|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - A moze by tak wywiad z ...
Obserwatorek - Sob 30 Lis, 2013 Temat postu: A moze by tak wywiad z ... Właśnie wdepnąłem ponownie na wywiad z reprezentantem Alpen Optics sprzed kilku lat i natychmiastowe skojarzenie :
a gdzie wywiad z Delta Optical ?!
Wszak Alpen Optics to firma odległa o parę tysięcy kilometrów, a nasza rodzima Delta nie doczekała się porządnego wywiadu ... ?
A pytań znalazłoby się sporo , od bardziej strategicznych typu jakie cele przyświecały przy powołaniu linii lornetek Titanium i Extreme, czy firma myśli o jakiejś nowej linii jeszcze droższych (lub tańszych) modeli, co z mniejszymi lornetkami a więc 8-10x32 które zniknęły z oferty, czy okazały się niewypałem .. , czy już się nic się w tej klasie nie pojawi?
Może pochwaliliby się jakie mają bestselery, a może i przyznali z czym wiązali większe nadzieje ale niestety klienci ich zawiedli ...
A z bardziej jednostkowych pytań to np. w powiązaniu z obecnym wątkiem na forum 'Nikon Action EX 12x50 czy Monarch 12x56?' ( i spadającej podobno jakości Nikona EX ) - czy w serii Titanium pojawi się jakże brakujący model 12x56 ?
Sądzę że inni czytelnicy podrzuciliby jeszcze sporo pytań , zarówno ogólnych jak i szczegółowych ...
A może tak lista życzeń z jakimi jeszcze firmami chcielibyśmy poczytać wywiady ?
kivirovi - Nie 01 Gru, 2013
Tak, z DO też bym chciał...
Obserwatorek - Sro 19 Mar, 2014
http://deltaoptical.pl/aktualnosci.php?id=142
KONSUMENCKI LIDER JAKOŚCI 2013 w kategorii „Lornetki”
Tak z ciekawości... , ilu mamy w Polce „producentów lornetek” ?
Bo ja się doliczyłem aż dwóch , już odpuszczając sobie dyskusję: producent czy importer.
Arek - Sro 19 Mar, 2014
Życzenie Czytelników rozkazem Postaramy się o wywiad.
Arek - Sro 19 Mar, 2014
Proszę w takim razie po propozycje pytań, jakie byście chcieli żebym zadał.
mapleaf - Sro 19 Mar, 2014
Czy wzorem konkurencji DO zamierza zastępować lornetki porro, przez dachówki, czy wykorzystać pwiększającą się lukę? Jak oceniają trend odchodzenia od klasycznych konstrukcji?
W jaki sposób dbają o utrzymanie poziomu jakościowego w fabrykach na odległość?
Nad jakimi projektami pracują? Czy przewidują małą lornetkę x32 klasy Titanium?
No i pytania o wszelaki statystyki sprzedażowe, którymi są gotowi się podzielić.
Abs - Sro 19 Mar, 2014
Lornetki klasy x30mm lub x32mm w aktualnej ofercie Delty najbardziej mi brakuje podobnie 12x lub 16x56 albo 16x63 w klasie Titanium.
Wydaje się, że sporą popularnością cieszyłaby się lornetka 15x70 z centralnym ogniskowaniem w klasie podobnej lub wyższej niż Skyguide. Takich jest naprawdę niewiele na rynku.
Czy jest szansa na produkcję któregoś z powyższych modeli?
Czy jest szansa na lifting mający na celu poprawę jakości mechaniki i wyglądu w serii lornetek Titanium?
kimek27 - Sro 19 Mar, 2014
Czy doczekamy się kiedyś lornetek klasy wyższej i premium ze znaczkiem DO pochodzących z kraju kwitnącej wiśni, a co za tym idzie długiej gwarancji na produkt.
tool - Sro 19 Mar, 2014
mapleaf napisał/a: | Czy przewidują małą lornetkę x32 klasy Titanium? |
Abs napisał/a: | Wydaje się, że sporą popularnością cieszyłaby się lornetka 15x70 z centralnym ogniskowaniem w klasie podobnej lub wyższej niż Skyguide. |
Żeby się nie powtarzać od siebie, pozwoliłem sobie na przytoczenie już istniejących pytań. Zwłaszcza, że cały czas szukam "złotego środka" w systemie porro, a na Nikony E II mnie nie stać . A przyzwoite lornetki Delty za takie bym uważał.
Jednak dam jedno pytanie od siebie: "Czy pracownicy DO odpowiedzialni za jakość wykonania swoich produktów czytują opinie użytkowników i wyciągają z tego wnioski? Na przykład nowa luneta DO Titanium 65ED może jest i lepsza optycznie ale jednak dalsza od poprzedniczki z możliwością montażu okularów 1,25"".
Abs - Sro 19 Mar, 2014
Test wytrzymałościowy lornetki Forest II 8x42 wykazał, że jest to produkt trwały. Dlaczego wobec tego lornetka ta ma tylko 2 lata gwarancji? Podobnie Skyguide - reklamowany jako produkt solidny na lata użytkowania?
tool - Sro 19 Mar, 2014
Po dużym sukcesie lunety DO Titanium 65 ED, a w szczególności relacji ceny do jakości czemu nie podejmują próby z lunetą 80-cio milimetrową? A przynajmniej nic o tym nie wiemy.
ryszardo - Czw 20 Mar, 2014
Ja bym bardzo chętnie usłyszał oficjalne stanowisko firmy w sprawie wpływu testów lornetek na Optycznych na zmiany w ofercie.
Obserwatorek - Czw 20 Mar, 2014
Dorzuciłbym jeszcze kwestię muszli ocznych w Titanium i ewentualnych wyższych seriach , w odmianie ROH są jak najbardziej współczesne i regulowane, podczas gdy w porro te gumowe strasznie zajeżdżają średniowieczem i tandetą ...
Pomijając wygląd chodzi oczywiście o 2 czynniki - regulację odległości dla okularników oraz pewniejsze 'osadzenie' sztywnych muszli w oczodołach, choć to drugie na pewno jest bardziej indywidualne u różnych osób.
I jeszcze a propos Titanium - jak widać na pierwszy rzut oka większość produktów Delty to lekkie modyfikacje gotowców z chińskiej fabryki , czy w przypadku Titanium cała konstrukcja lornetki jest własna i chiński producent/wytwórca musiał naprawdę przestawić linię produkcyjną na coś czego do tej pory nie robił ... ?
[ Dodano: Czw 20 Mar, 2014 18:37 ]
http://pclab.pl/art19741-13.html
Wizyta w fabryce , taka mała inspiracja ... ;-D
Gottfried - Sob 22 Mar, 2014
Szkoda, że prawdziwy Polski producent optyki, czyli PZO nie poszedł tą samą drogą co rumuński IOR i czeska Meopta, których produkty znane są na całym świecie.
mapleaf - Nie 23 Mar, 2014
Skąd się biorą lornetki wybitne?
Czy to projekt, czy materiały i wykonanie. Oczywista odpowiedź, której można się spodziewać, to że jedno i drugie. Chodzi mi jednak o kosztowy punkt ciężkości, czyli skąd bierze się niemal 10k zł w takim Nikonie EDG.
Zakładam, że wszystkiego nie przejadają PRowcy z Marketingiem, coś musi zostać dla Optyków, Technologii Produkcji, czy Kontroli Jakości.
Inżynierowie Państwa Środka nie mają obiekcji jeśli chodzi o korzystanie z projektów innych, szybko wykorzystaliby taki narzut.
Zadając więc pytanie to samo pytanie z innej strony. Czy dysponując (中国) projektami i odpowiednim budżetem na wdrożenie i tak można zapomnieć o wyprodukowaniu lornetki, która byłaby w stanie zdobyć pod 150 punktów w Teście Optycznych, jeśli nie ma się kilkudziesięcioletnich w tym doświadczeń?
Czy może produkcja sprzętu klasy premium jest na tyle nieduża, że to koszty stałe windują tak cenę?
Pytanie do Delta Optical, ale może ktoś z Forum byłby w stanie podpowiedzieć coś w tym temacie?
@Gottfried, może w Polsce większość z tych, którzy znają się na wytwarzania sprzętu optycznego zażywa uroków emerytury i nawet nie było kim reanimować produkcji na odpowiednią skalę.
kivirovi - Nie 23 Mar, 2014
Prawie na pewno zysk jest procentowo najwyższy na najwybitniejszych lornetkach ale to jest premia za ryzyko wdrożenia wybitnego produktu. Tam jest najmniej konkurencji ale też najbardziej liczy się marka. Są lornetki topowe za znacznie mniejsze pieniądze ale są minimalnie (niezauważalnie) gorsze. Nie sprzedają się jednak nie z tego powodu, lecz dlatego, że klient płacąc $1000+ patrzy już tylko na markę. Dlatego firmy raczej kalkulują ile ich marka jest warta a następnie zamawiają lornetki jakie się im opłaci za taką cenę sprzedać. DO cały czas systematycznie podnosi jakość produktów. To samo robiły Kowa czy Nikon, które latami goniły wielką trójkę. To jest jednak znaczne ryzyko.
Zauważ, że firma Ecotone ma w swojej ofercie noname za 3,500zł a choć są wyprodukowane w Japonii, to nie schodzą tak dobrze jak DO Titanium czy nawet Nikon HG/SE...
Inaczej mówiąc, żeby produkować lornetki najwyższej klasy, trzeba najpierw ... ich dużo sprzedawać, czyli kwadratura koła i w salonie Delta Optical na postumencie Swarovskiego zastąpi najwyżej Zeiss albo Nikon premium. Na rodzimą markę nie ma co liczyć i za 20 lat?
A może mają możliwość powojować coś w porro, skoro wielcy oddają pole bez walki? Delta Optical SE ...
kivirovi - Nie 23 Mar, 2014
DO Titanium SE to dobry pomysł. Trochę w stylu Samyang: robić niszową optykę najwyższej jakości, a jak się wszyscy dowiedzą, że to są dobre produkty to przesunąć się do mainstream. Tylko co to za nazwa Delta Optical? Czy na prawdę ktoś za takie logo i niezbyt błyskotliwą nazwę jest w stanie zapłacić $1000? Sa filmiki YT z dobrymi opiniami z Rosji:
https://www.youtube.com/watch?v=I6cMg8hWST8
ale poza tym...
Piękny, profesjonalnie przygotowany materiał promocyjny. W mojej ocenie ukraiński dystrybutor postarał się lepiej od producenta. Może tam schodzi więcej towaru niż u nas ...
Co do nazwy - trudnoby znaleźć coś bardziej uniwersalnego, a logo ... firmy często je zmieniają.
kivirovi - Pon 24 Mar, 2014
Prawdopodobnie masz rację bo szukali ludzi z językiem rosyjskim. Z niemieckim zresztą też ale wątpię czy mają jakiekolwiek produkty z szansą na ekspansję w DE.
Arek - Pon 24 Mar, 2014
kivirovi napisał/a: | Z niemieckim zresztą też ale wątpię czy mają jakiekolwiek produkty z szansą na ekspansję w DE. |
I tu się mylisz. ROH-y sprzedają się w Niemczech świetnie, podobnie jak Foresty II.
kivirovi - Pon 24 Mar, 2014
No dobra przesadziłem, owszem myślałem o ROH, że mogą być tym przyczółkiem bo to dobre lornetki ale ale pisząc "mylisz się, sprzedają się świetnie" nie sugeruj, że to jest już ekspansja. Myślę, że więcej sprzedaje się nowych Leica że nie wspomną o Zeiss w Polsce a trudno tu przecież mówić o ekspansji Po prostu ROHy się sprzedają i mają udział w rynku bliski 0,01 promila co i tak cieszy wszystkich.
Dużo większe szanse w DE widziałem szczerze mówiąc dla lunety Titanium ale i ten koncept idzie w dziwną stronę - jedna z takim bagnetem, druga z gwintem, trzecia będzie bez wymiany a czwarta z rewolwerem mikroskopowym... Tak jak by zakładali outlet końcówek serii z Chin.
Co do pytań w wywiadzie, to chciałbym się z niego dowiedzieć się jaka jest strategia dla linii Titanium powiedzmy na 5 lat. Czym podyktowane było wybranie tego bagnetu w lunecie. Kiedy spodziewają się wprowadzić lornetke konkurencyjną wobec Conquest HD. Czy rozważają podążenie za retro stylistyką.
Poza tym chciałbym wiedzieć czy zepsuta lornetka DO jest naprawiana, czy na miejscu, czy bardziej opłaca się ją wymienić na nową niż budować serwis. Dlaczego ich oferta Celestrona jest z roku na rok mniej atrakcyjna: cenowo, marketingowo jak i asortymentowo przy światowym trendzie odwrotnym. Czy uśmiercają tą markę, żeby promować siebie. Czy startują w przetargach i jaki był największy w jakim wystartowali a jaki największy jaki wygrali.
No i zwłaszcza jak to się zaczęło, że wymyślili, że będą sprzedawać optykę astro a nie odkurzacze albo rowery i ile razy żałowali tej decyzji.
Obserwatorek - Czw 03 Kwi, 2014
http://deltaoptical.pl/bl...2x56,d3439.html
No i jest 12x56 . choć mi osobiście o prawdziwą lornetkę , czyli porro chodziło ...
Ale może też się doczekamy .... ?
kivirovi - Czw 03 Kwi, 2014
Pomysl zeby zrobic 12x56 jest bardzo dobry. Poza tym ROH to ogolnie dobra lornetka boje sie tylko, ze jak bez ED to przy takim powiekszeniu moze juz byc slabo. Juz 10x56 odstaje na minus od 8x56...
Obserwatorek - Czw 03 Kwi, 2014
Problem w tym że cena już jest jak najbardziej za wersję ED !
Choć rozumiem że to już taka przypadłość całej serii ROH ...
kivirovi - Czw 03 Kwi, 2014
Jak porownasz z Monarch 5 16x56 (tez bez ED) to wychodzi 2x tanniej i jest tez znacznie mniejsza. Ale czy to wystarczy...
mapleaf - Sro 04 Cze, 2014
Arku, co słychać w sprawie wywiadu z DO. Wypuścili nową serię lornetek. Wnioskowana na forum 8x30 lada chwila powinna trafić na półki. Może wsłuchają się też w 6x30 dla młodego narybku. Chyba to dobry moment i chętnie udzieliliby się w Optycznych.
Arek - Sro 04 Cze, 2014
Jesteśmy umówieni na wywiad po wakacjach. Teraz z kilku względów nie jest dobry moment.
kivirovi - Sro 04 Cze, 2014
Progestynatorzy. Szybciej mozna zamowic w Chinach nowa lornetke i wprowadzic do dystrybucji w Polsce, niz zrobic z nimi wywiad. I jak tu wierzyc w "dynamiczna" Polska gospodarke.
Arek - Sro 04 Cze, 2014
Po co takie teksty? Problem jest prozaiczny. W przyszłym tygodniu ja znikam na 3 tygodnie na urlop, a w lipcu i sierpniu szefostwo Delty jest w Chinach. Poza tym po wakacjach będzie... hmmm... więcej tematów do rozmowy
widoczek - Sro 04 Cze, 2014
Nie zniknij bez wypuszczenia jakiegoś nowego testu bo pustynia nam się tu robi!
kivirovi - Sro 04 Cze, 2014
Proestynatorzy^2
To ile taki wywiad trwa z przygotowaniem i opracowaniem? Dłużej niż test obiektywu?
Moim zdaniem po prostu jako obie strony macie archaiczne podejście do użytkowników/czytelników. Chcecie im powiedzieć co zrobiliscie, jak juz będzie gotowe. zamiast starać sie dowiedzieć czego nie chcą, a czego szukają zanim będzie kisło na magazynie albo dostaną gdzie indziej.
No i kiedy jest szczyt zakupów optyki? Przed wakacjami czy po?
Co w tym jest takie porażająco niestosowne?
Arek - Czw 05 Cze, 2014
Nie trwa długo. Ale Ty naiwnie założyłeś, że ja mogę rzucić wszystko inne i zająć się wywiadem. A potem będziesz pierwszy, który będzie marudził, że np. mało testów obiektywów było ostatnio.
kivirovi - Czw 05 Cze, 2014
Oj tam, oj tam.
Jak by ta DO była z Jamajki i przyjechała na 2 dni na targi to byś wszystko rzucił i jeszcze do Hamburga na wywiad pojechał. A do Mińska za daleko...
I kto tu ciagle marudzi
Arek - Czw 05 Cze, 2014
kivirovi napisał/a: | Jak by ta DO była z Jamajki i przyjechała na 2 dni na targi to byś wszystko rzucił i jeszcze do Hamburga na wywiad pojechał. A do Mińska za daleko...
|
Nie wiesz o czym piszesz Wiesz co to jest IWA? I dlaczego na niej nigdy nie byłem?
kivirovi - Sob 07 Cze, 2014
http://www.optyczne.pl/70....html#komentarz
kivirovi | 2014-06-05 15:54:26
Targi lowieckie.
Albo nie popierasz polowań albo tam Ciebie nie lubią za psucie ich interesów.
Chodzi mi o to, ze czasem blisko jest bardzo daleko.
Arek | 2014-06-05 16:40:16
Odpisałeś nie tam gdzie trzeba
Ale prawda jest inna. Jak bym wyjechał na kilka dni na IWA, to wszystkie związane z tym koszty zjadłyby prawie cały zysk jaki mam z reklam lornetek na Optyczne. Taki to dochodowy biznes...
Myślę, że DO i Allbinos powinna zrobić join-venture: kupić stanowisko wystawowe na IWA, a Tobie zapłacić za to, żebys tam pojechał i stał z wykresami, lornetkami i tabletem. Transparent Allbinos też można rozwiesić pod DO. W końcu prawie wszystkie DO masz przetestowane.
Z punktu widzenia DO znacznie ważniejszy byłby wyjazd na wschod. Podejrzewam, że "Ty jeszczjo nieplocha gawarisz pa ruskij ".
Arek - Nie 08 Cze, 2014
Tyle, że ja bym na to nie poszedł. Ani z DO, ani z żadną inną firmą.
Obserwatorek - Wto 26 Sie, 2014
Skonkretyzuję pytania które w kawałkach rozrzucone są w innych miejscach forum:
- czy planowana jest wersja porro 12x56 Titanium ,
- czy planowana jest wersja porro 6x30 i 8x30 , zarówno w serii Titanium
jak i bardziej dla ludu i szkrabów w okolicach Delty Entry i Discovery ?
Arek - Wto 26 Sie, 2014
Dzięki za przypomnienie. Będę cisnął
Abs - Wto 26 Sie, 2014
Gdy spojrzy się na przedstawione treści w temacie, to mam wrażenie, że Delta wyciąga wnioski i wdraża: np. Forest II - wydłużono gwarancję, wprowadzono ROH 12x56, One 8x32...Miło...i czekamy na więcej.
kemot - Sob 18 Paź, 2014
i jak z tym wywiadem będzie czy nie będzie ?
i ode mnie pytanie czy planują wprowadzić lunetę titanium 80-85 ED
Obserwatorek - Czw 20 Lis, 2014
A teraz zabójcze pytanie do firmy : dlaczego na opakowaniu Discovery 8x40
znajdują się dane techniczne lornetki 8x40 ..., i 7x35 ! ! !
PS1. pytanie uzupełniające nr1: czy pudełka do 6x30 i 8x30 też już są zaprojektowane...
PS2. pytanie uzupełniające nr2, a raczej sugestia - od modelu 8x40 do 10x40 droga już niedaleka ...
[ Dodano: Czw 20 Lis, 2014 15:10 ]
Model _ _ _ _ _ _ 7x35 _ _ _ _ _ _ 8x40
Wymiary _ _ _ 177x65x120 _ 180x65x140
Waga _ _ _ _ _ _ 688 _ _ _ _ _ _ _ 742
Pole _ _ _ _ _ _ _ 9.3 _ _ _ _ _ _ _ 8.2
Elementy _ _ _ _ 6/4 _ _ _ _ _ _ _ 6/4
Odległość _ _ _ _ 18.5 _ _ _ _ _ _ 18.3
Źrenica _ _ _ _ _ _ 5 _ _ _ _ _ _ _ _4.2
[ Dodano: Pon 12 Sty, 2015 19:33 ]
No to jak już tak wszyscy gnębimy dzisiaj Naczelnego to i ja się zapytam co tam słychać w temacie Delty ?
A do kierownictwa Delty mam pytanie : czy naprawdę uważacie że chętnych na 7x35 będzie znacznie więcej niż na popularną klasę 8x30, czy to tylko konieczność chwili (np. prostsza przeróbka z 8x40), a 8x30 również jest w planach ?
[ Dodano: Sob 24 Sty, 2015 17:06 ]
- - - - - - - - -
Wywiad (autoreklama?) zamieszczona na zupełnie innym portalu :
http://projekt-wbz.com.pl...m-delta-optical
widoczek - Nie 06 Mar, 2016
I co z tym wywiadem
Santre - Nie 06 Mar, 2016
A może by tak wywiad z Arkiem. Dziesięć lat stuknęło jest co wspominać.
Arek - Nie 06 Mar, 2016
widoczek, cisnę od czasu do czasu, ale tak jakoś słabo wychodzi. Za dużo innych projektów zarówno po jednej, jak i drugiej stronie. Jak ja mogę to szefowi DO nie pasuje i na odwrót.
Santre, mam zrobić wywiad sam ze sobą?
A tak na poważnie na Festiwalu możemy zrobić jakąś sesję wspominkową i QA.
Marlut - Nie 06 Mar, 2016
Od czasu do czasu warto porozmawiać z samym sobą, ja bym tylko tego nie upubliczniał; )
Arkowi możemy zadać 10 pytań na dziesięciolecie.
|
|