forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Dwa pytania odnoście Sony Alpha 300 / 350

mareks07 - Nie 07 Gru, 2008
Temat postu: Dwa pytania odnoście Sony Alpha 300 / 350
Witam
Dwa pytania odnoście Sony Alpha 300 / 350:
1) Efektywna stabilizacja A350 jest równa 1.3+/-0.3 EV z obiektywem Sony 1.4/50 mm, a względny czas 0 EV na wykresie odpowiada 1/100 s. Czy stosując obiektywy ze stabilizacją wraz ze stabilizacją w korpusie da się osiągnąć lepsze efekty stabilizacji, jeśli tak to jakie ?
2) Czy zna ktoś wyniki testów szumów dla A300 oraz A350 w zakresach ISO 100-3200 dla wyostrzenia 0,1,2,3 ?

LitVuS - Nie 07 Gru, 2008

Szum w Alphach był główną przyczyną dlaczego nie wybrałem właśnie tego systemu...
Jeżeli chcesz robić zdj. gdzie wysokie iso odgrywa dużą rolę, to w tym przedziale cenowym najlepszy jest Canon.

Jeżeli nie to osobiście wybrał bym 300, moim zdaniem 350 nie jest warta dopłacenia!
Rozejrzyj się za systemami innych producentów (canon, pentax).

Jeżeli chcesz kupić sony pod wpływam reklam telewizyjnych, to lepiej wylej na siebie wiadro zimnej wody i przestudiuj rynek aparatów jeszcze raz, poczytaj testy, pooglądaj zdjęcia zrobione tymi aparatami...

A co do stabilizacji to nie słyszałem jeszcze o tym, żeby te dwa systemy działały w tym samym czasie.

MC - Nie 07 Gru, 2008

1. Wedlug mnie stabilizacja jest troche bardziej wydajna, ale nie bede sie tutaj sprzeczal. Jesli podepniesz do stabilizowanej matrycy obiektyw ze stabilizacja, wlaczysz i jedno i drugie, to uzyskasz gorsze wyniki, bo matryca "nie rozumie" obiektywu w tym przypadku.
2. Jesli jestes szumofobem, to A200 i A3x0 nie sa aparatami dla Ciebie.

mareks07 - Nie 07 Gru, 2008
Temat postu: Odp 1
Dzięki MC za dopowiedź na moje pierwsze pytanie !

P.S. Wiem że matryca w A350 szumi bardziej niż w A300, ale czy spotkał się ktoś z Was z testami tych obu matryc, tak z ciekawości.
P.S. 2 Ostatni numer Next przedstwia porównanie tanich lustrzanek i A350 wypada w nim na 4 miejscu a C450d na 2, ciekawi mnie czy A300 jest lepsza :)

MC - Nie 07 Gru, 2008

Pod wzgledem szumu - tak jak A200.
morfeusz - Pon 08 Gru, 2008
Temat postu: Re: Odp 1
mareks07 napisał/a:
Dzięki MC za dopowiedź na moje pierwsze pytanie !

P.S. Wiem że matryca w A350 szumi bardziej niż w A300, ale czy spotkał się ktoś z Was z testami tych obu matryc, tak z ciekawości.
P.S. 2 Ostatni numer Next przedstwia porównanie tanich lustrzanek i A350 wypada w nim na 4 miejscu a C450d na 2, ciekawi mnie czy A300 jest lepsza :)

marks07..powiem ci tak...jak przymierzalem się do zakupu pierwszego lustra to również interesowały mnie testy A300 i A350, szukałem różnić w fotkach itd....niestety powiem ci że nie ma za wiele takich porównań oprócz danych w specyfikjacji i parametrach aparatów :sad: tak czy siak również męczyłem pytaniami "Mędrców" tego forum i wynikało z nich że A300 szumi tak jak powiedział MC jak A200 bo to ta sama martyca itd (test na opytczne pokaże ci jak szumi A200)..Ja sobie pomyślałem tak....wolę kupić a300 bo dla mnie 10 mega matryca jest wystarczająca a do tego bedzię może mniej szumieć i na dodatek te kilka groszy odłoże na zamiane kita. tak też zrobiłem. minęło 3 miesiące a zastanawiam się czy bym nie wybrał a350..a dlaczego?? a to za sprawą zakresu tonalnego a350. powiem tak-nie porównywałem tych dwóch aparatów ale korci mnie myśl że moje fotki mogłby być lepsze jeśli chodzi o kolorystyke itp. Z testów a350 na optyczne wynika że ma lepszy zakres tonalny niż aparaty z wyższej pólki np pentax K20 czy olympus e-3 (matryce cmosa)...nie wiem czy dla takich amatorów jak MY różnica w szumach będzie widoczna między a300 a a350 ale teraz wiem że i tak nie korzystam z iso3200 i rzadziutko z 1600 a iso 800 jest dla mnie akceptowalne. więc teraz porównująć te dwa aparaty zastanawiałbym się czy nie wybrać lepszej matrycy a zrezygnować z porównywania iso 1600...to pytanie raczej retoryczne bo każdy woli coś innego ale plastyka czy tonacja na fotkach to też plus.

p.s na wakacjach czytałem w UK test A350 i 450D w gazecie zajmującej się fotografią (tytułu nie pamiętam) w której oba aparaty dostały tyle samo punktów w wyniku końcowym- 86%. był to wynik sumujący plusi i minusy całego aparatu.

tak na zakończenie dodam iż o zakupie a300 przekonała mnie cena (była dużo niższa niż 450 D) oraz zakres tonalny 450D który w testach na optyczne nie wypadł dobrze. więc jeśli patrzysz na iso to bierz canona. ja osobiście po paru miesiącach nie żałuje że wskoczyłem w system Alpha, no ale mnie żależy na czymś innym niż tobie.

pozdrowienia

Ostegolectric - Pon 08 Gru, 2008

takie porównanie ode mnie z alfy 200
iso 3200 bez redukcji szumów

iso 3200 z redukcją szumów

to tak jakbyś chciał zobaczyć coś oprócz tego co pokazali optyczni ;)

morfeusz - Pon 08 Gru, 2008

marks07, Ostegolectric podał ci 2 fotki na których widać że system redukcji szumu działa-efekty widać, choć coś kosztem czegoś- i istnieje możliwość wyłączenia redukcji szumu dla wysokich iso(to traktuje jako plus). jednak nie bierz tych fotek jako przykład na których można porównywać szumy dla róznych aparatów...wiadomo że istotne są warunki i ustawienia itp itd...

p.s to tak dla sprostowania :smile:

Rizzo - Pon 08 Gru, 2008

Pomimo wyłączenie redukcji szumów Soniak i tak wyraźnie gmera w swoich jpg. Ja na wyższych iso zawsze robie w rawach, bo otrzymuje wtedy pięknie drobno zaziarniony obraz beż żadnego odszumiania.
Wujek_Pstrykacz - Pon 08 Gru, 2008

Te fotki pokazują też jak nieostry jest obraz z tej Alfy :twisted: :evil:
RB - Pon 08 Gru, 2008

Wujek_Pstrykacz napisał/a:

Te fotki pokazuja jak nieostre są... te fotki. Z tej Alfy oczywiście :roll: .

CatStevens111 - Pon 08 Gru, 2008

Należy sie jednak pewne sprostowanie.

Pewnie zdecydowanej wiekszosci z was moze się wydawać , że te zdjecia z wysokim Iso przedstawiają kozicę górską. Nic bardziej mylnego. Fotka jest wykonana w pełnym południowym letnim słońcu, to jest pełny kadr portretową 50tką, żaden tam crop. Podbito Iso aby uniknąć poruszenia co sie udało przy migawce 1/2000.
Fotka przedstawia zarodowego Tryka rasy merynos, 140 kg żywej wagi, 140 cm w kłębie, szalenie niebezpieczne zwierze, 12 razy pod rząd wygrał konkurs na zarodowego Tryka chlubę polskiego i słowackiego podhala, baran ten załatwił już 3 pełne watahy wilków, 3 niedzwiedzie, 4 byki Żubra po czym zapłodnił 8 Żubrzyc w cztery minuty, ostatnio w okolicy zaczęto widywać także młode dziki z baranimi rogami i pokryte wełną....a wy mysleliście, że to jest jakaś marna kozica górska...

kozidron - Wto 09 Gru, 2008

CatStevens111 napisał/a:
Fotka przedstawia zarodowego Tryka rasy merynos

ale metka sterczy mu z tyłka, co nie zmienia faktu, że dziś opuścił Podhale i zbliża się do Krakowa z zamiarem wykolejenia kolejnego tramwaju ....

mareks07 - Wto 09 Gru, 2008

Jak by ktoś chciał to podaję porównanie szumów:
100 | 200 | 400 | 800 | 1600 <= ISO
0,48 | 0,59 | 0,83 | 1,19 | 1,60 <= 450D
0,63 | 0,80 | 1,04 | 1,42 | 1,15 <= A350
CatStevens111 ..... dobry tekst :P

MC - Wto 09 Gru, 2008

mareks07, tylko, ze takie suche liczby sa do niczego jak sie nie potrafi ich interpretowac.
CatStevens111 - Wto 09 Gru, 2008

kozidron napisał/a:
ale metka sterczy mu z tyłka

:mrgreen:

A to skomplikowana sprawa i wiąże się dodatkowo z urazą naszego bohatera do koloru fioletowego. W czasach jak Milka jeździła za Małyszemi i Schmitem do Zakopanego to wozili ze soba ta wielką fioletową krowę reklamową. Nasz bohater wykorzystał okazje i jak uciekał to ze zdziwieniem zauważył że sie mu coś z tej krowy przekleiło/dokleiło. Patrzy a tu metka mu sterczy a właściwie bardziej meta niż metka, z napisem"made in China"

Taka ona alpejska jak z koziej.... tylko metke do srodka schowali, a że krowa wielka była to i metka zacna... jak uciekał to od samego powiewania sie szum zrobił ale jak widzicie na fotkach mu to wisi i powiewa a do szumu sie przyzwyczaił. Przy okazji chciał zdementować plotke jakoby ta krowa była pełna mleka... zresztą chińskiego mleka on i tak by sie nie napił... ale zabawa była, troche sie przeraził tego fioletowego koloru który dostał w prezencie... lekarz palant sugerował mu, ze moze mu ciasne dzinsy barwią... ten weterynarz to gej chyba jakiś kto chodzi we fioletowych dzinsach...

Rizzo - Wto 09 Gru, 2008

Te fotki pokazują też jak nieostry jest obraz z tej Alfy

Jesteśmy bardzo wdzięczni, że nasz system umożliwia nam ustawienie w body minimalnego poziomu wyostrzania, co zapewnia większa możliwość podczas póżniejszej obróbki zdjęć. Poziom wyostrzania w alphie zdjęć może być naprawdę imponująco minimalny :razz:

Ostegolectric - Wto 09 Gru, 2008

no tak dla informacji poziom yyostrzania ustawiony był na 0
Wujek_Pstrykacz - Wto 09 Gru, 2008

He he... udało się pobudzić takie ścisłe umysły do żartów. Oj koledzy, koledzy....
Fitness Planet - Wto 09 Gru, 2008

Miałem sprzedać swoje lustro , ale kurcze coraz lepsze zdjęcia robi :mrgreen: no i cena tak spadła :wink:
Zostaje w tym systemie może A900 kupie :neutral: .Szumy są znośne .
Ideały tylko są w folderach :wink:

Rizzo - Sro 10 Gru, 2008

No obecnie nie ma juz sensu sprzedawać a300. Z racji wymiarów i niezłej jakości zdjęć moża ją zostawić jako drugie wycieczkowo - imprezowe body. Ja przynajmniej tak uczynie.
xsander_cage - Czw 11 Gru, 2008

A 300 jest moją pierwszą lustrzanką więc moja opinia nie jest tak reprezentatywna jak innych, ale powiem że jestem z tego aparatu bardzo zadowolony.
Wiedziałem mniejwięcej czego mogę oczekiwać po A 300 i w pełni się na to zgadzałem. Za 1440 zł mam pożądną lustrzankę dla amatora i tak miało być.

barbara - Czw 26 Mar, 2009

Witam
Mam pytanie dla użytkowników Sony Alpha 300
W ubiegłym roku w wakacje zakupiłam ten aparat .Kilka razy robilismy nim zdjęcia w plenerze,spotkań rodzinnych dzialał bez zarzutu do czasu kiedy wzięliśmy go w grudniu w góry .Kiedy chciałam porobić nim zdjęcia nagle okazało się żę nie działa wyświetlacz.Ponieważ aparat jest na gwarancji zgłosiłam reklamacje i ta została odrzucona .Wserwisie stwierdzili że jest w środku peknięcie z winy użytkownika,wycenili koszt naprawy na ok.300 zł.Aparat z zewnątrz nie ma żadnych wizualnych uszkodzeń ,ja sama go bardzo delikatnie i nie dużo używałam i wiem że to nie jest z mojej winy.Kilka lat zwykły aparat cyfrowy canona i z nim się nic nie dzieje czy Sony Alpha jest tak delikatna ?????

MC - Czw 26 Mar, 2009

Nie jest az tak delikatna. To normalny aparat w swojej klasie.
Baku - Czw 26 Mar, 2009

barbara, ... to niewłaściwa realizacja reklamacji.
Jeśli z zewnątrz nie ma śladów urazów mechanicznych, aparat robi zdjęcia (mechanika sprawna), plomby są nienaruszone, to przyczyną pęknięcia (wyświetlacza?) jest wada produkcyjna. Takie wady serwis jest zobowiązany usunąć bezpłatnie.
Jeśli jesteś pewna swej racji (tzn. aparat nie upadł boleśnie, lub nie zaliczył silnego urazu w okolicy wyświetlacza) to tej sprawy tak zostawić nie można. Pozostaje oddanie aparatu do niezależnej ekspertyzy i z jej wynikami zgłosić sprzęt ponownie do serwisu, w ostateczności grożąc wkroczeniem na ścieżkę sądową.
Niestety nie orientuje się w kosztach takiej ekspertyzy...

barbara - Czw 26 Mar, 2009

To co mam zrobić w tej sytuacji ?Między mną a serwiswm jest już trzeci miesiac korespondencyjnie trwa wymiana swoich racji ,zastanawiam sie czy nie powołac jakiegoś biegłego specjalistę który mógłby się wypowiedzieć w tej sprawie,czy nie jest to jakas wada ukryta,bo jak można uszkodzić mechanicznie aparat przenosząc go lub wożac w samochodzie .chyba że szkodzi mu niska temperatura ?
MC - Czw 26 Mar, 2009

Zalezy jak niska temperatura i czy byl wtedy wlaczany.
Ja proponuje zainteresowac sprawa rzecznika praw konsumenta.

Baku - Czw 26 Mar, 2009

Zakres temperatury pracy wyświetlacza nie może być niższy niż podany w specyfikacji dla całego aparatu. Kolorowe wyświetlacze mają temperatury pracy od -35 do 85 stopni C, aparat ma pewnie od 0 do 40 stopni C, choć praktyka dowodzi, że lustrzanki spokojnie wytrzymują temperatury poza tym zakresem. W niskich temperaturach mogą występować problemy z odświeżaniem zawartości, ale pęknięcie może niskich temperaturach łatwiej powstać na skutek niedokładnego spasowania/montażu wyświetlacza - jest to tak czy inaczej wada fabryczna.
MC, dobrze radzi. Warto zainteresować sprawą rzecznika i zagrozić wstąpieniem na drogę sądową.

barbara - Pią 27 Mar, 2009

On poleżał w samochodzie w pokrowcu 2-3 godz.przy temperaturze powietrza max -5 ,poszukam jakiegoś rzeczoznawcy żeby się wypowiedział w tej sprawie bo nasz rzecznik konsumenta ogranicza swoja pracę do przekazywania pism i pytania o stanowisko .
MC - Pią 27 Mar, 2009

MZ strata czasu i pieniedzy. Oni uznaja, ze maja wlasnych rzeczoznawcow i nie uznaja tej opinii.
Luke_S - Pią 27 Mar, 2009

Lepiej zacisnąć zęby i zapłacić te 300 zł. A serwisowy Sony zrobić antyreklamę wszędzie, gdzie się tylko da i przy każdej okazji.
MC - Pią 27 Mar, 2009

Luke_S napisał/a:
A serwisowy Sony zrobić antyreklamę wszędzie, gdzie się tylko da i przy każdej okazji.

A co to da?

Wujek_Pstrykacz - Pią 27 Mar, 2009

Może w końcu ludzie się trochę powstrzymają od kupna tych ... skoro serwis do bani.
MC - Pią 27 Mar, 2009

Za to o serwisach C i N ludzie sie wypowiadaja w samych superlatywach :lol:
Sunders - Pią 27 Mar, 2009

MC, czy słyszałeś że w C i N wyświetlacze pękają z "trudnych do ustalenia przyczyn" :???:
MC - Pią 27 Mar, 2009

Nieinteresuje sie poszczegolnymi przypadkami dla ktorych aparaty C czy N trafiaja do naprawy, aczkolwiek narzekania na jakosc uslug serwisowych nie sa wyjatkiem.

Zadałem takie pytanie, ponieważ jest to drugi znany mi przypadek pęknięcia wyświetlacza LCD w a300, którego serwis nie chce naprawić w ramach gwarancji, twierdząc wbrew oświadczeniu właściciela, że jest wynikiem uszkodzenia mechanicznego :???:
Moze to przypadek, a może niekoniecznie :???:

RB - Pią 27 Mar, 2009

Może w końcu ludzie się trochę powstrzymają od kupna tych ... skoro serwis do bani.

Z tegoz powodu te.... canony powinny być juz u nas na wymarciu...

RB napisał/a:
Z tegoz powodu te.... canony powinny być juz u nas na wymarciu...

Z tegoż powodu to na rynku zostałby...olek :smile:

MC - Pią 27 Mar, 2009

I stosunkowo malo zlego slychac o serwisie P, ale to moze tez efekt niewielkiej skali. Nie wiem.