|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Jaki model najlepszy do 3k
Julisan - Pią 19 Gru, 2014 Temat postu: Jaki model najlepszy do 3k Witam uprzejmie,
Muszę wybrać aparat jako prezent pod choinkę. Niestety nie znam się zbyt dobrze na aparatach, a tym bardziej na nowej modzie aparatów bez lustra z wymienną optyką ...
Stąd tez bardzo proszę o pomoc jaki aparat wybrać dla osoby nie do końca początkującej, ale jeszcze nie średnio zaawansowanej? Brałam pod uwagę do tej pory następujące modele:
Panasonic Lumix DMC GX7:
http://www.optyczne.pl/in...p=dowolny&sort=
oraz
Samsung NX30:
Natomiast jeśli w Olympusie, Sony czy Fuji itp. jest coś podobnego w lepszej cenie lub o lepszych parametrach to proszę o poradę.
Pozdrawiam ♥
RB - Pią 19 Gru, 2014 Temat postu: Re: Jaki model najlepszy do 3k
Julisan napisał/a: | Witam uprzejmie,
Muszę wybrać aparat jako prezent pod choinkę. Niestety nie znam się zbyt dobrze na aparatach, a tym bardziej na nowej modzie aparatów bez lustra z wymienną optyką ...
Stąd tez bardzo proszę o pomoc jaki aparat wybrać dla osoby nie do końca początkującej, ale jeszcze nie średnio zaawansowanej? Brałam pod uwagę do tej pory następujące modele:
Panasonic Lumix DMC GX7:
oraz
Samsung NX30:
Natomiast jeśli w Olympusie, Sony czy Fuji itp. jest coś podobnego w lepszej cenie lub o lepszych parametrach to proszę o poradę.
Pozdrawiam ♥ |
1) wymieniając inne podobne w podobnej-niepodobnej cenie tylko Ci wybór utrudnimy.
2) w zasadzie to ... nie da rady po prostu podpytać obdarowanego co by wolał? Albo wręcz dokonać z nim zakupu. Bo tak po prawdzie to oprócz bezsensownej pyskówki i wyliczanki różnych mniej lub bardziej sensownych za-i-przeciwów, która sie całkiem powaznie kroi w tym wątku, to konkretnej i jednoznacznej odpowiedzi na Twoją prośbę raczej na pewno nie ma... Widzisz, ludzie kupują Pansoniki i sa zadowoleni, kupują Samsungi i są zadowolenia a bywają tez tacy, co kupili Panasonika i sa bardzo niezadowoleni albo i tacy co Samsunga nawet nie kupili i już sa z niego niezadowoleni i jeszcze itede...
Natomiast co ja bym wolał to chyba Cie mało obchodzi, jak mniemam.
Julisan - Pią 19 Gru, 2014
Ależ nie!
Bardzo mnie interesuje z jakich to przyczyn szanowny kolega wolałby jakiś model, gdyż iż że sama nie wiem co tak na prawdę jest najbardziej znaczące przy wyborze bezlusterkowca. Obdarowany ma jeszcze mniejszą wiedzę i stwierdził, iż wygodnie byłoby obciążyć "mikołaja" tym problemem/zaszczytem wyboru. Tak więc chodzi mi głównie o to czy da się kupić dobry aparat w rozsądnej cenie z którego będą wychodzić całkiem nie najgorsze zdjęcia.
Jedyne na czym taki laik jak ja może się wzorować to na testach i stronach pt. "jakiż to wspaniały aparat otrzymał nagrodęę za swoją superanckość na rok 2014-2015"
RB - Pią 19 Gru, 2014
Julisan napisał/a: | Obdarowany ma jeszcze mniejszą wiedzę i stwierdził, iż wygodnie byłoby obciążyć "mikołaja" tym problemem/zaszczytem wyboru. Tak więc chodzi mi głównie o to czy da się kupić dobry aparat w rozsądnej cenie z którego będą wychodzić całkiem nie najgorsze zdjęcia.
|
To zarówno gx7 jak i nx30 mają taki potencjał. Podobnie jak i np:
http://www.abfoto.pl/apar...00011_2473.html
http://www.e-fotojoker.pl...-18-55mm-czarny
http://abfoto.pl/olympus-...0zl-o_1985.html
itede... sporo jeszcze innych.
(te dwa ostatnie wypisane nie mają wizjera, celuje sie poprzez ekranik)
Arek - Pią 19 Gru, 2014
Ważne pytanie jakie trzeba sobie zadać, czy obdarowany zamierza rozbudowywać system o kolejne obiektywy. Jeśli tak, dobrze wygląda tutaj Samsung, bo ma fajne i niedrogie obiektywy, a dość słabo Fuji bo ma też fajne, ale bardzo drogie obiektywy.
WojciechW - Pią 19 Gru, 2014
Jeżeli chodzi o twój pierwotny zestaw dwu aparatów to aparaty są do siebie podobne tym, że mają wizjery elektroniczne. Jest to na pewno zaleta, przekładająca się oczywiście na cenę, bo oczywiście jest sporo bezlusterkowców (i oczywiście kompaktów) bez wizjerów, które są z reguły o jakieś 600-800 zł tańsze.
Różnice między oboma aparatami, a wynika z rozmiarów zastosowanej matrycy, która przekłada się trochę na rozmiary aparatów, i obiektywów, choć w w tym ostatnim wypadku zdarzają się znaczne odchyłki od ogólnej prawidłowości.
Samsung powinien moim dawać nieco lepsze obrazki ze względu na większe rozmiary matrycy.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
Sunders - Pią 19 Gru, 2014
Julisan, na taki prezent dołożyłbym 299zł i wybrałbym Lumixa DMC GX7 w takim kicie:
http://www.redcoon.pl/B51...e?refId=skapiec
Arek napisał/a: | Ważne pytanie jakie trzeba sobie zadać, czy obdarowany zamierza rozbudowywać system o kolejne obiektywy. Jeśli tak, dobrze wygląda tutaj Samsung, bo ma fajne i niedrogie obiektywy, a dość słabo Fuji bo ma też fajne, ale bardzo drogie obiektywy. |
A czy to nie jest też tak, ze Panasonic np. może mieć zarówno swoje obiektywy jak i Olympusa i jeszcze kilku innych producentów? Natomiast samsung może mieć tylko swoje? A Fuji jakie modele?
Dodatkowo czy Samsung jeśli chodzi o aparaty robi je rzeczywiście trwałe?
Sunders - Pią 19 Gru, 2014
Julisan napisał/a: | czy to nie jest też tak, ze Panasonic np. może mieć zarówno swoje obiektywy jak i Olympusa i jeszcze kilku innych producentów? Natomiast samsung może mieć tylko swoje? |
Tak jest, wybór obiektywów z bagnetem do systemu micro 4/3 jest znacznie wiekszy niż do systemu nx samsunga.
Julisan napisał/a: | Dodatkowo czy Samsung jeśli chodzi o aparaty robi je rzeczywiście trwałe? |
Trudno powiedzieć czy trwałe, ale jak porównasz NX30 z GX7, to IMO różnica w jakości wykonania jest widoczna/na korzyść GX7 oczywiście/.
WojciechW napisał/a: | Jeżeli chodzi o twój pierwotny zestaw dwu aparatów to aparaty są do siebie podobne tym, że mają wizjery elektroniczne. Jest to na pewno zaleta, przekładająca się oczywiście na cenę, bo oczywiście jest sporo bezlusterkowców (i oczywiście kompaktów) bez wizjerów, które są z reguły o jakieś 600-800 zł tańsze.
Różnice między oboma aparatami, a wynika z rozmiarów zastosowanej matrycy, która przekłada się trochę na rozmiary aparatów, i obiektywów, choć w w tym ostatnim wypadku zdarzają się znaczne odchyłki od ogólnej prawidłowości.
Samsung powinien moim dawać nieco lepsze obrazki ze względu na większe rozmiary matrycy.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW |
Bardzo dziękuję za opinię Nie lubię często zmieniać sprzętu, ogólnie wole kupić coś co będzie mi służyło więcej niż dwa lata chociaż to zapewne trudne w dzisiejszych czasach. Cenię koreańskie firmy, ale samsung chyba bardzo zalewa rynek. Jak obudziłam się i miałam nagle telefon, tablet, tv, pralkę samsunga to stwierdziłam, że to chyba nie jest dobre. Szczególnie, że np. telefonu czy tabletu nie mogłabym z czystym sumieniem polecić na umowę dłuższa niż 2 lata, bo taki okres żywota dla mnie niektóre ich sprzęty mają. Oczywiście ja lubię tą firmę, ale jestem świadoma jej wad w różnych produktach - tylko nie w aparatach.
[ Dodano: Pią 19 Gru, 2014 14:58 ]
A nie wiecie może czemu czarny GX7 jest droższy niż srebrny ?
Arek - Pią 19 Gru, 2014
Julisan napisał/a: | Natomiast samsung może mieć tylko swoje? |
Samsung ma jeszcze obiektywy Samyanga. Zresztą Samyang robi do wszystkiego.
Do u43 oraz Sony E masz jeszcze obiektywy Sigmy.
Wybór obiektywów to jedno, a ich ceny to drugie.
RB - Pią 19 Gru, 2014
Julisan napisał/a: |
A nie wiecie może czemu czarny GX7 jest droższy niż srebrny ? |
Na czarne jest większy popyt.
WojciechW - Pią 19 Gru, 2014
Bardzo dziękuję za opinię Nie lubię często zmieniać sprzętu, ogólnie wole kupić coś co będzie mi służyło więcej niż dwa lata chociaż to zapewne trudne w dzisiejszych czasach. Cenię koreańskie firmy, ale samsung chyba bardzo zalewa rynek. Jak obudziłam się i miałam nagle telefon, tablet, tv, pralkę samsunga to stwierdziłam, że to chyba nie jest dobre. Szczególnie, że np. telefonu czy tabletu nie mogłabym z czystym sumieniem polecić na umowę dłuższa niż 2 lata, bo taki okres żywota dla mnie niektóre ich sprzęty mają. Oczywiście ja lubię tą firmę, ale jestem świadoma jej wad w różnych produktach - tylko nie w aparatach.
|
Myślę, że poziom jakości aparatów cyfrowych Samsunga nie jest zły i nie można tu mówić o mniejszej, np. tylko dwuletniej trwałości. Myślę, że Samsung dużo się nauczył lub wręcz przejął od Pentaxa. Samsung najpierw współpracował z Pentaxem, a później to był nawet przez jakiś czas właścicielem Pentaxa. Na początku były koreańskie wersje lustrzanek Pentaxa, a teraz ma on wysoką pozycję na rynku bezlusterkowców oferując udane i nowoczesne rozwiązania. Dobrze prosperujący koncern może sobie zresztą na zamawianie różnych rzeczy do swoich aparatów, w tym prac konstrukcyjnych, na całym świece. A i tak większość aparatów różnych marek produkowana jest w Korei lub na Taiwanie.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
komisarz_ryba - Sob 20 Gru, 2014
|
Coz, posiadam NX20, wczesniej NX300, wczesniej NX20 a zaczynalem od NX100. NX100 uzytkuje do dzis moja siostra (5 rok). NX30 moge polecic z czystym sumieniem. Wczesniej tylko NX100 tak bardzo mi sie podobal, NX300 brakowalo dodatkowego kolka sterujacego a NX20 mial wolny zapis zdjec. NX30 to bardzo dobrze zbalansowany i funkcjonalny aparat. Chcetnie odpowiem na konkretne pytania lub zamieszcze zdjecia o ile taka jest potrzeba.
Co do trwalosci to NX30 mam dopiero od pol roku i nic mu nie jest. NX300 przeyzl 3 upadki na chodnik (w tym 2 razy z zapietym obiektywem). Na zadrapania na spodzie i otarty rog. Zdjecia robi jak nowy. NX20 zaliczyl kostke brukowową w rzucie ukosnym kiedy poderwalem niezamknieta torbe i aparat oposcil ja bez pozwolenia. Jest mikroslad na rogu. Raczej nie rzucam aparatami, ale tak wyszlo. Za to updaku nie rpzezyl obiektyw 20-50. Tak wiec do jakosci wykonania nic nie mam. Moze oprocz tego,ze w NX20 odpadla guma sluzaca jako podkladka pod kciuka i zaginela. Stalo sie to 2 miesiace temu, po ponad dwuletnim uzytkowaniu. Troche sie odklejala ale bylem zaleniwy, zeby ja dokleic i mam za swoje.
Mysle ze kluczowym kryterium nie musi byc koniecznie aparat, bo GX7 to tez dobra maszyna z tego co czytalem, ale wlasnie obiektywy. Kupujesz aparat z wymiennymi obiektywami wiec warto dokupic przynajmniej jedno szklo oprocz kita, zeby lepiej poznac mozliwosci sprzetu i samego siebie. Tu generalnie Samsung prezentuyje sie lepiej ze wzgledu nna to, ze po pierwsze obiektywy sa generalnie tansze (czasmi duzo tansze) niz odpowiedniki Panasonica/Olympusa, a po drugie wiekszy sensor da wieksze rozycie tla. A nierzadko pierwszy dodatkowy obiektyw kupuje sie dla tzw. bokehu i robienia portretow.
vulkanwawa - Sob 20 Gru, 2014
Tak naprawdę to myślę że Samsung ze swoim potencjałem finansowym mógłby spokojnie powalczyć (i zamieszać) na rynku aparatów FF
NX300 to bardzo dobry aparat - zdjęcia rewelacyjne, w post procesie praktycznie nie ma co poprawiać.
Porównanie do GX7 trochę niesprawiedliwe, ponieważ Panasonic kosztuje dwa razy drożej.
GX7 ma świetny system AF , lepszy nie tylko od Samsunga, także od Sony, Fuji itp. -zawstydziłby nie jedną lustrzankę z wyższej półki.
Poruszanie się po menu, reakcja itd. jest w GX7 błyskawiczna w NX300 minimalna zwłoka czasowa.
Olympus "kuleje" w trybie wideo ale jeśli chodzi o zdjęcia to nie ma praktycznie różnic z Panasonikiem.
Generalnie do 3 tyś to polecam GX7 na początek z np. 20 1.7 lub zwykłym 14-42
Do 1500 zł Samsung NX300
muzyk - Sob 20 Gru, 2014
Julisan, jeśli jesteś w stanie kupić GX7 z 20 1.7 (chyba, że wolisz ciemny zoom na początek typu 14-42) to nie dość, że błędu nie popełnisz, to jeszcze ów ktoś otrzyma świetny zestaw do bardziej zaawansowanego zgłębiania tajników fotografii, a przy tym nauki kadrowania za pomocą tylko jednej ogniskowej.
Ten obiektyw jest naprawdę godny polecenia.
Kiedyś może sobie ten ktoś dokupić np. Olympus 45 1.8 itp.
Sunders napisał/a: | Julisan napisał/a: | czy to nie jest też tak, ze Panasonic np. może mieć zarówno swoje obiektywy jak i Olympusa i jeszcze kilku innych producentów? Natomiast samsung może mieć tylko swoje? |
Tak jest, wybór obiektywów z bagnetem do systemu micro 4/3 jest znacznie wiekszy niż do systemu nx samsunga.
|
Taaaa.. Zapytaj posiadacza micro 4/3 a dostaniesz odpowiedz to to najlepszy system na swiecie.
A traz moze rozwin ta kwestie wyboru i napisz co to znaczy "znacznie". Bo ja twierdze, ze roznica jest nieznaczna. Wlasciwie jedyna przewaga u4/3 objawia sie w dlugich zomach - samsung nie ma odpowiednikow zoomow 100-300. reszta jest pokryta calkiem niezle.
Cytat: |
Julisan napisał/a: | Dodatkowo czy Samsung jeśli chodzi o aparaty robi je rzeczywiście trwałe? |
Trudno powiedzieć czy trwałe, ale jak porównasz NX30 z GX7, to IMO różnica w jakości wykonania jest widoczna/na korzyść GX7 oczywiście/. |
Tutaj sie nie spieram bo gx7 nie mialem w reku. Wykanoaniu NX30 nie mam nic do zarzucenia ale chetnie zapoznam sie z rzeczowa krytyka. Slyszalem za to sporo narzekan na wizjer w gx7 i bardzo niewiele na ten w NX30. Moze nieslusznie, bo jak napisalem, uwazam GX7 za dobry aparat.
[ Dodano: Sob 20 Gru, 2014 13:23 ]
muzyk napisał/a: | Julisan, jeśli jesteś w stanie kupić GX7 z 20 1.7 (chyba, że wolisz ciemny zoom na początek typu 14-42) to nie dość, że błędu nie popełnisz, to jeszcze ów ktoś otrzyma świetny zestaw do bardziej zaawansowanego zgłębiania tajników fotografii, a przy tym nauki kadrowania za pomocą tylko jednej ogniskowej.
Ten obiektyw jest naprawdę godny polecenia.
Kiedyś może sobie ten ktoś dokupić np. Olympus 45 1.8 itp. |
A NX30 z Samsungiem 30mm bedzie tylko troche lepszy
[ Dodano: Sob 20 Gru, 2014 13:27 ]
vulkanwawa napisał/a: |
NX300 to bardzo dobry aparat - zdjęcia rewelacyjne, w post procesie praktycznie nie ma co poprawiać.
Porównanie do GX7 trochę niesprawiedliwe, ponieważ Panasonic kosztuje dwa razy drożej.
|
Tyle, ze tu jest mowa o NX30, nie NX300.
muzyk - Sob 20 Gru, 2014
komisarz_ryba napisał/a: | A NX30 z Samsungiem 30mm bedzie tylko troche lepszy |
Za Panasonikiem przemawia jednak cały komcept z guzikologią włącznie.
Owszem, nie jest tani, ale... warto.
Gdybym nie bawił się w FF, to GX7 pozostaje jedynym aparatem póki co, który zamiast FF chciałbym używać.
Samsung - ok, ale NX1.
RB - Sob 20 Gru, 2014
julisan, szczerze mówiąc oba są to dobre aparaty. Zakupisz Samsunga to masz tańsze obiektywy stałoogniskowe. Zakupisz m4/3 - masz często mniejsze obiektywy zmiennoogniskowe (i często też tańsze). Wybór obiektywów jest w m4/3 dużo większy niż w NX (co by samsungowi nie pisali), ale u Samsunga też możesz kupić w zasadzie wszystko czego potrzeba. Ceny jak pisałem, ale warto sobie samemu popatrzeć. Nic nie jest proste.
Natomiast oba aparaty są w swej koncepcji nieco inne. NX30 ma kształt lustrzankopodobny, GX7 jest kompaktopodobny. Także rozmiarowo się dość wyraźnie różnią.
http://camerasize.com/compact/#497,472,ha,t
Może obdarowany choć zdecyduje który mu się bardziej... podoba?
komisarz_ryba napisał/a: |
Tyle, ze tu jest mowa o NX30, nie NX300. |
Fakt, trochę numerologia jest oczozgubna
Chociaż jakbym miał kupować aparat o gabarytach NX30 to wolałbym zdecydowanie lustrzankę N lub C z potężnym arsenałem obiektywów i akcesorii.
W obrazowaniu różnice praktycznie się zatarły więc jednym z głównych priorytetów zakupu aparatu są/będą gabaryty/waga.
komisarz_ryba nie przesadzaj z tym "gloryfikowaniem" szklarni Samsunga, ponieważ system mikro 4/3 ma wiele więcej obiektywów do zaoferowania niż Samsung NX, nawet ma po kilka o podobnym zakresie ogniskowych/wej.
Chociaż trzeba przyznać że obiektywów NX jest niewiele to są bardzo dobrej jakości optycznej i przystępnej cenie.
RB - Sob 20 Gru, 2014
Slyszalem za to sporo narzekan na wizjer w gx7 i bardzo niewiele na ten w NX30. |
A ja wręcz odwrotnie Raczej nikt z pisarzy testowych nad wizjerem nx30 w zachwytach się nie rozpływa...
muzyk - Sob 20 Gru, 2014
Wizjer w GX1 - VF2/G5 jest bardzo dobry, w GX7 jest świetny...
a w GH4 to już jest mistrzostwo.
RB - Sob 20 Gru, 2014
muzyk napisał/a: | Wizjer w GX1 - VF2/G5 jest bardzo dobry, w GX7 jest świetny...
a w GH4 to już jest mistrzostwo. |
W gx1 jest dobry, całkiem używalny, pomocny... określenia 'bardzo dobry' bym jednak nie uzywał.
GX7 stanowiący przedmiot zainteresowania w tym wątku ma na dzisiejsze standardy świetny wizjer.
Natomiast NXowego nie znam, aczkolwiek... tak jak ryba słyszał coś to ja słyszałem coś innego
komisarz_ryba napisał/a: | Slyszalem za to sporo narzekan na wizjer w gx7 |
możesz podać źródło, chociaż jednego wątku o narzekaniach na wizjer,
używam GX7 i wizjer jest bez zarzutu.
dcs - Sob 20 Gru, 2014
a efekt tęczy?
) jak w GH3 (
RB napisał/a: | komisarz_ryba napisał/a: |
Slyszalem za to sporo narzekan na wizjer w gx7 i bardzo niewiele na ten w NX30. |
A ja wręcz odwrotnie Raczej nikt z pisarzy testowych nad wizjerem nx30 w zachwytach się nie rozpływa... |
Dziwnie definujesz odwrotnosc. Brak pochwal to nie narzekanie.
[ Dodano: Sob 20 Gru, 2014 17:37 ]
RB napisał/a: |
Natomiast oba aparaty są w swej koncepcji nieco inne. NX30 ma kształt lustrzankopodobny, GX7 jest kompaktopodobny. Także rozmiarowo się dość wyraźnie różnią.
http://camerasize.com/compact/#497,472,ha,t
|
I znowu zagadka - w czym niby objawia sie ta roznica rozmarow po podpieciu obiektywu? Tzn. oprocz tego, ze Samsung ma grip a GX7 chcialby go miec.
[ Dodano: Sob 20 Gru, 2014 17:44 ]
vulkanwawa napisał/a: |
komisarz_ryba nie przesadzaj z tym "gloryfikowaniem" szklarni Samsunga, ponieważ system mikro 4/3 ma wiele więcej obiektywów do zaoferowania niż Samsung NX, nawet ma po kilka o podobnym zakresie ogniskowych/wej.
|
Zamiast pisac cos jak prawde objawiona, prosilem o przyklady co takiego micro 4/3 ma czego nie ma Samsung poza oczywiscie dlugim tele. Chetnie sie zapoznam z ta unikalna oferta u4/3 ktora jakos uszla moim oczom.
Oczywiscie mizn anapisac, ze sa stalki 8, 12, 14, 15, 17, 20, 25, 45, 60 i 75mm. Samsung ma 10, 16, 20, 30, 45, 50, 60, 85mm. Ja tu specjalnej przewagi u4/3 nie widze - zakresy sa pokryte az nadto dobrze. Podobnie jak przewagi w ciemnych kitowych zoomach czy jasnych zoomach. Tak jak napisalem, chetnie zapoznam sie z unikalna oferta u4/3.
[ Dodano: Sob 20 Gru, 2014 17:50 ]
vulkanwawa napisał/a: | komisarz_ryba napisał/a: | Slyszalem za to sporo narzekan na wizjer w gx7 |
możesz podać źródło, chociaż jednego wątku o narzekaniach na wizjer,
używam GX7 i wizjer jest bez zarzutu. |
Sam zajrzyj na fora dpreview, przeciez jestes zarejestrowany i umiesz uzywac wyszukiwarke.
Narzekania na wizjer zaczynaja sie od jego wielkosci, zwlaszcza przy robieni zdjec w formacie 4/3 (sam wizjer to 16:9), przez problemy z korekta dla wad wzroku, slaba optyka oraz efektem teczy bedacym wynikiem zastosowanej technologii. Praktycznie wszystkie wady wytykane tez GH3, ktore roznym osobom przeszkadzaja w roznym stopniu.
RB - Sob 20 Gru, 2014
Łobróćta se komisarz do pionu i popatrzta na czym polega różnica rozmiaru. A jak se nie porafita to se tutej kliknijta:
http://camerasize.com/compare/#497,472
A teraz, tramtadaram, Kolego komisarzu ryba, zestawy handlowe, które Koleżanka Julisan wymieniła wyglądaja tak:
http://camerasize.com/com...05,472.374,ha,t
Teraz mam nadzieję nasz dzielny szerlok ryba zbliży się nieco do rozwiązania owej zagadki.
A co do narzekania na wizjer NX30: prosze przeczytaj choćby o nim na tutejszym portalu w teście tegoż aparatu, na samuśienkim dole rozdziału 2. OK, nie będę już pisał takich niedopowiedzianych eufemizmów
Co zaś do obiektywów: pisano o tym, ze wybór do m4/3 jest znacznie większy niż do NX. Bo po prostu jest. Tych obiektywów natywnych do m4/3 jest ponad 2 razy tyle co do NX. Inna sprawa, czy czegoś w NX brakuje. I - moim zdaniem - raczej nie brakuje.
Kliknalem linka, trzeba bylo zamiescic poprawnego. Fakt ze jest roznica wysokosci. Co do zdjecia z zoomem, to zaden nie jest kieszonkowy wiec to taki saobie argument. Co innego doradzana tutaj przez muzyka opcja z nalesnikiem, wtedy GX7 do kieszeni powinien wejsc, zwlaszcza kieszeni kurtki.
A co do narzekania na wizjer NX30: prosze przeczytaj choćby o nim na tutejszym portalu w teście tegoż aparatu, na samuśienkim dole rozdziału 2. OK, nie będę już pisał takich niedopowiedzianych eufemizmów
|
I co tam takiego napisali? Ze wypada gorzej od tego w GH4 i EM1, czyli aparatach kosztujacych 3 razy wiecej. A dlaczego wypada gorzej? Bo jest mniejszy " Samsung wypadł tu zdecydowanie najsłabiej, głównie ze względu na skromne powiększenie obrazu"
Jak dla mnie to bardzo pochelbe okreslenie. Skoro porownujac z najlepszymi wizjerami na rynku glowna wada jest roznica w wielkosci (a nie np. rozdzielczosci, odzworowaniu kolorow, odswierzaniu itp) to znaczy, ze wzijer jest dobry.
Co zaś do obiektywów: pisano o tym, ze wybór do m4/3 jest znacznie większy niż do NX. Bo po prostu jest. Tych obiektywów natywnych do m4/3 jest ponad 2 razy tyle co do NX. Inna sprawa, czy czegoś w NX brakuje. I - moim zdaniem - raczej nie brakuje. |
Ja uważam ze wybor jest wyborem kiedy sa dostępne rożne opcje. Jak mamy obiektyw o identycznym zakresie i świetle 4 razy to wybór jest iluzoryczny. Bo jak tak liczymy to mozna i do NXa wliczyc 18-55 w 3 wersjach, 20-50 w 2 wersjach, 50-200 w 3 wersjach, dolozyc 16-50 i prosze - mamy juz 9 szkiel a to tylko ciemne zoomy. Tylko, ze to zaden wybor i nie swiadczy to o bogactwie systemu.
Jest jeszcze kwestia calkowicie manualnych obiektywow glownie na 4/3, ale ich uparcie nie wliczam, zwlaszcza kiedy ktos wchodzi w system. Po prostu ni widze zadnych zalet takiego rozwiazania ani jego przewag nad zestawem szklo + adapter.
RB - Sob 20 Gru, 2014
Kliknalem linka, trzeba bylo zamiescic poprawnego. |
Komisarz, przyjąłem do wiadomości, że nie masz pojęcia jak wygląda któryś z tych dwóch korpusów Cóż, nie wierzę w to, ale przyjąłem do wiadomości
komisarz_ryba napisał/a: | Co do zdjecia z zoomem, to zaden nie jest kieszonkowy wiec to taki saobie argument. |
Ale jaki argument? Za czym? Komisarz weź na spokojnie przeczytaj o co mi tam chodziło. Ja nic nie argumentowałem, ja pisałem tylko aby obdarowany popatrzył co mu bardziej odpowiada. Bo to są aparaty dość rózne. O róznej koncepcji i o róznym rozmiarze. Bo są. I to widać.
Jak mamy obiektyw o identycznym zakresie i świetle 4 razy to wybór jest iluzoryczny. Bo jak tak liczymy to mozna i do NXa wliczyc 18-55 w 3 wersjach, 20-50 w 2 wersjach, 50-200 w 3 wersjach, dolozyc 16-50 i prosze - mamy juz 9 szkiel a to tylko ciemne zoomy. |
Tak właśnie liczyłem. Wszystkie 3 wersje 18-55 Samsunga
Tak samo jak pisałem, ze IMO w Samsungu w zasadzie niczego nie brakuje. Ale do m4/3 jest obiektywów więcej. I to też prawda.
Ale jaki argument? Za czym? Komisarz weź na spokojnie przeczytaj o co mi tam chodziło. Ja nic nie argumentowałem, ja pisałem tylko aby obdarowany popatrzył co mu bardziej odpowiada. Bo to są aparaty dość rózne. O róznej koncepcji i o róznym rozmiarze. Bo są. I to widać.
|
Za wieksza wartoscia uzytkowa. Zakladam ze podawanie wymiarow ma jakis sens, wiekszy niz tylko ich podanie. Np. zwrocenie uwagi na wieksza przenosnosc. I to GX7 ma przewage po podpieciu nalesnika, bo NX30 z zadnym obiektywem do przecietnej kieszeni kurtki nie wejdzie.
Tak samo jak pisałem, ze IMO w Samsungu w zasadzie niczego nie brakuje. Ale do m4/3 jest obiektywów więcej. I to też prawda. |
No widzisz, ja kazdy z punktow rozpatruje z praktycznego punktu widzenia. Tak rozmary body jak i szklarnie. Oczywiscie jest to moj punkt widzenia.
RB - Sob 20 Gru, 2014
Za wieksza wartoscia uzytkowa. Zakladam ze podawanie wymiarow ma jakis sens, wiekszy niz tylko ich podanie. |
Tak, ma ten aby zwrócil/zwróciła uwagę na to i ocenił/oceniła sam/sama co ma dla niego/niej większą wartość użytkowa. Nie dla RB ani dla komisarza_ryby, bo sądzę że ta Pani nie dla Ciebie aparatu szuka. Że nie dla mnie to wiem. Moja Pani obiektyw pod choinkę mi już zakupiła (nota bene moimi ręcyma).
I znowu jest tak, że jak ktoś coś pisze to na pewno aby samsunga pogrążyć, pentaksa podgryźć, za canonem marketingować a olympusa bezwstydnie reklamować... I tylko niestrudzeni i niepokorni bojownicy o prawdę daja temu odpór...
mavierk - Nie 21 Gru, 2014
Gdybym był moderatorem to za każdą Waszą pyskówkę w takim wątku wrzuciłbym Wam po warnie. Ile razy możecie pisać dokładnie to samo?
Miałem aparat z m4/3 jakiś czas i podobało robienie mi się nim zdjęć. Brakowało mi stabilizacji, trochę lepszej pracy w ciemnym świetle i głębi ostrości (mimo wszystko to m4/3). Ale był to wiekowy model i mam nadzieję, że z czasem te rzeczy uległy poprawie (pomijając to ostatnie)
Bawiłem się kiedyś aparatem samsunga i podobała mi się 30/2 ale rawy były kosmicznie duże i zdjęcia były takie... żółte. Ale był to pierwszy model i mam nadzieję, że z czasem te rzeczy uległy poprawie.
Jeśli mogę coś zasugerować - zapytaj się tej osoby, co by bardziej chciała, jakby mnie zapyał ktoś "chcesz pod choinkę panasa gx7 czy samsunga nx30?" to chyba posikałbym się ze szczęścia
Arek - Nie 21 Gru, 2014
komisarz_ryba, postaraj się zawrzeć swoją radę w 1-2 postach, skończ peany na temat Samsunga i daj innym wypowiedzieć się o innych aparatach. Na razie grzecznie proszę.
muzyk - Nie 21 Gru, 2014
mavierk napisał/a: | Jeśli mogę coś zasugerować - zapytaj się tej osoby, co by bardziej chciała, jakby mnie zapyał ktoś "chcesz pod choinkę panasa gx7 czy samsunga nx30?" to chyba posikałbym się ze szczęścia |
a jakby udało się w sklepie porównać oba aparaty, to też nie byłoby źle.
komisarz_ryba - Pon 22 Gru, 2014
Arek napisał/a: | komisarz_ryba, postaraj się zawrzeć swoją radę w 1-2 postach, skończ peany na temat Samsunga i daj innym wypowiedzieć się o innych aparatach. Na razie grzecznie proszę. |
A potem co? Mam sie juz zaczac bac?
Swoimi wpisani nie lamie regulaminu i nie bedziesz mnie zastraszal. Ani ja nie robie tobie łaski ze tu piszę, ani ty mi. Nie podoba sie to banuj, mi sie nie spodoba to przestane. A takie pogozki sobie wypraszam.
Arek - Pon 22 Gru, 2014
Nie ma sprawy. Banuję na prośbę własną.
krs - Nie 04 Sty, 2015
Jeśli jeszcze nic nie wybrałeś to ja wskażę jeszcze Sony A6000 - wg mnie niedoceniany, acz praktycznie wszystkomający, model.
Wg mnie na chwilę obecną w tej klasie główni konkurenci to, poza wspomnianym Sony A6000, Panasonic GX7 i Olympus OMD-10, a niedługo pojawi się pewnie "czarny koń" Samsunga mający spuściznę po NX1 tylko w mniejszej obudowie (NX40,NX400/NX500?).
|
|