forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Wyzwolenie wszystkich aparatów na raz

airflame - Nie 04 Sty, 2015
Temat postu: Wyzwolenie wszystkich aparatów na raz
Szukam aparatu który będzie mógł współgrać z innymi aparatami jeśli chodzi o wyzwolenie migawki w tym samym momencie. Chcę zakupić z 15 aparatów i szukam takich które nie przekraczają kwoty 1000zł za aparat. Wiem że jest możliwość kupienie wyzwalacza phottix i dokupić odbiorniki ale to też duże koszty.
mozer - Nie 04 Sty, 2015

airflame napisał/a:
w tym samym momencie

Z jaką dokładnością?

Dokładność do max pół sek
mozer - Nie 04 Sty, 2015

airflame, Twoim problemem jest wyzwolenie czy same aparaty? Co konkretnie bedziesz focic?

Chce wyzwolić migawkę wszystkich aparatów na raz w studiu skierowane na obiekt np parę młodą.
Wojmistrz - Nie 04 Sty, 2015

airflame, lustrzanki Canon z wyzwalaczami Yn603c. Najprostszy model, przy 15szt na pewno dostaniesz sporo taniej wiec na 16 sztuk yn603c i baterie wystarczy.
jaad75 - Nie 04 Sty, 2015

Wojmistrz napisał/a:
lustrzanki Canon z wyzwalaczami Yn603c.
Coś przemawia za tym konkretnie wyborem? :roll:

airflame, w zasadzie możesz mieć jedną parę wyzwalacz/odbiornik i lutować kabelki - do dziesięciu aparatów powinien uciągnąć, a skoro ma być "po kosztach"...

mozer - Nie 04 Sty, 2015

Tak naprawdę to pewnie można po prostu połączyć 15 wężyków...
jaad75 - Nie 04 Sty, 2015

mozer, też fakt, zależy z jakiej odległości to ma być wyzwalane.
airflame - Pon 05 Sty, 2015

Odległość każdego aparatu od siebie nie większa niż metr.
Wojmistrz - Pon 05 Sty, 2015

jaad75 napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:
949zł z obiektywem w detalu za 1000D/18-55

Wojmistrz napisał/a:
jaad75 napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:
949zł z obiektywem w detalu za 1000D/18-55

No tak ale co potem kablem mam to łączyć czy lepiej wyzwalaczem ?

niron - Pon 05 Sty, 2015

dowiedz się w jaki sposób jest sterowany aparat, czy utworzenie przejścia między 2 pinami czy podanie jakiegoś napięcia( pewnie zamkniecie obwodu więc opcja 1) wtedy kup 1 węzyk idz do jakiegoś średnio rozgarniętego elektronika i powiedz że to ma mieć wyjście na 10 wtyczek. Powinna biegać :) Jeśli nie ma jakiś przeciwwskazań wyjdzie Cie to z 100 zł powiedzmy :)

Z tego co widziałem najczęściej jest to wtyk jack ten mały. Można by to nawet samemu zrobić poprzez rozgałęziacze jack. Przed każdym kolejnym aparatem dajesz rozgałęźnik i lecisz dalej przewodem

Wyzwalacze yn603c są sprawdzone i tanie do tego stopnia, że pewnie kable będą droższe od nich :)

Wojmistrz napisał/a:
Wyzwalacze yn603c są sprawdzone i tanie do tego stopnia, że pewnie kable będą droższe od nich :)

No nie wiem 15 sztuk yn

http://www.fotoamigo.pl/w...non-p-1630.html

To sobie z chin sama kup bez pośredników. Jak chcesz jeszcze taniej, to poszukaj Wansenów WS-603C - podróba YN ale działa :) Za komplet 2 sztuk, z darmową przesyłką z chin wyjdzie na brytyjskim eBay £13.50.
muzyk - Pon 05 Sty, 2015

airflame napisał/a:
No nie wiem 15 sztuk yn

http://www.fotoamigo.pl/w...non-p-1630.html

Że jak? 85 zł?

:neutral:

komor - Pon 05 Sty, 2015

niron napisał/a:
dowiedz się w jaki sposób jest sterowany aparat, czy utworzenie przejścia między 2 pinami czy podanie jakiegoś napięcia( pewnie zamkniecie obwodu więc opcja 1) wtedy kup 1 węzyk idz do jakiegoś średnio rozgarniętego elektronika i powiedz że to ma mieć wyjście na 10 wtyczek.

Dokładnie. O ile pamiętam wężyk od Canonów 2-cyfrowym to tam przycisk po prostu zwiera dwa druty i tyle. Podejrzewam, że wężyki do modeli 3-cyfrowych (chyba właśnie mają zwykłe mini-jacki, co jeszcze obniża koszt) działają tak samo.

Do tego kabla jeszcze wiadro prądu potrzeba :mrgreen: Robiłem ze 2 lata temu konstrukcję na 4 lustrzanki i pilot z 2 paluszków uradził podłączone 2 puszki. Pewnie te zwykłe bez timera lepiej sobie poradzą.
niron - Pon 05 Sty, 2015

jeśli polega to tylko na zrobieniu przejścia to nie powinno wymagać żadnego zasilania. to jakby dotknięcie do siebie 2 odizolowanych żył przewodu :)

Czy do tych najzwyklejszych kablowych wężyków wkłada się baterie ?

komor - Pon 05 Sty, 2015

niron napisał/a:
Czy do tych najzwyklejszych kablowych wężyków wkłada się baterie ?

Nie, zarówno tych do 2- jak i 3-cyfrowych modeli. Więc tam na pewno tylko zwiera się styki, żadnego podawania napięcia. Piszę o najzwyklejszych spustach wężykowych bez timera.

niron - Pon 05 Sty, 2015

no to powinno hulać jak szalone :)
komor - Pon 05 Sty, 2015

Coby nie gadać po próżnicy:

Wężyk od 2-cyfrowych Canonów. Jak widać 2-poziomowy przycisk spustu realizowany jest trzema blaszkami i cześć. Widoczna na drugim zdjęciu płytka PCB głównie chyba jest potrzebna do jakiejś dodatkowej funkcji kryjącej się w gniazdku mini-jack, nawet nie pamiętam do czego służy.

To dobrze że taki prosty :smile: Ja muszę otworzyć mój elektroniczny.

komor dzięki to wygląda na to że wystarczy przerobić pilota na większą ilość jacków ? :)
niron - Pon 05 Sty, 2015

Ja bym nic nie przerabiał tylko kupił kila przewodów np 1,5 metrowych, kilka trókników jack i przy każdym aparacie rozdzielał na kolejny :)
airflame - Sro 07 Sty, 2015

niron napisał/a:
Ja bym nic nie przerabiał tylko kupił kila przewodów np 1,5 metrowych, kilka trókników jack i przy każdym aparacie rozdzielał na kolejny :)

Ale wydaje mi się że nie było by to takie stabilne bał bym się że się rozłączy jakiś kabel i szukaj teraz :)

matys - Sro 07 Sty, 2015

airflame, naprawdę chcesz kupić 15 puszek po 1tyś każda = 15 000 PLN :?: I chcesz się pie*ŸŸdolić z kabelkami za 2zł zamiast kupić kilka wyzwalaczy ??
komor - Sro 07 Sty, 2015

matys, policz te 15 wyzwalaczy po, powiedzmy 100 zł – może jednak warto rozpatrzyć inne rozwiązanie. Choć docelowo moim zdaniem i tak skończy się na radiu…
Wojmistrz - Sro 07 Sty, 2015

a po co takie drogie?
komor - Sro 07 Sty, 2015

A to Polska właśnie. :)

(Są jakieś tańsze, które warto kupić, żeby się nie denerwować co chwilę?)

Wojmistrz - Sro 07 Sty, 2015

Z chin, wansen ws-603c po £13.50 za 2 sztuki. Można mieszać z pierwszą wersją YN rf-603c. Po przeliczeniu będzie po 35zł za sztukę.
airflame - Pią 09 Sty, 2015

Wojmistrz napisał/a:
Z chin, wansen ws-603c po £13.50 za 2 sztuki. Można mieszać z pierwszą wersją YN rf-603c. Po przeliczeniu będzie po 35zł za sztukę.

Ta zamówię 20 a 10 z nich będzie chińska kaplica że nie będą działać...

Wojmistrz - Pią 09 Sty, 2015

Ja kupuje z chin mnóstwo rzeczy i działają. Nie wiem jak wielkiego musiała byś mieć pecha.
111lisu - Pon 12 Sty, 2015

A co dzisiaj nie jest z Chin?
Dobry towar z Chin też jest drogi.
Cudów nie ma nigdzie.