forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Opuszczone domy - Kraków

lupus - Sob 31 Maj, 2008
Temat postu: Opuszczone domy - Kraków
Witam, ostatnio wzięło mnie na fotografię starych, opuszczony domów. Chodzi mi o Kraków, poza nie chcę jeździć. Bonarki już nie ma, musieli wyburzyć akurat parę miesięcy przed moim interesowaniem się fotografią. Opuszczony dom na Wielickiej też mnie nie kręci..

Znacie jakieś takie stare, rozwalone, najlepiej sprawdzone domy, huty, lotniska, hale?

z góry dzięki. ;)

rafalg - Sob 31 Maj, 2008
Temat postu: Re: Opuszczone domy - Kraków
lupus napisał/a:
Witam, ostatnio wzięło mnie na fotografię starych, opuszczony domów. Chodzi mi o Kraków, poza nie chcę jeździć. Bonarki już nie ma, musieli wyburzyć akurat parę miesięcy przed moim interesowaniem się fotografią. Opuszczony dom na Wielickiej też mnie nie kręci..

Znacie jakieś takie stare, rozwalone, najlepiej sprawdzone domy, huty, lotniska, hale?

z góry dzięki. ;)

Na Dietla róg Krakowskiej jest taka duża opuszczona kamienica. Moja siostra kiedyś tam biegała z aparatem. Jak się jeszcze o jakieś miejscówy dowiem to Ci dam cynk.

kijos - Sob 31 Maj, 2008

Krakowa dobrze nie znam. Może tu coś znajdziesz http://www.opuszczone.com/ Są na niej też linki do innych stron traktujących o opuszczonych miejscach.
lupus - Nie 01 Cze, 2008

Wielkie dzięki, jeśli jeszcze się dowiecie o jakimś opuszczonym domu itp. proszę napisać. ;)
rafalg - Wto 10 Cze, 2008

Siostra mi coś wspominała o Kazimierzu tam jest podobno sporo pustych kamienic. Powinieneś tam poszukać.
RobertO - Sro 11 Cze, 2008

Cytat:
Wielkie dzięki, jeśli jeszcze się dowiecie o jakimś opuszczonym domu itp. proszę napisać.

Polecam ta stronke

http://www.opuszczone.com/

a szczegolnie Prypeć na Ukrainie

http://www.opuszczone.com/index_2.php?s=galerie

czyli opuszczone miasteczko kolo dawnej elektrowni w Czarnobylu
promieniowanie jest niskie wiec bezpiecznie mozna jechac o ile trzyma sie wyznaczonych miejsc
a ukraincy organizuja tam wycieczki za kilkaset/kilkadziesiat $ (w zaleznosci od licznosci grupy)

MC - Sro 11 Cze, 2008

A na mnie wielka wrazenie zrobila EJ w Zarnowcu. Ciekawe czy mozna tam sobie jakos wejsc...
mavierk - Sro 11 Cze, 2008

prawda jest taka, że w Czarnobylu promieniowanie jest praktycznie zerowe :)
Spark - Sro 11 Cze, 2008

To może zawiadom władze ukrainy bo zdaje się że o tym nie wiedzą.
rysiu - Sro 11 Cze, 2008

Władze Ukrainy niezłą kasę czeszą na walkę ze skutkami awarii. W ich interesie jest wysokie promieniowanie.

Spark napisał/a:
To może zawiadom władze ukrainy bo zdaje się że o tym nie wiedzą.
przyznam, że nie rozumiem :) Czemu mieliby nie wiedzieć? Po za tym, kto by chciał mieszkać w mieście, w którym kilkanaście lat wcześniej zginęło kilkanaście tysięcy osób + teraz to wygląda jak masakra ;)
Spark - Sro 11 Cze, 2008

Strasznie infantylnie podchodzicie do tej kwestii - i to mnie zasakuje.
Ale, nie moje jajka,nie mój problem.
Jedzcie i bawcie się...na zdrowie.

RobertO - Sro 11 Cze, 2008

Spark napisał/a:
Strasznie infantylnie podchodzicie do tej kwestii - i to mnie zasakuje.
Ale, nie moje jajka,nie mój problem.
Jedzcie i bawcie się...na zdrowie.

Wycieczki do Prypecia sa organizowane z Kijowa przez ukrainskie biura podrozy. Promieniowanie oczywiscie jest ale w okreslonych miejscach i przewodnicy o tym informuja, trzeba trzymac sie wyznaczonych miejsc szlakow, bo zboczenie z nich grozi napromieniowaniem, ale i tak organizatorzy polecaja zabrac na wycieczke ubrania, ktore sie potem wyrzuci. no i przy wyjezdzie ze strefy jest pomiar napromieniowania

i najlepiej jechać z takumarami, coby się jeszcze bardziej napromieniowały :P :P
kozidron - Czw 12 Cze, 2008

Do niektórych obiektów na żarnowcu spokojnie można się dostać.... nie są ogrodzone i stanowią nawet pole do gry w paintball'a, jest na co popatrzeć i warto sie tam wybrać, zajrzałem tam przypadkiem z przyjaciółmi przy okazji pleneru na obiektach elektrowni wodnej (do których właśnie dostęp jest zamknięty)......a jest na co popatrzeć i pofocić ...
MC - Czw 12 Cze, 2008

Moze kiedys zrobimy taki wspolny zlot atomowy? :mrgreen:
komor - Czw 12 Cze, 2008

Żeby tylko nie przekroczyć masy krytycznej... :twisted:
MC - Czw 12 Cze, 2008

Ja mowie calkowicie powaznie. Do Zarnowca nie mam ze Slupska znowu az tak daleko, mozna kiedys sie zorganizowac. Ciekawy plener moze z tego wyjsc.

fajne są te 4 rurki, do każdej z nich podobno mógłby wjechać autokar.....
MC - Czw 12 Cze, 2008

To jest jakas instalacja z elektrowni na pobliskim jeziorze?

to są te rury które schodzą do tej przpompowej elektrowni z górnego zbiornika, tam na górze jest jeszcze taki obiekt, który sie nazywa kaszubskie oko(jest to wieża widokowa najwyższa w okolicy -całkiem ciekawe miejsce) a na północ są te obiekty, które mogliśmy zobaczyć na fotach z opuszczone.com
MC - Czw 12 Cze, 2008

Coraz bardziej mnie to interesuje. Nie wybierasz sie przypadkiem w te okolice ze znajomymi w najblizszym czasie?

bylismy tam 3 razy już w tym roku, 1 raz na rajd wokół zbiornika(na konkurs o gospodarce wodnej) 2 raz do tych opuszczonych budynków a 3 raz byłem 2 tygodnie temu na kaszubskim oku ale pewnie bedziemy sie jeszcze tam wybierać....jakbys miał ochotę to mozesz się podłączyc ....ale mysle ze dopiero w lipcu, czekam na przyjaciela żeby z Indii wrócił... i zeby wiekszą paczką pojechać
goltar - Czw 12 Cze, 2008

kozidron ten kolega z Indii może ma inicjały imienia i nazwiska WK ?

Tak, własciwie jest w nepalu teraz a skąd wiesz

2 dni temu przysłał mi maila...........

goltar - Czw 12 Cze, 2008

Świat jest jednak mały :wink: to mamy wspólnego znajomego przypadkiem :mrgreen: dalej może już na PRIV bo nie będziemy robić OT...

nie dość , że mnie moderujesz ....na optycznych to ............jeszcze twoje oko w takie miejsca zagląda ....
hehe.................

piotrbujakowski - Pią 13 Cze, 2008

http://ewidencja.archiwa....sort=nazwa-desc
komor - Pią 13 Cze, 2008

piotrbujakowski, już drugi raz widzę Twojego posta z tym dziwnym linkiem. To jest jakaś zorganizowana akcja? Co to ma wspólnego z tematem?

Nie wolno sobie pomylić wątków?
Nie dziwi mnie to w tym kraju ...

Ten 2 raz jest już pasujący dobrze ...

komor - Pią 13 Cze, 2008

Spokojnie, każdy może się pomylić, nawet w tym kraju... Ale przydałoby się jakieś wyjaśnienie, a przede wszystkim masz funkcję edycji i kasowania już wysłanego posta. Mi się pokazuje jakaś ewidencja dokumentacji osobowej. To coś ma wspólnego z opuszczonymi domami czy fotografią?

Państwowy katalog firmy nie istniejących a więc ma dużo wspólnego bo wiele opuszczonych budynków dalej stoi ...
komor - Pią 13 Cze, 2008

Ooooo, teraz rozumiem! :) Dziękuję.

Proszę
kozidron - Pią 13 Cze, 2008

wiesz co, tak to mozna szukać igły w stogu siana, słaby pomysł....z tym katalogiem firm nie istniejących...bo zazwyczaj jest tak, że jakies cwaniaczki zaraz szybko wykupują takie mienie za bezcen i robią na takich terenach różne cuda....