|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Ratujmy co się da ...
Wiking69 - Pon 12 Lip, 2021 Temat postu: Ratujmy co się da ... Dzień bez nowego postu , to dzień stracony . Dlatego namawiam wszystkich kolegów , nawet tych którzy posiadają umiejętność czytania bez umiejętności pisania . Żeby każdego dnia pisali na forum lornetkowym jeden nowy temat . Nie będzie łatwo , trzeba będzie poświęcić całe 15 minut . Ale w czasach kiedy inne fora padają , naszym obowiązkiem jest ratować dorobek intelektualny i megabity zdobytej wiedzy . Na koniec pozwolę sobie uczulić redaktora naczelnego , żeby nie zawalał nas taką ilością nowych testów lornetek , bo nie nadążamy ich czytać . Wystarczy jeden test na tydzień ...
mzksiak - Pon 12 Lip, 2021
Będzie super jak jeden test na miesiąc zostanie opublikowany. Ale Arek juz kilka razy pisał,testy lornetek nie są dochodowe,więc cieszmy sie,że wogole powstają
Arek - Pon 12 Lip, 2021
Testy się robią. W swoim tempie, ale się robią. Podobnie jak artykuły z tematyki optycznej.
Wiking69 - Pon 12 Lip, 2021
Żeby było co czytać na naszym ulubionym forum , musimy najpierw coś ciekawego napisać . Tylu inteligentnych ludzi , tyle wspaniałych osobowości , tyle historii do opowiedzenia . Do roboty ... jeszcze was nie wykastrowali .
Wiking69 - Pon 12 Lip, 2021
Wiem że to absurd , ale chciałbym przeczytać test Bushnella Power View 12x25 za 129.99 zł . Zaintrygowała mnie ta lornetka , ponieważ w sklepie Militaria.pl byłem świadkiem jak sprzedawca zaproponował klientowi ten cud optyki . Polecając ją jako lornetkę uniwersalną . Jestem bardzo ciekawy ile punktów by zdobyła . Może byłby rekord .
Jan55 - Pon 12 Lip, 2021
A ja chciałbym przeczytać test Zeiss Tera ED 8x25, czy faktycznie ta budżetówka jest taka bardzo dobra .
Wiking69 - Wto 13 Lip, 2021
Podglądanie przyrody i kosmosu przez lornetkę jest przyjemne , relaksujące , może być ekscytujące , a nawet fascynujące . Podczas obserwacji możemy odpoczywać , medytować , marzyć , podziwiać . Więc dlaczego o tym nie piszemy ? . Wciąż tylko gadamy o procentach , punktach , wykresach . Lornetka jest tylko narzędziem , czasami chyba o tym zapominamy .
Wiking69 - Sro 14 Lip, 2021
Po co kupować lornetkę ? . Żeby później godzinami pisać na portalu lornetkowym ? . Chyba nie . Kuzynka której kilka miesięcy temu sprzedałem małego Zeissa Victory , nie napisała na forum ani jednego słowa . A często do mnie dzwoni zachwycona małym Zeissem 8x25 , przy okazji chwaląc się co nowego odkryła podczas spacerów po polach i lasach .
Jan55 - Czw 15 Lip, 2021
No właśnie,czemu nic nie napisze na forum o swoich doznaniach wzrokowych oraz o samej lornetce. Podejrzewam, że byłoby wielu chętnych w tym i ja, którzy przeczytali by coś na temat tego modelu Zeissa. Być może Twoja kuzynka należy do tych ludzi, którzy mają coś ciekawego w swoim posiadaniu, w tym przypadku lornetkę, ale nie są chętni do chwalenia się tym. Zresztą zauważ, że wiele osób zarejestrowało się na tym forum ale tylko po to żeby uzyskać pomoc co do zakupu lornetki, ale już nie odezwali się aby powiedzieć czy takową zakupili, czy im pasuje, jakie mają doznania wzrokowe. Tak to właśnie wygląda .
Wiking69 - Pią 16 Lip, 2021
Wygląda to tak że możesz kupić w stacjonarnym sklepie drogą lornetkę . Za kilka albo nawet kilkanaście tysięcy złotych . Po kilku miesiącach wrócisz do tego sklepu żeby obejrzeć inną lornetkę . I nikt się Ciebie nie zapyta czy jesteś zadowolony z zakupu , albo co sądzisz o tym konkretnym modelu lornetki . Nikogo nie interesuje czy gdybyś mógł cofnąć czas wybrałbyś inny model , albo innego producenta . Zero zainteresowana , zero dialogu . To mało profesjonalne .
Jan55 - Pią 16 Lip, 2021
Masz zupełną rację. Dzisiaj handel polega tylko i wyłącznie na sprzedaży, w związku z tym sprzedawca ma w d..ie czy to co u niego zakupiłeś parę dni wcześniej spodobało Ci się albo czy Ci pasuje. On sprzedał, zarobił i czeka aż przyjdziesz znowu Ty albo ktoś inny i znowu coś drogiego / nie tylko / kupi. I nie ważne czy wie co sprzedaje czy nie wie, ważne jest to, że sprzedaje. A o profesjonaliźmie w handlu to możemy zapomnieć. .
TRYTON7 - Pią 16 Lip, 2021
oj to chyba kryzys wieku średniego
młodzi by was zjedli czas płynie jak rzeka i albo się dostosujesz albo nie.
trzeba zmienić tylko metodykę ogólna i wszystko będzie piękniejsze...
mowie wam .
T
Soniak10 - Pią 16 Lip, 2021
Jan55 napisał/a: | sprzedawca ma w d..ie czy to co u niego zakupiłeś parę dni wcześniej spodobało Ci się albo czy Ci pasuje. |
W związku z tym przypomniał mi się kawał, znany wśród marketingowców. W skrócie wygląda to tak:
szef w jakimś markecie obserwuje nowoprzyjętego sprzedawcę, jak ten sprzedaje klientowi wędkę, łódkę i samochód z przyczepą. Po transakcji podchodzi do niego i zdumiony pyta:
- panie, klient przyszedł po wędkę, a pan mu sprzedał wędkę z kołowrotkiem, żyłką i pełnym wyposażeniem, a do tego jeszcze samochód z przyczepką i łódkę. Jak pan to zrobił
- eee... nie, szefie. Ten facet przyszedł po podpaski dla żony, to mu powiedziałem: "co pan będziesz robił trzy dni w domu? Jedź pan na ryby"!
Wiking69 - Pią 16 Lip, 2021
Sąsiadka jedzie z rodziną na wycieczkę marzeń do Afryki . Nie wiem ile taka przyjemność kosztuje , ale przeraża ją że na lornetkę będzie musiała wydać ponad 300 zł . Dobrze chociaż że pomyślała o lornetce .
Arek - Pią 16 Lip, 2021
Hehehe... Skąd ja to znam. Jak byłem na safari w Kenii, to przed wyjazdem dostaliśmy listę od naszej pilotki, na której obowiązkowym wyposażeniem była lornetka. Oprócz pilotki lornetkę zabrałem tylko ja. A potem non stop słyszałem "Daj popatrzeć..."
Soniak10 - Pią 16 Lip, 2021
Cytat: | przeraża ją że na lornetkę będzie musiała wydać ponad 300 zł . |
To jej pożycz którąś ze swoich. Za jeden uśmiech 😊
Jan55 - Pią 16 Lip, 2021
Wiking...A musiałeś jej taką drogą lornetkę polecić ?: Przecież są lornetki po 60-100 zł. Na pewno byłaby wtedy zadowolona. Po powrocie poprosiłbyś ją żeby opowiedziała Ci co widziała przez taką lornetkę i wtedy miałbyś ubaw . No chyba, że opowiedziała by Ci, że dzięki tej hiper-super lornetce doznawała niebywałej ekstazy widokowej i wtedy Ty dla odmiany, mógłbyś doznać szoku a w zamian za doradztwo w sprawie lornetki dostałbyś w prezencie magnes na lodówkę, z czarnoskórą tancerką
Wiking69 - Sob 17 Lip, 2021
Janie ... Gdybym komuś polecił lornetkę po 60-100 zł i miał z tego ubaw , musiałbym być psychopatą . Tak się jednak składa że bardzo lubimy sąsiadkę i jej rodzinę . A ponieważ wreszcie jedzie do Afryki na wymarzoną wycieczkę z mężem i córką . Dlatego z radością pożyczę jej lornetkę Swarovskiego albo Zeissa .
Jan55 - Sob 17 Lip, 2021
Wiking...Bardzo musisz lubić Tą sąsiadkę, że pożyczasz jej taką lornetkę. Swoją drogą to sąsiadka jest bardzo odważna pożyczając tak drogą lornetkę, chyba, że nie jest świadoma jej wartości, albo wie, że musi jej strzec jak oka w głowie .
Wiking69 - Sob 17 Lip, 2021
Janie ... nie ma przyjemności bez ryzyka .
mzksiak - Sob 17 Lip, 2021
I ja mam asa w pracy ktory radził się mnie,jaką lornetkę kupić. Gosc zwiedził pół świata i w koncu zauważył,że lornetka w Tanzani bardzo mu pomogla zobaczyc dzikie zwierzaki uzyczona od pilota wycieczki safari. No więc pytam budżet antem do mnie( tak do 200 zl🙃🙃🙃). Myślałem że żartuje ,ale nie,ten w zaparte że taka mu starczy. Skonczylo sie na tym,że nie kupił póki co żadnej
Jan55 - Sob 17 Lip, 2021
mzksiak...Trzeba mu było powiedzieć, żeby pilnował promocji w Lidlu albo Biedronce, bo tam bywają takie duże lornetki po 80 albo 120 zł. Prawdopodobnie w sam raz dla niego.
towner - Sob 17 Lip, 2021
tak naprawdę to lornetkę można przetestować w sklepie czy dobrze się trzyma, czy obrazuje dobrze itd.
lornetka to bardzo nieforumowa rzecz, z aparatami rzecz jest bardziej skomplikowana.
Jan55 - Nie 18 Lip, 2021
towner...Dlaczego uważasz, że lornetka jest nieforumową rzeczą?
towner - Nie 18 Lip, 2021
Bo to rzecz tak indywidualna, to że jakaś lornetka świetnie obrazuje to jeszcze nie wszystko,
ważne jak się trzyba w ręce, każdy ma ręce trochę inne, do tego ciężar, kształt łuków brwiowych,
bo lornetki trzyma się często i kilkanaście minut bez przerwy przy twarzy, więc to musi być komfortowe.
Jan55 - Nie 18 Lip, 2021
towner...Wszystko to co napisałeś jest jak najbardziej prawdą, ale dalej nie mogę zrozumieć dlaczego lornetka jest nieforumowa. Przecież właśnie po to są fora branżowe, coby na nich zadawać pytania, opisywać swoje wrażenia i doznania po zakupie np. lornetki a także zamieszczać wiadomości oraz wymieniać się swoimi poglądami na temat tegoż przedmiotu /lornetki /, który posiadasz, który kupiłeś albo, który masz zamiar kupić. Mogą to być bardzo przydatne wiadomości dla innych "nowych" jak i "starych" forumowiczów.Chyba, że Ty masz inne zdanie, które oczywiście możesz mieć i właśnie na takim forum możesz je zamieścić.
towner - Nie 18 Lip, 2021
Ja tak głośno myślę dlaczego forum nie jest tak popularne, i napisałem jak wyżej.
Poza tym forma jest mało atrakcyjna wizualnie, to jest taki stary funkcjonalny szablon forum,
html i css pozwala robić strony nie tylko funkcjonalne ale również przyjemne wizualnie.
Ten szablon pamięta czasy początku internetu w Polsce, czyli koniec lae 90-tych,
bo dopiero wtedy ktoś miał do tegoż internetu dostęp, i było to już wtedy więcej niż kilka tysięcy osób.
Jan55 - Nie 18 Lip, 2021
A co Ci wizualnie nie pasuje w tym forum? Napisz, może właściciel uzna Twoje sugestie i będzie chciał zmienić. Ja osobiście uważam, że forma forum jest niezła, ale ja jestem starej daty i mam inne gusta.
Arek - Nie 18 Lip, 2021
A ja szczerze wątpię czy zmiana szaty wizualnej spowoduje wzrost aktywności. Fora mocno straciły po wejściu mediów społecznościowych i to w zasadzie wszystkie, niezależnie od ich szaty wizualnej.
Poza tym forum to wymiana informacji tekstowych, nie potrzebujemy do tego wodotrysków.
albert56 - Nie 18 Lip, 2021
Cytat: | A ja szczerze wątpię czy zmiana szaty wizualnej spowoduje wzrost aktywności. |
Nie spowoduje. Fora teraz nie są popularne. Mam wrażenie, że jest coraz mniej ludzi, którzy lubią i chcą dyskutować (i potrafią to robić grzecznie i kulturalnie), tym bardziej o lornetkach. Więc nie ważne jak piękne byłoby by forum i tak by to nie zmieniło obecnej sytuacji.
Jan55 - Nie 18 Lip, 2021
Arek, albert... Jest nas już trzech za starym forum. Forum zostaje tak jak dotąd. I tak trzymać.
towner - Pon 19 Lip, 2021
Arek napisał/a: | A ja szczerze wątpię czy zmiana szaty wizualnej spowoduje wzrost aktywności. |
Chodzi też o dostępność funkcjonalną na urządzeniach mobilnych, nie sprawdzałem w telefonie, ale forum nie jest ani trochę responsywne.
Arek napisał/a: | Poza tym forum to wymiana informacji tekstowych, nie potrzebujemy do tego wodotrysków. |
Nie chodzi o żadne tryski, to bardziej kwestia wrażeniowa, jak trzymanie w ręku lornetki Zeissa i jakiegoś no name'a z allegro za 150 pln. Mam wrażenie, że wielu na tym forum może docenić to... wrażenie.
TomPL2 - Pon 19 Lip, 2021
A ja opowiem wam optymistyczną historię dotyczącą... komisu samochodowego. Na wiosnę to było...
Ponad 5 lat temu kupiłem w komisie auto, wtedy 7-mio letnie, dość niszowy model ale nic extra drogiego, w przyzwoitym stanie za 15 tys. I autko jeździło spoko. Po 5-ciu latach zaczęło się jednak sypać to i owo i rdza, stwierdziłem że trzeba zmienić, bo koszty napraw robią się zbyt duże a i nie wiadomo kiedy coś większego mnie zaskoczy w drodze. Podjechałem do tego samego komisu (bo ludzie wydawali się porządni), żeby coś wybrać lub poradzić się i właściciele:
- pamiętali że mi sprzedali tamte auto i pytali jak się sprawowało
- zaproponowali odkupienie 12-latka (po rozsądnej cenie)
- poradzili co by tu wybrać lub co zamówić (sprowadzą jakby co, choć ostrzegli, że pandemia ich ogranicza)
Nie wybrałem, po pewnym czasie zdecydowałem się kupić co innego gdzie indziej ale podjechałem żeby ich poinformować. Spotkałem się ze zrozumieniem (a nie ze zniechęceniem że klient nie kupił) a na pytanie, czy pomogą mi sprzedać stare auto - oczywiście że TAK. I załatwili kupca w tydzień biorąc naprawdę bardzo rozsądną prowizję
Arek - Pon 19 Lip, 2021
Może rynek wreszcie się cywilizuje.
towner - Pon 19 Lip, 2021
TomPL2 napisał/a: | opowiem wam optymistyczną historię dotyczącą... komisu samochodowego. |
tylko co to ma wspólnego z tym tematem?
Używane samochody to zawsze będzie trochę loteria, nie wiadomo jak używał go właściciel, niektórzy to urodzeni rajdowcy, inni nigdy nie jechali szybciej niż 90 km/h i przed każdym zakrętem zrzucają na dwójkę (conajmniej)
Co do rynku używanych samochodów to on się kończy takim jakim go znamy, 2035 to ostatni rok kiedy będzie można kupić samochód spalinowy.
Cytat: | Nie chodzi o żadne tryski, to bardziej kwestia wrażeniowa, jak trzymanie w ręku lornetki Zeissa i jakiegoś no name'a z allegro za 150 pln. Mam wrażenie, że wielu na tym forum może docenić to... wrażenie. |
Tak gwoli wyjaśnienia, że oczywiście dobre marki jak Zeiss to nie tylko kwestia wrażenia.
Żeby sprzedać w dobrej cenie dobry obiektyw lub lornetkę potrzebna jest odpowiednia obudowa,
conajmniej tak dobra jak zawartość.
Wiking69 - Wto 20 Lip, 2021
Dawno dawno temu pojechałem do sklepu Szustera obejrzeć Zeissa Victory 8x40 B T* . Pół godziny wcześniej oglądałem kilogramy radzieckich lornetek na Stadionie Dziesięciolecia . Rozkładane stoliczki uginały się pod ciężarem radzieckiej optyki . Młodzi tego nie pamiętają ale były takie piękne czasy . Oglądając w sklepie ten model Zeissa nie mogłem zrozumieć dlaczego tak brzydka i plastikowa lornetka aż tyle kosztuje . A radzieckie lornetki były solidne , pancerne , pachnące czołgowym smarem , człowiek jak kupował to czuł za co płaci . Jaka to była radość wrócić do domu z lornetką .
Wspominam ten epizod ponieważ nie wszystkie serie lornetek Zeissa były piękne .
TomPL2 - Wto 20 Lip, 2021
towner napisał/a: | TomPL2 napisał/a: | opowiem wam optymistyczną historię dotyczącą... komisu samochodowego. |
tylko co to ma wspólnego z tym tematem?
Używane samochody to zawsze będzie trochę loteria, nie wiadomo jak używał go właściciel, niektórzy to urodzeni rajdowcy, inni nigdy nie jechali szybciej niż 90 km/h i przed każdym zakrętem zrzucają na dwójkę (conajmniej)
Co do rynku używanych samochodów to on się kończy takim jakim go znamy, 2035 to ostatni rok kiedy będzie można kupić samochód spalinowy. |
Paaanie! A kto dożyje tego 2035?!
Przykład pokazywał, że można frontem do klienta, tylko trzeba trochę chęci wykazać...
Nawet jak dożyjemy do 2035 roku na tym sztucznym jedzeniu . To boję się nawet myśleć jaka może być technologia na ziemi . Będziemy jeszcze ludźmi ? . Czy sterowanymi z salelity cyborgami . W 2035 roku lornetki będzie można oglądać tylko w Muzeum Techniki . I to jest wersja optymistyczna .
Jan55 - Wto 20 Lip, 2021
Wiking...W 2035 roku nie będzie potrzebna lornetka bo wszyscy będziemy nosili, jak dożyjemy, maseczki, ponieważ Covid przerzuci się na oczy . Chociaż jak patrzę i widzę to niektórym rzucił się już na głowę / tym, którym się jeszcze nie rzucił, niech nie biorą tego do siebie /, więc do oczu już nie daleko. . Technologia idzie do przodu .
|
|