|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Czym się RATOWAĆ zamiast Tamrona 17-50mm???
makaron - Pon 17 Lis, 2008 Temat postu: Czym się RATOWAĆ zamiast Tamrona 17-50mm??? Witam posiadam Canona 40D chwilowo męczę się z kitem it to tym bez IS. Chciałem kupić tamrona 17-50 ale pobliskie sklepy nie sprzedaja tego obiektywu , pewnie boja sie niedodnosci z dopasowywaniem, najblizszy sklep jest ok 60km ale nie widzi wi sie wracac po sprawdzeniu kilku sztuk a pozniej meczenia sie z serwisami. Co polecacie na zastepstwo, potrzebuje czegos do krajobrazów i miasta po zmroku.
ghost - Pon 17 Lis, 2008
C 17-55 f/2.8
powinien działać
i jeszcze stabilizowany..
makaron - Pon 17 Lis, 2008
Nie napisałem ze nie chcial bym przekraczac 1500zł
Wróbel EOS - Wto 18 Lis, 2008
Sigma 17-70 albo 18-50. Nawet jak będzie występował FF/BF to masz możliwość kalibracji czego w tamronie nie uświadczysz.
Baku - Wto 18 Lis, 2008
Zgadza się - trzeba szukać u Sigmy.
W grę wchodzą dwa podane przez Wróbla EOS obiektywy i jeden który ja dorzucam, a mianowicie Sigma 17-35 f/2.8-4.0 EX DG HSM ASP. Trochę przydługa nazwa, ale to w sumie niedrogi a bardzo ciekawy obiektyw z ultradźwiękowym AF, którego największe wady to stosunkowo krótki zakres ogniskowych i tendencja do FF/BF (ale to ma większość Sigm i jest do skorygowania w ramach gwarancji).
Wspomniana Sigma jest w zasadzie odpowiedzią na Canonowską elkę 17-40, której sam używam.
komor - Wto 18 Lis, 2008
Baku napisał/a: | tendencja do FF/BF (ale to ma większość Sigm i jest do skorygowania w ramach gwarancji). |
Mam nadzieję, że pisząc większość masz na myśli większość modeli, a nie większość egzemplarzy? Bo jeśli nie, to pozostaje zapytać skąd masz takie dane.
Wróbel EOS - Wto 18 Lis, 2008
makaron, Lecz jeśli chcesz Tamrona 17-50 2.8. I masz możliwość podjechania te 60km do sklepu, to wyposaż się w laptopa, zadrukowaną kartkę i kabel do aparatu. I sprawdzaj każde szkło po kolei. Jeśli nie masz takiej możliwości to polecam sigmę 17-70.
Baku - Wto 18 Lis, 2008
komor, sam z Sigmami nie mam wiele do czynienia. Wiedzę zaczerpnąłem z testów na optycznych. Akurat Sigmy 17-35 i 18-50 EX DC mają ten problem, ale 10-20 i 18-50 EX DC Macro nie mają, więc to nie zależy od obecności HSM tylko od modelu. Kłopoty z AF ma jeszcze 50-150 i 70-200. Swoją opinię "ale to ma większość Sigm" oparłem akurat na tych modelach Sigmy, które mnie w przeszłości interesowały lub nadal są w kręgu moich zainteresowań. Niestety w tym gronie zdecydowana większość ma kłopoty z FF/BF. Więc oczywiście chodziło o modele Sigmy, bo skądże wytrzasnąć dane o populacji egzemplarzy. Trzeba by zrobić jakieś badanie ankietowe wśród użytkowników Sigm.
najeli - Wto 18 Lis, 2008
miałam ten sam problem -- chciałam na już, kupowałam body bez kita, a tamrona musieliby sprowadzać
wzięłam sigmę 18-50 hsm dg II ex macro (chyba nie pominęłam żadnego symbolu ) i jestem zadowolona, o ile jestem w stanie coś stwierdzić po miesiącu niecałym.
Nie mam problemów z AF, jasny, solidnie zrobiony, wad (oprócz cen filtrów) nie odkryłam.
Tylko nie mam porównania z canonami
Daimon - Wto 18 Lis, 2008
makaron, w tej cenie nic lepszego niż Tamron 17-50 nie znajdziesz, szczególnie jeśli chcesz fotografować krajobrazy. Ja pewną część tych prac które prezentuję na forum wykonałem tym właśnie szkłem i nie mogę na nie narzekać. Rejestruje masę detali i rysuje bardzo "czysto", a przecież o to w tego typu fotografii chodzi. Ma pewną wadę- kiepsko pracuje pod światło.
Dlatego pomyśl jednak o Tamim, rozwiązaniem byłby sklep internetowy www.fotoaparaciki.pl i nasz MM, który ma tam dojścia i być może mógłby Ci to szkło przed wysłaniem sprawdzić na body 40d.
makaron - Wto 18 Lis, 2008
Mam świadomość ze tamron jest najlepszym rozwiazaniem, ALE moje utrudnie to to ze siedze w angli, a ten sklep ktory posiada tego tamrona ma az 1szt. , tu poprostu jakos nikt nie chce jak w Polsce na siłę Ci pomóc i cos sprzedać.
Jasper - Wto 18 Lis, 2008
Baku napisał/a: | Trzeba by zrobić jakieś badanie ankietowe wśród użytkowników Sigm. |
To by mogło być nawet ciekawe.
Miałem kłopoty z 2 Tamronami, a pierwsza Sigma 17-70 - strzał w 10. Ostrość, celność i jakość bardzo dobra ( a do tego niska cena).
Mam pytanie. Czy ktos wykorzystywal sigme 17-70 do zdjec po zmroku?
007areka - Wto 18 Lis, 2008
...nie ma co isc na skroty...tylko canon 17-55 is
Jak juz napisałem wczesniej to choćbym nie wiem co to nie uzbieram na canona a jezeli juz bylo by tyle kasy to chyba bym kupil 70-200 4L uzywana jako drugiego , jak faktycznie Nie da sie w tej granicy cenowej przeszkoczyc ani dogonic jakosci tamrona to chyba bedzie trzeba sie wziasc za sklep wysylkowy i liczyc ze pierwszy obiektyw trafie ekstra albo bawic sie w odsylanie
Andreev - Wto 18 Lis, 2008
Majac na uwadze iz to moj pierwszy post na forum , witam wszystkich
Od niedawna posiadam upragnionego canona 40D i probuje do niego dokupic tamrona 17-50 . Jak na razie 3 kolejny egzemplarz trafia z powrotem do sklepu ( problemy z af ) .
Zastanawiam sie czy ja mam pecha czy rzeczywiscie jest cos nie tak we wspolpracy z omawianego tamrona z body 40d . Moze i fajny obiektyw ale dobranie odpowiedniej sztuki wyglada mi na bardzo loteryjne .
pzdr
amv - Wto 18 Lis, 2008
makaron,jesli trafisz jak Andreev,to te wysylki srogo odczujesz w glowie i w kieszeni. Nie ma innej opcji jak kupic i zbadac w sklepie na zywca a nie wirtualnie.
novy - Wto 18 Lis, 2008
Andreev napisał/a: | Od niedawna posiadam upragnionego canona 40D i probuje do niego dokupic tamrona 17-50 . Jak na razie 3 kolejny egzemplarz trafia z powrotem do sklepu ( problemy z af ) . |
Wiem że Tamron 17-50 to loteria ale nie zastanawiałeś się czy nie masz przypadkiem problemu z body ?
Baku - Sro 19 Lis, 2008
Do zdjęć krajobrazowych całkiem dobrze nadaje się również 17-40 f4L. Nie jest tak zabójczo ostry jak Tamron, ale pozostałe cechy optyczne (aberracja, dystorsja, koma, praca pod światło) ma takie same albo lepsze. Jego jedyną istotną wadą jest światłosiła, ale w zdjęciach krajobrazowych nie ma to aż takiego znaczenia jak np. w fotografii ślubnej. W prezencie dostaje się jeszcze AF z USM i uszczelnioną odbudowę, co jednak potrafi mieć znaczenie w fotografii plenerowej. Cenowo plasuje się między Tamronem a 17-55.
Darecki2005 - Sro 19 Lis, 2008
novy napisał/a: | Wiem że Tamron 17-50 to loteria ale nie zastanawiałeś się czy nie masz przypadkiem problemu z body |
U mnie było tak samo z tamronem, wiec go oddałem z powrotem i kupiłem C17-55, było niemalże to samo, wiec wysłałem body do kalibracji, wyregulowali Af i jest żyleta, wiec radzę Ci sprawdz body pod innym obiektywem, to będziesz miał pewność
Andreev - Sro 19 Lis, 2008
Darecki2005 napisał/a: | radzę Ci sprawdz body pod innym obiektywem, to będziesz miał pewność |
hmm .. przyznam , ze nie pomyslalem ze moze byc to wina korpusu. Rzeczywiscie warto sprawdzic dla pewnosci .
komor - Sro 19 Lis, 2008
makaron napisał/a: | Mam pytanie. Czy ktos wykorzystywal sigme 17-70 do zdjec po zmroku? |
Ja. A co? Chodzi ci o zdjęcia nocne czy o jakąś szarówkę?
makaron - Sro 19 Lis, 2008
żarówka i świeczka to może nie ale jakaś panorama miasta, budowle nocnym oświetleniu
[ Dodano: Sro 19 Lis, 2008 18:39 ]
Właśnie zauważyłem że kolega z wrocławia używa Sigmy 17-70 może wspomorze jakąś poradą?
komor - Sro 19 Lis, 2008
No dlatego się odzywam. W wątku warsztatowym Warsztaty tematyczne – Wrocław znajdziesz trochę zdjęć nocnych z Sigmy i dla porównania podobne ujęcia z innych obiektywów. Jak się zdejmie filtr UV (na codzień mam założony) to wychodzą fajne obrazki. Po domknięciu przysłony całkiem ładne jak na amatorski obiektyw.
Oczywiście przy architekturze dostaniesz walące się ściany, ale coż...
Aha, na Flickerze mam trochę zdjęć nocnych z Sigmy. Uhm... od dłuższego czasu zaniedbałem Flickera, bo zamiast robić zdjęcia to jakieś fora fotograficzne czytam...
Ale ze starszych rzeczy zajrzyj tu:
Flickr/komor/nocne zdjęcia.
Chyba Sigma to najrozsadniejsze rozwiazanie ciekawszy zakres ogniskowych i posmak macro.
Thorn - Sro 19 Lis, 2008
No i po za 17-70 jest jeszcze S 18-50 - co prawda trochę droższa i ma HSM czego w Tamronie brak... tyle że jest chyba mniej ostra od tamrona np na 2.8 ale opieram się tutaj na testach netowych... a wykonanie jak to EX po za tym na wykonanie sigmy jeszcze chyba nikt się nie skarżył a na tamrona to chyba niejeden...
Co do sigmy 18-50 to nie straszy mnie cena, tylko test na optyczne.pl, ale to tylko test, musialby sie wypowiedziec ktos kto z niego korzysta.
[ Dodano: Sro 19 Lis, 2008 22:01 ]
I niestety sigma 18-50 to HSM nie ma, a juz prawie widziałem światło w tunelu
Gangster - Sro 19 Lis, 2008
Kolega @Baku napisał ze gdzieś przeczytał o serwisie Tamrona koło Windsoru w Maidenhead. Tylko, że na oficjalnej stronie napisane jest, że w Europie serwis tylko jest w Niemczech. Też zastanawiam się nad Tamronem 17-50 i mam taki sam dylemat co Ty. Znalazłem najtanszy Tamron w necie: http://www.ukdigital.co.u..._di_ii_lens.htm
Zastanawiam się czy zaryzykować i kupić tam ten obiektyw a jak będzie coś nie tak odesłać im i spróbować jeszcze raz. Potem bym go oddał i kupił jakiś inny w sklepie.
W moim rejonie (gdzie mieszkam nie ma tego obiektywu). A orientujesz się jak wygląda sprawa z dostrojeniem Sigmy do body?
Jasper - Czw 20 Lis, 2008
Gangster napisał/a: | A orientujesz się jak wygląda sprawa z dostrojeniem Sigmy do body? |
Jeśli zachodzi taka konieczność wysyłasz obiektyw do serwisu ( na ich koszt) i w krótkim czasie odsyłają zrobiony ( także na ich koszt). Oczywiście posiadać trzeba dowód zakupu ( paragon itp.) i gwarancję.
Po odsyłaniu 2x Tamrona ( na mój koszt) do sprzedawcy ( sympatycznego skądinąd ale co z tego jak zabawa mnie nieco kosztowała) przed zakupem sprawdziłem kwestię w Centrum Sigma.
makaron - Czw 20 Lis, 2008
do kolegi GANGSTER , faktycznie cena dosc atrakcyjna ALE jak nie siedzisz w angli to odradzam takie wysylki ( KOSZTA ! ) napisalem do nich co do kosztów i czasów odsylania czekam na email (chyba skorzystam)
Gangster - Czw 20 Lis, 2008
@makaron
Też się zastanawiam nad tą ofertą. Najbardziej mnie zastanawia ta cena!! W innych sklepach wynosi 279 lub nawet 350 (Jessops) a tutaj "229". A jak ma się sprawa Serwisu sigmy w UK. Orientowałeś się?
makaron - Czw 20 Lis, 2008
Co do serwisu to jeszcze nie, a jessops nawet na Anglie to abstrakcja.
[ Dodano: Pią 21 Lis, 2008 18:15 ]
Dostałem emaila od dystrybutora angielskiego tamrona, i napisal ze jezeli mieszkam w angli to oni w angli maja serwis, (a jezeli mieszkam w europie na stałym lądzie to wysyłać do Niemiec), konfiskuja obiektyw na do 2tyg. i gra. Dzisiaj na tej stronie kupuje ten obiiektyw
Gangster - Pią 21 Lis, 2008
No to spoko. A z jakiej konkretnie strony zamawiasz? Bo z tego co rozumiem to zdecydowałeś się na Tamrona 17-50? To aby zgrać aparat z obiektywem należy do nich wysłać? obie rzeczy i po dwóch tygodniach odsyłają zgrane?
makaron - Czw 27 Lis, 2008
Zamowiłem i dostałem ze strony UK digital. Za 229 funów , co do tego serwisu to napisali mi ze chca sam obiektyw???????????? . Ale nie musze sie tym martwić bo jak zrobiłem dokładny test na tablicy to wyszedł ideał. Czyli czym zastąpić Tamrona 17-50 w tej granicy cenowej ? Według wszystkich testów NIE DA SIE GO ZASTAPIC NICZYM!!!
Jasper - Czw 27 Lis, 2008
makaron napisał/a: | jak zrobiłem dokładny test na tablicy to wyszedł ideał. Czyli czym zastąpić Tamrona 17-50 w tej granicy cenowej ? |
To tu już trochę nie widzę logiki. Jeżeli wyszedł ideał (gratulacje spokojnego focenia) to po jakiego sie zastanawiasz czym go zastąpić. Trąci mi masochizmem. Rób foty i ciesz się bo dobry Tami w tej cenie to skarb.
makaron - Czw 27 Lis, 2008
Kolego jak byś nie przyuważył to post puściłem przed kupnem obiektywu. makaron napisał/a: | Czyli czym zastąpić Tamrona 17-50 w tej granicy cenowej ? Według wszystkich testów NIE DA SIE GO ZASTAPIC NICZYM!!! | I tym kończe tego posta . Pozdro do wszystkich
slawo10 - Czw 27 Lis, 2008
makaron a nie wiesz przypadkiem czy ten serwis honoruje gwarancję mackcam - mam ten papierek jeszcze nie wypełniany
ja w ciemno kupiłem tego tamrona na allegro, z tego co się dopatrzyłem to chyba sprowadzany z tajwanu, ale niestety u mnie na 17mm mam lekki backf a na 50mm niemały frontf - współpraca z C40D
lub też ile kosztowała by u nich kalibracja takiego obiektywu,
skoro chcą go bez body, to było by to, najwyraźniej dobrze wiedzą co im dolega
Jasper - Czw 27 Lis, 2008
makaron napisał/a: | Kolego jak byś nie przyuważył to post puściłem przed kupnem obiektywu. |
Jeśli to do mnie to faktycznie " nie przyuważyłem". Raczej było trudno.
Andreev - Nie 14 Gru, 2008
Moze mam pecha , ale na kilka prob dopasowania tamrona do 40D , wszystkie konczyly sie tak samo - wiekszy badz mniejszy ff . Kolejnej proby nie bedzie ... passe . Z obiektywami canona AF smiga za to bez zarzutu . Chyba zdecyduje sie 17-40 , coraz bardziej mnie kusi ..
darekk - Nie 14 Gru, 2008
ANDREEV, a nie lepiej C17-55/2.8 IS, ma zakres i światło Tamrona i stabilizację. W C17-40 jest mały zakres i jest ciemny, tyle że elka.
stultus - Pon 15 Gru, 2008
ja wybrałem S18-50/2.8 i jestem za dowolony
|
|