forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Dzis wieczorem... tj.15/16 II 2008

MC - Pią 15 Lut, 2008
Temat postu: Dzis wieczorem... tj.15/16 II 2008
http://wiadomosci.onet.pl/1693184,16,item.html

A jaka pogode planujecie na wieczor? :mrgreen:

Arek - Pią 15 Lut, 2008

Mało wiarygodne źródło. Ja bym w to nie wierzył ;)
mnich - Pią 15 Lut, 2008

dlaczego zjawisko jest określane mianem niewykłego?
I czy ogniskowa 450 mm dla MO wystarczy aby zrobić satyskakcjonujące foto ?

Arek - Pią 15 Lut, 2008

Nie jest jakieś niezwykłe, bo koniunkcje zdarzają się często. Tutaj jednak jest dość bliskie złączenie, bo
0.7 stopnia. Druga sprawa to Mars, który po grudniowej opozycji jest wciąż jasny.

Zdjęcia można robić, choć problemem jest duża różnica jasności pomiędzy Księzycem a Marsem - Księżyc jest aż 10 tysięcy razy jaśniejszy. Trudno będzie więc dobrać parametry ekspozycji. Jak będziesz chciał mieć dobrze naświetlonego Marsa, to prześwietlisz Księżyc. Jak nie prześwietlisz księżyca, to Mars będzie słabo widoczny. Ale próbować należy.

Arek

maziek - Pią 15 Lut, 2008

Szacunek. A ja w drgawkach w łóżeczku leże z temperaturką...

BTW na górze tej widomości jest przycisk "odsłuchaj" i wychodzi na to, że to computer-voice, niesamowicie dobrze zrobiony, taka naturalna modulacja, trudno się gapnąć, że maszyna a nie IVONA...

MC - Pią 15 Lut, 2008

maziek napisał/a:
Szacunek. A ja w drgawkach w łóżeczku leże z temperaturką...

BTW na górze tej widomości jest przycisk "odsłuchaj" i wychodzi na to, że to computer-voice, niesamowicie dobrze zrobiony, taka naturalna modulacja, trudno się gapnąć, że maszyna a nie IVONA...

No tylko musza Ivonke nauczyc, ze chodzi o godzine "trzecia" a nie "trzy", ale poza tym rewelacja.

Arek - Pią 15 Lut, 2008

To może wyzdrowiejesz na znacznie ciekawsze zjawisko. Niedługo zaćmienie Księżyca.

Kiedy?
Arek - Pią 15 Lut, 2008

Całkowite zaćmienie Księżyca w nocy z 20 na 21 lutego widoczne będzie w Ameryce Południowej, centralnej i wschodniej części Ameryki Północnej, na Grenlandii, w zachodniej części Afryki, w Europie zachodniej i północnej oraz na Atlantyku; w zachodniej części Ameryki oraz na wschodnim Pacyfiku przy wschodzie Księżyca, oraz w pozostałej części Afryki i Europy, w środkowej Azji i w zachodniej części Oceanu Indyjskiego przy zachodzie Księżyca. Przebieg zaćmienia: początek zaćmienia półcieniowego: 1h35m, początek zaćmienia częściowego: 2h43m, początek zaćmienia całkowitego: 4h01m, maksimum zaćmienia: 4h26m, koniec zaćmienia całkowitego: 4h52m, koniec zaćmienia częściowego: 6h09m, koniec zaćmienia półcieniowego: 7h17m. Zaćmienie widoczne w Polsce przy wysokości Księżyca nad horyzontem, w momencie maksimum, wynoszącej 20°. Koniec zaćmienia półcieniowego wystąpi już po zachodzie Księżyca w Polsce.

Módlmy sie o pogodę.
komor - Pią 15 Lut, 2008

MC napisał/a:
No tylko musza Ivonke nauczyc, ze chodzi o godzine "trzecia" a nie "trzy", ale poza tym rewelacja.

Zupełnie nie rozumiem co się czepiasz. Iwonka powiedziała, że po trzy nad ranem. Dla mnie to jest całkowicie jasny przekaz :twisted:

maziek - Sro 20 Lut, 2008

No i co? U mnie chyba kicha z nocnych obserwacji a piszą, że to ostatnia zaćma do 2010 roku...
Arek - Sro 20 Lut, 2008

http://www.optyczne.pl//index.php?news=797

A macie jakiś patent na chmury? ;) .
Arek - Sro 20 Lut, 2008

Księżyc jest jasny więc przez cienkie chmury się przebije. Na szczęście nie zapowiadają grubych chmur niskich lecz średnie i wysokie, więc może coś będzie widać.

U Ciebie można fajną kompozycję z Górką zrobić. Park w okolicach Górki jest ciemny więc można pokombinować.

Na razie pełna ołowica niestety
Arek napisał/a:
Park w okolicach Górki jest ciemny więc można pokombinować.

:) . Hmm, ten park. To jest na pewno dobre miejsce, żeby sprzęt wymienić...

Arek - Sro 20 Lut, 2008

Hehe... No ale nad ranem to już żule śpią.
MC - Sro 20 Lut, 2008

W Toruniewie tez chmury geste, moze cos sie do nocy zmieni.
Arek - Sro 20 Lut, 2008

A w Wawie od czasu do czasu wygląda Słońce. Do rana dużo czasu wszystko może się zmienić. Choć ICM nie napawa optymizmem:

MC - Sro 20 Lut, 2008

A tego Ksiezyca to by sie nie dalo tak w innym terminie zacmic? :wink:
Arek - Sro 20 Lut, 2008

Da się. Specjalnie dla Ciebie załatwiłem częściowe zaćmienie 16 sierpnia 2008 roku. Szanse na pogodę znacznie większe. Faza maksymalna 81% więc też fajnie.
benetnash - Sro 20 Lut, 2008

Jakoś rok temu byłem we Fromborku na całkowitym zaćmieniu - chciałem przy okazji pogapić się na niebo tamtejszą sześćdziesiątką. Oczywiście na niebie był taki kibel, że nic nie zobaczyłem. Inna sprawa, to że w czasie zaćmienia księżyca kolory i oświetlenie są niesamowite, miodzio :mrgreen: Niestety do następnego zaćmienia całkowitego księżyca w Polsce sobie troszkę poczekamy. Częściowe zaćmienie jest widowiskowe, ale to jednak nie *to*.

--EDIT--
A co do fajnych zjawisk to przejście Wenus przez tarczę Słońca w 2004 było całkiem fajne, foty (mam nadzieję, że nie naruszam praw autorskich)
http://stalker.republika.pl/wenus2004_zdjecia.html
http://stalker.republika....4/pages/04.html

Arek - Sro 20 Lut, 2008

ICM puścił nową prognozę. Jest korzystniejsza. Nad ranem w Wawie może być dobrze - głównie wysokie chmury przez które Łysy powinien się przebić.

U mnie od popołudnia jest w zasadzie czyste niebo, trochę tylko jakiejś mgiełki a'la smog. Jest nadzieja, mam miejscówkę za miastem zdala od świateł... Arek, pytania techniczne:

- 70-300 VR z Twego doświadczenia robić na 300 czy raczej mimo wszystko na 200 mm,
- jeśli będę robił Jpeg+RAW czy jest sens włączać NR dla długich czasów (długie to chyba one zreszta nie będą)

- może jeszcze coś prócz tego, co w artykule napisałeś...

MC - Sro 20 Lut, 2008

Ja niestety swoj sprzet w domu zostawilem, wiec zdjec nie porobie, ale na noc juz sobie miejsce obralem do czatowania na paskude. Chociaz w sierpniu warunki temperaturowe beda bardziej sprzyjajace :mrgreen:
Arek - Sro 20 Lut, 2008

300 mm i tak f/8 ustaw przynajmniej na początku. NR-y wszystkie wyłącz na wszelki wypadek. Choć w D80 i tak to Ci niczego nie gwarantuje, bo inżynierowie Nikona i tak wiedzą od Ciebie lepiej kiedy odszumiać :twisted:

Dzięki. Oby chmurzyska nie naszły...
benetnash - Sro 20 Lut, 2008

NR w D80 wydłuża czas robienia fotki dwukrotnie czyli pewnie jest naświetlana matryca z zamkniętą migawką. Niemniej wszystkie zdechłe piksele (2) które się pojawiły na mojej matrycy w pół roku znakomicie odszumia.
MC - Sro 20 Lut, 2008

benetnash napisał/a:
NR w D80 wydłuża czas robienia fotki dwukrotnie czyli pewnie jest naświetlana matryca z zamkniętą migawką. Niemniej wszystkie zdechłe piksele (2) które się pojawiły na mojej matrycy w pół roku znakomicie odszumia.

Dokladnie tak jest. Po zrobieniu zdjecia aparat sam robi "darka", ktorego odejmuje od tego, co zrobil na poczatku. I w ten prosty sposob wychodzi odszumione zdjecie.

Monastor - Czw 21 Lut, 2008

U mnie co prawda księżyc widać bo chmury nie są za grube... za to udało mi się wysłać w zeszłym tygodniu aparat do kalibracji i jeszcze nie zdążył wrócić... ze zdjęć niestety nici :neutral:
maziek - Czw 21 Lut, 2008

U mnie o 1.30 była lita pokrywa chmur. O 3.30 dokładnie tak samo :( .
Arek - Czw 21 Lut, 2008

Ja doczekałem do 3 z groszami. Przez chmury trudno było poznać gdzie jest Księżyc więc odpuściłem.
komor - Czw 21 Lut, 2008

Pewnie Amerykanie zamówili chmury, żeby nie było widać jak strzelają do własnego satelity. Bo byśmy jeszcze zobaczyli, że z niego wypada sprzęt szpiegowski made in China... :D
Paweł_G - Czw 21 Lut, 2008

No ja do 2 pisałem magisterkę i miałem wstać na 3.30 by to ustrzelić lecz niestety w półśnie wyłączyłem alarm i przekimałem do rana :P Szkoda bo w Szczecinie było czyste niebo.
Monastor - Czw 21 Lut, 2008

U mnie się oczyściło i doczekałem tak do połowy zakrycia tarczy cieniem zupełnym... a potem poszedłem spać bo stwierdziłem, że się tylko będę denerwował z powodu braku aparatu pod ręką :roll:
Paweł_G - Czw 21 Lut, 2008

Monastor, Jakbym wiedział że zaśpie to pożyczyłbym Ci mój :P
maziek - Czw 21 Lut, 2008

Dziś mozna się nieco odkuć, bo o 19.04 na południowym niebie a o 20.37 na północnym mogą być widoczne szczątki US-193 jeśli akurat raczą się rozjarzyć... Choć mi te godziny nie pasują do tego: http://www.heavens-above....e=M&satid=29651