forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Najlepszy sposób na makro?

zippuro - Sro 31 Gru, 2008
Temat postu: Najlepszy sposób na makro?
witam. wiem że na forum dużo pisano już o makro ale ja z dość precyzyjnym pytaniem... mam nikona d80 i takie oto szkła
-nikkor 50 mm 1.8 ( który podobno świetnie pracuje z pierścieniami pośrednimi)
- sigma 18-50 2.8
- sigma 70-300 apo macro
teraz jakiej kombinacji użyć aby podejść do makro- czy dokupić pierścienie pośrednie i podpiąć 50mm, czy nakręcić na któryś z obiektywów soczewki makro +10 dioptrii czy też może adapter odwrotnego mocowania albo pierścień odwrotnego mocowania i spiąć dwa obiektywy razem. z góry dziękuje i pozdrawiam noworocznie

edmun - Sro 31 Gru, 2008

najwygodniej będzie pierścienie pośrednie do 50mm (bo dobre światło i zawsze będzie można przymknąć tego nikkora) lub zainwestuj w raynoxa którego założysz chyba na każdy obiektyw z tych wymienionych.
takie jest moje zdanie

MC - Sro 31 Gru, 2008

Tyle, ze przy Raynoxie boli mala GO. Czasami to przeszkadza.
zippuro - Sro 31 Gru, 2008

sprawdzę z raynoxem ale co z innymi rozwiązaniami typu soczewki makro, adaptery i pierścienie odwrotnego mocowania?
MC - Sro 31 Gru, 2008

Soczewki czesto pogarszaja jakosc obrazu. Adapterow i pierscieni innych nie testowalem.
mavierk - Pią 02 Sty, 2009

ale tej GO nie zmienisz, jeśli chcesz mieć takie obrazowanie - moim zdaniem raynox + dyfuzor hand-made rulz! ;)
jaad75 - Pią 02 Sty, 2009

mavierk napisał/a:
moim zdaniem raynox + dyfuzor hand-made rulz!

Ciekawe, że jakoś ludzie, którzy na poważnie zajmują się makro używają jednak raczej pierścieni i mieszków (o dedykowanych szkłach nie wspominając)...

h.s. - Pią 02 Sty, 2009

http://picasaweb.google.p...oCanonEOS1000D#

Zawsze możesz przyłożyć odwrotnie stalkę do zooma /przykleić taśmą/ i sprawdzić efekt.

mavierk - Pią 02 Sty, 2009

jaad75 napisał/a:
Ciekawe, że jakoś ludzie, którzy na poważnie zajmują się makro używają jednak raczej pierścieni i mieszków (o dedykowanych szkłach nie wspominając)...
No ja znam sporo osób, które właśnie używają szkła z 1:1 + do tego właśnie raynox i efekty, jakie im wychodzą są na prawde spoko.

No ale to budżetowa wersja - pierścienie z automatyką to wydatek rzędu 400-600zł i z pewnością byłyby wydajniejsze.

zippuro - Pią 02 Sty, 2009
Temat postu: cd makro
ok..będę walczył z kombinacjami- na pierwszy ogień pójdzie raynox , potem pierścienie.
każda z tych metod powinna się obronić... a jeśli na początku nie to tylko kwestia czasu i cierpliwości.
jednak docelowo nie obędzie się nad kupnem obiektywu stricte do makro
teraz pytanie- w granicach 1000-1400 można mieć tamrona 90mm sigme 105mm albo tokine 100mm. pytanie czy warto wydawać 2400 żeby mieć sigma 150mm macro. każdy z tych obiektywów daje skale odwzorowania 1:1 więc czy tylko większa ogniskowa i większe odejście przemawia za sigmą 150mm?

krisv740 - Pią 02 Sty, 2009

a patrzyłeś odłegłoś ostrzenia obiektywów - 100 a 150/180?
Monastor - Pią 02 Sty, 2009

krisv740, to chyba miał na myśli zippuro pisząc o odejściu.
zippuro - Pią 02 Sty, 2009

tak chodziło mi o odległość ostrzenia.. ale co jeszcze przemawia za sigmą 150mm?
czy jakość fot będzie odczuwalnie lepsza?

piotrmkg - Pią 02 Sty, 2009

zippuro, jak ze wszystkimi obiektywami zwiększenie ogniskowej pociąga za sobą zmniejszenie głębi ostrości, może się zdarzyć iż pomimo ustawionej przysłony f22 fotografowany obiekt nie zmieści się w GO. 150mm daję luksus w postaci tego że nie trzeba się zbliżać aż tak bardzo do obiektu (dobre przy fotografowaniu żywych insektów i innych płochliwych stworzeń) do ogólnego makro polecałbym jednak coś z ogniskową ok. 90mm, a do makrofotografii w kontrolowanych warunkach (kwiatki i inne "nieuciekające" obiekty) polecałbym zakres 50-90mm.
zippuro - Sob 03 Sty, 2009
Temat postu: cd
dzięki piotrze za podpowiedź. wiec walka rozegra się między sigmą 105 mm a tokina 100mm.
tamrona nie biorę pod uwagę bo strasznie nie podoba mi się jakość wykonania- plastik plastik i jeszcze raz plastik. - nie wiem czy słuszne są moje odczucia .
macie jakieś propozycje między dwoma pierwszymi szkłami?
czekam na wynik i pozdrawiam

jaad75 - Sob 03 Sty, 2009

piotrmkg napisał/a:
zippuro, jak ze wszystkimi obiektywami zwiększenie ogniskowej pociąga za sobą zmniejszenie głębi ostrości, może się zdarzyć iż pomimo ustawionej przysłony f22 fotografowany obiekt nie zmieści się w GO.

Myślałem, że kto jak kto, ale Ty nie strzelisz takiej gafy... :twisted:
Nie zmienia się skala odwzorowania, więc GO pozostaje identyczna, niezależnie od użytej ogniskowej.

piotrmkg - Sob 03 Sty, 2009

jaad75, :oops: idę się pochlastać. na swoje usprawiedliwienie mogę tylko powiedzieć, że mam minimalne doświadczenie z makrofotografią
Wujek_Pstrykacz - Nie 04 Sty, 2009

Ja bym Tamrona 90 nie skreślał z listy zainteresowanych szkiełek. Może sprawia wrażenie słabszego mechanicznie, ale jest wytrzymały, Tokina 100 ma strasznie wolny AF, do tego jeszcze mało celny.
mavierk - Nie 04 Sty, 2009

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Tokina 100 ma strasznie wolny AF, do tego jeszcze mało celny.
Nie mogłem z tego szkła, jak Wujek_Pstrykacz celował w coś - bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz, bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz i doostrzanie... jak patrze na takie szkła i jeszcze przypominam sobie 70/2.8Macro sigmy, to zaczynam rozumieć, dlaczego Jaadowi do macro to szkło się podobało :D
zippuro - Nie 04 Sty, 2009

mavierk.. dokładniej prosze bo się troche pogubiłem po twoim ostatnim poście
ja tylko próbuje ustalic najlepszego w swej kategorii
- tamron 90mm
-tokina 100mm
-sigma 105mm
pozdrawiam zippuro

mavierk - Pon 05 Sty, 2009

zippuro, krótka piłka - tokina 100/2.8 i Sigma 70/2.8 w moich rękach były strasznie powolne, jesli chodzi o AF.

A co do tych szkieł powyżej... obawiam się, że optycznie wszystkie są tak samo super świetne :) W Twoim przypadku to tylko kwestia preferencji ogniskowej.

dżony - Wto 06 Sty, 2009

Cześć :D
nie chce zakładać nowego, tematu a widzę że jest tutaj mowa o makrofotografii i obiektywach ku temu służących. no wiec mam pytanie. bo zamierzam kupić alfe200 .... :P jaki obiektyw do makro się nadaje? oczywiście żeby nie był koszmarnie drogi.. czy wystarczą rachityczne pierścienie do makro. czy one dają dobre rezultaty? Kurcze miałem kompakta i ciężko mi sie sie na lustrzankę przesiadać. ale podjąłem cel nauczenia sie operować takim sprzętem :D

proszę o szybką odp

MC - Wto 06 Sty, 2009

dżony, jak chcesz tanio i na poczatek, to nawet do kita niezlym wyborem bedzie raynox 250.
mavierk - Sro 07 Sty, 2009

dżony napisał/a:
proszę o szybką odp
moje doświadczenie podpowiada mi, że szybką odpowiedź udzielają google, ale muszę zmienić to na google i MC :)
damianGR83 - Czw 08 Sty, 2009

Witam,
planuje kupić D90 i potrzebuje do niego dobrego szkła do macro w cenie do 1500 zł. Może mi ktoś cos polecić? Z góry dziękuje za wszystkie rzeczowe sugestie :)

MC - Czw 08 Sty, 2009

Z nowych to chyba tylko Tamron 90 w tej cenie sie miesci.
damianGR83 - Czw 08 Sty, 2009

MC, a jesli chodzi o fotografowanie krajobrazów, budynków itp to co mógł bys polecić do 1500 zł?
MC - Czw 08 Sty, 2009

Najlepszym wyjsciem do tej kwoty to chyba jest Tokina 11-16
Wujek_Pstrykacz - Czw 08 Sty, 2009

MC ty jesteś niezawodny w doradzaniu. Musisz mieć sporo czasu, skoro zawsze go znajdziesz na doradzanie. Do zobaczenia.
MC - Czw 08 Sty, 2009

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Musisz mieć sporo czasu

Pracuje na komputerze i co jakis czas strone sobie odswiezam :oops:

Jesienny - Czw 08 Sty, 2009

Następny kandydat na moderatora ;)
A co do tematu to zgadzam się z Tamronem 90, Co do Tokiny to jednak trzeba trochę do tych 1500 dołożyć widzę, że cena skoczyła z około 1700 do 2000 zł (niestety).

MC - Czw 08 Sty, 2009

No faktycznie skoczyla :oops:
Ale nic innego nowego i dobrego nie przychodzi mi do glowy... Tamron 11-18 rewelacja nie jest, delikatnie mowiac, nie jest.
Mozna jeszcze kupic Tamrona 10-24 z mocowaniem do Nikona, ale niestety w lapach go nie mialem, testow nie czytalem i poza kilkoma niezlymi w sumie zdjeciami na tut. serwisie to niewiele o nim moge powiedziec.

Jesienny - Czw 08 Sty, 2009

Może Sigma 10-20 póki co jeszcze kosztuje koło 1800 zł ;]
MC - Czw 08 Sty, 2009

W fotoaparacikach nawet 100PLN taniej...
zippuro - Nie 11 Sty, 2009
Temat postu: raynox
a ja mam pytanie jeszcze do raynoxa ... 202 czy też może 505...czy ma ktoś doświadczenia w tym temacie?
edmun - Nie 11 Sty, 2009

250...
optymalnie

505 jest zbyt dużym mikroskopem

zippuro - Sob 17 Sty, 2009

no i stało się.
nabyłem raynoxa msn 202 . pierwsze próby z sigmą 70-300 i nikkorem 50 mm średnie- ostry i wyraźny tylko sam środek kadru. nie bardzo wiem jak to zmienić- nakręcałem pierścień na 50mm i była lekka poprawa ale zastanawiam się czy jednak nie wymienić na model 250.
czekam na Wasze sugestie.pozdrawiam