Jest Pentax 645, i to jest właśnie propozycja „dla ludu”. Ciekaw jestem jakie są wyniki sprzedaży.
 mozer - Czw 08 Sie, 2013

Należałoby zacząć od tego czy cena matryc rzeczywiście tak nieliniowo zależy od ich powierzchni.
 Przecież ten Pentax ma matrycę tylko 1.7 raza większą niż FF, a jest to pewnie kluczowy element wpływający na cenę.

Leica S2 ma matryce porownywalnych rozmiarow a cene prawie dwukrotna. tak wiec naprawde nie ma co narzekac na Pentaksa
 mozer - Czw 08 Sie, 2013

moronica, a Hasselblad robi drewniane uchwyty za tysiąc dolców, tylko co to wnosi do tematu

mozer, to tylko bylo dla dalszego podparcia tezy, ze ten Pentax to wlasnie sredni format dla ludu. nawet jak z podstawowym szkielkiem kosztuje 30k zl
 mozer - Czw 08 Sie, 2013

moronica, odbieram ten temat jako chęć dyskusji "czemu tak drogo" w skali absolutnej a nie względnej:)

mozer, wszystko jest wzgledne. przyklad: 7d jest drogi, 6d tani
   nienietaktak - Czw 08 Sie, 2013

| moronica napisał/a: |  	  | to nie ja marudze, ze cyfrowy sredni format jest poza moim zasiegiem | 
 widziałem na alledrogo Mamiya ZD z jednym szkłem za niecałem 7k
   mozer - Czw 08 Sie, 2013

moronica, można rozmydlać, ale mnie serio interesuje jakie są ceny wycinków wafla.
 Andrzej.M. - Czw 08 Sie, 2013

| mozer napisał/a: |  	  | mnie serio interesuje jakie są ceny wycinków wafla. | 
 Będziesz robił piszinger?
   nienietaktak - Czw 08 Sie, 2013

| AndrzejM.Makuch napisał/a: |  	  | Będziesz robił piszinger? | 
 jakby co, to pomogę zutylizować
   fafniak - Nie 11 Sie, 2013

Kompletnie nie interesują mnie kotleciarskie sprawy

Dziwne że jak zwykle to podstawa rozważań i analiz cenowych....

Czyż to jedyna dziedzina fotografii która przychodzi ludzikom do głowy ?
 moronica - Nie 11 Sie, 2013

fafniak, ale o co ci teraz chodzi? pierwszy w tym watku wspomniales o robieniu chaltur a teraz piszesz, ze cie to kompletnie nie interesuje
 fafniak - Nie 11 Sie, 2013

chałtura to tylko kotlety ?
   moronica - Nie 11 Sie, 2013

fafniak, spoko, bez roznicy. wymien "kotleciarstwo" na "chalturzenie" w juz napisanych postach i przekaz bedzie dokladnie taki sam a konkretnie taki, ze aktualnie dostepny sredni format dla ludu jest 2 razy drozszy niz bys tego sobie zyczyl ale w porownaniu z innymi korpusami jest wlasnie ta tania opcja
 fafniak - Pon 12 Sie, 2013

Właśnie mi o to chodzi... patrząc na to co wpakował nikon do d800 a canon ma podobno zamiar wpakować 45 pare pikseli do korpusu z małą klatką - to powstanie średniego "dla ludu" w cenie tych 15 tysi - ..?

Na canona zbytnio nie liczę
  - jak wypuści korpus średniakowy - bęęędzieee kosztował hijax_pl - Pon 12 Sie, 2013

Dla mnie średni to nadal wielkość matrycy, ale nie gęstość pikseli.
 fafniak - Pon 12 Sie, 2013

Dla mnie też... co nie zmienia faktu że powstają "potworki"

|  |