|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - D90, 40D??? a może dołożyc do 50D???
szajo - Sro 12 Lis, 2008 Temat postu: D90, 40D??? a może dołożyc do 50D??? Witam...
Juz kiedys na forum zastanawialam sie co wybrac... ale jak przyszlo co do czego ... postanowilam poczekac... teraz kupka pieniazkow odlozona... a jak na poczatku padlo na 40D to teraz doszly kolejne opcje...
Poki co planuje kupic zestaw z kitem albo tamronem 17-50 2.8
Foty raczej do albumu rodzinnego (90% format 10x15 )... czesto w slabym oswietleniu i z brykajacym psem na pierwszym planie ...
Zastanawiam sie czy warto dolozyc do canona 50d???... Na poczatku moimi faworytami byly canony... a nowy Nikon jednak mnie kusi nawet tym nagrywaniem filmów
poki co wazne/y dla mnie jest w aparacie:
- AF (szybki i celny)
- wizjer (duży )
- pomiar światła
- nie bardzo przeszkadzajaca czulosc na wysokich ISO ... powiedzmy ze wysokie ISO to dla mnie 800 :]
- solida budowa :] i jakies systemy autoczyszczace :]
no... chyba tyle .... Więc pytanie... co Byście wybrali?
ankietę dodałam jaby się jakieś offtopy porobiły ... będzie widac jak na dloni ktory aparat "lepszy"
dzieki z gory za pomoc/dyskusje i oddanie glosu
mnich - Sro 12 Lis, 2008
Nikon.Nikon D90.
Ale o
szajo napisał/a: | systemy autoczyszczace |
zapomnij. W żadnym wypadku nie są one jeszcze tak skuteczne, jak powinny być.
Wróbel EOS - Sro 12 Lis, 2008
Chcesz solidnej obudowy to weź 40D. W porównaniu do D90 nie jest wykonany z tworzywa. ISO 800 w żadnym z tych aparatów nie będzie uciążliwe. Jeśli masz zamiar trochę bawić się przy zdjęciach to dodam, że D90 prawdopodobnie ingeruje w pliki RAW.
Jesienny - Sro 12 Lis, 2008
I w czym konkretnie ta "ingerencja" przeszkadza? ;]
Oba aparaty w tej chwili prezentują niezłą klasę. Jeden jest magnezowy (40D) drugi plastikowy (D90). Zdjęcia z obu wychodzą porządne. Straszenie ingerencją nie ma dla znaczenia dla kogoś, kto nie będzie cykał darków. D90 ma jak już w innym wątku wspomniał Jaad75 lepsze sterowanie lampami. Lepszy wyświetlacz (o to kłótnia w kolejnym wątku )
Wybierając aparat wybierz system. Spójrz na dostępne akcesoria, te które byś chciał w przyszłości wykorzystywać. I leć do sklepu: kadry czekają!
ziemowy - Sro 12 Lis, 2008
Jesienny napisał/a: | Wybierając aparat wybierz system. |
Jak najbardziej się zgadzam. Aparaty oferują podobne możliwości. Kryterium wyboru powinna być szklarnia. Wybierz najpier szkła a potem puche pod nie.
krisv740 - Sro 12 Lis, 2008
Jesienny napisał/a: | jest magnezowy (40D) | a od kiedy???
Jesienny - Sro 12 Lis, 2008
A nie jest? ;} to przepraszam ;D nie miałem tego Canona w rękach.
krisv740 - Czw 13 Lis, 2008
Jesienny, o cholercia -sponiewierałem kwakona, moja ukochaną , hołubioną markę , ten kawałek do robienia zdjęć naprawdę jest ze stopów magnezu
ale dałem ciałą a
przepraszam
Baku - Czw 13 Lis, 2008
Mój głos na 40D - mistrza w relacji jakości do ceny. System Canona bardzo rozbudowany, każdy znajdzie coś dla siebie (za odpowiednią opłatą). Sam 40D bardzo solidny i szybki aparat. Lepszego wizjera ...szukaj w Nikonie ale D200/D300. Wyświetlacz zdjęć nie robi, nie jest na tyle zły by wyrzucić dobre zdjęcie do kosza.
50D na razie za drogi i jeszcze nie wytestowany na optycznych.
szajo - Czw 13 Lis, 2008
minimalna ingerencja w RAWy jezeli to prawda... nie odstraszylaby mnie od Nikona...
hehe nie wiem czy robilam darki bo nie wiem co to
jedyne co mi na szybko przychodzi do glowy to "ciemne" foty ... niebo nocne.. koncerty itd... focilam kiedys niebo... polowalam na stelity, bolidy itp ale jezeli znowu mnie na to najdzie kiedys ochota to stary Zenit sie sprawdzi
Lustrzanka ma mi sluzyc jak mowilam do uniwersalnego uzytku... ale oczywiscie chcialabym miec przyzwoite foty z zimowych wieczornych spacerow no i z koncertow meza...
poki co planuje kupic jeden uniwersalny obiektyw w kicie... albo tego tamrona co wymienilam wczesniej z jasnym swiatlem... z czasem dojdzie jasna stalka... jak wybiore canona to pewnie 50 1.4 w szklarni nikona sie poki co nie orientuje... ale mysle ze wybor jest podobny... to w koncu 2 duze systemy...
jak mowilam wybierajac system... wybrala byl CHYBA canona... ale nie potrafie powiedziec do konca dlaczego
ale nowy Nikon pokazal sie z bardzo dobrej strony i kusi i to nawet bardzo.... stad ten watek...
w ankiecie wygrywa nikon... z postow... hmmm raczej remis
Jesienny - Czw 13 Lis, 2008
Darki to fotografowanie "niczego" TU:
http://www.optyczne.pl/84...razu_w_RAW.html
na samym dole. Ma się to nijak do nocnych i koncertowych fotografii. Natomiast do astro już bardziej.
jaad75 - Czw 13 Lis, 2008
Baku napisał/a: | Lepszego wizjera ...szukaj w Nikonie ale D200/D300. |
Nie, już D80 ma lepszy wizjer od 40D. D200 ma dokładnie taki sam wizjer jak D80, D300 ma jeszcze lepszy.
komor - Czw 13 Lis, 2008
Darkami bym się nie przejmował, natomiast co do szklarni to niezupełnie Canon ma podobnie jak Nikon. Właśnie wręcz przeciwnie, ale wszystko zależy od ceny w jaką się celuje. Canon ma fajne jasne stałki, które Nikon – jeśli ma w ogóle w ofercie – to starsze wersje, bez nowoczesnego AF ultradźwiękowego, czasem o gorszych własnościach optycznych. Problemem jest cena tych canonowskich stałek. Sprawdź sobie w jakimś sklepie, np. na Cyfrowe.pl wygodnie się wyświetla same stałki jednego producenta:
Stałki Canona
Stałki Nikona
Stałki Sigmy
Nie wiem czy Cyfrowe.pl jest dobrym miejscem do sprawdzania oferty Nikona, ale z tego co tam widzę, to w Nikonie nie bardzo są jakiekolwiek szerokie jasne stałki (poza 35/2), więc być może warto podeprzeć się ofertą Sigmy. Sigma zresztą dostępna jest także na mocowaniu Canona. Ceny jasnych stałek Canona są niestety wysokie, jak pisałem, ale oferta i ceny zoomów „reporterskich” jest już bardziej zbliżona.
Zacznij więc od szkieł, jak koledzy piszą, bo jeśli chodzi o puszki do zarówno Canon 40D jak i Nikon D90 prezentują przyzwoity poziom, z pewnymi różnicami. Tradycyjnie też doradzamy przyjrzenie się ergonomii obu producentów – jedni wolą N, inni C, jeszcze inni twierdzą, że tylko P. To w dużym stopniu kwestia indywidualna, nie każdy zwraca na to uwagę poza tym.
szajo - Czw 13 Lis, 2008
dzieki
Na poczatek w gre wchodza zestawy:
Canon EOS 40D + 17-85mm IS USM Lens £809.99 po caschbacku £749.99
Nikon D90 + 18-105mm VR Lens Kit £729.99
a jezeli nie w kicie to z Tamron 17-50mm F2.8 Di II LD NAF Zoom Lens albo czyms podobnym co wyjdzie niestety drozej ... ok 150 funtow ... ale jakie swiatlo mam
popatrzalam na stalki Nikona ma w zapowiedziach calkem fajna Nikon Nikkor 50 mm f/1.4G AF-S ... nie wiem jaka bedzie cena i jakosc.... ale jezeli podobna do canona ...
achh wiem ze sama musze to rozgryzc ... co bedzie dla mnie lepsze itp... poki co jestem po srodku
007areka - Czw 13 Lis, 2008
...wybierajac system nie sugeruj sie samymi puszkami...
AQQ - Czw 13 Lis, 2008
komor napisał/a: | Canon ma fajne jasne stałki, które Nikon – jeśli ma w ogóle w ofercie – to starsze wersje, bez nowoczesnego AF ultradźwiękowego, czasem o gorszych własnościach optycznych.. |
Ale bajki opowiadasz
Możesz podać jakieś konkrety nt tych czasem gorszych własności np Nikkorów 28/f1.4; 50/f1.4 albo 85/f1.4 ?
A skoro mowa o nowoczesnych USM/SWM, to czy Canon ma jakikolwiek zoom który parametrami zbliża się choćby do N14-24 albo N24-70 ?
marcin-vlc - Czw 13 Lis, 2008
szajo napisał/a: | popatrzalam na stalki Nikona ma w zapowiedziach calkem fajna Nikon Nikkor 50 mm f/1.4G AF-S ... nie wiem jaka bedzie cena i jakosc |
jest juz znana cena od kilku dni 350 euro, dla porownania wersja bez S jest 50 euro tansza
piotrmkg - Czw 13 Lis, 2008
AQQ, tak sie przejawia wlasnie uwielbienie/zaslepienie w C osobiscie z checia stalbym sie dwu systemowcem Nikon do 200mm, Canon od 300mm.
AQQ - Czw 13 Lis, 2008
piotrmkg napisał/a: | ...uwielbienie/zaslepienie w C ... |
Gwoli uczciwości: u nikoniarzy to zjawisko jest równie często spotykane
edmun - Czw 13 Lis, 2008
szajo napisał/a: | Canon EOS 40D + 17-85mm IS USM Lens £809.99 po caschbacku £749.99 |
hmm cashback jeszcze jest ? wg naklejki na opakowaniu mojego Canona 40D, cashback był do 30.06.2008.... :/
piotrmkg - Czw 13 Lis, 2008
edmun, chyba juz nie ma, nastepny dopiero po swietach.
komor - Pią 14 Lis, 2008
AQQ napisał/a: |
Ale bajki opowiadasz
Możesz podać jakieś konkrety nt tych czasem gorszych własności np Nikkorów 28/f1.4; 50/f1.4 albo 85/f1.4 ? |
Pisałem o szerokich stałkach, nie wiem czy 50 i 85 mm da się podciągnąć pod tę kategorię.
Co do 28/1.4 to jak zaznaczyłem - nie wiem czy Cyfrowe.pl są dobrym miejscem do sprawdzania oferty Nikona. Jak widać - nie, bo stałki 28/1.4 tam nie widziałem. Możesz dać link do jakiegoś sklepu w którym ten obiektyw można kupić? Niestety na polskiej stronie Nikona nie widzę go w ofercie: Obiektywy Szerokokątne Nikon. Są tam tylko obiektywy ze światłem f/2,8 i jeden rodzynek 35/2.
AQQ napisał/a: | A skoro mowa o nowoczesnych USM/SWM, to czy Canon ma jakikolwiek zoom który parametrami zbliża się choćby do N14-24 albo N24-70? |
Pewnie nie, bo te szkła Nikona są nowsze od odpowiedników Canona.
piotrmkg napisał/a: | AQQ, tak sie przejawia wlasnie uwielbienie/zaslepienie w C |
Ależ ja nie jestem zaślepiony w C, z dużym zainteresowaniem spoglądam na Nikona, ale na pewno nie z powodu ich stałek. Ja wiem, są też stare, manualne, kultowe, itd. Ale ja nie mam żyłki łowcy, kolekcjonera, itd.
arthuro - Pią 14 Lis, 2008
edmun napisał/a: |
hmm cashback jeszcze jest ? wg naklejki na opakowaniu mojego Canona 40D, cashback był do 30.06.2008.... :/ |
jest, ale w UK do 12 stycznia 2009
EOS 1000D (18-55 IS Kit only) = £30 Cashback (EUR 40)
New Offer - started 15th September, ends 12th January 2009.
EOS 450D (any configuration) = £50 Cashback (EUR 65)
Extended Offer - started 26th June, ends 12th January 2009.
EOS 40D (any configuration) = £60 Cashback (EUR 75)
Extended Offer - started 21st August, ends 12th January 2009.
piotrmkg - Pią 14 Lis, 2008
komor napisał/a: | Ależ ja nie jestem zaślepiony w C |
alez ja nie mowie ze jestes zaslepiony w C
komor - Pią 14 Lis, 2008
Ależ napisałeś to kilka postów wyżej. Lepiej napisz gdzie te jasne stałki Nikona można kupić i ile kosztują. Ja i tak planuję kupić Sigmę 20/1.8, która dostępna jest dla kilku mocowań, więc jestem wyluzowany.
piotrmkg - Pią 14 Lis, 2008
oj bez problemu skompletowalbym sobie cos, moze nie wszystko byloby AF, ale mi jako landszafciarzowi az tak nie zalezy na AF
komor - Pią 14 Lis, 2008
Wydaje mi się, że landszafciarz nie musi sobie w ogóle zaprzątać głowy jasnością obiektywu, prawda? Tak czy owak Sigma, Tamron i Tokina pogodzą nas wszystkich w ekumenicznym duchu focenia, a nie gadania o sprzęcie. Z mojej strony koniec off-topicu, chodziło mi w sumie o sprowokowanie tej dyskusji o różnicach w szklarni między C a N, w sensie nie która lepsza czy gorsza, ale do czego i tak naprawdę za ile.
marcin-vlc - Pią 14 Lis, 2008
komor napisał/a: | Lepiej napisz gdzie te jasne stałki Nikona można kupić i ile kosztują. |
z Wrocka troche daleko do Andorry, ale jak chcesz rzucic okiem link http://www.fotoboom.com/p...?cat=78&marca=2
AQQ - Pią 14 Lis, 2008
AF50 jest powszechnie dostępny za ok 1000, AF85 trzeba poszukać - ok 3300, AF28 - raczej na zamówienie - ok 7000.
Ostatniego nie mam; kilka dni korzystałem z pożyczonego. Miał jedną wadę - trzeba go było oddać.
Zygmunt - Sob 15 Lis, 2008
Jeśli chodzi o Nikorra 28 f1.4, to to szkło jest już nie produkowane i nie do kupienia. Szkło warte ok $1700 jest sprzedawane po $3000 z drugiej ręki. Wątpię żeby ci się udało to szkło dorwać. Poza tym, jak na razie, Nikon nie ma 24 f1.4, 35f1.4 w ogóle. A inne stałki są dość stare i nie mają SWM. Na odnowienie oferty stałek u Nikona trzeba czekać przynajmniej rok.
mavierk - Sob 15 Lis, 2008
nieno, chyba nawet w jakimś polskim sklepiku za 6kółeczek 24/1.4 nikorra kupisz - no ale cena sama mówi za siebie Do tego ta ostrość...
Ja bym tam był szczęśliwy, gdyby zrobili Noct-Nikkora 58/1.2 z AF-Sem. Gdyby kosztował mniej, niż 7k, to bym już zaczął na to zbierać (d700 wykrakałem w ten sposób, to może i tego nocta wykrakam )
AQQ - Sob 15 Lis, 2008
Zygmunt napisał/a: | Jeśli chodzi o Nikorra 28 f1.4, to to szkło jest już nie produkowane i nie do kupienia. Szkło warte ok $1700 jest sprzedawane po $3000 z drugiej ręki. Wątpię żeby ci się udało to szkło dorwać.. |
Akurat tego nie szukam, ale przykład pierwszy z brzegu; http://www.fotoit.pl/inde...=produkt&id=115
Zygmunt napisał/a: | Nikon nie ma 24 f1.4, 35f1.4 w ogóle. A inne stałki są dość stare i nie mają SWM. Na odnowienie oferty stałek u Nikona trzeba czekać przynajmniej rok. |
Używając Twojego sposobu argumentowania można powiedzieć, że Canon nie ma w ogóle sensownego systemu sterowania światłem błyskowym a na odnowienie oferty krótkich i standard zoomów Canona (aby się choć zbliżyły do Zeiss/Sony 24-70 czy Nikkorów 14-24 i 24-70) trzeba przynajmniej czekać x (wstaw sobie dowolna cyfrę) lat.
Na koniec zaznaczam, że dyskusja polegająca na wzajemnym "licytowaniu" braków (które są i będą w każdym systemie) jest najdelikatniej mówić bezsensowna, ale nie ja ją rozpocząłem .
mavierk - Sob 15 Lis, 2008
Z tego, co czytałem, to nie jest to najostrzejsza stałka nikorra
AQQ napisał/a: | Używając Twojego sposobu argumentowania można powiedzieć, że Canon nie ma w ogóle sensownego systemu sterowania światłem błyskowym a na odnowienie oferty krótkich i standard zoomów Canona (aby się choć zbliżyły do Zeiss/Sony 24-70 czy Nikkorów 14-24 i 24-70) trzeba przynajmniej czekać x (wstaw sobie dowolna cyfrę) lat. | No właśnie - chcesz stałki - canon, chcesz super jasne zoomy do pracy - nikon. Ja chciałbym mieć to i to w jednym systemie
|
|