forum.optyczne.pl

Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Obiektywy 43 w aparacie m43

bronku - Pon 21 Lis, 2016
Temat postu: Obiektywy 43 w aparacie m43
Witam
Przygodę na forum rozpocząłem od wybory bezlusterkowca, wybór wtedy padł na Olympusa OM-D E-M10 II.
Teraz przyszedł czas na obiektywy.
Jak wiadomo obiektywy m43 (te względnie jasne) są koszmarnie drogie. Pomyślałem więc o obiektywach systemu 43. Tam są fajne jasne obiektywy, które można kupić w bardziej przystępnej cenie. Jednak chciałbym zapytać czy taki zestaw się sprawdza. A jeżeli tak to który obiektyw wybrać? Mam tu na myśli takie jak:
12-60 f2.8-4 (lepszy zakres ale droższy)
14-54 f2.8-3.5
14-54 f2.8-3.5 mkII
Zdaję sobie sprawę, że obiektywy są większe i cięższe, ale gdy aparat wykorzystuję bardziej stacjonarnie (nie na wakacyjny wyjazd rowerowy) to masa i wielkość odgrywa mniejszą rolę niż jakość zdjęć.
Będę wdzięczny za opinie, zwłaszcza osób które korzystają z takiego rozwiązania.
P.S.
Jaki adapter warto kupić (mmf-1 -2 -3 czy chińczyk)?

avalon - Wto 22 Lis, 2016

Obiektywy ze starego 4/3 nie tylko są większe i cięższe. Przede wszystkim AF będzie wolniejszy, są po prostu niekompatybilne a raczej nie dogadują się tak dobrze ze sobą (4/3 AF fazowy kontra m4/3 AF z detekcją kontrastu) O ile w krajobrazie ujdzie ten mankament w tłoku, to przy potrzebie sfotografowania czegoś na szybko lub szybszego, np. idącego człowieka, fotografowanie robi się niewygodne.
Osobiście wolałem oryginalny MMF-3 choć ponoć zamienniki też są ok.
Moją E-M5mk2 w 90% używam z mZD 12-60 zajebisty obiektyw, choć mógłby być czasem o 10mm dłuższy ;) , dlatego nie pozbyłem się ZD 14-54 z dużego 4/3. A bardzo często korzystam z ZD 9-18 ze starego systemu i nawet się nie przymierzam do mZD 9-18. Już szybciej sięgnałbym po mZD 7-14 lub Fisha. E-M5mk2 spinałem również przez MMF3 z ZD 50-200SWD i tu też dało się zrobić zdjęcia, nawet na koncercie :P ...ale bardziej wygodnie byłoby z czymś tele mZD.
Gdybym miał wybierać jednak coś ze szkieł starego 4/3, wziąłbym raczej ZD 12-60 (zakres bardzo uniwersalny), choć to kobyła jest ;) Choć od początku miałem 14-54, złego słowa nie da się powiedzieć na ten obiektyw. Po dokupieniu ZD9-18 ten 12-60 mnie już nie kusił, bo zakres ogniskowych miałem pokryty.
W krótkim podsumowaniu można by to ująć tak. Jeśli Twoim priorytetem są krajobrazy, architektura, rzeczy nieożywione tudzież inna fotografia niepospieszna, taki ZD14-54 i inne z dużego 4/3 jak najbardziej się sprawdzą. W pozostałych przypadkach trzeba pomyśleć o szkłach mZD.

bronku - Wto 22 Lis, 2016

Dzięki za odpowiedź.
Trochę mnie zbiłeś z tropu bo jednak większość moich zdjęć to portrety, a przynajmniej ludzie są n nich obecni. Do krajobrazów nie potrzebny mi jaśniejszy obiektyw a o światło głownie chodzi.
Teraz mam kitowego pancake'a 14-42 i też jest kiepsko z ostrzeniem w przypadku "ruchomych celów". A najbardziej mi przeszkadza elektryczny zoom, choć obiektyw jest na prawdę mały i lekki. Ciekawe czy na obiektywie 43 byłoby faktycznie gorzej z AF.
Poza tym cena obiektywów m43 to jakaś pomyłka. Taki 12-40 kosztuje ponad 4000.
No cóż, muszę chyba jeszcze o tym pomyśleć i dobrze to przekalkulować. Obawiam się jednak że na jasny obiektyw m43 mnie nie stać (cena nie jest warta efektu).
A może trzeba spróbować ze stałką.

bronku napisał/a:
Dzięki za odpowiedź.
Trochę mnie zbiłeś z tropu bo jednak większość moich zdjęć to portrety, a przynajmniej ludzie są n nich obecni..... Ciekawe czy na obiektywie 43 byłoby faktycznie gorzej z AF.

Niestety, na pewno nie będzie lepiej. Rzadko doradzam a jeśli już to robię, opieram się na własnym doświadczeniu. Nie lubię pustych spekulacji i teorii nie popartych praktyką.
Napisałeś "ludzie są obecni", jeśli masz na myśli kontrolowane, ustawiane portrety, kogoś kto wykaże się chwilą cierpliwości to ok. Jeśli zamierzasz łowić ludzi w ruchu, stare obiektywy nie sprawdza się.

bronku napisał/a:
Poza tym cena obiektywów m43 to jakaś pomyłka. Taki 12-40 kosztuje ponad 4000.

Wysokie ceny jasnych standardów, to nie tylko domena m4/3. W każdym systemie takie konstrukcje drogie, droższe i b.drogie. W sumie 4.000 to nie jest jeszcze wygórowana cena.
Sony FE 24-70 mm f/2.8 do ichniejszych bezluster 9.799, Nikkor AF-S 24-70mm f/2,8G ED - 7.700, a po uwzględnieniu nowej wersji z VR jedyne 9.800 :D
To mnie skutecznie ostudziło od podążenia w stronę FF. Jak zaczniesz analizowac ceny w takim kontekście, cena 4.000 nie jest jakaś wysróbowana. Po prostu to drogie hobyy :)

bronku napisał/a:
A może trzeba spróbować ze stałką.

I to jest całkiem słuszna koncepcja :) Powiem Ci, że zanim kupiłem samego E-M5mk2 z m.ZD12-40, zanabyłem używanego m.ZD 25, f1,8. Super szkiełko, za relatywnie małe pieniądze. Polecam
Poszperaj na forum olympusclub, czasem ktoś sprzedaje jakieś szkiełko i można wyrwać taniej.

bronku - Wto 22 Lis, 2016

No ale takie Fuji ma wyraźnie tańsze obiektywy, tudzież w podobnej cenie, ale jaśniejsze.
Ale to już drugi głos przeciw (oprócz jakiegoś komentarza pod filmikiem na YT). W takim razie chyba na serio muszę pomyśleć o Panasoniku 20 lub 25mm (może sigma) do szybkich fotek z małego dystansu, w kiepskim świetle i w pomieszczeniach, a na resztę sytuacji Panas 14-140.
edit:
fajnie byłoby mieć jednak jakiegoś zooma. Patrzyłem 12-35(Panas) i 12-40(Olek), ale nawet używki są dość drogie jak na moje amatorskie zastosowania. Nie wiem czy będę w stanie przyzwyczaić się do braku zooma w obiektywie, ale jeżeli da mi to możliwość robienia lepszych fotek w słabym świetle i być może sprawniejszy AF to może jakoś to będzie.

bronku napisał/a:
No ale takie Fuji ma wyraźnie tańsze obiektywy, tudzież w podobnej cenie, ale jaśniejsze...

Jak dają cashback, to jest taniej, jak nie dają jest podobnie drogo :)
Tu możesz poczytać moje dylematy, zanim olympus skusił mnie ponownie: http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#500508
A rozważałem i kalkulowałem wszystkie opcje Nikon FF, Fuji XT, Sony A7.... wszędzie to na czym mi zależało, było drogie :)

PDamian - Wto 22 Lis, 2016

No tak.
Za 2000zł +/-100 masz korpus dobrej lustrzanki
za 1500 Sigmę 17-50/2.8
za 900 standardowe 35/1.8
Wszystko nowe.

PDamian napisał/a:
No tak.
Za 2000zł +/-100 masz korpus dobrej lustrzanki
za 1500 Sigmę 17-50/2.8
za 900 standardowe 35/1.8
...

I to oczywiście wszystko zapnę pod puszkę Sigmy ;P
Chyba nie załapałeś, że podałem 1:1, czyli Nikon + Nikon, Fuji+Fuji, Sony+Sony.

PDamian - Wto 22 Lis, 2016

Nie moja to wina, że do bezlusterkowców nie ma zoomów firm niezależnych.

W cenie nowej Sigmy można jedynie kupić używanego np. http://allegro.pl/fotogra...-5-ele-1-3-1018 ze starego systemu 4/3 z którym autofokus będzie ledwo działał.

Te jaśniejsze zoomy 4/3 małe i lekkie nie są http://www.optyczne.pl/po...d3=656&add4=908 i trzeba jeszcze dodać adapter

A z obrazków mało się da wyciągnąć https://www.dpreview.com/...276926516856206

Możemy przerzucać się argumentami.
PDamian napisał/a:
Nie moja to wina, że do bezlusterkowców nie ma zoomów firm niezależnych.

Punkt dla Ciebie, choć szkło nieuszczelnione. Trudno żądać za szkło z 2009 pod APS-C, które skusi zapewne mniej świadomych użytkowników, więcej niż 1500 PLN w dobie gdzie smartfony i bezlustra wypierają ten segment rynku.

PDamian napisał/a:
W cenie nowej Sigmy można jedynie kupić używanego np. http://allegro.pl/fotogra...-5-ele-1-3-1018 ze starego systemu 4/3 z którym autofokus będzie ledwo działał.

Obiektywy dużego 4/3 nie były konstruowane z myślą o bezlustrach, więc dlaczego miałyby działać idealnie.

PDamian napisał/a:
A z obrazków mało się da wyciągnąć https://www.dpreview.com/...276926516856206

Ilu amatorów będzie tak się znęcać. Mówisz, że forsowanie o 5EV to najważniejsza cecha aparatu, bez której nie da się zrobić dobrego zdjęcia.
OK, podam swój przykład. Autor fotografuje głownie ebzlustrami Olympusa:
http://www.juzaphoto.com/...s_em5_ii&show=2
Autor też znęcał się na zdjęciami. Da się ?

Możemy przerzucać się argumentami w nieskończoność tylko czego to dowodzi.

fatman - Sro 23 Lis, 2016

Jeżeli chcesz tylko jedno szkło: Bierz 12-40/f2.8. Chodzi ńie po 4000 ale można wyrwać już za 3000 z dostawą.Nie pożałujesz. Piszę jako użytkownik od 2 lat.
http://pages.ebay.com/lin...lobalID=EBAY-PL

Jeżeli w większosci ludzie i street to 25/1.8 albo nawet ciut szerszy ale za to super ostry Panas 20/1.7.
Do reporterki i streeta imho lepszy od 25/1.8.
Oba ńiedrogie. Panasa 20/1.7 możesz upolować za 800-900 PLN.

muzyk - Sro 23 Lis, 2016

bronku napisał/a:
Jak wiadomo obiektywy m43 (te względnie jasne) są koszmarnie drogie.

20 1.7 I lub II, do tego 45 1.8 nie są koszmarnie drogie.
Super ostra Sigma 60 2.8 DN jest nawet dość tania.

bronku - Sro 23 Lis, 2016

Ale to stałki.
A jednym z moich kryteriów (i to ważniejszych) przy zamianie kompakta na bezlusterkowca była przyjemność korzystanie z pierścienia zooma na obiektywie :)
Ja zdjęcia robię amatorsko, fotografuję zastane sytuacje, nie kreuję ich i nie ustawiam nikogo do pozowania. W takich przypadkach zoom jest nieoceniony bo ciężko zawsze przewidzieć która ogniskowa się sprawdzi a w dodatku zdążyć zmienić obiektyw.
Dlatego ja od początku nastawiam się na posiadanie 2 obiektywów (ewentualnie 3-ci do jakiś specyficznych zastosowań) i te dwa obiektywy muszą mi zapewnić maksymalną uniwersalność.

fatman - Sro 23 Lis, 2016

bronku, ja też nikogo nie ustawiam a stałek używam. I to czterech :mrgreen:
RB - Sro 23 Lis, 2016

bronku napisał/a:

A jednym z moich kryteriów (i to ważniejszych) przy zamianie kompakta na bezlusterkowca była przyjemność korzystanie z pierścienia zooma na obiektywie :)
Ja zdjęcia robię amatorsko, fotografuję zastane sytuacje, nie kreuję ich i nie ustawiam nikogo do pozowania. W takich przypadkach zoom jest nieoceniony ...

To tanio nie będzie.
Obiektywy 4/3 do m4/3 bym sobie odpuścił, gdy AF ma jakieś znaczenie.
Jak ma być tanio i zoom to mus, to zamiast m4/3 kup jakąś lustrzankę i jedź na niezależnych obiektywach. Będzie taniej.

A stałki wbrew pozorom nie gryzą.

bronku - Czw 24 Lis, 2016

Rozumiem, że stałki mogą komuś odpowiadać, ale ja na samych stałkach chyba bym nie dał rady. Po za tym musiałbym ich mieć więcej niż dwie (chciałbym obsłużyć zakres 24-200 w przeliczeniu na ff czyli 12-100) i to zaburza moje podstawowe założenie. W dodatku fajna stałka Olka 75 f1.8 też tania nie jest.
Lubie robić portrety kitowym zoomem 40-150 i zastanawiam się czy Panasonic 14-140 będzie równie dobry (ostry) w takim zastosowaniu. Tak jak pisałem wcześnie, wówczas może bym poprzestał na uniwersalnym zoomie 14-140 i do tego jakaś jasna stałka do pomieszczeń (tam gdzie mało światła).
Właściwie moim największym problemem jest kitowy pancake 14-42, którego nie lubię i chciałbym na coś zamienić tylko nie wiem na co, a jak już wiem to okazuje się, że mnie nie stać :) Z drugiej strony jak już zmieniać to na coś lepszego i w ten sposób błędne koło się zamyka.
Może zamiast 14-42 kupić dwie stałki: 20 i 45, a może kitowy (chyba dla omd em5), 12-50 który niestety wydaje się być za ciemny.
Na razie i tak miałem inne wydatki i skoro odradzacie obiektywy 43, na które pewnie byłoby mnie stać, to muszę poczekać z zakupami pewnie do stycznia.

PDamian - Czw 24 Lis, 2016

bronku napisał/a:
chciałbym obsłużyć zakres 24-200 w przeliczeniu na ff czyli 12-100

http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/20402142

fatman - Czw 24 Lis, 2016

Za prawdę, za prawdę powiadam Wam... już w styczniu 2017 ten obiektyw będzie do wzięcia za 4.500 PLN.
Testowałem go własnoręcznie 3 tygodnie temu. Doopy mi nie urwało.

T.B. - Czw 24 Lis, 2016

fatman napisał/a:
Doopy mi nie urwało.

No to dobrze, bo co by to było :shock: :zalamany:

[ Dodano: Czw 24 Lis, 2016 13:21 ]
bronku napisał/a:
Może zamiast 14-42 kupić dwie stałki: 20 i 45,

Nie kupuj stałek zamiast zoomów, albo odwrotnie.
To nie są rzeczy zamienne. Uniwersalności i poręczności zooma nie zastąpi żaden zestaw stałek. Obiektyw stałoogniskowy (który kiedyś był opcją podstawową, ale na szczęście te czasy minęły) doradzałbym kupić jako drugi, albo nawet trzeci, jak już będziesz miał wyrobione własne zdanie i sprecyzowaną potrzebę "chcę kupić ten obiektyw, ponieważ ...".

bronku - Czw 24 Lis, 2016

Chciałbym kupić jakiegoś jasnego zooma (panasa 12-35 albo Olka 12-40), ale dla mnie jako amatora cena jest zaporowa (no może nie zaporowa ale i tak zbyt wysoka).
Patrze też na Panasa 12-60 f3,5-5,6.

T.B. Stałki mnie kuszą światłem, brakuje mi go w pomieszczeniach kiedy to stabilizacja daje radę, ale niestety ludzie się ruszają.
A może zainwestować w lampę! :)

T.B. - Czw 24 Lis, 2016

bronku napisał/a:
A może zainwestować w lampę! :)

Zawsze się przyda, trzeba tylko dobrze sobie wybrać.

layconic - Czw 24 Lis, 2016
Temat postu: Który "lepszy" Obiektyw Panasa
LUMIX G VARIO 14-140mm / F3.5-5.6 ASPH. / POWER O.I.S. ....czy LUMIX G VARIO 12-60mm / F3,5-5.6 ASPH. / POWER O.I.S....Jaki wybrać skoro już mam wydać prawie 4000 zł z G7
Proszę o opinie....

fatman - Pią 25 Lis, 2016

layconic, i ten zły i ten niedobry.
Oba ciemne. Pamiętaj, że takie światło na matrycy u4/3 to ciemnica. Będa troszke gorsze warunki albo wieczór i już wylądujesz z ISO w zakresie 1600 a wtedy szum zeżre Ci całą jakość.
14-140 nadawałby się idealnie na spacer-zooma ale z kolei za wąsko.
12-60 może nawet byłby lepszy na spacer-zooma. Panas 12-60 jest lepszy optycznie od starszego Olka 12-50.
Więc zrob jak Jaruzel w 1981... wybierz "mniejsze zło" czyli 12-60 :mrgreen:

layconic - Pią 25 Lis, 2016

W takim razie co tu wybrać do Panasa G7 ???? jaki jasny będzie ok nawet gdy przyjdzie zrobić zdjęcie po szarości dnia i o zmroku...??? Nie mówić o pomieszczeniach...niedoświetlonych lub po prostu ciemnych ??? Pomijam oczywiście zakup lampy. Zależy mi wyłącznie na obiektywie.
A moze po prostu przyczepiłem się tego G7 a powienienem wybrać Olka jakiegoś fajnego...

PDamian - Pią 25 Lis, 2016

To lub to http://www.optyczne.pl/po...=1092&add2=1130

no tak...fajne bo "krótkie...ale gdzie zoom??...w liczbach najbardziej pasowałby mi zakres 14-.....50-60....jasny...i w miarę ok. No i za rozsądną cenę w komplecie z aparatem. Problem wiekszy niż z kupnem auta ;-) ))
fatman - Pią 25 Lis, 2016

layconic, nie da rady pogodzić wszystkiego.
Jak jasne - to stałki.
Jak zoom to 12-40/2.8 Olka albo 12-35/2.8 Panasa.

Do pomieszczeń (powinienneś mieć szeroko) i "po zmroku" to Ty potrzebujesz bardzo jasnej stałki. 12/f2.0
Pamiętaj, ze biorąc ciemny obiektyw i podbijając ISO po zmroku - zeżrą cię szumy powyżej ISO 3200.

Jak obiektywy Olympus 12-40/2.8, lub Panasonic 12-35/2.8 są dla ciebie za drogie,
to poszukaj w innym systemie. Fuji X-T10 z 18-55/2.8-4 http://www.ceneo.pl/39778338
lub lustrzankę z Sigmą 17-50/2.8 lub Sigmą 17-70/2.8-4 -tu ~3500zł zł

Czy to oznacza, że nie trzeba wykosztować się na lepszy aparat, że to zbędny wydatek a zainwestować w porządny obiektyw ze stabilizacją ?
bronku - Pią 25 Lis, 2016

Otóż właśnie to!
Najważniejsze w systemie są obiektywy.

czyli GX7 wystarcza lub starszy G6 ?

bronku napisał/a:
Najważniejsze w systemie są obiektywy.

-te które leżą w twoim zasięgu finansowym

bronku - Pią 25 Lis, 2016

no tak. Niestety jednak przyzwoite obiektywy systemie m43 są drogie.
Gdyby fotografia była moim jedynym hobby albo najważniejszym to może dałoby radę wysupływać co chwilę kasę, ale jak dla mnie to niestety za drogo.

Niestety potrzebuję kompletu czyli aparat + obiektyw do 4000 zł....i nie mogę sobie pozwolić na dobry aparat i lepszy obiektyw bo kasa mnie zje....poszukuję "gotowca" wśród ofert na rynku który w tym przedziale cenowym będzie robić po prostu dobre zdjęcia. A zabawa w dwa obiektywy w ogole mnie nie interesuje...czyli jeszcze uniwersalność...chyba nie do pogodzenia to wszystko ;-(((

Na stronie drugiej podałem przykłady zestawów. http://forum.optyczne.pl/...=olympus#525517

Jasny obiektyw jest ok...ale co ja nim zrobię gdy będę w podróży...jakie z niego stworzę obrazki.....bez zooma. Chyba pozostają drugoplanowe aparaty i obiektywy...

https://www.flickr.com/groups/2194238@N22/pool/
https://www.flickr.com/groups/1347550@N22/pool/

http://www.juzaphoto.com/..._17-70macro_os2

bronku - Sob 26 Lis, 2016

layconic napisał/a:
Niestety potrzebuję kompletu czyli aparat + obiektyw do 4000 zł....i nie mogę sobie pozwolić na dobry aparat i lepszy obiektyw bo kasa mnie zje....poszukuję "gotowca" wśród ofert na rynku który w tym przedziale cenowym będzie robić po prostu dobre zdjęcia. A zabawa w dwa obiektywy w ogole mnie nie interesuje...czyli jeszcze uniwersalność...chyba nie do pogodzenia to wszystko ;-(((

A może coś z mniejszą matrycą (1"). Jakiś zaawansowany kompakt. Sony RX10 niestety nadal za drogi, ale są i inne ciekawe aparaty.
Ja jak kupowałem swój zestaw to myślałem o body plus Panasonic 14-140. Ostatecznie jednak zdecydowałem się na kit z dwoma obiektywami, pancake 14-42 i zoom 40-150. Teraz jednak wybrałbym zestaw z Panasonikiem (cena zestawów była praktycznie ta sama i były to właśnie okolice 4000zł)

PDamian - Sob 26 Lis, 2016

No i to jest atrakcyjniejszy zestaw, szczególnie jak popatrzy się na ceny tego obiektywu luzem http://www.ceneo.pl/24991703

RX10 lub Panasonic FZ1000.

bronku - Sob 26 Lis, 2016

Albo fz 2000, fz 2500
a nawet kieszonkowy tz100

PDamian - Sob 26 Lis, 2016

Tu jest parę stron bezpośredniego porównania https://www.dpreview.com/...ix-dmc-fz1000/8
snufkin - Sob 26 Lis, 2016

layconic napisał/a:
Jasny obiektyw jest ok...ale co ja nim zrobię gdy będę w podróży...jakie z niego stworzę obrazki.....bez zooma. Chyba pozostają drugoplanowe aparaty i obiektywy...

W czym problem?

Rozwiązanie twoich rozterek jest banalnie proste.
Kupuje się body w zestawie z czymś w stylu 14-42 lub jeśli się da 12-32 Panasonica (czyli podstawowy, wycieczkowy zoom) - w zupełności wystarczą 3000 zł i do tego jakaś jasna stałka - 20 Panasonic, 25 Panasonic i Olympus lub 42,5/45 P i O - do wyrwania za tysiaka lub nawet mniej, korzystając z cashbacka lub innych promocji. Spokojnie zmieścisz się w budżecie i masz wszystko co potrzeba na co dzień.
Do tego masz ciągle opcję ewentualnego dołożenia czegoś w przyszłości, co jest wykluczone w przypadku wspomnianych wcześniej kompaktów. Może kiedyś budżet się poprawi i przyda się dłuższy zoom, macro lub jakiś stary tani pleśniak do zabawy.

layconic - Sob 26 Lis, 2016

No to dostałem temat do przemyśleń. A wszystko przez to że chcialem zmian i zakochalem sie wręcz w lumixach...najpierw gx7...potem g80 a na deser g7 i to był mój faworyt. Dopóki nie padła kwestia obiektywów. Sądziłem ze moze 12-60 mm panasa rozwiąże wszystkie oczekiwania ale teraz mam spore wątpliwości. Dodatkowo kusi "coś" ze stabilizacją. Szybkim AF i uszczelnieniem. I jakby te podstawowe cechy rożnicują poszczególne konfiguracje i dlatego moje niezdecydowanie wzrasta. Stąd tym bardziej dzięki wszystkim za kazdy komentarz i propozycje.

[ Dodano: Nie 27 Lis, 2016 15:47 ]
Panasonic FZ1000 to dobry wybór?....obiekyw dopiero od 25.....Może zabraknąć kąta pomiędzy 14 a 25...

bronku - Wto 29 Lis, 2016

layconic napisał/a:

[ Dodano: Nie 27 Lis, 2016 15:47 ]
Panasonic FZ1000 to dobry wybór?....obiekyw dopiero od 25.....Może zabraknąć kąta pomiędzy 14 a 25...

25mm to już przeliczony ekwiwalent (prawdziwa ogniskowa zaczyna sie od 9,12mm). Dla bezlusterkowców m43 ekwiwalent kitowego obiektywu np. 14-42 to 28-84mm.
Ekwiwalent liczy się żeby porównać kąty widzenia aparatów o różnych wielkościach matrycy, a przelicza się porównując do FF (full format - czyli rozmiaru klatki na kliszy).
Dla matryc 4/3 cala przelicznik wynosi 2. Dla matryc APS-C to chyba 1.5. Im mniejsza matryca tym przelicznik większy. Dla matrycy 1" przelicznik to 2.7 a więc
9,12mm x 2,7 = 24,62mm

Tabelka

edit
a może warto przeczytać cały artykuł:
Artykuł o matrycach

pzdr.