forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - nikon d40 wbudowany lapma błyskowa - 1 blysk

krzysiak84 - Pią 05 Wrz, 2008
Temat postu: nikon d40 wbudowany lapma błyskowa - 1 blysk
Witam Serdecznie

Czy jest możliwość ustawienia we wbudowanej lampie blyskowej tylko 1 blysku? Aby nie wykonywał przed błysków, jesli tak w jaki sposób to zmieniac? Mam fotocele na 1 blysk i chciałym ja wykorzystac.

Z góry dziekuje za pomoc

henk - Pią 05 Wrz, 2008

Wejdź w menu lampy błyskowej, poszukaj ,,redukcja czerwonych oczu'' i wyłącz to
ghost - Pią 05 Wrz, 2008

ehm. jeżeli d40 ma możliwość ustawienia ręcznie mocy błysku to się da.
podejrzewam że nie ma i zawsze będą błyski pomiarowe. z redukcją czerwonych oczu to raczej nie ma nic wspólnego.

Blackside - Pią 05 Wrz, 2008

Jeżeli D40 to to samo co D60 to napisz w jakim progamie masz przedbłysk. U mnie pojawia się tylko przy trybie lampy rear.
ghost - Pią 05 Wrz, 2008

przedbłysk pojawia się zawsze, tylko nie zawsze odróżnisz go od głównego błysku oświetlającego

??? A po co?
Jeśli masz racje to ja nie widze takiego błysku więc jak może przeszkadzac?
Aparat mam od miesiąca, ale nic podobnego nie widziałem.

ghost - Pią 05 Wrz, 2008

po to żeby zmierzyć potrzebną do prawidłowego oświetlenia sceny moc błysku.
pomiar światła błyskowego w lustrzankach cyfowych oparty jest o dodatkowy błysk pomiarowy. aparat strzela błyskiem o znanej sobie mocy, patrzy co widzi matryca pomiarowa, na tej podstawie oblicza potrzebną ilość światła błyskowego i robi zdjęcie.

Jak to się mówi człowiek uczy się całe życie . Zwrócę uwagę....
henk - Pią 05 Wrz, 2008

krzysiak84, Po prostu w trybach lampy błyskowej ustaw sobie ikonkę samej błyskawicy bez napisu REAR i bez dodatkowej ikonki z okiem - sama błyskawica
jaad75 - Pią 05 Wrz, 2008

henk, poczytaj może co napisał powyżej ghost, bo piszesz bzdury... :twisted:
maziek - Pią 05 Wrz, 2008

IMO zablokowanie ekspozycji (AE lock) powinno spowodowac brak przedbłysków w następnych zdjęciach. Teoretycznie, bo nie wiem jak jest w d40.
ghost - Pią 05 Wrz, 2008

nieeeeeeeeeeeeee.
w d80 i wyższych można w menu wybrać tryb pracy lampy wbudowanej
TTL, manual i WL commander, przedbłysków nie będzie tylko w manualu!
nie wiem jak jest w niższej serii ale znając praktyki producentów nie ma takiej możliwości.

maziek napisał/a:
IMO zablokowanie ekspozycji (AE lock) powinno spowodowac brak przedbłysków w następnych zdjęciach. Teoretycznie, bo nie wiem jak jest w d40.

Ani teoretycznie, ani praktycznie.

To lekko absurdalne, że przy AE lock jest przedbłysk (to nie do was, tylko do fabryki).

AE-L tyczy się ekspozycji zastanego w takim przypadku. Lampa nie daje przedbłysku tylko jeśli ustawisz siłę błysku ręcznie. Poza tym, nie wiem jak w Nikonie, ale z tego co pamiętam, AE-L działa tylko w przypadku jednego zdjęcia...

Zastanawiam się, jak sprawdzić, czy jest przedbłysk... bo aż bym to sprawdził. Bo jak lock to lock, praktycznie jak manual powinno być. Nie, w D80 masz programowalny przycisk i m.in. cont. AE-lock. Jak w D40 nie wiem.
henk - Pią 05 Wrz, 2008

krzysiak84, Mógłbyś wyjaśnic o jakie przedbłyski chodzi? Czy jest to seria błysków poprzedzająca wyzwolenie migawki czy dwa błyski prawie równoczesne w momencie otwarcia migawki?
jaad75, Powinieneś jakoś uzasadnic swoje oskarżenie. Ten temat jest po to żeby pomóc krzysiak84, a nie wytykac komuś błędy bez wyjaśnienia
maziek, Zablokowałem ekspozycję i dalej są dwa błyski. Podejrzewam że w D40 będzie tak samo
Po ręcznym ustawieniu mocy błysku w manualu dalej są dwa błyski. To chyba nieuleczalne w serii D40/D40x/D60

henk, wydaje mi się, że krzysiak84 wie lepiej od Ciebie o co mu chodzi, skoro pisze o fotoceli na pierwszy błysk... :twisted:

maziek napisał/a:
Zastanawiam się, jak sprawdzić, czy jest przedbłysk...
Ja jestem na przykład idealnym wskaźnikiem - mam na tyle krótki czas reakcji, że niemal zawsze zdążę mrugnać po przedbłysku... :smile: Można mi zrobić zdjęcie z w pełni otwartymi oczami tylko jeśli lampa jest w M (lub A)... Możesz też sprawdzić w wizjerze - jeśli widzisz lampę, to był przedbłysk.

Wykorzystał bym Cie, ale są pewne techniczno-logistyczne trudności... ;-) . Wieczorem spróbuję. W zasadzie mam lampe do Olka z fotocelą, więc jesli sfotografuje tą lampę i na zdjęciu będzie ciemna, to znaczy że przedbłysku nie było?
ghost - Pią 05 Wrz, 2008

w d80 można przestawić funkcję ael na FV-lock (to jest funkcja blokady naświetlania fleszem w Nikon Creative Lighting System) i wtedy faktycznie przedbłyski są w momencie naciśnięcia ael.

maziek napisał/a:
więc jesli sfotografuje tą lampę i na zdjęciu będzie ciemna, to znaczy że przedbłysku nie było?

To znaczy, że był... :mrgreen:

:mrgreen: :oops:

Aaa, jest jeszcze jedna opcja, o której sobie właśnie przypomniałem - w Pentaxach na 2s samowyzwalaczu jest jeśli dobrze pamiętam przedbłysk w momencie naciśnięcia spustu, może w Nikonach jest tak samo...
ghost - Pią 05 Wrz, 2008

nope. przy mirror prefire przedbłysk jest (co w sumie logiczne) zanim aparat podniesie lustro i wyraźnie widać odstęp.

ghost, tak, ale masz przedbłysk po naciśnięciu spustu, a potem 2 s przerwy, więc slave zdąży błysnąć drugi raz już w czasie ekspozycji...
ghost - Pią 05 Wrz, 2008

no właśnie nie. przy 2s self timerze jest normalnie.

tzn?
ghost - Pią 05 Wrz, 2008

tzn spust-2s-błyski i migawka

Kurde, nie mam teraz aparatu pod ręką, żeby sprawdzić, ale z tego co pamiętam, w Pentaksach jest spust-przedbłysk-lustro w górę-2s-migawka-błysk właściwy...
ghost - Pią 05 Wrz, 2008

w Nikonie nie ;)

Ja jak robie na 2s to spust błysk 2s i błysk drugi .
ghost - Pią 05 Wrz, 2008

to dodam że mam D80
Jasio - Pon 08 Wrz, 2008

Ja mam fotocele na 1 blysk (stara) i na canonach sprawdzalem tak, ze robilem zdjecie zeby bylo widac lampe i widac bylo czy blysnela.
Efekt byl taki ze po FEL blysnela (czyli byl 1 blysk) ale tylko na nastepnym zdjeciu. Lampa blyskala tez na manualu w aparacie i to zawsze byl 1 blysk (bez pomiarowego)
Sprawdzalem na canonie 400D i S5
Ale i tak kupuje sobie fotocele uczaca sie za ok 50 zl :)

komor - Wto 09 Wrz, 2008

jaad75 napisał/a:
Kurde, nie mam teraz aparatu pod ręką, żeby sprawdzić, ale z tego co pamiętam, w Pentaksach jest spust-przedbłysk-lustro w górę-2s-migawka-błysk właściwy...

Tak jest w każdym razie w moim Canonie trzycyfrowym. Ustawiłem MLU, 2-sec. timer i mam przedbłysk w momencie naciśnięcia spustu, lustro, 2s, migawka-błysk, czyli tak jak piszesz.