forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Nikon D90 - jaki obiektyw na start

adiprint - Wto 17 Lut, 2009
Temat postu: Nikon D90 - jaki obiektyw na start
Witam!!
Zwracam się z prośbą o pomoc!!!

Doszedłem do wniosku że kupie swoją pierwszą Lustrzanke cyfrową bedzie to nikon 90d i w związku z tym zdecydowałem się na zakup pierwszego szkiełka i tu właśnie pojawia się wielki znak zapytania nie mam pojęcia jakie szkło wybrać????

nie jestem ukierunkowany do końca co bede focić napewno bede wykorzystywac aparat w podróżach na wycieczkach wiec w gre wejda krajobrazy otwarte przestrzenie z drugiej strony lubie fotki zwierząt, kwiatów i tp , napewno bede focić w zamkniętych przestrzeniach bede wykorzystywał aparat w pracy. pracuje w reklamie i potrzebuje dobre fotki na foldery, broszury do obróbki na druk wielkoformatowy.

myślałem o popularnym uniwersalnym obiektywie nikkor 18-105 który w zestawie z body wychodzi tanio ale jego jakość wykonania gdzieś słabo mnie przekonuje(plastik) by była to dobra inwestycja na lata!
stałoogniskowy obiektyw 50/1.6 jest już konkretnie wykonany ale czy nie bedzie mnie ograniczał??? do potretów jest podobno rewelka ale otwarte przestrzenie odpadają

proszę o pomoc w wyborze obiektywu!!!

piotrmkg - Wto 17 Lut, 2009

adiprint, wyszło takie cudo ostatnio jak 35 f/1.8 test był zresztą na dniach. może warto się nad nim zastanowić, całe pokolenia fotografów rozpoczynało swoją przygodę od jasnego "standardu".

o powiem szczerze coś mi sie ;po uszach obiło o tym obiektywie ale tak jak byś mi przyblizył o praktycznym zastosowoniu tego szkiełka to bym był wdzięczny
Wujek_Pstrykacz - Wto 17 Lut, 2009

adiprint napisał/a:
nie jestem ukierunkowany do końca co bede focić napewno bede wykorzystywac aparat w podróżach na wycieczkach wiec w gre wejda krajobrazy otwarte przestrzenie z drugiej strony lubie fotki zwierząt, kwiatów i tp , napewno bede focić w zamkniętych przestrzeniach bede wykorzystywał aparat w pracy. pracuje w reklamie i potrzebuje dobre fotki na foldery, broszury do obróbki na druk wielkoformatowy.
To Ty na start musisz co najmniej ze cztery szkła kupić. :oops:

hehe albo i 5

tak serio dochodzi do mnie że nieba takiego szkła które ogarnie wszystkie potzrzeby

czy 50/1.6 czy ta nowa 35 starczy na początek??

a po jakimś czasie uzbieram na czoś dłuższego??

czy lepiej kupić plastikowego kita 18-105 a póżniej zainwestować w solidne szkła

problem tkwi w tym że jeżeli chodzi o fotografie to jestem totalnym amatorem moje doświadczenie to zabawy z kompaktem nikona coolpix???

rafalg - Wto 17 Lut, 2009

adiprint napisał/a:
krajobrazy otwarte przestrzenie

16-85VR się nada
adiprint napisał/a:
fotki zwierząt

70-300VR obleci
adiprint napisał/a:
kwiatów

jakieś macro
adiprint napisał/a:
zamkniętych przestrzeniach

35 lub 50mm lub ewentualnie jakiś zoom z szerokim kątem

Także minimum dwa/trzy szkła żeby to wszystko obskoczyć.

P.S. ten kit odradzam choćby właśnie ze względu na kiepską jakość, podobno optycznie jest całkiem dobry. Wykonanie kiepskie.

czyli co 10 tysów zł na początek za zestaw !!! :grin:

nie nie na to mnie nie stać !!!

a moze jest jakieś szkiełko zmiennoogniskowe podobne do tego kita 18-105 ???

oczywiści zakres pewnie jest mniejszy ale powiedzmy na początek zastąpi chociaż 2 szkła z wy żej wymienionych ????

dodam może zakres moich możliwości mam do wydania na body 90d + szkło około a raczejbod3500 do 4000zł ???

i chce by to był konkret szkło warte kasy które bedzie przez lata

piotrmkg - Wto 17 Lut, 2009

adiprint, jak będziesz dbał o sprzęt to ten plastikowy kit spokojnie posłuży ci ponad 5 lat.

piotrmkgja wiem a jak bedzie leżeć na półce to nawet 10 lat tylko nie w tym rzecz chce kupić zestaw z zamiarem używania go i niewiem na jaki obiektyw się zdecydować
kurcze gdzieś ten plastik do mnie nie przemawia i myśle przecisz musi coś być podobnego wykonanego z trwałych materiałów .

myśle że w takim plastikowym mogą się luzy porobić i straci swoje parametry

edmun - Wto 17 Lut, 2009

hmm patrząc na wymagania to trzeba Cię zamknąć w przedziale 18-300 mm....

nie znam nikonowych szkieł, ale szukałbym czegoś w rodzaju 18-70 mm, do tego jasną 50-tkę, plus 70-200 lub 90-300mm....

Będzie być może najtaniej mając takie 3 rurki, a w miarę wykorzystasz takie ogniskowe.

Ciężko polecić jeden obiektyw który zastąpi wszystkie ...

Kwestia też - jakie masz fundusze

konczako - Sro 18 Lut, 2009

Nikkor 18-70 to w miare solidne i dość przyzwoite optycznie szkło. Co do stałki 50/1.8 to na początek pozycja obowiązkowa i niedroga przy tym. Zmieścisz się pewnie w 4tys zł za ten zestaw.
W przyszłości możesz pomyslec też nad dokupieniem Nikkora 35/2D i 85/1.8D i masz juz prawie kompletny zestaw.
A jeśli niezbędne będzie ci jakies tele to N70-300VR to niezły obiektyw i warto na niego składać.
Nie musisz wydawać 10tys zł żeby robić te wszytkie zdjęcia. Na upartego ten zestaw D90, 18-70(lub 18-105) i stałka 50/1.8 wystarczą tylko trzeba trochę ruszyć głową. :wink:

mavierk - Sro 18 Lut, 2009

Moim zdaniem kup:

d90 + AF-S 35/1.8

I to wszystko na chwilę obecną :) Ten zestaw da Ci ekwiwalent szkła 52/1.8, czyli klasycznej 50tki, którą tak na prawdę zrobisz wszystko, począwszy od jakiegoś krajobraziku, przez luźniejsze portrety aż po street foto.

Nie opłaca się kupować ciemnych 18-70 czy 16-105VR + 70-300VR tylko po to, żeby mieć pokryty zakres.. po 3 miesiącach jeden obiektyw włożysz sobie do plecaka, drugi będzdiesz miał ciągle podpięty... i będziesz pytać na co wymienić kita, potem zapytasz na co wymienić 70-300VR w cenie do 2300zł.

A tak mimo wszystko oszczędzisz sobie i nam trudu i wkręcisz się w porządną fotografię od razu :)

adiprint - Sro 18 Lut, 2009

dzięki mavierk o taką właśnie konkretną podpowiedz mi chodziło

[ Dodano: Sro 18 Lut, 2009 17:56 ]
a i mam jeszcze jedno pytanie czy do obiektywu AF-S 35/1.8 dokupie pierścienie pośrednie do makro???

mavierk - Sro 18 Lut, 2009

Jak chcesz pierścienie pośrednie i tanio - musisz zainwestować w AF-D35/2 - ma pierścień przesłony na obudowie i nie potrzeba do niego pierścionków z stykami - starczą zwykłe za 30zł :)

Ale ja i tak poszukalbym sobie na allegro dwóch kenko z stykami za stówkę i pół / szt. i z bani.

A do 35/1.8 masz:
http://www.allegro.pl/ite...36mm_nikon.html
Co nie jest ceną super niską :(
niby są jeszcze takie:
http://www.allegro.pl/ite...ze_stykami.html
ale trzeba popytać, czy te noname są w pełni kompatybilne :)

costi - Sob 21 Lut, 2009

Jak patrze na te pilowane srubki przy stykach, to jakos mnie od tego tanszego zesatwu odrzuca...
benetnash - Sob 21 Lut, 2009

nikkor 35/2D całkiem blisko ostrzy, może nada się do fotografowania kwiatów (zalezy tylko jak blisko chcesz podejśc do bukietu).

IMO kupowanie makro własnie do kwiatów mija się troszkę z celem. Można tez użyć soczewek makro (ja używam ich z 18-70) i kwiaty wychodza akurat bardzo ładnie. Wprawdzie soczewki wprowadzają troszeczkę abberacji na brzegach, ale centrum za to jest jak brzytwa.

Zawsze jest też sigma 17-70, która jest o niebo lepsza od nikkora 18-70 (optycznie taka sama ale o wiele solidniejsza) i daje odwzorowanie bodajże 1:2.8

Pozdrawiam

mavierk - Sob 21 Lut, 2009

benetnash, wcale nie jest solidniejsza :P a odwzorowanie, jakie daje, to 1:2 :P
benetnash - Sob 21 Lut, 2009

mavierk napisał/a:
benetnash, wcale nie jest solidniejsza

Mam obie i moim zdaniem jest. Na pewno ma mniej luzów i jest szczelniejsza.

Monastor - Sob 21 Lut, 2009

mavierk, benetnash, odwzorowanie jakie daje to 1:2,3 :wink:
1:2,8 też da, ale wysunięta tylko do 50 mm.

benetnash, nie wiem czy jest szczelniejsza, czy nie, jak macałem to nie było widac wielkiej różnicy. Wiem, że zoomowałem tym szkłem przemoczonym do suchej nitki, a grzyba ani soli (parę razy woda morska) w środku nie ma, z Nikkorem pewnie byłoby podobnie, ale nie sprawdzałem. Przy normalnych zastosowaniach nie ma co gdybac o szczelności, przynajmniej w przypadku tych dwóch szkieł. No chyba, że mają byc użytkowane w ekstremalnych warunkach, ale w takich jeszcze żadnego szkła nie sprawdzałem.

nestiee - Wto 03 Mar, 2009
Temat postu: D90 + wielka niewiadoma
Jak w temacie... zamierzam kupić Nikona D90. Będzie to moja pierwsza lustrzanka.
Na razie chciałabym jakiś taki uniwersalny obiektyw, później dokupię jakieś inne. "Pstrykać" chcę ogólnie ludzi (dzieci, portrety, fashion, ...) oraz zwierzęta. Krajobrazy również mnie interesują, ale mniej. Do portretów, fotografii dzieci itp. chcę później dokupić Nikkora 50 f/1.4G, ale jak mówię, na początek chcę jakiś uniwersalny. A jeśli chodzi o lampę to myślę nad SB-900 (nie chcę kupować tylko jakieś na początek, tylko od razu zaczać od jakieś lepszej). Przepraszam, że zakładam kolejny podobny temat... ale każdy ma inne wymagania wobec 90-tki i obiektywów... dlatego wolę sama założyć nowy wątek.
(jeśli można, to proszę o przeniesienie tego temat do "Pomagamy w wyborze obiektywu")

MC - Wto 03 Mar, 2009

Jeszcze przepros, ze nie w tym dziale :wink:
Jeszcze napisz ile chcesz wydac.

powiedzmy, że ten uniwersalny to tak do około 2000 ;)
MC - Wto 03 Mar, 2009

Ja bym wzial 18-105 i stalke 35mm. W sumie wyjdzie ok. 2 tys.
kozidron - Wto 03 Mar, 2009

wszyscy polecają 18-105VR, bo to dobry "plastikowy" obiektyw ale możesz też celować w 16-85 nikkora. Tak na serio wszystko rozbija się o budżet i wieksza precyzję jakie ogniskowe cię zadowalają, czy te bliżej 16 czy może te bliżej ~105. Czy to ma być obiektyw na "przeczekanie" czy raczej uniwersalny zoom, który posłuży parę lat

edit.

u ....jak 2K to celowałbym w 16-85, chyba że potrzebujesz "jaśniejszego" szkiełka

Raczej to na przeczekanie ;) . Szkło powinno być jasne, ponieważ jak mówiłam, chcę robić portrety... więc potrzebuję jasność :)
ziemowy - Wto 03 Mar, 2009

nestiee napisał/a:
Raczej to na przeczekanie ;) . Szkło powinno być jasne, ponieważ jak mówiłam, chcę robić portrety... więc potrzebuję jasność :)

Ten obiektyw do jasnych nie należy i lepiej spisze się w krajobrazach niż portretach.
Dla miłośnika portretów proponuje:
Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC MACRO
Zamkniesz się poniżej 2 tys.

ziemowy - ta Sigma wydaje się całkiem niezła... no i jest jasna.
Zna ktoś jeszcze jakieś jasne obiektywy? Oczywiście zoom. Kiedy czytam opinie na Optyczne.pl to już zupełnie nic nie wiem... za dużo tego wszystkiego, wolę przeczytać od kogoś, kto się na tym zna, co jest dobre, a co nie :)

arthuro - Wto 03 Mar, 2009

a moze pomysl nad NIKKOR AF-S DX 16-85 f/3,5-5,6G IF-ED VR :roll:

nestiee napisał/a:
jeśli wybiorę Sigmę 50-150 mm f/2.8

nestiee napisał/a:
mógłby jeszcze być Tamron 28-300 mm

Jeśli Twoim głównym tematem ma być portret to nie potrzebujesz tak dużych ogniskowych. Z regóły do portretów górny zakres ogranicza się do 85-100mm a w tych obiektywach może brakować Ci szerszego kąta.
Ta Sigma była by dobra w parze z 18-50/2.8. Razem z Sigmą 50-150 masz duży zakres o stałym świetle.

oracle - Wto 03 Mar, 2009

Jest jeszcze Tamron 17-50 jeśli już bierzemy pod uwagę sigme 18-50. Oba mają podobne zakresy ogniskowych ale tamron jest lepszy optycznie. Sigme miałem. Cena w zasadzie podobna.

Dzięki wielkie za rady :) . Jeśli będę kupować, to chyba wybiorę tą Sigmę 18-50 lub Tamrona 17-50 oraz później (albo, jeśli będzie mnie stać) zakupię tą Sigmę, co pisałam (50-150). Tylko co do tych krótszych, to nie wiem, który obiektyw jest lepszy, czy Tamron, czy Sigma?

Optycznie obiektywy podobne, z lekką przewagą Tamrona. Tamron ma też lepszy AF i jest nieco tańszy.
Wybór jest trudny za Sigmą może stać dobry serwis w Polsce czego brakuje Tamronowi.

Jeśli ktoś posiada takie obiektywy, które pasują do moich wymagań i jest z nich zadowolony to prosiłabym o napisanie czegoś na ten temat. Chcę po prostu dobrze wybrać i nie kupować później tego, co pod rękę "wlezie".
Jeszcze dodam, że nie chcę fotografować samych portretów, ale również (tu się powtórzę) sesje fashion, zdjęcia przyjaciół na łonie natury itp.

Sunders - Wto 03 Mar, 2009

nestiee jeśli chcesz "uniwersalny" obiektyw do ND90 w cenie ok.2kiloPLN, to polecam nikkor 18-200.
mavierk - Wto 03 Mar, 2009

nestiee napisał/a:
chcę później dokupić Nikkora 50 f/1.4G
Kup teraz! A uniwersalną to miej głowę :) Jak chcesz coś szerszego - kupisz sobie za miesiąc AF-S 35/1.8 albo juz dziś Sigmę 30/1.4 :)
kozidron - Sro 04 Mar, 2009

Sunders napisał/a:
nestiee jeśli chcesz "uniwersalny" obiektyw do ND90 w cenie ok.2kiloPLN, to polecam nikkor 18-200.

Sunders, zapomniałeś dodać uśmieszek, przez co wygląda to na "poważną" radę, :mrgreen:

mavierk napisał/a:
Kup teraz! A uniwersalną to miej głowę :) Jak chcesz coś szerszego - kupisz sobie za miesiąc AF-S 35/1.8 albo juz dziś Sigmę 30/1.4 :)

ja też bym tak zrobił, tylko powszechnie wiadomo, że zoomy są lepsze :razz:
:mrgreen:

Sunders - Sro 04 Mar, 2009

kozidron skoro "uniwersalny" nie wystarcza to dodaję :smile: :mrgreen: :twisted:
komor - Sro 04 Mar, 2009
Temat postu: Re: D90 + wielka niewiadoma
nestiee napisał/a:
Przepraszam, że zakładam kolejny podobny temat... ale każdy ma inne wymagania wobec 90-tki i obiektywów... dlatego wolę sama założyć nowy wątek.

Skoro podobny temat to je ujednolicam do już istniejącego watku, bo to ułatwia potem odnalezienie przydatnych informacji tym, którzy zadadzą sobie trud szukania. W końcu nie chodzi o to, żeby każdy nowy uczestnik forum zakładał nowy temat, nie?

beenu - Nie 08 Mar, 2009

Witam, przyłączając się do dyskusji, chciałbym zapytać o Nikkor 85/1,8... recenzje pozytywne...ja chciałbym o negatywach usłyszeć? Ewentualnie...czy ma ktoś jakieś inne sugestie...pieniążki się składają...liczę, że do 2k dozbieram (zawsze lepiej więcej niz mniej)
Ma to być dodatek do kitowego N18-55 (do zastosowań uniwersalnych) jako portretówka pełną gębą :) .

rafo87 - Sob 14 Mar, 2009

Witam serdecznie.

Skoro jest już wątek o D90 to może ktoś mi także coś doradzi bo mam nie mały orzech do zgryzienia. A więc tak: zamierzam kupić właśnie D90 i problem tkwi w tym że przeglądając dziesiątki obiektywów zupełnie się w nich pogubiłem.

Może powiem coś o moich wymaganiach. Ze względu że jest to moja pierwsza lustrzanka, wiadomo będę się jej sporo uczył, chodząc po górach( krajobrazy), po znajomych( portrety), ale docelowo chciałbym się zająć robieniem zdjęć na ślubach oraz podobnych uroczystościach.

Żona dała mi limit 10 000zł na wszystko(łącznie z lampą SB-900, kartą pamięci, akumlatorkiem itp), ja chciałbym się zmieścić między 7-8 tys.zł

Czy takie coś da radę na ślubach: D90+SB900+Nikon 18-200+Nikon 50/1.8+Sigma 17-70/2.8 lub Tamron jakiś podobny, albo jakaś stałka 35mm/1.4 ,
albo już nie wiem co :cry:

Mogę liczyć na pomoc?

lupo57 - Sob 14 Mar, 2009

rafo87 napisał/a:

Czy takie coś da radę na ślubach: D90+SB900+Nikon 18-200+Nikon 50/1.8+Sigma 17-70/2.8 lub Tamron jakiś podobny, albo jakaś stałka 35mm/1.4 ,

Na ślub to odpada 18-200 (za ciemny), bierz stałki

rafo87 - Sob 14 Mar, 2009

oki, dzięki lupo, choć znajomy foci na ślubach właśnie 18-200+SB800 i mówi że jakoś daje rade, a co byś mi polecił, może właśnie ta sigma 17-70/2,8-4,5+nikon 70-300 VR+nikon 50/1,8 albo sigma 30/1,4?

Dzięki

lupo57 - Sob 14 Mar, 2009

możesz spróbować rozejrzeć się za TAMRON 17-50/2,8 XR Di II LD, jeśli chcesz coś dłuższego to Nikkor 70-200 VR F/2.8G AF-S (to naprawdę zacne szkło ale niestety drogie :( )to też jest niezłe szkło ale ostrzenie jest manualne Zeiss Planar T* 1.4/50 poza tym do szerokiego kąta jest NIKKOR 17-35/2.8, Nikon 14-24 F/2.8 G ED AF-S oraz Nikkor 12-24mm f/4G ED-IF AF-S DX
pozdrawiam

costi - Wto 17 Mar, 2009

Do szerokiego kata do D90 to chyba lepiej Tokine 11-16/2.8 i podobne, a nie N14-24?

Z dluzszych rzeczy, a jasnych, to moze Sigma 70-200/2.8? Nie zrujnuje budzetu tak jak Nikkor, ale nie wiem jak z jakoscia tego szkla.