forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Pomiar 40D Canon

Elian - Nie 06 Kwi, 2008
Temat postu: Pomiar 40D Canon
Wykonując zdjęcia na wszystkich czterech możliwych pomiarach Canon w ogóle ma lekką tendencję do prześwietlania ?
007areka - Nie 06 Kwi, 2008

...i co..???? ze Twoj zle mierzy, czy wszystkie....czy jak.....

...moja 40d mierzy ok, a nawet w wiekszosci jej dodaje troszke na plus...ale jest i tak barzdzo ok w porownaniu do wczesniejszych modeli...

[ Dodano: Nie 06 Kwi, 2008 ]
...ojej, a co to sie podzialo z miniatura :?:

[ Dodano: Nie 06 Kwi, 2008 ]
...ale po otwarciu jest ok...zrobilem dzis na mistrzostwach okolo 400 foto na hali i na co jak na co ale na pomiar narzekac nie moge, zreszta na nic nie narzekam...no moze zeby f2.8 bylo :smile: na tele...to bym na iso1600 nie musial jechac...

igorax - Nie 06 Kwi, 2008

Elian napisał/a:
Wykonując zdjęcia na wszystkich czterech możliwych pomiarach Canon w ogóle ma lekką tendencję do prześwietlania ?

mierzy dobrze tylko trzeba być ostrożnym bo ma bardzo precyzyjny pomiar, nawet na tzw pomiarze matrycowym trzeba rozsądnie wybierać miejsce pomiaru natężenia i jaskrawości światła, wiele też zależy od tego jakie jest samo światło , jeżeli jest mocno kontrastowe z przewagą jasnych partii to wiadomo lepiej robić na -1/3 / -1.

najlepiej gdybyś wrzucił jakieś przykładowe zdjęcie, które uważasz za źle zmierzone przez 40tke.

Inna sprawa, jest bardzo prawdopodobne [przy monitorze LCD], że możesz mieć ustawiony wysoki kontrast i/lub jasność w monitorze, co powoduje, że masz wrażenie że zdjęcia są prześwietlone.

dobre zdjęcie >007areka :wink:

....mysle ze kolega Elian nie sugeruje sie wyswietlaczem w body... :?: najlepiej pokaz co sie dzieje w wiekszosci z obrazem....

...dzisiaj to akurat nie chcialo mi sie zabardzo uwazac, a poaza tym nie bylo czasu na jakies wydziwianie z pomiarem, poszedlem po bandzie i pozwolilem sie wykazac korpusowi .....i jestem zadowolony, foty jak wyzej wszystkie rowne...

igorax - Nie 06 Kwi, 2008

Cytat:
....mysle ze kolega Elian nie sugeruje sie wyswietlaczem w body... :?:

mialem na mysli monitor komputera. ;-)

Elian - Nie 06 Kwi, 2008

Mam włączony alarm prześwitlenia no i zapewne wiecie jak to wkurza jak mi miga na czarno! :evil: Przy okazji mam jedno pytanko..Proszę powiedzcie mi jak ustalacie punkt nastawy ostrosci. Pozwalaćie na swawolę mu, czy bawicie się pokrętłami?

...ze o co chodzi bo nie rozumiem...a alarmem sie az tak bardzo nie przejmuj......moze lepiej na histogram sobie ustaw i popatrz :smile: ...
igorax - Pon 07 Kwi, 2008

Elian napisał/a:
Mam włączony alarm prześwitlenia no i zapewne wiecie jak to wkurza jak mi miga na czarno! :evil: Przy okazji mam jedno pytanko..Proszę powiedzcie mi jak ustalacie punkt nastawy ostrosci. Pozwalaćie na swawolę mu, czy bawicie się pokrętłami?

....jeżeli tak bardzo Cię to męczy możesz spróbować parę testów wykonać z pomiarem światła, spróbuj przy następnej okazji wykonywać pomiar w jaśniejszych partiach kadru, a potem stopniowo do ciemniejszych efekt będzie widoczny, dzięki temu w przyszłości łatwiej będzie o szybką decyzję w akcji.
można by też było zrobić parę zdjęć szarej tablicy (paski szarości od bieli do czerni) sprawdzić czy przypadkiem coś dziwnego się nie dzieje na zdjęciach.
ustawić neutralną kolorystycznie i oświetleniowo martwą naturę i zrobić kilka zdjęć, ponownie przyjrzeć się czy są jakieś anomalie.
co do punktów nastawy ostrości - rozumiem że chodzi o pkt. AF ;-) , w wiekszości przypadków korzystam ze środkowego punktu, przy krajobrazach ostrzę ręcznie , albo czasami pozwalam próbnie wyostrzyć automatyce; no i przy portretach nie studyjnych zdarza mi się korzystać z krańcowych (w poziomie) punktów AF. w sumie to jak się tym posługujesz zależy od profilu fotografa, więc można się spodziewać różnych opinii i zdań.
korzystaj też jak przedmówca zasugerował częściej z histogramu niż z alarmu prześwietlenia.

slimaczysko - Pon 07 Kwi, 2008

007areka : fajne iso 1600 :( u mnie to troche gorzej wyglada :( ale moze kiedys k20d :]

a tak woQle to pozdrawiam bo widze ze z Rzeszowa jestes ;)

pdf100 - Pon 07 Kwi, 2008

slimaczysko napisał/a:
fajne iso 1600 u mnie to troche gorzej wyglada

no,
taki K10D z CMOS-em i 10mpix...
wydaje mi się że nawet 40D miałby ciekawego konkurenta..
:roll:

[ Dodano: Pon 07 Kwi, 2008 ]
o ile ktoś nie chciał "walić" 6 klatek na sekunde...

007areka - Pon 07 Kwi, 2008

...yhy yhy....dyskutujemy tu o pomiarze 40d, ktos mial jeszcze jakie sproblemy z naswietlaniem w 40d.....czy tylko koledze Elianowi sie cos wydawalo.....bo jakos tych problemow nie przedsatawil dobitniej.....
Elian - Pon 07 Kwi, 2008

No jest to huśtawkowy pomiar. Celuję na ciemny punkt danego obiektu to jaśniejsza strona jest spalona i odwrotnie na jasniejszą stronę to jaśniejsza jest zmierzona dobrze a ciemniejsza ciemna. Wszystko to logiczne ale miałem takie coś jak D40 Nikon i takich cudów nie było.
igorax - Pon 07 Kwi, 2008

inny system pomiaru, cóż więcej zrobić; wracaj do Nikona ;-) ;
ale tak szczerze, wrzuć jakieś zdjęcie bo może faktycznie coś jest nie tak.
mi też się zdarza że dziwnie mi zmierzy światło, ale nie uważam żeby coś było nie tak z tym pomiarem..
areka co Ty o tym myślisz:?

007areka - Wto 08 Kwi, 2008

...a jaki macie jeden z drugim pomiar ustawiony :?: hmmm :smile: ....coz nikon zawszelepiej mierzyl swiatlo...i... jpg.....i rawy.....i wogole.... taki lepszy jest....pstryk i juz samo cudne zdjecie gotowe...........
mavierk - Wto 08 Kwi, 2008

i w między czasie jeszcze kawe robi!

a prawda jest taka, że trzeba umieć korzystać z pomiaru światła, a nie na nim polegać :P

igorax - Wto 08 Kwi, 2008

007areka napisał/a:
...a jaki macie jeden z drugim pomiar ustawiony :?: hmmm :smile: ....coz nikon zawszelepiej mierzyl swiatlo...i... jpg.....i rawy.....i wogole.... taki lepszy jest....pstryk i juz samo cudne zdjecie gotowe...........

ba, Nikon wiadomo ;-)
;-) ja mam dobrze ustawione - matrycowy normalnie, a tak to M.

komor - Wto 08 Kwi, 2008

007areka napisał/a:
coz nikon zawsze lepiej mierzyl swiatlo...i... jpg.....i rawy.....i wogole.... taki lepszy jest....pstryk i juz samo cudne zdjecie gotowe...........

Czyli w sam raz na idioten-kamera dla amatora się nadaje, tak? ;)

...uchowaj Panie, gdziez bym cos takiego insynuowal lub napisal :mrgreen: ...twe.. twe.. na psa urok... :lol: :lol: :lol: a swoja droga ciekawe jak by takiego nikosia na wesele samego, bez fotografa wyslac......pewnie by sobie tez poradzil :?: .....chociaz nie, nie, narazie inzynierowie nad tym pracuja....

ciiiii.... Sony pewno już to wymyśliło...
MC - Wto 08 Kwi, 2008

igorax napisał/a:

Oj, ta zlosliwosc Kolegow :roll:

carlo - Wto 08 Kwi, 2008

A mi ciągle niedoświetla na zdjęciach z wbudowaną lampą. Powiedzcie mi jak ustawić ten cholerny pomiar światła, bo w R1 w ogóle nie musiałem o takim czymś myśleć :twisted:

Oto przykład zrobiony przed chwilą
http://carlo.e-ftp.pl/01.jpg

Moim zdaniem powinno od razu wyglądać tak
http://carlo.e-ftp.pl/02.jpg

MC - Wto 08 Kwi, 2008

Carlo, moze to moj wyswietlacz w laptopie, ale wg. mnie to drugie zdjecie jest zbyt jasne. Pierwsze wydaje sie ok.
carlo - Wto 08 Kwi, 2008

Wyświetlacze w laptopach mają to do siebie, że z reguły są za jasne :) Czekam na dalsze opinie.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol: :lol: :lol: ja sie powstrzymam :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol: :lol: wybaczcie
goltar - Wto 08 Kwi, 2008

Moim zdaniem aparat dobrał światło prawidłowo, dla niego najaśniejszym obiektem było odbicie światła w szklance i to potraktował jako "biel". Do tego pomiar światła był centralnie ważony, a w centrum jest sporo czerni (ubranie). Zakres tonalny zdjęcia jest więc duży i aparat oddał go w całości. Zastosowanie pomiaru matrycowego też powinno dać lepszy efekt.
Zdjęcie drugi jest w miarę poprawnie skorygowane, troche przepalone są jednak fragmenty bluzki. Ja bym dobrał światło pomiędzy pierwszym (troche za ciemne, a drugim- troche za jasne) ;)
A co do wyświetlacza w laptopach :wink: - od tego jest histogram... ja nie ufam temu co widze :)

goltar napisał/a:
Moim zdaniem aparat dobrał światło prawidłowo, dla niego najaśniejszym obiektem było odbicie światła w szklance i to potraktował jako "biel". Do tego pomiar światła był centralnie ważony, a w centrum jest sporo czerni (ubranie). Zakres tonalny zdjęcia jest więc duży i aparat oddał go w całości. Zastosowanie pomiaru matrycowego też powinno dać lepszy efekt.
Zdjęcie drugi jest w miarę poprawnie skorygowane, troche przepalone są jednak fragmenty bluzki. Ja bym dobrał światło pomiędzy pierwszym (troche za ciemne, a drugim- troche za jasne) ;)
A co do wyświetlacza w laptopach :wink: - od tego jest histogram... ja nie ufam temu co widze :)
\
...o i fachowe wylozenie teorii naswietlania, brawo..... i jescze jedna prawda odnosnie histo w 90 % jest sie dobrze go trzymac.

carlo - Wto 08 Kwi, 2008

areka może byłbyś bardziej wylewny w swoich prześmiewkach?
goltar dzięki za odp. a co powiecie na to?
http://carlo.e-ftp.pl/03.jpg

komor - Wto 08 Kwi, 2008

007areka, jeśli chciałeś się powstrzymać, przyjacielu, to Ci się nie udało. Grabisz sobie. Ad meritum, to ciemniejsze zdjęcie być może jest nieco za ciemne, ale to jasne jest moim zdaniem zdecydowanie za jasne. To oczywiście także kwestia kalibracji i ustalenia jakiegoś wzorca, normy, czego tutaj nie robimy. Ja zdjęcia obejrzałem na dwóch monitorach, ustawionych nieco inaczej, choć obydwa dość zimne (jeśli chodzi o temperaturę barwową) ale jasne.

Carlo, może po prostu kwestia Twojego przyzwyczajenia do poprzedniego aparatu. Nie da się ukryć, że aparaty konsumenckie przeważnie nieco rozjaśniają, nasycają barwy, itd. Napisz czy zdjęcia robisz w RAW czy JPG, a jeśli to ostatnie, to na jakich ustawieniach Picture Style?

carlo - Wto 08 Kwi, 2008

Robię w jpg, raw dopiero zaczynam testować. Ale te wszystkie fotki to jpg. Ustawienia picture style stanard i nic w nich nie było zmieniane. Faktycznie fotki są "zimne" i na dodatek jak na mój gust często za ciemne. Popatrze jutro na innych monitorach.
slimaczysko - Wto 08 Kwi, 2008

ja sprawdzalem na dwoch... w lapku i LG flatron 700B i na obydwy drugie moim zdaniem za jasne... pierwsze blizsze jest poprawnosci... to tyle jesli chozi o moje monitory :D :D:D:D

komor napisał/a:
007areka, jeśli chciałeś się powstrzymać, przyjacielu, to Ci się nie udało. Grabisz sobie.

...bijcie się ;-)

[ Dodano: Wto 08 Kwi, 2008 ]
MC napisał/a:
igorax napisał/a:

Oj, ta zlosliwosc Kolegow :roll:

nie złośliwość to był żarcik i wiedziałem, że zaraz wzbudzi kontrowersje ;-)

(na złośliwości to pan od kalesonów)

carlo - Wto 08 Kwi, 2008

Na moim serwerku wisi pare fotek z R1. To są moim zdaniem dobrze naświetlone i oddane kolorystycznie fotki.
http://carlo.e-ftp.pl/1.jpg
http://carlo.e-ftp.pl/2.jpg
http://carlo.e-ftp.pl/3.JPG
Co zrobić aby 40d takie robił ? :smile:

komor - Wto 08 Kwi, 2008

Przestawić w Picture Style kolory na nasycone, korektę ekspozycji ustawić na +⅓ lub +½ EV. Trzeba było sobie nie kupować lustra :D

[ Dodano: Wto 08 Kwi, 2008 ]
A tak przy okazji, to ładne te zdjęcia z R1, fajny musi być chyba aparat, ale to pierwsze jest chyba jednak przejaśnione - te jasne fragmenty rośliny wydają się być przepalone, a w każdym razie razi mnie kontrast (tak, wiem że brzegi tej rośliny mają rzeczywiście kolor biały). To oczywiście moja subiektywna, amatorska opinia.

MM - Wto 08 Kwi, 2008

Jeżeli chodzi o pomiar światła to dla mnie najlepszym systemem jest tutaj od zawsze Nikon. Canon 40D ma mocno ulepszony pomiar światła w stosunku do poprzedników. Nie mam pojęcia na czym to polega, ale robiąc mnóstwo zdjęć na 20 czy 30D a potem w tych samym miejscach na 40D ten ostatni sprytnie unikał świetlych "pułapek". Powitałem to z zadowoleniem, ale to jeszcze nie jest poziom jakiego oczekuję od tej firmy.
Zaawansowanym amatorom w sytuacjach, kiedy mają odrobinkę czasu na zrobienie zdjęcia, polecam zdecydowanie pomiar punktowy. Wymaga to wprawy i wiedzy, ale warto się tego nauczyć.

carlo - Sro 09 Kwi, 2008

komor dzięki za odpowiedzi. Co do R1 to robi świetne zdjęcia, nie widziałem aparatu o takim stosunku jakości do ceny, ale zmeniłem przede wszystkim ze względu na af i brak jakiejś normalnej systemowej lampy. Pozdrawiam i dobranoc :)
slimaczysko - Sro 09 Kwi, 2008

carlo: ale to nie sa "surowe" fotki... cos byo robione w Photoshop... aby takie fotki robil 40D nalezy przerobic je w photoshop ;) a tak woQle to posluchaj MM... pomiar punktowy jest najlepszy... ja uzywam go najczesciej i jak masz pewne doswiadczenie ( nie trzeba go az tak wiele i troche wyobrazni ) i masz dobrze naswietlone foty w wiekszosci sytuacji...
mavierk - Sro 09 Kwi, 2008

007areka napisał/a:
...o i fachowe wylozenie teorii naswietlania, brawo..... i jescze jedna prawda odnosnie histo w 90 % jest sie dobrze go trzymac.
słusznie, nie ma co się czepiać, nie wiem, może jestem zbyt pod wpływem alko, ale ja ironi, tylko 100% uznania dla teorii :) :)

chłopaki, więcej wiary w siebie i innych. To niech nie bedzie ma tak, że nie wierzymy :)

007areka - Sro 09 Kwi, 2008

komor napisał/a:
007areka, jeśli chciałeś się powstrzymać, przyjacielu, to Ci się nie udało. Grabisz sobie.

...o czyzbym ci przyjacielu na odcisk jakis nadepnal...tos mnie wystraszyl...

[ Dodano: Sro 09 Kwi, 2008 ]
MM napisał/a:

Zaawansowanym amatorom w sytuacjach, kiedy mają odrobinkę czasu na zrobienie zdjęcia, polecam zdecydowanie pomiar punktowy. Wymaga to wprawy i wiedzy, ale warto się tego nauczyć.

...tak, ale to trudne i czasem przynosi niechciane efekty...wiec trzeba uwazac...

komor - Sro 09 Kwi, 2008

007areka napisał/a:
...o czyzbym ci przyjacielu na odcisk jakis nadepnal...tos mnie wystraszyl...

Słuchaj, ja nikogo nie straszę, ja jestem bardzo pokojowo nastawiony do innych ludzi. Cenię sobie Twoje uwagi, ale tylko te merytoryczne, a nie osobiste :) Po prostu szkoda takich postów jak te, do którego się ustosunkowywałem. Nic nie wnoszą po prostu. A odcisków nie mam, bo staram się wygodne turystyczne buty zawsze nosić :) Peace?

vdr - Sro 09 Kwi, 2008

MM napisał/a:
Jeżeli chodzi o pomiar światła to dla mnie najlepszym systemem jest tutaj od zawsze Nikon.

to chyba zależy od modelu?
pozwolę sobie zacytować fragment "optycznego" testu D80:
Cytat:
D80 trochę rozczarował pod względem automatyki przy pomiarze głównie matrycowym, choć czasami i centralnym ważonym. Zdjęcia przy dużej ilości światła (lub dużym gradiencie) wykonywane w trybach półautomatycznych P, A lub S, bardzo często były silnie prześwietlone. Zdecydowanie lepsze rezultaty osiąga się jeśli wykonujemy zdjęcia w trybie manualnym M ustawiając parametry odpowiednie do wskazań światłomierza. Wtedy błąd dobrego ustawienia parametrów jest na poziomie 1/3 EV. Przy pomiarze punktowym efekt zależy głównie od umiejętności fotografującego. Z pewnością jednak wraz z czasem użytkowania, można nauczyć się korygować ekspozycję odpowiednio do warunków. Prezentowane poniżej dwa zdjęcia wykonane zostały przy włączonym pomiarze centralnym ważonym: pierwsze w trybie preselekcji przysłony A (f/5.6, 1/80 sek), a drugie w trybie M (f/5.6, 1/125 sek). Widać, że dobór czasu w pierwszym przypadku okazał się nieco błędny i zdjęcie zostało przepalone.

carlo - Sro 09 Kwi, 2008

slimaczysko napisał/a:
carlo: ale to nie sa "surowe" fotki... cos byo robione w Photoshop... aby takie fotki robil 40D nalezy przerobic je w photoshop ;)

Na fotce z samochodem bardzo delikatnie wyostrzony jest przód samochodu, to samo z listkami na drugiej fotce (na aparacie ostrość miałem na 0 i w razie potrzeby wysotrzałem sobie na kompie), z kolei u krawczyka usunąłem blik ze zdjęcia. Reszta jak aparat wypluł :smile: Na fotkach z 40d trzeba niestety więcej ingerencji programów graficznych. Ale w piątek będę miał lampę EX 580 II zobaczymy, jak na niej będzie pracował :smile:

...z lampami nikon tez lepiej sobie radzi.
carlo - Sro 09 Kwi, 2008

No i co z tego? To temat o CANONIE

carlo napisał/a:
No i co z tego? To temat o CANONIE

...yhy... i tez jak sie on (czyli canon ) ma do konkurencji...nigdy nie zaszkodzi zdrowe porownanie...

sławek_38 - Sro 09 Kwi, 2008

ale z tym rzekomym niedoświetlaniem z lampa to fakt. przesiadając się z głupola canona na lustro i robiąc pierwsze fotki w domu zauważyłem że są ciemniejsze ?{ja amator zauważył}. moja pierwsza reakcja - o kurde to tu lampe trzeba jeszcze kupić! zaraz wziąłem głupola - pstryk i jasniej panowie. Ale wtedy jeszcze nie wiedziałem, że lampę też można podbić! Ale czy to od szkła też trochę nie zależy?

A może to głupole prześwietlają za bardzo? A nam się wydaje że to lusto na nic ma lampe?:

igorax - Sro 09 Kwi, 2008

...carlo, dzisiaj zrobiłem parę zdjęć 40tką, nie zauważyłem, żeby coś było nie tak, lampa działa dobrze, a może masz kompensacje lampy ustawioną na minus i Ci nie doświetla?
...z drugiej strony piszesz o tym, że zdjęcia z R1 wymagają mniej obróbki niż z 40D; być może dla większości tak jest - ale szczerze nie ma co porównywać moim zdaniem zdjęć R1 do jakiegokolwiek lustra (a R1 miałem okazję próbować przy bardzo wymagających zdjęciach jaki i porównać je z lustrzanką) - wolę lekko zdjęcie podkręcić w komputerze niż mieć tak straszne przeostrzenia (zdjęcie z liściami) ... podobną sytuację mam jak oglądam zdjęcia z s3is albo c4040.

sławek_38 napisał/a:
A może to głupole prześwietlają za bardzo? A nam się wydaje że to lusto na nic ma lampe?:

faktycznie tak jest - to kwestia że aparaty tej klasy mają fabrycznie podbite ustawienia, zdjęcia z lampą są rozjaśnione, foty wyostrzane itd; fakt tego, że zdjęcia z lustra z lampą - sa poprawniejsze niż z "małpek"

carlo - Sro 09 Kwi, 2008

Ale zdjęcie z listkami było jednak trochę wyostrzone do druku A4. Tak wygląda przykładowe zdjęcie jpg prosto z aparatu r1 http://carlo.e-ftp.pl/DSC01009.JPG Czy wygląda na nadmiernie wyostrzone? Nie sądzę. Nie wiem w jakich sytuacjach testowałeś R1, ale moim zdaniem on zawodzi tam gdzie potrzeba szybkiego af (choć jak widać no moim samplu da się coś zrobić i na koncercie), ale nie zawodzi jakością zdjęć.
Elian - Czw 10 Kwi, 2008

Po tej 580 EX II tak bym wiele nie oczekiwał .Są sytuacje gdzie trzeba wysyłać ręcznie błysk testowy aby dobrze zmierzył przy zróżnicowanym kontrastowym obrazie i do tego trochę słońca to po prostu palnie Ci na rympał i spali ci zdjęcie jak się patrzy. Trochę mnie to martwi ze musze główkować przewidywać co mnie czeka po pstryknięciu zwłaszcza że w głowie mi robienie zdjęć a nie przechytrzanie się z aparatem.
MC - Czw 10 Kwi, 2008

A moze by tak korekte ekspozycji na +1/3 lub +2/3 EV wprowadzic?
igorax - Czw 10 Kwi, 2008

carlo napisał/a:
Ale zdjęcie z listkami było jednak trochę wyostrzone do druku A4. Tak wygląda przykładowe zdjęcie jpg prosto z aparatu r1 http://carlo.e-ftp.pl/DSC01009.JPG Czy wygląda na nadmiernie wyostrzone? Nie sądzę. Nie wiem w jakich sytuacjach testowałeś R1, ale moim zdaniem on zawodzi tam gdzie potrzeba szybkiego af (choć jak widać no moim samplu da się coś zrobić i na koncercie), ale nie zawodzi jakością zdjęć.

No chyba, że było ostrzone dodatkowo, ale i tak zdjęcia w rzeczywistości nie są tak ostre i nasycone kolorami - to efekt procesora graficznego w aparacie ;-)
Zdjęcie na pierwszy rzut oka nie wygląda na nadmiernie wyostrzone, ale trochę się przyjrzeć i zobacz co się dzieje na białym samochodzie - czarne listwy aż się świecą, mają białą jasną poświatę, nie wspomnie już o drzewach na niebieskim tle.
A ta czerwień łodzi... znajomy mówił że R1 lubi ten kolor ;-)
R1 ma dobry kolega, dużo jej nie testowałem, no i faktycznie w złych warunkach nie robiłem zdjęć więc trudno mi ocenić realnie prace AF

carlo - Czw 10 Kwi, 2008

Jeżeli chodzi o kolory to miałem ustawione na standard czy coś takiego. Jest jeszcze tryb adobe rgb i on daje bardziej neutralne kolory. Co do ostrości, wydaje mi się, że jednak trochę przesadzasz, ale są różne preferencje :)
komor - Czw 10 Kwi, 2008

igorax napisał/a:
A ta czerwień łodzi... znajomy mówił że R1 lubi ten kolor ;-)

Mój kompakt Sony też lubił czerwony, sprzedawca zresztą zniechęcając mnie do jego kupna mówił, że wszystkie Sony lubią czerwony. Nie mówił o lustrzankach, bo ich wtedy jeszcze nie było. Trochę w tym prawdy było z tą czerwienią, ale od czego Photoshop... :)

carlo - Czw 10 Kwi, 2008

Moje problemy z naświetlaniem oraz słabymi kolorami przy użyciu błysku w 40d zostały zakończone wraz z kupnem lampy EX 580 II. Efekty są fantastyczne, teraz już chyba tego wbudowanego badziewia w ogóle nie będę uruchamiał. Na dodatek niczego nie ustawiałem, podłączyłem lampę i fotki po prostu wychodzą :smile: No i wspomaganie af też świetne.
http://carlo.e-ftp.pl/LAMPA.jpg

igorax - Czw 10 Kwi, 2008

carlo napisał/a:
Jeżeli chodzi o kolory to miałem ustawione na standard czy coś takiego. Jest jeszcze tryb adobe rgb i on daje bardziej neutralne kolory. Co do ostrości, wydaje mi się, że jednak trochę przesadzasz, ale są różne preferencje :)

nie, nie chciałem przesadzać ;-) , ja swoje foto też wyostrzam do większości formatów; jedyne o co mi chodziło to fakt, że lustrzanki dają o wiele większą "swobodę" (jeżeli tak to można nazwać) a zdjęcia charakteryzują się wyższą dynamiką; a związane jak bardzo przetworzone obrazy wyrzuca z siebie; będę bronił tego stanowiska bo przez długi czas używałem zaawansowanego kompaktu i porównując jest to dość znacząca różnica... żeby nie było nie chodzi mi tylko o aparaty sony, bo wszystkie kompakty tak mają.
...

a i właśnie dzisiaj zrobiłem parę fotek R1, no i odnośnie tego o czym wspomniałeś o AF; tak odczułem dość znaczącą różnicę w stosunku do 40D, jest dużo dłużej, a pomyśleć że jeszcze niedawno R1 był uważany za jeden z szybszych aparatów tej klasy cenowej.