| |
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - Aparat za 2000 z³otych
Aluzja - Pon 16 Sie, 2021 Temat postu: Aparat za 2000 z³otych Dobry wieczór, poszukuje aparatu za 2000 z³otych.
G³owie siê i troje, i kompletnie siê nie znam na elektronice, poniewa¿ zatrzyma³em siê w latach 2010 .
Z góry dziêkuje za pomoc!
Aparat potrzebny do wykonywania zdjêæ zwi±zanych z imprezami motoryzacyjnymi.
TomPL2 - Wto 17 Sie, 2021
Je¶li kompakt to dobr± jako¶æ zapewni aparat z matryc± co najmniej 1 calow± ale.. ceny zwariowa³y i za 2000 nie da siê nic kupiæ
Jan55 - Wto 17 Sie, 2021
Je¿eli Ci nie przeszkadza aparat u¿ywany to szukaj Canona 200D z kitem lub bezlustro Canon M50, M100 i Canon M6 z kitami.Wszystkie z matryc± APSC a wielko¶ci kompaktów. Ewentualnie popatrz na Olympusa OMD 5 Mark II z matryc± 4/3 i kitem. Dobrego nowego kompaktu w tej cenie raczej nie kupisz co zreszt± napisa³ TomPL2.
sonipes - Pi± 20 Sie, 2021
Moja ma³¿onka ma na sprzeda¿ Canona EOS 2000D stan idealny + dodatki
Jan55 - Pi± 20 Sie, 2021
Ale Canon 2000D jest wiêkszy od 200 D i M 50 a kolega Aluzja szuka kompaktowego body. Po za tym 200 i 50 s± aparatami z lepszym ( szybszym) procesorem Digic 8, odchylanym wy¶wietlaczem,szybsz± seri± a to w jego przypadku jest akurat potrzebne. Ale on sam musi siê rozeznaæ co bêdzie jemu pasowaæ.
towner - Sob 21 Sie, 2021
ale Aluzja nic nie napisa³ o kompakcie,
ja bym na miejscu Aluzji celowa³ w u¿ywane aparaty
wpisa³ wide³ki cenowe w Allegro i tyle
np. https://allegro.pl/oferta/nikon-d300s-obiektyw-nikkor-35mm-uzywane-11024058537
Negatyw - Sob 21 Sie, 2021
Napisa³ w dziale: Cyfrowe kompakty
towner - Nie 22 Sie, 2021
Wiêkszo¶æ ludzi my¶li, ¿e kompakty s± tanie, dobre kompakty nie s± a¿ tak bardzo tanie,
czasami przy ma³ym bud¿ecie lepiej kupiæ u¿ywane DSLR.
Kolejny przyk³ad aparatu za ma³e pieni±dze który daje radê
https://allegrolokalnie.pl/oferta/pentax-ks2-stan-bdb-ale-czytaj-opis-ks2
To kompaktowa lustrzanka.
TomPL2 - Pon 23 Sie, 2021
Ale to aparat uszkodzony!!!
Muzykowa¦liwka - Nie 29 Sie, 2021
a ja polecam Aparat cyfrowy Canon PowerShot SX540 HS
towner - Pon 30 Sie, 2021
| TomPL2 napisa³/a: |
Ale to aparat uszkodzony!!! |
ok, przepraszam za to przeoczenie, ten nie jest uszkodzony
https://allegro.pl/oferta/lustrzanka-pentax-k-5-korpus-obiektyw-11069733362
Kyle - Pon 20 Wrz, 2021
| Muzykowa¦liwka napisa³/a: | a ja polecam Aparat cyfrowy Canon PowerShot SX540 HS | Tego typu zoomy robi± ¶mieciowe zdjêcia. Wielko¶æ matrycy ¶wiat³o-czu³ej jak na aparat mikroskopijna ( 1/2,3" - typowy smartfon ma wiêksz± ). W po³±czeniu z niezbyt jasn± optyk± ( f/3,4) sprawi, ¿e szumy bardzo szybko bêd± wêdrowaæ do góry, jak tylko bêdzie nieco mniej ¶wiat³a (bo bêdzie trzeba szybko podnosiæ ISO), a rozdzielczo¶æ optyczna nie mo¿e byæ na wysokim poziomie z powodu choæby dyfrakcji.
seber03 - Pon 20 Wrz, 2021
Cze¶æ.
Chcia³bym nabyæ aparat i zacz±³em przegl±daæ internet w poszukiwaniu najlepszego rozwi±zania. Niestety jestem zawiedziony poziomem znajdowanych informacji i rankingów. Na szczê¶cie dzisiaj trafi³em tutaj, gdzie bardziej merytorycznie podchodzi siê do tematu Dlatego proszê o wsparcie i podpowiedzi.
Czêsto chodzê po szlakach górskich, poszukujê urz±dzenia, które odnajdzie siê w takich warunkach. Dobrze, ¿eby aparat mia³ w miarê niewielkie rozmiary, biorê pod uwagê kompakty i bezlusterkowce.
Zale¿y mi na robieniu zdjêæ: krajobrazów, bliskich obiektów, detali i makro, zdjêæ nocnych roz¶wietlonego miasta, gwie¼dzistego nieba, czasem zdjêæ obiektów w dynamicznym ruchu takich jak rowerzysta. Chcia³bym mieæ w aparacie równie¿ zoom na poziomie ok x10.
I mo¿e wstyd siê przyznaæ ale ostatnio robiê zdjêcia w takich okoliczno¶ciach tylko telefonem. Jednak jako¶æ pozostawia wiele do ¿yczenia i chcia³bym to zmieniæ.
Dlatego bêdê wdziêczny za sugestiê modelów aparatów, na które powinienem zwróciæ uwagê. Przewidujê bud¿et ok 2000 z³, który mogê nieco zwiêkszyæ, biorê pod uwagê równie¿ u¿ywane aparaty.
Kyle - Pon 20 Wrz, 2021
Sony DSC-RX100
Nie ma zoom 10x tylko mniejszy, ale przynajmniej da siê tym zrobiæ porz±dne zdjêcie.
TomPL2 - Pon 20 Wrz, 2021
Ma³y, dobry i zoom x10 za 2000z³? Ciê¿ka sprawa...
Mo¿e u¿ywany ale w dobrym stanie DC-TZ100:
https://www.optyczne.pl/3...Wst%C4%99p.html
Dziêki za szybkie odpowiedzi.
Oczywi¶cie model Sony DSC-RX100 III bra³em pod uwagê, bo czêsto by³ polecany, ale te¿ znalaz³em rozwi±zanie Sony DSC-HX99. Czy to jest du¿o gorsze urz±dzenie? Bo z tego co widzê to mo¿e pochwaliæ siê lepszym zoomem.
Panasonic DMC-TZ100 widzê, ¿e za 2200 mo¿na kupiæ now± sztukê. Ju¿ biorê siê za lekturê testu z linku.
TomPL2 - Pon 20 Wrz, 2021
| seber03 napisa³/a: | Dziêki za szybkie odpowiedzi.
Oczywi¶cie model Sony DSC-RX100 III bra³em pod uwagê, bo czêsto by³ polecany, ale te¿ znalaz³em rozwi±zanie Sony DSC-HX99. Czy to jest du¿o gorsze urz±dzenie? |
To jest... inne urz±dzenie Ma³a matryca sprawia, ¿e w trudnych warunkach o¶wietleniowych zdjêcia bêd± gorszej jako¶ci.
TomPL2 & Kyle, dziêki za podpowiedzi. Panasonic wygl±da kusz±co i chyba w jego stronê siê u¶miechnê. W Sony RX100 MIII brakuje mi zoomu. Widzê, ¿e nowe sztuki Panasonic DMC-TZ100 mo¿na jeszcze wychytaæ niedu¿o powy¿ej 2000.
Czy ewentualnie na co¶ jeszcze innego zwróciæ uwagê?
milindneta5 - Sob 26 Lut, 2022
Dobry wieczór, poszukuje aparatu za 2000 z³otych.
milindneta5 - Pon 28 Lut, 2022
https://get-mobdro.com/pt-pt/home/
Preskaler - Wto 01 Mar, 2022
Jak mo¿na odpowiadaæ je¶li nie zosta³o postawione pytanie? Zostali¶my jedynie poinformowani, ¿e poszukujesz aparatu za 2000,- z³otych.
Negatyw - Wto 01 Mar, 2022
Troll, za¶miecaj±cy czyj¶ w±tek.
khtmhai5 - Czw 02 Cze, 2022
polecam Aparat cyfrowy Canon PowerShot SX540 HS
khtmhai5 - Czw 09 Cze, 2022
Czy ewentualnie na co¶ jeszcze innego zwróciæ uwagê?
[URL="https://get-vidmateapp.com/home/"]vidmate apk[/URL] [URL="https://get-mobdroapk.com"]mobdro download[/URL]
ezykammm - Pon 30 Pa¼, 2023
Wiêkszo¶æ ludzi my¶li, ¿e kompakty s± tanie, dobre kompakty nie s± a¿ tak bardzo tanie,
czasami przy ma³ym bud¿ecie lepiej kupiæ u¿ywane DSLR.
ezykammm - Sob 04 Lis, 2023
indigo card
jjsploit.click
talkfixy - Sro 27 Mar, 2024
Zale¿y mi na robieniu zdjêæ: krajobrazów, bliskich obiektów, detali i makro, zdjêæ nocnych roz¶wietlonego miasta, gwie¼dzistego nieba, czasem zdjêæ obiektów w dynamicznym ruchu takich jak rowerzysta. Chcia³bym mieæ w aparacie równie¿ zoom na poziomie ok x10.
Mario951 - Sob 20 Gru, 2025
Od¶wie¿ê temat bo szukam czego¶ podobnego. Do 2000z³ (mo¿na lekko nagi±æ), pierwszy aparat dla córki, ma byæ ma³y czyli zacz±³em szukaæ kompaktowego. Ale w trakcie szukania przeszed³em od matrycy 1/2,3", przez 1/1", mikro 4/3 a teraz ju¿ APS-C w dobrym stanie znalaz³em .
Aktualnie porównujê Canon EOS M200
vs Olympus OM-D E-M10 II
vs Panasonic Lumix DC-G100
vs Panasonic Lumix DC-TZ99
vs Panasonic Lumix DMC-TZ100EB
vs Sony a6100
vs Sony Cyber-shot DSC RX100 II
wiem, ¿e rozstrza³ mega ale my¶lê, ¿e na pocz±tek jaki¶ ma³y obiektyw i aparat nie bêdzie jaki¶ koszmarnie wielki. Chocia¿ mo¿e na pocz±tek zostaæ przy typowym kompakcie?
G³owa pêka. Chyba rzucê kostk±. Mo¿e kto¶ co¶ doradziæ?
Jeszcze jedno, kiedy¶ w zamierzch³ych czasach (jak kupowa³em GH-2) by³a strona z porównaniem aparatów i kamer gdzie te¿ by³y oprócz parametrów by³y zdjêcia zrobione w takich samych warunkach i za cholerê nie mogê jej znale¼æ. Jest co¶ takiego albo podobnego?
ryszardo - Sob 20 Gru, 2025
Canon M to martwy system z ma³ym wyborem obiektywów i tego bym unika³.
Z pozosta³ych:
Sony A6100 bêdzie mia³ najlepszy AF i najlepsz± jako¶æ obrazu (z odpowiednim obiektywem). Najtañszy zoom 16-50 PZ jest niestety kiepski optycznie.
Sony RX100 II bêdzie mia³ najlepszy stosunek jako¶ci obrazu do rozmiarów. Niestety ergonomia tego aparatu jest bardzo s³aba (polecam sprawdziæ samodzielnie) i daje jednak ograniczone mo¿liwo¶ci (niewymienno¶æ obiektywu).
Panasonic TZ99 to malutka matryca i ciemny obiektyw. Ja bym unika³ chyba, ¿e stosunek zoomu do rozmiarów jest najistotniejszy.
Panasonic TZ100 to jaka¶ alternatywa dla RX100 II. Wiêkszy zakres kosztem ciemniejszego obiektywu. Nie wiem jak wypada porównanie AF.
Panasonic G100 to ciekawy aparacik. Je¶li braæ, to koniecznie w zestawie z obiektywem 12-32, ¿eby by³o naprawdê kompaktowo. Przy okazji to szk³o jest ponoæ ca³kiem niez³e. Jako¶æ obrazu zauwa¿alnie gorsza od A6100, ale zauwa¿alnie lepsza od kompaktów, szczególnie przy ma³ej ilo¶ci ¶wiat³a (RX100 II mo¿e nadrabiaæ ja¶niejszym obiektywem, ale do G100 mo¿na dokupiæ ja¶niejsze w razie potrzeby).
Olympusa E-M10 II sam mam. W¶ród wymienionych wyró¿nia go obecno¶æ stabilizacji matrycy. Nie ma to du¿ego znaczenia na pocz±tku, jak siê kupi podstawowy obiektyw ze stabilizacj±, ale jest w systemie du¿o bardzo fajnych sta³ek bez niej i ja w³a¶nie do nich go u¿ywam. Niestety matryca starsza i gorsza ni¿ w G100.
Je¶li chodzi o porównywarkê aparatów, to prawdopodobnie mówisz o tym:
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison
CeCyl_PL - Pi± 26 Gru, 2025
Poszed³bym ju¿ w bezlusterkowca, zdecydowanie. A6100 (mam na sprzeda¿ nowy) lub u¿ywany Nikon Z50 lub u¿ywane Fuji z serii X-T10, X-T20, X-T1.
Aparaty kompaktowe to przesz³o¶æ - szczególnie ¿e najlepsze smarkfony osi±gnê³y podobn± jako¶æ.
No chyba, ¿e jaki¶ Sony z FF, ale nie ten bud¿et, nie ta bajka.
Jak dla mnie minimum to dzi¶ APS-C. U4/3 ma swoje zalety (Crop 2x), ale tanie nie jest.
foton2023 - Dzisiaj 11:28
Dzi¶ ju¿ te zabawki nie maj± du¿ego sensu. Lepiej i¶æ w APS-C bezlusterkowca od Sony czy Nikona czy Fuji lub Canona.
|
|