|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D3400. Czy znajde coś lepszego za 2000zł?
quanhi - Wto 08 Maj, 2018 Temat postu: Nikon D3400. Czy znajde coś lepszego za 2000zł? Zastanawiam się nad kupnem aparatu. Czasami robię stronki i potrzebuję czegoś do robienia zdjęć wnętrz budynków, portretów i przedmiotów.
Dodatkowo chciałbym też czasem używać go do okazjonalnego strzelania fotek: zdjęcia dzieciaków, imieniny u cioci, krajobrazy, wycieczki, może jakiś filmik.
Aparat raczej nowy. Nie znam się więc używanego nawet nie wiem jak przetestować czy wszystko działa i czy nie jest uszkodzony.
Do tej pory posiadałem tylko kompakty i smartfony. Używanie manualnych ustawień nie jest czymś co mnie przeraża: na kompakcie dużo eksperymentowałem, a i miałem też okazję pobawić się lustrzankami.
Początkowo budżet określiłem do 2500zł, ale jeśli jest to uzasadnione mogę go powiększyć.
Zastanawiałem się nad najtańszą opcją Canon EOS 1300D, ale po lekturze kilku recenzji ten aparat wydaje się zbyt mocno okrojony z funkcji. Więc zastanawiam się nad:
Nikon D3400 + kitowy obiektyw AF-P 18-55VR za ok 1850zł (jakieś 250zł więcej niż 1300D, ale ma lepszą matrycę)
Do tego Nikon AF-S 50mm NIKKOR f/1.8G za ok 950zł (do portretów i słabego oświetlenia).
W sumie 2800zł.
Mógłbym przyoszczędzić i wziąć obiektyw Nikon AF Nikkor 50 mm F/1.8 D za 500zł, ale nie wiem jak trudne jest ustawianie manualnego ostrzenia. Czy ktoś mnie może oświecić czy trudne czy nie?
Przydałby mi się jeszcze filtr polaryzacyjny i jakaś lampa błyskowa do błyskania w sufit. Na jakie parametry zwracać uwagę kupując je? Albo może ktoś by jakieś gotowe propozycje podrzucił?
No i najważniejsze, czy to w miarę dobry wybór, czy jednak w tej kwocie znajdzie się coś lepszego? Priorytetem jest jakość zdjęć. Da radę za podobne pieniądze znaleźć coś lepszego u Pentaxa, lub Sony? Bezlusterkowce chyba znacznie wykraczają poza budżet.
PDamian - Wto 08 Maj, 2018
Jeśli w wideo chcesz korzystać z AF to lepiej kup Canon 200D. W Nikonach to dobrze nie pracuje -nawet z AF-P https://www.youtube.com/watch?v=us3TOIQSBIw
https://www.youtube.com/watch?v=biJNBlpc4fQ
Obiektyw "portretowy" Canon 50mm f/1.8 STM do niego będziesz miał za tylko 500zł i będzie on miał AF.
quanhi - Wto 08 Maj, 2018
Zerkałem na Canona 200d, ale cena to 2600zl, czyli 750 zł więcej. Aparat mi się podoba, ale koszty już mniej.
Priorytetem jest robienie zdjęć, filmowanie jest mniej ważne. 200d ma duży plus za odchylany ekran, wifi, lepsze filmy i automatyczne czyszczenie matrycy. Wtedy jednak bym go musiał porównywać z Nikonem D5600 który kosztuje tyle samo i też ma te bajery.
Czekam, aż ktoś się wypowie czy dużym kłopotem dla amatora będzie manualny AF w tańszej 50mm Nikona. Jeśli ludzie uznają, że ie sprawia dużego problemu to wtedy brałbym to tańsze szkło.
W takim wypadku D3400 + obiektyw kit + 50mm byłby tańszy niż canon 200d z samym obiektywem kitowym. I jeśli chodzi o jakość zdjęć pytaniem jest czy warto dopłacić te 750zł?
Dzięki w każdym razie za link i odpowiedź, te filmiki rzeczywiście daje trochę do myślenia. AF troszkę hałaśliwe.
Sunders - Wto 08 Maj, 2018
quanhi napisał/a: | Czekam, aż ktoś się wypowie czy dużym kłopotem dla amatora będzie manualny AF w tańszej 50mm Nikona. |
Ostrzenie w D3400 przy użyciu Live View nie powinno stanowić dużego problemu. Natomiast ustawianie ostrości przez wizjer nie pozwala na precyzyjną ocenę ostrości sceny, jest męczące i zawodne.
Andrzej.M. - Wto 08 Maj, 2018
quanhi napisał/a: | Czasami robię stronki i potrzebuję czegoś do robienia zdjęć wnętrz budynków, portretów i przedmiotów.
Dodatkowo chciałbym też czasem używać go do okazjonalnego strzelania fotek: zdjęcia dzieciaków, imieniny u cioci, krajobrazy, wycieczki, może jakiś filmik.
|
Skoro ma być głównie do fotografowania - to Pentax KS-2 lub K-70 (o ile budżet pozwoli - ten drugi) szkło DA50/1.8 to koszt ok. 550zł. Bywa też możliwość taniego zakupu K-50 - ale w tym modelu głównie występował problem z cewką - moim zdaniem głownie z powodu rzadkiego użytkowania - ale było. Pewnie jakaś wadliwa seria cewek? Trudno powiedzieć - bo ten element używany jest w różnych Pentaxach jeszcze od czasów analogowych i jakoś narzekań nie było.
quanhi napisał/a: | coś lepszego u Pentaxa, |
Dlaczego lepszego? Kopusy praktycznie pełnowartościowe nawet w stosunku do najwyższych serii - ze wszystkimi funkcjami od stabilizacji matrycy i uszczelnień począwszy, mikrokalibracji różnych szkieł, poziomowania obrazów , astro tracer, piksel shift rezolution, po HSS i 1/6000s.
PDamian - Wto 08 Maj, 2018
https://youtu.be/6hV2DDPHP4o?t=38
Wojmistrz - Sro 09 Maj, 2018
No nie no, Pentaxy potrafią zbudzić nawet zmarłych na pogrzebie więc jak ktoś patrzy na głośność to faktycznie można "odpaść". Sesji noworodkowych Pentaxem też nie polecam, chyba, że maluch śpi jak kamień
PDamian - Sro 09 Maj, 2018
https://youtu.be/K3hOiOpCYsA?t=66
Wujek_Pstrykacz - Sro 09 Maj, 2018
PDamian napisał/a: | https://youtu.be/K3hOiOpCYsA?t=66 |
Tragedia.
Negatyw - Sro 09 Maj, 2018
Rzeczywiście tragedia. Najgłośniejsze dźwięki są przy zakładaniu i zdejmowaniu obiektywów. Trzaski takie, że myślałem że to burza z piorunami. Gdybym wcześniej wiedział to bym ochronniki słuchu założył. Mam Pentaxa i nie słyszałem takich dźwięków. No ale może dlatego, że mam inny model.
Negatyw, jaki masz model? Ja miałem k-5, k-500 a teraz k-50 i wiertarka jest po prostu głośna. Obiektywy też są cichsze i głośniejsze, ale zasadniczo wszystkie do Pentaxa dość głośne. Teraz mam 18-55 WR AL i 50-200 AL i są bardzo głośne w porównaniu np ze starym, pierwszym modelem Canona 18-55 IS. W sumie to też zrobię w wolnej chwili test porównawczy.
quanhi - Sro 09 Maj, 2018
Czytam, przeglądam i sprawdzam. I już wiem, że budżet będę musiał podnieść do 3k zł. Odpada Canon 1300D i Nikon D3400, obydwa są za bardzo okrojone i sztucznie ograniczane przez producentów (nawet w starszych kompaktach mam tryb HDR, bracketing i panoramy; wycięcie auto czyszczenia matrycy też jest wredne, gdy poprzednie modele je miały). Pentax KS-2 nie przypadł mi do gustu, za to bardzo spodobał mi się K-70, szczególnie w zestawie z uszczelnianym obiektywem.
Zakupu chce dokonać w UK i złośliwie nie mogę znaleźć żadnej promocji na Pentaxa. Cena za niego z kitem 3400zł, gdy w Polsce widziałem poniżej 2900zł.
Aparaty co obecnie rozważam to:
Nikon D5300 + 18-55 VR + AF Nikkor 50 mm F/1.8 D - za 2700zł
Nikon D5600 + 18-55 VR + AF Nikkor 50 mm F/1.8 D - za 3100zł
Canon 750D + EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS STM oraz 50 mm f/1.8 STM - za 2800zł
Canon 200D + EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 III oraz EF 50 mm f/1.8 STM - za 2950
I jeśli pojawi się gdzieś promocja na Pentaxa K-70 z kitem WR poniżej 3000zł to też.
Obecnie najbliżej mi do 200D i D5600.
Mam jeszcze kilka pytań, gdyby ktoś chciał odpowiedzieć:
Zawsze wielkość obiektywów podawana jest dla pełnej klatki? Znaczy 18-55mm kitowych obiektywów w aparatach APS-C to będzie tak na prawdę 27-82mm?
W najbliższym czasie będą jakieś premiery nowych modeli, albo wielkie imprezy foto? Jeśli tak to zawsze mogą się pojawić jakieś promocje albo cashbacki
W Nikonie D5600 autofocus będzie działał z tym obiektywem AF Nikkor 50 mm F/1.8 D prawda?
Pentax K-S1, obiektywy: Sigma 17-50/2,8 EX DC HSM, Schneider-Kreuznach D-Xenon 18-55/3,5-5,6 AL. Obiektywy MF, ale te wiadomo nie hałasują, więc nie wymieniam jakie.
No i jeszcze jeden z AF, który mogę uznać za hałaśliwy: Sigma 70-300/4-5,6 DG. Tą Sigmą rzadko fotografuję, w razie konieczności (lub potrzeby) wyłączam AF.
Wojmistrz nie porównuj obiektywów Pentax z wiertarką do obiektywów Canon z silnikiem w środku. Do Pentaxa też możesz kupić obiektywy z silnikiem jak wymieniona przeze mnie Sigma 17-50/2,8 EX DC HSM oraz np. Pentax HD DA 18-50mm f/4-5.6 DC WR RE i Pentax 55-300mm F4.5-6.3 ED PLM WR RE zamiast tych Twoich wiertarek. Inna sprawa, że np. Schneider-Kreuznach D-Xenon 18-55/3,5-5,6 AL pomimo wiertarki nie hałasuje, przynajmniej nie tak jak ten link przedstawia.
Te Samsungi D-Xenony też miałem zarówno 18-55 jak i 50-200.
quanhi, jak mieszkasz w UK to zapraszam na prv.
Andrzej.M. - Sro 09 Maj, 2018
Wojmistrz napisał/a: | miałem k-5, k-500 a teraz k-50 i wiertarka jest po prostu głośna |
Jednym tchem wymieniasz po sobie tak rózne modele jak najprostszy K-500 i najbardziej zaawansowany i bardzo cichy K-5? jesteś pewnien że go miałeś ? Na pewno? Czy zapomniałeś zero dopisać?
Nawet dla przyzwoitości nie wspomnę że w K-3 (a pewnie w KP i K-70) wiertarka jest jeszcze cichsza , choć migawka ciut głośniejsza. Wojmistrz napisał/a: | Teraz mam 18-55 WR AL i 50-200 AL i są bardzo głośne |
Drogi kolego , może czas zmienić wreszcie na 18-50 i 55-300DC? Będzie naprawdę ciszej... Zresztą dziwię ci się - skoro ci tak przeszkadzają te dźwięki a ponoć parasz się foto zawodowo - to może czas zamienić choćby na sigme 17-50/2,8? Zawodowiec z "kitem"? Bój się bogów fotografii!!! quanhi napisał/a: | gdzieś promocja na Pentaxa K-70 z kitem WR poniżej 3000zł to też. |
https://www.google.pl/acl...Q9aACCE0&adurl= i jeszcze na photospecjalist.pl możesz coś znaleźć - tyle że spoza polskiej dystrybucji.
Andrzej.M. napisał/a: | Jednym tchem wymieniasz po sobie tak rózne modele jak najprostszy K-500 i najbardziej zaawansowany i bardzo cichy K-5? jesteś pewnien że go miałeś ? Na pewno? Czy zapomniałeś zero dopisać? | Miałem je dokładnie w wymienionej kolejności, a z tym zerem to co sugerujesz? k-50, k-5000 i k-500? No to nadal dwa istnieją
Deadi - Sro 09 Maj, 2018
Zakochałem się w WR 100mm Macro Toż to czysta mechanika, a' la motoryzacja lat '80 i 90'
Kolego, prześledziłem temat ze wszystkich możliwych opcji i powiem Ci, że Canon 200D jest najfajniejszy
jurand - Sro 09 Maj, 2018
quanhi napisał/a: | Aparaty co obecnie rozważam to:
Nikon D5300 + 18-55 VR + AF Nikkor 50 mm F/1.8 D - za 2700zł
Nikon D5600 + 18-55 VR + AF Nikkor 50 mm F/1.8 D - za 3100zł
Canon 750D + EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS STM oraz 50 mm f/1.8 STM - za 2800zł
Canon 200D + EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 III oraz EF 50 mm f/1.8 STM - za 2950
|
U Canona szukał bym jednak zestawu z innym obiektywem niż EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 III
Wojmistrz napisał/a: | Te Samsungi D-Xenony też miałem zarówno 18-55 jak i 50-200... | To nie są Samsungi. Projekt i wykonanie Pentax, zakład w Wietnamie, napis na nich Schneider-Kreuznach D-Xenon bo Samsung wykupił prawo do takiej nazwy, na zaślepce jest napis Samsung. Może Samsung samą zaślepkę wykonał? Podobno lepsze wykonanie od zwykłych kitów Pentaxa. Napisałem podobno bo nie sprawdzałem. Trochę lat ma ten obiektyw i jest jak nowy.
Wojmistrz napisał/a: | a z tym zerem to co sugerujesz? |
Że chyba zapomniałeś go kupić...
K-5 znaczy. Co prawda nie oglądam wypocin zamieszczenych na yt ale domyślam się po wypowiedziach kolegów ze ktoś tam mocno zaszalał.
Co do: Deadi napisał/a: | kochałem się w WR 100mm Macro |
to wcale się nie dziwię - obiektyw optycznie nie ustępuje canonowskiej "L"-ce , przy tym jest znacznie mniejszy - a że nie ma silnika - to trochę hałasuje - ale komu to przy makro przeszkadza? A nawet przy portrecie? Lepiej wygłuszone puszki jak K-5, K-3 wcale dużo hałasu nie robią. Gorzej z korpusami budżetowymi - tam na pewno więcej słychać - ale coś za coś.
quanhi napisał/a: | Priorytetem jest jakość zdjęć. | - to tak dla przypomnienia
prhttps://www.dpreview.co...105598202583774
Można dodać że faktycznie canon zrobił postęp w matrycach, choć jeszcze odrobinę mu do konkurencji brakuje. https://www.dxomark.com/C...__1171_1139_914 Jeden punkt krzyżowy AF czuły od -0,5-18EV dla środkowego i 0,5 - 18 dla pozostałych , to przy zakresie -3-18EV dla 9 punktów w Pentaxie trochę słabo... Przy słabym świetle będzie raczej marnie...
komor - Sro 09 Maj, 2018
Pentaksa trzeba wyłączać, żeby zmieniać obiektywy?
quanhi napisał/a: | Zawsze wielkość obiektywów podawana jest dla pełnej klatki? |
Ogniskowe (milimetry) są podawane na obiektywach lustrzanek/bezlusterkowców zawsze prawdziwe, tylko w kompaktach jest zwyczaj podawania (czasem) ekwiwalentów zamiast prawdziwych ogniskowych.
quanhi napisał/a: | Znaczy 18-55mm kitowych obiektywów w aparatach APS-C to będzie tak na prawdę 27-82mm? |
Tak, czyli właśnie sam przekonałeś się, że wielkość nie jest podawana dla pełnej klatki, tylko prawdziwa. Twoje „to będzie tak naprawdę” powinieś poprawnie powiedzieć: „ekwiwalent dla pełnej klatki to będzie”.
quanhi napisał/a: | W Nikonie D5600 autofocus będzie działał z tym obiektywem AF Nikkor 50 mm F/1.8 D prawda? |
Nie. Obiektywy z literką D wymagają silnika w korpusie, którego nie ma w serii D5xxx, jest w serii D7xxx i wyższych, oraz starszych korpusach, np. D90, D300.
Negatyw napisał/a: | Wojmistrz nie porównuj obiektywów Pentax z wiertarką do obiektywów Canon z silnikiem w środku. |
A czemu, skoro większość oferty Pentaksa to właśnie wiertarkowe starocie? Te wszystkie mityczne gwiazdki i limitedy to są wiertarkowe czy nie?
komor napisał/a: | Pentaksa trzeba wyłączać, żeby zmieniać obiektywy? |
Nie trzeba. komor napisał/a: | większość oferty Pentaksa to właśnie wiertarkowe starocie? |
Nieprawda, "troszkę" się mylisz. Kupując KS-2; K-70 czy KP masz w komplecie szkło z silnikiem https://www.photospeciali...lustrzanka/?p=1 - pokaż mi jeden przykład że jest inaczej... Co do "Limitedów" czyli szkieł limitowanych właśnie rozmiarem - to kupujący wybiera takie szkło jakie mu pasuje. Chce mieć malutkie szkło mieszczące się w kieszeni spodni - świadomie rezygnuje z cichego napędu.
komor napisał/a: | szystkie mityczne gwiazdki i limitedy to są wiertarkowe czy nie? |
Wychodzi Twoja nieznajomość tematu - pokaż mi choć jedną gwiazdkę bez silnika! Możesz?
PDamian - Sro 09 Maj, 2018
Gwiazdki mają psujący się SDM -o czym wielokrotnie pisał espresso.
espresso 13 kwietnia 2018, 22:45 napisał/a: | 16-50 porażka, 50-135 taki sobie, 60-250 pomyłka. Napędy SDM - koszmar. | https://www.optyczne.pl/1...iero_latem.html
espresso 26 października 2017, 22:25 napisał/a: | Dla mnie (pewnie nie tylko) SDM kojarzy się z wysoce awaryjnym i kosztownym w naprawie napędem. Na pięć obiektywów z SDM w czterech wymieniałem napęd. W tym w dwóch obiektywach dwukrotnie.
"Wysokiej jakości obiektyw z serii Star" Gwiazdka (*) kojarzy mi się z raczej z upadającą gwiazdą i tu należy wspomnieć głównie o "kultowej" 16-50. Najbliższej naszej planety gwiazda, czyli słońce nie jest też sprzymierzeńcem 50-135 czy też 60-250. | https://www.optyczne.pl/1...8_mm_f_2.8.html
https://www.google.com/se.....0.8iYOHr5qzXI
Ale nawet takie tuzy w ofercie jak 560/5,6, czy też 150-450 są stosunkowo głośne. Ja się już przyzwyczaiłem do dobrego i dla mnie to porażka ta głośność AF Pentaxa.
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | porażka ta głośność AF Pentaxa |
Nie musisz ich słuchać - podobno używasz canona...
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | tuzy w ofercie jak 560/5,6, czy też 150-450 |
Nie wiem - nie używam i nie zamierzam- są poza moim zainteresowaniem... nikogo podglądać nie myślę... Nawet jeśli to sarenki czy ptaszki. Ciekawe co im bardziej przeszkadza - silnik czy klapanie migawki?
komor - Sro 09 Maj, 2018
Andrzej.M. napisał/a: | Co do "Limitedów" czyli szkieł limitowanych właśnie rozmiarem - to kupujący wybiera takie szkło jakie mu pasuje. Chce mieć malutkie szkło mieszczące się w kieszeni spodni - świadomie rezygnuje z cichego napędu. |
Wypowiedź godna marketingowca… A użytkownik może świadomie wybrać malutkie szkło mieszczące się w kieszeni spodni, jednocześnie z cichym napędem, który inni producenci oferują od jakichś 20 lat? I nie mówię o kitach 18-55, tylko o czymś, dla czego warto (ponoć) wejść w system Pentax.
Andrzej.M. napisał/a: | Ciekawe co im bardziej przeszkadza - silnik czy klapanie migawki? |
Przy takim silniku to już migawka nie będzie przeszkadzać
komor napisał/a: | może świadomie wybrać malutkie szkło mieszczące się w kieszeni spodni, jednocześnie z cichym napędem, który inni producenci oferują od jakichś 20 lat? |
Taaak? Pokaż mi np. odpowiednik 70/2,4 Ltd... albo DA 15 mm f/4 ED AL Limited? a może FA 43 mm f/1.9 Limited ? FA 77 mm f/1.8 Limited? Pokaż mi odpowiedniki!
Zmieniłeś temat licząc że zapomnę o pytaniu?
To powtórzę : wymień choć JEDNĄ GWIAZDKĘ bez silnika.
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Przy takim silniku to już migawka nie będzie przeszkadzać |
Pentaxa K-1/3/5 pewnie nie będzie ... Canona - to już na pewno - zwłaszcza przy serii.
Przy Pentaxie K-1/3/5 migawka nie przeszkodzi bo zwierzak zwieje zanim ustawi się ostrość
komor - Czw 10 Maj, 2018
Andrzej.M., przeczytaj jeszcze raz o co pytam, bo to Ty zmieniasz temat, nie ja. Pytam o to, czy te wszystkie sławne obiektywy, dla których warto (ponoć) wejść w system Pentaksa, mają wiertarkę czy nowoczesny AF. Już się dowiedziałem, że gwiazdki mają cichszy silnik (ale psujący się). Skoro tak się wykręcasz od odpowiedzi, to zakładam, że Limitedy nie mają. Co mogłeś napisać wprost dwa posty wcześniej.
quanhi - Czw 10 Maj, 2018
Panowie, bez prywatnych wojenek proszę. Pentax ma głośne obiektywy i trzeba sprawdzać czy akceptujemy poziom hałasu przed zakupem. Dla mnie to cenna informacja, jednak absolutnie nie przekreśla systemu z tego powodu.
Jeśli chodzi o ogniskową to rozumiem, że obiektyw ma taką samą bez względu gdzie go podepniemy. Chodziło mi o kąt widzenia, bo na kompakcie ekwiwalent 25mm we wnętrzach pozwalał mi dużo lepiej kadrować niż znajomym co mieli 30mm. Choć zdarzało się, że potrzebowałem jeszcze większego kąta.
Więc wychodzi że Nikon D5600 będzie widział trochę szerzej (27mm) niż Canon D200 (29mm) z kitowym obiektywem.
To co jest irytujące to porównywaniu w wielu recenzjach (na optyczne.pl, dpreview.com i innych) Canona 200D do Nikona D3400 i stwierdzanie, że w tej klasie Canon jest lepszy. Przecież już na pierwszy rzut oka widać, że konkurentem 200D jest D5600, obecnie ceny też mają zbliżone. Porównując różnego rodzaju punktację D5600 minimalnie jest lepszy, jednak by porównać wyniki szczegółowe to już w recenzjach tajemnica.
Obecnie z powodu większej matrycy (więc też szerszego kąta widzenia) szala przechyla się w stronę Nikona. Choć z drugiej strony ekwiwalent 27mm to nadal za wąsko do niektórych wnętrz.
Wojmistrz - Czw 10 Maj, 2018
200D to nie jest półka D3400, bo produkt Nikona jest najniższą półką przeznaczoną dla amatorów tak jak w Canonie modele 4-cyfrowe.
Zobacz, że obecnie wybór sprzętu jest na poziomie takim, że co nowego nie wybierzesz, będzie robić świetne zdjęcia.
Pod względem cichości chyba nie ma nic cichszego od Canonów STM.
Nadal zapraszam na prv jeśli chodzi o zakupy w UK, przy okazji napisz jak daleko ode mnie mieszkasz.
Wojmistrz napisał/a: | 200D to nie jest półka D3400, bo produkt Nikona jest najniższą półką przeznaczoną dla amatorów tak jak w Canonie modele 4-cyfrowe. |
No ja wiem, że to nie ta sama półka, ale mimo wszystko w recenzjach porównują właśnie te dwa aparaty ze sobą, przez co trudniej jest porównać Canona do jego rzeczywistego konkurenta czyli Nikona D5600.
Znalazłem naprawdę świetną ofertę i dzisiaj albo jutro zakupię Nikon D5600 + AF-P 18-55 VR za 465 funtów, czyli za niecałe 2300zł. To ponad 200zł taniej niż Canon 200d z kitem IS. Cena + szerszy kąt widzenia zadecydowały ostatecznie. Choć przyznaję, że ten Canon także mi się bardzo podoba i gdyby cena była odwrotna to możliwe, że brałbym 200d.
Andrzej.M. - Czw 10 Maj, 2018
komor napisał/a: | gwiazdki mają cichszy silnik (ale psujący się) |
Czyżbyś twierdził że silniki w szkłach canona i nikona się nie psują?
komor napisał/a: | wszystkie sławne obiektywy, dla których warto (ponoć) wejść w system Pentaksa |
Coś ci się pokręciło? Przeoczyłem ten idiotycznie a zarazem cwanie wykombinowany tekst jakby żywcem wyjęty z marketingu canona... Sugestia że to w pentaxie wchodzi się tylko dla szkieł - podczas gdy wiadome jest że to domena canona i jego eLek - jest z gruntu nie tyle nieprawdziwa co śmierdzi kombinatorstwem. I to pisana prze osobę ponoć bezstronną - moderatora forum.
Owszem - jest spore grono osób które cenią sobie wygodę i małe rozmiary sprzętu - sczególnie w podróży, choć jest ich zapewne w Pentaxie coraz mniej - choćby z racji rosnącej popularności bezlusterkowców które są mniejsze i często oferują nie mniej szybki i celny AFC niż wypasione lustrzanki (przykład Fuji XH-1 z dodatkowo wbudowaną stabilizacją matrycy).
Niemniej nadal poro osób ceni sobie te lekkie Limitedy Pentaxa mimo że nie posiadają SDM. Natomiast gwiazdki zawsze posiadały ciche silniki SDM.
Co do innych szkieł - nie odpowiedziałeś ile widziałeś szkieł "wiertarkowych" w sklepie w zestawie z aparatem (nawet podrzuciłem ci stronę) ...
Żadnego? Ciekawe więc czemu się tak bardzo rozpisujesz na temat który już praktycznie umarł...
Wracając do tematu Pentaxa - dlaczego go wybieramy? Przede wszystkim dla puszek które są i lepsze i tańsze niż w N i C - przynajmniej w tych zastosowaniach które nas Pentaxiarzy interesują. Drugie - to naprawdę fajne szkła o nie spotykanych gdzie indziej walorach.
Często powodem są też stare szkła analogowe i manualne z którymi nowoczesne puszki Pentax genialnie współpracują. komor napisał/a: | koro tak się wykręcasz od odpowiedzi, to zakładam, że Limitedy nie mają. Co mogłeś napisać wprost dwa posty wcześniej. |
To napisałem już wczoraj o 20:30 Cytat: | Chce mieć malutkie szkło mieszczące się w kieszeni spodni - świadomie rezygnuje z cichego napędu. | Czegoś nie zrozumiałeś?
quanhi napisał/a: | Pentax ma głośne obiektywy |
Tak samo głośne jak te "wiertarkowe" które są w Nikonie. Które głośniejsze?
Z tą drobną różnicą że poniżej modelu 7X00 nie użyjesz.
Wojmistrz napisał/a: | 200D to nie jest półka D3400, |
To raczej taka dziwna półka ( jak 6D) z jednym punktem krzyżowym AF, bez uszczelek, bez wielu ... Całkiem jak D3400... zresztą w teście czytamy: " Sama bryła aparatu bardziej przypomina swojego zaawansowanego brata – EOS-a 800D ..." Czyli jest to faktycznie półka niżej niż 3-cyfrowe. Cała czy pól - niech się doktoryzują użytkownicy. Może przy okazji doprecyzują czy 4-cyfrowe to jeszcze aparaty...
quanhi napisał/a: | nie ta sama półka | Ta sama. quanhi napisał/a: | zakupię Nikon D5600 + AF-P 18-55 VR |
No i bardzo dobrze! Udanych zdjęć życzę!
Jeśli jednak nie dokonałeś zakupu - lepiej przeczytaj test: https://www.optyczne.pl/3..._ergonomia.html
Jeszcze nie dokonałem zakupu, lubię dwa razy przemyśleć większe wydatki. K-70 z podawanych przeze mnie modeli podobał mi się najbardziej. Niestety jest też dużo droższy. W UK to ponad 1 tyś zł różnicy. Oprócz budżetu na aparat muszę jeszcze kupić dodatki jak karta SD, torbę, statyw, filtry, jasny obiektyw 50mm, może lampę błyskową.... W sumie niezła sumka jak na aparat dla fotoamatora. Żona i dzieci pewnie znalazłyby lepszy sposób na wydanie tych pieniędzy
PDamian - Czw 10 Maj, 2018
Wojmistrz jest obeznany w rynku używanego sprzętu w UK.
Pewnie pomógłby ci znaleźć coś z gwarancją za niższą cenę.
Możesz pomyśleć też o bezlusterkowcu Sony A6000 (jest on sprzedawany w komplecie z szerszym obiektywem 16-50mm) który posiada focus peaking https://youtu.be/GH_3f5xmJ_k?t=151 bardzo ułatwiający ręczne nastawianie ostrości.
W Polsce używany z obiektywem 16-50mm od ok. 1600zł.
Do tego mógłby być każdy obiektyw manualny 50mm -za grosze.
PDamian napisał/a: | Możesz pomyśleć też o bezlusterkowcu Sony A6000 (jest on sprzedawany w komplecie z szerszym obiektywem 16-50mm) |
Szkoda, że nie wspomniałeś o nim na początku wątku Teraz znowu porównywać szumy, zdjęcia i możliwości już mi się nie chce.
Wspomnę jeszcze czemu uważam że 200d to ta sama półka jakościowa co d5600, bo w końcu naczytałem się dużo o nich ostatnimi dniami.
Jeśli chodzi o możliwości, dostępne funkcje i cenę to 200d (2500zł) jest dużo bliżej D5600 (2750zł) niż D3400 (1800zł). Ceny na szybko z ceneo. W UK znalazłem D5600 nawet taniej niż Canon 200d. Więcej jest też podobieństw między d5600 i 200d, niż d3400: automatyczne czyszczenie matrycy, odchylany ekran, wifi, HDR lub bracketing, interwałometr, mikrofon stereo... A jakie podobieństwa są między d3400 i 200d, które odróżniają je od d5600?
PDamian - Czw 10 Maj, 2018
Cytat: | A jakie podobieństwa są między d3400 i 200d, które odróżniają je od d5600? |
-bardzo prymitywny moduł AF z jednym punktem krzyżowym https://www.optyczne.pl/p...=1935&add4=2114
A ceny Nikon D5500 -czyli poprzednika D5600?
quanhi napisał/a: | jasny obiektyw 50mm, |
W nikonie prawie 2x droższy... jeśli mówimy o 1,8. W Polsce 550-600zł , Nikkor ok.900zł. Więc róznica na puszce ci się zwróci. Na dodatek K-70 da stabilizację każdemu podpiętemu słoikowi , a w nikonie stałki 50 i 35mm jej nie mają.
Co do porównywania cen korpusów i ich klasy - trochę się to mija z celem bo jak sam widzisz lepszy korpus może być tańszy. Jak masz porównywać aparaty to D5x00 z 800d... ale i tak oba nie mają tych wszystkich opcji i udogodnień co K-70 (że o uszczelnieniach korpusu i przyciskach /pokrętłach nie wspomnę).
PDamian napisał/a: | Cytat: | A jakie podobieństwa są między d3400 i 200d, które odróżniają je od d5600? |
-bardzo prymitywny moduł AF z jednym punktem krzyżowym |
AF 200d zebrał świetne opinie w recenzji na optyczne.pl i innych serwisach, odwrotnie do D3400 który został za AF zjechany. Dodatkowo Dual Pixel AF w trybie live view też jest super u Canona (najlepszy AF w trybie live view z całej trójki), więc poza suchą liczbą punktów, AF 200d znacznie się różni od tego z D3400 i dużo bliżej mu do jakości D5600 (nawet jak spojrzymy na porównanie punktów za AF w tym serwisie). I jeśli ktoś patrzy tylko na tabelki - mimo, że rzeczywiste testy wskazują inaczej - to uznajmy, że znalazłeś JEDNĄ cechę wspólną, gdy ja znalazłem 6 i jeszcze pewnie kilka innych też bym znalazł gdybym się postarał.
Andrzej.M. napisał/a: | W nikonie prawie 2x droższy... jeśli mówimy o 1,8. W Polsce 550-600zł , Nikkor ok.900zł. |
Wcześniej już sprawdzałem ceny obu i w UK jest to 300zł różnicy między obiektywami nikona i pentaxa. Czyli nadal 700zł między oboma zestawami. K-70 bardzo mi się spodobał i brałbym go gdybym miał na to budżet. Bo to body deklasuje wszystkie tutaj wymieniane i to znacznie.
Wstępnie jednak miałem przeznaczone 2,5k wliczając akcesoria. Dlatego w pierwszym poście sugerowałem D3400.
Zresztą najpierw zamawiam stałkę nikona 50mm 1.8 D, bez AF za 500zł w ramach oszczędności. Przez miesiąc się pobawię i sprawdzę jak sobie radzę z manualnymi nastawami. Jeśli nie będę dawał rady to dopiero wtedy wymienię na 50mm G, bo sklep mi to umożliwia bez żadnych dodatkowych kosztów. Budżet już jest przekroczony, bardziej nie naciągne.
Dziękuje wszystkim za aktywność w tym wątku. Aparat właśnie zamówiłem.
|
|