|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - NYC w obiektywie
1zl - Sob 10 Sty, 2015 Temat postu: NYC w obiektywie Spelni sie moje marzenie i w koncu odwiedze stolice swiata.
Wycieczka 10-dniowa, tylko Nowy York.
Zalezy mi na swietnych zdjeciach architektury, street photo i dobrych portretach na tle tej wielkiej aglomeracji.
Ograniczenia mam jedynie wagowe. Zabranie ze soba lustrzanki z obiektywami odpada.
Musze miec maly, poreczny aparat z max.2 obiektywami.
Za jakim bezlusterkowcem mam sie rozgladac? Co proponujecie?
Cenowo nie chce szalec bo wyroslem juz z przekonania, ze drozszy=lepszy.
Chetnie poznam Wasze opinie.
Dzieki!
fatman - Sob 10 Sty, 2015
Weź Panasa LX-100.
A jeżeli już koniecznie musisz zmieniać obiektywy: Lumix GX-7 lub Olek E-M10
z obiektywami: Lumix 20/1.7 i tanim Lumix 45-150
Do architektury polecam Ci: Olympusa 9-18.
WojciechW - Sob 10 Sty, 2015
GX-7 EM-10 mają własne wizjery elektroniczne, ale cena ich jest ponad 2900 zł. Bez wizjera można dostać np. promocyjny zestaw E-PL5 w dualkicie za niewiele ponad 1,4 kzł, na którym też sporo w Niujorku moźna zrobić.
Stałka 20/1.7 to bardzo zacny (choć nie całkiem tani) obiektyw, dobry do street photo, lecz sama do architektury może nie wystarczyć, ale na szczęście aparaty są na ogół sprzedawane z podstawowym kitem 18-55. Najtańszym sensownym dodatkiem do kita jest Sigma 19/2.8.
Z przydatnym do architektury krótszym końcem w m 4/3 jest trudniej niż u Sony i Samsunga.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
muzyk - Sob 10 Sty, 2015
Jeśli jesteś w stanie obejść się z jedną dwoma syałkami, to:
GX7 20 1.7 + 45 1.8 - kiedyś wziąłem te dwa na wycieczkę + GF1. Dało się wiele
sfotografować, nawet to: http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=8211
Do zabawy: Samyang/Walimex etc. 7.5 f3.5 Fisheye, ale też Holga 25 f6
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=8496
http://www.stevehuffphoto...by-illya-reddy/
Gdy jednak potrzeba więcej ogniskowych, pomyśl poważnie nad LX100.
To jest nietuzinkowy aparat i chyba zakrawa na najlepszy na rynku kompakt.
dcs - Sob 10 Sty, 2015
1zl, kup w NYC
muzyk - Sob 10 Sty, 2015
dcs napisał/a: | 1zl, kup w NYC |
Jeśli taniej i zero problemów z przywozem, to tak. Upatrzyć sobie sklep i bingo.
Pytanie też, czy będzie na to czas...
lcf - Sob 10 Sty, 2015
Ja chyba też nad LX100 proponował bym się zastanowić. Niby kompakt, ale całkiem sensowna matryca, dobry AF, wbudowane szkiełko jasne i z zakresem ogniskowych nadającym się tak do architektury, jak i streeta. Poręczny, i niezły też do filmów:
https://www.youtube.com/watch?v=ICILmOm0Icw
dcs - Sob 10 Sty, 2015
Można kupić przez internet w sklepie i na dzień przylotu mieć dostawę do np. hotelu.
muzyk - Sob 10 Sty, 2015
dcs napisał/a: | Można kupić przez internet w sklepie i na dzień przyjazdu mieć dostawę do np. hotelu. |
DCS. Dobrze prawisz!
fatman - Sob 10 Sty, 2015
muzyk napisał/a: | dcs napisał/a: | Można kupić przez internet w sklepie i na dzień przyjazdu mieć dostawę do np. hotelu. |
DCS. Dobrze prawisz! |
No oczywiście, że tylko zakup w NYC wchodzi w grę.
Po co wozić drewno do lasu.
Sam tak kupuję.
Prosto z lotniska jaedziesz tu:
http://www.adorama.com/nycStore
... jak już oczywiscie na cos sie zdecydujesz.
Amerykańskie sklepy lubują sie w montowaniu przeróżnych kitów.z torbami, kartami pamiecu, statywami i innymi g.. włączńie. Więc możesz coś fajnego przy okzaji przytulić.
Arek - Sob 10 Sty, 2015
Wadą kupowania w NYC jest to, że kolega będzie się uczył sprzętu wtedy, gdy ma robić niezapomniane ujęcia. Część z nich na pewno nie wyjdzie. Nie wiem czy to jest warte ryzyka.
Ja bym wziął EM-10 + 9-18 mm + 1.8/45 lub Fuji X-M1 + Samyang 2/12 + 18-55 mm, ewentualnie Samsung NX300 + trzy maluchy: 2.4/16, 2/30 i 1.8/45.
vulkanwawa - Wto 13 Sty, 2015
Arek napisał/a: | Wadą kupowania w NYC jest to, że kolega będzie się uczył sprzętu wtedy, gdy ma robić niezapomniane ujęcia. Część z nich na pewno nie wyjdzie. Nie wiem czy to jest warte ryzyka.
Ja bym wziął EM-10 + 9-18 mm + 1.8/45 lub Fuji X-M1 + Samyang 2/12 + 18-55 mm, ewentualnie Samsung NX300 + trzy maluchy: 2.4/16, 2/30 i 1.8/45. |
Na pewno lepiej kupić przed wyjazdem.
osobiście polecam albo GX7 albo po taniości ale trochę lepszy obrazek NX300 ponieważ mają lepsze tryby wideo a na pewno się przydadzą no i nie zapomnij o dodatkowym akumulatorze.
Kupując w USA do cen w NYC trzeba doliczyć podatek 8-10% więc cena wychodzi podobna no i najważniejsze gwarancja z USA nie zawsze jest honorowana w EU.
jaad75 - Sro 14 Sty, 2015
vulkanwawa napisał/a: | Kupując w USA do cen w NYC trzeba doliczyć podatek 8-10% więc cena wychodzi podobna | 8.875%. Jeszcze nigdy żaden zakup fotograficzny nie wyszedł mi podobnie, zwłaszcza, że tax bez problemu omijasz przy sprzedaży wysyłkowej.
fatman - Sro 14 Sty, 2015
Jakby ktoś sądził, że każdy zakup w USA się opłaca a nie zauważył...
http://stooq.com/q/?s=usdpln
fatman, jak dla mnie fantastycznie, mam konto dolarowe...
vulkanwawa - Sro 14 Sty, 2015
jaad75 napisał/a: | vulkanwawa napisał/a: | Kupując w USA do cen w NYC trzeba doliczyć podatek 8-10% więc cena wychodzi podobna | 8.875%. Jeszcze nigdy żaden zakup fotograficzny nie wyszedł mi podobnie, zwłaszcza, że tax bez problemu omijasz przy sprzedaży wysyłkowej. |
Ta,szczególnie się opłaca jak wysyłasz do Polski
(my tu piszemy o opcji kupna aparatu na miejscu)
Jeśli już to zdecydowana większość sklepów z USA nawet nie oferuje wysyłki do PL.
vulkanwawa, nie, jak kupujesz w NJ, a kartę masz z NY i taki też adres doręczenia. Na przykład.
1zl - Czw 15 Sty, 2015
Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
Przeanalizowałem Wasze sugestie i faktycznie ciężko dokonać wyboru.
Jakie szkła polecacie do NX300 bo ten NX 45 mm f/1.8 jest rewelacyjny?!!!
Dodają jeszcze Lightrooma do niego?
RB - Czw 15 Sty, 2015
1zl napisał/a: | D
Jakie szkła polecacie do NX300 bo ten NX 45 mm f/1.8 jest rewelacyjny?!!!
Dodają jeszcze Lightrooma do niego? |
30/2.0
Starszy wypusk Lajtruma jest wciaż w komplecie z Samsungami.
1zl - Pią 16 Sty, 2015
W komplecie, czyli, ze jest sprzedawany w kicie z body?
A co Lightroomem?
komor - Pią 16 Sty, 2015
RB napisał/a: | Starszy wypusk Lajtruma jest wciaż w komplecie z Samsungami. |
Słowo „wypusk” mogło nieco zbić z tropu, ale reszta jest chyba jasna, 1zl. W komplecie z aparatem Samsunga dostajesz Lightrooma. Starszą wersję, pewnie 4. Pod pojęciem komplet pewnie kryje się zestaw kitowy – aparat+obiektyw.
RB - Pią 16 Sty, 2015
1zl napisał/a: | W komplecie, czyli, ze jest sprzedawany w kicie z body?
|
Obiektyw 30/2.0 kupujesz sobie gdzieś tam (AFAIK nx300 występuje u nas wyłacznie z zoomem 18-55), Lightrooma dostajesz w komplecie z zakupionym zestawem Samsunga (tzn. za tą złotówkę).
jaad75 - Pią 16 Sty, 2015
komor napisał/a: | zestaw kitowy |
Sunders - Pią 16 Sty, 2015
jaad75 napisał/a: | komor napisał/a: | zestaw kitowy | |
dcs - Pią 16 Sty, 2015
Szyk przestawny mógł se darować.
komor - Pią 16 Sty, 2015
Sorry Jaad, ale będę używał, bo jest zrozumiałe dla początkujących. Nie pierwsza to kalka i nie ostatnia, po prostu za późno już na jej zwalczanie.
komor, a "zestaw handlowy" byłoby niezrozumiałe?
komor - Pią 16 Sty, 2015
Zwis męski. Zestaw aparat+obiektyw – to już bardziej.
Sunders - Pią 16 Sty, 2015
komor napisał/a: | Zwis męski |
Pełna nazwa zwis męski ozdobny
komor, na pewno bardziej, niż zestaw kitowy, czy kit zestawowy...
muzyk - Pią 16 Sty, 2015
Kit zestawowy brzmi bardziej realistycznie
WojciechW - Pią 16 Sty, 2015
Hmm.
A tak naprawdę, w trosce o poprawność ojczystego języka, słowa kit należało by używać do określenia różnorodnych, bardzo gęstych mas plastycznych, twardniejących po pewnym czasie od użycia, stosowanych objętościowo w następujących celach:
-wypełnianie przestrzeni o jednocześnie dość dużej szerokości, jak i głębokości, takich jak: duże szpary, szczeliny i otwory
-uszczelnianie nieruchomych połączeń o dużym luzie lub niedokładnie przylegających
-łączenie elementów za pomocą dużych spoin.
Należało by również posługiwać się słowem zestaw, nie dodając do niego przymiotnika "kitowy". Oczywiście może być "zestaw kitów", czyli zestaw różnych gęstych mas plastycznych wg przytoczonej wcześniej definicji. Może być również użyte wyrażenie "zestaw do kitu", którym możemy określić niektóre oferowane w handlu zestawy składające się z korpusu lustrzanki (ew. bezlusterkowca) i obiektywu.
Serdecznie pozdrawiam, zachęcając do dbałości o język ojczysty,
WojciechW
muzyk - Sob 17 Sty, 2015
WojciechW napisał/a: | zachęcając do dbałości o język ojczysty, |
czyż słowo "kit" nie występuje w polskim języku?
Kit pszczeli...
Kit jest synonimem wciskania dziadostwa.
WojciechW - Nie 18 Sty, 2015
muzyk napisał/a: | WojciechW napisał/a: | zachęcając do dbałości o język ojczysty, |
czyż słowo "kit" nie występuje w polskim języku?
Kit pszczeli...
Kit jest synonimem wciskania dziadostwa. |
Przecież dokładnie to napisałem.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
|
|