forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Wybór kompaktu dla amatora

Mlody231090 - Czw 08 Gru, 2016
Temat postu: Wybór kompaktu dla amatora
Witam wszystkich. Bardzo bym prosił o pomoc w wyborze aparaciku. Zdjęcia będę wykonywał głównie moim dzieciom no i oczywiście rodzince podczas różnych imprez czyli aparacik będzie mi służył do użytku codziennego. Kwota jaką mam do wydania to około 1000-1300zł. Zastanawiam się nad wyborem jednego z tych trzech aparacikow:
1. Sony dsc hx300
2. Nikon b500
3. Koda az651
Co o nich sadzicie a może macie jakieś inne propozycje lepsze, ciekawsze?Z góry dziękuję za pomoc

Sunders - Czw 08 Gru, 2016

Mlody231090 napisał/a:
może macie jakieś inne propozycje

Panasonic Lumix DMC-LF1
http://www.e-fotojoker.pl...al#.WEmT7tXhDcs

Właśnie chciałbym żeby to był superzoom...

[ Dodano: Czw 08 Gru, 2016 19:14 ]
A co sądzicie o modelach podanych przeze mnie?

Mlody231090 napisał/a:
A co sądzicie o modelach podanych przeze mnie?

Że najlepszym wyborem z pośród nich jest IMO Sony Cyber-shot DSC-HX300.

No tylko ze sony nie posiada taich funkcji jak wifi czy bluetooth a szkoda bo za taką kasę powinien i właśnie to mnie trochę od niego odtraca bo jakby miał te bajery to brał bym na 100 soniaka a tak problem który wybrać. A mógłbyś jakoś wyjasnic dlaczego najlepszy sony a nie np kodak?

Mlody231090 napisał/a:
dlaczego najlepszy sony a nie np kodak?

lepsza matryca, lepsza jakość obrazu i większy zakres czułości
lepszy tryb filmowy
lepsza jakość wykonania
lepszy obiektyw
większa szybkość działania

Mlody231090 - Pią 09 Gru, 2016

O i masz Ci los heh a mnie cały czas od sonego odrzuca brak tychyba bajerów. A powiedz mi czy dla laika patrząc na zdjecie zrobione sony a kodakiem będzie widoczna różnica? Bo rozumiem ze z tej trójki Nikon jest najsłabszy znowu najtańszy, a czy za te 1000 zł byłby dobrym wyborem w stosunku cena do jakości?

[ Dodano: Pią 09 Gru, 2016 05:22 ]
No i jeszcze sony jak to sony zajmuje się wszystkim od komórek po szczoteczki do zębów a jednak nikon i kodak to firmy które siedzą tylko w aparatach....

Sunders - Pią 09 Gru, 2016

Mlody231090 napisał/a:
mnie cały czas od sonego odrzuca brak tychyba bajerów

Za dopłatą 400zł możesz mieć wifi i gps w sony dsc hx400v.

Mlody231090 napisał/a:
czy dla laika patrząc na zdjecie zrobione sony a kodakiem będzie widoczna różnica?

To będzie zależało od powiększenia, wysokości ISO no i od spostrzegawczości tego laika :smile:
IMO powyżej ISO 200 różnice są dość wyraźne.

Heh niestety dopłata nie wchodzi w grę i tak miał być zakup do 1000 a i tak troszkę zdecydowałem się dołożyć no chyba ze zdecyduje się na nikona to zmieści się się w dolnym pułapie ale trudny wybór najgorsze jest to ze tego Kodaka nie ma w żadnym sklepie i nie ma nawet jak zobaczyć go na żywo jak wygląda. ..

[ Dodano: Pią 09 Gru, 2016 10:07 ]
No ale teraz powiedz mi tak od siebie czy warto dokładać te 400 zł albo 200 do Kodaka czy dla mnie amatora który będzie robił zdjęcia tylko dla swoich potrzeb warto inwestować w coś lepszego czy w zupełności wystarczy mi Nikon albo Kodak? A jakbyś miał wybierać z tych dwóch czyli nikon czy kodak to co byś wziął?

Mlody231090 napisał/a:
czy dla mnie amatora który będzie robił zdjęcia tylko dla swoich potrzeb warto inwestować w coś lepszego

A do czego Ci koniecznie potrzebny superzoom? Jaka jest minimalna długość ogniskowej, którą byłbyś skłonny zaakceptować?

WueN - Pią 09 Gru, 2016

Tu jest tego kodaka - https://usercamerareviews.wordpress.com/#jp-carousel-54 - po przeskalowaniu do 6 mpx jest nawet ok. Na co się bardziej nastawiasz: na jakość zdjęć czy na ilość bajerów?

No wiesz zooma nigdy za wiele szczególnie na plazy if you know what i mean heh taki żart. Wiadomo że chciałoby się mieć dobrą jakoś zdjęć i bajery bo aparat kupuje się na ładnych parę latek a nie na miesiąc czy dwa ale ogranicza mnie budżet. Chciałbym wybrać najlepsze rozwiązanie za ta kwotę i zeby były ładne zdjęcia i miał troszkę bajerów... Bylem dzisiaj w media expert i tez polecał sonego ale Kodaka znowu wcale nie mieli o ofercie, na Kodaka znowu strasznie psioczyl sprzedawca ze badziew ze firma upada itp

Mlody231090 napisał/a:
Kodaka znowu wcale nie mieli o ofercie, na Kodaka znowu strasznie psioczyl sprzedawca ze badziew ze firma upada itp

http://www.benchmark.pl/a...ro-ces2014.html

O I nawet troszkę opisali o modelu który mnie interesuje. Czyli ten artykuł świadczy o kompetentnosci sprzedawcy heh 😀 No to pora coś wybierać chyba ze jeszcze poczekać do końca roku może będą jakieś wyprzedaże ale jak narazie coś mnie ciągnie do tego Kodaka i Nikona może dlatego że to marki typowo fotograficzne sam juz nie wiem heh nie chciałbym żałować po zakupie....
WueN - Pią 09 Gru, 2016

Jeśli nie zależy Ci na wifi, nfc, gps i innych bajerach - popatrz na lumixa fz200, z wymienionych brałbym sony.

No ok jak nie zależy a jak zależy to wtedy radziłbym nikona czy Kodaka?
A mam jeszcze pytanie bo znajomy ma do sprzedania Nikona P600 warto brać czy lepiej kupić nowy Sony albo Kodaka?

WueN - Pią 09 Gru, 2016

Widziałeś zdjęcia z tego kodaka? Ja bym go omijał.
Miłej lektury:
http://www.optyczne.pl/29...OLPIX_P600.html

http://www.optyczne.pl/24..._DSC-HX300.html

I jeszcze zamącę:
http://www.optyczne.pl/29...x_DMC-FZ72.html

Soniak10 - Pią 09 Gru, 2016

Mlody231090 napisał/a:
No wiesz zooma nigdy za wiele

Jeżeli wychodzisz z tego założenia, to moja propozycja brzmi:
http://www.optyczne.pl/in...p=dowolny&sort=
Osobiście mam (właściwie córka, ale ja też okazyjnie używam) starszy model, bo HX50V, i nie mogę się przyczepić do jakości zdjęć, oczywiście jak na kompakt. Z pewnością byłbyś zadowolony: ma superzoom 30x, wifi, małe wymiary (prawie szpiegowski), no i mieści się w cenie.
TUTAJ http://forum.optyczne.pl/...p=485391#485391
masz przykłady zdjęć, robionych tym kompaktem (HX50V) w różnych warunkach oświetlenia. A jeżeli ta jakość zdjęć Ci nie wystarcza, to niestety, ale bez podwyższenia budżetu nic się nie da zrobić.

TomPL2 - Pią 09 Gru, 2016

Zawsze mnie zadziwia, że do zdjęć rodziny konieczny jest superzoom... Wysłać dziecko na czubek drzewa i wtedy fotka :-) I niestety, jeśli 'zooma za wiele', to jakość zdjęcia spada na łeb, chyba że kupisz np. FZ1000...
Mlody231090 - Sob 10 Gru, 2016

Wiecie Panowie żona wymarzyla sobie superzooma a z kobietami nie ma za bardzo co dyskutować tym bardziej ze ma to być prezent dla niej pod choinkę😀 Chyba zdecyduje się na tego Soniaka tak jak mówicie to ma być aparat do robienia zdjęć i nie ma co patrzeć na bajery tylko jak jakość. Widzę że sony od teho nikona p600 tez jest lepszy także chyba to będzie najlepszy wybór. Z zakup jeszcze się wstrzymam z tydzień może się trafi jakąś dobrą promocja a może pojawi się coś nowego to jeszcze Was trochę pomęczyć porównaniami a narazie z góry wszystkim dziękuję 😀
T.B. - Sob 10 Gru, 2016

Mlody231090 napisał/a:
Z zakupem jeszcze się wstrzymam z tydzień może się trafi jakąś dobrą promocja a może pojawi się coś nowego

A może sklepy zostaną wyczyszczone z ciekawszych propozycji i będą w promocji upychały byle co.

Wątpię tym bardziej ze są jeszcze sklepy internetowe 😀
PDamian - Sob 10 Gru, 2016

Nikon B500 jest najnowszy https://www.dpreview.com/...ts=nikon_cpp610

Mlody231090, możesz użyć tej wyszukiwarki https://www.dpreview.com/...ZoomTele=750%2B i porównać.

Najnowszy ale ma.najslabdze parametry z trzech które wybieralem. Nawet nikt mi.nie zasygerowal żeby go brac😀

[ Dodano: Nie 11 Gru, 2016 12:23 ]
Panowie a jeszcze takie szybkie pytanie czy ktoś kto pierwszy raz będzie miał cyfrowke zobaczy różnice między zdjęciem Kodaka a Soniaka bo cały czas zastanawiam się nad tymi dwoma modelami? Chodzi mi o to czy patrząc na zdjecie zrobione Kodakiem a Sony będę widział który ma lepszą jakość?

[ Dodano: Nie 11 Gru, 2016 12:30 ]
I jeszcze jedno pytanie który lepiej poradzi sobie ze zdjęciami ciemności np dyskoteka?

PDamian - Nie 11 Gru, 2016

Mlody231090 napisał/a:
który lepiej poradzi sobie ze zdjęciami ciemności np dyskoteka?

Prawdopodobnie z współczesnego smarkfona będą lepsze.

Sunders - Nie 11 Gru, 2016

Mlody231090 napisał/a:
czy patrząc na zdjecie zrobione Kodakiem a Sony będę widział który ma lepszą jakość?

Zależy od:
1.powiększenia
2.użytego ISO
3.twojej spostrzegawczości :smile:

Mlody231090 napisał/a:
który lepiej poradzi sobie ze zdjęciami ciemności np dyskoteka?

Sony

Mlody231090 - Nie 11 Gru, 2016

No a powiedzmy ze zdjecie zrobione bez powieszkenie jedym i drugim aparatem? Duża będzie różnica?

Mlody231090 napisał/a:
powiedzmy ze zdjecie zrobione bez powieszkenie jedym i drugim aparatem?

Mlody231090, chodziło mi o to jakiej wielkości będzie to zdjęcie/jaki będzie jego format - np. 9x13 cm, 10x15 cm czy 13x19,5 cm.../, które będziesz oglądał.

Hmm tak czy siak im większe zdjęcie tym coraz bardziej będzie widać różnicę. Ju chyba zdecydowałem na Sonego zobaczymy jak wygląda na żywo w media😀

Mlody231090 napisał/a:
zobaczymy jak wygląda na żywo w media😀

Słusznie, sam sprawdź czy spełni twoje oczekiwania.

Heh jednak jutro się wybieram ale zobaczymy czy da się coś utargiwab bo na nonecie mam cenę 1350 zobaczymy co zrobią w media expert 😀

[ Dodano: Pon 12 Gru, 2016 18:17 ]
Panowie szybkie pytanie bo z zakupem aparatu wstrzymałem się do 14 bo wchodża nowe gazetki do marketów ale dzisiaj byłem w loombardzie u mnie i mają kodaka az 651 dwu miesięcznego za 850 zł opłaca sięgo brac czy lepiej dołożyć i kupić sonego nowego??

Soniak10 - Pon 12 Gru, 2016

Mlody231090 napisał/a:
mają kodaka az 651 dwu miesięcznego za 850 zł opłaca sięgo brac czy lepiej dołożyć i kupić sonego nowego??

Zdecydowanie dołożyć i kupić nowego HX60V.
:idea:

Mlody231090 - Pon 19 Gru, 2016

Panowie dziękuję wszystkim za pomoc dwa dni temu zakupilem hx 300 jak narazie jestem bardzo zadowolony. Pozdrawiam
Soniak10 - Pon 19 Gru, 2016

Mlody231090 napisał/a:
zakupilem hx 300 jak narazie jestem bardzo zadowolony

Życzę duuużo udanych zdjęć. I radosnych Świąt Bożego Narodzenia z HX300 w dłoni :smile: