forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Canon G12 w kąpieli

Avallone - Pią 15 Sie, 2014
Temat postu: Canon G12 w kąpieli
Witam.
Dawno temu korzystając z rad Waszych kupiłem świetny aparat żonie.
Niestety niedawno stała się rzecz straszna gdyż moja żona o mało się nie utopiła co opisałem tu: Niebezpieczna zasiadka sumowa

Bardzo cieszymy się że nic się nie stało, wyciągnęliśmy wnioski i od tego momentu będziemy zwracać uwagę na nasze bezpieczeństwo znacznie bardziej niż kiedyś.

Trzeba jednak pomyśleć nad aparatem, co z nim zrobić.
Na dzień dzisiejszy udało się nam go uruchomić ( bateria wyjęta kilka sekund po utopieniu go oraz wysuszony dobrze kilka dni) ale zdjęcia robi takie:

Nie wiemy co jest nie tak. Z bliska nie robi w ogóle zdjęć gdyż biała plama zostaje i tyle. Z daleka jak widać.
Czy jest szansa na jego naprawę?

tadi - Pią 05 Wrz, 2014

W najlepszym wypadku wymiana matrycy, ale ciężko cos powiedzieć, trzeba rozkręcić i zobaczyć. Wszystko jest możliwe ...
Jar - Nie 07 Wrz, 2014

Współczuję wypadku żony... Faktycznie, o włos od tragedii. Aparat przy tym to pikuś oczywiście.
Wracając do tego ostatniego: sądząc z ogólnego opisu zdarzenia, to znalazł się on całkowicie pod wodą, czyli był zalany wodą rzeczną w 100%. Nie jestem ekspertem, ale chyba jakakolwiek naprawa jest nieopłacalna. Optyka i matryca (zdjęcia j.w.) jest zanieczyszczona osadami z wody rzecznej. Koszt wymiany i czyszczenia -już lepiej nowy aparat kupić. Elektronika działa jeszcze, bo nie zeżarła jej korozja. Tylko, że to kwestia czasu. Mój stary telefon, zalany deszczówką w podręcznym plecaczku, też dał się reanimować po wysuszeniu, ale z czasem działał coraz gorzej. Tu na pewno lepiej nie będzie...
Pozdrawiam
-J.

Avallone - Nie 19 Paź, 2014

Wielka szkoda ale to niestety otwiera przed nami drzwi do sklepu z aparatami.
Zastanawiam się czy znów kupić Canona G12 czy może już jakąś lustrzankę?
Żona niestety najczęściej na auto robi zdjęcia ale może i na auto będzie można lustrzanką zrobić ładne fotki??
Czy istnieją lustrzanki z podglądem na ekranie w trakcie robienia zdjęcia?? Pytam bo żona ma nieco problemy ze wzrokiem i przez wizjer jej po prostu ciężko.

Sunders - Nie 19 Paź, 2014

Avallone napisał/a:
Zastanawiam się czy znów kupić Canona G12 czy może już jakąś lustrzankę?
Żona niestety najczęściej na auto robi zdjęcia ale może i na auto będzie można lustrzanką zrobić ładne fotki??

IMO kup nowy kompakt. :smile:
Jaki masz budżet?

komor - Nie 19 Paź, 2014

Obecnie każda lustrzanka ma taki tryb. Nazywa się to Live View.

Budżet to u mnie sprawa drugorzędna.
Dla mojej Pani zawsze to co najlepsze tak żeby naprawdę była zadowolona.
Chodzi o jakość zdjęć.
Ten tryb Live View jest ważny.

moronica - Nie 19 Paź, 2014

Avallone, komfort robienia zdjec lustrzanka w trybie live view jest zazwyczaj zaden, zwlaszcza z jakimkolwiek szklem wiekszym od wydmuszki 18-55. lepiej jednak kompakt badz bezlusterkowiec

Avallone napisał/a:
Budżet to u mnie sprawa drugorzędna.
Dla mojej Pani zawsze to co najlepsze tak żeby naprawdę była zadowolona.

Canon PowerShot G1X mark II.
Jeśli będziesz obstawał przy zakupie kolejnego G12, mogę Ci odstąpić mój i wtedy sam sobie kupię G1X II. :mrgreen:

Czym się różni od G12?? Co go wyróżnia tak ze jest od niego lepszy??

Avallone napisał/a:
Co go wyróżnia tak ze jest od niego lepszy?

Jest chyba lepszypod każdym względem, z wyjątkiem trybu makro i stabilizacji.

To bardzo ogólnikowe jest. Cena zbliżona do G12 wydaje mi się.
Co jest nie tak z tą stabilizacją i trybem makro w nim??

Ty zdjęcia z ostatniego weekendu robione Iphonem.

Ciekawi mnie jaka byłą by jakość i efekt przy zrobieniu tego zdjęcia tym polecanym Canonem i tym G12?

Nie oszukujmy się ale imponujące te nie są i dlatego szukam porządnego aparatu żeby lepsze zdjęcia robić.

Avallone napisał/a:
Co jest nie tak z tą stabilizacją i trybem makro w nim??

Minimalną odległość ostrzenia ma od 5cm/G12 od 1cm/, a stabilizację wg testów o pravie 1EV mniej skuteczną. Matrycę, obiektyw i wyświetlacz LCD ma zdecydowanie lepsze.

[ Dodano: Nie 19 Paź, 2014 20:23 ]
Avallone napisał/a:
Ty zdjęcia z ostatniego weekendu robione Iphonem.

Gratuluję pięknego suma. Gdzie go złapałeś?

Co to jest to 1EV??

Sumy z Sekwany.
Temu sumowi ze względu na wielkość mógłbym zrobić takie zdjęcie:

Niestety przez to że nie mam dobrego aparatu nigdy takiego nie zdobię.

Co to znaczy że obiektyw ma lepszy?? Lepszej jakości zdjęcia wychodzą??

Żeby móc robić dużo efektowniejsze zdjęcia jestem w stanie poświęcić na aparat znacznie więcej niż na tego Canona.

Czy ten Canon to optimum czy jeszcze wyżej sięgać?
Pamiętać trzeba że głównie na automacie żona robi.

Czy jest coś ma to co ten i makro oraz stabilizację jak G12 a do tego możliwość zrobienia naprawdę dobrych zdjęć z daleka??

Avallone, to powyzsze zdjecie to zadna rewelacja i nie stanowi wyzwania dla wspolczesnie produkowanego amatorskiego sprzetu. ale nie oszukujmy sie, przy zerowej wiedzy i braku checi zaglebienia sie w temat to i najlepszym aparatem moze nie wyjsc, wystarczy ze bedzie tak jak u ciebie powyzej pod swiatlo i tryb auto moze zglupiec. a wystarczy troche poczytac o fotografii i nie obstawac z takim uporem przy tym trybie auto i juz moze byc duzo lepiej nawet przecietnym sprzetem

Avallone napisał/a:
Co to jest to 1EV??

http://www.optyczne.pl/index.php?slownik=83

Avallone napisał/a:
Co to znaczy że obiektyw ma lepszy?? Lepszej jakości zdjęcia wychodzą??

Łatwiej można nim zrobić zdjęcia lepszej jakości.

Avallone napisał/a:
Czy ten Canon to optimum czy jeszcze wyżej sięgać?
Pamiętać trzeba że głównie na automacie żona robi.

IMO to dla twojej żony optimum. :smile:

Avallone napisał/a:
Żeby móc robić dużo efektowniejsze zdjęcia jestem w stanie poświęcić na aparat znacznie więcej niż na tego Canona.

IMO poświęcenie większej kasy niewiele wniesie jeśli twoja żona korzysta tylko z trybów automatycznych.

Ja to rozumiem ale moja żona zajmując się czwórką dzieci ( w tym 10 miesięcznym) naprawdę nie ma czasu na zgłębianie tajników fotografii. Wiem że aparat to nie wszystko i że nawet najlepszym idzie schrzanić ale chciałbym wybrać taki żeby żona naprawdę nie musiała się nim męczyć i uczyć.
Przydałby się lepszy zoom niż w G12 bo czasem jestem na wodzie 60 metrów naprzeciwko miejscówki i holuje suma i wtedy fajnie było by mieć jakieś zdjęcie z holu.
Czy ten Canon ma lepszy zoom od G12?

Avallone, to ja proponuje zebys zone odciazyl nieco w opiece nad maluchami, zrobi ci lepsze fotki twojego hobby i moze dorobi sie wlasnego ;)

Avallone napisał/a:
Przydałby się lepszy zoom niż w G12 bo czasem jestem na wodzie 60 metrów naprzeciwko miejscówki i holuje suma i wtedy fajnie było by mieć jakieś zdjęcie z holu.
Czy ten Canon ma lepszy zoom od G12?

Ma takiego samego zooma /x5/. Zwiększaniu krotności zooma zwykle towarzyszy pogarszanie jakości zdjęć. O ile "większego zooma" chciałbyś miec?

Broń mnie Panie Boże :mrgreen:
One wszystkie się wdały we mnie i z jednym takim jak ja ciężko wytrzymać a co dopiero z czterema :twisted:

Nie ukrywam że rady z tego portalu biorę sobie do serca.
To za Waszą poradą kupiłem G12 i teraz za Waszą kupię co trzeba.
Nie piszę tu po to żeby sobie posty ponabijać bo na własnym portalu i tak siedzę kilka godzin dziennie czyli że dawno mi wyszło bokiem pisanie :)

Finalnie więc kupię dokładnie to co polecicie bez żadnych obiekcji.

Avallone napisał/a:
na własnym portalu i tak siedzę kilka godzin dziennie

Co to za portal, wędkarski?

Tak. Założyłem go 5 lat temu. To http://www.forumsumowe.pl/

Kupię na pewno co polecicie i pokaże zdjęcia jak ostatnim razem ( to było w tym temacie http://forum.optyczne.pl/...der=asc&start=0 )

Niemniej jednak może wśród takiej społeczności znalazł by się ktoś dobry w temacie i podjął naprawy mojego G12 to bym miał na łódkę dla siebie jeden?
Gdzie pytać o speców z tego forum??

Avallone napisał/a:
może wśród takiej społeczności znalazł by się ktoś dobry w temacie i podjął naprawy mojego G12

Raczej wątpię, ale skoro budżet jest nieograniczony, to pomyśl o jednoczesnym zakupie Canona PowerShot G1 X Mark II z takim gadżetem: http://www.optyczne.pl/71..._G1X_MK_II.html :?: :smile:

Hahahahahahaha
Aż tak nieograniczony nie jest.
Dlaczego ten Canon a nie Fuji który lepiej w testach wychodzi http://www.optyczne.pl/po...=1599&add4=1598 ( pytanie teoretyczne bo do marki Canon mam sentyment) Nie ukrywam ze bardzo by się przydała ale poza moim zasięgiem.
Czy można do niego jakiś lepszy obiektyw dokupić czy ten już jest stały??

Gdzie szukać speców od czyszczenia G12 i napraw ewentualnych??

Gdzie kupić najlepiej tego Canona PowerShot G1 X Mark I? Optyczne.pl ma jakiś swój sklep??

Avallone napisał/a:
Dlaczego ten Canon a nie Fuji który lepiej w testach wychodzi http://www.optyczne.pl/po...=1599&add4=1598

Ten Fuji X10 ma mniejszego zooma i słabszą matrycę.

Avallone napisał/a:
Czy można do niego jakiś lepszy obiektyw dokupić czy ten już jest stały??

Obiektyw zarówno w G1X I i II jak i w Fuji X10 jest niewymienny.

Avallone napisał/a:
Optyczne.pl ma jakiś swój sklep??

Póki co, nie ma :smile:

Avallone napisał/a:
Gdzie kupić najlepiej tego Canona PowerShot G1 X Mark I?

http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/3653276

Ok.
Czy oprócz statywu, torby na niego i karty pamięci jakieś akcesoria ciekawe występują lub są godne uwagi??

W którym dziale można tu dać ogłoszenie odnośnie poszukiwania kogoś do naprawy G12?

Avallone napisał/a:
W którym dziale można tu dać ogłoszenie odnośnie poszukiwania kogoś do naprawy G12?

W tym w którym własnie jesteś.

Avallone napisał/a:
Czy oprócz statywu, torby na niego i karty pamięci jakieś akcesoria ciekawe występują lub są godne uwagi??

IMO dodatkowy akumulator jest godny uwagi i na początek chyba wystarczy. :smile:

Właściwie ten temat już od początku odbiegł od sedna i można by go przenieść do Wyboru kompaktów.
Tego Canona kupię a G12 postaram się jednak naprawić.

[ Dodano: Pon 20 Paź, 2014 12:33 ]
Znalazłem takie coś do tego nowego Canona http://www.amazon.fr/Firs...hot+g1x+mark+ii
Chyba ma chronić przed słońcem czy coś w tym stylu. Istnieją jeszcze inne nakładki do tego??

Kupię go tu na miejscu we Francji chyba bo nawet taniej niż w Polsce i nie będę musiał czekać za długo.

[ Dodano: Pon 20 Paź, 2014 12:45 ]
Nie mogę edytować więc dopiszę post.
Ile trzeba wydać najtaniej gdybym do tego Canona chciał dokupić drugi aparat tylko po to żeby robić zdjęcia z dużych odległości?? 100 do 200m max. Nie musiał by być wypasiony, ważne żeby mógł robić choćby przyzwoite zdjęcia z brzegu kiedy łódź oddalona jest o 100m na przykład.?

[ Dodano: Pon 20 Paź, 2014 13:54 ]
Bardzo też mnie interesują negatywne oceny dotyczące sklepu valuebasket który działa w całej Europie. Niestety większość po angielsku i dlatego nie mogę do końca rozszyfrować. Jeśli w nich chodzi głownie o czas dostawy to przełknął bym gdyż ceny maja super. Ten Canon za 534euro.

Sunders - Pon 20 Paź, 2014

Avallone napisał/a:
Znalazłem takie coś do tego nowego Canona http://www.amazon.fr/Firs...hot+g1x+mark+ii
Chyba ma chronić przed słońcem czy coś w tym stylu.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Os%C5%82ona_obiektywu

Avallone napisał/a:
Ile trzeba wydać najtaniej gdybym do tego Canona chciał dokupić drugi aparat tylko po to żeby robić zdjęcia z dużych odległości?? 100 do 200m max. Nie musiał by być wypasiony, ważne żeby mógł robić choćby przyzwoite zdjęcia z brzegu kiedy łódź oddalona jest o 100m na przykład.?

700-800zł, ale najlepiej ok.1400-1500zł :smile:

Avallone - Pon 20 Paź, 2014

1. Tą osłonę kupię.
2. Jakie propozycje od 800 do 1500 były by dobre.
3. Ten valuebasket ktoś zna z autopsji i jego negatywy??

Sunders, dziękuje Ci ze pozwalasz się tu przeze mnie męczyć. Oby kiedyś udało się umówić na browara za te rady :)

Avallone napisał/a:
2. Jakie propozycje od 800 do 1500 były by dobre.

Od Canona Powershot SX260 HS i Panasonica Lumixa DMC-TZ40 do Canona PowerShot SX50 HS, Sony Cyber-shot DSC-HX300 i Panasonica Lumixa DMC-FZ200 :smile:

Tu znów przemawia przeze mnie sentyment do Canona PowerShot SX50 HS.
Poza tym ma zoom 50X
Ciekawe tylko jak ze stabilizacją na takie odległości?? Pewnie wyłącznie ze statywem będzie ok??

Avallone napisał/a:
Ciekawe tylko jak ze stabilizacją na takie odległości?? Pewnie wyłącznie ze statywem będzie ok??

To zależy od tego na jakie czasy pozwolą warunki ekspozycji. Canon PowerShot SX50 HS posiada wydajną stabilizację obrazu, której skuteczność jest przez producenta wyznaczona na 4.5 EV, w praktyce pewnie jest nieco mniejsza. Użycie statywu na pewno zwiększy szanse na ostre zdjęcia przy większych odległościach.

A Ty osobiście porównywałeś te trzy ostatnie aparaty?? Nie mówię że na żywo, ale parametrami ( które Tobie na pewno więcej mówią niż mi) który najlepszy czy wszystko ten sam segment i liczy się już tylko sentyment do marki?
Sunders - Wto 21 Paź, 2014

Avallone napisał/a:
który najlepszy czy wszystko ten sam segment

To ten sam segment = megazoomy i podobna "półka" cenowa. Który lepszy, to zależy pod jakim względem. Jeśli chodzi o pogodzenie jak największej krotności zooma, długości ogniskowej i w miarę przyzwoitej jakości zdjęć, a zamierzasz fotografować obiekty odległe nawet o 100-200m, to IMO najlepszym wyborem jest SX50HS i sentyment do marki nie ma tu nic do rzeczy.

Avallone - Wto 21 Paź, 2014

Jutro albo pojutrze jadę PO sx50hs do Grosbilla bo cena dość atrakcyjna i niedaleko mnie.
Nigdzie nie mogę doczytać jakiej wielkości karty pamięci są preferowane ( jakie rodzaje dedykowane) bo kiedyś ktoś mnie uświadamiał że za duże też nie dobrze.
Do czego te packi są?? http://www.ebay.fr/itm/li...hlpv=2&lpid=110
Też jak do poprzedniego chcę dokupić jakąś osłonę antyrefleksyjną.
Statyw też będzie potrzebny i tu nie wiem czy brać go w Grosbillu.

Sunders - Wto 21 Paź, 2014

Avallone napisał/a:
jakiej wielkości karty pamięci są preferowane

IMO najlepiej Sandisk SDHC 16 GB Ultra 30MB/s lub Sandisk SDHC 16 GB Extreme 45MB/s. Jeśli zamierzasz kręcić filmy to wtedy pojemniejsze.

Avallone napisał/a:
chcę dokupić jakąś osłonę antyrefleksyjną

Canon LH-DC60

Avallone - Wto 21 Paź, 2014

Biorę ten pack z Grosbilla za 375euro ( http://www.grosbill.com/4...erique-bridge#0 ) a do tego dokupię statyw ( jeszcze nie wiem jaki) i tą osłonę Canon LH-DC60 z Ebay.
Z G1 X Mark II czekamy albo na soldy albo do czasu aż się wszystkiego dowiem o tym sklepie valuebasket.

[ Dodano: Sro 22 Paź, 2014 13:16 ]
A SX 60 HS?

[ Dodano: Sro 22 Paź, 2014 21:12 ]
Obiecałem że wstawię to i wstawiam dziękując za wszelkie rady wszystkim a zwłaszcza Sundersowi.

Część pierwsza więc zakończona :)

[ Dodano: Sro 22 Paź, 2014 21:13 ]
Interesuje mnie jeszcze jaki filtr polaryzacyjny dokupić do niego ( osłonę przeciwsłoneczną już wiem jaką dzięki Sandersowi) i czy jakieś jeszcze filtry warto kupić?

[ Dodano: Sro 22 Paź, 2014 21:45 ]
I czy żeby założyć ten filtr nie trzeba jakiś dodatkowych adapterów?

[ Dodano: Sro 22 Paź, 2014 22:06 ]
To jest rozbój bo za Canon - LH-DC90 musiałem dać 40euro.
Teraz bardzo chciałbym się dowiedzieć jaki filtr polaryzacyjny kupić i gdzie oraz czy warto jakieś jeszcze dodatki ( oprócz zapasowej baterii bo ta chwilkę poczeka).

[ Dodano: Czw 23 Paź, 2014 17:25 ]
Edycja.
Wszystko dzięki Sandersowi kupiłem.
Dziękuje bardzo i pozdrawiam.

[ Dodano: Sob 25 Paź, 2014 20:46 ]
Naprawa G12 w http://e-csi.pl/ została wyceniona na 330zł.

Nie wiem czy to tanio czy drogo ale nawet używany taki Canon kosztuje więcej niż te 330 więc chyba jest sens naprawiać??

Sunders - Nie 26 Paź, 2014

Avallone napisał/a:
Naprawa G12 w http://e-csi.pl/ została wyceniona na 330zł.

Ciekawe, że problem dotyczy tylko obiektywu :???: W opisanej sytuacji tego obiektywu IMO nie warto naprawiać. Jeśli elektronika w korpusie nie wymaga żadnej interwencji, to pozostaje zdecydować się albo na wymianę całego obiektywu, albo cały aparat spisać na straty.

mozer - Nie 26 Paź, 2014

Sunders, przecież tu nie jest mowa o naprawie tylko o czyszczeniu. Ja nie sądzę, żeby te "niewielkie ryski" miały jakiś wpływ na działanie aparatu...

mozer, co do szkodliwości tych rysek, to trudno powiedzieć. Chodzi mi głównie o to, że nie wierzę w w pełni zadowalający efekt tego czyszczenia i wolałbym dołożyć te 460zł do wymiany na nowy. To oczywiście moja subiektywna opinia, ale wydaje mi się, że wymiana daje większe szanse na dłuższe bezawaryjne działanie, a czyszczenie niesie ryzyko kłopotów z czyszczonymi elementami w przyszłości dłuższej niż okres, na który będzie opiewać gwarancja serwisu.
mozer - Nie 26 Paź, 2014

Sunders, spójrz na allegro - ktoś sprzedaje używany za 900 zł, więc naprawa za 800 wydaje mi się mało sensowna...

mozer, to jedyna taka oferta na allegro i po przyjrzeniu się zdjęciom tego aparatu i opiniom sprzedającego, nie uznałbym tej oferty za szczególnie atrakcyjną. Jeśli jednak mimo wszystko przyjmiemy, że taki aparat jest warty 900zł, to IMO sensowność czyszczenia go po zalaniu za 330zł też wydaje się wątpliwa.
mozer - Nie 26 Paź, 2014

Sunders, chodziło mi o rząd wielkości. Nowy kosztuje 1600. A decyzje co do naprawy to już kolega sam musi podjąć. Mimo wszystko 1/3 wartości używanego aparatu to jednak dużo mniej niż nowy aparat.
Avallone - Nie 26 Paź, 2014

Powiem szczerze.
Wyszedłem z założenia że skoro poniżej 1000zł można kupić nowy to kupowanie obiektywu za 800zł nie ma sensu.
Uważam że skoro wykonują naprawę i za nią płacę to aparat po niej będzie działał prawidłowo.
Prawidłowo oznacza poprawne działanie każdej funkcji aparatu a nie że nagle okaże się ze nadal jakieś niespodzianki mi robi.
G12 to naprawdę dobry aparat i masę świetnych zdjęć nim zrobiliśmy. Do tego wszystko na auto więc na moje potrzeby to jest aż za dużo.
Ten aparat zostanie ze mną na łodzi a i tak pomimo tego że żona ma już SX60 to dostanie aparat z tego testu http://www.optyczne.pl/27...Wst%C4%99p.html
Dziś w nocy nie mogąc zasnąć zacząłem się bawić innymi trybami niż auto na SX60.
Efekt powalający jak dla mnie
Tu na auto

Tu na ustawieniach własnych tak dla testu czyli byle jakich gdyż jeszcze nie umiem tego dobrze dobierać

ISO bodajże 100 i czas 1/4, przysłona na 3,4 chyba a zdjęcie robione w całkowitych ciemnościach.

Na pewno więc będziemy się wgłębiać w ustawienia ręczne i czytać co się da żeby przyswoić tą wiedzę.
Na pewno Kasia dostanie G1X Mark II a ja pozostanę przy G12 który też ma ustawienia ręczne i wystarczy do nauki.

mozer - Nie 26 Paź, 2014

Avallone napisał/a:
Wyszedłem z założenia że skoro poniżej 1000zł można kupić nowy to kupowanie obiektywu za 800zł nie ma sensu.

Nie no, bez przesady. Nowy aparat kosztuje 1600 zł. Mówiłem wcześniej o używanym.

Avallone napisał/a:

Słusznie. W takiej sytuacji to i kupowanie używanego za 900zł nie ma sensu. :smile:

Avallone napisał/a:
Uważam że skoro wykonują naprawę i za nią płacę to aparat po niej będzie działał prawidłowo.

Też słusznie. Chodzi mi tylko o to, że po kontakcie z wodą, dłuższe bezawaryjne działanie całego aparatu stoi IMO pod znakiem zapytania. Czy za jedną trzecią ceny nowego aparatu jest sens czyścić używany, który uległ zamoczeniu, jest jak widać kwestią dyskusyjną. Avallone, twój aparat, twoje ryzyko. :smile:

Avallone napisał/a:
Na pewno więc będziemy się wgłębiać w ustawienia ręczne i czytać co się da żeby przyswoić tą wiedzę

Powodzenia.

Avallone - Nie 26 Paź, 2014

Dziś na rybkach kolega robił zdjęcia w trybie HDR bez stojaka i wyszły koszmarnie.
Okazyjnie zapytam czy istnieją bardziej pojemne baterie do SX60 HS niż ta standardowa?? Jaki symbol mają??

[ Dodano: Pon 27 Paź, 2014 19:28 ]
Edit.
Kupiłem za 15 euro baterię nową do Canona ( nawet dwie) i jak dojdą to dam znać czy wszystko z nią OK bo ich cena w Polsce to 330zł a u nas koło 100 euro.