|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Canon 580 EX II vs. Sigma EF-530 DG SUPER
arietiss - Czw 18 Wrz, 2008 Temat postu: Canon 580 EX II vs. Sigma EF-530 DG SUPER Wiem, że wszyscy doradzacie 580EX ze wzgledu na siłę błysku. Czy jednak różnica pomiędzy liczba przewodnią 53 i 58 jest jakaś znaczna? Sigma dodatkowo mnie kusi możliwością opuszczania palnika w dół o 7 stopni, co bardzo by mi się przydało do zdjęć makro! Widzę też ciekawie wyglądającą funkcję śledzenia ogniskowej i pochylania do tego palnika za pomoca wbudowanego silniczka. Funkcje dodatkowe podobne przy obu. Ciekawe tylko czy nie ma jakiś problemów współpracy lampy z body Canona, jak to bywa w przypadku obiektywów tej firmy?
kijos - Czw 18 Wrz, 2008
arietiss napisał/a: | kusi możliwością opuszczania palnika w dół o 7 stopni |
W 580 EX II też można.
pawel23 - Czw 18 Wrz, 2008
arietiss napisał/a: | Widzę też ciekawie wyglądającą funkcję śledzenia ogniskowej i pochylania do tego palnika za pomoca wbudowanego silniczka |
Nie wydaje Ci się że to tylko "gadżet"?
arietiss - Czw 18 Wrz, 2008
kijos napisał/a: | W 580 EX II też można. |
Serio? Nigdzie o tym nie piszą...!
Czyli jednak zdecydowanie Canon? A co z tą różnicą mocy? Nie mam zamiaru używać jej do robienia ślubów w kościele. Raczej zdjęcia rodzinne w mieszkaniu o standardowej wysokości, gdzie bez trudu można odbić się nawet 430. No i czasem doświetlenie w plenerze i tu może być gorzej...
[ Dodano: Czw 18 Wrz, 2008 23:38 ]
pawel23 napisał/a: | Nie wydaje Ci się że to tylko "gadżet"? |
Może i gadżet, ale zależy mi na używaniu lampy do doświetlania makro. Bardzo przydałoby się takie światełko, a nie stać mnie na pierścieniową...
kijos - Pią 19 Wrz, 2008
arietiss napisał/a: | Serio? Nigdzie o tym nie piszą...! |
Bo to oczywista, oczywistość
Z tym śledzeniem nie wiem jak to wygląda w Sigmie ale 580 EX II też śledzi ogniskową (i kompensuje APS-C) i błyskiem pokrywa kąt widzenia obiektywu. Dla mnie jest to raczej zbyteczne ponieważ w 90% sytuacji fotografuję z odchylonym palnikiem. Chyba, że preferujesz styl reporterski. Poszedłbym do sklepu dokleił do body i zobaczył jak leży. 580 to duża lampa i przy takim małym body używanie jej może być niewygodne. Moja narzeczona jej nie nawiedzi - oddaje mi aparat po 3 zdjęciach i mówi, że jej ręce odpadają.
arietiss - Pią 19 Wrz, 2008
OK, dzięki za wyjaśnienia. Waga Przy 400D bez gripa może mieć znaczenie, ale planuje przesiadkę na 40D więc to raczej spada na drugi plan, no i ułomkiem nie jestem...
[ Dodano: Pią 19 Wrz, 2008 10:51 ]
A nie masz może doświadczeń z używaniem 580 do makro? Jest ona dość duża i palnik stoi wysoko i zastanawiam się czy po przechyleniu palnika w dół da radę oświetlić pole na 31cm gdzie ostrzy 1:1 moja setka makro?
kijos - Pią 19 Wrz, 2008
Nie chodzi o ułomność. Ja 580 używam z 40D i po kilku godzinach dłoń potrafi zdrętwieć szczególnie gdy robisz jakimś małym lekkim szkłem (np. 50mm).
Makro nie robię ale te pochylenie do przodu służy do pokrycia sceny przy minimalnych odległościach i w praktyce się sprawdza. Ściągnij instrukcje i poczytaj szczegóły http://instrukcje.elektroda.pl/
Do makro dedykowane są specjalne lampy - może o nich warto pomyśleć?
Dedykowane to fajna sprawa, ale dodatkowe koszty... Zależy mi na czymś co by było w miarę uniwersalne i nadało się do jednego i drugiego!
Za link dziekuję!
A czy miał ktoś styczność z taką Sigmą 530?
jaad75 - Pią 19 Wrz, 2008
arietiss napisał/a: | Zależy mi na czymś co by było w miarę uniwersalne i nadało się do jednego i drugiego! |
A nie możesz zwyczajnie zdjąć lampy ze stopki? Światło ładniejsze i efekty ciekawsze...
Kurde no jasne! I wtedy sterować lampą za pomocą jakiegoś kabelka łaczącego? Jak to wygląda praktycznie, bo jestem zielony...
[ Dodano: Pią 19 Wrz, 2008 12:17 ]
W instrukcji jest od 0,5m. Może byc trochę mniej w połączeniu ze zwiększeniem kąta rozsyłu, ale i tak chyba by to nie rozwiązało sprawy 31cm...
Ale propozycja jaad75...
arietiss napisał/a: | Kurde no jasne! I wtedy sterować lampą za pomocą jakiegoś kabelka łaczącego? |
Dokładnie tak. Kabelek TTL (wtedy działa to dokładnie tak samo, jak lampa na stopce) lub zwykły synchro (wtedy lampa tylko w manualu) lub sterownik ST-E2 (bezprzewodowy TTL, ale większy wydatek) lub chińskie radio (znowu lampa w manualu)...
No to jestem w domu... Dzieki jaad75! Ale z człowieka ciołek jak sie na czymś nie zna...
A może Ty będziesz wiedział, czy duża to jest różnica mocy w tych lampach i czy taką Sigmą jest co w ogóle sobie głowę zawracać? Chodzi mi oczywiście o takie amatorskie zastosowanie.
arietiss napisał/a: | duża to jest różnica mocy w tych lampach |
Jeżeli Canon i Sigma podają GN przy tych samych ustawieniach palnika (nie sprawdzałem), to masz różnicę zasięgu rzędu 1m przy f/5.6 i powiedzmy 2m przy f/2.8 - sam musisz ocenić, czy to dla Ciebie dużo... Jeśli chodzi o makro, to obie lampy są bardzo mocne, bo nawet przy f/22 mają zasięg ponad 2m, ale po pierwsze, niekoniecznie używasz pełnej mocy, a po drugie, zwykle używasz też modyfikatorów, które zawsze powodują straty światła.
No to tylko jestem teraz ciekaw czy ktokolwiek miał styczność z taka Sigmą...?
Dla moich amatorskich zastosowań 1-2m nie stanowią problemu, funkcje dodatkowe typu: stroboskop, błysk modelujący, dopełniajacy itp. widzę, że są w obu. Za to cena Sigmy dużo bardziej dla mnie do przyjęcia, do moich amatorskich zastosowań. Cena jak canonowskiej 430, a chyba jest zdecydowanie lepsza? Ciekawe tylko jak z jakością i trwałością...? Na pewno 580 nie dorówna, ale czy jest choć przyzwoita?
Paweł_G - Pią 19 Wrz, 2008
Ja napiszę tylko tyle - bierz 580 bo to świetna lampa bijąca na głowę jakością wykonanie 430. Jak się ma do Sigmy to nie wiem ale argument cenowy jest nie do końca słuszny bo 580 mozna mieć z pewnego źródła za 1150 zł. Jak chcesz namiar to na priv.
Paweł_G, ale taka Sigma może być za ok.700 zł! Z pewnością 580 jest najlepsza, ale do moich celów wydaje mi się, że to zbytek łaski...
[ Dodano: Sob 20 Wrz, 2008 09:19 ]
A wracajac do pytania, czy jest na forum ktoś, kto miał styczność z taką Sigmą?
MM - Sob 20 Wrz, 2008
arietiss napisał/a: |
A wracajac do pytania, czy jest na forum ktoś, kto miał styczność z taką Sigmą? |
Miał, porobił zdjęcia i wniosek był taki, że ta Sigma przy identycznych nastawach naświetlała gorzej niż Canon. Być może trzeba inaczej z nią pracować, inaczej korygować. Ja dość szybko zrezygnowałem bo mam 580 EX i chciałem tylko porównać.
arietiss - Sob 20 Wrz, 2008
MM napisał/a: | Miał, porobił zdjęcia i wniosek był taki, że ta Sigma przy identycznych nastawach naświetlała gorzej niż Canon. Być może trzeba inaczej z nią pracować, inaczej korygować. Ja dość szybko zrezygnowałem bo mam 580 EX i chciałem tylko porównać. |
Ale czy to wynik różnicy mocy, czy po prostu konstukcja?
Ja wiem, że z 580 EX nic się nie równa (no może Metz 580?), ale do prostych amatorskich zastosowań myślę, ze to w zupełności wystarczy. Jedyne co mnie martwi to trwałość... I tak to będzie "kosmos" w porównaniu z wbudowaną, dla kogoś, kto nigdy wcześniej nie używał lampy dodatkowej.
MM - Sob 20 Wrz, 2008
Moc w tym wypadku nie miała nic do gadania, nie wykorzystywałem nawet jej połowy. To raczej konstrukcja, dogadanie się z pomiarem światła w Canonie i częściowo zapewne kwestia innego podejścia do korekcji pracy lampy. Generalnie Canon naświetlał "równiej", lepiej i dokładniej. Faktem jest jednak, że w porównaniu do lamki wbudowanej to kosmiczna różnica.
Rozumiem, że tacy profesjonaliści jak Ty nie mogą sobie pozwolić na stratę 1-2 metrów, albo na gorszy rozkład światła. W moim przypadku równie ważna jest cena, bo to będzie lampa wykorzystywana jedynie okazjonalnie, "u cioci na imieninach"...
[ Dodano: Sob 20 Wrz, 2008 11:57 ]
A z ciekawości powiedz MM, co sądzisz o Metz 58? Miałeś z nim styczność? cenowo to tak samo jak 580 EX. Nie jest to jakaś lepsza alternatywa w tej samej cenie? Widzę w niej kilka rzeczy, których nie ma 580 EX.
jaad75 - Sob 20 Wrz, 2008
arietiss napisał/a: | Widzę w niej kilka rzeczy, których nie ma 580 EX. |
Jeśli myślisz o dodatkowym palniku, to raczej się nim szczególnie nie sugeruj - to raczej gadżet... Metz nie ma gwarancji na palnik, a ponoć (tak przynajmniej piszą na forum P) palniki lubią w nim padać...
A Sigma daje gwarancję na palnik?
Dziwne podejście Metza... Dawać gwarancję, ale nie na całość?
Monastor - Sob 20 Wrz, 2008
arietiss, czemu dziwne? Sprzedają lampy i nie muszą się troszczyc ich serwisowaniem w większości przypadków. Warto dac gwarancję, nawet długą na wszystko poza tym, co się najprędzej zepsuje.
Sprytne, ale niekoniecznie uczciwe wobec klienta. Nic dziwnego, że wiele się nie mówi o Metz...
[ Dodano: Sob 20 Wrz, 2008 12:20 ]
A tak z ciekawości spytam użytkowników (od długiego czasu) lamp, czy czesto przepala się palnik? Można to wymienić, dokupić? Drogi taki interes i czy tylko serwis?
arietiss napisał/a: | Nic dziwnego, że wiele się nie mówi o Metz... |
Hę?!? To jeden z najbardziej znanych producentów lamp...
Ale tu, na naszym rynku raczej dość mizernie to wygląda jak patrzę np. na Allegro, czy nawet eBay...
Wujek_Pstrykacz - Sob 20 Wrz, 2008
Jeżeli nie potrzebujesz dużej mocy lampy bo tego nie wykorzystasz to jednak zdecydowanie poleciłbym zastanowienie się nad kupnem 430EX. Będzie lepiej współpracować z body niż jakikolwiek zamiennik Sigmy, Metza...
Wróbel EOS - Sob 20 Wrz, 2008
Wujek_Pstrykacz, Zgadzam się. tym bardziej, że lampa ma być używana okazjonalnie. Chyba, że "ciocia" mieszka w starym zamku z pokojami o wysokości 4m i na święta w jadalni jest 150 członków rodziny, to wtedy bardziej bym polecał 580 EX II.
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | eżeli nie potrzebujesz dużej mocy lampy bo tego nie wykorzystasz to jednak zdecydowanie poleciłbym zastanowienie się nad kupnem 430EX. |
Absolutnie się z tym nie zgadzam - lepiej Sigma, niż 430EX. O zaletach mocniejszej lampy pisałem już wielokrotnie - lepiej mocniejsza Sigma, niż słabszy Canon. A o to, że nie wykorzystasz większej mocy, to się nie martw - będziesz ją wykorzystywał, nawet tego nie zauważając...
komor - Nie 21 Wrz, 2008
jaad75, ale czy to nie zależy od tego jak się chce lampy używać? Nie każdy chce/może bawić się w manualne ustawienia, a współpraca z TTL raczej lepiej się uda z 430EX niż lampą 3rd-party, nie? Przynajmniej w przypadku Canona tak zwykle czytam tu na forum.
jaad75 - Nie 21 Wrz, 2008
komor napisał/a: | a współpraca z TTL raczej lepiej się uda z 430EX niż lampą 3rd-party, nie? |
Współpraca z TTL, to kwestia poznania specyfiki lampy, ale TTL, to tylko wycinek zastosowania. To trochę tak, jakbyś oceniał body na podstawie jakości trybu zielonego...
komor - Nie 21 Wrz, 2008
No mi właśnie chodziło o to, że nie wszyscy chcą chyba po ten tryb zielony wychodzić...
arietiss - Nie 21 Wrz, 2008
No to jestem w punkcie wyjścia...
580 jak dla mnie za drogo!
430 może być słaba np.do doświetlenia drugiego planu w plenerze!
Sigma nie dokońca wiadomo jak będzie współpracować z Canonem!
[ Dodano: Pon 22 Wrz, 2008 07:40 ]
Z tego co przeglądam specyfikacje lamp to widzę, że Sigma pracuje tylko w TTL, czyli chyba w starszym trybie niż E-TTL jaki maja Canony. Jaka jest róznica między nimi i czy właśnie z tego nie wynika opisywana przez MM różnica w rozkładzie światła?
Jakie istotne róznice są pomiędzy 430 EX i 430 EX II, po za metalową stopką?
Paweł_G - Pon 22 Wrz, 2008
arietiss, odnośnie różnic w trybach działania lamp polecam zajrzeć tu
http://canon-board.info/showthread.php?t=2421
Z tego co wiem to nowa 430 ma jeszcze szybkozłączkę jak jej starsza siostra
Pisałem to już i powtórze się - nie warto kupować 430 bo jej jakość wykonania jest kiepska. Mówiąc obrazowo to porównanie jakości wykonania i spasowania 430 do 580 jest analogiczne do jakości wykonania i spasowania 400D do 40D. Weź obie lapmy do ręki to zrozumiesz o co chodzi.
jaad75 - Pon 22 Wrz, 2008
arietiss napisał/a: | Z tego co przeglądam specyfikacje lamp to widzę, że Sigma pracuje tylko w TTL, czyli chyba w starszym trybie niż E-TTL jaki maja Canony. |
Sigma pracuje również w E-TTL.
arietiss - Pon 22 Wrz, 2008
Paweł_G, dzięki za link, ale to już czytałem.
jaad75, ciekawe wobec tego dlaczego daje gorszy rozkład światła? A może jest tak jak z obiektywami Sigmy, że często "gryzą" się z Canonem? A może to tylko kwestia innej pracy z lampą? MM jest przyzwyczajony do 580 i tak samo sterował Sigmą...
jaad75 - Pon 22 Wrz, 2008
arietiss napisał/a: | MM jest przyzwyczajony do 580 i tak samo sterował Sigmą... |
Zapewne tak właśnie było... Każda lampa wymaga poznania jej "kaprysów"...
arietiss - Pon 22 Wrz, 2008
Przy zakupie z UK cło nie dochodzi, bo to na terenie Unii, czy tak?
Widzę na eBay takie lampy po niecałe 700 z przesyłką...
Gwarancja europejska też chyba powinna obowiązywać? Pod warunkiem, że wysyłka będzie z UK, a nie HK!
U nas jak zwykle cena kosmos!
belkot77 - Pon 24 Lis, 2008
Witam,
Troche odswierze temat.
Mam lampe Sigma EF-500 DG ST. Problem jest taki ze jak wale palnikiem w sufit to czesc zdjec jest przeswietlonych a czesc niedoswietlonych. Wyglada to tak jakby lampa sama dobierala sobie sile blysku zaleznie od ogniskowej i moze swiatlomierza(?). Myslalem ze jak palnik jest w pozycji pionowej to sila blysku jest stala. Tak przyokazji powiem ze praktycznie nic nie mozna ustawic z poziomy lampy. Sa cztery pozycje "off"; "ttl"; "Mh"; "Ml". Te dwa ostatnie to jakies ustawienia manualne ktore albo nie doswietlaja albo przeswietlaja jak cholera....
Moze ktos wie o co chodzi z ta rozna sila blysku przy waleniu w sufit?
dzieki
jaad75 - Pon 24 Lis, 2008
belkot77 napisał/a: | Myslalem ze jak palnik jest w pozycji pionowej to sila blysku jest stala. |
Siła błysku jest stała tylko w manualu.
belkot77 napisał/a: | Sa cztery pozycje "off"; "ttl"; "Mh"; "Ml". Te dwa ostatnie to jakies ustawienia manualne ktore albo nie doswietlaja albo przeswietlaja jak cholera.... |
A instrukcji nie masz? Ustawiania manualne mają to do siebie, że jeżeli coś jest prześwietlone lub niedoświetlone, to wina leży po stronie operatora lampy...
belkot77 napisał/a: | Moze ktos wie o co chodzi z ta rozna sila blysku przy waleniu w sufit? |
Jeżeli używasz TTL-a w którymś z trybów automatycznych aparatu, to prawdopodobnie celujesz w różne miejsca mierząc światło - w tym trybie, to aparat steruje siłą błysku lampy.
belkot77 - Pon 24 Lis, 2008
jaad75 napisał/a: |
Siła błysku jest stała tylko w manualu. |
w manualu czego? bo aparat mam caly czas na manualu ustawiony
A instrukcji nie masz? Ustawiania manualne mają to do siebie, że jeżeli coś jest prześwietlone lub niedoświetlone, to wina leży po stronie operatora lampy...
|
Nie instrukcji nie mam. A te ustawienia manualne na lampie Mh i Ml to blysk pelny i 1/16 mocy. I nie moge nic z poziomu aparatu tu zmienic. Wiec nie ma lewara musi albo przeswietlac albo nie doswietlac.
Jeżeli używasz TTL-a w którymś z trybów automatycznych aparatu, to prawdopodobnie celujesz w różne miejsca mierząc światło - w tym trybie, to aparat steruje siłą błysku lampy. | Wlasnie ze uzywam ustawien manualnych na aparacie...
jaad75 - Pon 24 Lis, 2008
belkot77 napisał/a: | w manualu czego? bo aparat mam caly czas na manualu ustawiony |
W manualu lampy.
belkot77 napisał/a: | A te ustawienia manualne na lampie Mh i Ml to blysk pelny i 1/16 mocy. I nie moge nic z poziomu aparatu tu zmienic. Wiec nie ma lewara musi albo przeswietlac albo nie doswietlac.
|
Czyżby? A od czego przysłona i czułość?
belkot77 napisał/a: | Wlasnie ze uzywam ustawien manualnych na aparacie... |
To może masz po prostu jakieś błyszczące powierzchnie lub przedmioty w kadrze...
belkot77 - Wto 25 Lis, 2008
Jaad. Nie probowalem zmieniac przyslony bo tego nie chcialem. Kombinowalem z czasem ale wtedy zmienialo sie tylko swiatlo zastane a przepalenia byly caly czas.
Czasami pozyczam 580EX II i juz wiem na pewno ze sigme trzeba bedzie sprzedac a kupic canona. Tam jednak wiecej moge na samej lampie ustawic...
jaad75 - Wto 25 Lis, 2008
belkot77 napisał/a: | Jaad. Nie probowalem zmieniac przyslony bo tego nie chcialem. Kombinowalem z czasem ale wtedy zmienialo sie tylko swiatlo zastane a przepalenia byly caly czas.
|
No to jak chciałeś regulować ekspozycję błyskowego, przy tak małych możliwościach redukcji mocy lampy? Robi się to właśnie przysłoną i czułością oraz ewentualnie odległością od przedmiotu...
Cytat: | Czasami pozyczam 580EX II i juz wiem na pewno ze sigme trzeba bedzie sprzedac a kupic canona. |
I to jest dobra decyzja. Nie wiem zresztą co Ci strzeliło do głowy, żeby kupować wersję ST - Sigma nie jest złą lampą, ale jedynie w wersji Super...
belkot77 - Wto 25 Lis, 2008
Nie mialem kasy na canona i nie mialem stycznosci z lampami . To miala byc moja pierwsza lampa i nic nie wiedzialem o mozliwosciach. Gosciu z foto jockera mnie namowil na sigme. Powiedzial ze bardzo dobra lampa tak dobra jak canon a tansza....
|
|