forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Co wybrać 70-200 f4 IS czy 70-200 f2.8 bez stabilizacji?

Eddie87 - Nie 20 Lip, 2008
Temat postu: Co wybrać 70-200 f4 IS czy 70-200 f2.8 bez stabilizacji?
Dylemat jak w temacie, obiektyw ma współpracować z 30D, zdarza mi się robić zdjęcia w miejscach gdzie 2.8 było by z pewnością lepszym wyborem (koncerty, hale sportowe), ale też często jakieś wypady za miasto zdjęcia przyrody gdzie wydaje mi się że IS był by użyteczny a na 2.8 z Is niestety budżet mi nie pozwala, więc co polecacie i w którym miejscu lepiej pójść na kompromis pozbawić się IS czy F 2.8?
Monastor - Nie 20 Lip, 2008

Eddie87, F/2.8 zastąpi Ci IS, chyba, że chcesz koniecznie korzystac z dłuższych czasów naświetlania. Lepsze światło pozwoli przecież na skrócenie czasu otwarcia migawki, a i na zamrożenie ruchu np. ptaków (a tego IS nie zrobi).
krisv740 - Nie 20 Lip, 2008

a jaki rodzaj zdjęć przeważa u ciebie?

No właśnie na tym polega cały problem że nie ma tu wyraźnego wskazania, w przeciwnym wypadku nie miałbym problemu z wyborem, dla przykładu niedługo planuje wypad rowerowy Litwa-Łotwa-Estonia a jak starczy czasu to też Finlandia, więc plener typowy, ale też wieczorne/nocne zdjęcia architektury, krajobrazów. Także jest tu kwestja bez czego będzie mi "łatwiej" się obejść na takim wypadzie ale i później w "codziennym" użytkowaniu?
MC - Nie 20 Lip, 2008

Ja bym bral 2.8.
MM - Nie 20 Lip, 2008

Jeżeli te koncerty czy hala sportowa stanowi choćby 30% kadrów to zwyczajnie musisz mieć światło 2,8. 70-200/4 IS L jest bardzo ostry, ale już plastykę i bokeh ładniejsze ma wersja 2.8

A co do zdjęć wieczornych/nocnych statycznych obiektów lepiej f2.8 czy f4 IS i dłuższe czasy naświetlania? Stabilizacja w połączeniu z f4 chyba nie jest w stanie zrekompensować światła f2.8?

Cytat:
Stabilizacja w połączeniu z f4 chyba nie jest w stanie zrekompensować światła f2.8?

Dokładnie

Cytat:
A co do zdjęć wieczornych/nocnych statycznych obiektów lepiej f2.8 czy f4 IS i dłuższe czasy naświetlania?

Do tego to po prostu statyw. Zresztą F/4 IS nie ma tu wcale przewagi.

krisv740 - Nie 20 Lip, 2008

jeśli chodzi o nocne zdjęcia krajobrazów, architektury to 70-200 słabo się nada. jeśli juz to statyw i w tym momencie obojętne, czasami is jest bardziej przydatny
pytanie o zdjęcia koncertów. to jest kluczowa kwestia w twoim przypadku
pamiętaj o tym iż w wiekszości wypadków bez akredytacji (a czasami nawet z nią) będziesz miał problem z wejściem i robieniem zdjęć na imprezach/koncertach

Cytat:
czasami is jest bardziej przydatny

W rzadkich sytuacjach, kiedy chcesz miec koniecznie czas pozwalający na rozmycie jakiegoś ruchu przy zachowaniu ostrości reszty zdjęcia. Innymi słowy, chcesz zrobic na przykład zdjęcie wodospadu z rozmytą wodą na 1/60 sekundy z ręki. Akurat takie fotki robi się zazwyczaj na szerszym kącie, ale są analogiczne sytuacje. Niemniej rzadkie.

Czyli wychodzi na to że bardziej "uniwersalnym" szkłem dla mnie będzie f2.8. Dzięki za pomoc :mrgreen:
muad - Nie 20 Lip, 2008

Światła nigdy nie za dużo, jednakże obiektyw z f2,8 waży prawie dwa razy tyle co z f4, praw fizyki nie da się oszukać.
Eddie87 - Pon 21 Lip, 2008

krisv740 propo akredytacji to zdaje sobie z tego sprawe :mrgreen: Czy rzeczywiście tak rzadko IS jest przydatny a swoją sławe zawdzięcza tylko marketingowym zabiegom? Propo gabarytów to miałem oba obiektywy w reku, i rzeczywiście w przypadku f 2.8 waga robi wrażenie.
krisv740 - Pon 21 Lip, 2008

Eddie87, is to nie jest marketing przy żadnym obiektywie, jest przydatny szczególnie w dłuższym obiektywie, ale nigdy nie zazstąpi światła. w twoim przypadku nie wiem, ale do architektury i krajobtazu brałbym coś szerokiego do średniego jak najjaśniejsze, a z długim tele to bym się zastanawiał. jeśli na koncercie/wystepie robisz z bliska to 70-200 na crop bedzie za długi i w tym momencie uzywasz tego samego obiektywu co do "widoczków". jeśli zajmujesz sie profesjonalnie koncertami/teatrem to z kolei lepiej pomyslec o 85/1.8/1.4, ew. 100/2 daję lepsze światło i plastykę.wszystko zależy z jakiej odległości możesz robić zdjęcia

Profesjonalnie to raczej duże słowo, dlatego zastanawiam się nad czymś nieco bardziej wszechstronnym także zakres 70-200 raczej mi odpowiada, a problem rozbija się czy przy tego rodzaju optyce lepiej zainwestować w światło czy stabilizacje, z tego co widziałem w teście to już na 1/60 jest widoczne minimalne poruszenie bez IS, tylko mam wrażenie że takiego zestawienia migawki nie używa się aż tak często
Arek - Pon 21 Lip, 2008

Eddie87 napisał/a:
Czy rzeczywiście tak rzadko IS jest przydatny a swoją sławe zawdzięcza tylko marketingowym zabiegom?

To zależy od fotografii jaką uprawiasz. Ja nie kupiłbym teleobiektywu bez stabilizacji, bo uważam ją za ważniejszą od światła w tym co robię często - czyli fotografii ptaków. Bardzo często podchodzę ptaki blisko i wtedy nie używam f/2.8-4, bo głębia ostrości jest tam mała, że ptak się w niej nie mieści. Używam więc
przysłon w okolicy f/4.5-f/8, tym bardziej, że tam dobre obiektywy są najostrzejsze. Przy tych przysłonach, fotografując w lesie, lub w dzień gdy nie ma dobrego światła, przy ISO 400, aparat pokazuje mi czasy 1/100-1/250 sek. Bez IS-a tego nie utrzymasz, więc nie zrobisz zdjęcia. A większych czułości używać nie chcę, bo zauważalnie degradują obraz. Dlatego musisz przemyśleć co chcesz i w jakich sytuacjach robisz. Bo w zależności od tego raz bardziej przyda Ci się IS, a innym razem światło.

Ważne rzeczy, na które powinieneś patrzeć to ostrość obiektywu na poszczególnych przysłonach, jego parametry i gabaryty. Zapomnij o czymś takim jak plastyka i bokeh - to pojęcia bardzo często nadużywane przez ludzi, którzy nie rozumieją zasad liczenia głębi ostrości. Zrobią zdjęcie 70-200 f/2.8L na f/2.8 i na pełnoklatkowym 5D, potem 70-200 f/4IS na f/4 na 20D i mówią, że w tym pierwszym jest lepsza
plastyka i ładniejszy bokeh, nie wiedząc o tym, że dyskutują o różnicach wynikających z zastosowania różnych kombinacji sprzętu dających w efekcie zupełnie różną GO.

Arek

arietiss - Pon 21 Lip, 2008

Jednak z perespektywy czasu, teraz raczej kupiłbym 70-200/2,8L... :wink:
Jeśli nie przeszkadza Ci waga! :mrgreen:
Mam 70-200/4LIS i często brak mi światła. Podpieranie się stabilizacją nie pozostaje bez wpływu na jakość zdjęć. Stabilizacja cudów nie czyni...

arietiss, na pewno nie cuda , ale pomaga w uzyciu czasu 1/125. mając 2.8 bez is nie zastosujesz praktycznie czasu 1/100 bo zdjęcie będzie zazwyczaj poruszone (z ręki) is daje ci możliwość użycia w tym momencie 1/60
arek dobrze wytłumaczył relacje plastyki/boekh. nieporozumieniem jest porównywanie zdjęc z aps-c i ff bo zmiana głębi ostrości wpływa na całość zdjęcia , nie tylko na "namierzany" obiekt
inna sprawa to "czarownie" klimatu zdjęcia bardzo jasnymi/szybkimi obiektywami (stałkami ) w słabym oswietleniu. oprócz jakości obrazu otrzymujemy tą czasami tak potrzebną małą GO
dokonując wyboru obiektywu musimy bardzo dobrze przemśleć przy jakich czasach migawki będziemy w danych warunkach używać aparatu z tym szkłem i co wtym momencie jest nam bardziej potrzebne. ruch człowieka można zamrozić już przy 1/30 // 1/60 i w tym momencie 2.8 bez stabilizacji i statywu niewiele pomoże, a is tak (myślę w tym momencie o ogniskowej 200mm)

Wujek_Pstrykacz - Pon 21 Lip, 2008

zdjęcie z ręki przy 200mm na czasie 1/60s przy IS będzie poruszone na sto procent. Spróbuj taką fotę powiększyć do wystawowych rozmiarów, cudów nie będzie.

Teoretycznie z IS można zejść do 1/60s, ale jest dodatkowy warunek: ręka jak skała. Ja takiej nie mam, no i mam 400D, którego uchwyt bez gripa jest niestety niepewny. W praktyce czy zejść z czasem, czy wykorzystać światłosiłę to wyjdzie bardzo podobnie...
Monastor - Pon 21 Lip, 2008

Cytat:
W praktyce czy zejść z czasem, czy wykorzystać światłosiłę to wyjdzie bardzo podobnie...

Będzie różnica w GO

Pstrykacz ma rację. Mnie udają się nieporuszone 1/100 i to nie zawsze! Często w cropie jednak widać delikatne rozmycie... :neutral:

[ Dodano: Pon 21 Lip, 2008 12:20 ]
Różnica w GO faktycznie będzie. Ja akurat bardzo lubię płytką GO i większy bokeh! Oczywiście trudniej też trafić w punkt.

Ja poprostu nauczyłem się stosować statyw nawet w krajobrazach przy krótkich czasach naświetlania po tym jak mi kolesie uswiadomili na przykładzie moich wcześniejszych zdjęć o poruszeniach przy większym powiększeniu. Wyraźnie było widać że zdjęcie nie jest żyletą.

Pstrykacz napisał/a:
zdjęcie z ręki przy 200mm na czasie 1/60s przy IS będzie poruszone na sto procent. Spróbuj taką fotę powiększyć do wystawowych rozmiarów, cudów nie będzie.

jak najbardziej :mrgreen: te czasy odnoszą się do wymienianych przeze mnie stałek i to bardziej do 85 niż 100 - musimy pomysleć też o podparciu ciała/pleców o jakąś ścianę.
przy 200/2.8 i czasie 1/125 nawet takie "wspomaganie" nic nie pomoże
a ten is w dodaniu to żeczywiście "kicha" i moja nadinterpretacja - "poniesło" mnie :oops:

Arek - Pon 21 Lip, 2008

Pstrykacz napisał/a:
zdjęcie z ręki przy 200mm na czasie 1/60s przy IS będzie poruszone na sto procent.

Nie zgodzę się. Na pełnej klatce stabilizacja o skuteczności 2 EV załatwia sprawę. Tymczasem 70-200 f4L IS ma stabilizację nowej generacji, która daje 3-4 EV. Ja swoim 70-300 IS przy 300 mm bardzo często robię zdjęcia przy 1/80-1/100 sek i wychodzą OK.

Jesli kryterium będzie podobna GO, to z pewnąścią! W innym przypadku można nadrobić światłem.
Według mnie należy raczej w tym przypadku skupić się na poręczności obu obiektywów. Tu zdecydowanie lepiej wypada 70-200/4LIS ze względu na wagę i gabaryty.

Arek masz stalowe mięśnie które sztywnieją przy robieniu fotki, ja niestety w moim wieku już nie daje rady tak ustabilizować obiektywu :lol:

Arek, a ja mogę (ale tylko na e-mail bo się wstydzę) przedstawić zdjęcia z włączonym is 1/100 125mm ogniskowa mojego :oops: autorstwa poruszone :lol:

inna sprawa jak się troche zaprzeć i 320 przy 1/60 z is czasami wyjdzie - imho - jakoś "zasłabłem w łapkach" ostatnio, kiedyś robiłem, co prawda yashicą z lepszym spustem niż w canonie 200mm z czasami rzędu 1/125 i nie były pruszone :roll:

[ Dodano: Pon Lip 21, 2008 12:33 ]
Pstrykacz, a jak "stary" jestś - bo na pewno przesadzasz :mrgreen:

mavierk - Pon 21 Lip, 2008

Arek napisał/a:
Ja swoim 70-300 IS przy 300 mm bardzo często robię zdjęcia przy 1/80-1/100 sek i wychodzą OK.
No właśnie - wychodzą OK, a nie ostre :) Ja to zauważyłem przy 1/160 z 300mm - zdjęcia są OK, nie ostre :) <- ostatnio nawet wyłączam stabilizacje, gdy nie musze, bo potrafiłęm sobie z nią niechcący poruszyć nawet przy 1/300

a jeszcze jedna sprawa wpadła do mojej, starej, skołowanej głowy
czasami mylimy poruszenie z nieostrością zdjęcia przy f4 łatwiej zmieścić się z GO i uzyskać "ostre"zdjęcie niż z 2.8 co arek opisał w swoim poście przy objaśnianiu zdjęć "ptaszków" w tym temaci :cool:
czasami af płata nam figle i możemy sami "wjechać" w kanał

Ja też raczej staram sie unikać korzystania ze stabilizacji gdy nie muszę. Tak jak napisał Mavierk! Na początku, kiedy kupiłem eLkę właczyłem sobie stabilizację na zapas! Skutek: wiele zdjęć nawet z czasami 1/250s wychodziła z pozoru OK, ale po powiekszeniu ewidentnie nieostra!

No dobrze to może ktoś mógłby wstawić zdjęcia z 70-200 f4 przy czasie 1/100 z włączonym i wyłączonym IS robione z ręki. Bo szczerze mówiąc po poczatkowej fazie jasności umysłu i wyboru f 2.8 zaczynam nieco tracić pewność i nerwowo sprawdzać czasy i wartości przesłony na wszystkich swoich zdjęciach :neutral: I jeszcze pytanie do posiadaczy f4 jak często zdarza wam się że brakuje wam światła aż do tego stopnia żeby nie dało się tego nadrobić ISO i czasami naświetlania?
Arek - Pon 21 Lip, 2008

Trzeba zbierać na 70-200 f/2.8L IS. Wtedy będziesz miał problem z głowy. Moje doświadczenie uczy, że takie wybory są najlepsze. Bo potem zamiast cieszyć się sprzetem, będziesz się zastanawiał co by było gdyby. W końcu i tak kupisz tego f/2.8 IS i stracisz na sprzedaży poprzednio kupionego obiektywu :)

i to jest chyba najlepsza konkluzja pomocy :cool:
różnica w cenie ok400usd , a zakup na lata

Do mich celów starcza, choć czasem muszę "kombinować". Ale nie fotografuję sportu na stadionach, bo tu by był klops.
70-200/2,8LIS to jest to! Ale trzeba wydać niezły grosz, a potem nieźle dygać ten ciężar na co dzień! :wink:

Ania101 - Pon 21 Lip, 2008

Arietiss - a jeżeli chodzi o 70-200 4L to zastanawiam się, czy warto dołożyć ok. 1500 do stabilizacji. W dalszej pewnie przyszłości będę chciała dokupić to tele, ale nie wiem na ile warto wykładać więcej wyłacznie dla IS. O 70-200 2.8L nie myślę, bo wiem, że to już trochę za dużo i za ciężko.
mavierk - Pon 21 Lip, 2008

No a moim zdaniem 70-200/4IS to jest to :D <- bo mniejsze
papabear - Pon 21 Lip, 2008

A ja uparcie bede namawial na 2.8 :D Mam to szklo i szczerze powiem- ZAKOCHALEM SIE :D A ze rozmiar duzy... no coz chyba nie jestescie panowie kobietami ;p 2.8 mam podpiete pod 40D+grip i na ciezar nie narzekam :D a jasne szklo raczej w wiekszosci przypadkow przydaje sie o wiele bardziej niz stabilizacja. No i ta glebia n 2.8 :D cudenko :)

Ps: wiem ze kazdy chwali to co ma...bo niby najlepsze. :P nie bylo mnie stac na 2.8 IS ...ale to co mam w zupelnosci mi wystarcza.

Moim skromnym zdaniem stabilizacja przy 70-200/4L to konieczność. Daje nam pewien "manewr" kiedy brakuje światła, a przy f/4 w naszym klimacie będzie się to zdarzać! Dzięki niej, oczywiście zupełnie amatorsko, możemy choć troche liznąć sportu, ptaków w lesie, zdjęć wieczornych, bez targania statywu. Jest to bardzo dobry, amatorski(podkreślam) obiektyw.
Natomiast zawsze pozostaje niedosyt i wydaje się nam, że jak byśmy sięgnęli po coś droższego, to uleczyło by to nasze wszystkie bóle. Nic bardziej mylnego! Co nie kupimy to zawsze jest jakieś ale... :wink:

papabear - Pon 21 Lip, 2008

arietiss napisał/a:
Moim skromnym zdaniem stabilizacja przy 70-200/4L to konieczność. Daje nam pewien "manewr" kiedy brakuje światła, a przy f/4 w naszym klimacie będzie się to zdarzać! Dzięki niej, oczywiście zupełnie amatorsko, możemy choć troche liznąć sportu, ptaków w lesie, zdjęć wieczornych, bez targania statywu. Jest to bardzo dobry, amatorski(podkreślam) obiektyw.
Natomiast zawsze pozostaje niedosyt i wydaje się nam, że jak byśmy sięgnęli po coś droższego, to uleczyło by to nasze wszystkie bóle. Nic bardziej mylnego! Co nie kupimy to zawsze jest jakieś ale... :wink:

DOKLADNIE!!! w sumie najlepsza puenta :D

jak 70-200 f4 to tylko z IS !!! 70-200 f4 IS-f2.8 -> 2.8 wedlug mnie :D

MM - Wto 22 Lip, 2008

Arek jako znany przeciwnik opisywania plastyki i bokehu namieszał jak zwykle w głowach. Wiem do czego "pił". Ja tylko dopiszę, że zdjęcia z 70-200/4 IS L i 70-200/2.8 robiłem na tym samym 5D i różnica w tym bokehu właśnie i tej plastyce była zdecydowanie na korzyść wersji 2.8. Wersja 4 IS jest ostrzejsza, ale ma ma brzydki bokeh i zauważyłem do na swoim pierwszym plenerze ślubnym robionym tym szkłem (pożyczonym). Dlatego właśnie zdecydowałem się na wersję 2.8 (co prawda z IS). Robiąc na tej samej przysłonie f/4 jest zwyczajnie lepiej i PLASTYCZNIEJ :razz:

Edit: Dzięki MC, już poprawiłem to co spitoliłem szybko pisząc przed wyjściem do pracy :lol:

MC - Wto 22 Lip, 2008

MM, troche Ci nie wyszlo (zdecydowanie na korzysc 5D???)
Ja sie zgadzam, ze rozne szkla roznie oddaja obraz i nie jest to sprawka wylacznie matrycy. Duza role pewnie odgrywaja w tym szkla - ich jakosc i ilosc. Ale plastyke ciezko przedstawic na wykresie, wiec po to sa przykladowe zdjecia w podsumowaniu.

arietiss - Wto 22 Lip, 2008

Potwierdzam, że 70-200/4LIS ma bokeh bardziej ostry/geometryczny. Nie mam co prawda porównania z wersją 2,8 bo tej nigdy w reku nie miałem, ale mogę porównać do 100/2,8 Macro. Myślę, że to będzię bardzo pdobnie wyglądać, choć 100/2,8 to stałka i może mieć jeszcze ciut bardziej delikatny bokeh. Mnie jednak podoba się bokeh w 70-200/4L, szczególnie jeśli w tle mamy oświetlone np. gałęzie drzew. Tworzą się wtedy bardzo ciekawe wzory.
MichalP - Wto 22 Lip, 2008

papabear napisał/a:
A ja uparcie bede namawial na 2.8 :D Mam to szklo i szczerze powiem- ZAKOCHALEM SIE :D A ze rozmiar duzy... no coz chyba nie jestescie panowie kobietami ;p 2.8 mam podpiete pod 40D+grip i na ciezar nie narzekam :D a jasne szklo raczej w wiekszosci przypadkow przydaje sie o wiele bardziej niz stabilizacja. No i ta glebia n 2.8 :D cudenko :)

Ps: wiem ze kazdy chwali to co ma...bo niby najlepsze. :P nie bylo mnie stac na 2.8 IS ...ale to co mam w zupelnosci mi wystarcza.

Dziękuję bardzo targać się kilometrami z 70-200 2.8 Wystarczy mi jak się nadźwigam d300 z 17-70 (ok kilo trzysta) :mrgreen:

krisv740 - Wto 22 Lip, 2008

MichalP napisał/a:
Wystarczy mi jak się nadźwigam d300 z 17-70 (ok kilo trzysta)

phi.... tyle to u mnie obiektyw waży , a gdzie do tego monopod metalowy :twisted: :?:

Oto przykłady na ten opisywany przeze mnie bokeh:
MC - Wto 22 Lip, 2008

arietiss, czy oba zdjecia byly robione na tej samej przeslonie?

to drugie to 70-200 f4
MichalP - Wto 22 Lip, 2008

Hehe ale u mnie rozkłada się to na mniejszą objętość stąd wrażenie ciężkości. A 70-200 jest rozleglejsze stąd lepsze rozłożenie masy. :razz:
MC - Wto 22 Lip, 2008

Tak na szybko obliczylem co bede nosic w gorach:
A700 - 690gram
CZ16-80 - 440gram
SAF75-300 - 460gram
MAF - ok. 220gram
Sigma10-20 - 470 gram
grip - nie wiem :wink:
Statyw - 1,95kg
Plecak - nie wiem, ale dosc ciezki

Co daje 4,23kg plus grip plus sam plecak.

Te zdjęcia, to to co miałem pod ręką w pracy. Ale chodzi o pewną prawidłowość, którą zauważam.
MC - Wto 22 Lip, 2008

Bo wiesz, ze bokeh sie zmienia wraz z przyslona? Z reszta i z tej eLki bokeh jest niezly.

arietiss, zgadłem?
MC - Wto 22 Lip, 2008

krisv740, czemu musiales zgadywac? Tam jest wyraznie napisane :razz:

Mnie też się podoba, ale jast zawsze "twardszy" niż z 100/2,8.
O powiązaniu bokeh z przysłoną wiem, ale taka jest prawidłowość we wszystkich zdjęciach, które robię. W wolnej chwili moge zrobić ujęcie z 70-200/4LIS(na 100mm) i 100/2,8 Macro(na f/4) i wtedy można porównać. Oczywiście ktoś pewno wtedy powie, że stałka itd,itp...

Monastor - Wto 22 Lip, 2008

arietiss, wrzuc, wywal EXIF i zobaczymy kto rozpozna :wink:

MC, gdzie? :mrgreen:
jak małe literki i cyferki to na pewno nie chciało mi sie czytać :mrgreen:
dlatego zapytałem :cool:

[ Dodano: Wto Lip 22, 2008 11:22 ]
Monastor, dobry pomysł :idea: :mrgreen:

MC - Wto 22 Lip, 2008

Ano wlasnie male literki i cyferki tuz nad zdjeciem :wink:

MC, aż mi wstyd :oops:
wielkie bukwy jak cholera a ja nie zauważyłem :oops:
idę się pogrzebać i sprzedać sprzęt :mrgreen:

Chciałem dzisiaj zrobić te dwie fotki porównawcze, ale się zachmurało... Lepiej bedzie widać, jak choć troszkę zaświeci. Może jutro...?

[ Dodano: Sro 23 Lip, 2008 19:13 ]
Oto fotki. Wstawiam z EXIF, można sobie potem sprawdzić czy się zgadło, a poza tym nie wiem jak to wywalić... :oops:

[ Dodano: Sro 23 Lip, 2008 20:12 ]
Różnice niuansowe...

[ Dodano: Sro 23 Lip, 2008 21:38 ]
Ciekawe, czy ktoś zgadnie bez podgladania do EXIF...?

zejnowski - Pon 25 Sie, 2008
Temat postu: Canon 70-200mm f/4 IS USM vs. f/2.8 USM
Jeżeli jest gdzieś taki temat to proszę o wybaczenie, ale znaleźć nie mogłem.
Krótko, które z tych szkieł lepiej wybrać?
Powiem, że sport mnie nie interesuje wolę portrety chociaż czasem ptaszka w locie z miłą chęcią bym złapał ;) , i tu proszę bez domysłów.

davaeorn - Pon 25 Sie, 2008

rozumiem że f/2.8 IS USM odpada ze względu na cenę??

jak dla mnie wszystko jest kwestią ręki... ja wezmę f/4 IS- bo mam małego parkinsona :D jeśli masz bardzo pewną rękę to stabilizacja do poprawnego łapania ptaszków niebędzie potrzebna :P :P :P

zejnowski - Wto 26 Sie, 2008

No oczywiście, że odpada, na razie :]
MM - Wto 26 Sie, 2008

Jak portret to zdecydowanie wersję 2.8. Ładniejszy bokeh, plastyka, kolory, .... ŚWIATŁO. Szkło do portretu musi być jasne. Ja często stosuję do portretu właśnie 70-200/2.8 - tyle że z IS. To mój tymczasowy zamiennik 135L.
davaeorn - Wto 26 Sie, 2008

po kiego gnata ja zacząłem czytać ten temat... już byłem zdecydowany na f/4 IS, a teraz zaczynam miec wątpliwości czy może lepiej f/2.8 USM... Bo może jednak przewaga światła pozwoli na robienie nieruszanych zdjęć... a jakby co to monopod, czy tripod... kurde no... wszystko przez was... :P
mavierk - Sro 27 Sie, 2008

MM napisał/a:
To mój tymczasowy zamiennik 135L.
Przy cenie 2500zł za używkę, warto zastanowić się nad tym szkiełkiem mocno :)
MM - Sro 27 Sie, 2008

mavierk napisał/a:
MM napisał/a:
To mój tymczasowy zamiennik 135L.
Przy cenie 2500zł za używkę, warto zastanowić się nad tym szkiełkiem mocno :)

Dzisiaj jadę przetestować używkę prawie nieużywaną za 2300 :mrgreen:

Przy okazji poszaleję na D700 :razz:

Wujek_Pstrykacz - Sro 27 Sie, 2008

Ja sobie wczoraj poszalałem na D700. Fajny jest. Szczególnie wizjer mnie zadowolił, mnie wychowanego na dobrych jasnych wizjerach w analogach. A nie ekranikach i LV. Miodzio aparat.
mavierk - Czw 28 Sie, 2008

MM napisał/a:
Coś pięknego... jak tu myśleć o takiej tokinie 50-135, jak można mieć 50/1.4 + 85/1.8 + 135/2 :)
tkosiada - Pią 29 Sie, 2008

wybieraj wg zasady przede wszystkim swiatło, czyli szkła majace 2.8
do statyki, portert polecę:
- tokina 50-135/2.8- miałem przez kilka m-cy, bawiłem sie nią przy ślubach, oczywiście jako drugi fotograf :razz: super, tez warto
- tamron 70-200/2.8 - brat go ma i naprawdę jestem pełen uznania dla tego szkła, polecam :!: nie ma silniczka ale AF bardzo dobrze sobie radzi z tym zakresem, 2.8 uzywalne w całym zakresie!
- canon 70-200/2.8 - to szkło nie potrzebuje rekomendacji
- canon 70-200/4 IS- jak wyzej
- sigmę 70-200/2.8- nie polecam bo sigma i 2.8 do niczego mówiąc delikatnie, dla mnie dopiero po przymknieciu do f4 jest ciekawie

i odpowiadajac na twoje pytanie
jak miałbym 3500pln na szkło to wybrałbym wersię z C 2.8, bo:
- własnie ten bokeh
- zyskuje jeszcze 2x dłuższy czas
- hala, koncert

P.S. zatem zastanowiłbym sie też nad tym tamronem :?:

MM - Pią 29 Sie, 2008

mavierk napisał/a:
MM napisał/a:
Coś pięknego... jak tu myśleć o takiej tokinie 50-135, jak można mieć 50/1.4 + 85/1.8 + 135/2 :)

Przybyła kolejna L-ka. Bezapelacyjnie zostaję przy Canonie, tej jakości mi Nikon jednak nie zaoferuje :mrgreen: Przy portrecie te bajery z D700 są zbędne :razz:

mavierk - Sob 30 Sie, 2008

MM napisał/a:
tej jakości mi Nikon jednak nie zaoferuje :mrgreen:
Jeśli chodzi o super jasne stałki z HSM to Nikon po prostu ich nie zaoferuje...