|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Max pojemność kart
heding - Pią 22 Lut, 2008 Temat postu: Max pojemność kart Czy cyfrowe lustrzanki posiadają jakieś ograniczenia jeśli chodzi o używanie kart pamięci? Chodzi mi o to czy każdy aparat poradzi sobie z kartą 32Gb. Przypuszczam, że najnowsze maszynki jak D300 czy D3 nie mają takiego problemu ale nigdzie się o tym nie doczytałem, informacje zawierają zwykle rodzaj gniazda do karty.
Będę wdzięczny za jakieś info
pdf100 - Pią 22 Lut, 2008
chodzi ci o "wysokopojemnościowe" karty typu 8,12,18 GB ???
wydaje mi się ze WSZYSTKIE puszki (oprócz np. 300D)
dadzą sobie rade...
heding - Pią 22 Lut, 2008
a co dolega 300D że nie pociągnie takiej np 32GB?
a to jest wiedza czy tylko przekonanie?
MM - Pią 22 Lut, 2008
300D to stary aparat i nie jest przystosowany do kart o takiej pojemności.
to nie jest wiedza
ale wydaje mi sie ze 300D nie był dostosowany do takich "ogromnych" pamięci...
ale nie jestem pewien... lepiej żeby się jakiś zatwardziały Canon-owicz odezwał.
heding - Pią 22 Lut, 2008
MM a można gdzieś o tym szerzej poczytać?
spóźniłem się...
benetnash - Pią 22 Lut, 2008
Sprawa jest prosta - zależy jaki system plików robi sobie na karcie aparat. Jeżeli jest to FAT16 to nie da się więcej niż 4GB uciągnąć...
mavierk - Sob 23 Lut, 2008
wystarczy system plikow zobaczyc te 32gb na pewno nie maja zadnego FAT16, czyli nie moga byc obslugiwane przez 300d chyba, no a 32gb to chyba max dla fat32, chociaz sie myle troche chyba - no ale 300d nie bedzie obslugiwac takich systemow jak 450d
benetnash - Sob 23 Lut, 2008
ok, doczytałem sobie, że fat16 obsługuje maksymalny rozmiar partycji 2GB a nie 4, jak mi się wcześniej wydawało. Napisałem o fat16, ponieważ mój odtwarzacz mp3 i parę innych pierdół które posiadam działają na tym systemie plików. Mój nikon d80 ładnie radzi sobie z kartą 4GB, czyli musi stawiać na niej fat32. Sorry, za wprowadzanie w błąd.
Elian - Sob 22 Mar, 2008
Pytanie szybkie czy Canon 40D obsłuży tę kartę ? Nie będzie spowalniał ?
http://www.allegro.pl/ite...dozywotnia.html
MM - Sob 22 Mar, 2008
Weż samemu sprawdź. Teoretycznie problemu być nie powinno.
Elian - Sob 22 Mar, 2008
Jak zawsze dobra rada od MM
komor - Wto 25 Mar, 2008
Szesnaście giga za dwieście pięćdziesiąt zetów Chyba bałbym się kupić, albo ceny tak spadły, że znowu nie nadążam. Firmę PQi akurat znam, używam ich pamięci USB od kilku lat, szybkie i niezawodne, trzy sztuki już mam. Ale Compact Flasha od nich nie używałem.
MM - Wto 25 Mar, 2008
Ceny ostatnio bardzo spadły. 16 GB da się kupić za 230 zł. Ja ostatnio kupiłem 8GB SanDiska Extreme III za 220 zł
jaad75 - Czw 27 Mar, 2008
Ja kupiłem szybką (150x) 16GB za $79.99... Jeszcze rok temu, tyle płaciłem za 2GB Extreme III...
koraf - Czw 27 Mar, 2008
Mam pytanie : jak to jest z pojemnością karty ( 8 , 16 GB) w stosunku do prawdopodobienstwa utraty danych w razie uszkodzenia karty ?
Tzn. jakich max. pojemności używacie jako bezpiecznych ?
Wg mnie obecnie jest to 4 GB i mam 3 takie karty i zamierzam dokupić następne
jaad75 - Czw 27 Mar, 2008
Pamiętam, że mówiło się, że lepiej jest mieć 2x 512, niż 1x 1GB...
koraf - Czw 27 Mar, 2008
Dlatego teraz się mówi lepiej mieć 2x 4GB niż 1 x 8GB
sławek_38 - Czw 27 Mar, 2008
Z tymi kartami wielkopojemnościowymi trzeba wziąć pod uwagę, że są to naprawdę małe dyski twarde a więc elementy o niebo delikatniejsze od tradycyjnych pamięci. Nie proponowałbym więc do użytku włożyć-wyjąć itp
jaad75 - Pią 28 Mar, 2008
Ależ skąd - to są już od dawna pamięci typu flash.
BTW, wciąż mam 1GB Microdrive'a, którego kupiłem gdzieś w okolicach 2001 (wtedy to była gigantyczna pojemność) i mimo powątpiewania niektórych w jego trwałość, działa bezawaryjnie do dziś... W tym czasie zajeździłem ze dwa flashowe CF-y - niby podróbki, ale zawsze...
koraf - Pią 28 Mar, 2008
A jaka wg Was karta CF charakteryzuje się najlepszym stosunkiem ceny do jakości/pojemności ?
MM - Pią 28 Mar, 2008
Jak ktoś "trzepie" w RAW-ach to na obecne czasy polecam karty 8 GB.
MC - Pią 28 Mar, 2008
koraf napisał/a: | A jaka wg Was karta CF charakteryzuje się najlepszym stosunkiem ceny do jakości/pojemności ? |
Teraz mozna spokojnie kupowac Sandiska Extreme IV 4GB za 230zl. Jest diabelnie szybka i w calkiem przystepnej cenie.
MM - Pią 28 Mar, 2008
Za 220 zł kupiłem 8 GB Extreme III i szybszej nie potrzebuję nawet na pokazach. Na "zwykłe" okazje aż nadto wystarcza mi Ultra II
koraf - Sob 29 Mar, 2008
A co sądzicie o kartach pqi 4 GB ( zapis 22 MB / odczyt 18 MB wieczysta gwarancja) ? w cenie ok .56-75 zł
[ Dodano: Sob 29 Mar, 2008 ]
MM napisał/a: | Jak ktoś "trzepie" w RAW-ach to na obecne czasy polecam karty 8 GB. |
Robię amatorsko w RAW i na kartę 4 GB wchodzi mi 240 zdjęć w tym formacie na 5d co jak na razie mnie zadowala , tym bardziej ,że mam takie 3 karty .
MM - Nie 30 Mar, 2008
Ja sobie "rozbudowałem" zapas do 23 GB bo "trzepię" RAW plus JPG.
bass98 - Nie 30 Mar, 2008
Ja biore lapa także wystarczy mi do rawów 3x2GB PQI 120x + 512mb jakas stara kingstona daje mi to okolo 700 fotek w rawie i zgrywam na bieżąco kiedy moge, uważam ze więcej jak 2GB nie ma co kupować bo jak coś przepadnie to mała ilość zdjęć w porównaniu ze stratą 4GB czy 8GB tylko z tego wzgledu mam markowe karty 2GB ktore sa zgrywane na twardy
jaad75 - Nie 30 Mar, 2008
koraf napisał/a: | Robię amatorsko w RAW i na kartę 4 GB wchodzi mi 240 zdjęć w tym formacie na 5d co jak na razie mnie zadowala , tym bardziej ,że mam takie 3 karty . |
Ciekawe, bo mi na 16GB wchodzi 986 10MP RAW-ów (PEF), czyli w sumie niewielka różnica...
koraf - Nie 30 Mar, 2008
jaad75 napisał/a: | koraf napisał/a: | Robię amatorsko w RAW i na kartę 4 GB wchodzi mi 240 zdjęć w tym formacie na 5d co jak na razie mnie zadowala , tym bardziej ,że mam takie 3 karty . |
Ciekawe, bo mi na 16GB wchodzi 986 10MP RAW-ów (PEF), czyli w sumie niewielka różnica... |
U mnie rawy ( CR2) mają ok 12 MB stąd ta różnica
[ Dodano: Nie 30 Mar, 2008 ]
bass98 napisał/a: | Ja biore lapa także wystarczy mi do rawów 3x2GB PQI 120x + 512mb jakas stara kingstona daje mi to okolo 700 fotek w rawie i zgrywam na bieżąco kiedy moge, uważam ze więcej jak 2GB nie ma co kupować bo jak coś przepadnie to mała ilość zdjęć w porównaniu ze stratą 4GB czy 8GB tylko z tego wzgledu mam markowe karty 2GB ktore sa zgrywane na twardy |
Fajne rozwiązanie tylko nie wyobrażam sobie noszenia dodatkowo 3kg laptopa( + plecak ok. 5 kg) przez np. 14 dni na wycieczce , karty wychodzą taniej i mniej ważą .
vdr - Wto 08 Kwi, 2008
sławek_38 napisał/a: | Z tymi kartami wielkopojemnościowymi trzeba wziąć pod uwagę, że są to naprawdę małe dyski twarde a więc elementy o niebo delikatniejsze od tradycyjnych pamięci. Nie proponowałbym więc do użytku włożyć-wyjąć itp |
nic podobnego!
małe dyski twarde to były tzw. microdrive (zgodne ze standardem CF) - już dawno wyszły z użycia
obecne CF, nawet te 48GB, nie mają żadnych elementów ruchomych, to najzwyklejsze kości flash
arietiss - Sob 12 Kwi, 2008
Pokazały sie teraz Extreme III ,ale nowa edycja z szybszym transferem zapis/odczyt 30MB/s, a nie jak dotychczas 20MB/s! Za 4GB zapłaciłem 150!
fotokrak - Sob 12 Kwi, 2008
MM napisał/a: | Ceny ostatnio bardzo spadły. 16 GB da się kupić za 230 zł. Ja ostatnio kupiłem 8GB SanDiska Extreme III za 220 zł |
dwa pytania, kupowałeś w sklepie i czy zarejstrowałeś swój zakup u producenta?
Bywają dobre podróbki!
MM - Nie 13 Kwi, 2008
fotokrak napisał/a: | MM napisał/a: | Ceny ostatnio bardzo spadły. 16 GB da się kupić za 230 zł. Ja ostatnio kupiłem 8GB SanDiska Extreme III za 220 zł |
Bywają dobre podróbki! |
Kupowałem w sklepie w którym na 1000% są oryginały. Nie wiem tylko co i po co mam rejestrować? Mam tych kart już troszkę i nie widzę takiej potrzeby.
fotokrak - Nie 13 Kwi, 2008
MM napisał/a: | fotokrak napisał/a: | MM napisał/a: | Ceny ostatnio bardzo spadły. 16 GB da się kupić za 230 zł. Ja ostatnio kupiłem 8GB SanDiska Extreme III za 220 zł |
Bywają dobre podróbki! |
Kupowałem w sklepie w którym na 1000% są oryginały. Nie wiem tylko co i po co mam rejestrować? Mam tych kart już troszkę i nie widzę takiej potrzeby. |
Hoćby po to by się przekonać czy faktycznie są oryginałami, też jedne kupowałem w sklepie i okazało się że są podróbami, niby dostałem wszytko tak jak trzeba, opakowanie, karta gwarancyjna z numerem seryjnym, ładnie zapakowane itd itd, na oko nie do rozróżnienia, gdy zarejestrowałem się do producenta ten odpowiedział że numer seryjny jest nieprawidłowy i że nie sa to oryginalne kości i prosili o podanie adresu sprzedawcy, sklep oddał mi pieniadze
MM - Nie 13 Kwi, 2008
Fotokrak, ja zwyczajnie wiem skąd te karty są brane i bardziej legalne być nie mogą. Sam kiedyś kupiłem podróbę (w innym sklepie) i nauczyłem się po detalach rozróżniać co nie jest oryginałem. Co ciekawe przy trzeciej wymianie ( w ww. poprzednim sklepie) zagroziłem wizytą ekipy prokuratorskiej w ich magazynach i dostałem w cudowny sposób oryginał. Poznałem momentalnie po pudełku (wtedy już się nauczyłem je rozpoznawać). Obecnie kupuję w innym miejscu i tam podróbki nie znajdziesz, są za to przyjazne ceny.
fotokrak - Nie 13 Kwi, 2008
No skoro jesteś na bank pewien to OK, jednak innym polecam rejestracje sprzętu, zazwyczaj odpowiedz przychodzi w ciągu jednego dwuch dni gdy coś jest nie tak, z takim listem walimy do sprzedawcy i po sprawie.
czasami się opłaca rejestracja, od canona dostałem 256MB a od LG trochę gadżetów kosmetyki do monitorów i Tv plazmowych, no i mamy pewność że nas nie uraczono made in garaż in the chiny
mavierk - Nie 13 Kwi, 2008
ot:
fotokrak napisał/a: | dwuch | ale tak na prawdę to dwóch
mnich - Nie 13 Kwi, 2008
dobrze że nie "czech" // off topic
W sandiskach miałem kod do capture one-całkiem fajne.
Ale niby jak rozpoznać podróbke?
nie żebym miał jakiś problem- bo kupuje w jednym dobry zaufanym sklepie.
Ale może jakieś doswiadczenia?
MM - Nie 13 Kwi, 2008
Drukowane detale na pudełku czasami "wydają" podróbke, ale to naprawdę detale bo np. etui z materiału na karty potrafi być identyczne - prawdopodobnie pochodzi z tej samej fabryki. Generalnie te szczegóły widać jak się ma w ręku oryginał i "zamiennik" bo oko ludzkie szybko gubi te "różnice". Ja akurat wtedy miałem jednego "haka", teraz mogli to ulepszyć. Na owe czasy różnił się czerwony znaczek mówiący o gwarancji na 10 lat.
komor - Czw 17 Kwi, 2008
mavierk napisał/a: | ot:
fotokrak napisał/a: | dwuch | ale tak na prawdę to dwóch |
Mavierk, naprawdę pisze się razem
MC - Czw 17 Kwi, 2008
Koledzy, mi tez czasami bledy ortograficzne powoduja wytrzeszcz oczu, ale jestesmy jednak na portalu optyczne, a nie ortograficzne.pl
mnich - Czw 17 Kwi, 2008
nie róbcie onetu
MM - Czw 17 Kwi, 2008
Starajcie się pisać poprawnie, netykieta tego wymaga.
MichalP - Sro 23 Kwi, 2008
A ja kupiłem wczoraj CF Sandiska EX IV 4GB za 186 zł (OLIMP we Wrocławiu). Nie wiem czy oryginał czy nie, na obudowie napisano Made in China i numer seryjny. Wszystko ładnie zapakowane, zafoliowane, z CD itp itd. Dzisiaj zarejestruję to się przekonam o oryginalności.
IMHO uważam, że karty "cięższe" niż 4GB nie mają większego sensu - chyba że jedziemy na naprawdę długą wycieczkę, bez możliwości zgrania zdjęć na dysk/DVD/whatever.
Dla C40D ilość JPEGów w najwyższej jakości to nieco ponad 1000, RAWów mniej bo ok 350, ale również uważam to za ilość całkiem znośną.
Większe karty mogą mieć zastosowanie przy TIFFach (Nikon D300) albo innych więcejmegapikselowych aparatach.
dopisano 23.04.2008
Zarejestrowałem bezproblemowo - czyli wszystko OK
heding - Sro 23 Kwi, 2008
MichalP napisał/a: | karty "cięższe" niż 4GB nie mają większego sensu - chyba że jedziemy na naprawdę długą wycieczkę, bez możliwości zgrania zdjęć na dysk/DVD/whatever. |
a ja uważam, że mają... jak ktoś dużo cyka i na max rozdzielczości to 4 giga byłoby dla mnie za mało na 1 dzień
Inna sprawa, że pojedyncza bateria tego nie wytrzyma...
heding napisał/a: | MichalP napisał/a: | karty "cięższe" niż 4GB nie mają większego sensu - chyba że jedziemy na naprawdę długą wycieczkę, bez możliwości zgrania zdjęć na dysk/DVD/whatever. |
a ja uważam, że mają... jak ktoś dużo cyka i na max rozdzielczości to 4 giga byłoby dla mnie za mało na 1 dzień
Inna sprawa, że pojedyncza bateria tego nie wytrzyma... |
Oczywiście, zapomniałem dodać, należy wziąść poprawkę na osobę cykającą, dla mnie i dla większości osób (tak myślę) 4 GB jest jak najbardziej OK, czasem może to być aż za dużo. W poprzednim aparacie miałem 2 GB i rzadko (może raz) wykorzystałem ją do końca.
Bardziej wymagający sięgną po więcej, albo będą nosić kilka mniejszych A kilka mniejszych ma tę niezaprzeczalną zaletę, że jak jedna nagle "siądzie", to cała praca nie pójdzie na marne, bo przynajmniej materiał na innych pozostanie
dodano
a i nie trzeba się wracać do domu bo karty brak i nie ma na czym cykać.
mavierk - Sro 23 Kwi, 2008
ja mam 2gb i sobie jakoś radze... ale na przykład na RAWy z Sony R1 to 2gb to było stanowczo za mało - 25mb na zdjęcie - 2gb dawały średnio około 70-80 zdjęć (inna sprawa że jpgi z tego aparatu ważyły tyle, co rawy z mojego aktualnego ) - na taki aparat 2 x 4gb to dopiero optimum
No to niezłe RAWy muszą być
A jaki jest ten Twoje aktualne foto jeśli JPEGi Sonego tyle ważą co RAWy na nowym, ha?
Hm 10 Mpix Sony - załóżmy 3,5 MB na zdjęcie - trochę mało jak na RAWa, nawet sRAWa C40D (7,1 MB), chyba, że masz jakoś mocno pokompresowane, ale dalej mi coś nie pasi.
mavierk - Sro 23 Kwi, 2008
aktualnie korzystam z NEFów z d70s które mają 6-7mb - SR2 z R1 mają coś koło 20mb a jpg w najwyższej jakości 5-6mb.
mavierk napisał/a: | aktualnie korzystam z NEFów z d70s które mają 6-7mb - SR2 z R1 mają coś koło 20mb a jpg w najwyższej jakości 5-6mb. |
No to bardzo ładne JPGi - bardzo niska kompresja z tego co widzę. A w ogóle fajny aparat. Szkoda, że go nie kupiłem zamiast DSC-H5. Pewnie jeszcze bym "cykał" nim i nie szukał lustrzanki
|
|