forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - 40d Problemy

filipmarek - Wto 25 Lis, 2008
Temat postu: 40d Problemy
Witam
Jestem nowy na forum, więc się przedstawię - Marek.
Jakieś kilka miesięcy temu kupiłem C40d i oczywiście nawala migawka - od początku, aczkolwiek nie tak aby go od razu wysyłać do serwisu - objawy: połówka zdjęcia czarna, przy krótkich czasach migawka "klapie" jak staruszka łapiąca muchę - nie "zdanża" jak to mówił pewien wieszcz.
Ale ja nie o tym.
Mam problem z zapisywaniem plików RAW do LightRoom-a. sRawy wcale nie chcą się wgrać. Ciekawostką jest to, że np. 30 rawów z karty się zgrywa a potem wyskakuje komunikat -
"The Files Use an Unsupported color mode" i koniec. Nie jestem w stanie otworzyć zdjęć. Na aparacie 350d mogę zobaczyć zdjęcia, na 40d też a w komp-ie nie. Nie tylko na moim oczywiście.
O co chodzi? Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Co robić - kazać serwisowi wymienić aparat lub Wgrać inne oprogramowanie?
:shock:

007areka - Wto 25 Lis, 2008

...ja bym odrazu oddal sprzedawcy
po diabla trzymasz do tej pory nie sprawny aparat.

goltar - Wto 25 Lis, 2008

Jeśli migawka się zacina i naświetla tylko połowę zdjęcia, to ja bym już z tego powodu wysyłał aparat do serwisu, szczególnie jeśli jest jeszcze na gwarancji.
Jeśli chodzi o RAW-y to jak zgrywasz, bezpośrednio z aparatu do do LightRooma ? Próbowałeś z czytnika lub za pomocą EOS Utility zgrywać na dysk i potem otwierać w LR ? Sprawdzałeś z inną kartę pamięci ?

filipmarek - Wto 25 Lis, 2008

Sprawdzałem z inną kartą. Źle się dzieje tylko z 40d. Z 350d nie ma takiego problemu. Co do odsyłania aparatu - nie mogłem - miałem dużo zleceń, a poza tym chciałem poznać aparat aby nie było, że to ja nie umiem robić zdjęć - a nie wina migawki.
Teraz luźniej to wyślę na żytnią.
Z rawami jest dziwna sprawa. Jakby aparat, w pewnym momencie, coś "kiepścił" z zapisem. Nawet jak wyślę na żytnią to mi powiedzą, że wszystko o.k. - bo akurat to się nie zdarzy

debowski_p - Wto 02 Gru, 2008

Serwis jak najszybciej zgodnie z zasada ASAP.
jasiekcom - Sro 03 Gru, 2008

Serwis :sad: i modlitwa o szybkie załatwienie sprawy...
kufel - Pią 12 Gru, 2008

witam , mam pytanie do użytkowników tego modelu. czy Wasze JPG z puszki są miękkie i wymagają wyostrzania ? bo u mnie tak właśnie jest , pomimo tego iz wyostrzanie ustawiłem na max ,czyli 7, to i tak fotki strasznie miękkie i bez wyraźnych szczegółów.z resztą jest mała różnica miedzy poziomem 0 a 7 wg mnie. początkowo myślałem ze problem jest we mnie ale myślę ze można wykluczyć to, bowiem już sprawdzałem wszelkie kombinacje a zdjęcia jak były miękkie tak są . :( robiłem prowizoryczny test na bf/ff i wyszedł ok. obiektyw to 18-55 IS . :( proszę o pomoc!
MC - Pią 12 Gru, 2008

kufel, wklej jakies zdjecie. Na maksymalnym wyostrzaniu miekko raczej nie powinno byc.
kufel - Pią 12 Gru, 2008

MC napisał/a:
kufel, wklej jakies zdjecie. Na maksymalnym wyostrzaniu miekko raczej nie powinno byc.

ok, oto kilka zdjec.

http://i527.photobucket.c...-41-19_0170.jpg

http://i527.photobucket.c...-48-40_0182.jpg

http://i527.photobucket.c...-06-08_0244.jpg

http://i527.photobucket.c...-09-52_0004.jpg

http://i527.photobucket.c...-21-53_0028.jpg

http://i527.photobucket.c...-37-22_0061.jpg

http://i527.photobucket.c...-49-38_0077.jpg

http://i527.photobucket.c...-52-45_0083.jpg

oto przykladowe zdjecia.

MC - Pią 12 Gru, 2008

Trudno powiedziec cos pewnego, bo bardzo je zmniejszyles. Na ich podstawie wydaje mi sie, ze jest ok. Moze wstaw jeszcze jakiegos cropa z miejsca na ktore ostrosc nastawiles.
edmun - Sob 13 Gru, 2008

na moje ok patrząc ma vectrę - to ogólnie jest ok
rawy sa wyrazniejsze tylko dlatego ze nie sa odszumiane, dlatego jpgi moga wychodzic jakby bardziej plynne niz ostre

kufel - Sob 13 Gru, 2008

hmm a czy zdjęcia mając włączone maksymalne wyostrzanie nie powinny być przeostrzone? bo u mnie tak sie nie dzieje. chyba przewrażliwiony jestem :smile:
swoja droga , sporo sie naczytałem o "miękkich" zdjęciach 40D . a przyczyny podawano rożne : a to nieskalibrowany AF, a to za mocny filtr AA lub po prostu BF/FF. choć z drugiej strony ktoś kiedyś napisał na forum DPReview że zdjęcia z lustrzanek cechuje właśnie "miękkość" żeby dać większe możliwości późniejszej obróbki. i bądź tu mądry...

xneon - Sob 13 Gru, 2008

to jasne, że po przesiadce z kompaktu dostaje się syndromu mydlanego ;)
kufel - Sob 13 Gru, 2008

xneon napisał/a:
to jasne, że po przesiadce z kompaktu dostaje się syndromu mydlanego ;)

wiec pojawia sie pytanie : kiedy odróżnić ze fotka jest mydlana bo tak musi być i koniec , a kiedy jest mydlana bo np jest jakaś wada puszki /obiektywu? jak to odróżnić? pozostają chyba testy... Można popaść w paranoje :mrgreen:

Darecki2005 - Sob 13 Gru, 2008

kufel napisał/a:
hmm a czy zdjęcia mając włączone maksymalne wyostrzanie nie powinny być przeostrzone?

U mnie są przeostrzone i nie ustawiam na 7, jeszcze w pomieszczeniach ujdzie ale w dobrym swietle w plenerze przeostrzy za mocno

edmun - Nie 14 Gru, 2008

nie pozostają testy, ale umiejętność dostosowania zarówno ISO, jak i czasu migawki i dodatkowo przysłony.
później umiejętna obróbka z rawa i masz ostrzejsze zdjęcia niż z kompaktu.
kompakt po prostu jest głuptakiem który sam wiele rzeczy robi za Ciebie. w przypadku lustrzanki musisz wszystko robić później

007areka - Nie 14 Gru, 2008

Darecki2005 napisał/a:
kufel napisał/a:
hmm a czy zdjęcia mając włączone maksymalne wyostrzanie nie powinny być przeostrzone?

U mnie są przeostrzone i nie ustawiam na 7, jeszcze w pomieszczeniach ujdzie ale w dobrym swietle w plenerze przeostrzy za mocno

...zwlaszca z 17-55 f2.8 ktory masz :wink:

marekf - Nie 14 Gru, 2008

jeśli chcesz zobaczyć że twój canon naprawdę ostrzy :D zrób test. Zrób zdjęcie przy czasie minimum 1/60s najlepiej 1/250s i ustaw ostrość odpowiednio od 1 do 7 i za każdym razem rób zdjęcie jakiegoś napisu, jakieś strony w książce. Ważne żeby zawsze była ta sama przysłona! i czas i odległość od obiektu i zobaczysz różnicę ;)
kufel - Pon 15 Gru, 2008

edmun napisał/a:
nie pozostają testy, ale umiejętność dostosowania zarówno ISO, jak i czasu migawki i dodatkowo przysłony.
później umiejętna obróbka z rawa i masz ostrzejsze zdjęcia niż z kompaktu.
kompakt po prostu jest głuptakiem który sam wiele rzeczy robi za Ciebie. w przypadku lustrzanki musisz wszystko robić później

nawet doskonale dobrane ISO ,przesłona,czas otwarcia migawki nie pomogą gdy mamy do czynienia z BF/FF lub nieskalibrowanym autofocusem ,lub inną wadą :smile: a żeby te wyżej z wymienionych wykluczyć to dobrze by było wykonać test. przynajmniej w jakiś sposób zawężamy pole przyczyn miękkich fotek, choć masz racje , najczęściej "przyczyną" jest użytkownik ;) ale nie można przyjąć tego za regułę. a co do mojego 40 d , jest ok ;) zrobiłem ostatnio na statywie test ostrości ,zwiedzając ostrość w picture style i widać różnicę miedzy 1-7 , choć nie jakąś kosmiczną ,ale jednak. a jesli jakies zdjecie mam nieostre to w 90% dlatego że poruszone. edmun mówiąc o umiejętnie dobranych parametrach miałeś na myśli to żeby skrócić możliwie czas otwarcia migawki? (co sie wiąże z mniejszym prawdopodobieństwem poruszenia) ? czy cos innego?

marekf - Pon 15 Gru, 2008

nom czas naświetlania jest bardzo ważny, ale zależy od tego czy obiekty się porusza czy nie jeżeli tak to jeszcze w jakim kierunku :) jak się nie porusza to czas 1/60s spokojnie wystarczy ;D a do poruszających się to w zakresie od 1/125-1/500 :)
Jak chcesz zobaczyć różnice w zdjęciach przy ustawianiu różnej ostrości to sfotografuj jakiś napis :) poczujesz różnicę:)

kufel - Pon 15 Gru, 2008

już jakis czas temu wykonałem taki test :) jeden na metalowej łyżce z wzorami a drugi na książce w materiałowej oprawie. no i różnica znaczna. o ile przy ostrości na "0" zdjęcie jest jakby zamazane to przy +7 wszystkie wzorki i szczegóły jak na dłoni :) a i dodać trzeba ze i mój obiektyw (18-5 IS) do demonów ostrości nie należy ;)
icegrub - Pon 15 Gru, 2008
Temat postu: Canon 40D
Ja jak kupiłem Canona 40D miałem takie same odczucia,zdjęcia mydlane na jpeg,ach nie wiedziałem co się dzieje ale wystarczyło dokładnie wypolerować szkła i lustro też przy okazji, i zapomniałem że miałem kiedykolwiek mydlane zdjęcia.No chyba że ty zrobiłeś to od razu po zakupie i nadal to samo?
kufel - Pon 15 Gru, 2008
Temat postu: Re: Canon 40D
icegrub napisał/a:
Ja jak kupiłem Canona 40D miałem takie same odczucia,zdjęcia mydlane na jpeg,ach nie wiedziałem co się dzieje ale wystarczyło dokładnie wypolerować szkła i lustro też przy okazji, i zapomniałem że miałem kiedykolwiek mydlane zdjęcia.No chyba że ty zrobiłeś to od razu po zakupie i nadal to samo?

u mnie "mydło" było od razu po zakupie. dodam tylko ze osobno kupowałem body , osobno szkło. stąd miałem jakieś podejrzenia o BF/FF itp. w sumie do tej pory zdjęcia czasem mi wychodzą wyprane ze szczegółów, ale jednak skłaniam sie do stwierdzenia ze to raczej wina w "użytkowniku" ;) a co do szkieł, to staram sie je czyścic gdy jest opalcowane (tylko na ile ma to wpływ na jakosc zdjecia? ) natomiast pchać paluchy do lustra itp jeszcze sie nie odważyłem :mrgreen: z resztą wydaje mi sie czyste :smile:

edmun - Pon 15 Gru, 2008

kufel napisał/a:
edmun mówiąc o umiejętnie dobranych parametrach miałeś na myśli to żeby skrócić możliwie czas otwarcia migawki? (co sie wiąże z mniejszym prawdopodobieństwem poruszenia) ? czy cos innego?
marekf napisał/a:
jak się nie porusza to czas 1/60s spokojnie wystarczy ;D a do poruszających się to w zakresie od 1/125-1/500

zależy jeszcze od ogniskowej.
ogólnie przyjęta zasada jest :
1/ogniskowa = czas migawki w s
czyli ogniskowa (odpowiedno do matrycy) np. 50mm to czas 1/50 s.
oczywiście wszelkie stabilizację są pomocne, jednak warto się trzymać tej zasady

icegrub - Pon 15 Gru, 2008
Temat postu: Canon 40D
Ja też kupiłem inny obiektyw niż ten który był w komplecie, i cholera mnie strzeliła jak zobaczyłem każde zdjęcie mydlane i to jeszcze obiektyw z IS,em,szybciutko wyczyściłem szkiełko przesunąłem suwak ostrości na 6,trochę cierpliwości w rękach i wszystko się zmieniło.Ale faktycznie możesz mieć problemy z samym korpusem i danym obiektywem ale z SAMPLI które pokazałeś nie jest to takie tragiczne.Najlepiej idź do sklepu podepnij kilka obiektywów popstrykaj i zobacz w domu czy efekty są podobne z wszystkich obiektywów?
Każdy od razu zwraca uwagę na sprzęt, a nie wziął faktu pod uwagę, że może już wzrok się psuje i jakieś mydlane odczucia przed oczyma....?

kufel - Pon 12 Sty, 2009

żeby nie zakładać nowego wątku spytam tutaj. kwestia dotyczy autofokusu. wiadomo ze jedną z dolegliwości może być FF/BF czyli przesunięcie w płaszczyźnie przód /tył. a moje pytanie brzmi jak często można i czy można (czytałem ze tak) spotkać przesuniecie w płaszczyźnie lewo prawo? czyli pkt autofokusu jest przesunięty w lewo bądź w prawo od tego miejsca gdzie celowaliśmy? i czy taka wada jest wada puszki czy obiektywu? czemu pytam? bo zauważyłem ze zawsze miejsce w które celuje centralnym pkt AF (tego uzywam) różni się od tego które mi sie pokazuje na LCD puszki i jest przesunięte na prawo o kilka mm na wyświetlaczu. zastanawiam się czy to efekt wadliwego AF puszki czy rzecz raczej normalna. a jeśli wada co co zrobić z tym fantem? serwis?
koimas - Pon 10 Sie, 2009

Nie chcąc niepotrzebnie zakładać nowego wątku napiszę tutaj. Chciałbym się zapytać: Czy w 40-ce w trybie manualnym, aparat powinien pokazać mi w wizjerze, że poszczególne parametry są odpowiednie dla poprawnej ekspozycji??? Jeśli tak, to jak to powinno wyglądać? Czy tak samo jak np. w trybie automatyki z preselekcją przysłony (czas otwarcia migawki miga = ekspozycja nieprawidłowa) czy może jakoś inaczej?

Przepraszam za to śmieszne i banalne pytanie, ale musiałem je zadać, bo instrukcja w tej kwestii nie zawiera żadnych informacji (albo ja nie umiem szukać). W każdym razie proszę o pomoc i wyrozumiałość :oops:

edmun - Pon 10 Sie, 2009

wyświetla się drabinka ekspozycji.
koimas - Wto 11 Sie, 2009

No dobrze, ale jeżeli bez względu na ustawienia, wskaźnik na tej drabince znajduje się na poziomie -2 i miga, to co to oznacza?? Chyba w przypadku poprawnej ekspozycji powinno się coś zmienić.
zug - Wto 11 Sie, 2009

koimas, instrukcja zawiera jak masz polską instrukcję strona 93 :cool:
widocznie nie czytałeś dokładnie albo tylko raz :razz:

lama - Wto 11 Sie, 2009

koimas napisał/a:
ale jeżeli bez względu na ustawienia, wskaźnik na tej drabince znajduje się na poziomie -2 i miga, to co to oznacza??
Może to oznaczać, że nie zdjąłeś dekielka :wink: A tak na poważnie to zwiększaj czas/otwieraj przysłonę aż drabinka drgnie.
koimas - Wto 11 Sie, 2009

Zug - zauważ, że to, co przytoczyłeś dotyczy dowolnego trybu ze strefy twórczej prócz manualnego, o który mi chodzi. Kwestią jest to, jak ten wskaźnik, który na zdjęciu znajduje się na -+1 (zmniejszona i zwiększona wartość ekspozycji), w trybie manualnym powinien się zachowywać przy poprawnie ustawionych parametrach ekspozycji? Ma migać czy nie? Mi się wydaje, że nie.
zug - Wto 11 Sie, 2009

koimas, czy jeżeli kręcisz pokrętłem w jedną lub w drugą stronę wskaźnik nie zmienia położenia?
edmun - Wto 11 Sie, 2009

koimas, w trybie manualnym jeśli pokręcisz pokrętłem to zmienisz przysłonę. górnym pokrętłem zmienisz czas naświetlenia, więc jeśli na drabince jest poniżej lub powyżej wartości 2EV, to oznacza że znacząco nie doświetlasz lub strasznie prześwietlasz zdjęcie wg tego co pokazuje Ci światłomierz. w trybie twórczej Av,Tv,P, przesuwasz na drabince wskaźnik aby pokazać aparatowi, że chcesz niedoświetlić lub prześwietlić zdjęcie o daną wartość CO DO WSKAZAŃ ŚWIATŁOMIERZA, czyli jeśli używasz poprawnego pomiaru, wartość 0 wg automatyki aparatu to idealne naświetlenie zdjęcia (które będzie dążyć do 18% skali szarości).

Natomiast w trybie M - czyli manualnym, nie ustawiasz już kompensacji ekspozycji na plus czy na minus, bo aparat sam Ci niczego nie zmieni. Sam ustawiasz parametry ekspozycji czyli czas, ISO, przysłonę, a na drabince wyświetla Ci się informacja, czy dobrze naświetlasz WG WSKAZAŃ ŚWIATŁOMIERZA. i tak jak mówiłem, jeśli ustawisz takie parametry że na drabince wskaźnik będzie poza skalą, to oznacza że dobrałeś parametry totalnie ŹLE (jeśli zrobiłeś to nieświadomie i nie wiesz jaki będzie tego efekt), lub też ustawiłeś takie parametry jakie chciałeś, bo wiesz że automatyka aparatu może się totalnie pogubić w cieżkich warunkach (np. zdjęcia nocne z długim czasem ekspozycji) i zrobiłeś to zupełnie świadomie znając konsekwencje takich a nie innych ustawień.

p.s. w trybie P,Av,Tv,M wskaźnik nie będzie migać, jeśli mieści się w skali -2 0 +2.

candy - Sro 12 Sie, 2009

Cytat:
p.s. w trybie P,Av,Tv,M wskaźnik nie będzie migać, jeśli mieści się w skali -2 0 +2.

dokladnie,wskaznik miga jesli jest poza skala -2/+2 ,czyli krecisz kolkiem az ruszy sie wskaznik i znajdzie na drabince(przestanie migac)

koimas - Sro 12 Sie, 2009

Wow!

Dziękuję edmun za jasne i klarowne wyjaśnienie tej kwestii (już dawno zapadłem się pod ziemię :oops: ). Z resztą dziękuję wszystkim, za chęć niesienia pomocy nieoświeconemu.

edmun - Czw 13 Sie, 2009

Nie ma problemu :) :razz: