|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Potrzebuję Waszej pomocy w wyborze aparatu
charusss - Sro 11 Cze, 2008 Temat postu: Potrzebuję Waszej pomocy w wyborze aparatu Witam wszystkich serdecznie!
Słuchajcie mam problem..
Jestem amatorem jeśli chodzi o profesjonalne robienie zdjęć, jednakże od jakiegoś już czasu czekam na aparat, który pozwoliłby mi rozpocząć tę przygodę..
Ponieważ w lipcu wyjeżdżam do pracy na wakacje, koniecznie muszę na ten wyjazd już wcześniej nabyć aparat. Czasu nie pozostało mi zbyt wiele, dlatego zakładam tutaj ten temat. Będę dysponować kwotą ~1500zł. (aparat możliwe że będzie mógł mi kupić znajomy w Stanach, przez co będzie tańszy). Dlatego w takiej sytuacji wydaje mi się, że skoro już mam kupić aparat, który będę mieć na lata, to chciałbym kupić coś dobrego, nie w stylu "na początek kupię to i to, bo ma mmało opcji, a jak to ogarne to kupie lepszy". No z pewnością kupię w końcu lepszy, ale czemu od razu nie kupić dobrego i do tego oczywiście parę ksiażek, żeby nabyć trochę teorii..
CO zatem mi polecacie?
Najbliżej, "pod ręką", mam Canon'a G9 - (o ile to cyfrowa lustrzanka), ale myślałem też o Canonie 400D, jakimś Nikonie...
NMo ale problem w tym, że NIE MAM POJĘCIA, jaki byłby odpowiedni... (jak przeczytam książki pewnie będę wiedzieć lepiej) ale proszę Was o pomoc w jakimś wyborze..
Dodam, że generalnei byłaby to fotografia krajobrazów najczęściej, ludzi...taka "|codzienna' pozwolę sobie określić...
Pozdrawiam i za jakąkolwiek pomoc serdecznie dziękuję
Paweł_G - Sro 11 Cze, 2008
Proponuję przeczytać regulamin forum i pytać w odpowiednim do tego dziale.
MichalP - Sro 11 Cze, 2008
1500 zł - mało, ale do przeżycia, a więc w USA dostaniesz
Canon 350/400d + 18-55 IS, 450 chyba przekroczy budżet
Nikon d40/d40x/d60/nawet d80 uda się znaleźć + 18-55VR
lustrzanek innych firm nie znam specjalnie - może jakiś Olek np 410/420/510/520 + kit (14-42 całkiem niezły)
Pentax k200 z kitem też się zmieści w budżecie
dobry P&S - może być Canon G9, może być fuji w stylu 9600, s100fs, nikon p80, olympus UZ570, Panas FZ50
generalnie P&S są łatwiejsze i przyjaźniejsze w obsłudze i zdjęcia na małych odbitkach będą podobnej jakości jak z lustrzanek.
Ponadto P&S dostajesz z obiektywem z większym zakresem ogniskowych (przeważnie 28-400mm) a lusterka z kitem kończą się na ok 85 (przelicznik 1,5-1,6x)
Za to w lustrzankach masz lepszą jakość zdjęć (jeśli Ci zależy na większych odbitkach) i o niebo lepsze zachowanie przy wyższych ISO - chodzi o poziom szumów i degradację szczegółów (konieczne czasem do krótkich czasów naświetlania w ciemniejszych warunkach oświetleniowych jak zabraknie jaśniejszej przesłony)
krisv740 - Sro 11 Cze, 2008
zgadzam sie z oboma przedmówcami
jedna i druga rada bardzo dobra
może tylko dołączyłbym marke sony (w całym zakresie produkcji w zakresie cenowym pytającego)
warto popatrzyć w sklepach internetowych samemu
charusss - Sro 11 Cze, 2008
dziękuję serdecznie za opinie. dziś kupiłem książkę traktującą o fotografii zaraz zabiorę się do lektury.
mam jednak dylemat - czy jeśli jestem amatorem to Waszym zdaniem powinienem zacząć od takiego G9 czy kupić lustrzankę i ją rozgryzać? Domyślam się, że jest to sprawa indywidualna, jednakże Wasze opinie też będą mi pomocne.
I czy jeśli chodzi o gorsze zachowanie przy wyższych ISO w aparatach typu P&S tzn że jest to bardzo widoczne przy porównaniu? O jakim ISO dokładnie mniej więcej mowa?
Pozdrawiam
Raczej w G9 bym nie wchodził - jak już to Fuji s100fs albo Nikon p80 (wygodniejsze w trzymaniu) albo w innym temacie przeze mnie polecany Sony R-1 (obecnie nieprodukowany) Jeśli zaczytujesz się teraz teoretycznie to chwała Ci za to - będziesz miał dobre podstawy do robienia zdjęć. Teraz od Ciebie będzie zależało czy chcesz P&S czy lustrzankę, bo posiadając solidne podstawy i jednym i drugim zrobisz dobre zdjęcia. Niezależnie co kupisz i tak będziesz musiał "rozgryzać" bo każdy aparat nieco inaczej się obsługuje, chociaż menu aparatów poszczególnych firm wydają się być podobne do siebie.
Jeśli chodzi o gorsze zachowanie P&S pod względem ISO - to zależy od modelu. Niektóre mogą wprowadzać sporo zamieszania już przy ISO 100 (mocna ingerencja w odszumianie która powoduje zamazanie szczegółów) inne dopiero przy 400 i właściwie dla olbrzymiej większości P&S to wartość graniczna - wyjątkami mogą być dość niewygodny bo kompakt Fuji f31fd albo Sony R1 - ISO800. Jeśli nie chcesz ingerencji aparatu w zdjęcie to zainteresuj się RAWami, czyli tzw surowymi obrazami z którymi prawie wszystko można zrobić potem na komputerze (wywołać RAW czyli dopasować parametry zdjęcia do swoich potrzeb i zapisać go do jpg). Co prawda szumy mogą być nieco wyższe niż przy Jpegach (bo jpegi są specjalnie rozmazywane aby szumów nie było widać), ale masz za to detale a kolorowy szum spokojnie wyeliminujesz np w Lightroomie i pozostanie przyjemny monochromatyczny ziarenek. Ziarenek nie opłaca się "odszumiać" bo wiąże się to z zamazaniem szczegółów. Są dwa tryby odszumiania w Lightroomie - Color (ten pierwszy) i Luminance (drugi niepolecany przeze mnie)
charusss - Sro 11 Cze, 2008
po wszelkich radach zdecydowałem się szukać nawet używanego (ale nie zużytego;)) Nikona D80, najlepiej body a do tego dopiero dokupić resztę.
Znalazłem taką ofertę -
Body Nikon D80, Battery Grip Delta, 2 x Aku, 2 x 2GB SD PQI Hi-SPEED + AF-S Nikkor 18-55mm 1:3.5 - 5.6G ED DX
Co o tym sądzicie? Na początek dobre? Oczywiście jeszcze dopyytam się od kiedy jest w posiadaniu itp. Chodzi mi tutaj o te akcesoria.
ewentualnie na ebay'u są do kupienia body do tego aparatu, tylko chyba nie wiedziałbym co najlepiej do tego dokupić.
@MichalP nawet nie wiesz jak Ci jestem wdzięczny za to, że choć mnie nie znasz i jestem nowym użytkowniekiem udzielasz tak wyczerpujących na moje lamerskie pytania odpowiedzi i masz do tego cierpliwość Serdeczne dzięki
Także pozostłym oczywiście
D80 to naprawdę dobry wybór. Mimo tego, że jest już jakiś czas na rynku, nie zestarzał się zbytnio i amatorowi pomoże zrobić satysfakcjonujące zdjęcia.
Ogromne plusy w stosunku do konkurencji to na pewno wygoda użytkowania, wygodny grip, wbudowany silnik AF, dość rozbudowane możliwości. na gripach się nie znam, ale jeśli jest to OK, przyzwyczaisz się do większego aparatu i ewentualne przejście na docelowy D3 nie będzie problemem dla Ciebie, 2 akku też OK - dłuższa praca bez ładowania, 2 x karta też ma swoje plusy - w razie czego jak jedna na wycieczce się skończy to masz drugą, albo jak jedna padnie to nie musisz szukać sklepu, obiektyw to typowy "kit" czyli nie oczekuj po nim zbyt wiele (tak piszą Ci którzy uwielbiają obiektywy za 4000 zł i więcej) Na początek starczy. W pracy mamy Canona 300d (staruszka) z obiektywem kitowym i nie jest źle. Sprawdź jak się sprawuje, jeżeli OK to nie ma co się nad nim rozwodzić, w końcu nie kosztuje olbrzymich pieniędzy, jeżeli nie starczy, to szukasz czegoś lepszego - a coś lepszego to choćby nowy "kit" z VR, albo najpopularniejszy w Polsce Tamron 17-50 2.8, albo jeśli masz więcej pieniędzy to możesz się skusić albo na Nikkora 18-200VR (uniwersalny z szerokim zakresem ogniskowej) albo tandem Tamron 17-50 2.8 i np Nikkor 70-300VR. W przypadku jednego uniwersalnego obiektywu masz taką samą wygodę jak w P&S, czyli po prostu robisz zdjęcia, jeśli są dwa obiektywy to niestety wiąże się to z ich zmianą podczas sesji. Teraz jakość - 18-200VR jest nieco gorszy optycznie przez ograniczenia fizyczne, co nie znaczy że jest zły. Jest całkiem przyzwoity, dobrze wykonany, VR całkiem skuteczny (z testów wynika, że czasy nieporuszonych zdjęć mogą być 8-10 razy dłuższe niż w systemach bez VR, AF działa szybko i sprawnie), Tandem może być lepszy optycznie, ale tak naprawdę nieznacznie, no i pozostaje niewygoda zmiany, co w niektórych przypadkach może być denerwujące.
Nie będę pisał, że musisz mieć obiektyw ze światłem 2.8 albo lepszym. Owszem przydaje się to w złych warunkach oświetleniowych - wtedy skracasz przesłoną czas naświetlania. Sprawdź jak to jest z "kitem" Tam światło masz od 3.5 do 5.6 w zależności od ogniskowej. Jeśli się z tym wyrobisz i będzie OK to nie musisz szukać jaśniejszego, jeśli będzie Ci brakować "światła" kupisz obiektyw ze stałym 2.8. Moja rada - jeśli chcesz porównania jasnego obiektywu z "kitem" dokup na dobry początek obiektyw Nikkor 50mm 1.8 - jest tani, jasny, dobrze wykonany i masz idealny pierwszy obiektyw do portretów (mała głębia ostrości przy f 1.8 do rozmazanego tła) i nie tylko... co prawda jest nieco mniej ostry przy f1.8 i 2.0 ale od 2.8 to prawdziwa brzytwa - można się nim golić.
Cieszę się, że mogłem pomóc. Fajnie jak się dostaje pomoc na forum, ale jak się pomoże komuś - bezcenne
Pozdrawiam
charusss - Czw 12 Cze, 2008
wow!~
to jest kompendium wiedzy!
dobrze że tę ksiażke czytam ot już rozumiem co raz więcej
hmm...podałem ten aparat jako taki "wymarzony" ale nie wiem czy będzie mnie na niego stać.
Gdyby ktoś z Was miał teraz do dyspozycji ok.2000zł - na co padł by wybór?
Biorąc pod uwagę chęć zakupienia BODY+OBIEKTYW(najlepiej na razie jeden,jakiś "uniwersalny" na początek)+
Wczoraj kolega zdecydowanie odradził mi kupowanie używanego aparatu (np tego D80 o któym pisałem) i też wydaje mi się teraz, że to nigdy nic nie wiadomo...czy nie jest uszkodzony gdzieś wewnątrz itp..
Pozdrawiam
Pozdrawiam, z góry dzięki
MC - Czw 12 Cze, 2008
Ja bym dozbieral do zestawu A200+Tamron17-50, ale pewnie zaraz mnie ktos przekrzyczy
krisv740 - Czw 12 Cze, 2008
a ja będe także przewrotny i pójdę dalej
polecałbym zastanowienie się nad
a300 + superzoom-bedzie ponad 2000 z obiektywem 18-200 sigmy
lub olek e420 w zestawie/e510 olympusa poniżej 2000 z dwoma szkłami - fotozakupy.pl
pentax k10(mój ulubiony) k200 = zestaw 1800 (około) z jednym szkłem
ewentualnie poczekać na c1000 z kitem
[ Dodano: Czw 12 Cze, 2008 11:07 ]
a jeszcze jedno a200 - to warta rozwagi sugestia
np.
Pentax K100D Super spoko, cenowo nie zapowiada się najgorzej, ale jeśli chodzi o przyszłośc i obiektywy to nie ma ich zbyt wiele. ale wygląda na ciekawy sprzęcik
olek? nie znam tej firmy, kojarzy mi się z markami "krzak"
Czytam opinie i testy z tego forum i stronki dotyczące Sony to nie są zadowalające chyba. poza tym trochę drogo. Np odnośnie właśnie A200, cytuję: "To na czym najbardziej zależy przy zakupie lustrzanki to jakość zdjęć. Niestety sony nie daje sobie rady w pomieszczeniach. Szumi ,często źle ostrzy.Daje się we znaki brak diody doświetlającej.Moim zdaniem nie wygodny wizjer. W porównaniu z najprostrzym Nikonem D40 przegrywa jeśli chodzi o czystość,ostrość, szybkość pracy" "Nie polecam" "Trzeszczący plastik" etc. Trochę lipa...
Pewnie ktoś powie, że jak tak marudze to musze miec pare tys. więcej to kupie taki, na który nie będę narzekać. Ale nie, szukam aparatu, który byłby SOLIDNIE wykonany i był wytrzymały, poza tym jak dla amatora robił dobre zdjęcia i pozwolił wkręćić się w fotografię. Hmm..i by akcesoria do niego były dobre i nie najdroższe.
To chyba tyle...
Do tego opisu najbardziej do tej pory wydawało mi się, że pasuje właśnie Pentax, choć peirwszy raz słyszę o takiej marce i nie wiem co o niej sądzić.
A czy jeśli chodzi o najbardziej polecane/najlepsze firmy to wyglądałoby to tak? :
I.Canon
II.Nikon
III.Olympus
IV.Sony
V.Fuji
VI.Pentax
VII.Samsung i reszta
MC - Czw 12 Cze, 2008
charusss napisał/a: | olek? nie znam tej firmy |
dobra po Twojej odpowiedzi użyłem mózgu bardziej abstrakcyjnie i wydedukowałem o jaką firmę Wam chodzi
SORRY ale jestem tu NOWY
To się chyba zdarza
Zatem jeśli o "Olka" chodzi to znalazłem taką ofertę za 2k - Olympus E-420 +14-42 +40-150mm - pierwsza lepsza z allegro.
Na waszym rankingu aparatów natomiast Olympus E-420 nie widnieje, za to wysoko jest E-500, któy jest tańszy - ktoś wie dlaczego tak jest?
Pozdrawiam
MC - Czw 12 Cze, 2008
charusss, aparat solidnie wykonany to albo Pentax albo nie za to cene...
Wielkim entuzjasta A200 nie jestem, ale niektore opinie to gruba przesada. Zdjec gorszych od D40 to z cala pewnoscia nie robi. Mialem A100, ktorej AF byl znacznie gorszy+obiektyw kitowy. I jakos nie mialem problemow z ustawianiem ostrosci w pomieszczeniach. Fakt, diode wspomagajaca AF moglby miec.
Jesli chodzi o akcesoria, to co konkretnie Cie interesuje?
MichalP - Czw 12 Cze, 2008
Nie chcę wywoływać burzy ale Samsung/Pentax (niemalże to samo w bardzo podobnej jeśli nie takiej samej obudowie) powinny być nieco wyżej w chierarchii
Co do D80 - to nie jesteś skazany na używkę
W USA kupujesz body za 700 USD http://cameras.pricegrabb...duct/sv=button/
i kita VR za 125 USD http://cameras.pricegrabb...%20VR/st=query/
do tego groszowe sprawy na pamięć SD i jupi - masz nowy sprzęt. Bez gripa można się obejść.
A co do Pentaxa/Samsunga - są spoko i mają nawet niezłe "kity"
Mówiąc o akcesoriach mam na myśli głównie obiektywy jednak, do tego wytrzymałość baterii - czyli czy nie kupić dodatkowej, karty pamięci etc. Ale ok, to już sprawa drugorzędna, także może niepotrzebnie już teraz myślę o tych dodatkach.
"aparat solidnie wykonany to albo Pentax albo nie za to cene... " A za jaką?
@MichalP - fkt, ale jeśli chodzi o gwarancję, to już jej nie mam, i co jeśli mi się zwali sprzęt i będę musiał na coś wydać np 1/5 jego wartości za naprawę?
Bo chyba takie sytuacje się zdarzają?
MC - Czw 12 Cze, 2008
Solidnie wykonany aparat to np. Nikon D200, z tanszych. Poza tym Olympus E-3 daje rade.
MichalP - Czw 12 Cze, 2008
No wiesz - myślę, że jest mniejsze prawdopodobieństwo popsucia nowego sprzętu niż używki, którą chciałeś wcześniej kupić (też za naprawę musiałbyś zapłacić)
Ja tylko podpowiadam. U nas za taki zestaw (D80 +18-55VR) płacisz 2400 + karta a to już chyba nieco za dużo.
Z mniejszych możesz kupić D60. Jedyny problem z nim a właściwie dwa to - wg mnie za małe rozmiary (grip spoko, wygodny ale dziwnie mi się patrzyło przez wizjer - tak jak przez wizjer P&S) drugi wad to brak silnika AF w body - a więc skazany jesteś niejako na obiektywy z silnikiem, stałki w stylu 50mm 1.8 będą ustawiane ręcznie.
Ale wygoda to już indywidualna kwestia - radzę się przejść osobiście i porządnie wymacać.
charusss - Pią 13 Cze, 2008
OK, chyba w końcu zdecydowałem się na Pentax'a K200D.
Teraz tylko prosiłbym o pomoc w doradzeniu - co do tego wybrać?
Tj na allegro na przykład sprzedają już w takich choćby zestawach:
I. http://allegro.pl/item381...ntax_pl_fv.html
II. http://allegro.pl/item374...m_warszawa.html
III. http://allegro.pl/item381...pl_od_reki.html
któryś z nich wyraźnie ciekawszy od pozostałych?
krisv740 - Pią 13 Cze, 2008
ja proponuje np. to:
http://www.fotozakupy.pl/...ct/product/7531
kartę dokupisz sam , przesyłka gratis
poszukaj ew innej ofert w tej cenie
ja w tym sklepie tylko kartę i baterię kupowałem, więc za duzo o nim powiedzieć nie mogę
z alegrogo proponuje uważac przy zakupie nowego sprzętu
charusss - Pią 13 Cze, 2008
ok, dzięki. rzeczywiście cena ok a sam co do allegro mam niejednokrotnie wątpliwości :]
Przyszła mi na myśl jeszcze jedna alternatywa:
tzn. Pentax K200D czy Canon EOS 400D ?? :>
rysiu - Pią 13 Cze, 2008
Jeśli nie będziesz wychodził poza amatorskie zastosowania to pewnie każdy cię zadowoli. Do każdego dokupisz dodatkowe szkła, jeśli nie firmowe to zamienniki typu Tamron, czy Sigma. Spore odbitki na ścianę (jak będziesz chciał się wieszać) też pewnie zrobisz.
Napiszę tak jak i mi pisano - idź do sklepu i pomacaj każdy, zobacz jak ci się trzyma, jak leży w ręce. Czy pasuje ci rozmieszczenie przycisków...
Najlepiej byłoby mieć znajomych z różnymi lustrami... można byłoby ich trochę pomęczyć i pomacać.
A jak myślisz że że jakiś czas będziesz "bawił" się bardziej profesjonalnie to C/N
szycha333 - Sob 14 Cze, 2008
witam, mam pytanko czy ktos z forumowiczów posiada , aparat Canon EOS 1D Mark III, bo zastanawiam sie nad kupnem jego ze stanów, wyniósl by on mnie 6000zl, nówka. jak ktos ma ten aparat ,lub nim sie bawil, niech sie pochwali i oceni jego wyczyny , albo wady. Z góry dziekuje, pozdrawiam wszystkich.
MM - Sob 14 Cze, 2008
szycha333 napisał/a: | witam, mam pytanko czy ktos z forumowiczów posiada , aparat Canon EOS 1D Mark III, bo zastanawiam sie nad kupnem jego ze stanów, wyniósl by on mnie 6000zl, nówka. jak ktos ma ten aparat ,lub nim sie bawil, niech sie pochwali i oceni jego wyczyny , albo wady. Z góry dziekuje, pozdrawiam wszystkich. |
Za taką kasę bierz w ciemno - najlepiej drugi dla mnie
Aparat jest świetny, ma ogromne możliwości i tylko od fotografa zależy czy będzie potrafił je wykorzystać. Amatorowi większość bajerów będzie zbędna lub tylko będzie przeszkadzać. Jednak jak ktoś potrafi z nich korzystać i są mu naprawdę potrzebne to... warto go kupić. Choć same zdjecia mają gorszą jakość niż te z 5D to cała reszta jest lepsza. Miałem go kilka tygodni w testach więc pytaj co chcesz dokładnie wiedzieć.
podsylam ci linka ze strona amerykanska tego aparatu zobacz ile kosztuje, do tej ceny dodaj 11 procent podatku i 30 dolców wysylka do polski , dla mnie jak cos brat mi ma wyslac. http://www.razzphoto.com/...p?prodid=494333
[ Dodano: Sob 14 Cze, 2008 17:45 ]
obiektywy tez taniocha , w polsce prawie drugie tyle wszystko. a cos wspomniales 0 canonie 5D, a wlasnie co o tym aparaciku mozna powiedziec, on wolniutki chyba? powiedz naprzyklad czy warto zamienic go z 40D.
Indonaro - Sob 14 Cze, 2008
LOL...co to za sklep....takich niskich cen nie widziałem w żadnym amerykańskim sklepie internetowym....sprawdzony chociaż, kupowałes tam ??? aż nie chce sie wierzyć w 1D albo D300 za takie ceny....wiedomo USA to USA, ale coś takiego pierwszy raz widzę...trochę szok i od razu pytanie LEO WHY?
Amazon jeden z tańszych sklepów w USA....D300 body 1,651.86 $, a w tamtym.... 909$
Ktos jest w stanie to wytłumaczyć?
MM - Sob 14 Cze, 2008
Załóż nowy wątek. 5D to mój podstawowy aparat, ale zacznijmy od tego do jakich celów masz zamiar kupić jakiś aparat, jaki typ zdjęć preferujesz i co potrafisz. 5D to świetny aparat i jak się ma doświadczenie to można nim dużo osiągnąć. Innymi będzie łatwiej, ale jakość będzie gorsza.
krisv740 - Sob 14 Cze, 2008
szycha333,
a sprawdzałeś ten sklep na http://www.resellerrating...zzPhoto#reviews
ja bym tam nawet folii przeźroczystej za 1cent nie kupił
czy myslisz że jeśli usa to towar za darmo rozdają?
popatrz na dobre sklepy, np. : http://www.bhphotovideo.c...al_Cameras.html
nie warto się podniecać takimi ofertami
Ja szczerze mówiąc w to nie wierzę. Amazon to gigant...stać go na naprawdę tanie ceny, ale kto mi wytłumaczy jakim cudem D300 body tam kosztuje 1,600$ , a na tym razzphoto 909$...nawet w USA nie ma tak dobrze.
RAZZ CANON 1D MARK III body - 2600$
AMAZON body 3982$ ....no no no, żeby zejść 1382 dolce od ceny amazona..dla mnie rekord.
MichalP - Sob 14 Cze, 2008
szycha333 napisał/a: | podsylam ci linka ze strona amerykanska tego aparatu zobacz ile kosztuje, do tej ceny dodaj 11 procent podatku i 30 dolców wysylka do polski , dla mnie jak cos brat mi ma wyslac. http://www.razzphoto.com/...p?prodid=494333
[ Dodano: Sob 14 Cze, 2008 17:45 ]
obiektywy tez taniocha , w polsce prawie drugie tyle wszystko. a cos wspomniales 0 canonie 5D, a wlasnie co o tym aparaciku mozna powiedziec, on wolniutki chyba? powiedz naprzyklad czy warto zamienic go z 40D. |
A może to te oszczędzone z pogromu pokazywanego w innym temacie?
Coś mi się nie chce wierzyć w działalność charytatywną.
daje wam linka na nastepny sklep z taka cena tego aparatu, http://www.1wayphoto.com/...roduct_id=13111 no jesli to kit to nie mam pojecia z kad takie sklepy sie biora, na allegro tez ogladalem towar goscia ktory handluje aparatami itp. ze stanów, na zamowienie jaki sprzet chcesz, i naprawde tanio, gdzie on tez zarabia. i nie bylo zadnego zlego slowa na jego towar , a juz troche sprzedal. braciak sie zna troche i poprostu sprawdzi to, co to za towar, itp.ale mowil mi ze sporo jest sklepow naprawde tanio mozna kupic, tylko trzeba wiedziec gdzie szukac i jak, a siedzi w stanach 15 lat.
to kupuj i daj znać co to warte...ja wychodze z założenia, że takie giganty jak amazon mają tani sprzęt, bo ich po prostu stać jak nikogo innego na niskie ceny....no ale jak się porówna je z cenami z tych Twoich sklepów to....to coś nie bardzo.
Może to jakieś odrzuty produkcyjne...jakiś brand D? refurbished czy coś?
Śmierdzi to na kilometr i tyle. Tylko ostrzegam....chyba nie jest normalne, że amazon ma 1D za 3982$, a razz za 2600$....jak chcą sprzedawać po takiej cenie to musieliby dokładać. Albo to jakiś towar z odrzutu etc.
ŚWIETNA OCENA 1 WAY PHOTO
Chłopie nie wierz w coś takiego. Już molochy pokroju amazon i best buy mają dobre, ceny, ale jak jakiś sklepik oferuje to samo za ceny wręcz darmowe to sam pomyśl. Twój brat mówi, że mozna kupic tanio....OK można..ale tanio to według mnie ma amazon.
Znasz angielski? Klikaj na link powyżej i czytaj recenzje. (Six-Month Rating: 0.42 / 10)
Nawet gdybyś kupił za taką cenę to uważam, że będzie to jakiś odrzut produkcyjny, refurb czy jakiś nie brand A tylko Z. Weź to na logikę. Da się znaleźć taniej niż na amazon, ale to są groszowe sprawy rzędu 50 a nie 1300!!! (sic!) dolców.
Kupuj. Twoja kasa, Twoje ryzyko.
a propo 3 miesiace temu kupilem laptopa della 15 cali ze stanów, gdzie zaplacilem za niego na polskie 2300zl, a przejrzalem wszystkie sklepy jakie tylko moglem w polsce, i za identyczny model wywalil bym najtaniej z mozliwych 3800zl, to gdzie sens i logika i chodzi mi jak brzytwa zaden kit, gwarancja i jeszcze torbe dali gratis skorzana. to ja juz niewiem komu wierzyc i kogo sluchac. zdaje mi sie ze ludzie jednak kupuja w sklepach, i jakos istnieja te sklepy bo gdyby cos nie tak to bylo by juz po nich.
[ Dodano: Sob 14 Cze, 2008 20:08 ]
bylem w londynie, z miesiac temu, i naprawde w niezlym sklepie, i tego canona mozna bylo kupic na polskie za 9000zl , gdzie jeszcze canon zwraca jakas kwote teraz nie pamietam jaka, gwarancja i inne bajery, no to w stanach wychodzi 7000zl, gdzie w stanach jest najtaniej z mozlwych. A wiem ze londyn jest drogi, ale wyjedziesz poza londyn, do mniejszego miasta i ten aparat kupisz za 8000 - 8500zl. tylko w polsce sa takie chore ceny
wygląda na to jakbys już teraz sam sie przekonywał.
YOUR CHOICE. ja bym nie kupił, bo nie wierzę w takie oferty. Poczytaj mówię Ci co mają do powiedzenia ludzie o tym sklepie...jeden wielki WAŁ.
Wytłumacz lepiej skąd taka różnica w cenie między jednym z najtańszych OFICJALNIE sklepów w Stanach czyli amazon.com, a tymi Twoimi wałkowymi?
Nie ma sensu, żebyś sam siebie przekonywał. To jest WAŁ i ja tylko ostrzegam. Zrobisz jak chcesz.
Proszę...często rodzina w Stanach przesyła mi różne rzeczy i ręczę, że to jeden z najtańszych sklepów.
AMAZON CANON 1D MARK III
Kończę ostrzegać. Teraz głupoty rób sam...
krisv740 - Sob 14 Cze, 2008
szycha333,
a czytasz posty innych -czasami?
spróbowałeś mojego linka do b&h photo?
tam jest 1d markIII włśnie w cenie okoo 9000
ale co z tego ?
to nie cena z całkowicei podejrzanego sklepu z usa
ja byłem 5 lat w stanach, mój brat siedzi tam ponad 20 lat i co z tego?
lewy sklep pozostanie lewy i tylko stracisz kase i kupe nerwów
nie zamiszczaj takich ofert bo są śmieszne
zawsze trzeba sprawdzić sklep który reklamujesz
czaszi - Nie 15 Cze, 2008
Jezeli chodzi o ceny w stanach i w UK sprawa jest dosc prosta do wytlumaczenia. W stanach jest wiekszosc elektroniki tansza ale tak bylo od zawsze (11% podatku). W UK maja np nizszy podatek niz w Polsce (17.8% to prawdopodobnie tez troche daje). A jak porownasz sobie ceny w Polsce i np w Irlandii to wychodzi bardzo podobnie.
Ja bym posluchal tego co mowia krisv740 i Indonaro, i poczytal resellerratings.com. Jezeli jakis sklep ma tam ocene 0 (jak razz photo) lub 0.45 (jak 1way photo) a ma troche komentarzy to ludzie raczej ze zlosliwie nie pisza.
W UK z tego co slyszalem podobna sprawa jest z purelygadgets.co.uk. Panowie z tej firmy sprowadzaja sprzet z hong kongu i daja wlasna gwarancje. Na wysylke podobno trzeba czekac strasznie dlugo wiec w razie naprawy i odeslania zostaje sie dlugo bez aparatu.
Podobno jest czesto tak ze jezeli oferuja tylko wlasna gwarancje to wtedy masz aparaty z szarego rynku a nie od oficjalnych dystrybutorow. W takiej sytuacji sa czesto problemy z gwarancja na sprzet.
|
|