forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Karty pamięci PQI

azaki - Nie 08 Cze, 2008
Temat postu: Karty pamięci PQI
Czy jest tu ktoś kto używa kart pamięci PQI? Firma niby duża, specializuje sie właśnie w pamięciach flash, sporo ich produktów na rynku, ale jak z jakościa to nie wiadomo, np. czy sie nie grzeja za bardzo, bo ich cena jest naprawde przystępna jak na parametry jakie podaje producent! CZy jest ktoś kto to ma? Jest to warte uwagi? :roll: link
mnich - Nie 08 Cze, 2008

PQ1 to porządna firma uzywałem 2 Gb SD ( 150x ) w D80
Polecam.

volomin - Nie 08 Cze, 2008

Używam 4GB wersji karty którą przedstawiłeś w linku.
Szybkość transferu plików jest porównywalna z SanDisk Extreme III, sprawdzałem obie.
Cena zdecydowała za PQI i od grudnia świetnie się spisuje z moim E-510.
Osobiście ja polecam.;]

azaki - Nie 08 Cze, 2008

Kupiłem dziś Extreme III, ale jesli PQI to dobra firma, to na 8GB sie jeszcze skusze!
DZIEKI!

igorax - Pon 09 Cze, 2008

PQI wcale nie jest takie tanie, zależnie od linii produktu; można kupić coś tanio, ale ma też sprzęt w "ekskluzywnych cenach ;-)
azaki - Pon 09 Cze, 2008

a masz jakies namiary na te bardziej ekskluzywne?
koraf - Sro 11 Cze, 2008

Również używam kart PQI 4GB ( kupiłem ich parę na wyjazd do Grecji) i sprawdziły się niezawodnie przy ok.+40 st.
Porównywałem z Sandisk Extreme III 4 GB i nie widzę dużej różnicy ani w jakości wykonania ani w transferze danych.
Natomiast w cenie różnica jest duża :grin:

igorax - Czw 12 Cze, 2008

azaki napisał/a:
a masz jakies namiary na te bardziej ekskluzywne?

pqi 8gb hispeed 300 http://znak.pl/index.php?...=CF8192PQI+300x

pqi 4gb hispeed 300 http://znak.pl/index.php?...=CF4096PQI+300x

ceny wyższe (w przyp 8gb) niż np Sandisk.

CYBER - Sob 28 Cze, 2008

Witam

A ja przestrzegam przed kartami PQI. Na stronie porducenta nie znalałem żadnych info nt. ich rzeczywistej maksymalnej prędkości, tyle co wyczytałem w sieci (że niby max to ok. 18-22mb/sek), no i się skusiłem o ja nieszczęsny...
Ba, nawet po wpisaniu w google "najszybsza karta sdhc" najczęściej w wynikach wychodzi na 1 stronie PQI. :roll:

Mój aparat chyba twierdzi inaczej... :cry:

Zresztą, nie będę niepotrzebnie kopiował całego wątku, sprawę przedstawiłem tutaj:
http://forum.fotopolis.pl/viewtopic.php?t=10966

I teraz wytłumaczcie mi że ta karta PQI class 6 jest szybsza od zwykłych kart SD (nie SDHC) innych producentów :???:
Może ktoś mnie oświeci co jest z nią nie tak (no chyba, że z aparatem jest coś nie halo).

PS: I własnie ze znajomym braliśmy w ZNAKU.

adziohiciek - Nie 13 Lip, 2008

Jakieś dwa lata temu ukazał się artykuł w jednym z pism komputerowych z testem kart pamięci. Nie było, rzecz jasna, jeszcze wtedy kart SDHC. Ale interesujące są wyniki tego testu, gdyby brać pod uwagę producentów kart. (nie wiem co do tej pory się zmieniło w tej materii, tzn. czy jakość oferowanych produktów uległa zmianie na plus bądź minus w przypadku konkretnych producentów).

Oto kolejne miejsca:

1. PQI 1GB 133x (rzeczywista prędkość zapisu - 6,3MB, odczytu-7,2)
2. PQI micro SD (nie zamieszczam danych bo inny typ karty)
3. Lexar Platinum 1GB 40x (rzeczywista prędkość zapisu -5,8MB, odczytu-7,1MB)
4. Goodram 1GB 100x (rzeczywista prędkość zapisu - 5,8MB, odczytu-7,2MB )
5. SanDisk Extreme III 133x 1GB (rzeczywista prędkość zapisu - 4,4MB, odczytu- 7,1MB)
6. SanDisk Ultra II 60x (rzeczywista prędkość zapisu - 5,4MB, odczytu- 7MB)

W teście były brane pod uwagę również inne czynniki jak stosunek cena/pojemność, jaka gwarancja, cena, stąd taka kolejność, nie inna.

Zastanawiają natomiast wyniki prędkości zapisu/odczytu.

Szczególnie w przypadku Sandisk Extreme III...

...ale test jest już przestarzały więc wiele mogło się zmienić, zamieszczam jako ciekawostkę...

mnich - Nie 13 Lip, 2008

Zgadza się. Był taki artykuł. I PQ1 było zwycięzcą.
007areka - Nie 13 Lip, 2008

adziohiciek napisał/a:
Jakieś dwa lata temu ukazał się artykuł w jednym z pism komputerowych z testem kart pamięci. Nie było, rzecz jasna, jeszcze wtedy kart SDHC. Ale interesujące są wyniki tego testu, gdyby brać pod uwagę producentów kart. (nie wiem co do tej pory się zmieniło w tej materii, tzn. czy jakość oferowanych produktów uległa zmianie na plus bądź minus w przypadku konkretnych producentów).

Oto kolejne miejsca:

1. PQI 1GB 133x (rzeczywista prędkość zapisu - 6,3MB, odczytu-7,2)
2. PQI micro SD (nie zamieszczam danych bo inny typ karty)
3. Lexar Platinum 1GB 40x (rzeczywista prędkość zapisu -5,8MB, odczytu-7,1MB)
4. Goodram 1GB 100x (rzeczywista prędkość zapisu - 5,8MB, odczytu-7,2MB )
5. SanDisk Extreme III 133x 1GB (rzeczywista prędkość zapisu - 4,4MB, odczytu- 7,1MB)
6. SanDisk Ultra II 60x (rzeczywista prędkość zapisu - 5,4MB, odczytu- 7MB)

W teście były brane pod uwagę również inne czynniki jak stosunek cena/pojemność, jaka gwarancja, cena, stąd taka kolejność, nie inna.

Zastanawiają natomiast wyniki prędkości zapisu/odczytu.

Szczególnie w przypadku Sandisk Extreme III...

...ale test jest już przestarzały więc wiele mogło się zmienić, zamieszczam jako ciekawostkę...

...dziwne... :?:

adziohiciek - Nie 13 Lip, 2008

żeby nie być gołosłownym...nawet jest na internecie ta lista:

http://www.digimania.pl/test-kart-pamieci-

bass98 - Nie 13 Lip, 2008

ja mam wszystkie karty PQI:)

z reszta 30D zapisuje z predkoscia 6,6 MB więc przepłacać za szybszą nie ma sensu

adziohiciek - Pon 14 Lip, 2008

...no ewentualnie przy kopiowaniu na kompa przez czytnik może przyspieszyć cały proces ;-)
koraf - Pią 18 Lip, 2008

Na forum CB jest również wątek na ten temat i tam doszliśmy do wniosku ,że problemy z kartami CF PQI zależą od kraju produkcji te made in china mają problemy a te made in taiwan nie.
bass98 - Sro 23 Lip, 2008

dobra ale jest tu pewien motyw:
mam karte 2gb na nalepce pisze made in taiwan a nie ma na kości nic wygrawerowanego poza cyferkami

z kolei mam jeszcze 2 karty 4gb i na naklejkach jest made in taiwan a na kościach jest wygrawerowane made in china

i co o tym sądzić?

CYBER - Sro 23 Lip, 2008

Naklejki wykonane zostały na Tajwanie, natomiast karty W Chinach ;)
bass98 - Pią 25 Lip, 2008

to wyjaśniłeś:D nie ma co:D
MichalP - Pią 25 Lip, 2008

bass98 napisał/a:
to wyjaśniłeś:D nie ma co:D

o mało sobie łba nie odrechotałem :mrgreen:

pawel23 - Pią 25 Lip, 2008

Czyli jak to jest w końcu z tymi kartami CF PQI? Potrzebuję nie zawodnych kart, na razie do 400D a w krótce do 40D. Można na nich polegać? Bo za cene 8 gb Sandisk mogę sobie kupić 16 gb PQI :wink:
MichalP - Sob 26 Lip, 2008

A serio potrzebujesz 16GB? Ja bym tam kupił i tak 2 x 4GB max

A co do pamięci PQI China/Taiwan to wydaje mi się że nie masz się co martwić. Co prawda kości zostały wykonane w Chinach, ale całość złożona w Taiwanie więc OK - tak jak miało być.

pawel23 - Sob 26 Lip, 2008

MichalP napisał/a:
A serio potrzebujesz 16GB? Ja bym tam kupił i tak 2 x 4GB max

A co do pamięci PQI China/Taiwan to wydaje mi się że nie masz się co martwić. Co prawda kości zostały wykonane w Chinach, ale całość złożona w Taiwanie więc OK - tak jak miało być.

Nie potrzebuję aż 16GB, chciałem obrazowo przedstawić róznicę w cenie :mrgreen: Spokojnie wystarczy mi 8GB. Zastanawiam się nawet czy nie kupić 4 x 2GB zamiast 2 x 4GB. Oczywiście dla bezpieczeństwa :wink: Ale skoro piszesz że nie ma co się martwić, to zamówię sobie PQI, tylko jeszcze nie wiem w jakiej kofiguracji :smile: 4 x 2GB czy 2 x 4GB :lol:

MichalP - Sob 26 Lip, 2008

Hehe, no nie bierz tego za pewnik, tak tylko wysnuwałem wnioski z tego co było wcześniej napisane...Nie uzywam PQI więc tak naprawdę nie jestem tu autorytetem.

MichalP napisał/a:
Hehe, no nie bierz tego za pewnik, tak tylko wysnuwałem wnioski z tego co było wcześniej napisane...Nie uzywam PQI więc tak naprawdę nie jestem tu autorytetem.

Myślałem że używasz tych kart i jesteś z nich zadowolony :mrgreen: Poczekam jeszczę na jakieś opinie, nie muszę kupować tych kart od razu ;) Ale wydaje mi się że bedę musiał poczekać do końca zlotu na jakieś opinie, bo na razie trochę pusto na forum :razz:

mavierk - Sob 26 Lip, 2008

Moim zdaniem powinieneś wziąć jednego RAWa, pomnożyć jego wielkość razy... powiedzmy 400 i kupić kartę o pojemności zbliżonej do wyniku - ja mam RAWa za 5mb i mam 2gb i raz na 10 sesji mi brakuje miejsca (bo 4 sesje pod rząd zapominam zgrać zdjęcia)

mavierk napisał/a:
Moim zdaniem powinieneś wziąć jednego RAWa, pomnożyć jego wielkość razy... powiedzmy 400 i kupić kartę o pojemności zbliżonej do wyniku - ja mam RAWa za 5mb i mam 2gb i raz na 10 sesji mi brakuje miejsca (bo 4 sesje pod rząd zapominam zgrać zdjęcia)
Tzn ja wiem dokładnie ile pamięci potrzebuję :wink: Nie jestem tylko do końca przekonany czy mogę zaufać kartą PQI.
mavierk - Sob 26 Lip, 2008

ja mam jakiegoś tam platiniuma i mi chodzi, więc pqi chyba złe być nie może :D

Też tak myślę :grin: Zresztą koraf wcześniej pisał że ma pqi i mu smigają aż miło. Kupię sobie w poniedziałek 4 x 2gb :lol: Trochę zaoszczędzę i do tego będzie mniej ryzyka że stracę jakieś ważne ujęcia :smile:
krisv740 - Sob 26 Lip, 2008

pawel23, imho , kup sandisk ultra II i będziesz zadowolony. chyba że uzywasz czegoś bardzo pamięciowego jak np. 1Ds i masz plik 30 giga. ale w tym momncie i czytnik musi obsługiwać prędkośc karty. do zapisu aparatu wystarczy ultra Ii aż nad to.
ja mam extreme III i nie widzę różnicy w 30d w stosunku do ultra II, a zaoszczędziłem kasę.
pqi mają różne oceny. najbardziej rekomendowana to sandisk, ale z pewnego źródła. pamiętaj o tym

pawel23 - Sob 02 Sie, 2008

Używam 400D a w przyszłości 40D wiec to nic pamięciożernego :smile: Ale jestem chwilowo na tyle biedny że nie dam rady kupić Sandisków :cry: A co myślicie o takich kartach PQI? LINK Nadają się do czegoś? :wink: Bo cena jest super :mrgreen:
koraf - Sob 02 Sie, 2008

pawel23 napisał/a:
Używam 400D a w przyszłości 40D wiec to nic pamięciożernego :smile: Ale jestem chwilowo na tyle biedny że nie dam rady kupić Sandisków :cry: A co myślicie o takich kartach PQI? LINK Nadają się do czegoś? :wink: Bo cena jest super :mrgreen:

Mogę polecić ( mam 3 sztuki i wszystkie sa oki) tylko musi być produkcja made in Taiwan.

Mam również Sandisk 4 GB III extreme i wielkiej różnicy nie widzę :shock:

Dzięki Koraf liczyłem właśnie na Twoją odpowiedz :wink: Dałbym Ci "pomógł" ale to nie mój watek :neutral:

edit: mógłbyś mi jeszcze napisać gdzie kupiłeś swoje karty?

koraf - Sob 02 Sie, 2008

pawel23 napisał/a:
Dzięki Koraf liczyłem właśnie na Twoją odpowiedz :wink: Dałbym Ci "pomógł" ale to nie mój watek :neutral:

edit: mógłbyś mi jeszcze napisać gdzie kupiłeś swoje karty?

Cieszę się ,że mogłem pomóc :grin: .
Tu masz namiar : http://allegro.pl/item407...x120_od_ss.html

Cena też widzę poszła w dół :mrgreen:
Pozdrawiam

Dziękuję za namiary ;) Karty już zamówione, mam nadzieje że są made in Taiwan i będą dobrze mi służyć :mrgreen:
koraf - Sob 02 Sie, 2008

pawel23 napisał/a:
Dziękuję za namiary ;) Karty już zamówione, mam nadzieje że są made in Taiwan i będą dobrze mi służyć :mrgreen:

Czego serdecznie życzę :mrgreen: ale nie dziękuj aby nie zapeszyć :wink:

No dobra w takim razie nie dziękuję żeby nie zapeszyć :mrgreen:
komor - Sro 24 Gru, 2008

Odkurzam starszy wątek, bo zakupiłem właśnie jedną kartę PQI o pojemności 4 GB i nie dawało mi spokoju czemu są one sporo tańsze od SanDiska. O jakość się nie martwię, bo używam od kilku lat pendrive’ów tej firmy i wszystkie 3 sztuki, jakie w tym czasie zakupiłem, są w porządku i bardzo szybkie (nie były też tanie).
Podejrzewałem, że PQI są tańsze bo są wolniejsze od SanDiska, ale zastanawiałem się o ile i czy to ma znaczenie. Korzystając z okazji, że mam w tej chwili pod ręką dwie puszki: Canona 400D i 40D wykonałem taki prosty ludowy test: robię 10 strzałów w trybie seryjnym i stoperem mierzę czas do zgaśnięcia diody oznaczającej zapis klatek na kartę.
Wyniki:

40D + SanDisk Extreme III: 6 sekund
40D + SanDisk Ultra II: 7 sekund
40D + PQI x120: 13 sekund

400D + SanDisk Extreme III: 11 sekund
400D + SanDisk Ultra II: 11 sekund
400D + PQI x120: 13 sekund

Czyli w przypadku korzystania z wolniejszego korpusu różnica jest minimalna, a karta PQI znacznie tańsza. W przypadku szybszych/nowszych korpusów pojawia się już konkretna różnica, choć oczywiście pozostaje pytanie, czy mamy potrzebę korzystania z szybkiego trybu seryjnego i niedopuszczalne jest dłuższe czekanie na zapis zdjęć.

xneon - Sro 24 Gru, 2008

jeszcze test szybkości zgrywania (przez kabelek i czytnik) mógłbyś wykonać
komor - Sro 24 Gru, 2008

Nie mam czytnika... :oops: Zgrywam bezpośrednio z aparatu na komputer.
xneon - Sro 24 Gru, 2008

ja też chwilowo jeszcze nie mam - sprawdź chociaż w ten sposób organoleptycznie prędkość, bo może w tym miejscu leżeć bokeh pogrzebany ;)
kamfil06 - Pią 26 Gru, 2008

komor napisał/a:
nie dawało mi spokoju czemu są one sporo tańsze od SanDiska

miałem podobnie z moim 16gb Transcendem,
porównałem z moimi sandiskami ex. III - na mojej k20 różnicy nie ma a zapłaciłem
1/3 mniej niż gdybym kupił 8gb ex. III

Kocur - Pią 26 Gru, 2008

Ja się zastanawiałem nad wymianą karty z Extreme III na Extreme IV z UDMA jak kupiłem 50D, bo nie byłem pewien czy poczuję aż taką różnicę. Ale kupiłem, i wykonałem podobny test, robiąc serię zdjęć stoperowi na ekranie :P Sytuacja wygląda tak, że na plikach RAW (które miały ok. 33MB) po zapchaniu bufora przy użyciu Ex.III zdjęcie jest robione co ok. 2,8 sekundy, a przy zastosowaniu ExIV z UDMA niemal równo co 1 sekundę.
Bilbo - Wto 30 Gru, 2008

Kocur napisał/a:
po zapchaniu bufora przy użyciu Ex.III zdjęcie jest robione co ok. 2,8 sekundy, a przy zastosowaniu ExIV z UDMA niemal równo co 1 sekundę.

no, no to rzeczywiście jest ogromna różnica !
przy serii po zapchaniu bufora często może się przydać taki "bonus".

wlodek1001 - Pon 25 Maj, 2009

trochę na poprawienie humoru, znalazłem ten wątek co do szybkości kart PQI, mam SanDiski i Lexara, posiadam jednak kartę PQI i była ona bardzo droga, kosztowała ponad 920 zł. Był to rok 2001, a karta miała/ma na nadal CAŁE 64 MB, zmierzyłem teraz jej prędkośc na HD Tach i wyszło oszałamiające 2 MB/s. Piszę może nie na temat, ale pragnę uzmysłowić wszystkim ,że postęp technoliogiczny w elektronice jest niesamowity, może za 10 lat nie będzie kart tylko inne nośniki o pojemnośc TB i prędkości transferu danych w setkch MB, a wszysko w maklutkiej kosteczce, pozdrawiam miłośników kart PQ!
komor - Pią 05 Cze, 2009

Odkurzam stary wątek żeby donieść, po jakimś czasie używania, że niestety karta PQI o której pisałem parę postów wyżej od czasu do czasu źle zapisuje niektóre pliki. Korzystam głównie z RAW-ów i problem pojawia się tym, że po zgraniu plików do komputera część kadru jest uszkodzona, przeważnie 1/4. Ponowne wgrywanie tego samego pliku nic nie zmienia, czyli nie jest to kwestia nieprawidłowego odczytu tylko nieprawidłowego zapisu. Problem ten nigdy nie wystąpił u mnie na kartach SanDiska. Z PQI zdarza się raz na 20 lub na 100 zdjęć. Może to kwestia mechaniczna, bo jak nie wyciągam karty to potrafi bezbłędnie pracować dość długo.
A więc punkt ujemny ode mnie, ale zaznaczam, że miałem do czynienia tylko z jednym egzemplarzem PQI (mam jeszcze 2 SanDiski).

FotoTomek - Pią 05 Cze, 2009

No to mój egzemplarz jest drugi. Mam te same problemy. Czas wystąpienia takiego problemu jest zupełnie nieprzewidywalny, w każdym razie ja nie odkryłem żadnej reguły. Natomiast jest to bardziej jedno wystąpienie na 100 zdjęć, a nie na 20.