|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka Canon do 3000 zł, wesela, plenery, portret
Soldierwoman - Pon 12 Mar, 2018 Temat postu: Lustrzanka Canon do 3000 zł, wesela, plenery, portret Hejka, nie jestem świeżakiem jeżeli chodzi o robienie zdjeć, robiłam na weselach, plenerach, ale na czyimś sprzęcie. Teraz chciałabym kupić dla Siebie lustrzankę za Ok.3000tys. do zdjeć portretowych, małych dzieci, reportaży. Firma- tylko canon. Co polecacie??? Zależy mi na jakości.
Andrzej.M. - Pon 12 Mar, 2018
Soldierwoman napisał/a: | lustrzankę za Ok.3000tys |
Wystarczy ok. 30tys i masz całkiem fajny canon 1Dx lub 1Ds Mark III. Za resztę kup sobie szklarnię.
Sunders - Pon 12 Mar, 2018
Soldierwoman napisał/a: | chciałabym kupić dla Siebie lustrzankę za Ok.3000tys. do zdjeć portretowych, małych dzieci, reportaży. Firma- tylko canon |
Jeśli ma być nowy to Canon 800D
Jeśli może być używany to Canon 6D
Andrzej.M. - Pon 12 Mar, 2018
Sunders napisał/a: | eśli ma być nowy to Canon 800D |
Jeśli ma tę samą matrycę co 80D - to od bidy ujdzie...
pawel78 - Pon 12 Mar, 2018
@Soldierwoman: 3000tysi to 3.000.000
Soldierwoman - Pon 12 Mar, 2018
3000 tysiące złotych. Lepiej?
[ Dodano: Pon 12 Mar, 2018 14:40 ]
A 60D lub 70D?
Sunders - Pon 12 Mar, 2018
Soldierwoman napisał/a: | A 60D lub 70D? |
Jeśli może być używany, to 70D też jest dobrym wyborem, chociaż 6D jest IMO lepszym.
komor - Pon 12 Mar, 2018
Soldierwoman napisał/a: | 3000 tysiące złotych. Lepiej? |
Nie lepiej Nadal są to trzy tysiące tysiące.
Szukasz za trzy tysiące, albo: za 3000 zł. Jeśli tylko Canon wchodzi w grę, to proponuję coś z nową matrycą 24 mpix, czyli: https://www.optyczne.pl/i...=Wyszukaj&sort=
Te trzy tysiące to na sam korpus? Obiektywy masz? Z jaką optyką robiłaś dotychczas na tym cudzym sprzęcie?
T.B. - Pon 12 Mar, 2018
A co - nie ma sprzętu za trzy miliony? Na pewno jest
komor - Pon 12 Mar, 2018
Leika Null Serie jest za droga, trzy miliony (złotych) nie wystarczy.
PDamian - Pon 12 Mar, 2018
Soldierwoman,
750D jest w dobrej cenie w zestawie z 18-135mm STM https://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/16635909
lub
https://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/12762593
+
https://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/1114459
Andrzej.M. - Pią 16 Mar, 2018
Soldierwoman napisał/a: | nie jestem świeżakiem jeżeli chodzi o robienie zdjeć |
To powinnaś wiedzieć że 3000zł na canona nie wystarczy - w tej kategorii cenowej canon może mocno szumieć - szczególnie w kontekście zdjęć weselnych w słaby świetle, może mieć też słabą rozpiętość tonalną dla krajobrazu. Zobacz sobie testy matryc i wybierz: https://www.dxomark.com/Cameras/Ratings
Wojmistrz - Pon 19 Mar, 2018
Ale używanego 6D da się kupić za te 3K.
Andrzej.M., znowu z rankingami wyskakujesz? Ciekawe, kiedy zauważysz, że od lat aparaty maja takie parametry, że nawet najtańszym da się zrobić wszystko, a rynek rozbija się o ergonomię, przyzwyczajenia i prestiż.
Negatyw - Wto 20 Mar, 2018
Wojmistrz napisał/a: | ...Ciekawe, kiedy zauważysz, że od lat aparaty maja takie parametry, że nawet najtańszym da się zrobić wszystko, a rynek rozbija się o ergonomię, przyzwyczajenia i prestiż. | Fotograf zawodowy topi tyle "kasy" z przyzwyczajenia? A może zawodowcy to idioci bo dają się naciągnąć na profesjonalny sprzęt?
Wojmistrz - Wto 20 Mar, 2018
Negatyw, ile i czego profesjonalista potrzebuje mieć w aparacie? Podaj sensowny przykład zastosowania.
Przy okazji rozumiem, że ci co np 12 lat temu robili foty takimi Canonami 5D, to robili syf, a nie zdjęcia?
komor - Wto 20 Mar, 2018
Negatyw napisał/a: | Fotograf zawodowy topi tyle "kasy" z przyzwyczajenia? |
Znam paru zawodowych fotografów, którzy kierują się w swoich zakupach i dalszych planach przyzwyczajeniami i uprzedzeniami. Bo „Canon to Canon”, bo po co ryzykować coś nowego, bo się przyzwyczaiłem do ergonomii, menu i nie chcę zmieniać, bo mam już system i nie chcę zmieniać itd. Przyznasz zresztą, że przynajmniej jedna z wymienionych przed chwilą przyczyn jest obiektywnie zasadna, prawda?
Soldierwoman - Sro 21 Mar, 2018
Nie będę robić zdjeć na weselach, aparat chce kupić na potrzeby własne, głównie pod katem dziecka, reportażu rodzinnego wakacje, okolicznościowe przyjęcia rodzinne.
[ Dodano: Sro 21 Mar, 2018 19:34 ]
A na cudzym sprzęcie, to robiłam reportaże, zdjęcia reklamowe, dla firm, w studiu. Canon 6D mk II, obiektywy: 50mm, 100mm, 24-105, 24-70, 70-200
Sunders - Sro 21 Mar, 2018
Soldierwoman napisał/a: | na cudzym sprzęcie, to robiłam reportaże, zdjęcia reklamowe, dla firm, w studiu. Canon 6D mk II, obiektywy: 50mm, 100mm, 24-105, 24-70, 70-200 |
... i jakie wrażenia, odpowiadał Ci?
Oczywiście ze tak, i uważam ze stałki sa cudownymi obiektywami:) jednak na moje domowe potrzeby, troszkę za drogi sprzęt 6D. Myśle nad 77D, lepszy będzie niż 760D??? Do tych moich celów.
Sunders - Sro 21 Mar, 2018
Soldierwoman napisał/a: | Myśle nad 77D, lepszy będzie niż 760D??? Do tych moich celów. |
Jest trochę lepszy, jednak IMO skoro 6D jest za drogi, to pozostań przy wyborze 70D.
Nie 70D, tylko 77D. )
[ Dodano: Sro 21 Mar, 2018 22:24 ]
Znalazłam Eos 7D MKIi, 41tys. Przebieg, co myslicie?
Wojmistrz - Czw 22 Mar, 2018
Ciekawią mnie bardziej twoje wrażenia z 6D II. Pomijając światową premierę, to dość nowa puszka w sprzedaży. Mało kto miał z nią do czynienia, zwłaszcza, że pod wieloma względami jest to gorsza puszka od pierwszej 6D (moim zdaniem... i wielu moich znajomych z branży), a dopiero teraz promocja modelu i cashback bardziej rozpowszechniły ją na rynku
Sunders - Czw 22 Mar, 2018
Soldierwoman napisał/a: | Znalazłam Eos 7D MKIi, 41tys. Przebieg, co myslicie? |
Zdecydowanie lepszy od 70 i 77D. Jeśli jego stan nie budzi wątpliwości, to przebieg nie jest zbyt duży. Jak dotąd, to chyba najlepsza ze znalezionych przez Ciebie propozycji
Andrzej.M. - Sob 24 Mar, 2018
Soldierwoman napisał/a: | roszkę za drogi sprzęt 6D. Myśle nad 77D, |
Pomyśl o 80 D - powinien dać bliższe obrazki temu co miałaś na 6DII - choć to też kiepska puszka nawet jak na najtańszą z canona. Soldierwoman napisał/a: | Nie 70D, tylko 77D. |
Też byłbym za 70-tką a nie pomyłką w nazewnictwie. Oczywiście 7DmkII brzmi jeszcze lepiej .
Negatyw - Pią 30 Mar, 2018
Wojmistrz napisał/a: | Negatyw, ile i czego profesjonalista potrzebuje mieć w aparacie? Podaj sensowny przykład zastosowania.
Przy okazji rozumiem, że ci co np 12 lat temu robili foty takimi Canonami 5D, to robili syf, a nie zdjęcia? | Standardy z biegiem czasu się zmieniają i nie można porównywać starych zdjęć do dzisiejszych. Dzisiaj się wymaga, przynajmniej do ślubów i wesel sprzętu nowszego niż 5D, bo tak jak napisałeś może być to syf. Jeszcze większy syf zrobisz robiąc dzisiaj zdjęcia ślubu aparatem otworkowym z początków fotografii. Ale mogą się znaleźć klienci mniej wymagający dla których dzisiaj wystarczą zdjęcia np. z Canona 40D. Zależy do czego i dla kogo te zdjęcia są robione, jakie są wymagania i zasobność kieszeni klienta.
Wujek_Pstrykacz - Pią 30 Mar, 2018
Dzisiaj się wymaga większej kreatywności fotografa, a sprzęt ma mu tylko w tym pomóc
Negatyw - Pią 30 Mar, 2018
Ja nie widzę ani takiej tendencji ani przyczyny tego by kiedyś wymagano mniejszej kreatywności od fotografa niż teraz. Widzę różnicę w sprzęcie bo raczej starego 5D na ślubach dziś nie uświadczysz.
No pierwsze 5d to już faktycznie przeżytek, zresztą lata lecą, postęp widać ogromny.
Ja pamiętam jeszcze czasy analoga i zdjęcia jakie się oglądało kiedyś z sesji, a te współczesne jednak sporo się różnią.
PDamian - Pią 30 Mar, 2018
Czyli są jakieś poważne argumenty za tym żeby po piętnastu lub więcej latach ponownie się ożenić.
Zawsze można ponowić ślub z już zaślubioną
Wojmistrz - Sob 31 Mar, 2018
Negatyw napisał/a: | Standardy z biegiem czasu się zmieniają i nie można porównywać starych zdjęć do dzisiejszych. Dzisiaj się wymaga, przynajmniej do ślubów i wesel sprzętu nowszego niż 5D, bo tak jak napisałeś może być to syf. Jeszcze większy syf zrobisz robiąc dzisiaj zdjęcia ślubu aparatem otworkowym z początków fotografii. Ale mogą się znaleźć klienci mniej wymagający dla których dzisiaj wystarczą zdjęcia np. z Canona 40D. Zależy do czego i dla kogo te zdjęcia są robione, jakie są wymagania i zasobność kieszeni klienta. | Ale uciekasz z tematem. Zadałem ci konkretne pytanie, i chciałbym odpowiedzi. Przypomnę. Wojmistrz napisał/a: | Negatyw, ile i czego profesjonalista potrzebuje mieć w aparacie? Podaj sensowny przykład zastosowania. | Ja nie polecam nikomu Canona 40D, ale już trochę nowsze konstrukcje APS-C jak Canon 550D, Nikony D3200, Pentax K-30 są w stanie naprawdę sporo zdziałać i traktuję je jako modele przełomowe. Wszystko co nowsze od nich jest już naprawdę dobre.
I jeszcze dochodzi pełna klatka. Mój były szef, z którym czasem się spotykam, nadal biega z 5DII. Ja mam 6D od czasów premiery i jeszcze nie trafiłem sytuacji kiedy by sobie z czymś nie poradził, ba... nawet myślę czy nie kupić sobie 1Ds MkIII, kiedy dziś ten model w UK kosztuje poniżej £600 z 2 letnią gwarancją.
Dla mnie tym aparatom nie brakuje nic: ani rozdzielczości, ani czułości, ani DR, ani szybkości, więc nie widzę realnej potrzeby zmiany na jakiś nowszy model. Widzę tam jedynie różne ficzery, żeby ktoś mógł powiedzieć "ja mam, a ty nie" ale to wszystko zbędne. Ze dwa, trzy razy w życiu użyłem WiFi w moim 6D i to tylko z ciekawości, GPS ani razu, bo mi baterii szkoda. Niedawno rozmawiałem z kolegą, który kiedyś po mojej namowie kupił 6D i niedawno zmienił go na 5DIV. Stwierdził, że gdyby wcześniej miał go w ręce to kupiłby 5DIII a za różnicę kupił szkło. Ja często spotykam się z takimi opiniami i sam mam dość podobną, czyli, że od około 10 lat aparaty są na tyle "wypasione", że więcej trzeba tylko szpanerom i onanistom sprzętowym.
Fotografowałem komercyjnie w czasach, kiedy standardem były analogi i rozpowszechniony pogląd, że do czasu, kiedy aparaty nie będą miały co najmniej 3Mpx, nie będzie sensu wchodzić w cyfrówki. Moja pierwsza cyfrówka miała 3.1Mpx i faktycznie na tamte czasy wystarczała. Prace z Canona 300D z całymi 6.1Mpx były drukowane na A3, a czasem większych formatach, drukarnie i tak brały w 72 dpi. Na A2 przesiadłem się dopiero w tym roku i tu faktycznie wypada mieć te minimum 12Mpx. Na zajęciach uczelni na uczelni przy pomocy 30D zrobiłem 152K klapnięć nim padła migawka - jedyna w życiu, jak dotąd. Przez naście lat spaliłem w aparacie jedną kartę SD, więc nie odczuwam presji drugiego slotu, taniej i pewniej mieć kilka kart przy sobie.
Negatyw - Sob 31 Mar, 2018
Niepotrzebnie się rozpisujesz. Może napisz dlaczego masz 6D a nie 5D?
Andrzej.M. - Sob 31 Mar, 2018
To prawda że sprzęt ma pomagać a nie przeszkadzać w robieniu zdjęć. Dlatego do kwoty 10 tysięcy zł. wolę Pentax K-1 od 6D czy D750. Czemu? Bo ma matrycę pozwalającą na robienie zdjęć o rozpiętości tonalnej takiej jak w Nikonie D810 i z podobną jakością obrazu (czyli lepszą niż w canonach) , a AF ma nie gorszy od tego co jest w Canonie 5DmkIV. Do 3000 wolę Pentax K-70 lub KS-2.
Wojmistrz - Nie 01 Kwi, 2018
Andrzej.M., za 10000 to można sobie a za 3000 to można o k-1 pomarzyć.
Negatyw napisał/a: | Niepotrzebnie się rozpisujesz. Może napisz dlaczego masz 6D a nie 5D? | Nie wiem czy niepotrzebnie, ponieważ ty mi nie odpisujesz na pytania. Ja za to ci odpowiem dlaczego 6D a nie 5D.
Kiedy kupowałem 6D, byłem w posiadaniu m.in. 1Ds i 60D, czyli posiadałem pełną klatkę i APS-C ze świetnym jak na tamte czasy filmowaniem. Długo myślałem czy kupić 5DII, 5DIII, ale akurat wyszła nowinka 6D z podobną ergonomią co 60D, do tego w bardzo atrakcyjnej cenie. Brakowało mi do ideału tylko obracanego ekranu, który de facto dodano w 6DII ale wypatroszono np z All-I Zamieniłem dwie puszki w jedną i to był jeden z najlepszych wyborów w moim życiu. Zakup 5DIII i nowszych nadal uważam za zbyteczny, bo nie ma żadnej konkretnej funkcji dla której warto by mi było je kupić.
I jeszcze jedno. Działam na rynku UK i tu były szef nauczył mnie, że nie warto dawać ludziom zdjęć cyfrowych, a jeżeli już, to nigdy w maksymalnych rozdzielczościach, chyba, że za to odpowiednio dużo zapłacą. Moim klienci od wielu lat dostawali zdjęcia dostosowane do przeglądania w FullHD (1080p), od jakiegoś czasu w 4k (2160p) lub dostają wydruki, które ja robię. W tym ostatnim przypadku, nie rozpoznasz czym to jest zrobione, więc po co się spinać?
Negatyw - Nie 01 Kwi, 2018
To nie pozostaje Ci nic innego tylko sprzedać używane 6D i kupić znacznie tańsze używane 5D. I cieszyć się dodatkowym dopływem gotówki.
Wojmistrz - Nie 01 Kwi, 2018
A po co? Chyba nie po to zmieniałem 1Ds na 6D, by teraz wracać do podobnej puszki czyli 5D. Chyba, że chodziło ci o 5DII, który kosztuje w UK podobnie jak 6D i 1DsIII, czyli do dostania od ręki za około £550. Canon 1DsIII jest z 2007r, 5DII jest z 2008r, 6D jest znacznie młodszy bo z 2012r, ale wszystkie mają matrycę powyżej 20Mpx, co spokojnie pozwala na druki wielkoformatowe, użyteczny zakres czułości matrycy, niezły AF i ogólnie świetny obraz. Negatyw, ciągle czekam na realny przykład, który pokaże, że komuś kto chce robić śluby, wesela i plenery, musi wydać kasę na najnowsze puszkę, tak samo, że jak jest PRO (takim wielkimi literami ) to potrzebuje kolorowych plam na których nic nie widać, ale jest przecież ISO409600 czy inne broszurkowe idiotyzmy.
|
|