|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Olympus E-420
goltar - Sro 05 Mar, 2008 Temat postu: Olympus E-420 Dziś miała miejsce premiera nowego Olympusa: http://www.optyczne.pl/81...ok_po_roku.html
Arek - Sro 05 Mar, 2008
Tak na moje oko, to Olympus zobaczył co pokazała konkurencja na PMA (aparaty typu D60) i stwierdził, że nie ma co być gorszym. Zaczął sczytywać ciut szybciej matrycę, dorzucił 0.2 cala do LCD, inaczej odlał grip i już mamy nowość...
Naleśnik 25 mm bardzo fajny, tylko czy to jest to czego potrzebował ten system? Jest wiele braków w innych miejscach, więc po co marnować energię i czas projektantów na coś takiego? Poza tym szkła
w systemie 4/3 miały być jaśniejsze od konkurencji... A tu dostajemy coś o GO kompakta...
Arek
MM - Sro 05 Mar, 2008
A moim zdaniem to bardzo fajny zestawik z nutą sentymentalną. Nawet ten pokrowiec "z dawnych lat". Arek przestań patrzeć jak naukowiec. To może być naprawdę zachęcający zestawik - stałka w miarę jasna (kiedyś nie używało się "amatorsko" raczej więcej niż ISO 200, więc po podbiciu do ISO 400 światło 2.8 jest wystarczające), ogniskowa to klasyka po przeliczeniu cropa, poręczny, ma bajery... na prezent w sam raz. Optyka raczej będzie lepsza niż kit i dla jakiegoś dzieciaka z lekkimi ambicjami niezły początek.
Arek - Sro 05 Mar, 2008
Nie no szkiełko mi sie bardzo podoba. Zresztą gdy pierwszy raz zobaczyłem E410 to też ujął mnie klasyką z lat 80tych, czyli czasu w którym zaczynałem swoją przygodę z fotografią. Dlatego zestaw E-410 plus ten naleśnik (będzie pewnie kosztował mniej niż 2000 zł) będzie tym samym niezłą konkurencją DP-1, a jednocześnie zmieści się do pokaźnej kieszeni kurtki.
Moje narzekania dotyczyły głównie tego, że takie szkła może sobie w spokoju wypuszczać system kompletny, a nie Olek, który ma jeszcze sporo braków do nadrobienia.
Xan - Sro 05 Mar, 2008
Elegancki zgrabny aparat z fajnym szkiełkiem. Okropnie podoba mi się ten skórzany futerał a i dodawanie 50tki jako kita to powrót do starych dobrych czasów. Idealny na backup albo aparat imprezowy.
Z punktu widzenia marketingu całkiem udany zestaw.
Ostegolectric - Sro 05 Mar, 2008
no, fajny aparacik. tylko jak dla mnie to mogliby zrobić e-520 z ruchomym LCD:)
MM - Sro 05 Mar, 2008
Arek, nawet nie wiesz jakbym chciał mieć pod swoje 5D i 50/1.4 taki dedykowany skórzany futeralik. Gdyby coś takiego Canon wypuścił w zestawie to.... MNIAM
komor - Sro 05 Mar, 2008
MM, do applowskich gadżetów typu iPod czy iPhone trylion firm i firemek produkuje bazylion dodatkowych akcesoriów, pokrowców, etui, opakowań i torebek. Może do canonowskich „gadżetów” takich jak 5D też istnieje rynek produktów dodatkowych? O, choćby te gumowe prezerwatywy na C. 400D i N. D80 czy inne modele, Armour czy jakoś tak się to nazywa - może są i skórzane futerały na 5D? Trzebaby poguglać.
A tak apropos samego anonsu, to powalił mnie ten marketingowy blurb polskiego oddziału Olympusa.
…stanowi doskonałą formułę zarówno dla sezonowych fotografów, jak i wszystkich tych, którzy wkraczają w dziedzinę fotografowania cyfrowymi lustrzankami.
Ten sezonowy fotograf to pewnie było omyłkowym tłumaczeniem seasoned photographer, dając tym samym efekt odwrotny do oryginału... Pomniejsze potknięcia przemilczę...
Ale ta premiera ma jedną niezaprzeczalną zaletę, której na próżno szukać wśród większości premier konkurencji: NIE POWIĘKSZYLI ROZDZIELCZOŚCI MATRYCY!!!!! I chwała im za to. Aha, jeszcze widzę, że na tym zdjęciu, na którym E-420 jest pokazany od frontu, z założonym naleśnikiem 25/2.8 ktoś chyba zapomniał wyretuszować podstawkę, na której postawiony został aparat...
Arek - Sro 05 Mar, 2008
No oni mają i tak tych pikseli za dużo. Nawet w takim E-3 powinno być 8 i byłoby super.
Daimon - Sro 05 Mar, 2008
Arek napisał/a: | No oni mają i tak tych pikseli za dużo. Nawet w takim E-3 powinno być 8 i byłoby super. |
Tylko jak oni by to później sprzedali...
Arek - Sro 05 Mar, 2008
Jak się powiedziało A trzeba powiedzieć B.
wulf - Czw 06 Mar, 2008
Xan napisał/a: | Elegancki zgrabny aparat z fajnym szkiełkiem. Okropnie podoba mi się ten skórzany futerał a i dodawanie 50tki jako kita to powrót do starych dobrych czasów. Idealny na backup albo aparat imprezowy.
Z punktu widzenia marketingu całkiem udany zestaw. |
No, na imprezy jest super: rozpoznawanie twarzy na pewno się przyda w momencie kiedy bierzesz do ręki jeden aparat a widzisz dwa
Zaczyna mi się tylko zamazywać obraz tego co widzę, czy to nadal kompaktowa lustrzanka czy już lustrzany kompakt? Ale taka jest pewnie przyszłość sprzętu dla amatorów.
Podzielam też pogląd co do śliczności tego zestawiku z naleśnikiem i skórzanym brązowym futerałem. Zastanawiałem się nad 410 ale skoro chwalą się że poprawili działanie AF to pytanie pozostaje nadal otwarte. Mam nadzieję, że skoro wprowadzili w sumie kosmetyczne zmiany to różnica w cenie też będzie kosmetyczna.
Paweł_G - Czw 06 Mar, 2008
MM - mam sąsiada kaletnika - rymarza więc mogę podejść i zapytać czy by dało radę wykonać taki pokrowiec
Daimon - Czw 06 Mar, 2008
Arek napisał/a: | No oni mają i tak tych pikseli za dużo. Nawet w takim E-3 powinno być 8 i byłoby super. |
Daimon napisał/a: | Tylko jak oni by to później sprzedali... |
Arek napisał/a: | Jak się powiedziało A trzeba powiedzieć B. |
Niestety to mało prawdopodobne, wszyscy wiemy, że firmy fotograficzne stały się zakładnikami własnej strategii marketingowej, która na lokomotywę sprzedaży wyznaczyła ilość pikseli na sensorze.
I teraz trzeba wiele sprytu i mądrości, żeby to jakoś odkręcić. Olek nieprzypadkowo jako pierwszy obudził się z ręką w nocniku, małe matryce robią swoje. Innym firmom nie grozi to tak bardzo, bo mają w odwodzie FF a i cropy zdecydowanie większe.
Tyle lustrzanki. Jeśli chodzi o kompakty, to wszyscy producenci mają podobny kłopot, test Canona G9 to pokazał. Albo zdecydowanie zwiększą fizyczne rozmiary matryc, albo odchudza je z pikseli. Albo też wszystko dalej będzie brnęło w ten ślepy zaułek, czego oczywiście nikomu z nas nie życzę.
aap - Czw 06 Mar, 2008
wulf napisał/a: | czy to nadal kompaktowa lustrzanka czy już lustrzany kompakt? |
nie do końca rozumiem jaki zespół cech ma uczynić z tego aparatu kompakt. Czy do kompletu dodają tubkę kleju, żeby przykleić lustro w górnej pozycji i wkleić na stałe obiektyw? Aaa i jeszcze pęsetę do wydłubania migawki ?
Jeżeli LV i wykrywanie "face" ma czynić z lustrzanki kompakt, to już niedługo będziemy mieli w sklepach same kompakty. Np. już dziś d300 ma LV...
wulf - Czw 06 Mar, 2008
aap napisał/a: |
nie do końca rozumiem jaki zespół cech ma uczynić z tego aparatu kompakt. Czy do kompletu dodają tubkę kleju, żeby przykleić lustro w górnej pozycji i wkleić na stałe obiektyw? Aaa i jeszcze pęsetę do wydłubania migawki ?
Jeżeli LV i wykrywanie "face" ma czynić z lustrzanki kompakt, to już niedługo będziemy mieli w sklepach same kompakty. Np. już dziś d300 ma LV... |
Cechy kompaktu zauważalne w E420: Ustawienie ostrości na podstawie kontrastu (a nie tylko detekcji fazy) szereg wbudowanych programów tematycznych min rozpoznawanie twarzy, Kompakty też posiadają migawkę chociaż nie szczelinową, czyż nie było aparatów kompaktowych z wymiennymi obiektywami (na pewno ktoś z bardziej zainteresowanych historią przypomni) a lustro to powiedzmy miły dodatek do zestawu umożliwiający korzystanie z wizjera (celownika optycznego) poprzez obiektyw.
Nie napisałem że E420 jest kompaktem tylko że można go używać jak kompakta, w 410 nie było jeszcze takiej możliwości - choćby wybór 11 pól AF do ustawiania ostrości w sposób identyczny jak robią to kompakty.
To wszystko nie jest ZŁE a może być pomocne. Jak kupowałem cyfrówkę (drugą) to nie wybrałem lustrzanki dlatego że była droga (A100) a dlatego że nie wykorzystywała jeszcze w pełni potencjału "cyfrowości"
/edit/ Za tym że nie uważam E420 za kompakt świadczy miejsce w którym o tym ośmieliłem się napisać.
aap - Czw 06 Mar, 2008
eulf napisał/a: | Ustawienie ostrości na podstawie kontrastu (a nie tylko detekcji fazy) |
o tym, że e-420 zbliża się przez to do kompaktu można byłoby mówić, gdyby był to podstawowy sposób detekcji ostrości. W tym przypadku jest to dodatek, wynikający z wymogów zastosowanego - zresztą też opcjonalnie LV. Podstawowy system pomiaru ostrości to tradycyjnie - w lustrzankach detekcja fazy. Pokaż mi cyfrowy kompakt z detekcją fazy.
Mówić, że dodatkowa detekcja kontrastu czyni z e-420 kompakt, to tak trochę, jakby powiedzieć, że 16cylindrowy silnik czyni z Forda Mustanga - z racji mocy - ciężarówkę.
wulf napisał/a: | szereg wbudowanych programów tematycznych min rozpoznawanie twarzy |
Dobre 9 na 10 lustrzanek ma obecnie "szereg programów". Wykrywanie twarzy w LV to tylko kolejny softowy dodatek, jakich w obecnie produkowanych lustrzankach mnóstwo.
Nie znaczy to jednak, że "prawdziwa" lustrzanka powinna być tak "surowa" i pozbawiona różnych udogodnień jak np. Zenit E
Pewnie niedługo wykrywanie twarzy pojawi się w innych konstrukcjach DSLR. Np. już teraz w d300 aparat może "inteligentnie" wybrać sobie kilka z pól autofokusa. Do wykrywania twarzy już tylko krok
wulf napisał/a: | Kompakty też posiadają migawkę chociaż nie szczelinową |
..tylko elektroniczną. To spora róznica. Na marginesie: z dobrodziejstw migawki elektronicznej od czasu do czasu korzystają też konstrukcje DSLR. Jakoś nikt do tej pory z tego powodu nie napisał, że d50 to kompakt.
wulf napisał/a: | czyż nie było aparatów kompaktowych z wymiennymi obiektywami (na pewno ktoś z bardziej zainteresowanych historią przypomni) |
Istnienie pewnych eksperymentalnych bądź awangardowych konstrukcji nie świadczy o całości. Jeżeli zobaczę na ulicy pieska z rogami renifera na głowie, to nie znaczy, że tak ubrane na spacer chodzą wszystkie te sympatyczne czworonogi.
Zasada jest prosta: kompakt to aparat posiadający zabudowane w jednej konstrukcji wszystkie niezbędne elementy, w tym obiektyw.
wulf napisał/a: | lustro to powiedzmy miły dodatek do zestawu umożliwiający korzystanie z wizjera (celownika optycznego) poprzez obiektyw |
przyznam, że karkołomny pomysł (nie przypominam sobie zresztą takiej konstrukcji).
Wide: konstrukcje awangardowe "wiosny nie czyniące"
Chociaż ... tutaj możnaby zaryzykować twierdzenie, że być może w niedługim czasie mały i ciemny "celownik" stanie się w lustrzankach (tych z niższej półki) drugorzędnym w stosunku do LV (opartym np w wyświetlaczu jak w a700)
Przerażająca perspektywa.
MM - Pią 07 Mar, 2008
Paweł_G napisał/a: | MM - mam sąsiada kaletnika - rymarza więc mogę podejść i zapytać czy by dało radę wykonać taki pokrowiec |
Spytaj - serio serio
wulf - Pią 07 Mar, 2008
wulf napisał/a: |
Nie napisałem że E420 jest kompaktem tylko że można go używać jak kompakta |
Jeszcze raz stukrotnie przepraszam, że ośmieliłem się myślą, mową, uczynkiem i zaniedbaniem obrazić uczucia techniczne osób którym nie mieści się w głowie możliwość porównania lustrzanki do kompakta.
Moja wina, moja wina, moja wina........
buran - Sob 08 Mar, 2008
wulf napisał/a: | Kompakty też posiadają migawkę chociaż nie szczelinową |
aap napisał/a: | ..tylko elektroniczną. To spora róznica. Na marginesie: z dobrodziejstw migawki elektronicznej od czasu do czasu korzystają też konstrukcje DSLR. Jakoś nikt do tej pory z tego powodu nie napisał, że d50 to kompakt.
Przerażająca perspektywa. |
Mój Lumix FZ-8 ma migawkę mechaniczną a na pewno nie jest lustrzanką
aap - Sob 08 Mar, 2008
Muszę się z tym zgodzić. Rzeczywiście migawka mechaniczna w FZ-8 jest, chociaż zbudowana inaczej niz w DSLR i używalna tylko przy czasach powyżej 1 sek.
Gdy chcemy jej użyć, należy wcisnąć spust migawki, zdjąc "migawkę" z obiektywu, odliczyć potrzebny do naświetlania czas i ponownie założyć "migawkę".
komor - Sob 08 Mar, 2008
Żarty na bok, na forum (AFAIR) kiedyś ktoś podał taki fajny adres:
http://www.steves-digicam...r/sep_2007.html
wulf - Pon 10 Mar, 2008
Mam jeszcze krótkie pytanie dotyczące nowego obiektywu 25mm 2.8
Czy ze względu na fakt że jest to stałka to posiada ona kalkulator głębi ostrości? bo na zdjęciach nigdzie tego nie widać. Wie ktoś coś na ten temat?
wulf - Nie 20 Kwi, 2008 Temat postu: E420 test z prawdziwego zdarzenia Uprzejmie proszę redakcję o przetestowanie najmniejszego olympusa przy okazji testowania bardziej poważnych wynalazków innych wiodących firm (zwłaszcza w kwestii jakości RAW i zmian w stosunku do poprzednika). Test opublikowany na fotopolis jest interesujący jednak nie wystarczający zwłaszcza dla bardziej zaawansowanego amatora. Myślę , że wiele osób przyłączy się do tej prośby.
P.S. Mam nadzieję, że do testów użyty zostanie nie tylko ZD25m ale głównie ZD50mm
Z góry dziękuję.
/edit/ zapomniałem o tym temacie, dzięki za przeniesienie.
wulf - Pon 23 Cze, 2008 Temat postu: e-420 test na dpreview Właśnie ukazało się to:
http://www.dpreview.com/reviews/olympuse420/
Wydaje mi się, że jest całkiem nieźle za cenę jaką żądają za niego obecnie w porównaniu do konkurencji.
Wygląda na to, że poprawił się zakres tonalny w porównaniu do 410/510 a szumy którymi którymi wszyscy straszą to mit.
lcf - Wto 01 Lip, 2008
Tak poglądowo porównanie rozmiarów i bokeh/plastyki 5D z C 50mm f/1.4 oraz E-420 z ZD 25mm f/2.8 -> klik. Oczywiście E-420 nie ma dostępu do gładkiego ISO 3200 (czy nawet 1600) oraz niewielkiej GO, jaką 5D może uzyskać poniżej f/5.6 (ew. 5D nie ma dostępu do większej GO przy lepszym świetle - zależy z której strony patrzymy :]), ale można rzucić okiem :).
muzyk - Nie 13 Wrz, 2009
Dziś miałem w ręce E420 albo 450 (nie zwróciłem uwagi) z zapakowaną elektroniką testową na dwie generacje w porzód.
11 mln pikseli na kolor proszę Państwa.
Co się ukaże w swoim czasie, jeden pieron wie.
Więcej nie mam info. Jak będę miał jakieś zdjęcie, które będzie się nadawać do wklejenia, podzielę się. To co widziałem w powiększeniu na monitorze robiło wrażenie.
Luke_S - Pon 14 Wrz, 2009
muzyk napisał/a: | Dziś miałem w ręce E420 albo 450 (nie zwróciłem uwagi) z zapakowaną elektroniką testową na dwie generacje w porzód.
11 mln pikseli na kolor proszę Państwa. |
A mógłbyś nieco jaśniej?
muzyk - Pon 14 Wrz, 2009
Puszka znana, ale elektronika, która jest testowana, a pojawi się (w jakim stopniu zaawansowania - pojęcia nie mam) za 2 do 4 lat.
Nie pytajcie, bo tyle zdołałem się dowiedzieć.
Luke_S - Pon 14 Wrz, 2009
Czyli ktoś dał Ci E-420 i powiedział, że jest w nim technologia z przyszłości, ale nic więcej nie wiesz, bo nie sprawdziłeś i pewnie nie możesz też powiedzieć, kto Ci ten aparat dał i dlaczego akurat Tobie
muzyk - Pon 14 Wrz, 2009
Ten ktoś ... testuje aparaty...
|
|