forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Grip do Canona

buba - Nie 05 Paź, 2008
Temat postu: Grip do Canona
czy taki http://www.allegro.pl/ite...g_e5_pilot.html zamiennik oryginalnego -> czyt. drogiego BG-E5 do C450D będzie wystarczający, czy jednak warto dopłacić do oryginału?

edit: własnie sprawdziłam cenę tego BG-E5 na fotoaparacikach i róznica nie jest wcale taka duża jednak. niemniej jednak jestem ciekawa Waszego zdania w temacie tego zamiennika

rafalg - Nie 05 Paź, 2008

Zdecydowanie odradzam zakup zamiennika, z reguły są one dużo gorzej wykonane i z materiałów niskiej jakości. Ze spasowaniem też bywa różnie. Warto dołożyć do oryginału.
meis - Pią 24 Paź, 2008

mam również pytanie - lecz dotyczące gripa do eos_a 400D
znalazłem fajny zamiennik, mianowicie : Grip BG-E3 z LCD czy inaczej zwany BG-E3 PRO ( http://www.ceneo.pl/1096771 )
Oczywiście zwróciłem na niego tylko uwagę ze względu na wyświetlacz no i cena 300 pln - faktycznie porównując do gripu Canon 400-500pln. Może faktycznie dać to 200-250 mniej i nie mieć loga CANON w tym jednym przypadku ?

rafalg - Pią 24 Paź, 2008

Delta to kiszka kumpel to kupił i się nadział nie radzę brać tego badziewia. Guma odchodzi, niestabilny (słabo spasowany). Materiały kiepskiej jakości. Ja kupiłem do 400D oryginał mnie tam nie stać na oszczędzanie.
meis - Pią 24 Paź, 2008

a można za kupić ( czy w ogóle jest ) grip canona do 400D z LCD ( orginał ), czy tylko delta to wykombinowała ??
krisv740 - Sob 25 Paź, 2008

meis napisał/a:
a można za kupić ( czy w ogóle jest ) grip canona do 400D z LCD ( orginał ), czy tylko delta to wykombinowała ??

a po co ci ten problem???

za parę złotych więcej masz oryginał canona i prawdopodobieństwo "0" problemów z eksploatacją.
cena gripu do 400 jest przystępna i imo nie warto kombinować!

meis - Sob 25 Paź, 2008

bo dzięki temu gripowi rozwiąże się mój nieustanny problem dotyczący samowyzwalacza !
i właśnie dlatego zadałem pytanie czy tylko Delta produkuje te z LCD - oczywiście jak by był Canon to bym brał Canon - oczywiście, że za większe pieniądze ale w tym przypadku mądrze wydane - z uzasadnieniem

krisv740 - Sob 25 Paź, 2008

za parę złotych masz pilota do 400 i kłopot z głowy
meis - Pon 24 Lis, 2008

Zakupiłem grip do Canona (eos 400D) i chcę zdać małą relację.
Grip firmy Jenis - wersja PRO ( wyposażony jest w podświetlany wyświetlacz LCD ). Nie mogę go porównać do gripa Canon_owego ponieważ nie miałem takiego w ręku. Ale budowa jest solidna aczkolwiek guma na uchwycie nie wydaje się wytrzymać wieków ( ale na razie jest ok - i wydaje mi się, że może być OK nawet przez długi okres ). W ręku trzyma się dobrze ( ułożenie jest wykwintne ). Czytałem, że budową niczym się nie różni od Canon.
Ale właśnie dlaczego nie canon - czym się sugerowałem biorąc właśnie ten.
Skusił mnie LCD a raczej funkcję, których mi strasznie ale to strasznie brakowało !!
Funkcja, której non stop używam ( a której nie ma eos ) ustawianie paru zdjęć naraz w samo wyzwalaczu ( np. zrobi 2 zdjęcia poczeka 25s. zrobi kolejne 2 i tak np. przez 10 min ). Fajna funkcja jak się jest leniwym a chce mieć zdjęcia na urodzinach - aparat na statyw - czas, że foto 3 zdjęcia co 5 min i tak przez 3h - i mamy fajna relacje z imprezy :D .
Również brakowało mi długiego czasu naświetlania - w gripie ustawienie możliwe do 99h.
Wiem wiem, że canon to canon ale jak by tylko wyszedł grip z tym uzupełnieniem to bym go 100% zakupił ( i pilot to nie to samo !! )

edmun - Wto 25 Lis, 2008

meis napisał/a:
Również brakowało mi długiego czasu naświetlania - w gripie ustawienie możliwe do 99h.
a tryb bulb ? :D
co do LCD... muszę przejrzeć ten model. pewnie sam się kiedyś skuszę. ja bym skusił się na taki z WiFi, bo mam sieć po domu to nie musiałbym czytnika szukać :)
Co do samowyzwalacza ja poradziłem sobie za pomocą pilota bezprzewodowego
Dzięki za opis

FotoTomek - Wto 25 Lis, 2008

Ja też mam Jenisa, ale wersję zwykłą - bez tych wszystkich bajerów. Moim zdaniem guma na uchwycie jest bardzo fajna i wygodna. Mam tego gripa ponad rok i nic się nie odkleiło i nie wytarło. Generalnie konstrukcja robi całkiem niezłe wrażenie, chociaż można się trochę przyczepić do pracy kółka, które chodzi trochę gorzej niż to w korpusie.
Ale...
Czasami coś dziwnego dzieje się właśnie z pracą tego kółka, ale nie chodzi o mechanikę, tylko raczej o elektronikę. Otóż, co jakiś czas kółko zaczyna pracować jakby tylko w jedną stronę mimo, że kręcę w nim w obie strony. Nie ważne, w którą stronę się kręci, zmieniana wartość tylko się zwiększa. Co ciekawe, wtedy kółko w aparacie też zaczyna działać tylko w jedną stronę, stąd sądzę, że to jakaś wada elektroniki. Trzeba wtedy wyłączyć i włączyć gripa i wszystko wraca do normy. Nie zauważyłem żadnej reguły występowania tego zjawiska. Nie testowałem też tego gripa z innym aparatem.

meis - Czw 11 Gru, 2008

Mam takie pytanie do osób mających grip z LCD
pytanie dotyczy energii - myślałem, że jak w gripie jest dodatkowa bateria ( CR 1616 3V podtrzymująca ( tak do dziś myślałem ) wyświetlacz ) to LCD nie będzie brał prądu z akumulatorów. Dziś gdy chciałem porobić fotografie - aparat był nie używany z 10 dni, okazało się, że akumulator jest całkowicie rozładowany. Okazało się, że LCD bierze z niego zasilanie ( gdy włożyłem naładowane aku - LCD się wyświetlił po wyjęciu aku LCD się wyłączył ).
I moje pytanie dotyczy tego jak wyłączyć LCD w czasie, gdy aparat jest nie używany (po prostu leży w przykładowej szafie ). Oczywiście przełącznikiem na OFF wyłącza aparat, ale LCD cały czas wyświetla :/

kowalenko777 - Wto 23 Gru, 2008

Witam.
Lcd cały czas sie pali i chyba nie mozna go wyłączyć.
Ale jak wyjąłem baterie z gripa to wyświetlacz cały czas sie palił, ma on własną bateryjke.
Pozdrawiam

meis - Sro 24 Gru, 2008

już wiem chyba na czym polegał mój problem ( a raczej na pewno polegał )
zostawiłem go w trybie czuwania ( suwak w gripie miałem ustawione na środkowej pozycji - opcja wyszukiwania urządzeń np. pilota )
no i tak przez parę dób cały czas reagował i czuwał, że aż bateryjka się rozładowała a później akumulator :)
teraz mam go ustawione na trybie standardowym i wszytko jest SUPER !! !!

da_tomala - Wto 10 Lut, 2009

No i zabiliście mi ćwieka. Chcę kupić grip do canon 450d i sępie się na zamiennik delty http://www.fotoplanet.pl/...00d-p-4735.html i czytam, że może się wieszać i wykonanie kiepskie. Czy może napisać ktoś kto posiada zestaw 450 + ten grip jak to wygląda w praktyce? będę wdzięczny. Oryginał ładny ale 400zł a tu 200zł.
adaskom - Sro 11 Lut, 2009

Mam 450D z gripem Delty od 2 m-cy. W sumie zrobiłem około 800 zdjęć w 3 "sesjach" z czego raz 500. Wszystko z 430EX II. Nie zauważyłem niczego niepokojącego, absolutnie żadnych problemów. Komfort rośnie niesamowicie przy pracy z gripem, na pewno warto go zakupić. Niestety nie miałem w ręku oryginalnego produktu Canona, ale Delta nie wygląda źle.
Nie wyłączam specjalnie gripa, włączam całość jedynie przełącznikiem na aparacie.
50% dopłaty do oryginału wydaje mi się niepotrzebnym wydatkiem, lepiej dołożyć do szkła, filtra etc.

Pozdrawiam

da_tomala - Sro 11 Lut, 2009

a jak chodzi kółko w porównianiu z tym w korpusie? Czy przyciski blokowania ekspozycji i zmiany punktów AF działają bez zastrzeżeń? Rozumiem , że przez te dwa miesiące grip nie spowodował zawieszania się aparatu?
FotoTomek - Sro 11 Lut, 2009

da_tomala napisał/a:
a jak chodzi kółko w porównianiu z tym w korpusie? Czy przyciski blokowania ekspozycji i zmiany punktów AF działają bez zastrzeżeń? Rozumiem , że przez te dwa miesiące grip nie spowodował zawieszania się aparatu?

Podejrzewam, że Jenis = Delta, więc wszystkie uwagi dotyczące Jenisa dotyczą też Delty. Kółko chodzi trochę gorzej, albo po prostu inaczej. Można to opisać w ten sposób, że kółko w gripie chodzi bardziej tępo, chyba trzeba do jego pokręcenia użyć nieco więcej siły, a skok nie jest taki wyraźny. Przyciski chodzą dobrze, mają wyraźny "klik" inaczej niż przyciski w korpusie. Nie sądzę, żeby była to wada. Jest trochę inaczej i już. Natomiast co do wieszania, to może to być przypadłość tylko mojego gripa, nie testowałem innego egzemplarza, więc nie wiem. Szukałem w sieci czegoś na ten temat, ale nic szczególnego nie znalazłem.

ghostdog - Sro 11 Lut, 2009

Z całą pewnością polecam oryginał. Mam gripa delty co prawda do 5D i kłopotów z nim co niemiara. Często nie łapie styków, o precyzji wykonania i działania przycisków oraz kółka nie ma sensu pisać. Teraz praktycznie leży na półce i się kurzy. :evil:
da_tomala - Sro 11 Lut, 2009

widzę, że dobrać dobrze działający zamiennik gripa to loteria. Chyba jednak nie będę robił tzw. dziadowskich oszczędności i kupię oryginał BG-E5 bo jak pomyślę, że wydam 2 stówy i potem będę się wkurzał, że coś nie chodzi to będzie miazga. W każdym razie dzięki za pomoc. Dobrze kogoś się zapytać. A już miałem brać ten zamiennik delty :neutral:
FotoTomek - Czw 12 Lut, 2009

ghostdog napisał/a:
Z całą pewnością polecam oryginał. Mam gripa delty co prawda do 5D i kłopotów z nim co niemiara. Często nie łapie styków, o precyzji wykonania i działania przycisków oraz kółka nie ma sensu pisać. Teraz praktycznie leży na półce i się kurzy. :evil:

Hmmm... No to może jednak Delta to nie jest to samo, co Jenis. Kółko może działa nieco gorzej, niż w oryginale, ale do pracy przycisków trudno się przyczepić. Działają inaczej, ale moim zdaniem, wcale nie gorzej. Nie zauważyłem też, żeby jakieś części do siebie nie pasowały, plastiki wyglądają podobnie, jak w korpusie, a guma, którą wyłożony jest grip, jest nawet lepsza, od tego kawałka plastiku na uchwycie korpusu (400D). Natomiast zawieszanie się to osobny problem i być może dotyczy tylko mojego egzemplarza. Oczywiście oryginał na pewno jest lepszy, ale ja nie mam podstaw do takiej mocnej krytyki zamiennika.

ghostdog - Czw 12 Lut, 2009

Org. Canon BG-E4 Battery Grip kosztuje ponad 800 zł a zamiennik ponad 200 zł
propozycja kosząca Tylko co z tego skoro to teraz na półce leży.
Moi znajomi jakoś sobie radzą podginają blaszki i zapinają hand strip-y
Zależy do czego ci to potrzebne, jeśli naprawdę będziesz tego używał kup org. jeśli sporadycznie warte zastanowienia.
Ponadto nikt o tym nie wspomina że to dodatkowo podnosi wagę sprzętu.
W moim przypadku jak zapnę do 5D+ 24-70 2,8 L + grip z 2 aku to już masz w ręku nie cegłę a pustak.
Teraz polataj z tym w ręku albo na szyi cały dzień - uwierz mi że potem 2 razy się zastanowisz czy to odpinać.
Ale u Ciebie z 450 (mam) to może faktycznie poprawić trzymanie bo tam korpusik to jest strasznie maleńki.

[ Dodano: Czw 12 Lut, 2009 08:44 ]
warte zastanowienia

http://www.ansmann.de/cms.../c-450-pro.html

sam mam większość zamienników aku do moich eos-ów firmy ansmann lub hahnel

W e- cyfrowe w cenie 299,00
Ansmann Power Grip C-450 PRO
może ktoś już zakupił takie ustrojstwo

jasiekcom - Pią 13 Lut, 2009

ja powiem tak do 400d mam oryginalnego gripa kumpel ma zamiennik niestety nie pamiętam jakiej firmy u mnie wszystko dział jak należy u niego niestety nie aparat się wiesza czasami a przyciskom na gripie zdarza się nie reagować. Są sytuacje, kiedy ja sobie pstrykam fotki a on się wq….. bo cos mu nie działa tak jak należy. Jeszcze jedna spraw z moich odczuć wydaje mi się ze aparat z oryginalnym grimem stanowi zwarta całość a u kumpla wszystko trzeszczy i jest niestety mało stabilne ale to są moje prywatne odczucia. Różnica w cenie miedzy oryginałem i zamiennikiem jest i zawsze będzie ale to „prawie” robi wielka różnice wiec ja stawiam na może droższe ale sprawdzone rzeczy i grip jaki kupie do 40D tez bedze na pewno oryginalny „mam za mało pieniędzy żeby kupować rzeczy tanie” i to nie snobizm ale wieloletnie doświadczenie i to nie tylko w dziedzinie fotografii
lupo57 - Pią 13 Lut, 2009

Zgadzam się z jasiekcom
"Biednych ludzi nie stać na na buble" :mrgreen: , lepiej poczekać i kupić oryginał.
Ja mam też oryginalny grip do canona działa wyśmienicie !!!!
polecam

adaskom - Pią 13 Lut, 2009

da_tomala napisał/a:

Szczerze mówiąc nie zastanawiałem się jak chodzi kółko w gripie. Nie znalazłem więc większych różnic do tego w aparacie podczas użytkowania. Wszystkie przyciski również działają bez odczuwalnej różnicy względem body. Można by rzec cukierkowo, ale jak sięgam pamięcią, nie do końca. :grin:
Pierwszy grip który podpiąłem do aparatu miał zdecydowanie za mocno obsadzone kółko w gripie. Efekt był taki, że nie zawsze można było je przekręcić zwyczajnym ruchem palca. Zdecydowanie bubel. Może ktoś je po prostu wcisnął tak głęboko i sklep chce to wypchnąć, nie wiem. Kolejny grip był już OK i jestem z niego bardzo zadowolony.

Pozdrawiam

da_tomala - Pią 13 Lut, 2009

już jestem przekonany do oryginału - czekam jeszcze na mały przypływ gotowizny bo na zamiennik to już mam ale, chwilę poczekam i kupię BG-E5 oryginalny za 399zł i będzie git. Dzięki wszystkim za rady.
ghostdog napisał/a:
W moim przypadku jak zapnę do 5D+ 24-70 2,8 L + grip z 2 aku to już masz w ręku nie cegłę a pustak.
Teraz polataj z tym w ręku albo na szyi cały dzień - uwierz mi że potem 2 razy się zastanowisz czy to odpinać.
Ale u Ciebie z 450 (mam) to może faktycznie poprawić trzymanie bo tam korpusik to jest strasznie maleńki.

No u mnie waga samego body i obiektywu (już niedługo 85 1.5 canon) nie będzie duża a grip przy pionowych kadrach (portrety) będzie dla mnie rewelacyjnym udogodnieniem.

[ Dodano: Czw 26 Lut, 2009 19:36 ]
kupiłem właśnie oryginalny grip canona BG-E5 do mojej 450-tki. Kupiłem w fotoaparaciki.pl . Sklep i obsługa godna polecenia. Grip bomba - teraz już nic nie będzie takie samo :) ))) Jednak dobrze, że zdecydowałem się na oryginalny. Dałem za niego jeszcze 399zł. Opłacało się. Polecam każdemu kto zajmuje się reporterką w trudnych warunkach, koncerty, dziwne miejsca pełne ludzi :mrgreen: itp. Przy pionowych kadrach (portrety) sprawdza się fantastycznie. I co mnie też cieszy; że może chodzić na jednym akumulatorze - bo myślałem, że trzeba będzie dwa od razu pakować, a tak jak nie ma potrzeby to po co?

adaskom - Pią 27 Lut, 2009

Eeee, no czy się tak opłacało to nie wiem. Zapłaciłeś na pewno za firmowość i prawdopodobnie za trochę lepsze wykonanie. Czy rzeczywiście warto dać za to 100% więcej ? Szczególnie że nic więcej z tym nie zrobisz. Do nowego body 500D nie podpasuje znając politykę Canona. Zresztą po co zmieniać 450D na 500D. Przy odprzedaży z body pójdzie pół darmo.
Grip to świetna sprawa. Bardzo pomaga przy wyważeniu lekkiego w sumie 450D z 70-300 IS i podobnie ciężkich szkieł. Miłego użytkowania.

ghostdog - Pią 27 Lut, 2009

Nie wiem czy 100% więcej zapłaci ale na pewno w 100 % będzie lepiej działać w każdych warunkach.
Według mnie lepiej zapłacić więcej i być zadowolonym z zakupu niż mniej i ma to potem leżeć na półce.
Ja "posępiłem" i po jednym wypadzie doszedłem do wniosku ze sobie podaruje wątpliwą przyjemność użytkowania zamiennika. Następne tylko potwierdziły odczucia z pierwszego wypadu. Stwierdziłem że szkoda odłożyć go nam półkę wszak kupiłem go w określonym celu. To dobry zakup ale na godzinne spacery. Na wypady go już nie zabieram i mnie lekko się zbiera kiedy patrze na org. u kolegi.
W zasadzie zamiennik od oryginału rożni "tylko" jego niezawodność reszta to marketing (czyt. lepszy plastik, gumy, itp.) Czy warto za to płacić ..... niech każdy sobie odpowie, ja nie lubię wywarzać drzwi już raz otwartych.
Co do ekonomiczności zakupu gripa wszak to nie lokata w banku.
A ile wart będzie zamiennik jak go będzie chciał sprzedać. Do 5D pełno jest ofert sprzedaży nowego zamiennika i nikt tego nie kupuje. Ale używkę org. to bym sobie zapodał tylko jakos nikt nie chce sprzedać. Ciekawe czemu? pewnie lepiej na półce się prezentuje bo ma lepszy plastik
Gdzie tu twoja logika ?????????

adaskom - Pią 27 Lut, 2009

Nie wyobrażam sobie aby moja delta działała lepiej w 100% niż działa do tej pory. Mało tego, nie wyobrażam sobie aby jakikolwiek grip działał lepiej w 50 %.
Wątek dotyczy gripa do 450D. Jest oryginał za 400 zł i tańsze zamienniki. Ja kupiłem tańszy zamiennik firmy Delta płacąc połowę ceny oryginału. Jak jest w przypadku innych korpusów nie wiem, nie mam. Dlatego też mając dobrze działający grip uważam, że nie ma sensu dopłacać 100% ceny do oryginału bo różnica miedzy nimi nie jest tyle warta.
Upraszczając patrzę na to w ten sposób: :grin:
1. 100% dopłacić do oryginału - nie warto
2. dorzucić 200 zł do napisu Canon na gripie - czemu nie, jak komuś zależy - kasa nie jest duża .
Ghostdog, jeśli kupiłeś zamiennik i nie działa lub źle działa to zawsze możesz skorzystać z opcji niezgodności towaru z umową lub też oddać go na naprawę gwarancyjną. Zamiast więc ubolewać jaki to doskonały jest grip oryginalny kolegi bo działa, pomyśl co zrobić aby Twój zamiennik działał także. Również na wypadach.

da_tomala - Sob 28 Lut, 2009

adaskom napisał/a:
Przy odprzedaży z body pójdzie pół darmo

Ewentualna sprzedaż nie była kryterium do kupienia oryginalnego gripa, czy nawet kupienia samego body. Każdy wie, że jego aparat za rok nie będzie wart tyle samo co wtedy gdy płacił za niego w sklepie. Tak samo podchodzę do "dodatków". Mają działać bez problemów. Wiem, że są droższe, ale mnie nie stać na tanie rzeczy - szczególnie gdy na tym forum dużo czytałem o "awaryjności" zamienników. Nie wnikałem też jaki odsetek zamienników jest awaryjny. Wiem, że nie piszę się o awariach nowych oryginałów. Tak samo jak nie kupię raczej obiektywów sigmy, a raczej dozbieram do canona. Za duże ryzyko, że nie będą działać sprawnie, albo będą po wizycie w serwisie celem kalibracji itp. :razz:

adaskom - Wto 03 Mar, 2009

Cytat:

Tak samo podchodzę do "dodatków". Mają działać bez problemów. Wiem, że są droższe, ale mnie nie stać na tanie rzeczy - szczególnie gdy na tym forum dużo czytałem o "awaryjności" zamienników. Nie wnikałem też jaki odsetek zamienników jest awaryjny. Wiem, że nie piszę się o awariach nowych oryginałów. Tak samo jak nie kupię raczej obiektywów sigmy, a raczej dozbieram do canona. Za duże ryzyko, że nie będą działać sprawnie, albo będą po wizycie w serwisie celem kalibracji itp. :razz:

Szczególnie fajnie się to czyta w kontekscie tego artykułu -> wyborcza
Zastanów się jeszcze raz czy nie lepiej byłoby - skoro już piszesz że nie stać Cię na tanie rzeczy - zamiast dokupywać gripa za 400 zł i dopłacać do kita 450D dołożyć jeszcze parę złotych i kupić właśnie jakiś lepszy obiektyw. Zapewne choćby taka Sigma 17-70 2.8-4.5 dała by lepsze zdjęcia niż kitowy obiektyw z oryginalnym gripem.
Ale przecież nie chodzi tu o jakość zdjęć. :sad:

da_tomala - Sro 04 Mar, 2009

adaskom napisał/a:
Zapewne choćby taka Sigma 17-70 2.8-4.5 dała by lepsze zdjęcia niż kitowy obiektyw z oryginalnym gripem.

pewnie tak, wszystko jest raczej lepsze od kita :wink: ja zbieram na obiektyw 85 1.8 canona, potem 24-70 2.8 L też canona, więc nie będę rozdrabniał się na sigmy. Akurat tu trudno będzie mi zmienić zdanie po przestudiowaniu tematu obiektywów sigma. Szczególnie jak nie ma w moim mieście -Słupsk-sklepu z dużym zapasem szkieł. Bo w większych miastach to można pobawić się w wybieranie z kilku lub kilkunastu sztuk. U nas jak jest jeden obiektyw to jest sukces.

Tu rozmawiamy o gripie, więc mogę stwierdzić, że teraz moja 450-tka nawet z kitem jest bardziej stabilniejsza. W końcu ten kit ma IS w przeciwieństwie do poprzednika. Nie ma uniesień, ale też nie jest jeszcze tragicznie. Kwestia wprawy :wink: Małe body 450d bez gripa - teraz widzę - jest bardzo niestabilne. I bardzo łatwo poruszyć fotę nawet z przypiętym lepszym szkłem przy średnich i dłuższych czasach z ręki.

Teraz idzie wszystko w górę. Zrobiłem sobie listę kilu rzeczy jakie chcę kupić i grip udało mi się kupić po starej cenie 399zyla teraz już chyba 420zł a nawet 529zł na allegro i ogólnie tendencja wzrostowa. Na resztę sprzętu zbieram i czekam aż ceny polecą w dół. Myślę, że zanim uskładam jakąś poważną sumkę to już będzie taniej i to będzie jeszcze w tym wieku :grin:

Czytałem ten artykuł - dzięki - i powiem, że mimo wszystko wolę prześledzić kilka forów niż słuchać jednego pana za ladą w sklepie z ubogim wyborem - szczególnie jak mam wydać ponad 1000zyla.
Szczególnie jak sama firma sigma w wielu przypadkach pisze o mankamentach, które oczywiście mogą szybko zniwelować, ale zawsze jest to związane z wysyłaniem sprzętu do serwisów.

[ Dodano: Sro 04 Mar, 2009 11:25 ]
pisze o swoich odczuciach z korzystania z upgradowanego sprzętu, temat jest "grip do canona" więc raczej liczy się każda opinia co do danego sprzętu - dlatego się tak emocjonuje :lol: - wydałem cztery stówy to chcę się pochwalić w końcu. :lol:

meis - Nie 28 Cze, 2009

edmun napisał/a:
meis napisał/a:
a tryb bulb ? :D

właśnie mam pytanie jak się włącza tryb bulb w canon eos 400D (,żeby naświetlać długo dany obiekt)

candy - Nie 28 Cze, 2009

dajesz na M i krecisz w lewo do oporu ,jak przekroczysz 30" to pojawi sie "bulb"
da_tomala - Nie 28 Cze, 2009

meis napisał/a:
właśnie mam pytanie jak się włącza tryb bulb w canon eos 400D
po prostu kręcisz pokrętłem aż na maksa wydłużysz czas i wtedy pojawi się bulb :mrgreen:

[ Dodano: Nie 28 Cze, 2009 23:32 ]
już mnie ktoś uprzedził ;)

[ Dodano: Nie 28 Cze, 2009 23:33 ]
jak czas pokazał grip do canona, który kupiłem pasuje jak ulał do 500d, którego i tak nie kupie bo jak już to celuję wyżej a 450d jak najbardziej na tym pułapie mi wystarcza :mrgreen:

MM - Nie 28 Cze, 2009

candy napisał/a:
dajesz na M i krecisz w lewo do oporu ,jak przekroczysz 30" to pojawi sie "bulb"

A czemu tylko na M? Jest jeszce coś takiego jak B :mrgreen:

meis - Pon 29 Cze, 2009

a wie ktoś czy idzie ustawić np. naświetlanie na przykładowe 5 min za pomocą tego gripa, ale np. żeby się włączyło za 10s. ( stawiamy aparat na statywie ustawiamy naświetlanie na 5 min, i żeby się włączyło za 10s.--->taka możliwość niby istnieje w tym gripie :arrow: )

[ Dodano: Pon 29 Cze, 2009 22:27 ]
a co do naświetlania,
może ktoś umie, albo wie jak się robi efekt "ducha" (żeby osoba była rozmazana - włączyć bulb, i żeby ktoś przeszedł ) tylko jak włączam bulb i ktoś przejdzie ( w dzień ) to już jest mega naświetlone, że cała fota jest biała ( są jakieś inne sztuczki ? :?: )

[ Dodano: Sro 01 Lip, 2009 20:05 ]
co do "duchów"
:arrow: to tutaj jest odpowiedź (jak by ktoś szukał :wink: )

cotopaxi - Czw 06 Sie, 2009

Co do gripów.
Dołączam do grupy zwolenników oryginalnych akcesoriów. Nie warto kombinować.
Jeśli żal kaski, to lepiej poszukać w używanych gripach. Jeśli uda się znaleźć sensowną ofertę w komisie - masz gwarancję (zależy od komisu) i wyraźnie więcej zostaje w kieszeni. Zamiennikom mówię zdecydowanie - nie.

krisv740 - Czw 06 Sie, 2009

cotopaxi napisał/a:
Jeśli żal kaski, to lepiej poszukać w używanych gripach. Jeśli uda się znaleźć sensowną ofertę w komisie - masz gwarancję (zależy od komisu) i wyraźnie więcej zostaje w kieszeni. Zamiennikom mówię zdecydowanie - nie.

masz prawo do takiej opinii...

ja jednak raz jeszcze napiszę; miałem zamiennik i oryginał w tym samym czasie i różnicy w użytkowaniu nie widziałem!
co do przydatności , to akurat w 30d jest ok. ale przy 50d denerwuje brak af-on co jest wysoce niewygodne przy moich ustawieniach aparatu.
skoro oryginalny nie oferuje pełnej funkcjonalności , nie widzę w zasadzie sensu uzywania go (poza dwoma bateriami) z tym korpusem... /podobnie ma zamiennik a kosztuje 3 razy mniej (prawie)/

każdy sam podejmuje decyzję, a swoje wypowiedzi proponuję opierać o doświadczenia , a nie przeświadczenia.... :cool:

cotopaxi - Pią 07 Sie, 2009

Może zbyt zdecydowanie się opowiedziałem. Nie uwzględniłem tych dodatkowych możliwości, na których może komuś zależeć. Wiele jest jednak osób niezadowolonych z zamienników, bo nie każdy zamiennik jest sobie równy - taką uwagę chciałem przekazać. Oczywiście każdy wybiera według własnych preferencji :wink:
Jacek(Baton) - Nie 09 Sie, 2009

No to ja muszę się dołaczyć do wypowiedzi innych.
Jak już niektórym tu wiadomo zajmuję się głównie portretowaniem, więc taki grip jest niezastąpiony przy portretach.
Myślałem jak nie jeden pewno użytkownik Canona, że po co przepłacać, więc kupiłem sobie zamiennik firmy Alfa, bo lepszy niby od Delty (chodzi o zamykanie komory baterii) Alfa ma jak oryginał Canona klapkę komory baterii.
Ale do sedna :twisted:
Pierwszy dał o sobie znać jak wykonałem na nim z 50zdjęć, stan baterii na LCD spadł o 1/2 więc ja :shock: , ale przełożyłem baterię do korpusu i nagle olśnienie stan baterii na "full" i :shock: .
Napisałem do sklepu o problemie , więc kazali odesłać w celu sprawdzenia. Okazało się że pewno nie sprawdzali tylko odrazu nastepna sztuke wysłali do mnie, a ta druga ZONK bo przycisk spustu migawki po wciśnięciu do połowy nie reagował żaden pkt AF, tylko na krótko przed zwolnieniem migawki.Więc lekko postukałem o coś twardego i zaczął działać . Dziś jestem po sesji i z baterią to samo 50 zdjeć i stan do połowy. Włożyłem drugą i było git.
Już napisałem do Nich, że nie chcę tego bo wydając na przesyłkę za zwroty i wymianę na nowe gripy dojdę do kwoty za jaką kupiłbym oryginał.
Link do gripa http://www.foto-tip.pl/sk..._e2-p-1249.html

Teraz już wiem , że warto kupić oryginalny, choć doświadczenie z tym daje mi do myślenia jak będzie z oryginałem.
Miał ktoś styczność z gripem BG-E2 N Canona do EOSa 40D???

krisv740 - Nie 09 Sie, 2009

Jacek(Baton),
ja mam na co dzień, a o co chodzi?
bo z zamiennikiem też miałem i zachowywał się dokładnie tak samo jak oryginał... :roll:

Jacek(Baton) - Pon 10 Sie, 2009

No właśnie chodzi mi o to jak komunikacja gripa z korpusem.
Czyli problem który opisałem wyżej, robisz 50 fotek i nagle stan baterii na wyświetlaczu spada o połowę, a przekładasz baterię do korpusu i jest w porzo.
Teraz pytanie brzmi:
"Czy aby takie cos nie dzieje sie na oryginalnym gripie"?
Generalnie, czy nie ma jakichkolwiek problemów, ale głównie chodzi o przekłamania stanu naładowania baterii(czyt. akumulatorka)
Bo mam zamiar kupić :mrgreen:

krisv740 - Pon 10 Sie, 2009

Jacek(Baton),
nie miałem takich problemów na zamienniku/phottix/ w czasie ponad 10 miesięcy użytkowania.
w chwili obecnej mam oryginał i zachowuje się identycznie jak zamiennik.

miałeś/masz po prostu uszkodzony grip.

Jacek(Baton) - Pon 10 Sie, 2009

"krisv" - dziekuję ślicznie :grin:

A tego Photixa gdzie mozna dostać lub zobaczyć co to takiego ?

krisv740 - Pon 10 Sie, 2009

Jacek(Baton),
ja kupiłem : http://cgi.ebay.com/BP-40...id=p3286.c0.m14

lecz warto poczytać także : http://www.canon-board.info/showthread.php?t=50085

ja nie miałem tego typu problemów , lecz one występują.... - w uszkodzonym/zepsutym sprzęcie...

Jacek(Baton) - Sro 12 Sie, 2009

A tam, nie mam ne e-bayu konta ,a z Niemiec to też ryzyko w razie jakiś problemów co nie? :cry:
Chociaż Photix w komplecie dodaje jeszez dwa akumulatorki :lol:
krisv, amoze Ty mi podeślesz :mrgreen:

krisv740 - Sro 12 Sie, 2009

Jacek(Baton), a jaki problem założyć konta na ebay.pl.
sprzedawca wystawia sie też na polskim ebay.
przesłanie czasami jest 0pln.
każdy może....

pamiętaj tylko o linku z C_B. ja nie miałem najmniejszych problemów z grip'em, inni tak.

Zabaaaa - Czw 13 Sie, 2009

a co sadzicie o takim gripie
http://www.allegro.pl/ite...450d_1000d.html

meis - Sro 26 Sie, 2009

mogę polecić grip do Canona:
firmy Jenis - wersja PRO ( wyposażony w wyświetlacz LCD ), używam go od listopada więc prawie rok i żadnego najmniejszego problemu

Kowalencki - Sro 26 Sie, 2009

Witam serdecznie. Nie chciałem zakładać nowego tematu, więc może ktoś mi tutaj poradzi w sprawie zamiennika do muszli ocznej. Przy oryginalnym guma wokół muszli została nadpęknięta. Na allegro widzę albo zamienniki(19zł) albo oryginał(choć nie mam pewności, 30-35zł).

Czy ktoś miał styczność z tym zamiennikiem??
Zgóry dzięki za pomoc,
Michal

meis - Sro 26 Sie, 2009

myślę, że różnica w cenie nie jest zbyt ogromna i wybrałbym oryginał !
Kolega kupił kiedyś zamienną muszlę i po pół roku mu pękła (czy się rozerwała), ale oczywiście mógł, źle trafić i pewnie nie wszystkie zamienniki tak się będą zachowywać.

[ Dodano: Czw 27 Sie, 2009 18:54 ]
W AKTUALNOŚCIACH POJAWIŁ SIĘ :
Battery packi Jenis serii PRO teraz również do Canonów
mam pytanie :
jak na tym gripe ustawia się -
:arrow: Możliwość ustawienia długich czasów naświetlania z dokładnością do 1s. (maksymalnie 100 godzin).
:arrow: Możliwość ustawienia opóźnienia samowyzwalacza z dokładnością do 1s. (maksymalnie 100 godzin)

Jacek(Baton) - Pon 14 Wrz, 2009

Meis

A sprawdzałeś w momencie jak masz wskaźnik naładowania baterii 50% i przekładałes akumulator do korpusu. Ja na jednym akumulatorku w gripie robiłem ok 50 fot i wartośc spadała o połowę, a po przełozeniu do korpusu było "full".
Jak to jest u Ciebie, bo moze nie zwracałes uwagi :mrgreen:

meis - Czw 24 Wrz, 2009

u mnie jest normalnie
akumulator trzyma tyle samo w gripie co w korpusie

Wizjerioner - Czw 24 Wrz, 2009

meis, u mnie tak samo!
meis - Pią 25 Wrz, 2009

tylko dalej mnie nurtuje pytanie :

mam pytanie :
jak na tym gripe ustawia się -
:arrow: Możliwość ustawienia długich czasów naświetlania z dokładnością do 1s. (maksymalnie 100 godzin).
:arrow: Możliwość ustawienia opóźnienia samowyzwalacza z dokładnością do 1s. (maksymalnie 100 godzin)

oranżewski - Pon 28 Wrz, 2009

a ja się dołączę do tematu i spytam: który byłby wystarczający pod amatora?
- http://allegro.pl/item751...0d_30d_20d.html
czy wersja pro
- http://allegro.pl/item751...g_e2_gw_fv.html
mi się wydaje, że ten tańszy mi wystarczy, ale może źle współgrać z korpusem i w ogóle może to być skucha. :neutral:
więc jeśli ktoś może polecić to prosiłbym :lol:

Jacek(Baton) - Nie 31 Sty, 2010

Ja się zdecydowałem wreszcie na zakup oryginału na Allegro z pełną gwarancją i niedrogo :mrgreen:
lupo57 - Nie 31 Sty, 2010

Jacek(Baton) napisał/a:
Ja się zdecydowałem wreszcie na zakup oryginału na Allegro z pełną gwarancją i niedrogo :mrgreen:

i jakie wrażenia ?

Jacek(Baton) - Wto 02 Lut, 2010

Czekam.
Dziś dopiero wjedzie kurierem :grin:
Zobaczymy, bo mam pewne obawy.
Czy, aby nie bedzie jak z zamiennikiem i błedny komunikat o stanie naładowania baterii.

[ Dodano: Pon 08 Lut, 2010 23:00 ]
Wszystko jest O.K.
Wykonałem ok 150zdjęć bez problemu i nadal stan naładowania baterii jest na full.
Przypomnę, ze wcześniej na Digital Alfa po ok 50 pstrykach stan bateri spadał do 50%, a po przełożeniu jej do korpusu było O.K.
Co ewidetnie wskazywało na błąd komunikacji gripa z korpusem.
Nie żałuję ,ani złotówki, czyli 480zł z przesyłką na Allegro + pełna gwarancja :mrgreen:

Ferisky - Sob 03 Lis, 2012

Co do zawieszających EOSy gripów: Mam zamiennik, z którym miewałem kłopoty. Grip zawieszał aparat z podpiętymi szkłami ze stabilizacją. Gdy podpięty był obiektyw bez stabilizacji - problem nie występował. Pomogło wyczyszczenie styków (koszyk z aku -> grip) spirytusem. Na razie (2 dni) jest OK. Zobaczymy co dalej. Podejrzewam, że zanieczyszczone styki nie pozwalały na przepływ prądu o odpowiednim natężeniu.
cobalt - Pią 11 Lip, 2014

Odgrzewam temat, bo potrzebuję opinii na temat gripa Hahnel HC-7D to zamiennik Canona BG-E7 do Canona EOS 7D. Nie jest to chiński wynalazek i z tego co czytałem jest OK. Tylko jak to się ma w praktyce.
Widziałem wpis w tym temacie człowieka, który korzysta z akumulatorków Hahnel i jest zadowolony.