|
forum.optyczne.pl
|
 |
Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - Luneta Celestron ULTIMA 100ED
rabin - Wto 09 Gru, 2008 Temat postu: Luneta Celestron ULTIMA 100ED witam,
natrafiłem na takie cudo w sieci i moje pytanie jako jeszcze nie posiadającego lunety.
czy ten sprzęt jest wart swojej ceny?
Czy ktoś ma jakieś wrażenia z użytkowania tej lunety?
Czy jako laik i początkujący będę zadowolony z jakości obrazu ( bo o to mi przede wszystkim chodzi) zadowolony?
dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Arek - Wto 09 Gru, 2008
100ED to już zacny sprzęcik. Niskodyspersyjne szkło w obiektywie zapewni Ci, że aberracja nie będzie mocno waliła po oczach. Myślę, że będziesz zadowolony.
rabin - Wto 09 Gru, 2008 Temat postu: Luneta Celestron ULTIMA 100ED czyli wart grzechu. a czy będę mógł ten sprzęcik prócz zastosowań "naziemnych" cieszyć się ładnymi obrazami nieba?
jeszcze zastanawiałem się nad Nikonem Fieldscope III ale ten ma 1. 60 mm średnicę obiektywu, 2. brak szkieł ED, czyli wnioskuję że obraz z tej lunety będzie gorszej jakości niż w Celestronie ??
pozdrawiam
Arek - Wto 09 Gru, 2008
100 mm na niebo to już naprawdę coś. Tym bardziej ze szkłem ED. A różnica pomiędzy 100 mm a 60 mm
jest ogromna. 100 mm zbierze prawie 3x więcej światła, co w astro ma przeogromne znaczenie. Masz
w zestawie zoomik 22-66x, co pozwoli na fajną pracę. Pomyślałbym nad zatrudnieniem jakiegoś ślusarza i dorobieniem przejściówki, żeby można było dołożyć zwykły okular 1.25". Wtedy możesz uzyskać powiększenia nawet na poziomie 150x, co ten obiektyw powinien spokojnie wytrzymać.
rabin - Wto 09 Gru, 2008 Temat postu: 100 ED witam,
czy 1.25 oznacza mocownie okularu do body i jest standardem?
pozdrawiam już wiem co kupię
RB - Wto 09 Gru, 2008 Temat postu: Re: 100 ED Do zastosowań naziemnych, szczególnie gdy trzeba się przejść za ptakami po jakiś trzcinach masa i rozmiary Celestrona (2 kg) mogą być niewygodą. Poza tym musisz do tego pomyśleć o naprawdę solidnym statywie.
Arek - Wto 09 Gru, 2008
1.25 cala to średnica standardowych okularów używanych w astronomii.
rabin - Wto 09 Gru, 2008 Temat postu: ultima 100ED nie sądzę żeby pół kilograma było aż tak uciążliwe przy noszeniu tej lunety w terenie, czy mam rację??
czy do tego Celestrona będę miał wybór innych np. stałoogniskowych okularów?
pzodrawiam
RB - Wto 09 Gru, 2008 Temat postu: Re: ultima 100ED
rabin napisał/a: | nie sądzę żeby pół kilograma było aż tak uciążliwe przy noszeniu tej lunety w terenie, czy mam rację?? |
Raczej 4.5 kg zamiast 3.5 kg (dolicz odpowiedni statyw z głowicą...). Czy będzie bardzo uciążliwe? Hmm, to po prostu jest duże. Naprawdę większe od 80 (ATS swarka to 1.3 kg i co istotniejsze krótsze i mniejsze). Oczywiście, że dasz radę to nosić. Ja tylko zwracam uwagę na mały felerek tego ustrojstwa.
rabin napisał/a: | czy do tego Celestrona będę miał wybór innych np. stałoogniskowych okularów? |
Celestron podobno produkuje jakieś okulary stałoogniskowe do Ultim (w każdym razie okulary mają nazwe Ultima LX), natomiast w żadnym sklepie netowym jeszcze nie udało mi sie ich namierzyć.
Z drugiej strony 100ED i 80ED akceptują okulary 1.25 cala, więc z tym kłopotu nie powinno byc. Oczywiście, niekiedy lepiej mieć okular skonstruowany do konkretnej lunety, ale to jest istotniejsze w przypadku krótkich lunet (60, 65).
W każdym raazie ten Celestron wygląda dobrze.
Tutaj znajdziesz zdjęcia strzelone przez 80ED
http://www.birdforum.net/showthread.php?t=69790
rabin - Wto 09 Gru, 2008 Temat postu: 100 ED witam,
a jak ma się ten Celestron do np. tej lunety ?http://allegro.pl/item498247181_luneta_fieldscope_iii.html
jeśli będę miał porównywalną jakość obrazu to ten nIkon jest o niebo mniejszy i lżejszy.
tylko co to jest warte?
Arek - Wto 09 Gru, 2008
RB napisał/a: | Z drugiej strony 100ED i 80ED akceptują okulary 1.25 cala, |
Nawet o tym nie wiedziałem. Czyli jest pełen wypas. Wybór okularów jest tak duży, że na pewno coś
się dobierze.
rabin - Wto 09 Gru, 2008 Temat postu: 100ED no a co z tym NIkonem ??
Arek - Wto 09 Gru, 2008
Fajny, ale to tylko 60 mm czyli 2.8x światła mniej niż w przypadku 100 mm.
RB - Wto 09 Gru, 2008 Temat postu: Re: 100 ED
rabin napisał/a: | witam,
a jak ma się ten Celestron do np. tej lunety ?http://allegro.pl/item498247181_luneta_fieldscope_iii.html
jeśli będę miał porównywalną jakość obrazu to ten nIkon jest o niebo mniejszy i lżejszy.
tylko co to jest warte? |
Powiedzmy sobie jasno, że ta Ultima miszczem śfiata to nie jest. Jest wielka i jasna, więc jak będzie mało światła to zobaczysz więcej. Natomiast jesli chodzi o ostrośc itede to będzie po prostu dość przyzwoicie.
Co z Nikonem? Hmm, wbrew pozorom Fieldscope III też cudem nie jest, choć to jest tez sprawa punktu odniesienia.
Punkt odniesienia możesz naleźć np. tutaj:
http://www.livingbird.org...d=272&srcid=272
http://www.livingbird.org...peChart2008.pdf
Jak widzisz Ultima 100ED jest w swojej klasie cenowej oceniana conajwyżej średnio na jeża... ED i wielka soczewka to tylko połowa sukcesu, niestety...
Nikon lepiej, ale tam jest niskodyspersyjna wersja, a ty piszesz o zwykłym szkle. Zaryzykowałbym, że Nikon od Ultimy gorszy nie będzie. Oczywiście nie pisze co zobaczysz o zmroku. Nawet Nikon Prostaff (na nasze Spotting scope RAIII) bez żadnych szkieł niskodyspersyjnych, ktróy u nas dostaniesz za 1700 z okularem i który waży gdzieś tak 1.2 kg jest od niej lepszy w kategorii ostrości...
Z drugiej strony masz popatrz na zestawione tam Vixeny Geoma, które są praktycznie tym samym co Opticrony serii GS. GS 665 GA dostaniesz na fotoplanet od 1550 PLN. Okular do tego to niestety około 1000 PLN (lornetki.pl).
Z dwóch proponowanych przez Ciebie do ptaków brałbym Nikona. Na astro się nie znam. IMO jedyna przewaga Ultimy jest jej jasnośc. Jeśli Ci na tym zależy - bierz Celestrona.
Aaa, jeszcze jedno - proponowany przez Ciebie Nikon jest prosty. Ja osobiście wolę kątowe lunety.
rabin - Wto 09 Gru, 2008 Temat postu: 100 Ed niestety nie otwierają mi się linki
tak myślałem że szerokość obiektywu oraz szkła ED nie znaczą że sprzęt jest ekstra.
ten NIkon chodzi mi po głowie.........niestety brak tu jest okulara kątowego.A w takiej lunecie nie da się zmienićz prostego na kątowy?
RB - Wto 09 Gru, 2008 Temat postu: Re: 100 Ed
rabin napisał/a: | niestety nie otwierają mi się linki |
Mi działa...
Spróbuj w gugla wrzucić:
Living Bird Scope Quest 2008
To będzie opis testu. Na tej stronie znajdziesz w takim okienku po prawej linka do pdf'a z rezultatami stabelaryzowanymi.
rabin napisał/a: | tak myślałem że szerokość obiektywu oraz szkła ED nie znaczą że sprzęt jest ekstra.
ten NIkon chodzi mi po głowie.........niestety brak tu jest okulara kątowego.A w takiej lunecie nie da się zmienić z prostego na kątowy? |
Nie da się, to jest sprawa korpusu.
Ale może napisz ile pieniędzy chcesz przeznaczyc na całość, może coś innego się da wykombinować.
rabin - Wto 09 Gru, 2008 Temat postu: 100 Ed planuję wydać na lunetkę 3000 pln
RB - Wto 09 Gru, 2008
Oo, to juz kwota za która mozna cos ciekwego kupić. Oczywiście NIE hajend typu Leiki, Zeissa czy Swarka ale dobry sprzęt dobrych firm jak najbardziej.
Rozumiem, że chodzi o kwotę na lunete i okular, ale statyw finansujesz osobno?
Za 3000 mozesz mieć (na styk) naprawdę dobra Kowę tsn-821W ze stałym szerokokatnym okularem tse-14wd (x32). Możesz mieć Kowę tsn-661 z dowolnym okularem, także z zoomem. Posiadam 661 z tse-14wd i jestem bardzo zadowolony (tylko, że ja za nią zapłaciłem trochę mniej )
Kowy znajdziesz na stonie Ecotone
http://www.ecotone.pl/?id_dz=46&id_kat=88
Oczywiście, na niekodyspersyjne Kowy Ci zabraknie. Cóż, ceny tego sprzętu w Polsce nie są niskie a import z USA przy obecnym kursie dolara nie jest juz tak bardzo korzystny.
Oprócz Kowy w Ecotone starczy Ci na ich lunetę (robiona w Japonii, sprzedawana pod marką Ecotone) SP-80 z okularem stałym x30. Szkło niskodyspersyjne. Podobno niezła. Jednak osobiscie wybrałbym tu Kowę 821.... te same pieniądze, podobna funkcjonalnośc (stały okular x30), Kowa lżejsza i powszechnie doceniana za dobra jakośc...
Dalej idą Opticrony. Za 2950 dostaniesz GS 815 GA z zoomem 20-60 (nie najlepszy okular serii SDL a dobry HDF, powinien starczyć). To jest mniej więcej Vixen Geoma... Dobra optyka.
Sprzęt Opticrona znajdziesz tu:
http://www.olbrycht.pl/opticron/index.htm
Niestety, cennik im się zaciąl, ale promocje są wyświetlane. Mozesz się z nimi skontaktować, Jacek Betleja na pewno ci odpowie i podpowie. Kompetentnie, choc oczywiście z racji zajęcia będzie Cie nakłaniał ku Opticronowi
To wszystko jest w moim głębokim przekonaniu sprzęt znacznie lepszy na ptaki niz Ultima 100ED.
Miszka - Wto 09 Gru, 2008
Co do samego vixena - widziałem niedawno cennik (pdf) sprzętu tej firmy na deltaoptical.pl (w tym oczywiście lunety geoma pro), ale tak naprawdę nie wiem czy dysponują tym sprzętem. Na stronie głównej bark opisów.
Jeżeli tak, to ceny były niezłe - geoma pro 67 z zoom-em, która świetnie wypadła we wspmnianym teście "winter 2008" wychodziła grubo poniżej 2.000,00.Pytanie jednak czy zoom 48x będzie wystarczający
Tak czy tak w Stanach teraz są wyprzedaże serii pro (wchodzi na rynek geoma II) i sam zamówiłem sobie geomę pro w przeliczeniu za niecałe 1.500 zł (oczywiście z zoom-em). Z tym że transport mam za darmo i nie wiem jakie są koszty przesyłki ze sklepu.
Widziałem też wspomniany test NIKON RA III (optics4birding) - całkiem dobrze wypadł jak na cenę. W centrum pola - czyli tam gdzie się głównie patrzy - obraz czysty, z dobrze odwzorowanymi kolorami i zupełnie bez aberracji !!
NIkony z zoom-em mają jednak co wynika z testów - wadę - dość wąskie pole widzenia i kłopot dla osób noszących okulary ze względu na niewielką max. odległość oka od soczewki okularu.
Gdyby jednak import z US nie był taki drogi - widziałem wyprzedaże f. Pentax (różne lunety) i Kowy 821 (za niecałe 3.000 z zoom-em)- mimo obecnego kursu wypadją świetnie cenowo.
rabin - Sro 10 Gru, 2008 Temat postu: 100ED witam,
myślałem o Nikonie Fieldscope 82ED .kosztuje z okularem 3300 pln.
czy w porównaniu z Kową wyżej wspomnianą jest to dobra luneta?
macs - Sro 10 Gru, 2008
Nikon ED82 jest z pewnoscia lepszy od kowy 821, chociazby ze wzgledu na szklo niskodyspersyjne. Jesli w podobnej cenie to bierz ED82.
Od paru miesiecy uzywam Nikona z zoomem i jestem b. zadowolony. Powiekszenie max 75x jest w pelni uzyteczne, fakt ze pole widzenia mniejsze niz u np. Zeissa ale cala reszta rownie dobra. Odstep zrenicy moze przeszkadzac noszacym okulary, ale tylko w gornych zakresach zoomu, tak sadze.
RB - Sro 10 Gru, 2008 Temat postu: Re: 100ED
myślałem o Nikonie Fieldscope 82ED .kosztuje z okularem 3300 pln.
czy w porównaniu z Kową wyżej wspomnianą jest to dobra luneta? |
Tak. Nikony to bardzo dobre lunety. Niektórzy narzekają na niewielka odległość na jaką trzeba zblizyc oko do okularu - jeśli patrzysz w okularach to mogą być kłopoty. Generalnie Nikony Fieldscope to bardzo dobry sprzęt. Ten model porównuje się z Kowa 823 (czyli niskodyspersyjną wersją 821). Sądzę, że gdybys postawił obok siebie obie lunety to mółgłbys zauwazyc róznice, ale generalnie której bys nie kupił, to będzie to bardzo dobry wybór. Jeśli chodzi o jakość optyki, ostrość, itede to oba sprzęty są na bardzo wysokim poziomie.
Poczytaj
http://www.birdforum.net/showthread.php?t=95561
Zresztąnna birdforum można duzo informacji uzyskac.
Pytanie - z jakim okularem możesz kupic tego Nikona a te pieniadze? Bo u nas w kraju to raczej samo body kosztuje 3200...
Aaa, wersja kątowa to Fieldscope 82 ED A. Upewnij sie, która to wersja, czy na pewno ta którą chcesz
rabin - Sro 10 Gru, 2008 Temat postu: ED 82 witam,
tak, machnąłem się w cenie Nikona.
Body kosztuje 3200 i to mam zamiar kupić a okular na razie stałoogniskowy.
dam znać jak tylko będę mógł pooglądać co nie co przez to cudo
RB - Sro 10 Gru, 2008 Temat postu: Re: ED 82
tak, machnąłem się w cenie Nikona.
Body kosztuje 3200 i to mam zamiar kupić a okular na razie stałoogniskowy.
dam znać jak tylko będę mógł pooglądać co nie co przez to cudo |
Okular stałoogniskowy x30 do tego to około 900 PLN... Dolicz jeszcze statyw, co najmniej około 300 PLN, ale pewnie zapragniesz szybko coś solidniejszego....
rabin - Sro 10 Gru, 2008
zamówiłem ze stałym okularem Okular 40x/50x MC na dobry i oszczędny początek.
okular zawsze mogę dokupić lepszy i bardziej wypasiony ale body pozostaje wciąż konkretne
ststyw z racji moich upodobań fotograficznych mam konkretny
Asad - Nie 28 Gru, 2008
Miszka napisał/a: | Co do samego vixena - widziałem niedawno cennik (pdf) sprzętu tej firmy na deltaoptical.pl (w tym oczywiście lunety geoma pro), ale tak naprawdę nie wiem czy dysponują tym sprzętem. Na stronie głównej bark opisów.
Jeżeli tak, to ceny były niezłe - geoma pro 67 z zoom-em, która świetnie wypadła we wspmnianym teście "winter 2008" wychodziła grubo poniżej 2.000,00.Pytanie jednak czy zoom 48x będzie wystarczający
|
Kupiłeś już Vixena Geomę ? Napisz jakie wrażenia ?
Miszka - Sro 31 Gru, 2008
ASAD
kupiłem już vixena geomę pro ed 67, ale niestety wrażeń jeszcze nie mam;
sprzęt jest w USA i czeka na kogoś znajomego jadącego z wizytą do ojczyzny
prawdopodobnie w styczniu będzie u mnie - z zoom-em, GLH-30 (nowy szerokokątny okular vixena) i kilkoma rzeczami do digiscopingu (tu zaryzykowałem, ale liczę, że sprzęt będzie dobry).
Po przetestowaniu postaram się wrzucić kilka zdjęć - o ile się uda i moje skromne umiejętności na to pozwolą.
meblezilawy - Sob 14 Mar, 2009
Arek napisał/a: | 100 mm na niebo to już naprawdę coś. Tym bardziej ze szkłem ED. A różnica pomiędzy 100 mm a 60 mm
jest ogromna. 100 mm zbierze prawie 3x więcej światła, co w astro ma przeogromne znaczenie. Masz
w zestawie zoomik 22-66x, co pozwoli na fajną pracę. Pomyślałbym nad zatrudnieniem jakiegoś ślusarza i dorobieniem przejściówki, żeby można było dołożyć zwykły okular 1.25". Wtedy możesz uzyskać powiększenia nawet na poziomie 150x, co ten obiektyw powinien spokojnie wytrzymać. |
Panowie czy zamiast prac ślusarza można wykorzystać takie ustrojstwo: http://deltaoptical.pl/kl...5t-2,d1431.html
dla stosowania okularów 1,25" w lunetach Celestron Ultima? Czy w Ultimach jest gwint T-2 czy się mylę? Jak z ogniskowaniem? Czy ktoś próbował?
kivirovi - Wto 02 Cze, 2009
Panowie (Arek i RB) namieszaliscie z ta ultima i mocowaniem okularow. Widzialem Ultime 80mm ED i bez ED, oraz 100mm bez ED.
Po pierwsze, ultima ma dwa gwinty na okularze od srodka maly i duzy. Okular mozna oczywiscie wyjac i na to miejsce wlozyc inny 1,25 cala. A ze sie bogu dzieki miesci to trzeba tylko redukcje od slusarza na ten duzy gwint. Nie jest to latwa robota, bo trzeba ustalic jak gleboko ma wchodzic okular. Tym niemniej warto. Gwint T to inna bajka i z tego co pamietam w ultimie jest jakis o mniejszej srednicy, ok 40mm. Wlozenie lantanowego zooma (600zl) do 80ED powoduje, ze mamy do czynienia z inna luneta, z inna polka! Tylko ze nie da sie go z marszu zamocowac. Zamiast tego mozna latwiej wlozyc Baader hyperion zoom o chyba nawet lepszych parametrach, bo Baader sprzedawal/sprzedaje? te zoomy juz z redukcja na Ultime. Okular kosztuje 650zl i jest wielki jak sloik od dzemu, rownie ciezki i wspanialy. Niestety nigdy nie mialem lunety i okularu jednoczesnie pod reka
Co do okularow: celestron Ultima, to tylko nazwa handlowa lepszych okularow astronomicznych Celestrona o szerokim polu widzenia i chyba ze szklem ED, ale do lunety ultima nie pasuja z marszu
Na stronie cennika Celestrona (lub SkyWatcher - o tm na koncu ) w delta optical sa okulary staloogniskowe do ultimy, ale to sa za przeproszeniem kasztanki. Po 100zl. Mozna kupic szerokokatny, jest tani przynajmniej.
Co do samej lunety w konfiguracji oryginalnej. Luneta jest wbrew przypuszczeniom b. jasna, tu dorownuje o wiele drozszym. Aberracja jest dobrze zniwelowana, ale na 50x robi sie ciemno i mydlo. To nie jest to co w zupelnie tanich jukonach, ale jest gorzej niz w kowach bez ed. Okular jest slaby. Zreszta jak widac jest on raczej maly. Brak ED to wiecej aberracji ale nie powiedzialbym, ze duzo wiecej, a 100mm to piekna oszalamiajaca jasnosc. Ale to wszyscy wiedza bo to o 50% wiecej swiatla. Ta luneta jest moim zdaniem warta kazdej zlotowki, jest na prawde dobra. Przypuszczam ze Ultima 100ed z hyperionem moze powalczyc z Nikonem 82ed. Ale pewnie nigdy sie o tym nie przekonamy. Nawet bez wymiany okularu robilem przez nia digiscoping (80ed) i jest bdb. Zdjecia sa na forum przyroda.
Prawdopodobnie wszystkie te uwagi tycza sie tez blizniaczych lunet SkyWatcher Acuter, ale trzeba to sprawdzic.
TMS75 - Pon 24 Sie, 2009 Temat postu: 80ED + cz statyw Velbon Sherpa 600r OK Mam pytanie do podobnego sprzętu Celestron 80ED. Czy można go spokojnie zamontować na statywie fotograficznym Velbon Sherpa 600r czy też lepiej od razu kupić w zestawie ze statywem do obserwacji astronomicznych ?
kivirovi - Wto 25 Sie, 2009
Technicznie da sie zamontowac na sharpa, ale jest on za malo stabilny do obserwacji w warunkach nieidealnych, a zwlaszcza na pelnym wysunieciu. Nie jest konieczny statyw astro, chyba, ze bedziez jej uzywal do astro. Wystarczy dobry, stabilny statyw foto.
|
|