|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Vortex Crossfire HD 8x42 czy Delta Optical Forest II 8x42
Marcelixt - Pon 27 Maj, 2024 Temat postu: Vortex Crossfire HD 8x42 czy Delta Optical Forest II 8x42 Którą wybrać???Jak myślicie???
Kot72 - Pon 27 Maj, 2024
Gdzieś w necie kiedyś czytałem taki teścik porównawczy gdzie DO Forest ii 8x42 rozniosła w puch tego Vortexa . Ja myślę że jednak Delta .
Kot72 - Pon 27 Maj, 2024
Zaszła pomyłka . Chodziło o rozmiar 10x42 więc powyższym wpisem się nie sugeruj .
Marcelixt - Pon 27 Maj, 2024
Ok. Jeszcze dorzucę ewentualnie jak wypada vortex triumph 8x i 10x i Vortex Crossfire 8x i 10x w stosunku do Delt Forestów 8x i 10x.
Kot72 - Pon 27 Maj, 2024
Marcelixt, testy Vortexów x10 masz na portalu . W porównaniu z Deltą optycznie pewnie jeden pies z takim wyjątkiem że Delta ma większe pola w rozmiarach 8x i 10x . Nie pozostaje nic innego jak zamawiać i porównywać bezpośrednio .
Jan55 - Pon 27 Maj, 2024
Marcelixt...DO Forest 8-10x42 są, optycznie, trochę lepsze od Crossfire 8-10x. Mniejsza AC i większe pola widzenia a co do ogólnego obrazu (kontrast, jasność) to różnice są minimalne, między nimi. Dużą zaletą Vortexów jest ergonomia.
Triumpha sobie odpuść, bo to lornetka, która optycznie, jest na poziomie chińskich wynalazków typu Kandar itp. Triumph to lornetka dla ludzi, którzy nie szukają w lornetce nic (jakości), poza patrzeniem .
Marcelixt - Wto 28 Maj, 2024
Delty widzę są zwarte i kompaktowe.
Mechooptyk - Wto 28 Maj, 2024
Jan55 napisał/a: | Triumph to lornetka dla ludzi, którzy nie szukają w lornetce nic (jakości), poza patrzeniem . |
Ja popatrzyłem raz i nie chciałem przez to więcej patrzeć. To naprawdę słaba lornetka.
Marcelixt - Sro 29 Maj, 2024
Kończę temat. Miałem okazję dziś spojrzeć przez Deltę i Vortexa Crossfire HD. Obie 8x i 10x.
Wygrywa bezapelacyjnie Delta Forest.
Wojtas_B - Sro 29 Maj, 2024
Powinna na tym forum powstawać lista chłamu, jako ostrzeżenie dla adeptów binoholizmu.
Jan55 - Sro 29 Maj, 2024
Marcelixt...Czyli dylemat wyboru lornetki, szczęśliwie rozwiązany. Teraz tylko trzeba cieszyć się widokami .
Jan55 - Sro 29 Maj, 2024
Wojtas_B...Każdy od czegoś musi zacząć, bo nie każdego stać na wydatek kilku czy kilknastu tysięcy zł , a akurat DO Forest II 8-10x42, raczej do chłamu trudno zaliczyć .
Marcelixt - Sro 29 Maj, 2024
Dziękuję Wam za pomoc. Musiałem po prostu spojrzeć przez te lornetki. Ergonomia Vortexa fajna ale optycznie to przepaść na korzyść Delt Forestów. A zewnętrznie też niczego sobie.
Jan55 napisał/a: | Wojtas_B...Każdy od czegoś musi zacząć, bo nie każdego stać na wydatek kilku czy kilknastu tysięcy zł , a akurat DO Forest II 8-10x42, raczej do chłamu trudno zaliczyć . |
Przecież ja nie o Delcie, tylko o tej drugiej.
Jan55 - Sro 29 Maj, 2024
Wojtas_B...Niezbyt precyzyjnie napisałeś więc OK , z tym, że Crossfire też raczej do chłamu trudno zaliczyć, bo chociaż optycznie nie bryluje, to jest lepszy od niejednego "markowego" np Bushnella itp, z tego samego przedziału cenowego. Oczywiście, możesz się z tym nie zgadzać i mieć odmienne zdanie na ten temat .
Jan55, Myślę, że cenniejsze jako drogowskaz, baza wiedzy byłoby listowanie tu lornetek kiepskich niż rozkminy: czy jedna alfa jest lepsza od innej alfy.
Bo jeżeli Delta umie zrobić przyzwoitą lornetkę za małe pieniądze (patrzyłem przez Foresta II), to dlaczego nie ostrzegać ludzi o gównie za podobne pieniądze.
Jan55 - Sro 29 Maj, 2024
Wojtas_B napisał..." jeżeli Delta umie zrobić przyzwoitą lornetkę za małe pieniądze (patrzyłem przez Foresta II), to dlaczego nie ostrzegać ludzi o gównie za podobne pieniądze."
Całkowicie się z Tobą zgadzam i to właśnie staram się robić , a czy ktoś zainteresowany, z tego skorzysta, to już inna sprawa .
Kondzio41 - Pią 31 Maj, 2024
Pod wzgledem jasnosci i glebi ostrosci wole DO Silver 10x50 od Forest II 10x42. Troche pepiej moim zdaniem. Ale moj wzrok nie jest idealny. DO Silver tansza jest.
Jan55 - Pią 31 Maj, 2024
Kondzio41...1. Porównujesz porro z dachówką? 2. Nie dla każdego głębia ostrości jest priorytetem w wyborze lornetki. 3. Pole widzenia (pozorne) Forest II 10x42 jest większe od Silvera o 5* (66* vs 61*) co przekłada się na większy komfort widzianego obrazu. 4. Mobilność dachówki jest zdecydowanie większa niż tak dużego porro. Niemniej jednak, każdy kupuje co mu pasuje i tego należy się trzymać.
Kondzio41 - Sob 01 Cze, 2024
Zgadza sie. Jak kto woli. Kazdy ma swoje preferencje. Forest II jest spoko. Na pewno jest wygodniejsza i ma fajne pole widzenia. Zgadzam sie z tym, bo mam obie.
Kondzio41 - Sro 26 Cze, 2024
Porownalem jeszcze raz DO Silver 10x50 z DO Forest II 10x42. Patrzac na wrony z 50 metrow okolo w dobrym swietle obraz wydaje mi sie jednak klarowniejszy w Forescie. Jan55 ma duzo racji. Choc przy slabym swietle wieczorem 50 mm troche góruje nad 42 mm. Ale Fotest II 10x42 to dobry sprzet.
Marcelixt - Sro 26 Cze, 2024
A DO Forest 8x42 jest ok w waszej opinii??Jest lepszy od DO Forest 10x42???
Marcelixt - Sro 26 Cze, 2024
Różnice w powiększeniu znam itp. Chodzi mi ogólne porównanie i jakość optyczną.Tak wiem te same obudowy. O nich nie rozmawiamy.
Kondzio41 - Sro 26 Cze, 2024
Tego to ja nie wiem. Jest test 8x42 na optyczne.
Jan55 - Sro 26 Cze, 2024
Marcelixt...Między Forest II 8x42 vs 10x42, nie ma w zasadzie różnicy optycznej, poza polem okularów na korzyść 10x, ale jest to minimalna różnica, bo pole faktyczne w 10x jest trochę mniejsze od podanego w specyfikacji. W/g mnie to 6,5-6,6*, co i tak jest bdb wielkością. AC i dystorsja jest porównywalna, ostrość środka też. To wszystko stanowi, że obie są dobrymi lornetkami w swoich cenach, a nawet do 1000 zł. Następną, ale lepszą lornetką od nich, jest Vortex DB HD 8-10x42, który jest od nich jaśniejszy w obrazowaniu i ostrości .
Lech149 - Sro 26 Cze, 2024
A JAK VORTEX VIPER HD 10X42 ? Warto dopłacać 1000 zł
Jan55 - Czw 27 Cze, 2024
Lech149...Jeżeli kupującego stać, to warto, bo to lepsza optycznie lornetka od DB HD, mimo, że transmisję mają praktycznie taką samą, ale w pozostałych aspektach Viper jest lepszy i to widać po przyłożeniu do oczu. DB HD ma lepszą ergonomię, ale w zasadzie tylko to.
pgolik - Czw 27 Cze, 2024
A jak już jesteśmy na półce cenowej Vipera HD, to warto wtedy też przyjrzeć się Kowie BDII-XD albo Nikonowi M7. Każda ma w stosunku do pozostałych jakieś przewagi i jakieś wady - trzeba się przymierzyć.
Jan55 - Czw 27 Cze, 2024
Tak Kowy BD II jak i Nikony M7 (8-10x42) mają podobną "wadę", duże średnice (43mm) muszli ocznych, które nie każdemu pasują do oczodołów i powodują dyskomfort w użytkowaniu tych lornetek, dlatego przed zakupem i podjęciem decyzji, którą kupić, trzeba je najpierw sprawdzić pod tym względem.
pgolik - Czw 27 Cze, 2024
Lornetkę jak buty - zawsze trzeba przymierzyć. Na tej półce cenowej (okolice 2000 zł) są jeszcze też bardzo ciekawe GPO Passion ED. Ogólnie, dobra lornetka w tej cenie to już jest naprawdę przyzwoita optyka, która dla wielu spokojnie może być docelową. Kompromisy w tej klasie są może ewidentne dla binoholika, ale absolutnie nie przeszkadzają w cieszeniu się obserwacjami.
Jan55 - Czw 27 Cze, 2024
Lornetki GPO to nie tylko ciekawe lornetki, ale też świetne optycznie, tyle, że troszkę cięższe w swoich aperturach, od lornetek innych firm, a także "troszkę" droższe .
Lech149 - Czw 27 Cze, 2024
Dziękuję Janie , na Ciebie zawsze można liczyć .
|
|