forum.optyczne.pl

Lornetki - Jaka 8x32 ?

LukeWWA - Sob 12 Sie, 2023
Temat postu: Jaka 8x32 ?
Panowie, do niedawna byłem posiadaczem Geco 8x32 ale niestety została mi ona skradziona…
Szukam zamiennika o podobnym profilu jakościowo-optycznym.
Szczególnie zależy mi na dobrej kontroli AC.
Zdaje sobie sprawę że w tej cenie w której kupowałem Geco (900 zł) nie znajdę podobnej jakości (chyba że się mylę?) więc myśle o budżecie 1600-1800 pln.
W ostateczności zawsze mogę poszukać samego GPO więc będzie to ta sama lornetka którą miałem ale pod inną nazwą i za inną już niestety kwotę. Pomyślałem jednak że może dobrze poszerzyć swoje doświadczenia o inne lornetki.
Miałem już Vortexa Diamondback 8x32 - bardzo fajna lornetka ale z widoczną AC której praktycznie nie ma w Geco.
Zastanawiam się mocno nad Kowa BD II XD 8x32. Co o niej sądzicie? Miał ktoś ją przyjemność porównywać z Geco?
Z góry będę wdzięczny za pomysły na nowe +/- 8x32 :)

Jan55 - Sob 12 Sie, 2023

LukeWWA, GPO 8x32 są chyba w "raig.pl" ale wiadomo, że cena wyższa (1700) od GECO. O takiej jakości optycznej jak GPO/GECO to raczej nie ma nic, dopiero ciut "słabsze", ale droższe, to Opticron Traveller BGA ED, Monarch M7 8x30 ale lepszy od Kowy 8x32, Kite Falco 8x32, to do 2500 zł, a później dopiero Conquest HD lub Kowa Genessis to tak do 5000 zł.
Kowa BD II 8x32 ma duża średnicę muszli (43mm), która nie każdemu pasuje do oczodołów a i AC też nie jest jakoś dobrze skorygowana w stosunku do GPO, Nikona, Opticrona czy Kite. Kowa to dobra lornetka ale ciut słabsza od wcześniej wymienionych. Takie jest moje zdanie a Ty możesz mieć swoje i kupisz co Tobie spasuje :wink: .
Przesłałem Ci wiadomość na PW.

LukeWWA - Sro 16 Sie, 2023

Jan55 dzięki za odpowiedź. A jakbyś porównał tę Kowe do Vortexa? O Geco/GPO pisałeś że jest lepszy. Miałem Geco i Diamondbacka w związku z tym chciałem znaleść skale porównawczą między tymi trzema. Szczególnie chodzi mi o widoczność (lub brak) AC.
Jan55 - Sro 16 Sie, 2023

LukeWWA, Kowa jest lepsza od Vortexa tylko większym ostrym polem i troszkę mniejszą AC, a "przegrywa" spajkami na jasnych żródłach światła (jasne gwiazdy czy latarnie w nocy).
Natomiast jest jeszcze kwestia występujących zamgleń,w dole obrazu w Kowie, patrząc pod
światło lub w bok od światła. Można to zniwelować, wciskając mocniej w oczodoły, muszle oczne, co np dla mnie, było bardzo uciążliwe (za duża średnica muszli ocznych), więc lornetka u mnie nie została.

Abs - Pią 18 Sie, 2023

Podchodzi ci Kowa - spróbuj, najwyżej odeślesz. Nikon M7 wydaje się ciekawy jeśli szukasz czegoś dobrego, lżejszego. GPO będzie ok jeśli Geco było - tzw. "pewny strzał". Vortex to niższa liga - dobra lornetka turystyczna dla tych, którzy szukają rozsądnej cenowo alternatywy...
LukeWWA - Pią 18 Sie, 2023

Dzięki Wam Panowie przypomniałem sobie właśnie o Monarchu.
Wcześniej go nie rozważałem bo teoretycznie to 8x30 a ale jak poczytałem to podobno wcale nie widać różnicy w jasności obrazka w porównaniu z 8x32. Prawda to? Jak Nikon wychodzi w bezpośrednim porównaniu właśnie z Geco(GPO) czy Kową? Jak szukałem na forum to chyba Jan55 pisał że AC jest nawet mniej widoczne jak w Geco

Jan55 - Pią 18 Sie, 2023

LukeWWA, tak, AC w M7 jest ciut mniejsza niż w GPO, natomiast ogólnie, optycznie i mechanicznie, GPO jest lepsza. Ta ciut większa AC w GPO, nie ma większego wpływu, na odbiór całościowego obrazu.
Nikon w stosunku do Kowy jest troszkę lepszy optycznie (ostrość, klarowność obrazu, AC, wielkość ostrego pola). Są to niewielkie różnice, ale są. Pamiętać należy o dużych muszlach ocznych w Kowie, o czym wcześniej pisałem. Pod względem obudowy i mechaniki, Kowa jest lepsza od M7.

Jan55 - Pią 18 Sie, 2023

Abs, masz rację, Nikon jest ciekawszą lornetką od Kowy, ale tylko optycznie i wagowo, bo mechanicznie i jakością obudowy, Kowa jest wśród lornetek z wyższego poziomu.
Abs - Pią 18 Sie, 2023

LukeWWA napisał/a:
... podobno wcale nie widać różnicy w jasności obrazka w porównaniu z 8x32. Prawda to? ...

Teoretycznie można wyliczyć ile te 2mm dadzą więcej światła ale w praktyce nasze oko ma ogromną trudność aby to wychwycić. W rzeczywistości problem nie leży w tych 2mm ale w jakości szkła. W uproszczeniu - tania lornetka 32mm daje zazwyczaj mniejszą jasność niż drogi instrument o aperturze 30mm. W tym wypadku mamy porównywalne lornetki (Kowa, M7) różniące się niuansami (jak pisał powyżej Jan). Istotniejsza różnica to nie te 2mm tylko waga (!) i mechanika (jakość). O tym też pisze Jan powyżej. Trudno jednoznacznie wskazać zwycięzcę bo to zależy od naszych priorytetów.

_Tomek_ - Sob 19 Sie, 2023

W dzień zrenica oka ma zwykle sporo poniżej 4 mm, więc zysku z 32 czy 33 mm nad 30 mm nie ma. Decydujące będą różnice w transmisji. Ostatnio Jan pisał, że Kowa Genesis (33mm) ma trochę ciemniejszy obraz od Swara 30 mm. Gorsza optyka, powłoki...

W ciemniejszych warunkach nie ma jednak na to szans, żadne powłoki nie nadrobią nawet tak małych różnic w średnicy obiektywów. Chyba, że mówilibyśmy o starociach z transmisja 60-70%.

Tyle że ja bym na to nie patrzył. To parametry dzienne i jasność za dnia jest ważniejsza. Jak potrzeba uniwersalniejszych parametrów to 42 mm lepiej

Jan55 - Sob 19 Sie, 2023

_Tomek_ napisał..."Ostatnio Jan pisał, że Kowa Genesis (33mm) ma trochę ciemniejszy obraz od Swara 30 mm. Gorsza optyka, powłoki..."

Genessis jest na rynku od, chyba,13 lat i po porównaniach Genessis 8x33 vs Kowa BD II 8x32, jakie były robione przez użytkowników tych lornetek na BF, wyszło, że BD II są niewiele słabsze od Genessisów, więc to może świadczyć, że Kowa nic nie zmieniła w optyce serii Genessis i stąd mogą wynikać te różnice, na lepsze w CLCB, w której optyka jakby nie było jest nowsza. Generalnie optyka w lornetkach Swarovskiego zawsze stała wyżej od optyki innych firm, poza Zeissem i Leicą bo to podobny poziom.

TRYTON7 - Pon 21 Sie, 2023

Generalnie optyka w lornetkach Swarovskiego zawsze stała wyżej od optyki innych firm, poza Zeissem i Leicą bo to podobny poziom.

Tak... zwłaszcza tym chińskim czy Węgierskim ? Zeiss-emi czy tez Rumuńską - Leica :mrgreen:

Ostrość krawędzi zarówno Kowa, jak i Meopta są na poziomie Leica i Zeiss, tylko Swarovski 8,5x42 EL, który prawie osiąga 90% pola radialnego z gwiazdami przypominającymi punkty, jest wyraźnie lepszy. Jeśli chodzi o kontrast, Kowa jest zdecydowanie wyzwaniem dla najlepszych z najlepszych.

Podsumowując, Kowa Prominar XD bez wątpienia zapewnia najlepszą optyczną wydajność. Przede wszystkim jest to wyjątkowy kontrast, będący wynikiem skuteczna eliminacja aberracji chromatycznej w połączeniu z górą Klasa ochrony przed światłem rozproszonym i idealnie neutralny odcień obrazu, który Uczyń go poważnym konkurentem dla high-endu. Myślę, że nie tyle optycznej jakości obrazu, która oddzielałaby Kowa od Zeiss/Leica/Swarovski, ale raczej jego większa waga i o kilka procent mniejsze pole widzenia. Każdy, kto rozważa wydać dużo pieniędzy na lornetkę najwyższej klasy, ma teraz alternatywa, aby zaoszczędzić kilkaset euro i wybrać Kowa, a tym samym Przenoszenie 150 g dodatkowej wagi i poświęcenie odrobiny pola widzenia.
http://holgermerlitz.de/kowa85x44.html

Jan55 - Pon 21 Sie, 2023

TRYTON7, logiczne jest, że w swoim wpisie, pomijam produkty Z i L wyprodukowane poza granicami Niemiec :smile: .

Zacytowałeś fragment opinii, dotyczący Kowy 8,5x44 a ja napisałem o 8x33, która to lornetka jak wiemy, jest słabsza optycznie od swoich sióstr, 8,5 i 10,5x44 i nie jest warta swej wysokiej, obecnie, ceny. Temat dotyczy lornetek 8x30-32, więc nie mieszajmy porównań z większymi aperturami, bo to nie ma sensu :wink: .

TRYTON7 - Pon 21 Sie, 2023

jakość K.G.P. jest ta sama zarówna 33 jak i 44.
znajomy niedawno nabył 33 i porównywałem ja do mojej 44.

wiem ze na forum była wpadka z 33 ale nie możemy demagogizować o całej serii Kowy G.P.
Różnica w cenie miedzy 44 i 33 to zaledwie 600 zł.

https://teleskopy.pl/product_info.php?products_id=4943&lunety=Lornetka%20Kowa%208x33%20Genesis%20Prominar%2033%208

https://teleskopy.pl/product_info.php?products_id=4944&lunety=Lornetka%20Kowa%208%205x44%20Genesis%20Prominar%2044%208%205

to dobra optyka tak jak pisałem Holger ale Swarek EL,NL. droższy o 2.5x od Kowy jest rzeczywiście lepszy optycznie.

Jan55 - Pon 21 Sie, 2023

TRYTON7, jak dla mnie, po porównaniu z CLCB, Kowa 8x33 nie jest warta tej ceny, ale dla innych, może wydawać się "tania".
Tak w ogóle, to nigdzie w tym temacie ani w innych tematach o lornetkach, nikt nie pisze nic złego o lornetkach Kowy Genessis, wręcz przeciwnie, więc nie wiem o co Ci chodzi :shock: . To że ktoś napisał, że trafił na felerny egzemplarz, a ja, że uważam CLCB za lepszą optycznie lornetkę, to są nasze osobiste uwagi i opinie, co nie znaczy, że wszyscy muszą tak samo sądzić o tych lornetkach.
Sam dobrze wiesz (powinieneś), że testy i opinie są testami i subiektywnymi opiniami, opartymi na sprawdzeniu jednego egzemplarza danej lornetki, a nie przynajmniej trzech, co uwiarygodniało by bardziej test i opinię.
Najlepszym testem dla kupującego lornetkę, jest to czy dana lornetka jemu pasuje i czy spełnia warunki, jakich od niej oczekuje, a następnie porównanie jej z ewentualnymi testami i opiniami innych użytkowników takiej samej lornetki.
Wystarczy znaleźć na BF, wpisy wielu znanych użytkowników i testerów lornetek, którzy często nie zgadzają się z wynikami testów Optycznych, jak i im podobnych testerów, bo w/g nich dana lornetka jest lepsza albo gorsza. Wszystko to wynika z różnicy w wzroku i w związku z tym, w widzeniu obrazu :wink: .

moshica - Pon 21 Sie, 2023

Jan, ale z końcowej Twojej konkluzji może wynikać, że skoro te różnice w subiektywnym odczuciu są niewielkie pomiędzy Kowa a wielką trójcą to co tłumaczy 2 lub 3 krotnie większą kwotę za lornetkową biżuterię?
Raczej zawsze ortodoksi bronili, że warto tyle zapłacić a tymczasem wkrada się tu subiektywizm patrzenia.
Myślę że tylko osobista ocena w końcowym etapie decyzji zakupowej ma sens i decyduje czy warto tyle zapłacić. Analogia jak z Nikkorem, Sigmą czy Tamronem....znaczek firmowy też kosztuje i wznosi na wyżyny😊

Jan55 - Pon 21 Sie, 2023

moshica, ja cały czas odnoszę się do Kowy 8x33 i tutaj różnica, dla mnie, między nią a CLCB jest taka jak opisałem, w związku z tym doszedłem do wniosku, że wolę dołożyć 800 zł i kupić CLCB.
Co do apertur 8,5-10,5x to być może różnice w optyce, są niewielkie, w stosunku do S,Z i L, a co do różnicy w cenach, między Kowami G a S, Z, L, to tak jak piszesz, znaczek firmowy też kosztuje, ale trzeba pamiętać, że Kowy to nie klasa NL-EL, ZVSF czy LUV-NV, tylko klasa SLC, Conquesta i Trinovida, przy czym SLC 8-10x42 już "zeszły" ze sceny, a Conquesty i Trinowidy są porównywalne cenowo z Kowami.
"Wielka trójca" to firmy z kilkudziesięcioletnią tradycją, a pozostałe "walczą" na rynku, dopiero od, powiedzmy, 20 lat, a popularność i wysoka jakość, przekłada się na wysokie ceny.

TRYTON7 - Wto 22 Sie, 2023

Jan 55
No jak nie pisze skoro jest napisane ze jest gorsza optycznie, powłoki etc.
Sam mówisz by nie bazować na testach a opierasz się na opiniach z pochodzących z różnych forum .. :mrgreen:

To prawda ,ze lornetka musi indywidualnie pasować do osoby , która ja kupuje bo co np. po takiej wspaniałej EL jak obraz "roluje" ci się w oku i mimo walorów optycznych nie jesteś w stanie przeskoczyć tego progu...
EL tak maja i niektóre osoby zdejmując lornetkę z oka czują się jak na karuzeli :cool:

Jan55 - Wto 22 Sie, 2023

TRYTON7, tak, korzystam z opinii i testów, ale najpierw sprawdzam sam lornetkę, a opinie i testy traktuję jako porównanie do tego, co sam przez nią widzę. Nie kupuję lornetki, tylko, na podstawie opinii czy testów, bo nie traktuję ich jako wyroczni. Ważniejsze dla mnie jest to co ja widzę w lornetce a nie to co ktoś napisze, bo różnimy się wzrokiem, postrzeganiem kolorów i ostrości itd. Dlatego zawsze polecam sprawdzenie samemu lornetki, czy pasuje do wzroku kupującego, a test czy opinie należy traktować jako informację :wink: .
LukeWWA - Wto 22 Sie, 2023

Panowie, trafiła mi się oferta kupna sporo taniej Leupold BX-4 Pro Guide HD 8x32.
Teoretycznie cena sklepowa to około 2800 pln ale praktycznie nie ma o niej żadnych informacji. Znacie firmę, model, ktoś z Was miał możliwość jej przetestowania? Nie chce kupować kota w worku i połaszczyć się na „promocje”. Nie miałem jej w rękach i nic nie wiem o optyce, jakości wykonania, itp. Na zdjęciach wizualnie prezentuje się bardzo ładnie chociaż Photoshop czyni cuda ;)

LukeWWA - Wto 22 Sie, 2023

Już sam opis znaleziony w necie; jakiś pseudo systemów, wzbudza podejrzliwość:

Najważniejsze zalety serii BX-4 Pro Guide HD:
Twilight Light Max HD Managment System:

Bezkonkurencyjna jasność nawet w najtrudniejszych warunkach,
Zwiększona sprawność zmierzchowa,
Wzmacnia jasność obrazu w środowisku o niskim natężeniu światła (około 30 minut),
eliminuje 90% odbić światła rozproszonego,
soczewki klasy premium zapewniają ostrość od krawędzi do krawędzi,
zwiększa głębię i kontrast obrazu.
Armor-coated - gumowana powłoka ochronna obudowy zapewnia pewny i wygodny chwyt w każdych warunkach.
Jakość HD - soczewki z fluorkiem wapnia zapewniają niesamowitą rozdzielczość i wyrazistość obrazu przy każdym powiększeniu.

:roll:

Jan55 - Sro 23 Sie, 2023

LukeWWA, daj sobie spokój z lornetkami nie sprawdzonymi za takie pieniądze.
Ja, jak bym miał dać za tego Leupolda 2800 to w ciemno kupiłbym, najtańszą w tej chwili, ale najlepszą, GPO 8x32, Opticrona Travellera BGA ED 8x32, Monarcha M7 8x30. Lornetki sprawdzone, bdb optycznie i mające bdb opinie na forach, zwłaszcza GPO i Opticron :wink: .

_Tomek_ - Sro 23 Sie, 2023

Ew. jak masz możliwość zwrotu lub obejrzenia przed zakupem, to zaryzykuj i sprawdź sam, bo może to być okazja.
Firma-krzak to nie jest, miała wiele udanych lornetek. Ostatnio z serii BX-4 testowany był na Optyczne model 12x50 i wypadł dobrze.
Bełkotem nie przejmuj się, firmy tak mają, a to dodatkowo wygląda na tłumaczenie Google'a.

Jan55 - Sro 23 Sie, 2023

_Tomek_, tak, to nie jest firma krzak, ale to nie znaczy, że lornetka jest warta zakupu, zwłaszcza, że nie ma o niej nic w sieci, zwłaszcza na BF. Nie imponuje polem, obudowa też nie wiadomo z czego (policarbon ?) bo nie podają, brak ED i do tego designe na wzór chiński. Gdyby była jakimś "objawieniem" lornetkowym to na BF byłoby o niej multum opinii, a nie ma żadnej. Dlaczego? bo jej cena nie jest, prawdopodobnie, adekwatna do jej jakości i za takie same pieniądze można kupić lepsze lornetki. Ponieważ to wyrób firmy amerykańskiej to brak opinii na BF jest jak najbardziej wiarygodny. Ja wolałbym jednak kupić lornetkę sprawdzoną i z opiniami, niż lornetkę o której nic nie wiadomo, bo cena nie świadczy o niczym, jak wiemy.
LukeWWA zrobi jak zechce, bo to jego kasa, natomiast powinien się zastanowić czy jest sens, nawet za okazyjną cenę ?, wchodzić w ten interes. MZ, lepszym interesem będzie kupno GPO za 1800 zł, bo to lornetka z BDB opiniami i sprawdzona przez wielu użytkowników, a jej jakość ewidentnie przewyższa jej cenę :wink: .

Nie namawiam, bo nie znam tej lornetki, tylko zwracam uwagę, że zakup nie musi być aż tak dużym ryzykiem jak się wydaje. Równie dobrze wszyscy na BF mogą myśleć, że to ryzyko i nikt nie kupuje ;)

Teraz widzę, że był na Optyczne także test 8x42 z tej serii i wypadła również bardzo dobrze:
https://www.optyczne.pl/3...de_HD_8x42.html

Szkło ED jest, bo chodzi o ten fluorek wapnia z opisu:
https://www.leupold.com/b...x32mm-binocular

Powłoki FMC i fazowe tak jak powinno być w tej klasie.

Wszystko zależy jaka ta "okazyjna" cena...

Jan55 - Sro 23 Sie, 2023

_Tomek_ napisał..."wszyscy na BF mogą myśleć, że to ryzyko i nikt nie kupuje".

Kupują na pewno, tylko nie są użytkownikami BF, więc o tym nie piszą, bo lornetki Leupolda nie cieszą się jakąś większą estymą, wśród binomanów USA, zwłaszcza z powodu wysokich cen w stosunku do innych znanych światowych marek.
Co do ceny, to sam jestem ciekawy jakaż to "okazyjna" cena, bo dla mnie okazją byłaby cena max 1500 za full komplet z papierami, a i to nie dałbym tyle, bo wolałbym dołożyć te 300-500 i kupić nową, jak pisałem powyżej, GPO lub M7, tym bardziej, że kol LukeWWA, dysponuje taką kwotą.
Zobaczymy jaką podejmie decyzję :wink: .

Jan55 napisał/a:
dla mnie okazją byłaby cena max 1500 za full komplet z papierami

Nie widzieć czemu dokładnie o takiej samej kwocie pomyślałem :)

LukeWWA - Sro 23 Sie, 2023

Cena za jaką mogłem kupić nową to 2 tyś. zł ale raczej traktowałem tę lornetkę jako ciekawostkę a zarazem kupowanie kota w worku. Tak jak pisaliście nie mogłem znaleść info od samych użytkowników a tylko info na stronach sklepów. Na forum też nikt się nie zgłosił kto ją posiada albo ją testował. Skłaniam się powoli do Monarcha M7 - na amazon.de jest nawet promo i za 1700-1800 (zależy od kursu Euro) można zamówić z dostawą do PL. GPO jest tylko na stronie sklepu z Hiszpanii a trochę nie chce się bawić ze zwrotem w razie problemów a na Amazonie jest on bezproblemowy.
Jan55 - Sro 23 Sie, 2023

Na Amazonie powinieneś się liczyć z otrzymaniem egzemplarza po zwrotowego, bo to częsta praktyka stosowana przez tą firmę. Nie bezpieczniej kupić w Polskim sklepie za te 2000 zł ? np Beafoto. U nich można zawsze coś potargować, ewentualnie jest moja oferta w dziale "Sprzedam", cena do dogadania się :wink: . Lornetka w komplecie sklepowym z papierami i gwarancją, sprawdzona pod każdym względem, ale nie używana. Kontakt przez PW.
LukeWWA - Sob 26 Sie, 2023

No i finalnie wyszło że przeprosiłem się z Vortexem DB 8x32. Ciągle po głowie chodzi mi ten M7 ale trafiła się okazja i kupiłem Vortexa za połowę ceny Nikona.
Dziękuje wszystkim za pomoc w temacie.

Jan55 - Sob 26 Sie, 2023

LukeWWA, no widzisz, czasami powroty są dobre, mimo, że narzekałeś na AC w Diamondbacku. Cena czasami czyni cuda :mrgreen: . Powodzenia.
LukeWWA - Nie 27 Sie, 2023

Zakup pod wpływem impulsu i chwili :) Człowiek później się zastanawia czy zrobił dobrze i czy jednak nie warto było kupić czegoś lepszego. Logiczne też jest że już od pewnego pułapu cenowego lornetka dwa razy droższa nie będzie dwa razy lepsza - nie wiem ile zyskujemy na jakości wykonania i optyki DB vs. M7; 20-30%? Tak samo lornetka za 10 tyś nie będzie 2 razy lepsza od tej za 5 tyś. a ten współczynnik procentowy będzie jeszcze mniejszy.
Vortexa DB zawsze uważałem za dobrą lornetkę w szczególności w granicach +/- 1 tyś. zł. Może nawet najlepszą w tej cenie? AC jak była lekko widoczna tak jest, jednakże wiem że są lepsze lornetki i człowiek przyzwyczaja się do tego np. spoglądając przez poprzednie moje Geco. Chociaż to był wielki fart i okazja bo kupowało się lornetkę z pułapu cenowego 2 tyś. za cenę klasy niższej około 1 tyś.
No nic, trzeba poczekać na lepsze czasy i mieć cel na co odkładać ;)
Pozdrawiam :)

Jan55 - Nie 27 Sie, 2023

LukeWWA...napisał "nie wiem ile zyskujemy na jakości wykonania i optyki DB vs. M7; 20-30%?"

Tak, jakość optyki M7 jest lepsza i to widać, po przyłożeniu lornetki do oczu :shock: . Czy jest to 20-30%, to trudno to tak oszacować, bo to zależy od patrzącego przez tą lornetkę. Dla jednej osoby może to być nawet 50%, ale dla drugiej może nie być, różnicy, wcale. Niemniej jednak, obie lornetki są bdb, ale M7 jest optycznie lepsza. Vortex, tak do 1500 zł nie ma konkurencji, ale powyżej już jest, GPO/GECO, Opticron T ED czy M7 i Kowa BD II. To tak w granicach do 2500 zł. Później następuje pustka :cry: i następna grupa zaczyna się od 4500 zł wzwyż.

Abs - Nie 27 Sie, 2023

Napisz jak wrażenia z oglądu Vortexa... najlepiej po 2'3 dniach gdy opadną pierwsze emocje. Obraz z GECO masz zapewne w pamięci. Oby było dobrze...
Jan55 - Nie 27 Sie, 2023

Abs, ale LukeWWA miał już tego Vortexa przed GECO, którego Mu skradli, więc ma porównanie co do różnicy, między nimi. Kwestią pozostaje, czy dostał "dobry" egzemplarz Vortexa, bo z tym różnie bywa, jak wiemy :wink: .
LukeWWA - Pon 28 Sie, 2023

Tak, dokładnie, miałem obie tylko niestety nie w tym samym czasie aby dokładnie porównać. Na minus Vortexa w porównaniu z Geco to:
-bardziej widoczna AC
-wydaje mi się trochę mniej ostra
-trzeba więcej pracować pokrętłem ostrości jak przeskakuję się z jednego obrazka na drugi ale może to moje subiektywne odczucie
Na plus dla Vortexa:
-wielkość i waga - nie sprawdzałem ale wydaje się mniejszy i lżejszy od Geco
-muszle oczne - głębsze, do Geco musiałem się przyzwyczaić
-wieczysta gwarancja - w ogóle ciekawy temat a propos Geco/GPO bo nigdzie ich praktycznie nie ma i nie widziałem info o uzupełnieniu zapasów, pytanie czy produkcja będzie wznawiana?

Podsumowując to oczywiście Geco/GPO jest lepszą lornetką od Vortexa.
Dla amatora jakim się uważam stosunek ceny do jakości DB jest bardzo dobry. Z ciekawości porównywałem go bezpośrednio z Nikonem Proststaff P7 (który obecnie jest droższy od Vortexa) i DB wypadał w moim przypadku dużo lepiej.

Jan55 - Pon 28 Sie, 2023

LukeWWA, GPo są bez problemu w USA, natomiast w EU, tylko w tej chwili w "raig" (pomijając jakieś lokalne sklepy w Europie), a GECO, to mógł być jednorazowy "wybryk", na zamówienie firmy GECO.
Co do Vortexa 8x32, to np w USA, uznali ją za najlepszą 8x32, w przedziale cenowym do 250$, a konkurencja jest tam duża.
Co do wielkości i wagi to, GECO jest cięższe i troszkę większe, ale mimo płytszych muszli, MZ, muszle są wygodniejsze, tylko trzeba się do nich przyzwyczaić, i jak dla mnie, są najbardziej komfortowe w użytkowaniu, ze wszystkich lornetek jakie mam, dotyczy to też GPO 8x42 :mrgreen: .

LukeWWA - Pon 11 Wrz, 2023

W Astroshopie pojawiły się ponownie Geco 8x32 - cena 830 PLN! :shock:
Jan55 - Pon 11 Wrz, 2023

LukeWWA, to się nawet nie zastanawiaj, tylko kupuj i się ciesz, bo to w dalszym ciągu duża okazja :mrgreen: .
Lech149 - Pon 11 Wrz, 2023

Pisze , że nie ma . :razz:
Jan55 - Wto 12 Wrz, 2023

Lech149, no właśnie, już nie ma :cry: . Pytanie, czy była tylko jedna sztuka czy więcej. Po południu jak patrzyłem, to 8x32 nie była wystawiona. W ostatnim czasie, to chyba najszybciej sprzedająca się lornetka na rynku :mrgreen: . Pojawia się i znika.
LukeWWA - Wto 12 Wrz, 2023

Za długo się zastanawiałem… Dzisiaj już faktycznie nie ma. Może jakiś zwrot mieli albo ponaprawowa była.
Jedyne co zdążyłem to print screen zrobić :wink: