forum.optyczne.pl

Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - Celstron Regal 80ed vs Do 85ed

myrmyt360 - Nie 23 Lis, 2025
Temat postu: Celstron Regal 80ed vs Do 85ed
Witam forumowiczów, użytkuję amatorsko lunetę do 65ed - ogólne wrażenia bardzo dobre. Postanowiłem jednak zwiększyć swoje możliwości i zakupić lepszą lunetę. Zależy mi na odrobinę większym zoomie i większą jasnością w słabej widoczności. Zastanawiałem się nad zakupem Celstron Regal 80ed lub nową delta optical 85ed. Czy moglibyście coś doradzić? Być może jakieś inne sugestie w budżecie +- 4-6k. Dziękuję z góry!
ryszardo - Nie 23 Lis, 2025

Nie mam doświadczenia z Titanium 85ED ani Regalem 80ED, ale patrzyłem przez Titanium 65ED i 70ED, a sam posiadam Regala 100ED.

Moim zdaniem sprawa prezentuje się tak:

Okular sprzedawany z Celestronem jest dużo gorszy od tego w DO. Pole widzenia robi ogromną różnicę. Na szczęście Celestron ma wyjście 1.25", więc łatwo wsadzić coś lepszego. Jako zoom godny rozważenia jest Baader Hyperion, ale nie miałem okazji go testować. Sam używam Sky Rovera UFF 18 mm z 65° pola własnego. Daje mi to powiększenie 30x i bardzo ładny obraz. Dodatkową zaletą jest gwint T2 na okularze mocno ułatwiający digiscoping.
Z wad dodałbym jeszcze mało wygodny system zmiany okularów. Siedzą ciasno i wymienia się je powoli z dużym ryzykiem przestawienia lunety, przez co ponownie trzeba szukać obiektu.

Titanium 70ED podobała mi się sporo bardziej od 65ED, ale nie miałem okazji porównać bezpośrednio. Niewymienny okular nie boli, bo do starszej i tak nie było żadnych dodatkowych opcji. Stopka arca-swiss cieszy. Największym zyskiem wydaje mi się parafokalność okularu, czego w starym modelu mocno brakowało. Jakość obrazu na pewno nie gorsza. Może nawet lepsza, ale na podstawie krótkich obserwacji i korespondencyjnego pojedynku nie sposób stwierdzić.
Można trochę narzekać na większe powiększenie minimalne, ale to nie tragedia moim zdaniem.
Zakładając, że 85ED jest porównywalna, to wolałbym ją od Celestrona.

Celestron na pewno będzie większy i cięższy. To naprawdę spore lunety w swojej klasie.

Kot72 - Nie 23 Lis, 2025

myrmyt360, jakie powiększenia chcesz osiągnąć ?

Kot72 napisał/a:
myrmyt360, jakie powiększenia chcesz osiągnąć ?

Moja obecna do 65 ma do 45. Oczekuję niewiele więcej więc myślałem o tych do 60ciu. fajnie byłoby gdyby obraz nie tracił aż tak na jasności powiedzmy przy zoomie x45.

Kot72 - Nie 23 Lis, 2025

Tanio i dobrze to SVbony 406p 80 ED . Dedykowany okular daje powiększenie x60 . Przy zastosowaniu okularów astro możesz spokojnie osiągnąć powiększenia powyżej x100 . Jak chcesz jaśniej i więcej to szukaj lunety z obiektywem 100 mm .

[quote="Kot72"] mam na to trochę większy budżet. Czyli sugerujesz kupić coś z wymiennym okularem ? Co byś polecił z obiektywem 100 w budżecie 4-6k?
Kot72 - Nie 23 Lis, 2025

W tym rozmiarze , z możliwością stosowania stosowania okularów 1,25 cala jest Regal 100 ed i Svbony SA 401 100 ED apo . Z tych dwóch raczej wybrał bym Svbony .
myrmyt360 - Pon 24 Lis, 2025

Kot72 napisał/a:
W tym rozmiarze , z możliwością stosowania stosowania okularów 1,25 cala jest Regal 100 ed i Svbony SA 401 100 ED apo . Z tych dwóch raczej wybrał bym Svbony .

rozejrzałem się w temacie svbony. Widzę że to typowy chińczyk. Zdaję sobie sprawę że wszystko teraz jest chińskie więc zastanawiam się nad tą nią. Rozumiem że miałeś doświadczenie z tymi lunetami i jakoś jest przekonująca?

Kot72 - Pon 24 Lis, 2025

myrmyt360, posiadam sv 406p 80 ed i uważam że na moje potrzeby jest bardzo dobra . Dużą zaletą jest możliwość stosowania okularów astro . Poza tym sprzęt jest dość kompaktowy i mobilny . Gdybym miał kiedyś zmienić na 100 mm to na SA 401 , chyba że do tego czasu pojawi się coś ciekawszego i tańszego . Recenzję SA 401 apo masz na stronie Neila Englisha , warto przeczytać . Może jednak zostań przy pierwotnym założeniu i wybierz coś 80-85 . Setki to już duże i ciężkie lunety . Sa 401 jest też w rozmiarze 85 , znacznie tańsza niż 100 . Na pewno odczujesz różnicę w jasności w porównaniu z DO 65 .
krzykosz - Pon 24 Lis, 2025

Na dniach dotrze do mnie SvBony SA401 (100mm) + Adapter SA406, w planach jest dokupić do niego Baadera Morpheusa (coś koło 6,5mm oraz 17,5mm) o ile będą pasować, jeżeli nie to zostanie mi kupienie opcji pośredniej czyli SvBony SV230 (8-20mm).
Więc dam znać.

Kot72 - Pon 24 Lis, 2025

Dla czego mają nie pasować ? M. ma długość mocowania 24 mm . Bez problemu będzie ostrzył na nieskończoność . Ja bym raczej kupił SV 245 a dół i górę uzbroił bym w stałki .
krzykosz - Pon 24 Lis, 2025

Kot72 - jeszcze nie miałem styczności ze stałkami i podłączaniem zewnętrznych okularów więc podchodzę do tematu ostrożnie.

Właśnie dół i górę chce zagospodarować tym Morpheuszem, ewentualnie Hyperionem (w przypadku dłuższych ogniskowych, bo Morpheusz ma max 17,5mm).

A dlaczego polecasz SV245 nad SV230?

Kot72 - Pon 24 Lis, 2025

krzykosz, Morpheusy są zacna ale doradzam uzbroić się w Celestrony X-Cell LX . Naprawdę fajne i niezbyt drogie okularki . Na Aliszy dużo tańsze niż w PL . Coś gęgają że od nowego roku mają być cła na przesyłki poniżej 150 E . Warto zrobić zakupy wcześniej :wink:
ryszardo - Pon 24 Lis, 2025

krzykosz napisał/a:
Na dniach dotrze do mnie SvBony SA401 (100mm) + Adapter SA406, w planach jest dokupić do niego Baadera Morpheusa (coś koło 6,5mm oraz 17,5mm) o ile będą pasować, jeżeli nie to zostanie mi kupienie opcji pośredniej czyli SvBony SV230 (8-20mm).
Więc dam znać.

Z tym bym uważał.
O ile Morpheus 6.5 mm powinien działać dobrze, to 17.5 mm ma już spore szanse zauważalnie winietować.
Wiem, że w Regalu 80 ED winietuje nawet Hyperion 17 mm. Nie winietuje ponoć za to ES 62° 20 mm, co jest mocno zaskakujące, bo pole widzenia powinien mieć większe. Przyczyną tego może być fakt, że Hyperion 17 mm ma ponoć pole większe od deklarowanego (nie sprawdzałem, informacja wyczytana na forach astro).

W każdym razie bez sprawdzenia nie można niestety zakładać, że dowolny okular 1.25" będzie dobrze współpracował z daną lunetą. Na przykład w teście Arka Pentax PF-65ED AII nie ostrzył z Hyperionami na nieskończoność:
https://www.optyczne.pl/1...est_lunety.html

Kot72 - Pon 24 Lis, 2025

Stałki Hyperion powinny działać skoro ktoś na BF używał z sukcesem na 406 p trzynastki H. Zomm H. bez przeróbek nie działa w żadnej lunecie . Generalnie ja nie widzę potrzeby stosowania okularów o większym polu własnym niż 65 stopni . Dla mnie optymalne są te z polem 60 a i przez 52 widzę komfortowo bez efektu tunelu . Mój najszerszy to UFF 18 .

Potwierdzam, UFF 18 mm to świetny okular do lunety i nie tylko.
Kot72 - Pon 24 Lis, 2025

ryszardo, jak oceniasz AC w połączeniu z Regalem ? Na SV406p jest jednak trochę widoczna ....

Kot72 napisał/a:
ryszardo, jak oceniasz AC w połączeniu z Regalem ? Na SV406p jest jednak trochę widoczna ....

Też jest widoczna. Przy kontrastowych scenach (ostatnio łabędzie na Wiśle w świetle zachodzącego Słońca) potrafi przeszkadzać. W mniej wymagających warunkach nie zauważam, jak nie szukam.

Dość realistyczne zdjęcie:

Kot72 - Pon 24 Lis, 2025

Czyli ten typ tak ma . Co ciekawe w UFF 10 praktycznie nie widać AC , w Celestronach także . Ciekawe jak pod tym względem wypada UFF 15 ...

Kot72 napisał/a:
Co ciekawe w UFF 10 praktycznie nie widać AC , w Celestronach także .

O, ciekawe. Ucieszyłeś mnie, bo właśnie miałem UFF 10 mm zamawiać :-)

Kot72 - Pon 24 Lis, 2025

10 nie jest tak fajne jak 18 ale na ,, przyda się " może być . Przynajmniej jest dość tani .
krzykosz - Wczoraj 1:29

ryszardo napisał/a:
Z tym bym uważał.
O ile Morpheus 6.5 mm powinien działać dobrze, to 17.5 mm ma już spore szanse zauważalnie winietować.
Wiem, że w Regalu 80 ED winietuje nawet Hyperion 17 mm. Nie winietuje ponoć za to ES 62° 20 mm, co jest mocno zaskakujące, bo pole widzenia powinien mieć większe. Przyczyną tego może być fakt, że Hyperion 17 mm ma ponoć pole większe od deklarowanego (nie sprawdzałem, informacja wyczytana na forach astro).

To co przedstawiłem to są moje wstępne założenia. Mieszkam w Trójmieście więc mam okazję podjechać z lunetą do Delta Optical i na miejscu przyłożyć kilka przykładowych okularów. Na razie przewiduję budżet na pierwszą stałkę ok . 1k, i wstępnie to miał być Morpheusz albo góra albo dół zakresu, albo dwa inne po pół tysiaka.

Kot72 - Wczoraj 10:06

Nie ma sensu kupować do tej lunety tak drogich i szerokich okularów bo na pewno pole zostanie przycięte . Kup to co wyżej poleciłem . Na pewno będzie dobrze . Chyba że przyszłościowo planujesz jakiś teleskop astro .
krzykosz - Dzisiaj 2:07

To może skuszę się na tego UF 18mm (dałoby to 30x dla tego SA401), jako opcja do szerokiego oglądania. Do wyboru jest od SkyRover lub SvBony, bo to ta sama fabryka zapewne, tylko że SvBony - 350zł, a SkyRover - 500zł.

Chociaż ten SV230 nadal zaprząta mi głowę - za 1000zł mam zakres 20mm - 8mm / 57 ° -72 ° / 27x - 69x.

No cóż, jutro lub w piątek powinien do mnie dotrzeć ten SA410 100mm, może uda się do weekendu odwiedzić DO i na miejscu przyłożyć jakieś stałki.

Kot72 - Dzisiaj 10:21

krzykosz, UF 18 może być choć AC jest widoczna . Jeden pies pod jakim brandem kupisz . Optycznie te okulary są takie same . SV 230 za 1K ? Nie spotkałem w tej cenie ....Może warto zaryzykować chociaż waga jest spora .
Kot72 - Dzisiaj 10:30

.... zerknąłem na Ali ... UF 18 można kupić poniżej 200 zł z darmową przesyłką . Oczywiście Svbony .
krzykosz - Dzisiaj 12:16

Jż właśnie przyjechał do mnie kurierem z SA401. Co dla mnie jest szokiem, to że nie zapłaciłem żadnego podatku ani innych opłat (jak na razie, może ktoś potem się upomni).

Co do ceny SV230 - to mi sugeruję do zapłaty finalnie 920zł. Jeżeli udałoby się również bez podatków, jak z tym SA401, to tyle finalnie by wyszło.

A ja teraz biore lunetę i jadę z nią do DO poprzykładać Baadery i inne stałki.

Kot72 - Dzisiaj 12:36

krzykosz, super :mrgreen: i gratuluję zakupu . Może wysyłka była z magazynu w UE . Gdzie zamawiałeś i ile finalnie kosztował zakup ?
krzykosz - Dzisiaj 13:12

Kot72 - a dziękuję, dziękuję! :grin:

Finalnie zapłaciłem 2599zł za:
-SA401 100mm
-SA406 adaptre do 1`25.
Szło bite 2 tygodnie.

Co to pierwszych zgrzytów technicznych:
1. klasyczne jak to w lunetach problem z etui, ciasne strasznie, szczególnie przy dziurze na okular. Uprierdliwie przeszkadza przy odkręcaniu okularu bo nachodzi trochę na niego i blokuje ten pierścień.
I nie wiem czy mi się podoba to że klamry łączące 3 częściowe etui są uszyte od wewnątrz etui.
2. problem z okularem, bo po zamontowaniu i dokręceniu do lunety, przekręcał się korpus okularu, ale nie zoomował, coś za dużo się kręciło. Po drugiej próbie już jest lepiej było, zoomował, ale nadal teraz mam już lekką obawę że ten problem może łatwo wrócić przy nieostrożnym, mocniejszym kręceniu. Coś ciężko też kręci się ten zoom, czuć lekkie tarcie metal-meta, może po czasie się rozsmaruje i będzie lepiej.

Teraz być może skuszę się jeszcze na tego małego pipka SV410 ED 9-27x56, bo ogólnie jestem zadowolony z tego SvBony, a cena obecna jest uczciwa.
A już czuje że SA401 nie będzie mi się chciało wszędzie brać, jednak masę i gabaryty czuć w nim mocno, mimo iż jak na 100mm jest nie jest duży.

Kot72 - Dzisiaj 14:11

Zdaje się że dołączony zoom jest przykręcany do korpusu . Jeśli chodzi ciężko ( a tak nie powinno być ) to kręcąc , odkręcasz a nie zoomujesz . Może jeszcze był zimny po podróży albo smaru poskąpili ... Kupowałeś na oficjalnej stronie ? Cena świetna .
krzykosz - Dzisiaj 19:50

Kot72 - Kupowałem od oficjalnego konta SvBony na Aliexpress.
Co do stockowego okulary - z panem ze sklepu to obadaliśmy, trzeba mocniej dokręcić okular do gwintu, chociaż jeżeli za mocno się będzie kręcić to nadal można doprowadzić do przekręcania korpusu okularu zamiast zoomowania. Niestety samo pokrętło zoom wywiera mocny opór o korpus, wiec łatwo użyć zbyt dużej siły.

Przyłożyliśmy 3 Morpheusze - 4,5mm; 6,5mm oraz 17,5mm oraz jakieś dwa takie malutkie okulary 12mm i 20mm (72 stopnie, trochę podobne do tych UF)

W punktach:
- Dopiero 20mm lekko winietowało.
- Morpheusz - 4,5 mm - obraz był wyraźny nawet przy 123x powiększeniu, skierowanego na dzisiejszy księżyc
- Morpheusz - 17,5mm - nie było winiety, brak mi doświadczenia w ocenie, ale wydaje mi się że nie fasolkowało, ale jakoś też trzeba byłoby uważać by za bardzo nie odchylać oka.
- We wszystkich Morpheuszach, ich wyjścia źrenicy itd. nie były super komfortowe i jakoś tak nie wybaczały dużo,
- Pan zauważył że to wyjście od lunety ma sporą średnicę, wiec nie będzie problemu z winietowaniem do tych 20mm

Werdykt mam taki że zapewne kupię Morpheusza 4,5mm lub 6,5mm do planet, a górny przedział to jeszcze pomyśle.

ryszardo - Dzisiaj 19:57

No to wygląda na to, że ta luneta ma większy przelot optyczny od Celestronów 80 ED. W sumie winietowania w moim 100 ED osiągnąć mi się nie udało, ale nic szerszego od UFF 18 mm nie wsadzałem. Spróbuję kiedyś sprawdzić.
Kot72 - Dzisiaj 20:18

Winietowania może nie być widać ale obetnie część pola widzenia . krzykosz, chyba brałbym 4,5 który faktycznie ma 4,8 . Do planet byłby idealny . Jak już zauważyłeś , szerokokątne okulary nie są zbyt tolerancyjne przy ustawieniu oka . Może rozważ tańsze opcje .
Kot72 - Dzisiaj 21:17

krzykosz, masz jakieś wstępne porównanie z Vanguardem pod kątem generowanego obrazu ?