forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - [Canon 1000d] Czy to na pewno aparat dla mnie?

szymarek - Nie 02 Lis, 2008
Temat postu: [Canon 1000d] Czy to na pewno aparat dla mnie?
Witam!

Swoją przygodę z fotografią cyfrową zacząłem 3 lata temu, kupując pierwszy aparat cyfrowy- Sony S40.

Obecnie ten sprzęt (wciąż w miarę sprawny) przestał mi wystarczać.

W ręce wpadła mi ulotka z pewnej sieci RTV, gdzie zauważyłem Canona 1000d. Cena 1499 PLN dość mocno mnie zaintrygowała, zacząłem szukać informacji na necie o tym aparacie. Przekopałem mnóstwo stron (zarówno polskich jak i angielskich) i już mam mniej więcej wyrobione zdanie na ten temat. Byłem w kilku sklepach, nawet w jedyny udało mi się pstryknąć około 30 fotek na swoją kartę pamięci.

Przyznam się, że na temat manualnych ustawień w aparacie nic nie wiem. Ale biorąc pod uwagę to co przeczytałem, to chcę w pełni świadomie wejść w segment cyfrowych lustrzanek. W końcu człowiek uczy się całe życie, a parametrów dotyczących obrazu nie jest aż tak dużo.

Wszystko to powoduje, że zamarzył mi się ten Canon. W tym momencie można go mieć z kitem za 1376 PLN. I jest to dla mnie cena do zaakceptowania. (Biorąc pod uwagę że chcę mieć sprzęt nowy i koniecznie z fakturą)

Wydaje mi się, że zakup tego aparatu jest doskonałym krokiem ku temu żeby w końcu nauczyć się robić porządne zdjęcia.

Czy na pewno jest to sprzęt dla mnie?

Jeżeli chodzi o moje zdjęcia to głównie fotografuję swojego 3-letniego synka, zarówno w domu jak i na dworze oraz różne krajobrazy.

RB - Nie 02 Lis, 2008

Jeżeli jesteś tak mocno związany budżetem, to jest to całkiem dobry aparat dla Ciebie. Oczywiście, powinieneś zdawać sobie sprawę z tego, że w tej cenie najprawdopodobniej dostaniesz najgorszy z mozliwych obiektywów (18-55 bez IS). Zawsze mozesz rozważyć też aparaty innych producentów, w podobnej cenie coś tez znajdziesz. Lepszośc czy gorszośc jest tu sprawą względną...
szymarek - Nie 02 Lis, 2008

Ta cena jest już z IS:
http://www.e-cyfrowe.pl/a...-is-p-8269.html

rafalg - Nie 02 Lis, 2008

Jak na początek jest to aparat warty rozważenia. Wprawdzie ma pewne braki w porównaniu do np. 450D ale można bez tego przeżyć. Co do zestawu kitowego to radzę brać z kitem IS + ewentualnie 55-250IS jeśli interesuje Cię jakieś w miarę przyzwoite tele. Co do późniejszych zakupów obiektywów musisz się zastanowić jaki typ fotografii będzie Cię interesował i do tego dobrać optykę. Rozważ również zakup gripa (najlepiej oryginał), przy tak małym body znacznie zwiększa funkcjonalność.
Życzę powodzenia. :wink:

Baku - Pon 03 Lis, 2008

Jeśli jest to 1000D z kietem stabilizowanym (IS) to można brać, ten kit już nie ustępuje konkurencji. W przyszłości warto do niego dokupić 50/1.8 za ok. 300 zł. Cena niezła a już jesteś w świecie "cyfrowych luster".
ziemowy - Pon 03 Lis, 2008

Za tą cenę jak najbardziej aparat godny polecenia. Do Twoich zastosowań na pewno na początek wystarczy zestaw z kitem. A do portretów synka kup od razu tą 50/1.8 która poleca Baku. Do krajobrazów wystarczy krótszy koniec kita. Tym sposobem będziesz miał zestaw dostosowany do swoich wymagań. Jeśli zaczniesz się rozwijać i zapragniesz kolejnych szkieł w systemie Canona jest w czym wbierać, zaczynając od szerokich kątów po mase stałek i dobrych tele. Można też skorzystać z dużej liczby szkieł producentów niezależnych, jak Sigma, Tokina czy Tamron.
szymarek - Pon 03 Lis, 2008

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Bardzo dużo mi to dało. W tym momencie jestem zdecydowany na C1000d wraz z kitowym obiektywem + 50mm f1.8 jako drugi obiektyw.

Teraz jeszcze tylko jedna przeprawa z żoną :) i kupuję sprzęt.

kamfil06 - Pon 03 Lis, 2008

zdecydowanie bardziej od 1000D wolałbym A200,
888zł za body...

[ Dodano: Pon 03 Lis, 2008 17:10 ]
albo polował na używanego K10D

Jakoś Sony mnie nie przekonuje, w szczególności że w podobnej cenie jest A300.

Niestety używany sprzęt nie wchodzi w grę- muszę mieć fakturę.

MC - Pon 03 Lis, 2008

szymarek napisał/a:
Jakoś Sony mnie nie przekonuje

Jakies konkrety czy tylko odczucia?

lupo57 - Pon 03 Lis, 2008

Jakies konkrety czy tylko odczucia?[/quote]

Hej MC w sprawie sony "czujny" jesteś to dobrze :twisted:

RB - Pon 03 Lis, 2008

MC napisał/a:
szymarek napisał/a:
Jakoś Sony mnie nie przekonuje

Jakies konkrety czy tylko odczucia?

A co za różnica? Kolega zresztą nie pytał "co", tylko " czy Ten jest OK"...

lupo57 napisał/a:
MC w sprawie sony "czujny"

hmm,
jest wiele osób którym się wydaje że sony to tylko
A350 a dobre zdjęcie zrobione aparatem sony to robota
grafika :???:

bawiłem się dzisiaj A700 i mimo że moja k20 jest lepsza :razz: to
poza b. "głębokim" spustem migawki b. mi się A700 podobała.

RB - Pon 03 Lis, 2008

kamfil06 napisał/a:
lupo57 napisał/a:
MC w sprawie sony "czujny"

hmm,
jest wiele osób którym się wydaje że sony to tylko
A350 a dobre zdjęcie zrobione aparatem sony to robota
grafika :???:

bawiłem się dzisiaj A700 i mimo że moja k20 jest lepsza :razz: to
poza b. "głębokim" spustem migawki b. mi się A700 podobała.

No prawda, ale swoją drogą MC zaczyna juz powoli być takim Wujkiem_P w drugą stronę ;-)

MC - Pon 03 Lis, 2008

RB, nie. Bylem tylko ciekawy czy to jest opinia poparta czymkolwiek czy tylko negatywny PR :mrgreen:

Niestety to tylko odczucia. Chociaż mam sporo innego sprzętu Sony i lubię tą firmę, to jednak jakoś nie mogę się przekonać do ich aparatów.
Wujek_Pstrykacz - Pon 03 Lis, 2008

To ja już jestem wrogiem nr 1 Sony. :mrgreen: He he. Fajnie.

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
To ja już jestem wrogiem nr 1 Sony. He he. Fajnie.

nr.2 jak już :twisted: , przed tobą jest MM :mrgreen:

Darrarski - Pon 03 Lis, 2008

Wracając do tematu, mam Canona 1000D i jestem zadowolony. Wcześniej zrobiłem kilkaset zdjęć (nie jest to dużo, ale coś już można na temat aparatu powiedzieć) Canonem 450D. Ze względu na cenę, polecam 1000D, gdyż oferuje znacznie więcej niż owa cena mogłaby sugerować.
Co do obiektywu, to na początek powinien wystarczyć kit z IS, chociaż w można śmiało powiedzieć że jest wart tyle ile kosztuje (oblicz sobie cenę samego body w sklepie od ceny zestawu z kitem). Jeśli dobrze poszukasz, to taki zestaw można dostać za około 1300 PLN (nowy) z gwarancją i fakturą.
Nie wiem czy Sony jest lepsze czy gorsze, opinie jak widać są podzielone. W tej cenie jednak najlepszym wyborem moim zdaniem będzie Canon, a dodatkowo daje Ci dość szerokie perspektywy na rozwój hobby w przyszłości (masz już Live View i inne takie "nowości", po roku używania możesz zainwestować w kolejne obiektywy, a nie nowe body).

RB - Pon 03 Lis, 2008

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
To ja już jestem wrogiem nr 1 Sony. :mrgreen: He he. Fajnie.

Eee, a gdzie tam, nie pochlebiaj sobie aż tak bardzo :wink: . Wrogiem Sony, też mi... Raczej stałeś się, mówiąc delikatnie, naszym tutejszym naczelnym Katonem Starszym w wersji sonofobicznej :mrgreen:

Wujek_Pstrykacz - Pon 03 Lis, 2008

He he e tam. Są też canonofobii to czemu nie miałoby być tych co mają Sony w d..e.
jzuczek - Wto 04 Lis, 2008

Witam, podepnę się tutaj, żeby nie zakładać nowego topica :smile:

Jako, że to mój pierwszy post to wszystkim "cześć"

Tak jak twórca tematu zastanawiam się nad zakupem Canona 1000d.
Nad kupnem lustrzanki myślę już od bardzo dawna...na samym początku byłem zdecydowany na Sony A200 mimo różnych opinii (bo jest najtańsza). Udało mi się jednak wyrwać trochę kasy i na pierwszy plan wysunął się Canon 1000d. Ostatnio znów zacząłem przeglądać oferty różnych sklepów i za cenę Canona mogę mieć Sony A300.

Także doradźcie mi co lepsze...
http://www.oraty.pl/ale/o...d=FOTCANAPL0010
czy może
http://www.oraty.pl/ale/o...d=FOTSONAPL0005

Jestem świadom tego, że body+kit to początek wydatków ale chce się rozwijać w tej dziedzinie :mrgreen:

Decyzję muszę podjąć jak najszybciej bo w weekend chciałbym mieć już aparat...wiecie długi weekend, zawsze może się przydarzyć okazja do fajnych zdjęć, zwłaszcza, że w Warszawie (gdzie mieszkam) będzie defilada Wojska Polskiego i innych krajów z okazji 11 listopada.

Z góry dzięki z odpowiedź.

RB - Wto 04 Lis, 2008

po raz tysiącpięćsetstodziewięcsetny:

Jeśli a300 to tylko dla LV, bo to jest własciwie to samo co a200 tyle że o LV wzbogacone (oczywiście pono jest lekko lepszy plajstik :-) )
W takim razie zastanów się czemu jednak chciałeś Canona 1000d. Jeśli tylko dla tego, że lepszy bo droższy, to kup a200. Jeśli potrzebujesz do czegos LV, lub chcesz miec LV - kup a300. Jeśli Canon z jakis powodów wydaje się Ci być lepszy od Sony - kup Canona.

Jeśli uważasz że 1000d jest lepsze od a200 (a tu Twoje uważanie jest IMO najistotniejsze) i nie potrzebujesz LV - kupuj Canona.

RB hehe to żeś mi pomógł :wink: peace

chodzi mi o to, żeby któryś z was postawił się w mojej sytuacji - mianowicie zastanawiacie się co jest lepsze: stabilizacja w korpusie czy w obiektywie; ile pól autofocusa 9 czy może 7 wystarczy; czy LV jest supermega potrzebne; czy Sony robi dobre aparaty, czy może powinien pozostać przy produkowaniu komórek, telewizorów itp...

jestem kompletnym laikiem, ale jednak ktoś mi kiedyś powiedział, że jak coś jest do wszystkiego (firma Sony) to jest do niczego, dlatego skłaniam się ku Canonowi

MC - Wto 04 Lis, 2008

jzuczek napisał/a:
jak coś jest do wszystkiego

No to Canon odpada, bo produkuje tez drukarki...

RB - Wto 04 Lis, 2008

jzuczek napisał/a:

chodzi mi o to, żeby któryś z was postawił się w mojej sytuacji - mianowicie zastanawiacie się co jest lepsze: stabilizacja w korpusie czy w obiektywie;

W najnowszych obiektywach szczególnie długich tele - w obiektywie. Dla większości wypadków - IMO bez znaczenia.

jzuczek napisał/a:
ile pól autofocusa 9 czy może 7 wystarczy;

IMO bez znaczenia

jzuczek napisał/a:
czy LV jest supermega potrzebne;

Nie wiem, nie mam w lustrzance (ani w starej Minolcie 600si ani w alfie 100). Albo inaczej - mam w a590is (taki kompakt) i tam potrzebuję bo ostrze ręcznie lunetę do której ten kompakt jest podłaczony. Poza tym nie potrafię wykorzystac tej funkcji w żaden rozsądny sposób. Co nie znaczy ze uważam ze jest absolutnie nikomu niepotrzebna... Ale jeśli Ty nie widzisz jakiegoś zastosowania to pewnie nie zapłaczesz nad jej brakiem.

jzuczek napisał/a:
czy Sony robi dobre aparaty, czy może powinien pozostać przy produkowaniu komórek, telewizorów itp...

Chciałbym, żeby został przy telewizorach itede a aparaty robiła dalej Minolta... ale to se ne wrati... A aparaty robi IMO podobnej jakości co reszta.

jzuczek napisał/a:
jestem kompletnym laikiem, ale jednak ktoś mi kiedyś powiedział, że jak coś jest do wszystkiego (firma Sony) to jest do niczego, dlatego skłaniam się ku Canonowi

To kupuj Canona, po co się masz męczyć z Sony wbrew swoim skłonnościom... nie ma co się zmuszać.

RB napisał/a:
To kupuj Canona, po co się masz męczyć z Sony wbrew swoim skłonnościom... nie ma co się zmuszać.

i tak zrobię :mrgreen:

można by powiedzieć, że czkałem na kogoś kto mnie utwierdzi w przekonaniach

a tak btw. byłem dziś w rtv euro agd pomacać sobie aparaty i dowiedziałem się, że LV służy do podglądania zdjęć zaraz po zrobieniu... ciekawe :twisted:

kozidron - Wto 04 Lis, 2008

jzuczek, to fakt ilość pól af to komfort pracy(szczególnie jak są dobrze rozstawione) ale w 1000D jest zaadoptowany af z 350D więc do demonów prędkosci i precyzyjności on nie należy, poza plastikiem, małymi wymiarami właśnie af to jest pięta tej puszki.
Ja jestem za tym, żeby sony właśnie cisnęło w tym kierunku w którym zmierza i nie mam tu na myśli po części plastikowych bagnetów ani reklam z bańkami, tylko stwarzanie konkurencji i zmuszanie C i N do pracy nad sprzętem dla amatorów i pół profi bo na razie
nie stać mnie na smarka i D700.
jzuczek, Ten temat juz był parę razy przerabiany, ostatnio nawet przez Darrarski'ego, zajrzyj może tu:
http://forum.optyczne.pl/...der=asc&start=0

kamfil06 - Wto 04 Lis, 2008

MC napisał/a:

wielofunkcyjne :razz:

ziemowy - Wto 04 Lis, 2008

kamfil06 napisał/a:
MC napisał/a:

wielofunkcyjne

Robi też fajne skanery :D

Baku - Sro 05 Lis, 2008

A także faksy, kserokopiarki oraz masę innego sprzętu biurowego, i choć mniej wyspecjalizowany niż Nikon, Pentax czy Olympus, to jednak do Sony mu sporo brakuje.

Cytat:
Ja jestem za tym, żeby sony właśnie cisnęło w tym kierunku w którym zmierza i nie mam tu na myśli po części plastikowych bagnetów ani reklam z bańkami, tylko stwarzanie konkurencji i zmuszanie C i N do pracy nad sprzętem dla amatorów i pół profi bo na razie
nie stać mnie na smarka i D700.

Podpisuje się pod tym z pełnym przekonaniem, lecz to jeszcze nie oznacza że zaczynam zbierać na a900 :lol:

szymarek - Pią 14 Lis, 2008

Wczoraj w końcu dostałem paczkę. Apart całkiem przyjemnie leży w dłoni, ma dużo opcji do wyboru. Jak na razie większość stanowi dla mnie zagadkę. Na razie oswajam się z "gałkologią" i testuję wszelkie ustawienia. Naprawdę jak dla mnie to skok jest ogromny. Jak dla mnie to bardzo dobry wybór na początek. Zdecydowanie polecam każdemu kto stawia pierwsze kroki w lustrzankach. Każdy bardziej zaawansowany użytkownik kupi sobie lepszy model, ale ja na swoim poziomie nie jestem w stanie wykorzystać zalet droższych modeli. Teraz czeka mnie sporo pracy aby zdjęcia wychodziły mi na przyzwoitym poziomie.

ps.
łatwiej nauczyć się jeździć na maluchu, a dopiero potem przesiąść się na Mercedesa. W drugą stronę jest to raczej nie możliwe :)

Baku - Pią 14 Lis, 2008

No nie wiem czy nauka jazdy na maluchu to taki dobry pomysł. To było dość chimeryczne a do tego niebezpieczne autko.
Jeśli już jesteśmy przy porównaniach samochodowych, to 1000D można porównać np. do Opla Corsy lub Forda Fiesty. Są jeszcze samochody duże i wygodne, a także te "z osiągami", są w końcu i duże i wygodne i z osiągami (i za odpowiednią cenę).

Ja życzę miłej nauki. Nie poddawaj się za szybko, kombinuj do skutku, zmieniaj ustawienia, za kilka dni wszystko będzie łatwiejsze :grin:

piotr_u. - Pią 14 Lis, 2008

Ja doskonale pamiętam moją naukę jazdy na maluchu - horror :evil: Na szczęście są inne auta... i aparaty.
Owocnej nauki :smile: