|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Samsung NX1
dcs - Czw 11 Gru, 2014 Temat postu: Samsung NX1 Review http://www.ephotozine.com...rt-review-26178
Porówmania i newsy http://www.samsungcamerarumors.com/tag/nx1/
http://samsungrumors.net/?s=nx1
http://www.imaging-resour...amsung-nx1A.HTM
http://m.dpreview.com/previews/samsung-nx1
[ Dodano: Czw 11 Gru, 2014 22:57 ]
http://www.luminous-lands...pressions.shtml
WojciechW - Pią 12 Gru, 2014
Świetnie, że podałeś te linki. Jak dla mnie aparat wygląda bardzo zachęcająco.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
muzyk - Pią 12 Gru, 2014
WojciechW napisał/a: | Jak dla mnie aparat wygląda bardzo zachęcająco.
|
No i całkiem fajnie w rękach leży.
Dla fanów APSc pozycja raczej obowiązkowa do przetestowania, przyjrzenia się, tudzież zakupu, czy zmiany systemu w ogóle
Marek_N - Sob 13 Gru, 2014
W naszych realiach cena NX1 jest jednak zaporowa. Wątpię żeby znaczący % użytkowników wybrał go zamiast 6D czy D610. To raczej sygnał od Samsunga, że traktuje rynek aparatów poważnie i nie wycofa się z niego przy byle okazji.
Z punktu widzenia zwykłego użytkownika, ważniejsza premiera powinna się odbyć na początku 2015, gdy pojawi się NX400. Jeśli NX1 wypadnie dobrze w testach, a NX400 będzie posiadał kilka jego głównych cech, to może być małą rewolucją w tym segmencie rynku.
WojciechW - Sob 13 Gru, 2014
Chyba trudno jest na razie rozważać, czy cena jest zaporowa, czy nie. Aparat dopiero wchodzi na nasz rynek i w zeszłym tygodniu nie widziałem jeszcze ofert sprzedaży. Najpierw będzie cena nowości, która powinna jednak prędzej czy później wyraźnie spaść. Myślę, że cena ustali się w końcu taka, by aparat znajdował jednak u nas nabywców.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
Chris62 - Sro 17 Gru, 2014
Marek_N napisał/a: | W naszych realiach cena NX1 jest jednak zaporowa. Wątpię żeby znaczący % użytkowników wybrał go zamiast 6D czy D610. To raczej sygnał od Samsunga, że traktuje rynek aparatów poważnie i nie wycofa się z niego przy byle okazji. |
O tym wycofywaniu czytam już ponad 4 lata odkąd kupiłem NX10 i jakoś jeszcze NX istnieje. Zwykłe pitolenie marketingu konkurencji.
Co do ceny NX1 w porównaniu do lustrzanek FF to jaki to ma sens?
Jedne i drugie mają inne walory na pewno NX1 deklasuje je w kategorii film a w przypadku używania zoomów też powalczy nawet po względem GO bo ma zooma zaczynającego się od F2.
I z tym zoomem 16-50 (24-25) plus standardowy zestaw w postaci: grip plus 2 akumulatory plus Lightroom i inne duperele widziałem cenę ok 12 tys PLN.
Porównując do konkurencyjnego Fuji X-T1 gorszego technicznie bez dodatków to jest zaporowo?
Do Fuji dokupisz sobie jakiś pierścień czy pseudo grip i zapłacisz 1000 PLN he he.
Marek_N napisał/a: |
Z punktu widzenia zwykłego użytkownika, ważniejsza premiera powinna się odbyć na początku 2015, gdy pojawi się NX400. Jeśli NX1 wypadnie dobrze w testach, a NX400 będzie posiadał kilka jego głównych cech, to może być małą rewolucją w tym segmencie rynku. |
Zwykły użytkownik ma dziś stosunkowo tani model NX30 który może wiele.
NX1 ma sens dla ludzi potrzebujących szybkiego i skutecznego AF Ciągłego (mam nadzieję, że tak będzie w istocie bo już pewne testy na dpreview zdają się to potwierdzać) oraz filmowania 4K oraz co oczywiste dobrej ergonomii z dużymi bo jasnymi szkłami linii S.
NX400 takiej ergonomii na pewno nie zaoferuje ale będzie może lepszy (bardziej mobilny) dla amatorów naleśników. To po prostu inny segment.
NX1 to pierwszy bezlusterkowiec, który może konkurować również z lustrzankami - ba jestem prawie pewien że je zdeklasuje nawet topowy Canon 7D odbiega technicznie od tego aparatu.
Król filmowania Panasonic GH4 też już wypada blado przy NX1 a czy nie jest zaporowy cenowo?
Pisałem wiele razy że jak Samsung zechce to zrobi najlepszy aparat w klasie i tak się zaczyna dziać.
WojciechW - Sro 17 Gru, 2014
Ja widziałem cenę 1500 dolarów w przedsprzedaży i tego bym się raczej trzymał, bo 12000 zł nawet za bardzo wypasiony zestaw wydaje mi się ceną dla osób gotowych przepłacać za nowości. Za pół roku powinno być nie więcej niż 5000 zł za body z kitem.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
yamacaru - Czw 18 Gru, 2014 Temat postu: NX1 Witam! Jestem szczęśliwym posiadaczem Samsunga NX1 od miesiąca czasu. Chętnie podzielę się moimi spostrzeżeniami na temat tego sprzętu...
hijax_pl - Pią 19 Gru, 2014
yamacaru, nie czekaj ale dziel się od razu Po miesiącu zabawy nową zabawką napewno masz już tonę spostrzeżeń
yamacaru - Pią 19 Gru, 2014
No cóż... może nie jest to aż tona Powiedzmy, że uzbierało się około 250 kilogramów
W dużym skrócie: samsung zbudował całkiem przyzwoity sprzęt. Moje (subiektywne) wrażenia są bardzo pozytywne. Aparat jest naprawdę świetnie wykonany, z dobrych jakościowo materiałów, przyjemnych w dotyku. Aparat doskonale leży w dłoni. Wszystkie elementy sterujące i kontrolne odnaduje się wręcz intuicyjnie. Powiedziałbym nawet, że rozmieszczone są wzorowo! Przejrzyste menu, bardzo łatwe do opanowania i zapamiętania. Choć w tym punkcie mogę nie być obiektywny, ponieważ menu jest trochę podobne do tego w NX300, którego również posiadam i do którego jestem przyzwyczajony...
NX1 jest niesamowicie szybki i to w całym spektrum tego słowa. Od momentu włączenia, kiedy to jest gotowy do pracy praktycznie natychmiast, poprzez bardzo dobry i szybki autofokus aż do bardzo szybkiego zapisu zdjęć na karcie pamięci, Tutaj może mieć wpływ rodzaj karty, ja używam obecnie SanDisc Extreme PRO SDHC UHS-II (280MB/s), bo NX1 wspiera ten typ kart!
Żeby jednak nie było aż tak różowo, to mam też uwagi. Dość niepraktycznie umieszczony został przycisk EFV. Pomimo tego, że jest w niewielkim zagłębieniu, to kilkakrotnie zdarzyło mi się wcisnąć go przypadkowo podczas chwytania ekranu w celu odciągnięcia od korpusu... Mam też wrażenie, że aparacik jest dość "prądożerny" ale to się okaże podczas normalnego użytkowania, teraz ciągle coś sprawdzam, zmieniam i testuję, więc może to mylne wrażenie. I trzecia sprawa: przycisk migawki w korpusie jest bardzo precyzyjny i "łatwo oswajalny" natomiast wbudowany w vertical grip jest zdecydowanie bardziej "czuły". Trudniej wyczuć wciśnięcie do połowy. No ale to już wyposażenie dodatkowe a nie sam korpus.
To może tyle uwag na razie...
Marek_N - Pią 19 Gru, 2014
Uff... bałem się ze będzie kolejna laurka, na szczęście odniosłeś się również do wad. Właśnie "wady" - czy jest coś, co na papierze w specyfikacji prezentowało się świetnie, a w rzeczywistości sprawdza się poniżej oczekiwań?
Jakich szkieł używasz z NX1? Posiadasz może jakieś manualne szerokokątne szkła np. Samyang 8mm f/2.8 fish albo 12mm f/2. Myślę tu o występowaniu problemu nazwanego "color cast". Jest to taka kolorowa winieta, powstała na skutek padania promieni na brzegi matrycy pod dużym kątem. Efekt ten występował na 20 MPix matrycy od Samsunga, wiec tutaj powinien być tym bardziej widoczny. Ale matryca jest wykonana w technologii BSI, co może redukować występowanie tego efektu.
Jak oceniasz zakres dynamiczny? Wyciąganie cieni już sprawdziłem i jest na najlepszym poziomie dla matryc APS-C, ale odzyskiwania informacji ze świateł nie miałem okazji przetestować. Możesz udostępnić jakieś Rawy z kontrastowymi scenami? (krajobrazy itp)
yamacaru - Pią 19 Gru, 2014
Może najpierw o szkłach. Mam ich trochę
Od samsunga: 10mm f/3.5 Fisheye,
16mm f/2.4,
20mm f/2.8,
30mm f/2,
45mm f/1.8,
60mm f/2.8 Macro,
85mm f/1.4,
12-24mm f/4-5.6,
16-50mm f/3.5-5.6 Power Zoom,
18-55mm f/3.5-5.6,
50-200mm f/4-5.6
Od samyanga: 500mm f/8.0
Jak widać, 8mm i 12mm szkieł od samyanga nie posiadam (jak na razie )
Jak na razie nie zaobserwowałem jakiś rozbieżności specyfikacji aparatu z rzeczywistymi możliwościami. Zrobiłem, niestety, stosunkowo mało zdjęć moją nową zabawką ;-( Wszystko przez nadmiar pracy pod koniec roku... 23 grudnia kończę pewien etap i mam przerwę w działalności zawodowej do 12 stycznia. Postaram się w tym czasie wycisnąć siódme poty z tego sprzętu i wtedy mogę powiedzieć coś więcej na zadane pytania. Zamieszczę też przykładowe fotki.
komisarz_ryba - Pią 19 Gru, 2014
yamacaru napisał/a: | Może najpierw o szkłach. Mam ich trochę
Od samsunga: 10mm f/3.5 Fisheye,
16mm f/2.4,
20mm f/2.8,
30mm f/2,
45mm f/1.8,
60mm f/2.8 Macro,
85mm f/1.4,
12-24mm f/4-5.6,
16-50mm f/3.5-5.6 Power Zoom,
18-55mm f/3.5-5.6,
50-200mm f/4-5.6
Od samyanga: 500mm f/8.0
Jak widać, 8mm i 12mm szkieł od samyanga nie posiadam (jak na razie )
Jak na razie nie zaobserwowałem jakiś rozbieżności specyfikacji aparatu z rzeczywistymi możliwościami. Zrobiłem, niestety, stosunkowo mało zdjęć moją nową zabawką ;-( Wszystko przez nadmiar pracy pod koniec roku... 23 grudnia kończę pewien etap i mam przerwę w działalności zawodowej do 12 stycznia. Postaram się w tym czasie wycisnąć siódme poty z tego sprzętu i wtedy mogę powiedzieć coś więcej na zadane pytania. Zamieszczę też przykładowe fotki. |
Dobra, szkla masz ale nie masz 16-50 S ani 50-150 S a to wlasnie szybkosc AF z tymi obiektywani mnie najbardziej interesuje. Ewentualnie 18-200 ktore tez ma bardzo szybki AF (ale jakosc obrazu sredniawa). Sam mam wszystkie obiektywy o Samsunga (i zero od Samyanga) oprocz 50-150 nad ktorym sie zastanawiam, ale czekam na rzetelne testy AF sledzacego. Bo kupujac 50-150 kupilbym tez NX1 (teraz siedze na NX30) a to juz wydatek ktory chcialbym jakos uzasadnic.
Tak wiec odnosnie sledzenia AF - mozesz zrobic serie psu biegnacemu w twoim kierunku i powiedziec ile z e zdjec jest ostrych? Moze byc tez kilkuletnie dziecko. Dodatkowo jakbys mogl przetestowac sledzenie AF na jakims meczu pilki (moze byc podworkowy mecz) ustawiajac focus na jakims graczu i pstrykajac pojedyncze fotki. Z tych szkiel co masz to jedynie 45mm sie do tego nadaje, a pozniej dwa krotkie kity, ktore jednak sa nieco za wolne i nieco za ciemne na zime. Tylko bez ustawiania release priority. W NX1 jest kilka trybow AF wiec moze trzeba znalezc optymalny. Przekowaplem sie przez mnostwo etstow ale dobrego testu AF jeszcze nie widzialem.
A co do pradozernosci to bardzo watpie, bo recenzje ktore czytalem (od znanych i zaufanych recenzentow no Andre reid z eoshd) wskazuja ze spokojnie 1000 zdjec mozna na jednym ladowaniu zrobic i to nie seriami tylko w normalny trybie turystycznym. Zywotnosc baterii jest na poziomie GH4, czyli lepiej w bezlusterkowcach nie ma. Twoje wrazenie moze byc skutkiem tego, ze malo psrykasz czyli nie ladowalaes jeszcze baterii wiecej niz 2-3 razy. Po ok 5 ladowaniach i rozladowaniach powinienes miec pelna pojemnosc.
[ Dodano: Sob 20 Gru, 2014 00:00 ]
Marek_N napisał/a: |
Jakich szkieł używasz z NX1? Posiadasz może jakieś manualne szerokokątne szkła np. Samyang 8mm f/2.8 fish albo 12mm f/2. Myślę tu o występowaniu problemu nazwanego "color cast". Jest to taka kolorowa winieta, powstała na skutek padania promieni na brzegi matrycy pod dużym kątem. Efekt ten występował na 20 MPix matrycy od Samsunga, wiec tutaj powinien być tym bardziej widoczny. Ale matryca jest wykonana w technologii BSI, co może redukować występowanie tego efektu.
|
Gdzie widziales color cast z Samyangiem 12mm? NA dpreview uzytkownik simontraper co chwila wstawia krajobrazy w pelnej rozdzielczosci z galaxy nx i samyanga 12mm i zadnego color cast nie zaobserowwalem. Czytalem ze ten prblem wystepowal z fiseye 8mm od Samyanga ale nie z 12mm.
[ Dodano: Sob 20 Gru, 2014 00:03 ]
WojciechW napisał/a: | Ja widziałem cenę 1500 dolarów w przedsprzedaży i tego bym się raczej trzymał, bo 12000 zł nawet za bardzo wypasiony zestaw wydaje mi się ceną dla osób gotowych przepłacać za nowości. Za pół roku powinno być nie więcej niż 5000 zł za body z kitem.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW |
12000zl to on kosztuje z kitem 16-50 f2-2.8. I tego na pewno za 5k nie dostaniesz bo tyle to kosztuje obiektyw. 5000 za body z kitem za pol roku jest mozliwe o ile ten kit to nalesnik PZ.
Wypuszczajac NX1 Samsung slusznie zauwazyl ze obecnie liczy sie AF i 4k. GH4 odniosl spory sukces dajac 4K i Samsung a nadzieje go powtorzyc. To jeszcze niezagospodarowana i szybko rosnaca nisza.
yamacaru - Sob 20 Gru, 2014
Faktycznienie, nie posiadam jak na razie 16-50 i 50-150. Przyczyna jest prozaiczna. Nie ma tych szkieł w normalnej sprzedaży na terenie UK i Irlandii... Ani w sklepach fotograficznych ani online. Był jeden obiektyw 50-150 na brytyjskim e-bayu ale z Węgier. Na 50-150 przyjmowane są zapisy bez wyrażnej daty dostępności. Cena 1200 funtów. Natomiast 16-50 teoretycznie jest w sprzedaży ale wygląda to tak: składasz zamówienie, płacisz 930-1000 funtów (w zależności od sprzedawcy) i czekasz. Teoretycznie 5 do 7 dni. W praktyce na ładowarkę akumulatora do NX300 czekałem prawie dwa miesiące
Na marginesie dodam, że do NX1 też nie ma załączonej ładowarki. Przy tej klasie aparatu jest to, łagodnie mówiąc, duże nieporozumienie ze strony samsunga.
Z tej samej łączki inne kwiatki: Vertical Grip sprowadziłem z Niemiec (250 euro + 15 za przesyłkę) bo na Wyspach nie jest jeszcze dostępny. Nie ma również w sprzedaży akumulatorków. Lampę błyskową SEF580A importowałem z Polski od sprzedawcy, który miał ją (chyba również) z Niemiec. Torbę do NX300 ściągałem z Hong Kongu, jak również 2 lampy błyskowe yongnuo YN560 III wraz z wyzwalaczem radiowym YN560-TX... I tak dalej...
Z ciekawostek: od dziś jest dostępna aktualizacja F/W z wersji 1.01 na 1.10 U mnie już zrobiona
[v1.10]
1. Added Sort by Oldest / Latest in the Playback menu
2. Added View Continuous Shots (Fold / Unfold) in the Playback menu
3. Added AF Start and AF Start + Lock in the AF On sub menu under Key Mapping
4. Added Custom Wheel EVC (Exposure Value Compensation) option in the Key Mapping menu
5. Overall color reproduction improvement
6. General improvement in the image quality of DCI 4K(4096x2160) video
7. Image quality improvement in white balance when Smart Range+ Mode is enabled
8. Improvement in long exposure noise reduction when capturing in RAW
9. Improved AF performance:
a. Added AF Release Priority function (Auto/Accuracy Priority/ Shooting Speed Priority).
b. Improved AF performance in low light situations
c. Improved AF performance in CAF & Multi area AF modes
10. Overall wireless strobe sync improvement
11. Other bugs are fixed
[ Dodano: Sob 20 Gru, 2014 21:32 ]
Właśnie znalazłem na brytyjskim Amazonie szkło Samsung 16-50mm f/2-2.8 S i-Function ED OIS w cenie 932 funty i darmową wysyłką. Muszę się zastanowić... ;-)Dostępne od ręki!
WojciechW - Nie 21 Gru, 2014
komisarz_ryba napisał/a: |
WojciechW napisał/a: | Ja widziałem cenę 1500 dolarów w przedsprzedaży i tego bym się raczej trzymał, bo 12000 zł nawet za bardzo wypasiony zestaw wydaje mi się ceną dla osób gotowych przepłacać za nowości. Za pół roku powinno być nie więcej niż 5000 zł za body z kitem.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW |
12000zl to on kosztuje z kitem 16-50 f2-2.8. I tego na pewno za 5k nie dostaniesz bo tyle to kosztuje obiektyw.
|
Chyba nie powiesz mi, że jest to obiektyw "do kitu".
Serdecznie pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt,
WojciechW
Daniel*1977 - Nie 21 Gru, 2014
Mój NX1 niestety gdzieś utknął pomiędzy Seulem a Parzniewem i tak czekam od blisko miesiąca
RB - Nie 21 Gru, 2014
WojciechW napisał/a: |
Chyba nie powiesz mi, że jest to obiektyw "do kitu".
|
Oczywiście, ze jest
http://www.bhphotovideo.c...camera_kit.html
Aczkolwiek znając czułość kolegi ryby na samsunga nazwałbym ów o0biektyw jednak "zestawowym"
Dziś najniższa cena za nowy Samsung NX 16-50 mm f/2-2.8 S ED OIS jaką znalazłem to 4500 zł. Myślę, że jeszcze trochę spadnie.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
PS Cóż, bywają kity dla snobów (przepraszam amatorów nowości). Mówię oczywiście o zestawie aparatu NX1 z tym obiektywem.
RB - Nie 21 Gru, 2014
WojciechW napisał/a: |
PS Cóż, bywają kity dla snobów (przepraszam amatorów nowości). Mówię oczywiście o zestawie aparatu NX1 z tym obiektywem. |
Eeee, wg mnie koncepcja sparowania w zestaw tego korpusu i tego obiektywu jest ogólnie rzecz biorąc całkiem sensowna.
Natomiast dość kuriozalne jest, ze kupując w B&H osobno oba jesteś 100 dolców do przodu w porównaniu z zakupem zestawu.
Swoją drogą u nas można ten obiektyw kupić za 4 tys.
http://www.morele.net/obi...?ceneo_spo=true
RB Nie napisałem, że zestaw nie jest sensowny, bo w końcu to najbardziej wypasiony sprzęt od Samsunga. Ale podtrzymuję, że skierowany jest do amatorów nowości, gotowych dużo zapłacić. W moim pojęciu przepłacić.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
RB - Nie 21 Gru, 2014
WojciechW napisał/a: | RB Nie napisałem, że zestaw nie jest sensowny, bo w końcu to najbardziej wypasiony sprzęt od Samsunga. Ale podtrzymuję, że skierowany jest do amatorów nowości, gotowych dużo zapłacić. W moim pojęciu przepłacić.
|
No nie za bardzo rozumiem...
Chodzi Ci o co... o to, że to teraz drogie ? Stanieje.
Nie sądzę że ten zestaw jest skierowany do amatorów nowości. Po prostu tak się złożyło, że oba są nowe. Pewnie, ze kupno tego teraz łączy się z podatkiem od nowości... jednak tak jest ze wszystkim co nowe w tej branży i akurat zestawowatość nie ma z tym nic wspólnego.
W zasadzie NX1 w zestawie z czym móglby być sprzedawany? Z 18-55? No trochę dziwne by to IMO było...
WojciechW - Pon 22 Gru, 2014
RB Na pewno NX-1 będzie sprzedawany w kicie z 18-55. Choćby po to, by osiągnąć większy zbyt, czym każda firma jest zainteresowana. Oczywiście nie wyklucza to systematycznego oferowania innych, bardziej wypasionych zestawów.
Być może większość kupujących ten zestaw po cenie nowości jest jakby przygotowanych na możliwość szybkiej odsprzedaży z niewielką stratą. Mnie NX1 ciekawi bo zawsze lubiłem bardziej pojemne matryce, ale nawet mając nieograniczone środki nie kupowałbym tego aparatu bez przeczytania paru testów. Oczywiście kupno zestawu z drogim, mało opisanym w testach obiektywem ryzyko podwaja.
Mówi się co prawda ryzyk-fizyk, ale ryzyko bywa czasami za duże również dla fizyka.
Serdecznie pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt,
WojciechW
komisarz_ryba - Pon 22 Gru, 2014
yamacaru napisał/a: | Faktycznienie, nie posiadam jak na razie 16-50 i 50-150. Przyczyna jest prozaiczna. Nie ma tych szkieł w normalnej sprzedaży na terenie UK i Irlandii... Ani w sklepach fotograficznych ani online. Był jeden obiektyw 50-150 na brytyjskim e-bayu ale z Węgier. Na 50-150 przyjmowane są zapisy bez wyrażnej daty dostępności. Cena 1200 funtów. Natomiast 16-50 teoretycznie jest w sprzedaży ale wygląda to tak: składasz zamówienie, płacisz 930-1000 funtów (w zależności od sprzedawcy) i czekasz. Teoretycznie 5 do 7 dni. W praktyce na ładowarkę akumulatora do NX300 czekałem prawie dwa miesiące
[ Dodano: Sob 20 Gru, 2014 21:32 ]
Właśnie znalazłem na brytyjskim Amazonie szkło Samsung 16-50mm f/2-2.8 S i-Function ED OIS w cenie 932 funty i darmową wysyłką. Muszę się zastanowić... ;-)Dostępne od ręki! |
Coz, szklo jest na amazonie od kilku miesiecy. Obydwa zoomy mozesz kupic w sklepie online samsunga UK. Mieli promocje na blck friday -20%. Poza tym jezeli mieszkasz w UK to powinienes znac strone camerapricebuster, lub najwieksze fotograficzne sklapy online jak parkcamera. Co jak co, ale zoom 16-50 mozna bylo nabyc w UK od dawna.
[ Dodano: Pon 22 Gru, 2014 18:03 ]
RB napisał/a: |
Natomiast dość kuriozalne jest, ze kupując w B&H osobno oba jesteś 100 dolców do przodu w porównaniu z zakupem zestawu.
|
Warto czytac co sie kupuje w B&H za ta kwote. Jest tam taka zaklada "in the box" - ktora pokazuje, ze jest tez dodatkowa bateria, grip i ladowarka.
[ Dodano: Pon 22 Gru, 2014 18:04 ]
WojciechW napisał/a: | RB Na pewno NX-1 będzie sprzedawany w kicie z 18-55. |
Nie bedzie. Tanszy zestaw jest z obiektywem 16-50 3.5-5.6 czyli nalesnikiem PZ.
yamacaru - Pon 22 Gru, 2014
Jasne, że znam: parkcameras.com (od jakiegoś czasu: awaiting stock), jessops.com (nie mają), wexphotographic.com (awaiting stock), currys.co.uk (nie mają), digitalrev.com (nie mają), digitaldepot.co.uk (nie mają) itd
Na brytyjskim Amazonie ten obiektyw raz jest a innym razem go nie ma Przed zakupem NX1 nie byłem zainteresowany tym szkłem. Tak czy inaczej jutro mam dostać odpowiedź na moje zapytanie, ale nie z Amazona. Jeżeli będzie akceptowalna cena, to przed Nowym Rokiem będę miał nowe szkiełko
Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów i życzę Spokojnych Świąt!
[ Dodano: Sob 03 Sty, 2015 11:49 ]
Życzę wszystkim udanych pstryków w Nowym Roku!
Miałem załączyć te linki jeszcze w ubiegłym roku ale jakoś się nie udało... Być może niektórzy z Was już widzieli te filmiki...
https://www.youtube.com/watch?v=1flm65f2Gy8
https://www.youtube.com/watch?v=ncS-J0iB9bQ
https://www.youtube.com/watch?v=Y2x1DK5v41w
https://www.youtube.com/watch?v=q_LzX6S0Pac
https://www.youtube.com/watch?v=znd_D6B0wvc
[ Dodano: Pon 05 Sty, 2015 11:41 ]
Właśnie dotarł do mnie obiektyw 16-50F2-2.8 S ED OIS Nareszcie! Zamówiłem 23 grudnia ubiegłego roku...
Chris62 - Pon 12 Sty, 2015
WojciechW napisał/a: | Dziś najniższa cena za nowy Samsung NX 16-50 mm f/2-2.8 S ED OIS jaką znalazłem to 4500 zł. Myślę, że jeszcze trochę spadnie.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
PS Cóż, bywają kity dla snobów (przepraszam amatorów nowości). Mówię oczywiście o zestawie aparatu NX1 z tym obiektywem. |
Zarabiamy w g..ej walucie do tego Państwo opdatkowuje wszystko w kosmicznym rozmiarze to nam się wydaje, że drogo.
Trzeba jedna odnieś do konkurecji - po pierwsze nikt nie oferuje obiektywu o takich parametrach - Fuji ostatnio zaprezentowało swojego zoomika F2,8 i bez OIS a tańszy nie jest...
Spójrzmy też na ceny takich zoomów firmowych do CaNikona....
Mam jednak nadzieję, że korpus nieco potanieje - szkło niedawno było do kupienia za 2 tysiące ale niestety spóźniłem się...
No ale mnie i tak w pierwszej kolejności bardziej by interesował 50-150/F2,8
Lucas1981r - Wto 13 Sty, 2015
yamacaru, i jak tam Twoja opinia o 16-50 mm f/2-2.8??
Ciekaw jestem bardzo - bo na forum nikoniarze jeden ma i porownywalbym do swojego Nikkora 24-70 - i wg. niego optycznie ciut lepszy Samsung,a jakoscia wykonania podobno Nikon sporo dalej od tego Samsunga
WojciechW - Wto 13 Sty, 2015
Ale mój sceptycyzm dotyczy tylko kupowania bardzo nowych i nieprzetestowanych rzeczy za wysoką cenę nowości. Sam 16-50/2-2.8, podobnie jak NX-1 są być może bardzo OK. Tyle, że za jakieś pół roku będzie już sporo testów, pozwalających na świadomy zakup, a cena ustali się na niższym poziomie.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
Chris62 - Wto 13 Sty, 2015
WojciechW napisał/a: | Ale mój sceptycyzm dotyczy tylko kupowania bardzo nowych i nieprzetestowanych rzeczy za wysoką cenę nowości. Sam 16-50/2-2.8, podobnie jak NX-1 są być może bardzo OK. Tyle, że za jakieś pół roku będzie już sporo testów, pozwalających na świadomy zakup, a cena ustali się na niższym poziomie.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW |
To zrozumiałe.
Dlatego śledzę forum userów NX póki co nie wygląda to źle zwłaszcza ten 50-150...
Parametrami NX1 kasuje wszystkie dzisiejsze DX na rynku w USA 1500$ to nie jakaś wysoka cena przecież. Gorzej że dolar podrożał a PLN leci jak rubel...
Ten rząd nas sprowadzi na dziadów.
yamacaru - Nie 25 Sty, 2015
Lucas1981r napisał/a: | yamacaru, i jak tam Twoja opinia o 16-50 mm f/2-2.8??
Ciekaw jestem bardzo - bo na forum nikoniarze jeden ma i porownywalbym do swojego Nikkora 24-70 - i wg. niego optycznie ciut lepszy Samsung,a jakoscia wykonania podobno Nikon sporo dalej od tego Samsunga |
Moim zdaniem Samsung zrobił naprawdę świetny obiektyw! Już na pierwszy rzut oka widać, że jakościowo odstaje od wcześniejszych samsungowych szkieł. Począwszy od wagi a na jakości i precyzji wykonania skończywszy Jakość optyki jest bardzo dobra choć szczerze muszę napisać, że występuje zauważalna winieta praktycznie na każdej ogniskowej oraz dystorsja beczkowata na 16 mm. Nie zauważyłem za to żadnych odblasków! Super jakość obrazu jest w zasadzie na wszystkich ogniskowych, choć minimalnie gorsza pomiędzy f/8-f/22. Naprawdę minimalnie. Dobrze sprawuje się powłoka zapobiegająca odciskom palców. Sprawdziłem! Dodając jeszcze uszczelnienie zapobiegające przedostawaniu się kurzu i wilgoci do wnętrza, myślę że to bardzo udany zakup i dobrze wydane pieniądze.
Nie piszę o jakości ostrzenia bo UPSM działa rewelacyjnie.
[ Dodano: Nie 25 Sty, 2015 21:54 ]
komisarz_ryba napisał/a: | Dobra, szkla masz ale nie masz 16-50 S ani 50-150 S a to wlasnie szybkosc AF z tymi obiektywani mnie najbardziej interesuje. Ewentualnie 18-200 ktore tez ma bardzo szybki AF (ale jakosc obrazu sredniawa). Sam mam wszystkie obiektywy o Samsunga (i zero od Samyanga) oprocz 50-150 nad ktorym sie zastanawiam, ale czekam na rzetelne testy AF sledzacego. Bo kupujac 50-150 kupilbym tez NX1 (teraz siedze na NX30) a to juz wydatek ktory chcialbym jakos uzasadnic.
Tak wiec odnosnie sledzenia AF - mozesz zrobic serie psu biegnacemu w twoim kierunku i powiedziec ile z e zdjec jest ostrych? Moze byc tez kilkuletnie dziecko. Dodatkowo jakbys mogl przetestowac sledzenie AF na jakims meczu pilki (moze byc podworkowy mecz) ustawiajac focus na jakims graczu i pstrykajac pojedyncze fotki. Z tych szkiel co masz to jedynie 45mm sie do tego nadaje, a pozniej dwa krotkie kity, ktore jednak sa nieco za wolne i nieco za ciemne na zime. Tylko bez ustawiania release priority. W NX1 jest kilka trybow AF wiec moze trzeba znalezc optymalny. Przekowaplem sie przez mnostwo etstow ale dobrego testu AF jeszcze nie widzialem.
|
No więc tak, Komisarzu;-) Robiąc serię zdjęć obiektywem 16-50 f2-2.8 (szybko poruszającego się obiektu) z prędkością 15 klatek na sekundę, wyniki są następujące: dla trybu CAF - około 6 do 9 klatek było nieostrych, jednak po przełączeniu na tryb AAF (chyba to jest samsungowy wynalazek, o ile się nie mylę?) okazało się, że tylko 2 czasem 3 klatki wypadały nieostro. Moim zdaniem, całkiem nie najgorzej jak na taką serię, prawda? Oczywiście ostrzenie w trybie pojedynczym SAF jest "natychmiastowe". 205 punktów detekcji fazowej oraz 209 punktów detekcji kontrastu sprawdza się świetnie. Hybrydowy autofokus daje radę!
Daniel*1977 - Wto 27 Sty, 2015
Cześć,
W związku z prowadzonym przez Samsunga programem Imagelogger do którego zostałem ponownie zaangażowany, od ponad tygodnia jestem bardzo zadowolonym posiadaczem NX1.
Niestety nie dotarły do mnie najnowsze obiektywy i grip, ale za to mogę sprawdzić jak działają poprzednie szkła.
Do tej pory miałem kilka modeli NX, a ostatni był NX20.
Pomiędzy NX1 i NX20 jest moim zdaniem przepaść , nie miałem okazji używać NX30 więc może nie jest ona tak duża.
Jedynka w porównaniu do poprzednich modeli jest duża ( osobiście bardzo mi to odpowiada ), ale nadal trochę mniejsza i lżejsza niż lustrzanki.
Do wykonania nie mam zastrzeżeń, poza miejscem na kartę SD - karta po wysunięciu jest zbyt płytko i trochę ciężko ją wyciągnąć.
Sprzęt prezentuje się bardzo solidnie, chociaż obawiam się o to jak będzie działał dotykowy wyświetlacz za jakiś czas.
Dotykowy wyświetlacz w aparatach tego typu zawsze uważałem za jakąś fanaberię - teraz już tak nie myślę.
Co prawda nie wyobrażam sobie obsługi aparatu w trybie Zombie, ale gdy położy się go na ziemi i odchyli ekran, okazuje się, że robienie zdjęć za pomocą dotyku jest przydatne - można wybrać kilka wariantów.
Nie ogarnąłem jeszcze wszystkich możliwości aparatu, ale ostrzenie działa błyskawicznie nawet w złych warunkach oświetleniowych, tryb seryjny - 22 pliki RAW ( 30-38MB) - za jednym naciśnięciem spustu migawki - aparat w zasadzie od razu jest gotowy do pracy, nie czeka się na zapis pików tak jak w poprzednich modelach.
Migawka działa cichutko z jak by wygłuszonym klapnięciem.
Wysokich czułości jakoś nigdy często nie używałem, jak dla mnie jakość zdjęć przy ISO3200 jest więcej niż bardzo dobra, wyższych jeszcze nie używałem.
Niestety nie wiem na obecną chwilę, kiedy i w jakiej cenie będzie dostępny NX1.
Jeżeli macie jakieś pytania to dawajcie, postaram się na nie odpowiedzieć, lepiej wychodzi mi robienie zdjęć niż pisanie
Zdjęcia zostały wykonane aparatem Samsung NX1 otrzymanym od firmy Samsung Electronics. Co, Ltd.
1 ISO3200
Spin by Daniel Kulinski, on Flickr
2
Enjoy a chess game by Daniel Kulinski, on Flickr
3 ISO1600 zdjęcia w świetle mieszanym, sztucznym.
AG-3 by Daniel Kulinski, on Flickr
4
AG-11 by Daniel Kulinski, on Flickr
5
AG-14 by Daniel Kulinski, on Flickr
6
AG-16 by Daniel Kulinski, on Flickr
7
Lens distortion by Daniel Kulinski, on Flickr
8
Food lessons by Daniel Kulinski, on Flickr
9
Yay by Daniel Kulinski, on Flickr
10
Ninja style by Daniel Kulinski, on Flickr
11
Point on the wall by Daniel Kulinski, on Flickr
12
It's snowing by Daniel Kulinski, on Flickr
Tu link do reszty, staram się aktualizować w miarę często
https://www.flickr.com/ph...157649908912507
yamacaru - Sro 28 Sty, 2015
No to nareszcie się doczekałeś! I z opisu wyraźnie widzę, że nie tylko ja jestem zachwycony tym sprzętem... Co do gniazda kart pamięci, to nie zauważyłem problemów z wysuwaniem. Może przetestuj jeszcze jakieś inne karty? I sprawdź sobie firmware korpusu. Skoro tak długo czekałeś na przesyłkę, to może masz jeszcze w wersji 1.00? A 24 stycznia wyszła już wersja 1.20
Daniel*1977 - Sro 28 Sty, 2015
Z kartą to taki grymas, ważne że jest równie szybka co aparat.
Reszta zaktualizowana i aparat i obiektywy
[ Dodano: Sro 28 Sty, 2015 19:40 ]
Zrobiłem na szybko 3 zdjęcia na ISO 6400, ponieważ zostałem o to poproszony, więc i tu wrzucę.
Z wtyczką tylko RAW wyeksportowany do JPG, osiedle 4 pliki - RAW > JPG
Moim zdaniem AF w złych warunkach oświetleniowych spisuje się bardzo dobrze. Na załączonych zdjęciach, ostrość łapana była na środku, na najwyższym piętrze z jasnym oknem.
Odszumianie w aparacie ustawione na "normal", można wybrać 4 tryby: brak, niskie, średnie wysokie.
6400_DNG_JPG_ by Daniel Kulinski, on Flickr
6400_JPG_JPG_F8 by Daniel Kulinski, on Flickr
6400_DNG_JPG_F8 by Daniel Kulinski, on Flickr
6400_JPG by Daniel Kulinski, on Flickr
6400_DNG_JPG by Daniel Kulinski, on Flickr
[URL="https://www.dropbox.com/sh/o5b8ggdg4994b1t/AACmND265cnIg0VduuXGTqlXa?dl=0"]Tu można pobrać pliki wyeksportowane oraz prosto z aparatu[/URL]
dcs - Wto 03 Lut, 2015
Samsung NX1 Shooting Experience
http://www.dpreview.com/previews/samsung-nx1/6
andrzejek - Czw 05 Lut, 2015 Temat postu: obiektywy do samsunga Witam.Co prawda siedze w innym systemie, ale nowosci samsunga nx1 czy nx500 przynajmniej na papierze wygladaja zachecajaco.Kiedys, pare lat temu nie moglem sie oprzec i kupilem dwa obiektywy samsunga 20/2.8 oraz 30/2 (tak na zapas)))) tzw. 1-szej generacji.i leza sobie w pudelku.Czy te obiektywy beda wspolopracowac bezproblemowo z nowymi korpusami, gdzie AF jest i kontrastowy i z detekcja fazy, czy moga byc problemy ?Nie znam systemu Samsunga zupelnie, ale moze powoli bedzie okazja by sie z nuim zapoznac.Za wszelkie porady z gory dzieki.
dcs - Czw 05 Lut, 2015
Nie ma drugiej generacji tych obiektywów.
Będą działać tak, jakbyś je kupił dzisiaj.
andrzejek - Czw 05 Lut, 2015
Dzieki wielkie.W takim razie cos z samsunga juz mam)))
Daniel*1977 - Sob 07 Lut, 2015
andrzejek, Działają bez problemu z NX1, co najwyżej trzeba zaktualizować FW.
Z pośród tych, które teraz mam najwolniej działa 85mm, 60mm po przełączeniu ostrzenia poza makro, działa bardzo szybko.
Lucas1981r - Sob 28 Lut, 2015
Tescik Samsung NX1 vs Canon 7D MII:
-> http://www.dkamera.de/new...rgleich-teil-1/
-> http://www.dkamera.de/new...rgleich-teil-2/
-> http://www.dkamera.de/new...rgleich-teil-3/
dcs - Nie 01 Mar, 2015
Samsung NX1 vs Canon C300 http://www.eoshd.com/2015...-vs-canon-c300/
DSLR Video Quality Rank – January 2015 http://www.eoshd.com/2015...k-january-2015/
Samsung NX1 at the 4th place in the EOSHD’S top 5 Camera of the year 2014 http://www.eoshd.com/2015...eras-year-2014/
https://vimeo.com/112974046
http://www.cinema5d.com/l...de-frustrating/
http://samsungrumors.net/...-panasonic-gh4/
[ Dodano: Sro 04 Mar, 2015 23:31 ]
VLC 2.2.0 Now Supports Samsung NX1 4K (H.265) Playback http://samsungrumors.net/...h-265-playback/
Daniel*1977 - Sro 04 Mar, 2015
U mnie przybyło trochę zdjęć:
https://www.flickr.com/ph...57649908912507/
Po miesiącu używania, jestem cały czas pod wrażeniem
Nie odkryłem nadal filmowania, ale pod względem fotograficznym jestem od nowa zafascynowany
[ Dodano: Sob 07 Mar, 2015 13:37 ]
Nie wiem, czy kogoś zainteresuje, ale wklejam coś takiego.
Zdjęcie w RAW wykonane raczej średnio źle, ale jak widać wyciągnąć można sporo z niego.
Before and after - RAW NX1 file by Daniel Kulinski, on Flickr
Prawidłowo zrobione zdjęcie, bez obróbki.
Before and after - RAW NX1 file_ by Daniel Kulinski, on Flickr
Chris62 - Czw 19 Mar, 2015
Niestety jak się pójdzie do sklepu to najnowszy model Canona już się na półce zakurzyć zdążył podobnie wygląda Sony A7 w różnych wersjach a z Samsunga widzę tylko NX20 i NX300 oraz te najtańsze badziewia.
Z taka dystrybucją marnie to widzę.
Import z USa też marnie wygląda przy zdołowanej do dna walucie rodzimej, która jeszcze może się wkopać głębiej.
Ech fatalne czasy dla Polaków na cieszenie się nowościami.
RB - Czw 19 Mar, 2015
Dystrybucja jest poniekąd pochodną realnego zainteresowania u nas produktami fotograficznymi Samsunga. A w niekolekcjonerską sprzedaż najwyżwzych modeli u nas to zupełnie nie wierzę (taki rynek bezlusterkowców jest jaki jest). Nie ujmując nic oczywiście mozliwościom tych i innych modeli f-my Samsung.
Lucas1981r - Czw 19 Mar, 2015
Chris62, w ktorym Ty sklepie widziales jeszcze Nx20? moze NX30?
http://www.euro.com.pl/ko...ng,e30,d4.bhtml
RB, poniekad tylko - niestety ale podobno Samsung Polska wrzucil dzial fotografii to dzialu TV...a tam to traktuja to po macoszemu :/
WojciechW - Pią 20 Mar, 2015
A może taki NX-mini w ładnym różowym kolorku?
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
vatazhka - Pon 23 Mar, 2015
WojciechW napisał/a: | A może taki NX-mini w ładnym różowym kolorku? |
Wyczuwam sarkazm, ale to naprawdę fajny mały aparacik. Kupiłem i nie żałuję, z przejściówką do obiektywów "dużego" NX zabawa jest przednia.
yamacaru - Wto 07 Kwi, 2015
Witam wszystkich!
Dzisiaj dotarł do mnie (w końcu!) obiektyw 50-150 F2.8 S
Super szkiełko! Również bardzo szybki i precyzyjny jak 16-50. Trochę waży (0,9 kg) ale nic to Będę dźwigał z przyjemnością...
czarny1910 - Nie 12 Kwi, 2015
Szybkie pytanie, nie wnikając w szczegóły, brać GH-4 teraz, czy czekać na NX1.
Zapotrzebowanie: foto produktowe + filmy w terenie.
yamacaru - Wto 14 Kwi, 2015
Moim zdaniem: NX1! Pytanie tylko, kiedy dotrze do Polski, jeżeli w ogóle dotrze... Jeżeli możesz czekać, czekaj!
Lucas1981r - Wto 14 Kwi, 2015
Albo zamow u sasiadow -> amazon.de , ebay.de
dcs - Wto 21 Kwi, 2015
Samsung NX1 lens review: Hail the new king of APS-C hybrids! http://www.dxomark.com/Re...f-APS-C-hybrids
Chris62 - Wto 05 Maj, 2015
E no chopie akurat NX10 używam od roku 2010 i co jak co ale jeszcze NX20 od NX30 rozróżniam...wszak śledzę co się w systemie dzieje od 5 lat.
Jest w mojej wsi u jokera.
Na pocieszenie/zachętę do NX20 dają dodatkowo stałkę 45/F1,8 cały zestaw 2300 PLN.
Nie kupiłem bo IMO NX20 w stosunku do NX10 wyraźnie trąci Chińszczyzną.
Ponadto nowszy NX30 już można kupić taniej niż 2tys. PLN.
Gorzej, że obecnie wszystko będzie chińskie a jakość koreańskiej serii NX10 i obiektywu NX30/F2 a nawet kita 18-55 oceniam wysoko bo w końcu 5 lat działają bezawaryjnie.
Niemniej NX1 jest pierwszym korpusem z prawdziwym użytecznym AF - inne cechy nie są dla mnie tak istotne.
|
|