forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - FZ 28 czy może canon sx1 is

jakrysz - Sro 17 Wrz, 2008
Temat postu: FZ 28 czy może canon sx1 is
Brac efzetke czy czekać na canona?
qadest1 - Sro 17 Wrz, 2008

FZ-kę i to raczej FZ18 :razz:

W canonie jest matryca CMOS. Czy to nie powinno kusić?
qadest1 - Sro 17 Wrz, 2008

Sama matryca CMOS - zwłaszcza gdy będzie przeładowana pixelami - raczej nie powinna kusić - choć nie chciałbym tu skreślić całkowicie aparatu na starcie ;) Jednak pisząc o FZ18, piszę z własnych doświadczeń :) tu jedno jest pewne (i jest to bardzo ważny argument) jasna i bardzo dobra (!) optyka Leica!!! :)

Czy to oznacza, że optyka canona jest gorsza? ( dużo gorsza, drastycznie gorsza?) . Czy może porównywalna ze wskazaniem na Leica? Czy jest gorsza akurat w tym modelu? Gadżety w aparacie może nie są najważniejsze ale czy jednak nie warto ich brać pod uwagę (full HD)?
qadest1 - Czw 18 Wrz, 2008

Tak naprawdę, to różnice tych aparatów to niuanse, więc może lepiej Przejdź się do sklepu, obmacaj wszystkie i wybierz ten, który najlepiej Ci bedzie leżał ;) Bo jak zaczniesz wnikać za bardzo w szczegóły... im dalej w las tym więcej drzew ;)
jakrysz - Czw 18 Wrz, 2008

Właśnie,właśnie.... Tyle, że opinie innych też są ważne i są nieodłącznym kryterium wyboru aparatu
Daimon - Czw 18 Wrz, 2008

Tak naprawdę SX1 jest niewiadomą, ten CMOS potencjalnie jest zaletą i wadą. Zaletą, bo może zdecydowanie mniej szumić-wadą- bo to jeden z pierwszych kompaktów na rynku wyposażony w tego typu sensor. Nie znam także jego fizycznych rozmiarów. Przeoczyłem coś czy nie było tego w informacji producenta?
goltar - Czw 18 Wrz, 2008

1/2.3 cala
eef - Pią 19 Wrz, 2008

Zobaczymy ile bedzie kosztowal sx1 - podejrzewam ze wykonanie matrycy CMOS o takiej wielkosci i liczbie mpix jest dosc drogie. Przy lustrzankach zaczynajacych sie od canona 1000d kupowanie drogiego super zooma jest malo sensowne - ani nie jest maly, ani nie ma tej jakosci zdjec (szumy, dof, ostrosc optyki, szybkosc dzialania).

edit: Wlasnie znalazlem cene - okolo 680 euro, w przeliczeniu na zywca 2250 pln.

Daimon - Pią 19 Wrz, 2008

Żaden kompakt na rynku nie jest wart tej kasy. Nawet Sigma DP1.
jakrysz - Sob 20 Wrz, 2008

Pierwsza cena jaka się pojawiła w sklepie internetowym to 1590 zł
qadest1 - Nie 21 Wrz, 2008

jakrysz napisał/a:
Pierwsza cena jaka się pojawiła w sklepie internetowym to 1590 zł

No to lepiej dołożyć 110 PLN i za 1700 wciągnąć E510 z Double Kit'em ;)

jakrysz - Nie 21 Wrz, 2008

Niekoniecznie. Potrzebuje dużego zooooooooooma oraz plecy i ręce wolne od toreb torebeczek, plecaków, plecaczków ,pokrowców, futerałów etc.
mavierk - Nie 21 Wrz, 2008

to pójdź do MM czy saturna i sobie kup aparat z największym zoomem :twisted:

Ze skrajności w skrajność. Dobra lustrzanka np. Nikon kupiona w sklepie foto jest dużo gorsza od dobrej lustrzanki np. Nikon kupionej w MM. Ot rozumowanie!!
Monastor - Nie 21 Wrz, 2008

jakrysz, ironia tyczy się tu raczej idei kupowania tego, co ma największy zoom.
A swoją drogą kupując w MM czy innym Saturnie, po prostu przepłacasz.

MM - Nie 21 Wrz, 2008

Monastor napisał/a:

A swoją drogą kupując w MM czy innym Saturnie, po prostu przepłacasz.

To nie jest do końca prawda. Trzeba czekać na prawdziwe promocje. Czasami można kupić sprzęt taniej niż kupują "normalne" sklepy u oficjalnych dystrybutorów. O tym, że tak jest wiem z pierwszej ręki. Trzeba tylko znać te ceny i wiedzieć co i kiedy kupić. Generalnie bez super promocji ceny w takich sklepach są KOSMICZNE i bez takich promocji niczego w takich sklepach nie warto kupować.

MM, no tak, jak mają jakąś super obniżkę to zdarzają się dobre ceny... ale na co dzień jak się człowiek wybierze to można wyłysiec od spojrzenia na te ceny.
Osobiście wolę kupic przez internet w pewnym i sprawdzonym sklepie niż czekac na promocję na upatrzony aparat.

Monastor, zrozumiałem ironię. Właśnie dlatego odwinąłem kota ogonem. Nie rozumiem tylko dlaczego kogoś kto szuka dużego zoomu traktuję się z góry a wszyscy którzy za kryterium wyboru wybiorą np. pixele, wielkość matrycy, iso, producenta, rodzaj zapisu, zasilanie, kolor obudowy, jakość plastiku lub kolor loga firmy to półprofesjonalni amatorzy z zacięciem artystycznym którym szum przy iso 800 spędza sen z oczu. Ot co!!

jakrysz, to bierz ten z największym zoomem. Zoom to jedno, a użytecznośc danej ogniskowej to drugie. Można za te same pieniądze kupic lepszy sprzęt. Nie chcesz, Twoja sprawa. Nikt z nas na tym nie straci, że wybierzesz coś innego niż polecamy.... no może KaleSony oberwie się w pracy

My na tym forum dyskutujemy o kompaktach cyfrowych czy zajmujemy się reklamą lustrzanek?
bodym - Nie 21 Wrz, 2008

jakrysz napisał/a:
My na tym forum dyskutujemy o kompaktach cyfrowych czy zajmujemy się reklamą lustrzanek?

Zauwazyłem, że każdy temat o kompaktach schodzi wcześniej czy później na lustrzanki.
Zawsze znajdzie się hasło typu: dołóż 100, 200 zł i kup lustro.

........ i do tego z 5 obiektywów........ przynajmniej!!
goltar - Nie 21 Wrz, 2008

Panowie wystarczy OT, kolejne posty nie na temat będę kasował.
A co do tematu to chyba wolałbym SX1 IS, ale jeszcze za wcześnie na sensowną odpowiedź na to pytanie.

jakrysz - Pon 22 Wrz, 2008

A gdyby brać pod uwagę tylko i wyłącznie dane techniczne aparatu to który? Bo wiadomo, że użytkowanie może przewrócić do góry nogami wstępną opinię .
goltar - Pon 22 Wrz, 2008

Najważniejsze pytanie to co potrafi nowa matryca CMOS w SX1 IS... ? niestety jest mała więc rewelacji nie będzie, ale spodziewam się lepszych efektów niż z CCD. Myślę że filmy z Canona będą lepsze, w Canonie można także stosować zewnętrzną lampę co może mieć znaczenie. Za FZ-28 przemawia jaśniejszy obiektyw. Pozostałe parametry są podobne.
ooloo - Pon 22 Wrz, 2008

Cena SX1 to 1599zł.
Cena FZ28 najniższa (według ceneo) 1262zł.
Jest ktoś w stanie zawyrokować opłacalność zakupu SX10 który wczoraj pojawił się na cyfrowe.pl? Cenę ustalono na razie na 1099zł.
Skoro CMOS jest w SX1 niepewny to może tańsze CCD w SX10... Wiem. Bez testów za dużo gdybania...

goltar - Pon 22 Wrz, 2008

TU są sample z SX-1 ale tylko przy niskim ISO.
Bilbo - Pią 17 Paź, 2008

przecież jest jeszcze taka opcja ;) :

http://www.fotografuj.pl/.../page/9#content

jest i CMOS jest i Full HD jest i 6 mpix (małe upakowanie) i co najważniejsze matryca 1/1,8" !! :) )

wada to brak szerokiego kąta i inne ...

czyż nie jest warty zainteresowania i porównania ?

[ Dodano: Pią 17 Paź, 2008 12:26 ]
sorki to wyżej to Casio F1 za 3 tyś ;)

a ten co miałem na myśli to model EX FH20

http://www.fotografuj.pl/...kompakt/id/2273

ale ... ;)

[ Dodano: Pią 17 Paź, 2008 13:08 ]
tak w skrócie:

* film HD.
*szybkość 40 klatek / sek. (7mpix) !!
*szeroki kąt 26 mm
*stabilizacja matrycy
*zoom x20
*matryca 1/2,33" :/ i 9 mpix.
(chyba CCD ?)

ale Canon chyba lepsiejszy ;)

pierpapier - Nie 19 Paź, 2008

jak dla mnie canon rządzi, kupiłem g9 i okazało sie że tego szukałem, ale patrząc na zdjecia posiadaczy efzetów też smialo moge stwierdzic że jest świetnie ,jednak zrób jak ci radzą idz ztestuj sam i zobacz co cie bardziej kręci
pzdr

bodzio_piotr - Wto 02 Gru, 2008

Witam.
Czy znalazł ktoś na zagranicznych stronach jakiś test tego aparatu?? Chodzi o przykłady jakiś zdjęć w iso200, 400 i 800.
Jak tak proszę o jakiegoś linka.
Jeśli nie będę pewny tego modelu będę musiał kupić SX10.
Po parametrach i nagrywanie Full HD oraz matryca CMOS przy SX1 można się spodziewać lepszej jakości zdjęć.
A porównując FZ28 to powinno się porównać do SX10 ten sam przedział cenowy. SX1 będzie kosztował z 500 zł drożej.
SX10 jest lepszym aparatem, znalazłem test na zagranicznym forum, porównanie dokładnie te 2 modele. Wyślę wieczorem linka.
Pozdrawiam

woowek - Wto 02 Gru, 2008

Ja znalazłem
http://www.digitalcamerar...asp?newsID=3744

Sam też zastanawiam się nad canonem, bo drażni mnie świadomość istnienia dedykowanego akumulatora w Panasonicu. Tylko trochę szkoda, że sx10 nie kręci filmów w HD, zawsze fajny bajer ;)

bodzio_piotr - Wto 02 Gru, 2008

Witam.
Chodziło mi o test Canona SX1:P:P
Wstawiam linka do testu porównawczego FZ28 z SX10.
Oto link
http://www.cameralabs.com...r_results.shtml

Pozdrawiam

qadest1 - Sro 03 Gru, 2008

woowek napisał/a:
bo drażni mnie świadomość istnienia dedykowanego akumulatora w Panasonicu.

Dlaczego??? Jakieś Konkretne argumenty??? :roll: Ja też tak kiedyś myślałem, dopóki nie zacząłem używać właśnie istniejącego akumulatora dedykowanego w Panasonicu ;) Rewelka!!!! :grin: Jak myślałem nad zakupem lustra, to niektóre modele Pentaxa zdyskwalifikowały się u mnie, nie ze względu na mało upakowaną matrycę 6 mpx, tylko właśnie ze względu na zasilanie akumulatorkami/bateryjkami "paluszkowymi" :razz: Zwłaszcza, że dziś ceny zamienników (całkiem przyzwoitych) nie zwalają z nóg.... :lol:

woowek - Czw 04 Gru, 2008

Po prostu mam już akumulatorki i używam ich do różnych rzeczy, nie potrzebuję kolejnej ładowarki i kolejnego kabla w domu.
Z innych drażniących mnie wad wymieniłbym kiepską jakość dźwięku w filmach. Trochę to dziwne mieć film w 720p z dźwiękiem jak z komórki.
Nie pozostaje mi nic innego, jak poczekać na sx1 ;P W moim odczuciu łączy on zalety sx10 i fz28 i eliminuje to, co mi się w obu modelach nie podobało. O ile rzecz jasna nie okaże się, że ma jakieś inne wady, które wyjdą na wierzch w recenzjach.

edmun - Czw 04 Gru, 2008

woowek, uwierz mi ze wiele akumulatorkow typu AA czy AAA padlo by za szybko jesli chodzi o FZ28. chyba ze masz akumulatory naprawde dobrej marki i porzadnej pojemnosci
DamageMax - Pią 05 Gru, 2008

Zgadza się, panasonic ma dobre akku dedykowane.
Po zabawach z Nikonem 3100 który pożerał 4 sztuki akku 2800 na 30-40 min foto (bez błysku i makro...) Panasonic FZ28 daje mi 2 dni zabawy bez ogladania się na zapasowy akumulator(który mozna kupic od 30 do 150zł na allegro zamienniki). Na naladowanym robie ponad 470 zdjęc caly czas bawiac sie zooomem i od czasu do zcasu flash + kręcenie filmów. Bardziej boję się ze mi kart pamięci zabraknie a nie ze prądu :)

Zawsze mnie draznil akumulatorowy "złom" w kieszeni - cięzkie to było, wypadalo nosic 8-12 sztuk na wieksze wypady bez dostepu do ładowarki a i tak starczalo to na 1 dzien pstrykania. Dodatkowo latwo bylo przeladowac i rozsformatowac tego typu baterie. Podnoszony czasami argument ze awaryjnie mozna uzywac zwyklych baterii zamiast akku AA to bzdura bo tanie baterie padaja bardzo szybko a baterie Foto dedykowane do fotoaparatów sa bardzo drogie.

Nie należy z powodu dedykowanego akku skreslac aparatu. Dodatkowo dzięki takiemu akku aparat jest lzejszy. Zresztą co kto lubi. Ja sie ciesze ze nie musze uzerac się juz z "paluszkami".

Co do dzwięku w FZ28 przy odtwarzaniu na PC/TV dzwięk jest w porządku, poprzegladalem pare filmów z rodzinnej imprezy i choc czuc ze jest mono wszystko jest slyszalne bez szumów trzasków etc. Za to glosniczek wbudowany w aparat jest sredni.

bodzio_piotr - Pią 05 Gru, 2008

To miał być temat FZ28 a Sx1 a nie o akumulatorach:P:P
Dla mnie FZ28 jest skreślony, za duże szumy - SX10 lepiej wypada chociaż nagrywanie filmów ma tylko VGA. SX10 ma także stopkę na dodatkową lampę.
Canon SX1 może być koniem trojańskim pomiędzy SX10, FZ28 a fujii S100FS i ma filmy Full HD. Tylko jest pytanie czy jak dokłada się do SX1 500 zl to czy nie lepiej zainwestować w S100FS - matryca 1/1,5 cala w porównaniu do 1/2,3 CMOS SX1.
SX1 ma kosztować ponad 1600 zl natomiast S100FS mam już za 1800 zl ale filmy w fujii też jedynie VGA no i w auto kiepsko wychodzą zdjęcia - aparat nie dla amatora.
Co o tym sądzicie??
Nie mogę się doczekać na tego canona SX1, 12 grudnia wyjeżdżam i chyba do tego czasu nie pojawi się on w sprzedaży. Czyżby mieli z nim jakieś problemy że tak przesuwają premierę??
Lustrzanka jak dla mnie odpada
Pozdrawiam

woowek - Pią 05 Gru, 2008

edmun napisał/a:
woowek, uwierz mi ze wiele akumulatorkow typu AA czy AAA padlo by za szybko jesli chodzi o FZ28. chyba ze masz akumulatory naprawde dobrej marki i porzadnej pojemnosci

Na mój nowy aparat czekają już eneloopy i ładowarka BC-900, dlatego jestem skłonny kupić coś, co będzie "jechać" na nich.
Nie wiem, czy akumulatorki AA nie są tu deprecjonowane z powodu pewnego rodzaju niewiedzy. Warto zauważyć, że wg producenta sx10 robi na jednej parze (czyt. czwórce;)) aku więcej zdjęć niż fz28 na swoim akumulatorze. Należy tylko używać dobrych akumulatorków AA i ładować je słabym prądem, od czasu do czasu zrobić przywracanie pojemności itp. Sam miałem jakąś super-szybką ładowarkę godzinową i dedykowane do niej aku - po 2 latach używam ich już tylko w myszce i klawiaturze bezprzewodowej, bo kompakt BenQ z którym je kupiłem nie chce się już nawet na nich włączyć.
Ale szanowane aku (i dobra ładowarka) się odwdzięczają, bo trzymają pojemność, a w razie czego można wsadzić je do wielu sprzętów albo szybciej podładować, jeśli są na gwałt potrzebne.
Aha, co do dużej pojemności, to z tego co czytałem, wszelka większa niż 2500-2700 mAh to tylko pobożne życzenia producenta, których się nie spotyka w przyrodzie ;)

ok, koniec offtopa
@bodzio_piotr, wydaje mi się, że SX1 powinien nieco stanieć. Tutaj jest "Dostępność: po 01-01-2009", więc warto chyba poczekać, aż pojawi się gdzie indziej. Na ceneo jest dopiero w 8 sklepach, może będzie gdzieś taniej.

//edit
A tak z ciekawości zapytam, jak długo trwa ładowanie tego aku z FZ28?

bodzio_piotr - Sob 06 Gru, 2008

Wiesz mnie za bardzo nie interesuje że stanieją, muszę kupić w grudniu - koszty robię, więc zawsze grudzień jest miesiącem wielkich zakupów:))
Pozdrawiam

bodym - Sob 06 Gru, 2008

woowek napisał/a:

Max 2 godziny od całkowitego rozładowania.
Ja też byłem kiedys zwolennikiem akumulatorków i ładowarek do nich (mam kilka).
Zauważ że wszystkie lustrzanki są wyposażone w akumulatory dedykowane.

TOUAREG - Wto 09 Gru, 2008

Witam, mam kilka pytan w kontekscie nagrywania przez nowe modele aparatow (NP. Canon SX1 IS, Panasonic TZ5) klipow w rozdzielczosci HD na ktore nie moge (nie umie) znalezc odpowiedzi.
W jaki bezpieczny, najlepszy dla jakosci zarejestrowanego materialu, najwygodniejszy np. w podrozy i stosunkowo tani sposob dokonywac archiwizacji - zapisu - zrzutu filmow z dzwiekiem stereo ?
Jakiego uzyc w tym celu - bez posrednictwa komputera - sprzetu w terenie. Czy nadaje sie do tego zwykly bank danych laczony przez usb, z autonomicznym zasilaniem ? Czy sa jakies inne sposoby, sprzet ?
Rejestracja video HD nawet biorac pod uwage najnowsze karty pamieci (16GB), jest bardzo pamieciochlonna.
Czy juz wiadomo jak dlugie moga byc klipy video nagrywane przez Canona SX1 IS i czy jest to limitowane czasem (Panasonic TZ5 - 15 min.) czy tylko pojemnoscia karty ?
Jaki orientacyjny czas nagrania mozna uzyskac przy 16GB ?
Dziekuje, pozdrawiam.

bodym - Wto 09 Gru, 2008

W FZ 28 film HD o długości 20 sekund zajmuje 58,5 M, 42 sekundy zajmuje 119,2. Dalej sobie oblicz.
bodzio_piotr - Wto 30 Gru, 2008

woowek napisał/a:

@bodzio_piotr, wydaje mi się, że SX1 powinien nieco stanieć. Tutaj jest "Dostępność: po 01-01-2009", więc warto chyba poczekać, aż pojawi się gdzie indziej. Na ceneo jest dopiero w 8 sklepach, może będzie gdzieś taniej.

//edit

Właśnie kupiłem z tej strony i aparacik mam, musieli dostać kilka sztuk ale szybko poszły, znowu dostępność po 1.1.2009. Zakupiłem z przedłużeniem gwarancja za dodatkową kwotę 127 zl, więc mam gwarancję 24 miesiące.
Wrażenia: aparat dobrze trzyma się w ręku, wszystko chodzi płynnie, wszystko pod ręką, dużo opcji. Ale wiadomo dla osób robiący zdjęcia profesjonalnie albo w ciemnościach albo nocą to jedynie lustrzanka. Ja nie chciałem lustrzanki, mi odpowiadała ta matryca co jest, kompakt i możliwość nagrywania w full HD, podczas nagrywania filmu ładnie to wygląda, tak samo potem na kompie. Za lustrzankę z jednym obiektywem i możliwością nagrywania video trzeba dać z 3500 zl np D90. do tego obiektywy i kwota wychodzi z 5-6 tys.
Dla uwieczniania imprez wypadów za miasto, wycieczek mogę polecić aparacik Canon SX1.
Mnie tylko rozbawiają ludzie co mają lustrzanki za około 5 tys zl i stwierdzają że ten aparat szumi i że aberacja duża, to jest nie obiektywna ocena tej osoby z uwagi na to że on po swoim aparacie wymaga idealnego zdjęcia więc kupił aparat za 5 tys.
ktoś kto potrzebuje kompakta i mieć możliwość nagrywania video to jest dobry wybór.
Aparat ten robi lepsze zdjęcia niż SX10 może podobnie. Na pewno robi zdjęcia dużo lepiej niż FZ28, S2000HD nad którymi się zastanawiałem.
Pozdrawiam

qadest1 - Wto 30 Gru, 2008

bodzio_piotr napisał/a:
Zakupiłem z przedłużeniem gwarancja za dodatkową kwotę 127 zl, więc mam gwarancję 24 miesiące

No to Cię nacięli na 127 PLN-ów Kolego :roll: Widać nie znasz ustawy konsumenckiej i prawa do zwrotu towaru w ciągu 24 miesięcy od daty zakupu ze względu na niezgodnosć towaru z umową - pod to można podciągnąć praktycznie każdą nie mechaniczną usterkę towaru - czyli jak w przypadku większości gwarancji. Nawet gdy producent daje tylko rok gwarancji, to powołując sie na niezgodność z umową, każdy sklep jest obowiązany świadczyć gwarancję przez 24 miesiące ;)

bodzio_piotr - Pią 02 Sty, 2009

qadest1 napisał/a:
bodzio_piotr napisał/a:
Zakupiłem z przedłużeniem gwarancja za dodatkową kwotę 127 zl, więc mam gwarancję 24 miesiące

No to Cię nacięli na 127 PLN-ów Kolego :roll: Widać nie znasz ustawy konsumenckiej i prawa do zwrotu towaru w ciągu 24 miesięcy od daty zakupu ze względu na niezgodnosć towaru z umową - pod to można podciągnąć praktycznie każdą nie mechaniczną usterkę towaru - czyli jak w przypadku większości gwarancji. Nawet gdy producent daje tylko rok gwarancji, to powołując sie na niezgodność z umową, każdy sklep jest obowiązany świadczyć gwarancję przez 24 miesiące ;)

Nie będę płakał z tego powodu:P:P Nie będę potem się kłócił ze sprzedawca.
Zakupiłem go i już pierwsze 500 zdjęci pykło na sylwku. Jest OKI, ale w auto w nocy w pomieszczeniu iso 250 sam nastawia. Robiłem zdjęcia tylko w auto. Wiadomo że to nie lustrzanka ale ja nie chciałem lustrzanki. Filmy FULL HD w pomieszczeniu z małym naświetleniem wyglądają ładnie, dźwięk OK, niestety na kompie żeby je oglądać musi być dobry sprzęt, u mnie odtwarza płynnie. Jestem zadowolony z tego sprzętu, Choć sporo na razie kosztuje, po przesiadce z Kodaka DX6440 jest pięknie. Jeszce zacznę bawić się manualem - zobaczymy co z tego wyjdzie.
W tej cenie można już kupić Nikona D60 lub nawet D80, jakoś zdjęć pewnie jest dużo lepsza, ale patrząc po jakości to nie kupuje się najtańszych lustrzanek ponieważ cudów nie ma. Około 3500 zl można już mieć D90 co jest już dobrym wyborem ale to w sumie 2 kompakty SX1. Do tego D90 trzeba dokupić obiektywy i cena rośnie i rośnie. Więc dla amatora lustrzanka jest złym wyborem - to jest tylko moje zdanie.
Pozdrawiam