|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Swarovski 8x56 SLC ?
Wiking69 - Sro 15 Sty, 2020 Temat postu: Swarovski 8x56 SLC ? Nie jestem myśliwym , ale w ciągu ostatnich lat kilkanaście razy korzystałem w nocy z ambony myśliwskiej w Warmińskich lasach . Obserwacja nocnego życia zwierząt , słuchanie odgłosów przyrody jest bardzo ciekawym i niesamowitym doświadczeniem ( każdemu zestresowanemu polecam ) . Mieszkam w małym mieście , pracuję w Warszawie , tutaj nawet w nocy jest jasno . Dlatego doświadczanie ciemności w tak ogromnym lesie dostarcza sporo adrenaliny . Zwłaszcza że jest tam dużo zwierzyny , łącznie z wilkami . Na ambonach korzystałem z różnych lornetek , najlepszą w nocy okazała się William Optics 7x50 ED , 7 mm źrenicy wyjściowej i bardzo dobra transmisja pozwala dostrzec w jasne księżycowe noce wszystko co się rusza . Jednak nigdy nie miałem okazji porównać jej w nocy ze Swarovskim 8x56 SLC ani z Zeissem 8x56 FL . Swarka można kupić już za 4500 zł , jest ich dużo na rynku wtórnym . Tylko czy odczuję różnicę w jasności i kontraście obrazu . Przeczytałem już chyba wszystkie opinie na zagranicznych forach , również porównania Swarka z Zeissem 8x56 FL i 8x54 HT . Jeżeli jest ktoś na tym forum , kto miał to szczęście porównać w nocy Swarovskiego 8x56 SLC w z innymi lornetkami o podobnej źrenicy wyjściowej 7 mm . Bardzo chętnie poznam jego opinię .
Maciek - Sro 15 Sty, 2020
W temacie niestety nie pomogę. Ale spieszę donieść, że i w Krainie Wygasłych Wulkanów pojawiły się wilki, co jest dla nas nie lada wyzwaniem Wprawdzie ostatnia ofiara śmiertelna wilków była w Gruzji bodajże w 2008 roku - ale nikt nie chce być następny. Mamy tutaj mieszane uczucia w tym temacie .
kot Sylvester - Czw 16 Sty, 2020 Temat postu: Re: Swarovski 8x56 SLC ?
Wiking69 napisał/a: | Jeżeli jest ktoś na tym forum , kto miał to szczęście porównać w nocy Swarovskiego 8x56 SLC w z innymi lornetkami o podobnej źrenicy wyjściowej 7 mm . Bardzo chętnie poznam jego opinię . |
Sprecyzuj bardziej dokładnie nocne porównanie. Czy tylko ambona i ciemna noc, czy późno wieczorne w połowie stycznia w świetle miejskich lamp ulicznych również wchodzi w grę?
Wiking69 - Czw 16 Sty, 2020
Ambona i jasna księżycowa noc byłaby idealna do tego typu porównania . Z ambony i lasu można zrezygnować . Ale jasna księżycowa noc przydałaby się , bez latarni ulicznych , to inne światło . Wiele razy porównywałem WO 7x50 ED z Leicą 7x42 BN ( 6 mm źrenicy wyjściowej ) . Różnica była znacząca , po prostu widać więcej , ostrzej , wyraźniej . Kiedy wzrok się przyzwyczai do ciemności , widać nawet subtelne różnice . Pole widzenia i ostrość na brzegach też mają znaczenie .
bewithed - Czw 16 Sty, 2020
Do rozważenia dorzuciłbym jeszcze Nighthuntera 8x56. W tym porównaniu: https://www.cloudynights....nter-8x56-2016/ NH 8x56 zmiażdzył (w szczególności w kontekście 3-krotnie niższej ceny) Victory HT 8x54. Myślę więc, że z SLC też ma spore szanse.
Wiking69 - Czw 16 Sty, 2020
W komentarzach pod artykułem (z cloudynights ) znalazłem ciekawą uwagę . Cytuję ... kontrast jest znacznie ważniejszy niż nieprzetworzona wydajność transmisji ( tłumacz automatyczny ) . Nie wiem czy do końca dobrze zrozumiałem sugestię , czy to oznacza że transmisja ( jasność obrazu ) nie gwarantuje sukcesu w czasie nocnych obserwacji . Podczas gdy inna lornetka z minimalnie gorszą transmisją może mieć lepszy kontrast . W efekcie widzimy więcej , lepiej i ostrzej .
widoczek - Czw 16 Sty, 2020
Dokładnie tak jest.
kot Sylvester - Pią 17 Sty, 2020
Wiking69 napisał/a: | Nie wiem czy do końca dobrze zrozumiałem sugestię , czy to oznacza że transmisja ( jasność obrazu ) nie gwarantuje sukcesu w czasie nocnych obserwacji . Podczas gdy inna lornetka z minimalnie gorszą transmisją może mieć lepszy kontrast . W efekcie widzimy więcej , lepiej i ostrzej . |
Owszem i można ten fakt stwierdzić nawet w świetle latarni ulicznych, mało tego również przy sporej różnicy źrenic wyjściowych. Wspomniałem o tym w opinii którą wystawiłem:
https://www.optyczne.pl/i...pryzmat=0&sort=
Wiking69 - Pią 17 Sty, 2020
Kocie , w swoim podsumowaniu Pentaxa DCF ED 8x32 napisałeś ( cytuję ) ... W wieczorno-nocnym bezpośrednim porównaniu w świetle lamp ulicznych , Pentax miał ostrzejszy i bardziej kontrastowy obraz niż Steiner Night Hunter Xtreme 8x56 i Steiner Night Hunter 8x56 XP . Chcesz powiedzieć że w trudnych warunkach oświetleniowych , lornetka o źrenicy wyjściowej 4 mm była lepsza niż typowo nocne lornetki o źrenicy wyjściowej 7 mm . Jestem zaskoczony ... To po co kupować duże i ciężkie lornetki klasy 8x56 ? . Dla mnie każdy 1 mm ma znaczenie , wspaniała Leica 7x42 BN przegrała z WO 7x50 ED . Nawet w świetle lamp ulicznych widziałem różnicę . Ten Pentax musi być rewelacyjny !
Wiking69 napisał/a: | Chcesz powiedzieć że w trudnych warunkach oświetleniowych , lornetka o źrenicy wyjściowej 4 mm była lepsza niż typowo nocne lornetki o źrenicy wyjściowej 7 mm . Jestem zaskoczony ... To po co kupować duże i ciężkie lornetki klasy 8x56 ? |
Tak Wiking to dokładnie stwierdziłem ale pamiętaj że jest tu opisany konkretny przypadek z podaniem modeli. To jeszcze nie oznacza że w przypadku porównania innych modeli będzie tak samo, bo wcale być nie musi. Innymi słowy to nie jest reguła lecz tylko możliwość.
Kupowanie dużych 8x56 też ma sens pod warunkiem że ów sprzęt będzie miał naprawdę dobrą transmisję oraz dobry kontrast.
Oczywiście znalezienie lornetki czy to z małą czy dużą źrenicą wyjściową która te parametry zapewni to już nie jest taka prosta sprawa.
Arek - Pią 17 Sty, 2020
Wiking69, nie przywiązywałbym się do tej opinii Akurat Night Hunterom 8x56 transmisji i kontrastu nie można odmówić. W zasadzie trudno wskazać na rynku lornetki, które wypadają od nich tutaj zauważalnie lepiej.
Arek napisał/a: | Wiking69, nie przywiązywałbym się do tej opinii |
Arek czy porównywałeś te modele ze sobą 1:1 w opisanych warunkach że podważasz moją opinię?
bewithed - Sob 18 Sty, 2020
Trudno poważnie potraktować opinię o wyższości jakiejkolwiek lornetki 8x32 nad NH 8x56 w warunkach wieczorno-nocnych.
Na co dzień mam porównanie NH 8x56 (fakt, że najnowsza wersja, która jest znacznie lepsza od tych poprzednich wspomnianych przez Kota) z niezłą lornetką 8x32 (EL) i przy bardzo słabym świetle NH w porównaniu do EL 8x32 to prawdziwy "noktowizor"...
Wiking69 - Sob 18 Sty, 2020
Kocie nie denerwuj się . Opowiem Ci o moim doświadczeniu lornetkowym z przed 25 lat , które bardzo mnie zaskoczyło . Przyjechał do nas kuzyn ze Szwecji , miał żeglarskiego Steinera 7x50 ( 7 mm źrenicy wyjściowej ) , a ja miałem wtedy radzieckiego Kronosa 10x50 ( 5 mm źrenicy wyjściowej ) . Przez trzy wieczory testowałem obie lornetki . Nie mogłem zrozumieć dlaczego ciemniejsza lornetka pozwala mi w nocy zobaczyć więcej szczegółów , prawie w kompletnych ciemnościach . Ja wiem że radziecka lornetka miała większe powiększenie , ale różnica 2 mm w nocy to ogromna ilość światła .
Dużo bym dał żeby porównać na myśliwskiej ambonie najnowszego Swarka 8x56 SLC ze Steinerem NH 8x56 . Ciemna i długa noc na pewno wyłoniła by zwycięzcę . A może byłby remis
Arek - Sob 18 Sty, 2020
bewithed napisał/a: | Na co dzień mam porównanie NH 8x56 (fakt, że najnowsza wersja, która jest znacznie lepsza od tych poprzednich wspomnianych przez Kota) z niezłą lornetką 8x32 (EL) i przy bardzo słabym świetle NH w porównaniu do EL 8x32 to prawdziwy "noktowizor"... |
I z tą opinią jestem w stanie się zgodzić
A jeśli chodzi o rzeczone porównanie Nighthunterów do Pentaksa, to ludzie różne rzeczy robią. Niby obserwują w nocy, a robią to z wnętrza rzęsiście oświetlonego sklepu, przez szybę, po całym dniu spędzonym na ostrym słońcu, patrząc przed chwilą w jasne światło, mając własną źrenicę rozszerzoną do 3-4 mm, a nie do 6-7 mm, mając na nosie swoje własne okulary, które lata świetności mają już dawno za sobą. Takich przypadków jest masa i potem na forach pojawiają się niestworzone rzeczy.
Przez dłuższy czas byłem właścicielem NH Xtereme 8x56 i w nocnych warunkach porównywałem go do wielu topowych lornetek klasy 8x32 i 8x42 (m.in. Leica Ultravid HD, Zeiss Conquest, Victory, Swarek EL, Rainier ED HD). Za każdym razem był nokaut na korzyść Steinera.
Arek - Sob 18 Sty, 2020
Wiking69 napisał/a: | Opowiem Ci o moim doświadczeniu lornetkowym z przed 25 lat , które bardzo mnie zaskoczyło . Przyjechał do nas kuzyn ze Szwecji , miał żeglarskiego Steinera 7x50 ( 7 mm źrenicy wyjściowej ) , a ja miałem wtedy radzieckiego Kronosa 10x50 ( 5 mm źrenicy wyjściowej ) . Przez trzy wieczory testowałem obie lornetki . Nie mogłem zrozumieć dlaczego ciemniejsza lornetka pozwala mi w nocy zobaczyć więcej szczegółów , prawie w kompletnych ciemnościach . Ja wiem że radziecka lornetka miała większe powiększenie , ale różnica 2 mm w nocy to ogromna ilość światła . |
To zależy jaki to był Steiner. W tych prostszych i tańszych modelach Steiner do dzisiaj nie pokrywa wszystkich granic powłokami. Kiedyś miał nawet takie podejście, że nie nakładał nic na pierwszą powierzchnię achromatu w obiektywie, a na drugą powierzchnię nakładał bardzo mocną i kolorową powłokę. Przez to na pierwszy rzut oka wyglądało, iż powłoki są na obu powierzchniach. A efekt dla jakości obrazu, transmisji i kontrastu był opłakany. Poza tym sprawdziłeś czy ten żeglarski Steiner nie złapał jakiegoś grzybka? Świeciłeś mu latarką do środka, żeby sprawdzić stan optyki wewnątrz?
Arku ten żeglarski Steiner 7x50 w niebieskiej gumie , był w bardzo dobrym stanie , czyściutki w środku . Ale jak kuzyn sam przyznał miał bardzo słabe powłoki , porównywał go z Zeissem Marine 7x50 GA T * . On go kupił w komisie 5-cio letniego , więc mówimy o lornetce która dziś ma 30 lat .
bewithed - Sob 18 Sty, 2020
Wiking69 napisał/a: | Dużo bym dał żeby porównać na myśliwskiej ambonie najnowszego Swarka 8x56 SLC ze Steinerem NH 8x56 . Ciemna i długa noc na pewno wyłoniła by zwycięzcę . A może byłby remis |
Pewnie będzie możliwość takiego porównania już podczas najbliższego festiwalu lornetkowego! A propos, czy znamy już termin festiwalu 2020?
adaher - Nie 19 Sty, 2020
Przyłączam się do pytania o termin festiwalu!:)
Ja także jestem bardzo ciekawy nocnych pojedynków:)
Chomsky - Pon 20 Sty, 2020
W ostatnich latach sporo się „poprawiło” w optyce. Jednak Pentax dcf Ed 8x32 to już nieco starszy sprzęt, od siedmiu let nie ma go w sklepach, chyba, że przegapiłem jakieś nowsze wersje z nowymi powłokami.
Trochę dziwne to porównanie do 8x56 Steinera.
Pozdr. Ch.
Arek - Pon 20 Sty, 2020
adaher napisał/a: | Przyłączam się do pytania o termin festiwalu!:) |
https://www.optyczne.pl/1...yczne_2020.html
Wiking69 - Sro 22 Sty, 2020
Arku byłem dzisiaj w sklepie Szustera . Trochę oglądałem , coś kupiłem . Zapytałem się też o festiwal lornetkowy w Łochowie . Niestety oni jeszcze o niczym nie wiedzą , miałem nadzieję że usłyszę ... tak oczywiście przyjedziemy na wiosnę do Łochowa . Mam nadzieję że Zeiss będzie reprezentowany w Łochowie .
adaher - Sro 22 Sty, 2020
Hurrra! Mam wtedy wolny weekend!!!:)
Arek - Czw 23 Sty, 2020
Wiking69, dobrze że zapytałeś, ale nie dziwie się, że nie wiedzą, bo oficjalne zaproszenia do firm wraz z ofertą do nich adresowaną będą dopiero wysyłane. Na razie mamy tylko ustalony termin i czym prędzej daliśmy znać na stronie, żeby uczestnicy mogli sobie rezerwować.
adaher - Czw 23 Sty, 2020
A gdzie można rezerwować? Mam na myśli kwietniowy festiwal.
Arek - Czw 23 Sty, 2020
Będzie info na stronie. Na razie tylko terminy ogłosiliśmy.
adaher - Czw 23 Sty, 2020
Ok. Dzięki:)
Wiking69 - Pią 31 Sty, 2020
Czy jest jakaś szansa na test najnowszego Swarka 8x56 z polem widzenia 133 m . W salonie Delta Optical w Warszawie , stoi w oszklonej gablotce taki ... biedny i samotny
kot Sylvester - Sob 01 Lut, 2020
Wiking69 napisał/a: | Czy jest jakaś szansa na test najnowszego Swarka 8x56 z polem widzenia 133 m . W salonie Delta Optical w Warszawie , stoi w oszklonej gablotce taki ... biedny i samotny |
Wiking69 czy ta gablotka jest pod prądem? Może pilnuje jej jakiś cerber? W czym w ogóle jest problem? W Krakowie też stoi w salonie Knieji w oszklonej gablotce a oglądałem ją już co najmniej trzy razy.
Czy Ty naprawdę potrzebujesz "testowego błogosławieństwa" Arka? Nie ufasz własnym oczom?
Ps. Orion i Byk z Plejadami prezentują się nad Tatrami ZARĄBIŚCIE pomimo prawie pierwszej kwadry, zwłaszcza przez dobrą i jasną 8x56.
Wiking69 - Sob 01 Lut, 2020
Niestety kocie nie ufam własnym oczom . Twoim też nie . Ale bardzo chętnie zobaczył bym test Arka właśnie tej lornetki , podobnie jak test Zeissa Victory HT 8x54 .
Arek - Nie 02 Lut, 2020
kot Sylvester napisał/a: | W Krakowie też stoi w salonie Knieji w oszklonej gablotce a oglądałem ją już co najmniej trzy razy.
Czy Ty naprawdę potrzebujesz "testowego błogosławieństwa" Arka? Nie ufasz własnym oczom? |
No bo sklep w centrum rzęście oświetlonego miasta to wręcz idealne miejsce do testowania nocnych lornetek klasy 8x56. A dodatkowo świetnie też nadaje się do zaocznych testów ostrości i porównywania ich z innymi lornetkami, oglądanymi przez inne osoby, w innym sklepie, w innym mieście i w innych warunkach, a potem konstruowania na tej podstawie rankingu
kot Sylvester - Nie 02 Lut, 2020
Arek napisał/a: |
No bo sklep w centrum rzęście oświetlonego miasta to wręcz idealne miejsce do testowania nocnych lornetek klasy 8x56. A dodatkowo świetnie też nadaje się do zaocznych testów ostrości i porównywania ich z innymi lornetkami, oglądanymi przez inne osoby, w innym sklepie, w innym mieście i w innych warunkach, a potem konstruowania na tej podstawie rankingu |
Skoro o rankingu mowa to radzę spojrzeć na rankingi na optycznych. Weźmy najpopularniejszą klasę 10x42 a konkretnie miejsca 7,8 i 18. Wystarczy każdą z nich przyłożyć do oka aby stwierdzić że ta z miejsca 7 ma gorszą ostrość i kontrast od dwóch pozostałych. Niedługo Łochów więc polecam to sprawdzić.
Arek nieładnie jest ignorować członka forum nie odpowiadając wprost na jego pytanie zastępując to dywagacjami o zupełnie innych warunkach oświetleniowych. Napisałem wyraźnie że to nie były ciemności w których źrenica 7 mm z oczywistych względów wygra. Modele lornetek wymieniłem wraz z podaniem warunków więc też do sprawdzenia.
Narzekasz że forum umiera ale tępisz jak tylko możesz ludzi którzy mają swoje odmienne od Twojego zdanie. Wydawało mi się że na tym polega forum ale najwyraźniej nie to forum.
Wiking69 fakt że nie ufasz moim oczom wcale mnie nie dziwi, rozumiem nie musisz bo niby z jakiej racji. Gorzej że nie Ufasz własnym. Wybacz ale dla mnie to żenada. Jak można traktować poważnie opinie o lornetkach takiej osoby?
Choćby te ostatnie:
https://www.optyczne.pl/1...a_lornetki.html
https://www.optyczne.pl/1...a_lornetki.html
po takiej deklaracji to one funta kłaków nie są warte. Wypowiedzi w różnych wątkach na ich temat dyplomatycznie przemilczę.
Arek - Nie 02 Lut, 2020
kot Sylvester napisał/a: | Weźmy najpopularniejszą klasę 10x42 a konkretnie miejsca 7,8 i 18. Wystarczy każdą z nich przyłożyć do oka aby stwierdzić że ta z miejsca 7 ma gorszą ostrość i kontrast od dwóch pozostałych. Niedługo Łochów więc polecam to sprawdzić. |
A Ty swoje... Ja nie tępię ludzi, tępię szkodliwe i nieprawdziwe poglądy. I np. zachowania takie jakie zaprezentowałeś w powyższym poście w stosunku do Wikinga.
1. Ranking jest na podstawie 24 kategorii testowych. Mogę wybrać dowolne dwie i ranking się poprzestawia. To chyba oczywiste.
2. Ranking jest oparty o inne kategorie niż te, które wspominasz. Względy, dla których tak jest i dlaczego tych parametrów nie ocenia się tak jak Wy to robiliście, wyjaśniałem wielokrotnie. Zresztą nie tylko ja, bo kilka osób próbowało Wam szczegółowo wyjaśniać co i dlaczego źle robicie.
3. Nie ma idealnych rankingów i kryteriów testowych. Pisałem też kilka razy, że gdybym teraz miał robić testy zupełnie od nowa, to zrobiłbym to trochę inaczej. Być może niezbyt zmieniłyby się kategorie testowe, ale ich wagi na pewno. Wynika to nie tylko ze wzrastającej wiedzy i doświadczenia zespołu testującego, ale także z rozwoju optyki i zmian na rynku. Straty związane ze zmianami wprowadzonymi teraz, byłyby większe niż zyski, stąd wszystko zostaje po staremu. Tym bardziej, że wagi każdy może zmienić sobie samemu i bazując na naszych testach konstruować swoje zestawienia.
4. To że nie ma idealnych rankingów, nie oznacza, że każdy ranking jest dobry.
5. Twoje twierdzenia o lornetkach nr 7, 8 i 18 z rankingu mogą mieć tyle z wspólnego z prawdą, co Twoje twierdzenie o nocnej wyższości Pentaxa 8x32 nad NH 8x56.
Arek
Wiking69 - Nie 02 Lut, 2020
Kocie próbuję sobie przypomnieć kiedy Ci podpadłem , bo kiedyś musiałem , skoro mnie rozjechałeś walcem drogowym na pasach . Ze swoich opinii na temat starych Zeissów z Oberkochen jestem bardzo dumny . Pisałem z poczuciem humoru , pisałem od serca , tak właśnie czuję , tak je właśnie widzę . To o nich marzyłem kiedy byłem nastolatkiem . Nie potrafię być obiektywny , kocham te Zeissy . Kocie wiem że ostatnio za dużo piszę , nie tylko Tobie zacząłem działać na nerwy . Zrobię sobie przerwę , zanim innym puszczą nerwy . A w Łochowie możemy zapalić fajkę pokoju , kupię dobry tytoń . A z Twoim zdaniem zawsze się liczyłem .
bewithed - Pon 03 Lut, 2020
Proponuję rozstrzygnąć ten spór w Łochowie. NH 8x56 kontra reszta topowych 8x56. Sam jestem ciekaw, jak w starciu z Tytanami wypadnie moja ulubiona lornetka .
Arek - Pon 03 Lut, 2020
Steiner jako jeden z pierwszych potwierdził, że będzie, więc NH 8x56 raczej będzie dostepny.
ppv - Pon 03 Lut, 2020
nikony ze swoimi e2, hg, edg będą ? a moze i habichty jakieś z zielonego autobusu https://aa.swarovskioptik.com/outdoor/dates ... rozmarzyłem się
Arek - Pon 03 Lut, 2020
Nikon też potwierdził więc Nikony będą. Swarek był na dwóch naszych imprezach. Mam nadzieję, ze tej nie odpuści.
Wiking69 - Pon 10 Lut, 2020
Miałem dzisiaj okazję i przyjemność pobawić się najnowszym Swarkiem 8x56 SLC . Piękna lornetka , wspaniały widok , odstęp oka od źrenicy wyjściowej jest imponujący . Cóż mogę powiedzieć , chciałbym ją kiedyś mieć , chociaż jest wielka i ciężka . Do lasu musiałbym brać większy plecak . Zaskoczyła mnie ostrość , żyleta do samego brzegu . Zeiss Victory HT 8x54 ma gorsze brzegi . Fajnie że wiosna coraz bliżej .
Arek - Wto 11 Lut, 2020
Myśliwym pozwolili już polować z noktowizorami i ciekaw jestem jak to wpłynie na rynek nocnych lornetek klasy 8x56. Sami miłośnicy astronomii go nie pociągną, bo dla takiego Zeissa czy Swarka to nisza. Obawiam się więc, że to schyłek tej klasy i obecne modele są ostatnimi jakie zobaczymy. Puszczą jeszcze ewentualnie jakieś liftingi ale zupełnie nowych konstrukcji, projektowanych od zera, być może już nie.
adaher - Wto 11 Lut, 2020
Z dobrze poinformowanego źródła wiem, że pozwolenie na polowanie z noktowizją, przynajmniej w Polsce, ma pomóc w zmniejszeniu populacji dzika, na którego można polować przez całą noc, ale jak skończy się problem z afrykańskim pomorem świń to może myśliwi będą wracać do nocnych lornetek. Nie wiem jak jest w innych krajach, ale na szczęście nie tylko Polacy kupują Swarki:) Ja ostatnio kupiłem "jasną" lornetkę od myśliwego, który kupił sobie noktowizor, a zostawił sobie jakąś 8x42 z tego co pamiętam.
Pozdrawiam!
Wiking69 - Wto 11 Lut, 2020
Z tego co wiem większą skuteczność w czasie nocnego polowania dają celowniki termowizyjne . Sprawdziłem w Delta Optical jaki mają asortyment . Ku mojemu zaskoczeniu okazało się że mają duży wybór rosyjskich celowników termowizyjnych , najdroższy kosztuje 70.900 zł . A ponieważ w Delcie Optical najnowszy Swarek 8x56 SLC kosztuje 7600zł ( po rabacie ) , doszedłem do wniosku że za jeden rosyjski celownik termowizyjny , mogę kupić ... dwie walizki wypełnione lornetkami Swarovskiego . Na jakim ja świecie żyję ?
Arek - Sro 12 Lut, 2020
Nowinki i elektronika zawsze są w cenie. Taki Swarek to wg współczesnego młodego człowieka staroć. Tylko soczewki, metal i guma na obiciu. Nie ma kolorowego i dotykowego LCD, nie ma WiFi, nie ma Bluetootha... Lipa
|
|