forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - czy wymieniać lustrzankę

fotomarunia - Pon 30 Cze, 2014
Temat postu: czy wymieniać lustrzankę
Witam wszystkich,

Od kilku lat używam OLYMPUSA E510 z obiektywami 14-54mm (niezły) i 40-150mm (kiepski)
Zauważyłem,że w pewnych sytuacjach brakuje mi szkieł. Moje pytanie, czy brnąć w rozbudowę
tego co mam, czy zastanowić się nad wymianą aparatu? Wiem,że akcesoria do tego produktu są coraz trudniej dostępne, no i dość drogie.

TS - Pon 30 Cze, 2014

Możesz uzupełnić zestaw o potrzebne Ci obiektywy, a za jakiś czas zmienić korpus na Olympusa E-M1, który w miarę dobrze obsługuje szkła 4/3 przez adapter. Być może czujniki fazowe pojawią się także w nowych i niższych modelach m4/3...

Drugie wyjście - sprzedać wszystko (ze 2000 zł wyciągniesz...) i kupić coś w dowolnym nowym systemie. Ja bym to wybrał.

kozidron - Pon 30 Cze, 2014

fotomarunia, a co ty właściwie fotografujesz i w jakich warunkach?
fotomarunia - Pon 30 Cze, 2014

Jestem zaawansowanym amatorem, co do fotografii, głównie krajobraz, ale nie gardzę innymi ujęciami. Generalnie fotografuję w warunkach zewnętrznych.

[ Dodano: Pon 30 Cze, 2014 20:46 ]
Zakładając,że zmieniam system. W co wejść, aby szybko znowu nie zmieniać. Budżet do 5000pln

zbig75 - Pon 30 Cze, 2014

W lustrzankach to wybór zawęża się do trzech firm C , N i P . Ja proponowałbym Canon , choć znajdą się pewnie tacy co stwierdzą że to nie jest najlepszy wybór ( i w sumie będzie w tym sporo racji , bo firma z pozycji "gonionego" przeszła do pozycji "goniącego" ) . Tak naprawdę proponowałbym przemyśleć co w zestawie [ aparat + obiektyw(y) , może szeroki kąt ] jest najważniejsze i sprawdzić ile taki zestaw kosztowałby w poszczególnych firmach i wybrać najkorzystniejszy wariant .
fotomarunia - Wto 01 Lip, 2014

Rozumiem,że z wyborem aparatu to odwieczny dylemat N czy C. W związku z tym,że czasami robię fotki na Nikonie F55 ( taki leży w domu) moje preferencje są po stronie Nikona. Ale myślę,że to wynik sentymentu. Dobra, które modele z N i C miałbym brać pod uwagę?Czy razem ze obiektywami? Czy kupować body i je uzbrajać?
Sunders - Wto 01 Lip, 2014

fotomarunia napisał/a:
Zakładając,że zmieniam system. W co wejść, aby szybko znowu nie zmieniać. Budżet do 5000pln

To na samą puszkę, czy na wszystko?

kozidron - Wto 01 Lip, 2014

Sunders napisał/a:

pewnie na wszystko.

Jeżeli do tej pory zadowalałeś się olkiem, to pewnie taki d7000+ samyang14/2.8 do krajobrazu+ obiektyw zestawowy i 70-300VR to będzie kompletny zestaw z którego mocno będziesz zadowolony.

Sunders napisał/a:
fotomarunia napisał/a:

Na wszystko, przynajmniej na tę chwilę

[ Dodano: Wto 01 Lip, 2014 08:54 ]
[/quote]Jeżeli do tej pory zadowalałeś się olkiem, to pewnie taki d7000+ samyang14/2.8 do krajobrazu+ obiektyw zestawowy i 70-300VR to będzie kompletny zestaw z którego mocno będziesz zadowolony.[/quote]

d7000 czy 7100?

fotomarunia napisał/a:
d7000 czy 7100?

nie wiem czy d7100 zmieści się w budżecie. D7000 to bardzo przyzwoity aparat, jeden z lepszych w tym segmencie.

fotomarunia napisał/a:
Generalnie fotografuję w warunkach zewnętrznych.

fotomarunia napisał/a:
które modele z N i C miałbym brać pod uwagę?Czy razem ze obiektywami?

To IMO na początek:

Nikon D7100 + Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR.

lub

Canon EOS 70D Body + Canon 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM.

Sunders napisał/a:
Nikon D7100 + Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR.

nie no głupi pomysł, przeskakiwać tylko ze względu na d7100 na plastikowy obiektyw zestawowy, nie lepiej kupić s14/2.8 do krajobrazu świetne szkło.

Myślę,że skłonię do zestawu kozidrona. Jaki sklep polecacie? Do tej pory korzystałem z cyfrowe.pl i nie jest to chyba najtańsza opcja.

fotomarunia napisał/a:
Do tej pory korzystałem z cyfrowe.pl i nie jest to chyba najtańsza opcja.

opcja jak najbardziej dobra, są solidni, sprawdzają sprzęt, nie ma kłopotów z reklamacją, tylko że to wiąże się z tym, że jest troszku drożej.
Będziesz kupował w sklepie stacjonarnym czy internetowym? Zajrzyj do zakładki sklepy i promocje

fotomarunia napisał/a:
Jaki sklep polecacie?

http://www.redcoon.pl/B44...trzanki-cyfrowe

kozidron napisał/a:
Będziesz kupował w sklepie stacjonarnym czy internetowym?

Raczej skłaniam się do zakupów w sklepie internetowym. Jednak z tego z co widziałem nie wszystkie rzeczy są dostępne w jednym miejscu ( aparat + obiektywy)

fotomarunia, a bierzesz pod uwagę zakup sprzętu używanego?

Sunders napisał/a:
a bierzesz pod uwagę zakup sprzętu używanego?

Gdybym miał pewność,że dobry, to jak najbardziej. Jednak nie jestem specjalistą w ocenie.

Jeśli chcesz korzystać z samyanga 14/2,8, to IMO lepiej przypiąć go do Canona 5DmkII niż do D7100. Jeżeli obstajesz przy D7100, to może pomyśl o samyangu 16 mm f/2.0.

W dziedzinie sprzętu moja wiedza jest malutka. :sad:
Nie wiem czy dobierać obiektywy tej czy innej firmy. Który z obiektywów będzie najodpowiedniejszy dla danego aparatu. Jasne,że do Nikona najlepiej kupić osprzęt tej samej firmy. To wiąże się z wyższymi kosztami. Ale czy jest sens?

Sunders napisał/a:
Jeśli chcesz korzystać z samyanga 14/2,8, to IMO lepiej przypiąć go do Canona 5DmkII niż do D7100.

mowa wcześniej była o d7000 ale niestety d71000 też wypadnie lepiej w klasyfikacji generalnej od pełnej klatki canona szczególnie pod względem fotografii landszaftów.
Sunders, nie rozumiem czemu wprowadzasz kolegę w błąd :roll:

Sunders napisał/a:
Jeżeli obstajesz przy D7100, to może pomyśl o samyangu 16 mm f/2.0.

kwestia ogniskowej to pojęcie co komu bardziej pasuje, oba te szkła pod względem własności optycznych są podobne, jednak 14mm do landszaftów moim zdaniem bardziej się nadaje.

fotomarunia napisał/a:
Jednak z tego z co widziałem nie wszystkie rzeczy są dostępne w jednym miejscu ( aparat + obiektywy)

na fotozakupy.pl zaglądałeś ?

Różnica w cenie pomiędzy D7000 a D7100 to ok 1000pln. Mowa o body.
Czy inwestycja godna uwagi?

D7100 jest od D7000 lepszy pod prawie każdym względem. Wycena lepszości jest rzeczą subiektywną. Od momentu premiery D7100 staniał już o ok.1000pln. Oczywiście D7000 Ci najpewniej wystarczy. :???:

fotomarunia napisał/a:
Czy inwestycja godna uwagi?

fotomarunia, nie traktuj aparatu jako formy inwestycji, przynajmniej w formie finansowej ;)

Jakby się to miało odbyć kosztem obiektywu, brałbym d7000 bez zastanowienia. Dokładnie tego tysiąca złotych nie jest warte fotografowaniu obiektywem z zestawu, wbrew temu co twierdzi Sunders.

Zdecydowanie wolałbym dołożyć do 14tki samyanga niż do body d7100.

kozidron napisał/a:
nie traktuj aparatu jako formy inwestycji

Źle to ująłem, ale chciałbym przez dobry kawałek czasu nie zmieniać aparatu.

cybertoman - Wto 01 Lip, 2014

fotomarunia napisał/a:
W dziedzinie sprzętu moja wiedza jest malutka.
Ale zdajesz sobie sprawe, ze wspomniane tu Samyang'i to obiektywy manualne i jakie sa tego konsekwencje?

cybertoman napisał/a:
Ale zdajesz sobie sprawe, ze wspomniane tu Samyang'i to obiektywy manualne i jakie sa tego konsekwencje?

Masz na myśli sprawę ustawiania ostrości ( brak autofokusa)?

zbig75 - Wto 01 Lip, 2014

Tak to szkło manualne . Może przy krajobrazach nie ma pośpiechu , ale ja bym się zastanowił nad Sigmą 10 - 20mm (z AFem :mrgreen: )

Cytat:
ale ja bym się zastanowił nad Sigmą 10 - 20mm

Myślę,że to ciekawa propozycja

kozidron napisał/a:
Jakby się to miało odbyć kosztem obiektywu, brałbym d7000 bez zastanowienia

I chyba pójdę w tym kierunku :wink:

[ Dodano: Sro 02 Lip, 2014 07:38 ]
Dzięki wszystkim za cenne porady

kozidron - Sro 02 Lip, 2014

cybertoman napisał/a:

a jakie są konsekwencje uzywania 14mm :P ?

cybertoman sugerujesz, że nie zdąży ustawić pierścienia na przykład jeszcze w domu przed włożeniem do torby :P Poprzednim razem byłem pod wrażeniem twoich zdolności matematycznych, widzę że się nie polepsza ;)

zbig75 napisał/a:
Tak to szkło manualne . Może przy krajobrazach nie ma pośpiechu

zbig75, weź mi wyjaśnij w którym miejscu potrzebny jest pośpiech i lepiej kupić tą sigme, bo ja na ten przykład uzywam go też do reporterki i tam się wyrabia :P powiem więcej jest szybszy od innego topowego zuma reporterskiego pod canonem :P

...eh ci fachofffcy :razz:

fotomarunia napisał/a:
Myślę,że to ciekawa propozycja

odradzam, nie tylko ze wzgledu na własne doświadczenia z trzema sztukami, z którymi nawet serwis sobie nie poradził ale chociażby ze względu na osiągi tego szkła. Moim zdaniem to szkło nie jest warte tej ceny.

fotomarunia - Sro 02 Lip, 2014

Wracając to pytania czy interesuje mnie sprzęt używany, to właśnie śledzę sprzedaż na allegro:
http://allegro.pl/nikon-d...4383485249.html

Nie wiem, w którym momencie (max cena) ją skończyć

cybertoman - Sro 02 Lip, 2014

kozidron napisał/a:
a jakie są konsekwencje uzywania 14mm ?
Nie wiesz :zalamany: :?:

kozidron napisał/a:
cybertoman sugerujesz, że nie zdąży ustawić pierścienia na przykład jeszcze w domu przed włożeniem do torby
Jestem pod wrazeniem twoich umiejetnosci (nad)interpretacji. Rozwijasz sie.

fotomarunia napisał/a:
http://allegro.pl/nikon-d...4383485249.html

na razie cena fajna, wystarczyłoby jeszcze na szeroki kąt, ciężko powiedzieć jak się sytuacja rozwinie, zapytaj sprzedającego jaki jest przebieg migawki, no chyba że ja nie przyuważyłem i gdzieś to napisał.

cybertoman napisał/a:
Jestem pod wrazeniem twoich umiejetnosci (nad)interpretacji. Rozwijasz sie.

czyli zwyczajowo, palniesz coś w jednym zdaniu, nie wyjaśniając komuś nowemu z czym się wiąże użycie szerokiego kąta a potem się z tego po cichu wycofasz :P

cybertoman napisał/a:
Nie wiesz :zalamany: :?:

chodzi ci o to jakie są konsekwencja uzywania manualnej stalki o ogniskowej 14mm :P niezły z Ciebie ubaw :mrgreen:

Możliwe, że wyjdą zdjęcia, bardziej pewne że ostre, bo nie ma nic łatwiejszego niż ustawienie pierścienia ostrości, co widać twoją osobę przerasta tak jak dodawanie :twisted:

zbig75 - Sro 02 Lip, 2014

Korzyści z posiadania obiektywu z AFem są oczywiste , manualne wspaniałości lepiej zostawmy fachofffcom.

zbig75 napisał/a:
Korzyści z posiadania obiektywu z AFem są oczywiste , manualne wspaniałości lepiej zostawmy fachofffcom.

zbig75, weź mi wytłumacz jakie widzisz problemy z ustawieniem pierścienia na 1,4m zanim dzień wcześniej włożysz go do torby.

Ja generalnie mam tylko dwa manualne szkła, które sobie kupiłem chyba po kilkunastu obiektywach z af-em. Mogę zrozumieć, że manualna 85tka wymaga już wprawy i "oka" ale wspomniany tu wcześniej 14/2.8 i jeszcze pod landszafty :roll:

Czy stwarzanie sobie problemów tam gdzie ich nie ma albo sugerowanie komuś nowemu, że to problem i że będzie musiał liczyć się z konsekwencjami(bo takie słowo zostało użyte) to sposób na zimę na forum czy zwykłe szukanie dziury w całym :roll: ?

fotomarunia - Sro 02 Lip, 2014

kozidron napisał/a:
jaki jest przebieg migawki

ok.5000

cybertoman - Sro 02 Lip, 2014

kozidron napisał/a:
palniesz coś w jednym zdaniu
A co konkretnie zostalo "palniete"?

kozidron napisał/a:
że będzie musiał liczyć się z konsekwencjami(bo takie słowo zostało użyte)
nie rozumiesz tego slowa? Rozumiesz w ogole, co tam jest napisane?

fotomarunia napisał/a:
ok.5000

Przebieg bardzo nieduży, mozna powiedzieć że nówka. Pewnie warto licytować do ceny gdzieś w granicy minus 400/500 ziko nowego zestawu.
Dodatkowym atutem są 2 oryginalne baterie.

cybertoman napisał/a:
nie rozumiesz tego slowa? Rozumiesz w ogole, co tam jest napisane?

To wytłumacz wszystkim jakie są konsekwencje posiadania manualnego obiektywu a konkretnie samyanga 14/2.8. Tym bardziej, że kierowałeś te słowa do kogoś kto ci jasno napisał:
"W dziedzinie sprzętu moja wiedza jest malutka."
cybertoman jesteś w stanie czasem komuś pomóc, kto grzecznie pyta i do tego inteligentnie zadaje pytania czy potrafisz tylko palnąc od tak "o zdawaniu sobie sprawy jakie są konsekwencje posiadania szkła manualnego"?

zbig75 - Czw 03 Lip, 2014

kozidron napisał/a:
zbig75, weź mi wytłumacz jakie widzisz problemy z ustawieniem pierścienia na 1,4m

Trzy sprawy :
1 Jestem amatorem , tj. bez szkoły w kierunku fotograficznym i nie mam aspiracji do pełnienia funkcji specjalisty na tym forum . Wszystkie moje posty są moimi spostrzeżeniami na temat w/w zagadnień i nie pełnią roli wyroczni .
2 Moja wypowiedź nie jest wynikiem wyimaginowanej "niechęci" do S14 f2,8 , czy też obiektywów manualnych w ogóle .
fotomarunia napisał/a:
Jestem zaawansowanym amatorem, co do fotografii, głównie krajobraz, ale nie gardzę innymi ujęciami. Generalnie fotografuję w warunkach zewnętrznych.

Ponieważ kolega FOTOMARUNIA zajmuje się głównie fotografią krajobrazu , to potrzebuje szerokiego "kąta" . Nad S14 f2,8 to sam bym się zastanowił ale pod FF . Na APS - C wole i propaguje szerszy kąt , bo na 14tce (21mm) nie da się zrobić np: zdjęcia (zdj4) "bo za plecami ściana" , lub "czym szerzej tym lepiej" (zdj3).
3 Obiektywy manualne .
Przygodę z fotografią rozpocząłem w wieku trzynastu lat z całkowicie manualną Smieną 8m , potem z Zenitem 12xp - ten to już system pomiaru światła miał . Zabawa z "manualem" to trochę jak z jazdą na rowerze - nigdy się nie zapomina . Po przesiadce na DSLR nie omieszkałem porównać starego Pentacona z kitem , po wynikach :shock: zaoptrzyłem się w paaaaaarę innych "słoików" i zabawa z nimi do tej pory daje mi dużo frajdy .
kozidron napisał/a:
weź mi wytłumacz jakie widzisz problemy z ustawieniem pierścienia na 1,4m
- ja używam manuali do uzyskania małej GO (zdj 1 ,2 ) tak więc potwierdzam - w przypadku opisanym przez ciebie będzie łatwiej - przysłona na f5,6 , skala odległości na 1,4m i pewnie gdzieś tak od metra (nie wiem dokładnie , no ale ja jestem amatorem :roll: ) do niskończoności ostro .
kozidron - Czw 03 Lip, 2014

zbig75 napisał/a:
Ponieważ kolega FOTOMARUNIA zajmuje się głównie fotografią krajobrazu , to potrzebuje szerokiego "kąta" .

jaki związek ma obiektyw manualny z tym jaka ma być ogniskowa? To znaczy, że zaraz zaczniemy twierdzić, że lepsza będzie ryba samyanga bo masz więcej :roll:

zbig75 napisał/a:
"bo za plecami ściana" , lub "czym szerzej tym lepiej" (zdj3).

czyli najlepiej ryba, argumenty z czapki ale w sumie lepsze niż milczenie (rzeczywiście nuda na forum)

zbig75 napisał/a:
ja używam manuali do uzyskania małej GO (zdj 1 ,2 ) tak więc potwierdzam - w przypadku opisanym przez ciebie będzie łatwiej - przysłona na f5,6 , skala odległości na 1,4m i pewnie gdzieś tak od metra (nie wiem dokładnie , no ale ja jestem amatorem :roll: ) do niskończoności ostro .

czy to się ma tyczyć potrzeb autora wątku, robiłeś kiedyś landszaft?

zd.1 tym tokiem rozumowania najlepsza będzie ryba, czyli 8mm. Fotka byłaby ciekawsza i wszystko by się pomieściło

zd.2 doładnie tak jak poprzedni koment

zd.3 tu lepiej nie będę komentował

zd.4 no i ten argument najlepszy ;) , troszeczke abstrakcyjny w kontekście rozmowy o szerokim kącie ;)

cybertoman - Czw 03 Lip, 2014

kozidron napisał/a:
jakie są konsekwencje posiadania manualnego obiektywu

Brak AF. Jesli obiektyw nie obsluguje bagnetu to dochodzi do tego brak mozliwosci sterowania przyslony z poziomu korpusu (priorytet czasu nie dziala), "pusty" EXIF itp.

Zwrocenie uwagi na ten aspekt uwazam za jak najbardziej na miejscu, w przeciwienstwie do jego przemilczania czy bagatelizowania. Szczegolnie w przypadku kogos, kto twierdzi: "W dziedzinie sprzętu moja wiedza jest malutka."

kozidron - Czw 03 Lip, 2014

cybertoman napisał/a:
Zwrocenie uwagi na ten aspekt uwazam za jak najbardziej na miejscu, w przeciwienstwie do jego przemilczania czy bagatelizowania. Szczegolnie w przypadku kogos, kto twierdzi: "W dziedzinie sprzętu moja wiedza jest malutka."

i to są te konsekwencje brak exifu :P Ja raczej pije do tego, że Tobie zabrakło mocy, żeby to od razu napisać komuś nowemu, wolałeś coś biadolić o jakiś bliżej nie opiwsanych wcześniej przez Ciebie "konsekwencjach"

cybertoman, wiesz co jest zapisane w exifie nikona gdy podepnie się do niego manualnego samyanga 14/2.8 :P ?
Znowu błysnąłeś, wiesz o tym, że exif nikona z tym szkłem wygląda inaczej niż na canonie i nie tylko mi chodzi o marke wymienioną w exifie :P

cybertoman napisał/a:
Brak AF. Jesli obiektyw nie obsluguje bagnetu to dochodzi do tego brak mozliwosci sterowania przyslony z poziomu korpusu (priorytet czasu nie dziala), "pusty" EXIF itp.

Konsekwencje są przerażające, szczególnie w połaczeniu nikon+ 14/2.8
Chociaż rzeczywiście brak af-u to wada ale nie na tym szkle i nie do landszaftu.

Andrzej.M. - Czw 03 Lip, 2014

kozidron napisał/a:
Mogę zrozumieć, że manualna 85tka wymaga już wprawy i "oka" ale wspomniany tu wcześniej 14/2.8 i jeszcze pod landszafty :roll:

Czy stwarzanie sobie problemów tam gdzie ich nie ma albo sugerowanie komuś nowemu, że to problem i że będzie musiał liczyć się z konsekwencjami(bo takie słowo zostało użyte) to sposób na zimę na forum czy zwykłe szukanie dziury w całym :roll: ?

Zwykle bywam w opozycji do koziego - ale w tym przypadku całkiem się zgadzam. Samyang 14mm to bardzo ostre urządzenie i manualne ustawienie ostrości w tak szerokim kącie nie sprawia problemu. Myślałem nawet o S 10mm - ale okazał się dużo gorszy optycznie. Dla miłośnika superszerokiego fiszaja - można śmiało polecić Samyang 8mm - całkiem udane szkło.
Jeśli kogoś przeraża współpraca obiektywu bez doklejonego dandelionu z Nikonem , zawsze może wybrać Pentaxa K-5 (II lub IIs) a nawet K-3. Oczywiście wielu amatorom spokojnie wystarcza K-30 czy K-50 ... :mrgreen:

zbig75 - Czw 03 Lip, 2014

kozidron napisał/a:
zbig75 napisał/a: ja używam manuali do uzyskania małej GO (zdj 1 ,2 ) tak więc potwierdzam - w przypadku opisanym przez ciebie będzie łatwiej - przysłona na f5,6 , skala odległości na 1,4m i pewnie gdzieś tak od metra (nie wiem dokładnie , no ale ja jestem amatorem ) do niskończoności ostro .
czy to się ma tyczyć potrzeb autora wątku

Nie to co pisałem jest zupełnie oderwane od tematu (sorry), chciałem tylko pokazać , że temat manualnego ostrzenia nie jest mi obcy .
kozidron napisał/a:
czyli najlepiej ryba, argumenty z czapki ale w sumie lepsze niż milczenie

Obiektywy typu rybie oko to osobny temat .
Fisheye mogą się wzajemnie uzupełniać z obiektywami ultra szerokokątnymi , ale jedne nie mogą zastąpić drugich , bo zwykłym szerokim kątem nie uzyskamy "artyzmu" jaki daje rybie oko np: http://www.picturesofengl...ictures/1187947 a rybim okiem nie zrobimy np: takiego zdjęcia (zdj1) . Nie zrobimy też zdj1 i 2 w/w S14 f2,8 , bo nie jest wystarczająco szeroki :cry: .
kozidron napisał/a:
zd.3 tu lepiej nie będę komentował

Na pierwszy rzut oka może to zdj wydaje się przypadkowe , ale
tego na S14 f2,8 też nie zrobię , bo to zdjęcie (podobnie jak zdj3 w tym poście) jest zrobione z filtrem ( połówkowym) - a do Samyanga filtrów się nie da założyć prawda?
Filtr w tym przypadku dobrze balansuje odcień nieba z odbiciem w tafli jeziora , a bez tego filtra to już nie to samo :cry: (zdj 4).
Pozdrawiam .

cybertoman - Czw 03 Lip, 2014

kozidron napisał/a:
Znowu błysnąłeś
Sa jakies bledy w mojej odpowiedzi?

kozidron napisał/a:
Konsekwencje są przerażające
Jesli tak uwazasz to dziwie sie, ze sobie taki obiektyw kupiles.
kozidron - Pią 04 Lip, 2014

zbig75 napisał/a:
Nie to co pisałem jest zupełnie oderwane od tematu (sorry), chciałem tylko pokazać , że temat manualnego ostrzenia nie jest mi obcy .

a no to sorry ;)

zbig75, wszystko fajnie, ja tam lubię OT ;)

cybertoman napisał/a:
Sa jakies bledy w mojej odpowiedzi?

wiesz czym się różni exiff z tego szkła między canonem a nikonem w kontekście tego co napisałeś wyżej?
Czy sprawa wygląda tak, że jeszcze wczoraj jak to pisałeś nie widziałeś a dziś już ci google pomogło.

fotomarunia - Pią 04 Lip, 2014

kozidron napisał/a:
Przebieg bardzo nieduży, mozna powiedzieć że nówka. Pewnie warto licytować do ceny gdzieś w granicy minus 400/500 ziko nowego zestawu.
Dodatkowym atutem są 2 oryginalne baterie.

Nie wiem czy dobrze, ale wylicytowałem go za 5400PLN. Patrząc na cenę nowego zestawu i fakt,że ma gwarancję, to chyba to dobra cena ???

fotomarunia napisał/a:
Nie wiem czy dobrze, ale wylicytowałem go za 5400PLN.

W sklepie taki zestaw to około 6200, gratuluje i udanych zdjęć.

fotomarunia - Pią 04 Lip, 2014

kozidron napisał/a:
W sklepie taki zestaw to około 6200

Patrząc na ofertę np. sklepu cyfrowe.pl, to myślałem,że trochę droższy. Ale nie o to chodzi.

kozidron napisał/a:
gratuluje i udanych zdjęć.

Dzięki, myślę że kiedyś coś tu podeślę dla oceny fachowców. :grin:

fotomarunia napisał/a:
Dzięki, myślę że kiedyś coś tu podeślę dla oceny fachowców. :grin:

zapraszam do działu "nasze zdjęcia" :grin:

zbig75 - Pią 04 Lip, 2014

fotomarunia napisał/a:
wylicytowałem go za 5400PLN.

Gratuluję zakupu i udanych zdj życzę .
kozidron napisał/a:
zbig75, wszystko fajnie,

Samyang to też kawał porządnego "szkła" można polecać nie tylko na pełną klatkę :wink:

fotomarunia - Sro 09 Lip, 2014

Aparacik dotarł, ładne cacko. Czytając instrukcję poczułem się malutki. Chętnie wróciłbym do analoga...ale to za droga zabawa. Przez pewien moment pomyślałem,żeby ogarnąć ten sprzęt wybiorę się na jakieś warsztaty. (akademia nikona). Jednak do głosu doszły ambicje. Myślę,że przy pomocy instrukcji+neta i oczywiście tego forum dam radę. :wink: Wszystkim dziękuję za porady,bo pewnie tego nie zrobiłem wcześniej. :smile: