|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Naczelny wieści koniec świata :)
komor - Czw 19 Sty, 2017 Temat postu: Naczelny wieści koniec świata :) Profesor Olech wylądował w Wybiórczej.
http://wyborcza.pl/7,7540...obserwacji.html
Gratuluję publikacji wspomnianej w tym artykule. Maziek pewnie też ma swój wkład? Gips!
TomPL2 - Czw 19 Sty, 2017
Czytałem - strach się bać!!!
I chętnie bym jeszcze gdzieś poczytał, na czym polega ten okropny rezonans 7:2, który sprawia, że za 2 lata będziemy w wielkim niebezpieczeństwie
Arek - Czw 19 Sty, 2017
To trochę tak jak z wahadłem. Jak je popychasz w odpowiednim momencie, to możesz wzmocnić albo utrzymywać amplitudę. Musisz tylko popychać w czasie, który jest wielokrotnością okresu. W Układzie Słonecznym jest podobnie. Potężny Jowisz rządzi i dzieli. Pewne orbity czyści z ciał, na pewnych orbitach grupy ciał utrzymuje w kupie i nie pozwala im się rozbiegać pod wpływem ciśnienia promieniowania i wiatru słonecznego.
A maziek miał w tym oczywiście swój udział. Poniżej zrzut pierwszej strony oryginalnej publikacji, autorów jest aż 30 i to im należy się uznanie za trud włożony w obserwacje.
P.S. Swoją drogą im dalej od oryginalnej notki prasowej w PAP, tym gorzej
Na Polsacie już wiedzą, że zniszczy Europę
http://www.polsatnews.pl/...zy-cala-europe/
muzyk - Czw 19 Sty, 2017
Optymistycznie to nie wygląda...
PDamian - Czw 19 Sty, 2017
To już wiemy co się stało w tajdze?
komor - Czw 19 Sty, 2017
What happens in taiga, stays in taiga.
Przekonałeś mnie Arek,
dam jutro na mszę.
Dżozef - Czw 19 Sty, 2017
A swoją drogą dawno już nie było, bo po milenijnych sensacjach przesyt końców świata zapanował. Cieszmy się więc że życie wraca do normy i tradycyjnie -"co dwa lata koniec świata"
Dżozef, przecież ostatni duży koniec świata był 21.12.2012.
Jak mogłeś przegapić?
Soniak10 - Czw 19 Sty, 2017
PDamian napisał/a: | przecież ostatni duży koniec świata był 21.12.2012. |
To był mały koniec świata. Ten największy (z dotychczasowych) był 12.12.2012, czyli 9 dni wcześniej. Teraz żyjemy już w EPOCE POSTFINALNEJ
Dżozef - Czw 19 Sty, 2017
Czyli co 4 lata dwa końce świata?
TS - Czw 19 Sty, 2017
Echhh, żeby moje artykuły były tak widoczne... Mogą wszystko przekręcić i może być w Wybiórczej Gratuluję!
[ Dodano: Czw 19 Sty, 2017 21:06 ]
patrzę, że za 35 punktów - dobra robota
Arek - Czw 19 Sty, 2017
Dlatego ostatnio większość wysyłam do MNRAS
TomPL2 - Pią 20 Sty, 2017
To jak będziesz już coś dokładniej wiedział, to wiesz... żebyśmy choć z grubsza wiedzieli w którą stronę uciekać
Arek - Pią 20 Sty, 2017
OK. Dam tutaj newsa
T.B. - Pią 20 Sty, 2017
Pamiętacie film "Armageddon"?
W razie czego wyśle się Naczelnego z misją specjalną
DarkRaptor - Pią 20 Sty, 2017
Żeby w biologii było tak łatwo kosić punkty
Widzę, że kolega Przemek, jako drugi autor, jeszcze się nie pochwalił publikacją
Arek - Pią 20 Sty, 2017
DarkRaptor napisał/a: | Żeby w biologii było tak łatwo kosić punkty |
Uważasz, że to łatwy sposób koszenia punktów?
DarkRaptor - Sob 21 Sty, 2017
Może źle to ująłem Bo nie neguję ilości pracy włożonej w artykuł. Mam tylko porównanie jak ciężko coś dobrze punktowanego opublikować w np. biologii środowiskowej, gdzie 10 punktów to już coś. A oglądałem artykuły z zakresu astronomii, gdzie za każdy z osobna dostawało się minimum po 15 punktów.
Można się tylko pocieszać, że humaniści mają jeszcze gorzej
komor - Sob 21 Sty, 2017
A wczoraj Nadredaktora słyszałem jeszcze w radiu (Trzecim), ale tylko w zajawce, jadąc autem, samej zapowiadanej audycji/wypowiedzi niestety nie doczekałem. Widać, że temat końca świata nadal chwytny…
Arek - Sob 21 Sty, 2017
Jest potencjalny trup, jest news. Niestety...
maziek - Sob 21 Sty, 2017
Powiedzmy sobie szczerze, mój wkład w tę robotę jest taki jak krowy w parmezan - krowa żre trawę i daje mleko ale o serowarstwie a ma takie pojęcie jak drożdże o piwie .
MC - Sob 21 Sty, 2017
Gratuluję publikacji. Daj tylko wcześniej znać na PW gdzie pierdzielnie, żebyśmy zdążyli wyemigrować w razie czego.
Dżozef - Sob 21 Sty, 2017
MC napisał/a: | żebyśmy zdążyli wyemigrować w razie czego. |
i zrezygnować z takiej sesji
fatman - Nie 22 Sty, 2017
Słychałem Rednacza w Trójce.
Trzeba zawiadomić dzieły R&D Canona i Nikona, żeby już się nie starali bo koniec bliski
komor - Pon 23 Sty, 2017
MC napisał/a: | Daj tylko wcześniej znać na PW gdzie pierdzielnie, żebyśmy zdążyli wyemigrować w razie czego. |
Wyemigrować, tylko gdzie. Do kopalni w Wieliczce chyba. Albo na Mount Everest, może tam fala potopu nie dosięgnie.
Arek - Pon 23 Sty, 2017
Cytat: | Powiedzmy sobie szczerze, mój wkład w tę robotę jest taki jak krowy w parmezan - krowa żre trawę i daje mleko ale o serowarstwie a ma takie pojęcie jak drożdże o piwie .
|
Baju, baju... Maciek jest filarem Polskiej Sieci Bolidowej, operatorem jej najwydajniejszej stacji oraz instruktorem nowych osób, które zgłaszają się jako chętne do współpracy. Tak więc jego wkład jest znacznie większy, nich próbuje nam tutaj wmawiać.
maziek - Pon 23 Sty, 2017
Miałem na myśli robotę umysłową - obliczenia, pisanie artykułów itd. Nie kryguję się, jestem bardzo wydajny w dostarczaniu surowca kolegom .
Arek - Pon 23 Sty, 2017
Bez tego surowca nie byłoby o czym pisać...
komor - Wto 24 Sty, 2017
Arek napisał/a: | Maciek jest filarem Polskiej Sieci Bolidowej, operatorem jej najwydajniejszej stacji |
Ta, na pewno sztuczne ognie przed tymi kamerami puszcza, żeby więcej zdarzeń sprzęt wyłapywał… A wy to łykacie, jak pelikany!
maziek napisał/a: | jestem bardzo wydajny w dostarczaniu surowca kolegom |
O, widzicie? Prawie się przyznał!
TomPL2 - Wto 24 Sty, 2017
Arek napisał/a: | Jest potencjalny trup, jest news. Niestety... |
Na dodatek obiło mi się o uszy, że Naczelny wkrótce będzie też osobiście na Warmii straszył nas spadającymi gwiazdami! Postaram się być, może poda jakieś przecieki, kiedy, gdzie...
T.B. - Wto 24 Sty, 2017
komor napisał/a: | A wy to łykacie, jak pelikany! |
Jak młode pelikany
Stary pelikan nie nabierze się na byle co.
maziek - Wto 24 Sty, 2017
Cicho komor . Zostanę prezesem, to będę o Tobie pamiętał.
PDamian - Wto 24 Sty, 2017
Nawet nieznajomi na dyskotekach składają konkretniejsze obietnice.
TomPL2 - Nie 05 Lut, 2017
W ostatni piątek Naczelny wystąpił z prelekcją w olszyńskim Planetarium!
Oprócz przedstawienia ogólnej teorii łapania spadających gwiazd (w ogródkach hobbystów z Sieci Bolidowej) próbował też uspokoić nastroje wystraszonej społeczności, twierdząc, że jednak nie ma pewności iż w 2019 jakiś potężny bolid walnie w Ziemię, a już na pewno nie zniszczy całej Europy. Nie wszyscy dali się uspokoić, padały sugestie by wziąć szybko kredyt i poszaleć te 2 lata lub wykopać porządny schron i zgromadzić odpowiednie zapasy...
Dociekliwym polecam oryginalną wersję słynnego ostatnio artykułu, jest dostępna na stronie http://www.pkim.org/?q=pl/publikacje - jeśli dobrze znacie angielski to może was to uspokoi
Dla mnie sporym zaskoczeniem było, że to Czesi są pionierami w obserwacjach bolidów i od wielu lat wiodą prym na polu systematycznego rejestrowania ich tras (teraz to się może zmienić, bo docent Arek bardzo podnosi poprzeczkę). To by też tłumaczyło, dlaczego ostatnio powstał mini-serial o czeskich marzeniach podboju kosmosu
http://www.imdb.com/title...ref_=fn_al_tt_1
|
|