forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Sigma 120-400 mm f/4.5-5.6 APO DG OS HSM

k1caj_ns - Wto 13 Maj, 2008
Temat postu: SIGMA 120-400
Znalazłem to szkło na allegro :

http://www.allegro.pl/ite...o_centrum_.html

Chciałbym żeby ktoś kto miał jakąś styczność z tym szkłem lub widział sample, czy jakieś ciekawe zapowiedzi się wypowiedział. Szukałem na forum ale wypowiedzi na ten temat było mało. Szkło mogłoby być wielkim konkurentem C 100-400 bo różnica w cenie olbrzymia.

Z góry dziękuję za informacje.

sławek_38 - Sro 14 Maj, 2008

przecież masz sample w temacie SIGMA 200-500 a co do opinii to chyba za wcześnie, nie wydaje mi się, że kupiło go już z 10 osób, napstrykało po 200 fotek i coś powie. Cierpliwości i zajmijmy się naszymi 70-200 :razz:

[ Dodano: Sro 14 Maj, 2008 11:29 ]
Też jestem ciekawy, ale bardziej 150-500 bym chciał zobaczyć co to warte. Większa różnica ogniskowej w porównaniu z moim 200+1,4

MM - Sro 21 Maj, 2008

A ja sobie w domu właśnie testuję Sigmę 120-400 OS HSM z wiadomego sklepu. Żeby było mi przyjemniej testuję sobie na Marku III :mrgreen:
Jest ktoś chętny na te zabawki? Będziecie mieć zdjęcia przykładowe o ile mi Robert gdzieś je wstawi :???:

MC - Sro 21 Maj, 2008

Chetnie poogladam, chociaz jestem ciekawy na ile Mk III "podciaga" osiagi szkla.
rafalg - Sro 21 Maj, 2008

Miałem dylemat z zakupem tego DO ale się jednak wycofałem z pomysłu nie jest wart tej kasy którą za niego wołają, już wiem że jak będę wymieniał mojego 70-2004L to już szybciej na 100-400L.
heding - Sro 21 Maj, 2008

MM napisał/a:
Będziecie mieć zdjęcia przykładowe o ile mi Robert gdzieś je wstawi

a może założysz nowy wątek FOTKI TESTOWE (szkłami nowymi ew. drogimi :wink: )

MM - Sro 21 Maj, 2008

Ale cropy to bym wolał gdzieś na serwerze umieścić. W wątku miałbym z tym problem, za duże pliki na fotosika.
marcepanek - Sro 21 Maj, 2008

Czekamy na teścik.
goltar - Sro 21 Maj, 2008

Jeszcze raz dla przypomnienia LINK do przykładowych fotek.
MM - Sro 21 Maj, 2008

Pierwsze praktyczne uwagi to takie, że jak kogoś stać na 100-400L to niech kupuje bez zastanowienia. Jedyne co mi się w tej Sigmie bardziej podoba to mocowanie statywowe :grin:
krisv740 - Sro 21 Maj, 2008

MM daj te sample :razz:
ja i tak zamówiłem , ale koledze chce wtrynić sigmę
ale żeby potem nie było na mnie :grin:
no i bądź ciut bardziej wylewny w ocenach, bo w górze to chyba cię poniesło :mrgreen:

Wujek_Pstrykacz - Sro 21 Maj, 2008

Ja moge powiedzieć tylko tyle, że wyleczyłem się z Sigm, Tamronów i Tokin. No może poza jednym małym wyjątkiem - 100-300/4.
k1caj_ns - Czw 22 Maj, 2008

Pstrykacz napisał/a:
Ja moge powiedzieć tylko tyle, że wyleczyłem się z Sigm, Tamronów i Tokin.

Mógłbyś rozwinąć tę myśl :?: Ciekawy jestem dlaczego :wink:

po przetestowaniu 28-135 i 70-200 i pobieżnym dotknięciu 100-400 canona podpisuje sie pod zdaniem pstrykacza. usm i lekko wyższa półka cenowa canona daje jakość i powtarzalność. nie muszę mysleć o FF/BF , gwarancji w polsce i wysyłaniu do "serwisów" bo ..... .
wyłączam z tego kręgu stare tokiny, bo na dwie sztuki obie nie miały problemów. dają co prawda mydło i są wolniejsze niż usm (ale prawdę wymysliłem :smile: ) ale budowa jest pancerna i nie boję sie że coś im się stanie-można zabić!

Edit: MM - połączyłem posty.

[ Dodano: Czw 22 Maj, 2008 13:51 ]
Czyli wniosek z tego taki ,że lepiej dołożyć w tym wypadku prawie drugie tyle i kupić 100-400L niż S120-400. Niema jeszcze testów tej sigmy ale jakoś nie chce mi się wierzyć ,że jakość będzie porównywalna z C100-400 przy tak dużej różnicy cenowej.

Chociaż nie zmienia to faktu ,że czekam z niecierpliwością na jakąś głębszą analizę MM :razz:

Wujek_Pstrykacz - Czw 22 Maj, 2008

Wyleczyłem się nie dlatego że są kiepskie czy coś w tym rodzaju. Poprostu zapragnąłem mieć oryginały. Jakoś tak bardziej mi się podobają. :lol:
krisv740 - Czw 22 Maj, 2008

do k1caj_ns
ale jest wstępna informacja od arka - c100-400 lepszy w zakresie powyżej 300
patrz post z "ptaszkami" :smile:
jest też parę fotek - ale jak to u arka - jakość bdb. i ciężko porównać bezpośrednio z canonem.

No i właśnie ta informacja jest dla mnie istotna bo przy fotografii sportu i ptaszków to 400 mm napewno sie przyda . Ciekawy jestem na ile jest gorzej przy tej sigmie powyżej 300mm.

krisv740 napisał/a:
jest też parę fotek - ale jak to u arka - jakość bdb. i ciężko porównać bezpośrednio z canonem.

No właśnie może by tak go poprosić żeby troszkę gorsze fotki jakościowo w testach robił :wink:

MM - Czw 22 Maj, 2008

Mam zamiar porównać oba szkła na tych samych kadrach. Najbardziej mi zależy na 400mm i f/5.6 - f/8. Tylko ja teraz jestem "kontuzjowany" przez chorobę a do tego na zewnątrz jest światło do dupy :twisted: Wnerwia mnie to bo też bym się zabawił w robienie zdjęć.
Sigma przez brak ogranicznika ma wolniejszy AF, stabilizacja na bamk nie ma skuteczności 4 EV a i w 3 EV mocno wątpię. Przekombinowali z pierścieniami i są niewygodne. Ja bym dał odwrotnie pierścień ostrości z pierścieniem ogniskowej. Organoleptycznie ich przesuwanie też nie jest jakieś super, ale ja rozpieszczony jestem, więc przyjmijmy iż jest "oki doki". Sama budowa obiektywu jak na taki zakres, stabilizację i cenę robi wrażenie i tutaj duży plus dla Sigmy.

No to zdrowiej szybko :wink: bo takie porównanie będzie bardzo ciekawe. Fajnie ,że pod względem budowy jest solidnie bo to już bardzo duży plus !
Snoopy - Sob 24 Maj, 2008

No wlasnie te z niecierpliwoscia czekam na ten test, bo moze sie okazac ze to dobra alternatywa dla 100-400L, a przynajmniej o polowe tansza :)
MM zdrowka zycze :)

krzysiek29 - Nie 25 Maj, 2008

goltar napisał/a:
Jeszcze raz dla przypomnienia LINK do przykładowych fotek.

Mam pytanie o obróbkę fotek z tej sigmy; jaki jest stopień wyostrzenia?

Coś troszkę mydlane są ( piszę o twarzy i fakturze piór ptasich) .
Ciekawe jak wypadnie S150-500 nią byłbym bardziej zainteresowany.

Arek - Nie 25 Maj, 2008

JPGi z 20D przy Parameters 2. Nie jest to jakieś tam agresywne wyostrzanie, ale jest.
sławek_38 - Wto 27 Maj, 2008

krzysiek29 napisał/a:

Możesz bliżej się zapoznać za 3499 :smile:

MC - Wto 27 Maj, 2008

sławek_38 napisał/a:
Możesz bliżej się zapoznać za 3499

Ewentualnie wypozyczyc w Sigma Pro Centrum.

MC napisał/a:
Ewentualnie wypozyczyc w Sigma Pro Centrum.

Oj bolesne dla kieszeni takie sprawdzenie bo ze 300 poleci na pewno!

MC - Wto 27 Maj, 2008

sławek_38 napisał/a:
Oj bolesne dla kieszeni

Taniej wyjdzie zamowic w sklepie internetowym, a w przypadku gdy obiektyw nie spelni naszych oczekiwan - odeslac. Wtedy jestesmy "do tylu" tylko o koszt wysylki.

MC napisał/a:
a w przypadku gdy obiektyw nie spelni naszych oczekiwan - odeslac

No tak ale postaw się na miejscu sprzedawcy, trochę mi to zalatuje świństwem (chyba że tą kase przeznaczysz u niego na coś innego).

k1caj_ns - Wto 27 Maj, 2008

sławek_38 napisał/a:
No tak ale postaw się na miejscu sprzedawcy, trochę mi to zalatuje świństwem (chyba że tą kase przeznaczysz u niego na coś innego).

No troszkę zalatuje ale jeśli mają takie zasady to chyba się z czymś takim liczą. Ale w gruncie rzeczy może się okazać ,że ten obiektyw spełni oczekiwania MC i go kupi :razz:

krisv740 - Wto 27 Maj, 2008

w normalnych krajach jest to normalna praktyka. możesz kupić towar z zastrzeżeniem iż jeśli nie spełni twoich oczekiwań oddasz go w terminie do 10-14 dni.
może kiedyś bedzie tak i u nas.
dzisiaj przeglądałem b&h , oferta na uzywany sprzęt jest ogromna,a ceny powalające i do tego gwarancja. może kiedyś doczekamy tego w polsce?

ArturMaly - Wto 27 Maj, 2008

krisv740 napisał/a:
w normalnych krajach jest to normalna praktyka. możesz kupić towar z zastrzeżeniem iż jeśli nie spełni twoich oczekiwań oddasz go w terminie do 10-14 dni.
może kiedyś bedzie tak i u nas.

Jeżeli kupujesz w sklepie internetowym to zgodnie z Polskim prawem masz bodajże 10 dni roboczych na zwrot produktu i sprzedawca zwraca Ci koszty produktu, ale bez kosztów wysyłki...

krisv740 - Wto 27 Maj, 2008

i chyba pod warunkiem ze towar nie był uzywany, lub wystąpiły wady jakosciowe towaru.
raczej na "jednak mi się nie podoba" nikt ci aparatu, lub obiektywu nie wymieni?
może ktoś miał taką sytuacje? coś z autopsji?

MC - Sro 28 Maj, 2008

krisv740, co do warunku, ze towar nie moze byc uzywany to nie jest to do konca prawda. Owszem, w przypadku zakupu plyty (audio, z programem komputerowym, filmem itp) warunkiem jest nienaruszenie opakowania. Powod jest prosty - kazdy "gupi" moglby skopiowac/zainstalowac zawartosc plyty.
Jesli chodzi o sprzet foto, to musi wystarczyc stan towaru nie wskazujacy na uzytkowanie, tzn. bez zniszczen, pudelko niezniszczone itp.
Zastanawiam sie jak by to bylo w przypadku np. bielizny, ale to jednak nie to forum :wink:

Paweł_G - Sro 28 Maj, 2008

USTAWA
z dnia 2 marca 2000 r.
o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny.

Art. 2. 1. Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.

2. Nie jest dopuszczalne zastrzeżenie, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą oznaczonej sumy (odstępne).

3. W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.

Mam nadzieje że wszystko jasne :mrgreen:

MC - Sro 28 Maj, 2008

Paweł_G, jak dobrze wiesz, ustawa swoja droga, a zycie swoja. Z niektorymi sklepami trzeba sie nameczyc, a droga sadowa jest dluga i meczaca.

Z doświadczenia wiem, że w wielu przypadkach wystarczy sformułowanie pisma pisanego językiem prawniczym z podaniem kilku przepisów oraz formułką na końcu "wezwanie niniejsze jet ostatecznym, w przypadku braku Państwa reakcji w nieprzekraczalnym terminie 7 dni od daty otrzymania niniejszego pisma, sprawę niezwłocznie skieruje na drogą postępowania sądowego co narazi Państwo na dodatkowe niepotrzebne koszty postępowania oraz koszty zastępstwa procesowego."
W komentowanym przez nas przypadku zakupu sprzętu foto przez neta w terminie do 10 dni od daty zakupu wysyłamy zwrot towaru oraz oświadczenie o odstąpienieu od umowy, dzwoniąc jednocześnie do sklepu z takową informacją. Aha wysyłamy za zwrotnym potwierdzeniem odbioru - najlepiej osobno wysłać sprzęt a osobno oświadczenie żeby potem mieć dwie zwrotki. Wiadomo jak sprzedawca będzie uparty to idziemy do sądu co w przypadku sprzętu do 10 000 zł powino się szybko skończyć bo sprawa pójdzie w post. upominawczym w sądzie grodzkim.

MC - Sro 28 Maj, 2008

Wszystko zalezy od sklepu. Jesli sklep jest ok, to nie bedzie raczej problemu.
Jesli natomiast ktos kupuje od nieznanego Zenka z allegro, to moze go pozniej nie namierzyc (np. jakis fikcyjny sklep itp). Ewentualnie moze sie okazac, ze pod adresem sklepu mieszka wiekowa Pani Wandzia, ktora pojecia o sprzecie foto nie ma. Ludzie sa pomyslowi. Tym niemniej jest to czarna wizja. W wiekszosci przypadkow trzeba po prostu troche poczekac, az pieniadze beda zaksiegowane na koncie.

k1caj_ns - Sro 28 Maj, 2008

Ja myślę ,że ze zwrotem pieniędzy przy uszkodzeniu towaru lub niezadowoleniu klienta w "normalnych" sklepach nie ma problemu.

W tym wypadku jeśli MC chce kupić 150-500 z zamysłem ,że i tak go odda tylko sie nim pobawi i potestuje jest trochę nie etyczne :twisted: Z drugiej strony jako użytkownik tego forum po przetestowaniu tego obiektywu może go komuś polecić więc tak do końca to nie jest wyzysk sprzedawców

btw. To nawet na najgorsze zbrodnie znajdują się rozsądne wytłumaczenia ...

krisv740 - Sro 28 Maj, 2008

a ja raz jeszcze napiszę, że czekam na "normalne" czasy. powiedzcie w ilu sklepach możecie od ręki (nie jadąc 100 i więcej km) mieć pełen wybór obiektywów aby przypiąć je do body , zrobić parę zdjęć i ew. się zdecydować?
ile jest sklepów w polsce w których sprzedawca ma obiektyw na próbę? aby klient mógł pobawić sie nim w plenerze?
sorry , ale moim zdaniem jesteśmy jeszcze bardzo zacofani (jako kraj konsumencki)
duże sieci jak wszedzie mają nas w d... . są nastawione na innego odbiorcę. a co mają robić świadomi fotoamatorzy?
nie piszę oczywiście o pro. fotografach bo to zupełnie inna historia:)

MC - Sro 28 Maj, 2008

k1caj_ns napisał/a:
W tym wypadku jeśli MC chce kupić 150-500 z zamysłem ,że i tak go odda tylko sie nim pobawi i potestuje jest trochę nie etyczne

Nigdzie nie powiedzialem, ze mam zamiar tak zrobic. Ewentualnie zamowic, sprawdzic, a jesli nie spelni moich oczekiwan to wtedy oddac. A jak spelni, to polecac :mrgreen:
krisv740 napisał/a:
pełen wybór obiektywów aby przypiąć je do body , zrobić parę zdjęć i ew. się zdecydować?

Ja takiego sklepu nie znam. Ale z drugiej strony tez sie sprzedawcom nie dziwie. To dla nich za duza inwestycja. Wiesz ile by kosztowal zakup calej stajni np. Nikona :?: A takiego obiektywu nie wypadaloby potem sprzedac, bo przeciez uzywany.

krisv740 - Sro 28 Maj, 2008

a nie sądzisz (-cie) że czas już aby można było rządać (!) poważniego traktowania nas jako konsumentów?
sprzedaż rośnie tak kompaktów jak lustrzanek. a przedstawicielstwa w dalszym ciągu nie monitują,naciskają sklepów-firm na zwiększenie udziału akcesoriów do sprzedawanego sprzętu. czy to jest normalne?
chcesz kupić zasr.... obiektyw za 3000 PLN i co ? to nie jest szkło za 20 parę tys. a musisz szukać i przebierać w paru sklepach w polsce! przecież to jest chore.
lustrzankę kupisz prawie wszędzie i co potem?
pracuję w firmie która ma 17 przedstawicielst w polsce. wymogli na nas jako dealerach zwiększenie zabezpieczenia w części i akcesoria do niesamowitego poziomu. na magazynie mamy ponad 1mln PLN. ale dodali do tego obniżkę cen zakupu i promocje dla klientów.
a co my mamy od c,n,s i p oraz o? spadki tam gdzie być muszą, a reszta .... -ech!
i żeby nie byc OT - i jak tu kupić 150-500 lub 120-400 jak nie możesz ich potestować?

krzysiek29 - Sro 28 Maj, 2008

sławek_38 napisał/a:
krzysiek29 napisał/a:

Możesz bliżej się zapoznać za 3499 :smile:

miałem jakiś czas S50-500 mam nadzieję ,że w S150-500 poprawi się trochę rozdzielczość. Jeśli tak to pewnie się skuszę ale poczekam, aż cena spadnie poniżej 3000zł :wink:

komor - Sro 28 Maj, 2008

Jeszcze warto dodać, że w przypadku zakupu sprzętu na fakturę VAT, na firmę, to tę ustawę o sprzedaży konsumenckiej można sobie w buty wsadzić.
k1caj_ns - Sro 28 Maj, 2008

krisv740 Ciężko jest wymagać żeby w każdym mniejszym mieście można było kupić obiektyw za 4 tysiące i wiecej. W takim Nowym Sączu ponad 100tys mieszkańców nie kupisz żadnego obiektywu z firmy CANON od ręki przynajmniej ja się nie spotkałem.
W media martkt mają sigmę 70-300 APO i kilka tańszych szkieł i też nikona 70-200 VR i tyle.

Prawda jest taka ,że przedstawicielstwa i sklepy zamawiają to na co znajdzie się więcej klientów. Czyli prędzej zaleją nas 350A z kitami w każdym sklepie elektronicznym niż doczekamy się dobrych obiektywów dostępnych od ręki wszędzie.

Oczywiście ludzie mieszkający w Warszawie , Katowicach , Łodzi , Krakowie itd... nie mają aż tak wielkiego preblemu z tym albo i wogóle go nie mają bo rynek jest inny niż w takim stosunkowo małym Nowym Sączu.

Nowy Sącz to miasto 100 tyś, ja mieszkam w 420 tysięcznej stolicy wojewódzwtwa i nie ma tu jednego sklepu fotograficznego. Jedynie w MM można coś pomacać ale tylko puszki bo szkieł tam nie ma. Abstrachując od faktu że ceny są kosmiczne. Szczecin to fotograficzna i nie tylko Polska klasy C. Wszak wielu nazywa to miasto "wioską z tramwajami". Prawda jest taka, że prędzej Sigma założy kolejne Pro Centrum w Pcimiu niż tu. A szkoda bo patrząc na rajdach samochodowych rozgrywanych tu to jest dość niezły rynek zbytu dla amatorów.
Monastor - Sro 28 Maj, 2008

Paweł_G, to my mamy jakieś rajdy samochodowe? :mrgreen:

Jak zobaczyłem sample z tej sigmy 120-400, jej światło na końcu i fakt, że ma OS, zacząłem się dziwnie czuć z moją 100-300 :roll:
Tak czy inaczej, zmiana szkła to chyba mimo wszystko głupota i zamierzam po prostu dokupić TC 1,4 i mieć 420-tkę F/5.6

MM - Sro 28 Maj, 2008

Monastor, Sigma 100-300/4 to minimum jedna a dla mnie dwie klasy optycznie wyżej niż omawiana Sigma 120-400 OS HSM. Tak na marginesie to ta ostatnia jest tematem wątku i nie zbaczajmy Panowie na zbyt obszerne OT :twisted:
Jak ktoś musi miec 400mm tanim kosztem wraz ze stabilizacją to może sobie taką Sigmę kupić. Ja jestem jej jakością przy tych 400mm na tyle rozczarowany, że nikomu bardzo potrzebujących takich ogniskowych tego obiektywu nie polecę.

Monastor, No mamy - startują w nich 15 letnie Swift - y, Civic - ki i CRX - y.

Co do nowych Sigm to masz rację że za tę kase mogą być fajnymi alternatywami dla Canonów. Ja będe kupował szkło do ptaków pewnie ok września ale narazie moim faworytem jest chyba 400/5,6 L. Może będą to Sogmy ale tu trzeba poczekać na testy.

Monastor - Czw 29 Maj, 2008

Cytat:
Ja jestem jej jakością przy tych 400mm na tyle rozczarowany, że nikomu bardzo potrzebujących takich ogniskowych tego obiektywu nie polecę.

Na samplach nie wygląda jakoś strasznie... choć one są robione na F/8, a nie F/5.6
Ciekawe jak się spisze 100-300 z TC, mam nadzieję, że nie gorzej.

Najbardziej kusząca w tej 120-400 OS jest cena. Gdybym teraz kupował tele, to miałbym duży ból głowy i niewykluczone, że skończyłoby się na niej.

MM - Czw 29 Maj, 2008

Wczoraj bawiłem się Sigmą 100-300/4 podpiętą do A700. To szkło znowu pokazało jaką robi żyletę. Jakość dla Sigmy 120-400 NIEOSIĄGALNA.
MC - Czw 29 Maj, 2008

MM napisał/a:
Wczoraj bawiłem się Sigmą 100-300/4 podpiętą do A700. To szkło znowu pokazało jaką robi żyletę. Jakość dla Sigmy 120-400 NIEOSIĄGALNA.

Napisz wiecej... :mrgreen: