|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - kadrowanie w Leica M8
tomek__ - Sob 13 Wrz, 2008 Temat postu: kadrowanie w Leica M8 nie wiem czy m8 mogę umiescić w tym dziale, ale nie wiedziałem gdzie napisać
mianowice -czy mogłby ktoś wytłumaczyć jak kadruje się M8?
tylko przez LCD? bo przecież wizjer jest "stały", jesli zmienie ogniskową w obiektywie to w wizjerze dalej będę widział to samo?
i jeszcze jedno -czy jeśli dalmierz ustali odległość to nalezy ręcznie ustawic ostrość na daną odległość? to chyba mało precyzyjne..
jaad75 - Sob 13 Wrz, 2008
Kadrujesz przez wizjer - są specjalne ramki dla różnych ogniskowych. Ostrzysz tak, by dwa obrazy w wizjerze nałożyły się na siebie.
tomek__ - Sob 13 Wrz, 2008
a to ciekawe -mam w domu kijew'a rosyjskiego w którym się ostrzy w taki własnie sposób, ale mam do niego tylko jeden obiektyw 2/50 i nie zastanawiałem się co zrobić jesli bym go zmienił
a jak z tym dalmierzem?
tomek__ napisał/a: | a jak z tym dalmierzem? |
To co napisałem wyżej, to właśnie zasada ostrzenia dalmierzem.
czy ten aparat z mojego avatru ma dalmierz? jeśli tak, to doskonale znam zasadę jego działania tylko nie wiedziałem, ze to właśnie on
tomek__ napisał/a: | czy ten aparat ma dalmierz? | Tak.
a jak sądzicie, ile taki kijew może być warty? (aparat+2/50+skórzany pokrowiec, wszystko sprawne)
garreth - Sob 13 Wrz, 2008
nie wiem który to model kieva, ale jeśli w dobrym stanie, szkła bez rys, a wszystkie mechanizmy działają, to jakieś 70-100zł
ps.: pod przednią soczewką widnieje napis - "Jupitier 8M" czyli obiektyw to Jupiter 50/2
stan jest super, jednak skoro tylko tyle... to nie warto sprzedawać
jeśli pamiątka rodzinna, to wręcz zabronione
ale możesz z powodzeniem kupić jakiś tańszy film i pobawić się trochę w "analogię", na pewno będziesz miał dużą frajdę z tego
ostatnio właśnie nad tym myślałem by kupić czarno biały film
bo optyka tego obiektywu daje nieporównywalnie lepsze fotki niż dzisiejsze cyfrowe kompakciki, a sam niestety [cyfrowy] mam tylko kompakt
tomek__, jeśli dobrze widzę, to masz Kieva 4a
http://cgi.ebay.pl/Kiev-3...idZp1638Q2em122
przyjrzyj się dokładnie, bo fotka słaba i strzelona z dziwnej perspektywy
tak to ten
nie wiem jak jest w Leica'ach ale w tym kijewie w wizjerze widać 2 pomarczowe prostokąty -obracając pokrętło na górze korpusu (lub obiektyw) musimy ustawić tak, aby się pokryły -wtedy mamy maksymalną ostrość
jednak nie używałem go już kilka lat i nie pamiętam co zrobić jesli obiekt na który chcemy ostrzyć jest poza centrum kadru
ustawiasz obiekt w centrum, ostrzysz, przekadrowywujesz na kadr właściwy (trochę nie po polsku )
w dobie lustrzanek jest to klimatyczne, ale nie wiem czemu niektórzy tak się ślinią na leice m8
a nie sądzisz, że m8 ma tak w ogóle słabą jakość zdjęć? np w porównaniu do canona 5D, a nawet do APS-C np. Nikona D200
to pytanie do jaad75, nie znam się na cyfrowych aparatach
tomek__ napisał/a: | a nie sądzisz, że m8 ma tak w ogóle słabą jakość zdjęć? |
Nie sądzę.
http://www.flickr.com/pho...575131/sizes/o/
http://www.flickr.com/pho...023719/sizes/o/
pierwsze lepsze z flickr'a
i one są dobre?
Pokażę Ci słabe jakościowo zdjęcia z 5D i z D3 - czy to oznacza, że ogólnie dają słabą jakość zdjęć?
kiedyś przeglądnąłem prawie wszystkie zdjęcia z tamtej stronki z M8 i prawie wszystkie wygladały jak po odszumiaczu.. jesli masz taką możliwość to pokaż mi proszę z M8 w dobrej jakości
a czy obiektyw 50 f/1.0 mozna stosować tylko w leicach jesli chodzi o cyfrówki?
jest jeszcze ponoć jakis epson
ciekawe czy jest jakaś przejściówka na nikon, canona czy pentaxa
mavierk - Sob 13 Wrz, 2008
Ja bym tam smarkał z szczęścia mając mIlekolwiek z 50/1
Arek - Nie 14 Wrz, 2008
Widziałem kiedyś porównanie zdjęć z M8 plus Summilux 1.4/50 i 1Ds MkIII z 1.4/50. I nie odważę się powiedzieć, że Leica dawała słabą jakość obrazu, bo Canona trzeba było przymknąć o 2 EV, zeby dorównał zdjęciom na pełnej dziurze z Leiki. Z drugiej strony jak zaczniesz robić zdjecia na wysokich czułościach... hmmm... to Leica przepadnie.
mszczyrek - Nie 14 Wrz, 2008
Dlatego dziwie sie ze nie wsadza jakiegos porzadnego cmos-a do srodka...
jaad75 - Nie 14 Wrz, 2008
Ale im zależy na jakości obrazu...
mszczyrek - Nie 14 Wrz, 2008
mavierk - Nie 14 Wrz, 2008
Arek napisał/a: | Z drugiej strony jak zaczniesz robić zdjecia na wysokich czułościach... hmmm... to Leica przepadnie. | Na szczęście Leica ma z początku przewagę 2EV nad Canonem
Marian - Nie 14 Wrz, 2008
Jeśli dobrze widzę, to masz Kieva 4, bo mam identycznego.
Tam jest jeden a nie dwa pomarańczowe prostokąty, chyba że masz uszkodzony dalmierz.
Kiev 4 to jest kopia pierwszego powojennego Zeisowskiego Contaxa IIIa. Contaxy były luksusowymi aparatami, droższymi od Leici, droższymi od samochodu, o fantastycznej optyce Zeissa. Leica przy Contaxie przed wojną to jak Volkswagen przy Mercedesie. Leica to był aparat dla ludu a Contax dla zamożnych i pasjonatów fotografii.
Jeśli jest sprawny to masz świetny aparat dalmierzowy. U mnie nawet światłomierz bardzo dobrze nadal mierzy mimo że aparat jest z 1962 roku.
MM - Wto 16 Wrz, 2008
Arek napisał/a: | Widziałem kiedyś porównanie zdjęć z M8 plus Summilux 1.4/50 i 1Ds MkIII z 1.4/50. I nie odważę się powiedzieć, że Leica dawała słabą jakość obrazu, bo Canona trzeba było przymknąć o 2 EV, zeby dorównał zdjęciom na pełnej dziurze z Leiki. Z drugiej strony jak zaczniesz robić zdjecia na wysokich czułościach... hmmm... to Leica przepadnie. |
Do "testu" dobrano zły obiektyw Canona. 50/1.4 przy f/1.4 jest nieużywalne. W pełni używalne jest 35L czy 135L i tutaj z pewnością różnica byłaby dużo mniejsza.
Dlatego szkła Leica tyle kosztują, że dają taką jakość przy pełnym otwarciu.
mavierk - Wto 16 Wrz, 2008
MM napisał/a: | W pełni używalne jest 35L czy 135L i tutaj z pewnością różnica byłaby dużo mniejsza. | No i 50/1.2L, które wg testów jest najostrzejszym szkiełkiem do lustrzanek z zakresu 1.4-2
MM - Wto 16 Wrz, 2008
mavierk napisał/a: | MM napisał/a: | W pełni używalne jest 35L czy 135L i tutaj z pewnością różnica byłaby dużo mniejsza. | No i 50/1.2L, które wg testów jest najostrzejszym szkiełkiem do lustrzanek z zakresu 1.4-2 |
Nie wiem jak w testach, ale ja nie miałem takiego wrażenia jak podpinałem to szkło. Jest ostre, ale chyba jednak nie najostrzejsze.
mavierk - Wto 16 Wrz, 2008
sory... w porównaniu do 50/1.8 i 50/1.4 Bardzo chciałbym się przekonać, jak to jest w praktyce...
|
|