|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Na poczatek do studia...
nesta - Nie 15 Mar, 2009 Temat postu: Na poczatek do studia... Witam, planuje stworzyc studio, w przyszlosci bedzie sluzylo rowniez celom zarobkowym, ale narazie potrzebuje jakiegos poprawnego miejsca wewnatrz na zdjecia.
Mam 400zl do wydania, statyw juz mam, choc pewnie przydalby sie wyzszy. Myslalem o uchwycie na dwie zarowki + softbox.. Chyba, ze jest jakis lepszy pomysl na wydanie tych 400zl jesli chodzi o studio (tzn na pewno jest i wlasnie dlatego pisze, bo zupelnie nie znam sie na studiach). Dziekuje za pomoc.
MM - Nie 15 Mar, 2009
Za 400 zł to ty sobie kup kilka książek o tym co, jak i czym focić.
Choćby coś takiego
skasowany - Nie 15 Mar, 2009 Temat postu: Re: Na poczatek do studia...
nesta napisał/a: | Witam, planuje stworzyc studio, w przyszlosci bedzie sluzylo rowniez celom zarobkowym, ale narazie potrzebuje jakiegos poprawnego miejsca wewnatrz na zdjecia.
Mam 400zl do wydania, statyw juz mam, choc pewnie przydalby sie wyzszy. Myslalem o uchwycie na dwie zarowki + softbox.. Chyba, ze jest jakis lepszy pomysl na wydanie tych 400zl jesli chodzi o studio (tzn na pewno jest i wlasnie dlatego pisze, bo zupelnie nie znam sie na studiach). Dziekuje za pomoc. |
Można jeszcze szmatkę do brudu, przedłużacz, jakiś taborecik...
A tak poważnie, to kup tą książkę, którą polecił Ci MM. Mam, polecam i na pewno po pobieżnym nawet przeczytaniu będziesz wiedzieć co jest Ci potrzebne
komor - Pon 16 Mar, 2009
Książkę Freemana też mogę polecić, natomiast co do 400 zł to można tylko chińskie gadżety na Allegro wskazać (bo nie wiem czy polecić). Jak coś kupisz i użyjesz to daj znać, bo na razie chyba nikt z tego forum się nie zdecydował.
Ja tam trenuję lampki nocne i użycie lampy błyskowej jako lampy studyjnej.
mavierk - Pon 16 Mar, 2009
z tego, co pamiętam, jaad poleca funsport dla noopów, ale mogę się mylić, więc poczekajmy na jaada
jaad75 - Pon 16 Mar, 2009
mavierk, ten sklep (jeśli o sklepie mówisz) znam tylko ze słyszenia i nigdy w życiu nikomu go nie polecałem...
A za 400zł, to ciężko coś sensownego kupić... Jakąś chińszczyznę lub najtańszą lampę na stopkę z manualem, statyw, kostka, kabel i parasolka + blenda na wypełnienie... Wszystko raczej wątpliwej jakości, ale na początek do zabawy się nada...
mavierk - Wto 17 Mar, 2009
rzeczywiście, sory.. nie wiem co mi się stało
JasDa - Pią 27 Mar, 2009 Temat postu: taki sam problem. Potrzebuję rady co na początek do studia. tak na prawdę to myślałem o oświetleniu stałym którym można wymodelować portret. (poprawcie mnie jeśli się mylę). Najlepsze było by coś co mógłbym zabrać na zewnątrz.
mavierk - Pią 27 Mar, 2009
to nie odpowiednie forum (wiedza o świetle jest nikła)
viola - Nie 29 Mar, 2009
JasDa, witaj, za 400 zł nie ma mowy o dobrym swietle, nawet chińskiej lampy za to nie kupisz... jesli masz lampę błyskową do aparatu, to zainwestuj w kabel synchro i parasolki (najlepiej srebrną i złotą, biała tez się przyda, ale przy dwoch lampach, lub przy lampie i swietle zastanym).
jesli chcesz cos na zewnatrz, to kup zestaw lamp przenośnych, ktore łatwo spakujesz do torby lub schowasz pod łózko, jak nie bedzie potrzebny chwilowo.
marka lamp polecana przez specjalistów, to zwykle broncolor http://www.studionm.pl/broncolor lub cos z tej połki. polskie lampy na początek podobno tez sa dobre (np. ELFO), ale trzeba pamietać, ze błysk z takich nie zawsze jest taki sam. a z chińskich to juz w ogole za kazdym razem moze być inny
komor, ja zaczynam tak samo do tego pomarańczowy filtr na lampę błyskową i bomba
powodzenia
jaad75 - Nie 29 Mar, 2009
viola napisał/a: | marka lamp polecana przez specjalistów, to zwykle broncolor |
Hehe, no to poleciałaś z grubej rury... Broncolor, czy Profoto, to już trochę wysoka półka - po drodze masz jeszcze Bowensa, Elinchroma, Normana, Hensela i kilkadziesiąt tańszych firm...
viola - Nie 29 Mar, 2009
jaad75, masz absolutną rację - nie zaprzeczam. podzieliłam sie zdaniem profesjonalistów z którymi miałam przyjemność rozmawiać, a którzy pracują w studio i poza nim, korzystając ze sztucznego oświetlenia. elichrom też polecali ile fotografów tyle gustów w sprzęcie, sama mam bzika na punkcie nie stosowania "zamienników" (czyt. sprzętu gorszej jakości), ale finanse często nie pozwalają. w samych parasolkach rozbieżność cenowa to kilkadziesiąt złotych, a co dopiero w lampach... trzeba wygrać w totka.
Paweł_G - Pon 30 Mar, 2009
Co do Elfo to choć lampki mają niezłe to niestety "nie Bowensowskie" mocowanie sprawi że można połpynąć na akcesoriach do nich bo pozostanie jedynie zakup tych oryginalnych. Mnie nie stać narazie na konkretne lampi więc celuję w chyba najlepsze Chińczyki a więc Power Luxy.
jaad75 - Pon 30 Mar, 2009
Paweł_G napisał/a: | Mnie nie stać narazie na konkretne lampi więc celuję w chyba najlepsze Chińczyki a więc Power Luxy. |
A sprawdzałeś czesko-koreańskie Fomei?
Porównywałem ale chyba ceny ciut większe.
Paweł_G napisał/a: | Porównywałem ale chyba ceny ciut większe. |
Za to sprzęt znacznie lepszy. A osprzęt Bowensa, jak do chińczyków...
viola - Pon 30 Mar, 2009
jaad75, Paweł_G, cena faktycznie dużo lepsza, ale podobno (znów opinia wykładowców jednej ze szkół fotografii, sama nie mam doświadczenia) polskie dają bardziej powtarzalny błysk niż chińskie/koreańskie. ale jak wyprobujecie te chińskie/koreańskie to napiszcie o efektach pracy. z przyjemnościa sama na poczatek zaoszczędze
Fomei, to jednak troszkę inna liga niż popularne chinki...
Mini test Powerluxów jest tutaj:
http://www.cyberfoto.pl/r...-studyjnych.htm
Pominięty jest jeden z najważniejszych parametrów lamp (ten, za który czesto płaci się wielokrotnie więcej), czyli czas błysku. W przypadku Fomei jest to od 1/1470s do nawet 1/4000s w zależności od modelu, więc to lampy kwalifikują się do kategorii ultraszybkich, natomiast Powerluxy, to typowe wolne chińczyki 1/800-1/1200s. Jeśli chcesz fotografować dynamiczne sceny, to realna zdolność zatrzymywania ruchu przy lampie o t.5 1/800s, to ok. 1/250s (t.1), a w praktyce te chińczyki mają specyfikację podawaną bardzo optymistycznie...
Jedyną zaletą wolnych lamp jest to, że odpowiednio je wyzwalając, możesz kosztem mocy uzyskać krótkie czasy naświetlania przy pomocy migawki, ale ten trik obarczony jest wszystkimi wadami pracy z migawka szczelinową, oraz mocno komplikuje ustawianie ekspozycji.
komor - Wto 31 Mar, 2009
jaad75 jak zwykle zaskoczył mnie jakimś kawałkiem wiedzy o którym nie mam zielonego pojęcia A mógłbyś jeszcze wyjaśnić co oznaczają te określenia t.5 oraz t.1 w powyższym poście? TIA
jaad75 - Wto 31 Mar, 2009
komor, to samo, co czas t 0.5 i czas t 0.1, czyli czas w którym uwalniana jest połowa oraz 90% energii błysku. Zresztą tu masz bardzo fajny opis, wraz z wyjaśnieniem sposobów kontroli nad ilością uwalnianej energii:
http://www.paulcbuff.com/forums/viewtopic.php?t=59
komor - Sro 01 Kwi, 2009
jaad75, właśnie przeczytałem sobie to do śniadania. Świetna sprawa, zupełnie nie zdawałem sobie sprawy z tych aspektów i różnic między lampami na stopkę a studyjnymi, oraz różnic w parametrach lamp studyjnych. Dzięki.
Ale oczywiście rodzą się kolejne pytania. Autor używa tam terminów, które spotkałem gdzieś w reklamach/ofertach, a które – jak rozumiem – wiążą się właśnie ze sposobem działania sprzętu: monolight, powerpack. Widzę, że Monolight jest do odnalezienia na Wikipedii, to już sobie przeczytałem. Powerpack to pewnie przeciwieństwo monolight, czyli jeden zasilacz do którego podłącza się kilka głowic, jak opisane jest to pod koniec wskazanego przez Ciebie tekstu?
Jak rozumiem lampy na stopkę nazywane są często przez różnych producentów mianem speedlight (plus/minus zmieniona marketingowo pisownia) właśnie z powodu stosunkowo krótkich czasów błysku?
jaad75 - Czw 02 Kwi, 2009
komor napisał/a: | Powerpack to pewnie przeciwieństwo monolight, czyli jeden zasilacz do którego podłącza się kilka głowic, jak opisane jest to pod koniec wskazanego przez Ciebie tekstu? |
Tak, właśnie tak to wygląda - masz "paczkę", w którą wbudowany jest system zasilania i kondensatory, panel sterowania i gniazda głowic, a także system wyzwalania. Bywa również, że w paczkę wbudowane są akumulatory, dzięki którym możesz używać lamp w terenie.
komor napisał/a: | Jak rozumiem lampy na stopkę nazywane są często przez różnych producentów mianem speedlight (plus/minus zmieniona marketingowo pisownia) właśnie z powodu stosunkowo krótkich czasów błysku? |
Przypuszczam, że tak...
BTW, jeśli interesuje Cię kwestia czasów błysku i zdolności mrożenia ruchu przez lampy, to tu masz ciekawy artykuł z przykładami:
http://www.scantips.com/speed.html
viola - Wto 07 Kwi, 2009
dobra... pora odświezyć wątek
ktoś używa lamp Bowens Esprit Gemini GM400?
zestaw http://www.pstryk.pl/deta...ni+gm400+zestaw
będę wdzięczna za opinie
[ Dodano: Wto 07 Kwi, 2009 11:16 ]
no chyba nikt nie używa.... szkoda...
jaad75 - Wto 07 Kwi, 2009
Myślę, że nie znajdziesz jeszcze opinii użytkowników, bo te lampki są bardzo świeże. Wyglądają jak stare Gemini 200, ale parametry mają zbliżone raczej do Gemini 500, tyle, że zrezygnowali z niezależnego potencjometru pilota.
viola - Wto 07 Kwi, 2009
jaad75, rozumiem. ja sie chyba na nie skusze
Nie no, biorąc pod uwagę, że za taki zestaw na 500-tkach musiałbym zapłacić podobnie w Stanach, że ten zestaw to nowość i że Pstryk nie jest tanim sklepem, to propozycja jest niezła...
viola - Wto 07 Kwi, 2009
jaad75, jezu... mam nadzieję, ze to nie jest ironia i że faktycznie to dobry wybór. naczytałam sie sporo o tych lampkach. w ogóle sprzet Bowens jest polecany. chce miec cos co sie nie zje* przy dwóch błyskach.
viola, biorąc pod uwagę ceny Pstryka, ten zestaw wydaje się calkiem atrakcyjny. Mam nadzieję, że można je gdzieś w Polsce kupić taniej... Ja bym poczekał jeszcze na ceny nowych 500R i 500Pro, choć obawiam się, że zwłaszcza w przypadku tych ostatnich mogą być zabójcze...
viola - Wto 07 Kwi, 2009
jaad75, uff... ulżyło mi ja nie mam żadnych lamp, wiec nie bede czekać. pewnie kiedyś zakupie lepsze, na razie te wystarczą dzięki za konstruktywne uwagi
grzesiuesiu1 - Pią 17 Kwi, 2009 Temat postu: oświetlenie dla początkującego Witam otóż postanowiłem stworzyć studio domowe, chyba stało się to popularne gdyż na allegro pełno jest podobnych ofert, że za niewielką cenę można kupić cudo. Znalazłem coś takiego
http://www.allegro.pl/ite...studio_dom.html
Nie wiem czy jest to warte tych pieniędzy. Jest też mały problem, ponieważ nie rozumiem w jaki sposób mogę błyskać tymi dwiema lampami niby jest tam napisane jednak nie kapuję. Jeśli można to proszę o dokładne wytłumaczenie tak na chłopski rozum. A jak ten zestaw jest nic nie wart to proszę nakierować mnie na proste tory Mam canona 400d oraz speedlite 430ex.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
jaad75 - Pią 17 Kwi, 2009
grzesiuesiu1 napisał/a: | Nie wiem czy jest to warte tych pieniędzy. |
Ja bym za to tyle nie zapłacił...
grzesiuesiu1 napisał/a: | Jest też mały problem, ponieważ nie rozumiem w jaki sposób mogę błyskać tymi dwiema lampami niby jest tam napisane jednak nie kapuję. Jeśli można to proszę o dokładne wytłumaczenie tak na chłopski rozum. |
Masz wężyk, podpinany do gniazda PC-Sync i zapewne również fotocelę reagujacą na światło lampy na aparacie...
grzesiuesiu1 napisał/a: | A jak ten zestaw jest nic nie wart to proszę nakierować mnie na proste tory Mam canona 400d oraz speedlite 430ex. |
Kup coś, co posiada jakikolwiek zakres regulacji, statywy, które mają szanse utrzymać coś więcej niż żarówkę błyskową (zawsze przydadzą się na przyszłość) i parasolki odbijajaco rozpraszające. Na początek, możesz kupić tylko statyw i uchwyt pod lampę na stopkę, kostki synchro i kabel (lub radio), a do tego 1 parasolkę. Jak poużywasz trochę 430-stki poza aparatem, to będziesz wiedział czego Ci trzeba.
komor - Sob 18 Kwi, 2009
Scaliłem ten temat z poprzednim podobnym, choć o wyższym pułapie finansowym, ale warto na początek się rozejrzeć co jest na rynku dla początkujących.
grzesiuesiu1 - Sob 18 Kwi, 2009
jaad75 To w sumie był mój pierwszy pomysł tylko natknąłem się na to i pomyślałem, że to może być coś fajnego lecz miałem wątpliwości dlatego wolałem się upewnić. Dziękuję za pomoc. Teraz wiem czego już chce
rybkowski73 - Sro 21 Paź, 2009
Witam. Odnowię trochę temat.
Chciałbym zrobić sobie małe studio (studyjko) w domu. Próbować fotografować dzieci i może portrety np. żony.
Posiadam:
- canon 40d,
-580ex II,
-starą lampę Carena CA-21 (opis z jakiejś aukcji w linku poniżej)
http://www.allegro.archiv...175-168821.html
Zamierzam kupić:
-fotocelę do lampy carena ca-21
http://www.allegro.pl/ite...pc_fripers.html
-zestaw:
http://www.allegro.pl/ite...hwyt_bonus.html
lub
http://www.allegro.pl/ite...wyt_uniw_b.html
Potrzebuję jeszcze przewód synchro do połączenia lampy z fotocelą ( nie wiem jaki i gdzie kupić? )
Proszę o radę czy to będzie działac?Czy lampa da radę a może jest za słaba?
Może kupić dwie parasolki ( na aukcjach to 100cm i 83cm ) i 580 wyzwolić za pomocą kabla a drugą wyzwoli fotocela?
Chyba namąciłęm
hijax_pl - Sro 21 Paź, 2009
Działać to będzie o ile nie będziesz korzystał z trybu TTL na lampie 580EX. Chodzi o to że ta fotocela reaguje na pierwszy błysk, a to będzie błysk pomiarowy. Czyli praca w trybie manualnym...
Możesz też użyć innej fotoceli, np takiej http://www.allegro.pl/ite...onych_oczu.html musiałbyś tylko eksperymentalnie dobrać czas opóźnienia.
Swoją drogą te uchwyty do lampy z aukcji mają metalowe stopki. Jeśli kupisz - zalecam zakleić je na wszelki wypadek taśmą izolacyjną.
Dzięki.Parasolki 100 i 83 cm są możliwe czy kupić inne wymiary?
Chodzi o stopki: jak zakleję taśmą to da się wsunąć lampę?
A może są gdzieś plastikowe? Szukam , ale nie mogę znaleźć.
Ja mam dwupowłokowe parasolki 90cm i jak na warunki domowe są zupełnie wystarczające.
Co do izolowania stopki - to tylko zabezpieczenie jest. Jak wsuniesz w to fotocele powinno byc OK i bez zalepiania. Nowsze lampy raczej są zabezpieczone i działają OK - sam do takiego nieizolowanego uchwytu mocuję Nikona SB600. Chodzi o starsze modele lamp, szczegółnie te wysokonapięciowe. Tu zwarcie może potencjalnie zwalić elektornikę lampy.
To jak wsunę na metalowe stopki moją 580exII to nie trzeba zabezpieczać? W podstawie 580-ki jest kilka styków metalowych.
Lampa carena ca-21 ma plastikową podstawkę i tylko na środku u dołu jeden i z boku jeden metalowy styk - tej lampy nie trzeba zabezpieczać? Czy jak zakleję to nie będzie działać?
Lepiej zaklej, tak dla świetego spokoju.
W starej lampie masz tylko styk wyzwalania palnika (środkowy). Żeby błysnęła wystarczy go zewrzeć z tym drugim. Niektóre lampy nie mają optotriakow i wyrzucają z siebie nie 5V ale 150V. Jeśli są jakieś styki komunikacyjne na stopce - może to spowodować niechciane zwacie.
Jak kupisz fotocelę to wpinasz ją w statyw, a na nią zakładasz lampę. No chyba że lampa nie ma styków w stopce - wtedy stosujesz kabelek PC
Ok. Zakleję.
Wielkie dzięki.
komor - Sro 21 Paź, 2009
Te uchwyty z aukcji są akurat inne niż moje, ale w moich odległość metalowej części jest taka, że nie zwiera nic ze stykami lamp. Wystarczy wsunąć swoją lampę (na wszelki wypadek wyłączoną) i dobrze się przyjrzeć czy odległość między metalem a stykami jest ze 2 mm - powinno starczyć.
rybkowski73 - Czw 22 Paź, 2009
Dzięki jeszcze raz za podpowiedzi, towar dzisiaj zamawiam.
hijax_pl - Czw 22 Paź, 2009
komor, mam taki uchwyt statywowy (w wielu sklepach funckjonuje nazwa uchwyt uniwersalny B do lampy i parasola) i na nikonowskiej lamie dotyka szyna styków. Dlatego właśnie rpoponuję na wszelki wypadek taśme izolacyjną
rybkowski73, Swoją drogą możesz poszukać uchwytu C - ten ma stopkę standartową
Paweł_G - Czw 22 Paź, 2009
A jak już wszystkie uchwyty kupicie to trzeba się rozejrzeć za starym plecakiem na stelażu:
http://www.youtube.com/watch?v=pea5e2Z5gyE
Przepraszam nie mogłem się powstrzymać żeby to tu wstawić
rybkowski73 - Czw 22 Paź, 2009
To jest super. Nie trzeba prosić o uśmiech "obiektów" fotografowanych
Sejthan - Sro 28 Paź, 2009 Temat postu: Startowy zestaw studyjny Zima idzie, szaro za oknem i coraz więcej myślę nad zakupem jakieś studia entry level.
Wydaje się najrozsądniejszym wydać około 2000zł, choć to i tak dużo jak na moje obecne warunki
Nominowane są:
Fomei Basic 200
Fomei Academy Pack
Elfo Miqro 200
Funsporty chyba sobie daruję, bo już ak na nie patrzę to chińszczyzną wali po oczach
Inna opcja to zbudowanie zestawu 2 lamp opartego to Quantuum R+300 Digital, albo bez digital w wersji tańszej.
Zaświtała mi też opcja kupienie Quantuum R+ 300 w wersji mobilnej (z akumulatorem), ale wtedy tylko jedną lampę bym miał.
Który zestaw najlepszy? Może jeszcze coś innego?
komor - Sro 28 Paź, 2009
Sejthan, podłączyłem Cię do już istniejącego tematu, gdzie jest już trochę na temat tego, co szukasz. Szkoda, że nie poszukałeś przed zadaniem pytania.
Paweł_G - Sro 28 Paź, 2009
Sejthan, Ja bym Elfo na początku odrzucił bo mają nieBowensowski system mocowania modyfikatorów a przez to nie dokupisz do nich tanich akcesoriów.
Co do Funsportów to nie wiem o których piszesz bo ja mam Powerluxy vc400 i są to naprawdę fajnie wykonane lampy za niewielkie pieniądze. Najważniejsze że do tej pory mnie nie zawiodły a ponadto trzymają jadnakową temperaturę. Z Quantuuma można wybrać coś w podobnej cenie, ja bym sobie darował jednak te ich wersje plenerowe bo na Canon Board jest caly wątek o nich i generalnie lampki ok lecz aku juz nie bardzo - słabo trzymają. Być może są to choroby wieku dziecięcego i zostanie to poprawione w następnych wersjach.
jaad75 - Sro 28 Paź, 2009
Ja bym zdecydowanie wybierał Fomei - klasa wyżej od chińszczyzny typu Quantuum, czy Powerlux, żeby nie wspominać o CY...
Sejthan - Czw 29 Paź, 2009
Dzięki za odpowiedzi. Pytanie jeszcze mam czy mieliście do czynienia z Elichromem, bo przypomniał mi się zestaw 400 + 200 WS za 2000 około, który kiedyś wypatrzyłem w necie.
jaad75 - Czw 29 Paź, 2009
Znana i porządna firma - wyraźnie powyżej wymienianych do tej pory. Jedynym problemem jest fakt, że akurat w PL najbardziej rozpowszechniony jest system mocowania Bowensa i trudniej o tanie akcesoria w standardach mocowania innych producentów... To coś jak z Canonem i resztą...
Sejthan - Pią 30 Paź, 2009
W sumie jak kupię ten zestaw to i tak pieniędzy nie będę miał na więcej na razie, więc problemów z dokowaniem tanich nawet akcesoriów też mieć nie będę A jak mówisz, że jak z Canonem to tylko się decydować
Paweł_G - Pią 30 Paź, 2009
Sejthan, Ale w późniejszym czasie zakup mocno zaboli portfel gdy na softbox zamiast 150 zł będziesz musiał wydać 350 zł więc proponuję się zastanowić. W sumie jeśli już nie chińczyki to Fomei jest najlepszym wyborem. Muszę dokupić jedną lampe i też chyba rozejrze się w ich ofercie.
rybkowski73 - Pią 30 Paź, 2009
Jeszcze jedno pytanie:
Mam do 40d popdpiętą 580exII - ta wyzwala fotocelę z inną lampą.
Tak już mam i działa.
Czy mogę za pomocą przewodu wyzwolić jeszcze inną lampę-rosyjską na 220v.
Podłączę ją przewodem z fotocelą. Czy tak można i nic się nie stanie ?
|
|