forum.optyczne.pl

Wolne tematy - "widma"

mikhathara - Sro 03 Gru, 2008
Temat postu: "widma"
Ostatnio natknąłem się na taki problem. Dlaczego podczas fotografii z lampą błyskową na zdjęciu pojawiają się jasne krążki. Czy jakiś spec mógłby mi to wytłumaczyć
piotrmkg - Sro 03 Gru, 2008

mikhathara, jasne krążki = bliki :?: wrzuć jakieś przykładowe zdjęcie, będzie łatwiej dojść co to i dla czego się pojawia.
Jesienny - Sro 03 Gru, 2008

Odbicia światła w kurzu?
wulf - Sro 03 Gru, 2008

Jesienny napisał/a:
Odbicia światła w kurzu?

Jeśli to kompakt z lampą błyskową zaledwie kilka centymetrów od obiektywu to kolega ma rację.
Kurz potrafi porządnie "wkurzyć" nawet w pomieszczeniach pozornie czystych.

pawel23 - Sro 03 Gru, 2008

Odpowiedź jest prosta to są orby!!!!
link1
link2
zdjęcia
link3

jaad75 - Sro 03 Gru, 2008

Właśnie to ORBY! Żaden kurz - nie róbcie ludziom wody z mózgu...
mavierk - Sro 03 Gru, 2008

orby sa znane ludziom wszem i obec, są udowodnione naukowo, wielu ludzi już jebadało. Przykładowo ostatnio czytałem w Fakcie, że w Dobrej za Bolesławcem w tamtejszym młynie ostatnimi czasy bardzo dużo takich orbów zanotowały tamtejsze aparaty i kamery przemysłowe - prawdopodobnie jest to spowodowane klątwom Tutenthamona, który ponoć 5000 lat temu przeklnął pewnego młynarza, którego potomek aktualnie jest właścicielem tegoż młynu.

mavierk, cokolwiek palisz/wąchasz proszę zaprzestań tego. powoływanie się na taki szmatławiec jak Fakt też nie przystoi ludziom na poziomie.
MC - Sro 03 Gru, 2008

mavierk napisał/a:
wielu ludzi już jebadało

Celowo czy przez przypadek tak Ci wyszlo? :lol:
piotrmkg, nie przesadzaj.

piotrmkg napisał/a:
mavierk, cokolwiek palisz/wąchasz proszę zaprzestań tego. powoływanie się na taki szmatławiec jak Fakt też nie przystoi ludziom na poziomie.

Co tym tam wiesz mavierk ma racje :razz:

nie psuj zabawy :mrgreen:

pawel23, wyjaśnij proszę w czym ma rację.

ps. zwiększ tą czcionkę przed :mrgreen: bo u mnie na 14" jakieś szlaczki widzę.

piotrmkg napisał/a:
powoływanie się na taki szmatławiec jak Fakt też nie przystoi ludziom na poziomie.
Jaki szmatławiec? Człowieku, mojej sąsiadce ta gazeta uratowała życie! Serduszka, jakie naergetyzował pan Jerzy Mrugała uspokoiły bicie serca tejże chorowitej kobiety, której ciśnienie dobijało często do 200! Zresztą, jak nie wierzysz, sam przeczytaj co i jak:

http://www.efakt.pl/artyk...p?Artykul=38716

Zresztą poczekajcie na Monastora, słyszałem, że coś w fakcie, że minotaury rzeczywiście istniały i to było udowodnione nie przez jakiegoś pierwszego lepszego reportera, a porządnego doktora!
jak ktoś to łyka, to mu współczuje xD

MC napisał/a:
Celowo
;)

Chodziło mi o to że ja też o tym słyszałem. To najprawdziwsza prawda :mrgreen:

Skopiuj sobie do Worda i powiększ czcionkę :smile:

mavierk napisał/a:
słyszałem, że coś w fakcie, że
ja wiem, że język polska trudna ale proszę chociaż o minimum szacunku dla naszej polszczyzny :)

pawel23, trzeba najpierw tego Worda mieć :) ale już doszedłem co i jak.

piotrmkg napisał/a:
minimum szacunku dla naszej polszczyzny :)
stylizacja :P

piotrmkg napisał/a:
pawel23, trzeba najpierw tego Worda mieć :) ale już doszedłem co i jak.

Wystarczy WordPad :wink: Następnym razem napiszę Ci większą wersję na priva :smile:

edmun - Sro 03 Gru, 2008

albo ctrl na klawiaturze i pokrecic koleczkiem na myszce :D
MC - Sro 03 Gru, 2008

Oooo, to dziala! Na moim archaicznym laptopie to cus swietnego!

edmun, trzeba najpierw te kółeczko mieć, ja mam zamiast niego środkowy przycisk.
edmun - Sro 03 Gru, 2008

"CTRL" i "+" lub "-" na klawiaturze działa tak samo. pomimo szerokiej wiedzy informatycznej łapię się czasami na tym, że takich podstawowych skrótów nie znam, nawet zmianę języka klawiatury z y na z męczyłem się 2 lata aby skrót zapamiętać.
trochę załosne biorąc pod uwagę programowanie i debugowanie skryptów, a windowsa człowiek nie zawsze zna na wylot :)

edmun, sam mam mgr inż teleinformatyki przed nazwiskiem a nie znam się na tych skrótach, a mój komputer to raczej do muzeum by się nadawał:
- pentium 1 (tak jeden) 200MHz bez instrukcji MMX
- 128MB ramu
- Nvidia Riva 128;
- HDD 6GB
- CRT 14"@800x600
- i tu pewnie was zaskoczę: NAS 4x1TB RAID 5 =3TB

MC - Sro 03 Gru, 2008

piotrmkg napisał/a:
NAS 4x1TB RAID 5 =3TB

Ze co prosze?
Co do komputera, to mialem taki procesor, z mmx, ale tylko 32mb ramu i hdd 512mega. Ale to bylo przed 2000r...

MC, http://en.wikipedia.org/w...ttached_Storage
no ja swój zakupiłem pod koniec 1997 od tamtej pory doszedł właśnie tylko NAS.

MC - Sro 03 Gru, 2008

piotrmkg, duzo madrosci w tym linku :wink:

http://pl.wikipedia.org/wiki/NAS_(informatyka) dla nie anglojęzycznej części forumowiczów :wink:
mnich - Sro 03 Gru, 2008

http://www.joemonster.org...Faktu_ci_pomoze

Świetnie się bawicie XD

Mavierk tworzy jakąś nowo mowę, ale to pewnie po tej elipsie z faktu ( link powyżej )

[ Dodano: Sro 03 Gru, 2008 23:15 ]
A te widma to napewno takie bańki zarejestrowane dzięki stabilizacji Sony w korpusie ;P

mnich, zabawa prawie jak z [you ] :)
mnich - Sro 03 Gru, 2008

Jakby tak każdy użył w podpisie ten skrypt, to elektrownie by w polsce zgasły ;)
( kiedyś miałem strasznego starego gruchota- komputer- i koledzy się ze mnie śmiali że jak właczam komputer to w eletrowni przestaje dym z komina lecieć )

Jesienny - Sro 03 Gru, 2008

mnich napisał/a:
A te widma to napewno takie bańki zarejestrowane dzięki stabilizacji Sony w korpusie ;P

O tym nie pomyślałem. Choć już "wynalazłem" hip-hop(owy) aparat, który przy zdjęciach architektury losowo wstawiałby na zabytki grafitti. :twisted:

mnich,
mnich napisał/a:
( kiedyś miałem strasznego starego gruchota- komputer- i koledzy się ze mnie śmiali że jak właczam komputer to w eletrowni przestaje dym z komina lecieć )
że niby jak mam to rozumieć?? że nie pobierał 2kW energii jak te dzisiejsze komputery :?:
mnich - Sro 03 Gru, 2008

Produkował tyle ciepła że elektrociepłownia ( uściślając) przestawałą być potrzebna ;)

mnich, przecież stare kompy tak się nie grzały jak te dzisiejsze. jeśli pamięć mnie nie myli to mój 486 DX2 był chłodzony pasywnie, bo nie potrzebował być aktywnie chłodzony aby się nie przegrzać. :D
edmun - Czw 04 Gru, 2008

ale zasilacze wtedy były o wiele gorsze. pamiętam że mój poczciwy Celeron400MHZ z 128MB ramu i dyskiem (potężnym jak na tamte czasy) 6 GB rownież pięknie grzał.
Teraz zrobiłem sobie to samo w pokoju. Stoi taki smok co jak się go włączy to grzejniki przykręcam, no ale w najnowszym NFS mam 6 klatek więcej więc jest dobrze :)

piotrmkg - Czw 04 Gru, 2008

edmun, no niby ok, ale wtedy zasilacze miały 200W, a dziś ludzie po domach mają 700W. nawet jeśli sprawność pierwszego wynosi tylko 50% a drugiego aż 80% to i tak pierwszy emituje 100W ciepła a drugi 140W. :P
edmun - Czw 04 Gru, 2008

piotrmkg, nie będę drążył dalej tego tematu, jednakże odpowiem że nie zgadzam się całkowicie z Twoją odpowiedzią. może kiedyś dokończymy temat. myślę że w tym temacie zbyt stanowczo odbiegliśmy od jego charakteru. pozdrawiam